Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

 Η περίπτωση θυμίζει τις εκλογές που περιγράφονται στο «Ο Αστερίξ στην Κορσική» όπου για σιγουριά γέμιζαν τις κάλπες πριν τις εκλογές. Οχι ότι πήγαινε πίσω η πριν λίγα χρόνια καταμέτρηση των λευκών στις Σέρρες για να βγεί ο θείος του χοντρούλη.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/05/2011_391902

Αλβανία: Νικητής στα Τίρανα ο Λ. Μπάσα

Έπειτα από 15 μέρες, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μέσα σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών, ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα, που αναδεικνύει νικητή τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Ο κ. Μπάσα, μετά την αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που είχαν ριχτεί εκ παραδρομής σε λάθος κάλπη (σε αυτή για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι σε αυτή για το δήμαρχο), επικράτησε με 81 ψήφους έναντι του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου, Έντι Ράμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ανέτρεψε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και τον ίδιο τον εκλογικό κώδικα, όλα τα ψηφοδέλτια που ρίχνονται σε λάθος κάλπη θεωρούνται άκυρα. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα Τίρανα και την πρωτιά, με διαφορά δέκα ψήφων, του Έντι Ράμα, η Επιτροπή αποφάσισε να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια που αφορούσαν το δήμαρχο και βρέθηκαν εκ παραδρομής στην κάλπη των δημοτικών συμβούλων.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «αμέσως μετά (την παραπάνω εξέλιξη), αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη».

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαΐου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να κηρύξει νικητή τον Λουλζίμ Μπάσα, η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει έφεση στο εκλογοδικείο, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για τις εκλογικές διαδικασίες.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements