Την υλοποίησε (με ψευδώνυμο) ο θείος Ισίδωρος:
http://papoylis.wordpress.com/2011/06/14/conspiracy-by-propapous/
“Ο καλυτερος φιλος ενός πεινασμενου γερακιου είναι ένα ψοφιο αλογο»
(παλια μαφιοζικη παροιμια)
Πολύ συχνα ακουμε από ανησυχουντες πολιτες ή ομαδες πολιτων να γινεται λογος για μια μεγαλη συνομωσια η οποια εξυφαινεται διαχρονικα εναντιον της χωρας με σκοπο την κοινωνικη της διαβρωση, την πολιτικη και οικονομικη της υπονομευση ώστε αφου αυτή απαξιωθει και εξαγοραστει, να διαμελιστει και τελικως να αφανιστει ολοσχερως από τα κιταπια της ιστοριας.
Παντα πισω από αυτή τη συνομωσια κρυβονται «οι ξενοι» και συγκεκριμενα «οι Αμερικανοι», οι «Εβραιοι», οι Ευρωπαιοι (κυριως οι Εγγλεζοι και ενιοτε οι Γερμανοι) κ.ο.κ.
Φυσικα –συμφωνα με τη θεωρια της συνομωσιας- ολες οι ανωτερω …σκοτεινες δυναμεις ενεργουν μεσω εγκαθετων προσωπων τα οποια εχουν εξεχουσες θεσεις στην πολιτικη και κοινωνικη σκηνη του τοπου και είναι πρακτορες των ξενων δυναμεων.
Η συνομωσιολογια αυτή είναι διαρκης αλλα βρισκεται σε μεγαλη εξαρση κάθε φορα που κατι δεν παει καλα, ετσι τωρα τελευταια που ο κινδυνος της πτωχευσης επικρεμεται πανω από τη χωρα , το φαινομενο αυτο εχει φουντωσει με αποτελεσμα οι λατρεις του να διαγουν στιγμες μοναδικου κλεους.
Συμφωνα παντα με τα σεναρια ο πρωθυπουργος της χωρας ΓΑΠ ανηκει πολύ ψηλα στην ιεραρχια των εγκαθετων και των πρακτορων των οποιων αποστολη είναι να καταστησουν τη χωρα υποχειριο των «ξενων». Ενοειται ότι το κινητρο τους είναι όχι μονο ταπεινο αλλα επιπροσθετως και ιδιοτελες.
«Μην εμπιστευεσθε τα συναισθηματα των ανθρωπων, εμπιστευθειτε τα συμφεροντα τους»!
Δεδομενου του ότι η ανωτερω φραση του Ανταμς Σμιθ εμπεριεχει ισχυρη δοση αληθους σοφιας, οφειλει κανεις όχι μονο να αφουγκραστει τις κραυγες αγωνιας των ανησυχουντων συνομωσιολογων αλλα –ετι περαιτερω- να αναζητησει στα συμφεροντα των εγκαθετων πρακτορων τα κινητρα τους προκειμενου να οδηγηθει στην τεκμηριωση της εξυφαινομενης συνομωσιας!
Αλλα ας παρουμε τα πραγματα από την αρχη (της ιδρυσης του Ελληνικου κρατους), εχουμε και λεμε:
Εμφυλιοι πολεμοι: ……..τεμαχια δυο –2- (1824 και 1944)
Πτωχευσεις: ……………τεμαχια τρια–3- ( 1843, 1896, και άλλη μια νομιζω)
Εθνικες καταστροφες: ..τεμαχια δυο –2- ( Μικρασιατικη και Κυπριακο)
Συνολον: Τεμαχια επτα –7-
Αν συνεκτιμηθουν τα πραξικοπηματα και οι χουντες προκυπτει ότι οι Ελληνες πολιτες -τουλαχιστον- δεν πλητουν ποτε καθοτι παρατηρειται …μεγαλη κινητικοτητα (!) στην πολιτικοκοινωνικη ζωη του τοπου !
Τα ερωτηματα που προκυπτουν από την παραθεση των ανωτερω στοιχειων είναι:
-«Πως διαολο «οι ξενοι» -οι οποιοι είναι ασυγκριτως ισχυροτεροι από εμας- δεν εχουν καταφερει μεχρι σημερα να μας κανουνε ζαφτι?».
-«Τι σκατα τους θελουν τους πρακτορες και τους εγκαθετους τους οποιους πληρωνουν (υποθετω) όταν –τοις πραγμασι- αποδεικνυεται ότι αυτοι αδυνατουν να φερουν εις περας την αποστολη τους?».
Προκειται για καιρια ερωτηματα στα οποια η αναζητηση απαντησης μπορει να μας οδηγησει εκ του ασφαλους στην αποκαλυψη της συνομωσιας!
Από τα ανωτερω παρατεθεντα στοιχεια (εμφύλιοι πολεμοι, πτωχευσεις κλπ) προκυπτει ότι σιγουρα καποιος διαολος … «βαζει την ουρα του» ωστε να γινομαστε κωλος κάθε …«τρεις και λιγο», με αποτελεσμα να μην μπορουμε να προκοψουμε και να παραμενουμε σταθερα τελευταιοι και καταϊδρωμενοι σε ολους τους δεικτες εναντι των χωρων οι οποιες αποτελουν το διεθνες περιβαλλον στο οποιο υπαρχουμε.
Ποιος ωφελειται όμως από αυτή την εσχατια η οποια αποτελει την μονιμη θεση της χωρας?
ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ (Ελληνικου) ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ :
Ολοι οι … παροικουντες την Ιερουσαλημ γνωριζουν ότι η χωρα λειτουργει με ορους μαφιας με την εξουσια να διαμοιραζεται αναμεσα σε διαφορες συμμοριες που λυμαινονται τον τοπο. Οι διαφορες …συνιστωσες οι οποιες αποτελουν το Ελληνικο «συστημα» διακυβερνησης είναι γνωστες, ας ριξουμε μια ματια σε μερικες από αυτές και στον τροπο που λειτουργουν:
-Πολιτικος κοσμος: Από την ιδρυση –κιολας- του Ελληνικου κρατους ο Φωτιος Χρυσανθακοπουλος ή Φωτάκος (υπασπιστης του Κολοκοτρωνη) μας ενημερωνει στα απομνημονευματα του ότι εξαιρετικα δημοφιλες την εποχη εκεινη ηταν το συνθημα: «Βουλευται και Εκτελεσται (υπουργοι), αρπακταί και ξεσκισταί»!
Ο τροπος με τον οποιο ασκειτο η εξουσια στα βιλαετια κατά την Οθωμανικη περιοδο περασε αυτουσιος στην νεα πολιτικη σκηνη με αποτελεσμα το ρουσφετι και αλλα ειωθότα της …«Εώας γης» όχι μονο να διασωθουν αλλα και να αποτελεσουν λειτουργικες αρχες του νεοπαγους εθνικου κρατους.
Ακομα και στον –όποιο- βαθμο που η χωρα λειτουργουσε με χαρακτηριστικα δημοκρατιας δυτικου τυπου , αυτό δεν εμποδισε να αναπτυχθουν «πελατειακες σχεσεις» αναμεσα σε πολιτικους και πολιτες, εχουμε δλδ την ανταλαγη ψηφων με διαφορων ειδων αντιπαροχες και εξυπηρετησεις.
Με αλλα λογια προκειται για τον εκφυλισμο και τις στεβλωσεις τις οποιες παρουσιαζει η συγχρονη αντιπροσωπευτικη (κοινοβουλευτικη) δημοκρατια κατά την καλιεργεια της στα χωραφια της χριστιανικης ορθοδοξιας.
Ο πολιτικος κοσμος σημερα εξακολουθει να συντηρει και να αναπαραγει σταθερα το συγκεκριμενο αυτό συστημα μεσα από το οποιο αλλωστε αντλει τη δυναμη του, ετσι μονο τυχαιο δεν μπορει να χαρακτηριστει το γεγονος ότι μεγαλο μερος του βουλευτικου σωματος -και του πολιτικου κοσμου γενικωτερα- αποτελειται από γονους πολιτικων δευτερης, τριτης και τεταρτης γενιας.
Σημειωση: Όταν αναφερομαι στην Οθωμανικη διακυβερνηση δεν σημαινει ότι αποδεχομαι την ερμηνεια που δινεται από πολλους ότι τα ανωτερω προβληματα οφειλονται σε …κουσουρια τα οποια αφησε η «Τουρκικη σκλαβια 400 χρονων». Αντιθετως θεωρω ότι η ελληνικη κοινωνια είναι η ιδια μια ανατολικη κοινωνια στο βαθμο που αυτή εχει οσμωθει από την ανατολη. Αυτό εννοω όταν αναφερομαι στα «χωραφια της χριστιανικης ορθοδοξιας»
-Οικονομικη ολιγαρχια: Το παιχνιδι της ελευθερης οικονομιας στη Ελλαδα δεν μπορει να χαρακτηριστει ως fair play αφου αυτοι που επιχειρουν δεν ανταγωνιζονται με τους υγιεις ορους της ελευθερης αγορας αλλα –στην μεγαλη τους πλειοψηφια- είναι κρατικοδιαιτοι και διαπλεκομενοι τοσο με τον πολιτικο κοσμο οσο και με τη δημοσια διοικηση.
Ως υγιες τμημα του επιχειρηματικου κοσμου μπορουμε να θεωρησουμε τον ποντοπορο εφοπλισμο και οσους επιχειρουν –κατά βαση- εξω από τα στενα ορια της Ελληνικης επικρατειας.
Όμως ο εφοπλισμος αποτελει μια διεθνη ταξη και -ως εκ της φυσης του- δεν εχει διαμορφωσει εθνικη συνειδηση, συνεπως είναι εμφανης η παντελης απουσια της εθνικης αστικης ταξης, δλδ μιας ηγετιδας δυναμης η οποια θα ηγηθει της οργανωσης της χωρας, θα την στρεψει στην κατευθυνση της δημιουργιας ορων υγιους ανταγωνισμου και θα διαμορφωσει τους κανονες του παιχνιδιου όπως συμβαινει στις υπολοιπες Ευρωπαϊκες χωρες.
Αντιθετως στη θεση της υπαρχει μια γούβα γεματη από φραγκατους λαϊκους φρικουλες οι οποιοι διαπλεκονται με το κρατος και το αρμεγουν.
-Δημοσια διοικηση: Οι κρατικες υπηρεσιες και ολος ο ευρυτερος δημοσιος τομεας επανδρωνεται (ου μην και …επιγυναικωνεται) κυριως από τις κατωτερες λαϊκες ταξεις μεσω της αλλαξοκωλιας του πολιτικου κοσμου με αυτές.
Ο τροπος επιλογης του προσωπικου δεν εχει καμια απολυτως σχεση ουτε με τα απαιτουμενα προσοντα του προσλαμβανομενου, ουτε με τις πραγματικες αναγκες στελεχωσης των υπηρεσιων του κρατικου τομεα αλλα μονο και μονο με την εξυπηρετηση των συμφεροντων των συμβαλομενων πλευρων (πολιτικοι – πελατες/πολιτες).
Φυσικη συνεπεια των ανωτερων ειναι ο δημοσιος τομεας όχι μονο να καθισταται παντελως ανικανος να παραξει εργο αλλα οι δημοσιοι υπαλληλοι να επιδεικνυουν απροσμετρητη απροθυμια εχοντας αποθρασυνθει καθως θεωρουν ότι δεν μπορει να τους κουνισει καμια απολυτως δυναμη.
Γενικα αποτελουν μια από τις ισχυροτερες συντεχνιες στη χωρα.
-Εκκλησια: Η αγια και μεγαλη του κυριου (υμων) Ιησου Χριστου Ανατολικη εκκλησια, αφου επελεξε πλευρα κατά την αλωση της Πολης («Καλυτερα σαρικι Τουρκικο παρα τιάρα Ενετικη μεσα στην πολη») και στη συνεχεια υπηρετησε με συνεπεια και ζηλο την Οθωμανικη εξουσια, καταφερε να πηδηξει από την μια βαρκα στην άλλη, κυριολεκτικως την τελευταια στιγμη, με ιδιαιτερη επιτυχια, ήτοι:
Από τον αφορισμο του Υψηλαντη για την εναρξη της επαναστασης και το μαζεμα των «προσκυνηματων» στη Ρουμελη από τρεις απεσταλμενους μητροπολιτες του Οικουμενικου πατριαρχειου για λογαριασμο του Σουλτανου (στον Μωρια την εργολαβια αυτη ειχε αναλαβει ο Νενέκος), όταν αντεληφθη πως η παλατζα αρχισε να γερνει προς την άλλη εσπευσε να ευλογισει τα οπλα των επαναστατων!
Ετσι –αφου εχρισθη αυτοκεφαλη «Ελληνικη εκκλησια»- όχι μονο καταφερε να διατηρησει τα προνομια της σε μια χωρα η οποια ηταν δημιουργημα του Ευρωπαϊκου διαφωτισμου αλλα εξακολουθησε να ασκει ανεξελεκτα ουσιαστικα πολιτικη εξουσια και στις νεες συνθηκες, σε αντιθεση με ότι συνεβη στην υπολοιπη Ευρωπη που οι εκκλησιες των Εθνικων –πλεον- κρατων απεσυρθησαν στα αυστηρως …πνευματικα τους καθηκοντα.
Από κει και περα σε κάθε ιστορικη στιγμη στην οποια επροκυπταν σκατα η εκκλησια όχι μονο δεν απεφευγε να τα πατησει αλλα φροντιζε να πασαλειφτει με αυτα!
Η Ναζιστικη κατοχη και η τελευταια χουντα αποτελουν τις πιο προσφατες περιπτωσεις.
Το εντυπωσιακο παντως είναι ότι κάθε φορα αυτή εβγαινε «καθαρη» χωρις να χρειαστει να κανει την αυτοκριτικη της ζητωντας συγνωμη αλλα απλως σιωπουσε για λιγο περιμενωντας να κανει εκ νεου σκατα την κατασταση ο πολιτικος κοσμος.
Ο σφιχτος εναγκαλισμος της με το κρατος (οι λειτουργοι της –ιερεις- είναι δημοσιοι υπαλληλοι και μισθοδοτουνται από αυτό), η ανοιχτη και απροκαλυπτη ασκηση (εξωτερικης –και όχι μονο) πολιτικης εκ μερους της κατά παραβαση κάθε ενοιας της συχρονης δημοκρατιας, ο πολυπλοκαμος μηχανισμος τον οποιο διαθετει μεσω των χιλιαδων ναων της, η οικομικη της ισχυς, η αυθαιρετη και αντιδημοκρατικη δομη της, η μετασταση της στο εκπαιδευτικο συστημα καθως και μια σειρα από αλλα χαρακτηριστικα και προνομια την καθιστουν ως την ισχυροτερη συνιστωσα του συστηματος διακυβερνησης και ελεγχου της χωρας!
-Εκδοτες – Μιντιατζήδες: Στην συντριπτικη τους πλειοψηφια δεν αποτελουν παραδοσιακους εκδοτες αλλα επιχειρηματιες οι οποιοι δραστηριοποιουνται (ή επιθυμουν να δραστηριοποιηθουν) εντος της Ελληνικης επικρατειας συναλλασομενοι με το κρατος.
Και οσοι –ελαχιστοι- από αυτους εχουν μια παραδοσιακη ενασχοληση με την ενημερωση εμπλεκονται επισης σε οικονομικες δοσοληψιες μαζι του.
Για αυτους τα ΜΜΕ τα οποια διαθετουν δεν ειναι τα ιδια μεσον πλουτισμου αλλα αποτελουν το ροπαλο τους στις δοσοληψιες τους με το κρατος και τον πολιτικο κοσμο!
-Συνδικατα: Αν τα εργατικα συνδικατα στις ΗΠΑ την εποχη του μεσοπολεμου ειχαν περιελθει στα χερια της μαφιας της οποιας αποτελουσαν εργαλεια στην προσπαθεια της να ελεγξει (π.χ.) τον τομεα των μεταφορων ώστε να μπορει να ασκει ευκολοτερα το λαθρεμποριο, δεν μπορουμε να ισχυριστουμε το ιδιο και για τα συγχρονα Ελληνικα εργατικα συνδικατα τα οποια όχι μονο διατηρουν την αυτονομια τους αλλα παρουσιαζονται απροσβλητα από οποιαδηποτε εξωτερικη απειλη, είναι δηλαδη τα ιδια μαφια.
Τοσο ο πολιτικος κοσμος οσο και η εργοδοσια αν θελουν να κανουν τη …δουλεια τους θα πρεπει να σταθουν απεναντι τους σε ….σταση προσοχης!
Ο τροπος που ο πολιτικος κοσμος προσπαθουσε ανεκαθεν με διαφορα πολιτικα ανταλλαγματα (αργομισθιες, υπουργοποιηση αρχισυνδικαλιστων κλπ) να ελεγξει τα συνδικατα φαινεται να παρουσιαζει ολοενα και μεγαλυτερες δυσκολιες καθοσον αυτα δεν αρκουνται πλεον στο ρολο του φτωχου συγγενη αλλα αυτονομουνται διεκδικωντας ολο και μεγαλυτερο κοματι από την πιτα της εξουσιας για τον εαυτο τους.
Οι όποιες σημαντικες συμβασεις και αναθεσεις εργων από την εκαστοτε πολιτικη ηγεσια είναι αδυνατο να υλοποιηθουν χωρις τις ευλογιες των συνδικατων, με αποτελεσμα το κασέ τους να …ανεβαινει ολο και περισσοτερο!
Ολοκληροι τομεις της δημοσιας και οικονομικης ζωης λειτουργουν κατω από τον ελεγχο -ή ακομα και την ομηρια- των συνδικατων τα οποια συμπεριφερονται σαν οι τομεις στους οποιους δραστηριοποιουντα να αποτελει βιλαετι τους.
Ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η Ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη του Περαματος κ.α είναι μερικοι από αυτους τους τομεις.
Στην ουσια προκειται για έναν ολοκληρο κοσμο εξουσιας που λειτουργει μεσα στην εξουσια και επηρεαζει αμεσα την πορεια του τοπου.
-Πανεπιστημιακη κοινοτητα: Καποτε συνηθιζετο όταν καποιος εβλεπε παπα να πιανει τάρχιδια του, σημερα η λαϊκη αυτή εθιμοτυπια συμπεριλαμβανει –κατά κορον- και τους πανεπιστημιακους διδασκαλους.
Ταμπουρωμενοι πισω από το μυθο του …«μορφωμενου ανθρωπου» και το δεος που προκαλουσε αυτή τους η ιδιοτητα στις αγραμματες μαζες περασαν μια σημαντικη χρονικη περιοδο αποσπωντας το σεβασμο και την αναγνωριση της κοινωνιας.
Η συγχρονη Ελληνικη πραγματικοτητα ηλθε να γκρεμισει με τον πλεον εντυπωσιακο τροπο αυτό τον μυθο καταδεικνυοντας ότι ο αποκαλουμενος και «πνευματικος κοσμος» (στη δημοσιουπαλληλικη του εκδοχη) δεν είναι τιποτε περισσοτερο από ένα ακομα μελος του σαπιου κοινωνικου σωματος.
Τα ανωτατα πνευματικα και εκπαιδευτικα ιδρυματα της χωρας αποτελουν τα αυτονομα βιλαετια τους εντος των οποιων –όπως και στον πολιτικο κοσμο- επικρατει η οικογενειοκρατια ενώ η διαφθορα αποτελει το κυριαρχο καθεστως.
Οι Ελληνες πανεπιστημιακοι διδασκαλοι απαγορευουν να ιδρυθουν στη χωρα ξενα πανεπιστημια καθοτι η λειτουργια τους θα σημαινε τουλαχιστον τον περιορισμο της κυριαρχιας τους στο χωρο της ανωτατης εκπαιδευσης.
Ετσι ταμπουρωμενοι πισω από ναρκισσιστικα συνθηματα για «Δωρεαν δημοσια παιδεια» προτιμουν να μοιραζονται ένα κοματι της εξουσιας τους με τις οργανωμενες συμμοριες των φοιτητικων συνδικατων προκειμενου να εξασφαλιζουν την ευνοια τους διατηρωντας ετσι τον ελεγχο των εξαθλιωμενων δημοσιων ΑΕΙ.
Η διατηρηση της ανομιας με τη μορφη του «πανεπιστημιακου ασυλου» είναι ένα από τα ανταλλαγματα της μεταξυ τους συναλλαγης.
Όμως δεν περιοριζονται στον χωρο αυτό, χωμενοι σε διαφορες …επιτροπες παιρνουν προγραμματα από το κρατος και την ΕΕ γιαυτο και δεν εχουν το χρονο ή την διαθεση να ασχοληθουν με τα μεγαλα προβληματα του τοπου και τις προκλησεις που κάθε φορα αντιμετωπιζει η κοινωνια.
-Δικαστικη εξουσια: Δεν λειτουργει αυτονομα και με βαση τη νομικη επιστημη, ως οφειλε, αλλα με τις αποφασεις της κανει πολιτικη διαχειριση παιζοντας στην ουσια το ρολο του αμορτισερ στην εκτονωση των κραδασμων που παραγονται από την ασκηση της πολιτικης εξουσιας.
Η σχεση της με αυτή σε πολλες περιπτωσεις είναι απροσχηματιστη με χαρακτηριστικη περιπτωση την -σχετικα προσφατη- παραιτηση της από το δικαιωμα εκλογης των οργανων της εναντι μια γενναιας αυξησης των μισθων των λειτουργων της θεμιδας!
Η ικανοτητα της στην αυτοκαθαρση είναι μοναδικη με πλεον χαρακτηριστικη περιπτωση την παταξη του περιφημου παραδικαδικαστικου κυκλωματος του οποιου η μεγαλυτερη παραβαση απεδειχθη ότι …ηταν η καταβολη σε δικαστικο λειτουργο 8 εκατομυριων δραχμων (24.000 ευρω) !!!
Όμως το βασικο προβλημα είναι η παρανομια η οποια επικρατει καθ’απασα την επικρατεια και η οποια σε πολλες περιπτωσεις φτανει στα ορια της πραγματικης ανομιας. Ολοκληρες κοινωνικες ομαδες ή ακομα και γεωγραφικες περιοχες απολαμβανουν ανενοχλητα το …δικαιωμα τους στην παρανομια μεσω του προνομιου της ατιμωρησιας με την ανοχη ολοκληρης της κοινωνιας.
***
Τα πραγματα δεν είναι καλυτερα σε κανεναν από τους δημοσιους τομεις οπως πχ το ΕΣΥ το οποιο λειτουργει ως μια μεγαλη χοανη μεσα στην οποια πεφτει αφειδως το δημοσιο χρημα , ενω κατω από αυτη συνωθουνται πολλες από τις ανωτερω αναφερθεισες συνιστωσες του εξουσιαστικου συστηματος προκειμενου να το ξεσκισουν: Κομματικες διοικησεις, συνδικαλιστες, στρατιες διορισμενων αργοσχολων, προμηθευτες του δημοσιου, δημοσιο επιστημονικο προσωπικο και ένα ολοκληρος κοσμος που εχει καρφωσει τα δοντια του στο δημοσιο βυζι.
Χαρακτηριστικο είναι ένα προσφατο δημοσιευμα το οποιο ανεφερε ότι σε καποια προηγμενη Σκανδιναβικη χωρα το ποσον που καταβαλει το κρατος για παροχες υγειας υψηλου επιπεδου κατά ατομο ανερχεται ετησιως στο ποσον των 750 ευρω (αν θυμαμαι καλα) ενώ η αθλιοτητα που παρεχεται στη χωρα μας ως υπηρεσιες υγεια κοστιζει στο Ελληνικο κρατος 1.350 ευρω κατά ατομο ετησιως !!!
Το ιδιο συμβαινει και με όλα τα δημοσια, τεχνικα κλπ, εργα: επιτροπες αναθεσης, εργολαβοι, υπεργολαβοι, λεφτα κατω από το τραπεζι, με αποτελεσμα το κοστος τους να υπερβαινει πολλες φορες την αξια του , η δε ποιοτητα του να ειναι εγκληματικα απαραδεκτη και το δημοσιο χρημα να καταληγει στις τσεπες των επιτηδείων.
Η ρηση «Μαζι τα φαγαμε» είναι εντελως σωστη (από οπουδηποτε κι αν προερχεται) και οι ενστασεις οσων τραβανε κρισεις επιληψιας από την ανωτερω ρηση ευσταθουν μονο ως προς το σκελος που αφορα το πόσο εφαγε ο καθενας.
Όλα τα ανωτερω είναι εντελως γνωστα και η κοινωνια στο συνολο της τα γνωριζει με λεπτομερειες, ο τοπος είναι πολύ μικρος και ολοι γνωριζουν ολους.
Συνεπως τιθεται το ευλογο ερωτημα: Γιατι η κοινωνια δεν αντιδρα σε όλα αυτά αλλα κάθε φορα, που κατι συμβαινει και τα πραγματα πανε κατά διαολου, επιδιδεται σε αφορισμους και κρισεις υστεριας ?
Η απαντηση είναι απλη και ευρεως γνωστη ανεξαρτητα αν δεν ομολογειται: Η υποκρισια περισσευει στον ορθοδοξο κοσμο και η Ελληνικη κοινωνια προτιμα την ευκολια του βολεματος αντι να ακολουθησει επιπονες μεθοδους που θα λυσουν πιο οριστικα και μακροπροθεσμα κάθε της προβλημα.
Η κατασταση αυτη οφειλεται στο γεγονος –όπως προανεφερθηκε- η Ελληνικη είναι μια ανατολικη κοινωνια και ότι επιπροσθετως ηταν απουσα από οσα διαδραματιστηκαν τους τελευταιους αιωνες στον δυτικο κοσμο (αναγεννηση, διαφωτισμο, Γαλλικη επανασταση, εκβιομηχανισμος κλπ) και διαμορφωσαν συγκεκριμενου τυπου κοινωνικη συνειδηση.
Ετσι κάθε φορα προτιμα να αποδιδει τα δεινα της σε σκοτεινες «ξενες δυναμεις» και όταν αυτές δεν είναι επαρκεις για να καλυψουν τη γυμνια των επιχειρηματων της επικαλειται και τους …ντοπιους εγκαθετους (πολιτικους) αδιαφορωντας για το λογικο ελλειμμα της αιτιασης της, αφου η ιδια τους εξελεξε με δημοκρατικες διαδικασιες.
Ενοειται ότι σε κάθε περιπτωση δεν δισταζει να επικαλεστει ως αλοθι ακομα και το τεκμηριο της ηλιθιοτητας επιλεγοντας για τον εαυτο της το ρολο του παραπλανημενου θυματος.
Ετσι η ιδια αναπαραγει τις κρισεις και τα αδιεξοδα.
Η χωρα συμπληρωνει ηδη περιπου δυο αιωνες ελευθερου βιου σαν εθνικο κρατος, χρονικο διαστημα το οποιο περασε εξ ολοκληρου στην αγκαλια της δυσης , χωρις όμως να κατορθωσει μεχρι σημερα να συντονισει το βημα της με το δικο της.
Τριαντα από αυτά τα χρονια τα περασε ως μελος της ΕΕ χωρις ποτε να εναρμονιστει με αυτό που ονομαζουμε «Ευρωπαϊκο κεκτημενο».
Αντιθετως τα θεσμικα οργανα επεδιδοντο σε κάθε ειδους προσπαθεια –που πολλες φορες εφταναν στα ορια της πολικης απατης- προκειμενου να επωφεληθουν από την ενταξη στην ΕΕ αλλα ταυτοχρονα επεδιωκαν να διατηρησουν το …αβατο δλδ το ανεξελεγκτο στο εσωτερικο της χωρας.
Ψευτικα στατιστικα στοιχεια, πολυδαιδαλοι νομοι που ψηφιζονται μετα από πιεση της ΕΕ αλλα παραμενουν ανεφαρμοστοι, παγαποντιες, κρατικες κομπινες, χρεωμενα κρατικα μαγαζια που εξακολουθουν να δουλευουν με ζημια, κλειστα προστατευομενα επαγγελματα, συνεχεις καταδικες της χωρας από τα Ευρωπαϊκα δικαστηρια για μη συμμορφωση με τα δεδομενα της Ευρωπαϊκης κοινοτητας , είναι μερικες μονο από τις ψηφιδες που συνθετουν την Ευρωπαϊκη πορεια της Ελλαδας.
Σημερα που -για μια ακομα φορα- η πτώχευση ετοιμαζεται να αδειασει το καθικι της πανω μας, δεν υπαρχει η παραμικρη αμφιβολια ότι η χωρα εχει πεσει θυμα μιας μεγαλης «σκοτεινης συνομωσιας». Μονο που η συνομωσια δεν είναι ιδιαιτερα σκοτεινη και, κυριως, δεν εξυφαινεται από «τους ξενους»:
Ακολουθωντας το θεωρημα της εγκληματολογιας για να βρουμε ποιοι κρυβονται πισω από τη συνομωσια αυτή θα πρεπει να αναζητησουμε ποιοι πραγματικα εχουν κινητρο/συμφερον να παραμενει η χωρα σε αυτή την κατασταση.
Είναι προφανες ότι οι μονοι που εχουν συμφερον είναι οι συνιστωσες του συστηματος διαφεντευσης της χωρας όπως αυτές περιγραφησαν πιο πανω.
Περαν πασης αμφιβολιας προκυπτει το συμπερασμα ότι η λειτουργια του κρατους και της κοινωνιας εντος ενος πλαισιου Ευρωπαϊκης νομιμοτητας (δλδ η μετατροπη της σε αυτο που αποκαλουμε «ευνομουμενη πολιτεια») θα ειχε σαν αποτελεσμα οι ανωτερω …συνιστωσες του συστηματος να χασουν τον ρολο τους, όπως τον επιτελουν σημερα, και τα οσα προνομια αυτος ο ρολος συνεπαγεται.
***
Στην παρουσα φαση παρακολουθω τον τροπο με τον οποιο το πολιτικο συστημα διαχειριζεται την κριση από τη στιγμη που αυτή ξεσπασε.
Όταν ξεσπαει η κριση η κοινωνια αντιλαμβανεται ότι τα πραγματα είναι σκατα και δειχνει να συναισθανεται τις –οποιες- δικες της ευθυνες ανεξαρτητα αν τις αναλαμβανει δημοσια, ομως φαινεται τουλαχιστον να τις αναγνωριζει.
Διαφαινεται μαλιστα η προθεση της να μην μην αντιδρασει υστερικα στα μετρα που απαιτουνται για την διορθωση αυτης της καταστασης.
Από την άλλη πλευρα τα κυβερνητικα στελεχη με επικεφαλης τον πρωθυπουργο αρχικα περιφερονται στις Ευρωπαϊκες συνοδους κορυφης παριστανωντας …τον Τσάβες και τονιζοντας στις Ευρωπαϊκες πολιτικες ηγεσιες ότι ενώ αυτές στις χωρες τους ασκουν πολιτικη λιτοτητας η Ελληνικη κυβερνηση ασκει … «κοινωνικη πολιτικη» και προχωραει σε …ανακατανομη του εισοδηματος που αποτελει και προεκλογικη εξαγγελια (επιδομα στους …μη εχοντες).
Οι ανθρωποι τον κοιτανε και σταυροκοπιουνται προσπαθωντας να καταλαβουν αν όλα αυτά οφειλονται σε ανοησια ή σε καποιο σχεδιο το οποιο οι ιδιοι …αδυνατουν να κατανοησουν.
—————————————————————————————————
Αδυνατουν να κατανοησουν? Όχι ολοι και όχι για παντα!
Μπορει κανεις να ισχυριστει ότι μας εχουν παρει χαμπαρι. Πολύ προσφατα ο ιδιος ο προεδρος του ΔΝΤ δηλωσε απεριφραστα πλεον ότι: «Οι Ελληνες είναι βαθεια χωμενοι στα σκατα» !
Βεβαια ο …«θεος της Ελλαδος» εστειλε στον κακο Στρος Καν την καμαριερα κι ετσι ο λογος του αποδυναμωθηκε ως …λογος «ανηθικου» ανδρος!
—————————————————————————————————–
Η χωρα προσφευγει στην Τροϊκα ζητωντας δανεικα, οι δανειστες επιβαλουν ορους που εχουν διπλο στοχο: Την εξασφαλιση των χρηματων τους και την δημοσιονομικη εξυγιανση της χωρας.
Ακομα και μπροστα στον αμεσο κινδυνο πτωχευσης ο πολιτικος κοσμος συνεχιζει να παιζει το ιδιο βιολι:
Η κυβερνηση αδρανει και εξακολουθει να κοροϊδευει επι εναμισο χρονο αρνουμενη να παρει μετρα οπως το ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων, οι αποκρατικοποιησεις και να προχωρησει σε ριζοσπαστικες μεταρρυθμισεις. Στην τροϊκα λεει «ναι» αλλα στην πραξη δεν κανει απολυτως τιποτε εκτος από το σκελος που αφορα τους φορους.
Η αντιπολιτευση αντιπαρατιθεται σε κάθε μεταρρυθμιση επικαλουμενη διαφορα πολιτικα και ιδεολογικα προσχηματα.
Τα συνδικατα σαμποταρουν κάθε προσπαθεια αποκρατικοποιησης, η εκκλησια αρνειται να συνεισφερει τον οβολο της και επιδιδεται από αμβωνος σε διακηρυξεις …«Προς τον λαον» και σε αφορισμους στους …«ξενους δυναστες».
Ο …Πελεγρινης -ως εκπροσωπος της πανεπιστημιακης κοινοτητας- για να ισχυροποιησει τη φωνη του την ενωνει με τις εθνικιστικες κραυγες του εθνικου μας τροβαδουρου και καλει το λαο σε …εξεγερση!
Η παρατεταμενη προσμονη των πολιτων για μια προοπτικη εξοδου από την κριση, η οποια όμως δεν ερχεται, και η κατασπαταληση του χρονου ανεβαζει τη δυσφορια του κοσμου και τον βγαζει στους δρομους.
Στην ουσια ο πολιτικος κοσμος παραδιδει την χωρα στα χερια των μαζων!
Και όταν αυτό συμβαινει ο κινδυνος απομακρυνσης από τις πλεον ενδεδειγμενες λυσεις ολο και μεγαλωνει.
Είναι χαρακτηριστικο ότι και τις επτα (7) προηγουμενες φορες που η χωρα βουλιαξε το ιδιο συστημα το οποιο την βουλιαξε εκληθη σαν …διασωστης!
Όταν αυτή τη φορα θα καει η Αθηνα και ολοκληρη η χωρα από τους αγανακτισμενους που φασκελωνουν τη βουλη οι ιδιοι θα είναι αυτοι που θα ζητησουν ένα στιβαρο χερι να κυβερνησει με πυγμη τον τοπο.
Και όταν η χωρα ολοκληρη βουλιαξει στη βια και την εξαθλιωση που συνεπαγεται η σταση πληρωμων τοτε αυτο το πολιτικο συστημα και οι συνιστωσες του θα δωσουν το παρον και θα την οδηγησουν σε …καλυτερες μερες, αφου χειροτερες θα είναι αδυνατον να υπαρξουν!
Η χωρα θα εχει υποστει καταστροφη αλλα αυτό που εχει σημασια είναι ότι θα κρατανε το πτωμα της σαν τροπαιο στα χερια τους.
Προκειται για μια πραγματικοτητα που βρισκει το νοημα της στη μαφιοζικη παροιμια: «Ο καλυτερος φιλος ενός πεινασμενου γερακιου είναι ένα ψοφιο αλογο».
Συνεπως αν εξυφαινεται καποια συνομωσια εναντιον της χωρας αυτή δεν προερχεται από τους «ξενους» αλλα από τους «Ελληνες πατριωτες» και τις συνιστωσες της εξουσιας οι οποιοι αρνουνται να παραδωσουν την χωρα στην …Ευρωπαϊκη νομιμοτητα προκειμενου να μην χασουν τον ρολο τους και τα προνομια που αυτος συνεπαγεται!
Προκειται για μια συνομωσια η οποια δεν διαδραματιζεται πισω από σκοτεινα παρασκηνια –όπως τη φανταζονται οσοι αγαπουν τη συνομοσιολογια- αλλα συντελειται με την μορφη του πολιτικοκοινωνικου αυτοματισμου.
Και αυτό είναι το κακο, ότι και η κοινωνια δεν θελει να σωθει!
*
Η καλύβα φέρει την ευθύνη του τίτλου και της εικονογράφησης
27 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Ιουνίου, 2011 στις 8:21 μμ
Πάνος
To πόνημα του θείου Ισίδωρου μου κίνησε το ενδιαφέρον. Γιατί αυτά με τα οποία ασχολείται απασχολούν (έτσι ή αλλιώς) τη μπλογκόσφιαρα και τις παρέες. Γιατί είναι δοσμένα με τον τρόπο του θείου. Και γιατί, ενώ διακρίνω επιμέρους αναλύσεις χειρουργικής ακρίβειας, κάπου (στο σύνολο) νομίζω ότι χάνεται η μπάλα.
Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι η καταχώριση της ελληνικής κοινωνίας στη λίστα με τις κοινωνίες της Ανατολής. Δεν είναι έτσι.
Για την ακρίβεια, ο πολιτικός / πολιτισμικός αγώνας της Δύσης με την Ανατολή (για το αν θα κυριαρχήσουν στους χριστιανούς Ορθόδοξους αποκαλούμενους Έλληνες ή Γραικούς ή Ρωμιούς) κράτησε κάμποσους αιώνες. Έληξε όμως οριστικά και αμετάκλητα στα 1821. Η Επανάσταση επέλεξε Σύνταγμα, οργάνωση πολιτείας εντελώς δυτικού τύπου – και μάλιστα χωρίς τα κουσούρια της Δύσης (πχ εξαρχής δεν αναγνωρίστηκαν τίτλοι ευγενείας).
Από την άλλη, δε μπορούμε να αγνοούμε την ιστορική πραγματικότητα: ολόκληρο το Ιόνιο, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και σχεδόν το μισό Αιγαίο δέχτηκαν επί αιώνες τη Δυτική επιρροή και καθόλου ή ελάχιστα την Ανατολική. Και αμέσως μετά την ανεξαρτησία δημιουργήθηκε ένα κράτος απολύτως πάνω στα δυτικά πρότυπα. Για να μη μιλήσουμε για τα πολιτισμικά, την εκπαίδευση κλπ, όπου η ώσμωση με τη Δύση είναι εξαρχής σημαντική και όλο και περισσότερο κυρίαρχη.
Το μοναδικό σημαντικό στοιχείο που επηρέασε σοβαρά τον ελλαδικό χώρο και είχε σχέση με την Ανατολή (αλλά προερχόταν από τη Δύση) ήταν ο …κομμουνισμός, με το συμπάθιο.
Ένα το κρατούμενο – θα επανέλθω.
20 Ιουνίου, 2011 στις 8:35 μμ
Πάνος
Ένα θέμα για το οποίο ανέκαθεν διαφωνούσαμε με το θείο Ισίδωρο είναι η υπερ-εκτίμηση εκ μέρους τους της επιρροής που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Επιρροή υπάρχει – δεν το αρνείται κανείς. Ουσιαστικά όμως δεν επηρεάζει τις μεγάλες επιλογές. Και σιγά σιγά εμπεδώνεται ο περιορισμός της στη (μικρή, σχετικά) μειοψηφία την οποία πραγματικά ενδιαφέρει. Ειδικά από το ’74 και μετά: πολιτικός γάμος, καύση των νεκρών τώρα κλπ.
Φυσικά, οι δεσποτάδες το παλεύουν. Αλλά έχουν ήδη χάσει την ελπίδα για α’ ρόλο (δεν τον είχαν ποτέ στα 190 χρόνια της Ελληνικής Πολιτείας) και κάνουν …συνδικαλισμό, για να διατηρήσουν τα κεκτημένα, δηλαδή τα εξής δύο: τη θεσμική τους κατοχύρωση (πχ στις ορκωμοσίες εκλεγμένων σωμάτων, προσευχή και θρησκευτικά στα σχολεία κλπ) και τα οικονομικά τους προνόμια – τα οποία είναι απείρως σοβαρότερο θέμα (για όλους).
Το να υποστηρίζουμε ότι εν έτει 2011 η Ορθοδοξία ασκεί πραγματική πνευματική ή και πολιτισμική ακόμα επιρροή έξω από μια στάνταρ μειοψηφία, μάλλον είναι υπερβολικό.
20 Ιουνίου, 2011 στις 8:48 μμ
Πάνος
Το τρίτο θέμα που θέλω να θίξω (για …αρχή) είναι ο ολοφάνερος μεν, μη ρητά διακηρυσσόμενος δε, θαυμασμός για ό,τιδήποτε «δυτικό». Μια αφετηρία που οδηγεί το θείο Ισίδωρο σχεδόν σε μεταφυσικά (θεολογικά) πεδία.
Η σχέση των πιο πρωτοπόρων πνευμάτων της Δύσης με τη Δύση ήταν πάντοτε κριτική. Βαθύτατα κριτική. Και αυτό εκφράστηκε κατά κόρον και στην πολιτική, αλλά και στην Τέχνη – σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα.
Φυσικά είμαστε μέρος του δυτικού υποδείγματος – κι ας λέει ο θείος ότι είμαστε κατά βάση ανατολίτες. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δύση έχει στην καμπούρα της δυο παγκόσμιους πολέμους (και άπειρους ποεριφερειακούς- που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση), την αποικιοκρατία, τα Άουσβιτς και τα Γκουλάγκ.
Διευκρινίζω ότι τα παραπάνω ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα του Διαφωτισμού. Είναι παράγωγα της μυθολογικής σκέψης, η οποία (παρά και ενάντια στο Διαφωτισμό) κυριάρχησε και κυριαρχεί ακόμα στη Δύση, κάτω από το αστραφτερό κοστούμι του θριαμβεύοντος καπιταλισμού.
Δύση, λοιπόν, βέβαια. Αλλά ξέροντας περί τίνος πρόκειται και πάντιοτε κριτικά! Αλλιώς, και ενόψει όσων ανάφερα παραπάνω, σε τι είναι λάθος ο όρος «ευρωλιγούρης»;
20 Ιουνίου, 2011 στις 10:25 μμ
delta-kapa
Με το συμπάθιο Πάνο αλλά νομίζω ότι τα επιχειρήματα περί δυτικότητας της Ελλάδας νομίζω ότι φθίνουν. Η Ελλάδα και οι Ρωμιοί δεν έγιναν ανατολίτες επειδή είχαν την Τουρκοκρατία τόσους αιώνες πάνω από το σβέρκο τους αλλά αυτή η διαδικασία άρχισε πολλούς αιώνες πιο πριν. (Τόσους πολλούς που άνετα φτάνουμε στα αλεξανδρινά χρόνια και τον ενδόμυχο θαυμασμό των αρχαίων για τα πλούτη της ανατολής). Η πορεία αυτή συνεχίστηκε σε πολλές από τις βυζαντινές επιλογές μεταξύ των οποίων ήταν και η υποταγή στον Τούρκο και όχι στο βάρβαρο Λατίνο και Φράγκο. Ο θείος έχει δίκαιο όταν λέει ότι ο οθωμανισμός (στου οποίου τα κατάλοιπα καταφεύγουν πολλοί για να ερμηνεύσουν τάχα την κακομοιριά της κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης με επιφανειακό και παντελώς αποπροσανατολιστικό τρόπο) δεν οφείλεται στην Τουρκοκρατία. Εγώ θα προχωρούσα μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και λέω ότι οι Ρωμιοί ήταν αυτοί που δίδαξαν και στους Τούρκους τον «οθωμανισμό»!
Στο Ιόνιο που δε πάτησε πόδι Τούρκος, οι Επατνήσιοι δεν διαφέρουν σε «οθωμανική νοοτροπία» από τους υπόλοιπους Έλληνες.
Για την επιρροή της Εκκλησίας Πάνο καταρχήν έχεις δίκαιο. Είναι μικρή. Αλλά το πράγμα είναι πιο ύπουλο. Η Ορθοδοξία όχι σαν οργανωτική μορφή αλλά ως μή αναθεωρημένο δόγμα και νοοτροπία φωλιάζει στις ψυχές των Ρωμιών ακόμη κι όταν αυτοί γίνονται άθεοι κομμουνιστές. Πρόκειται για το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό που μας κάνει ανατολίτες ή τέλος πάντων «μη δυτικούς». Η αδυναμία μας να αναθεωρήσουμε τι είναι αλήθεια και να πάψουμε να δρούμε ακολουθώντας δύσκαμπτα και επικίνδυνα παραδοσιακά σχήματα τα οποία αντί να εξελιχθούν τα μαρμαρώσαμε από το φόβο να μη χάσουμε τον εαυτό μας. (Ευτυχώς όχι παντού και σ’ όλα: η μουσική για παράδειγμα καταφέρνει να ξεφεύγει αλλά και άλλα …)
Μπορεί η επιλογή «ανήκομεν εις την δύσην» να τίθεται όπως λες κι εσύ από τις απαρχές του 21 και του νεοελληνικού κράτους αλλά αυτό δείχνει απλώς μια ειλημμένη απόφαση και όχι ένα αποτέλεσμα. (Σύνταγμα έχει και η Συρία …) Η απόφαση αυτή επαναλαμβάνεται σε καθημερινό επίπεδο, τα παιδιά μας αγγλικά τα στέλνουμε να μάθουν κι όχι αραβικά ή τούρκικα αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θα είχε να μας προσφέρει η δυτική κουλτούρα το απεμπολούμε στην πράξη: μιλάω για την δυνατότητα της αναθεώρησης και της αλλαγής πορείας. Αυτό προσπαθεί να δείξει ο θείος Ισίδωρος απαριθμώντας τις επαναλαμβανόμενες μιζέριες και την διαχρονική παγωμάρα του πολιτικοκοινωνικού συστήματος στη Ελλάδα. Τα διακόσια χρόνια είναι αρκετά για να κάνεις πολύ περισσότερα από το σημείο στο οποίο φτάσαμε.
Επίσης: τον κομμουνισμό δεν θα τον κατέτασσα στην Ανατολή. Ο κομμουνισμός είναι γέννημα θρέμμα της δυτικής σκέψης και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Άλλο αν τα ξεστρατίσματα του, πολλά από αυτά πολύ βάρβαρα, γίνανε και με ανατολίτικα προκαλύμματα και δέσανε με τέτοιους τρόπους.
Τώρα βέβαια αξίζει να δει κανείς και την ουσία του πράγματος: αξίζει να γίνουμε δυτικοί; Αυτό είναι τόσο μεγάλη συζήτηση που θα χρειαστεί κάποτε ν’ αρχίσει να γίνεται σοβαρά και θα χρειαστεί κάνα δυό γενιές για να την διεκπεραιώσουν. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να μη φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την ταυτότητά μας. Ακριβώς επειδή είναι δανική. Ίσως ανακαλύψουμε ότι ναι μεν με το δυτικό τρόπο μπορεί να καταφέρει κανείς πολλά αλλά δεν είναι όλα (όπως ανέφερες) τεφαρίκια και υπάρχουν πολλά της δύσης τα οποία τα σκεπάζει η ντροπή!
Γνώμη μου είναι ότι αξίζει να μάθουμε από την ευρωπαϊκή εμπειρία κι από τον δυτικό κόσμο αλλά στόχος μας θα πρέπει να είναι να προσθέσουμε κι όχι να ακολουθήσουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων (όχι απαραίτητα γιατί δεν είμαστε) αλλά γιατί πριν απ’ όλα οι πιο άμεσοι προγονοί μας από τους οποίους κληρονομήσαμε είναι οι βυζαντινοί. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τις γνώσεις μας γι’ αυτούς, την σκεπάζει μια σκοτεινή άγνοια, ο θρησκευτικός δογματισμός και οι ευλογίες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το (μαζικό) μούντζωμα των μαζεμένων νεοελλήνων μπροστά στη βουλή είναι μια εικόνα του κρίκου που συνδέει την ανεξερεύνητη και παρεξηγημένη ψυχοσύνθεσή μας με τη βυζαντινή κουλτούρα που κουβαλάμε ακόμη χωρίς να ξέρουμε.
Δεν έχω χρόνο για περισσότερα αλλά ελπίζω να συμβάλω λίγο με το βιαστικό μου σχόλιο.
20 Ιουνίου, 2011 στις 10:40 μμ
Πάρης Μπρούζος
«Ένα θέμα για το οποίο ανέκαθεν διαφωνούσαμε με το θείο Ισίδωρο είναι η υπερ-εκτίμηση εκ μέρους τους της επιρροής που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία. »
Αυτό Πάνο δεν έχει να κάνει με την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας αυτής καθεαυτής αλλά με το ότι είμαστε ορθόδοξοι (ως τρόπος σκέψης) σε όλα μας. Ακόμα και αν εξαφανιζόνταν η ορθόδοξη εκκλησία εν μία νυκτί εμείς θα είμαστε ακόμα ορθόδοξοι. Αυτό νομίζω εννοεί ο Θείος και με βρίσκει σύμφωνο.
20 Ιουνίου, 2011 στις 10:57 μμ
Πάνος
δ-κ,
όντως, το σχόλιό σου ήταν κάπως βιαστικό 😉 Θα πάρω το ρημπάουντ στο επόμενο.
*
Πάρη,
επ’ ουδενί δεν είμαστε «ορθόδοξοι». Η θρησκευτικότητα σε αυτά τα μέρη ήταν πάντα μια ευλαβής δεισιδαιμονία (με τη λογική του καλού-κακού, ποτέ δεν ξέρεις). Οι Έλληνες όχι μόνο αγνοούσαν (και αγνοούν) ΠΛΗΡΩΣ τα δόγματα της Ορθοδοξίας, αλλά κατά παράδοση πρεσβεύουν (χρηστικά) τα απολύτως αντίθετά τους!
Αν βρεις πχ έστω και έναν λαϊκό (όχι μορφωμένο καλόγερο, δηλαδή) που να πιστεύει στο δόγμα της ανάστασης «των ψυχών ΚΑΙ των σωμάτων» – να μου γράψεις!
21 Ιουνίου, 2011 στις 10:00 πμ
atheofobos
Παρά τις μερικές επί μέρους αντιρρήσεις είναι από τα ουσιαστικότερα κείμενα που έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες.
Όσο για την επίδραση της εκκλησίας θυμήσου μόνο τον αριθμό των υπογραφών για την αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες.
21 Ιουνίου, 2011 στις 12:12 μμ
Πάνος
«…θυμήσου μόνο τον αριθμό των υπογραφών για την αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες».
ΕΙΠΑΝ ότι ήτανε 3 εκατ, δηλαδή ούτε 30%. Προσωπικά δεν το πιστεύω (ότι ήτανε τόσο). Η πραγματική επιρροή της Εκκλησίας (εφ’ όλης της ύλης) εκφράζεται με μονοψήφιο ποσοστό.
21 Ιουνίου, 2011 στις 12:45 μμ
Γιώργας
Πολύ ωραία ανάλυση. Κεντρική ιδέα: Η μαφία και η διαπλοκή κυριαρχεί στη χώρα σε όλα τα επίπεδα (Πολιτικοί, Οικονομική ολιγαρχία, Δημόσια διοίκηση, Εκκλησία, Εκδότες, Συνδικάτα των ΔΕΚΟ, Πανεπισημιακοί, Δικαστικοί). Το ζούμε χρόνια τώρα, και το σημερινό χάλι είναι η συνισταμένη όλων αυτών. Και το ίδιο σύμπλεγμα έρχεται λέει τώρα να μας σώσει.
Ομως για μένα το μόνο ερώτημα είναι πώς θα ξηλωθεί.
21 Ιουνίου, 2011 στις 12:48 μμ
δεξιος
Η σημερινη Ελλαδα οπως τη ζουμε σαφως ειναι αντιδυτικη χωρα παρα το γεγονος οτι συμμετεχει σε ολους τους δυτικους θεσμους.
Δεν θυμαμαι κανενα πολεμο,καμμια διαμαχη ή συγκρουση τις τελευταιες δεκαετιες που ο ελληνικος λαος να μην πηρε ψυχολογικα το μερος των αντιδυτικων δυναμεων.
Δεν ηταν παντα ετσι,εγινε.Οι ανταποκριτες των ξενων εφημεριδων αλλα και συγγραφεις και διανοουμενοι της εποχης ανεφεραν οτι πριν το 1940 το κλιμα στην Ελλαδα ηταν εντονα αγγλοφιλο και ηταν η μονη χωρα της Βαλκανικης που ηταν ετσι.
Η μεταπολιτευση ειναι η χρονικη περιοδος που ο αντιδυτικισμος παιρνει και θεωρητικη θεμελιωση.Οσοι θυμουνται τις αντιληψεις που υπηρχαν προ αυτης μπορουν να το αναγνωρισουν.Η αλωση της Πολης το 1204 θεωρειτο ενα απλο επεισοδιο παλαιοτερα που αλλωστε αναιρεθηκε το 1261 ενω σημερα με την προπαγανδα πολλων και διαφορων τεινει να παρει διαστασεις ισοδυναμες με το 1453.
Οσο για τη θρησκεια πριν μερικες δεκαετιες κανεις δε μιλουσε για ορθοδοξια αλλα για χριστιανισμο χωρις να αρνειται οτι ειμαστε ορθοδοξοι και οι Δυτικοι καθολικοι.Θεωρειτο ελλασσον.
Ελληνοχριστιανικος πολιτισμος ηταν η επισημη ιδεολογια του κρατους και οχι ελληνοορθοδοξος και Ελλας Ελληνων Χριστιανων το συνθημα της χουντας και οχι ορθοδοξων.
Η διαφορα με τους Δυτικους θεωρουνταν μικρη και υποβαθμιζοταν ενω τωρα προβαλλεται ωσαν να προκειται περι αλλης θρησκειας και αυτο τη στιγμη που εχουν αρθει τα αναθεματα Ρωμης και Κων/πολεως και οι δυο Εκκλησιες στην πραγματικοτητα μονο τυπικα δεν ειναι ενωμενες,οτι και αν νομιζουν διαφοροι φανατικοι παπαδες.
Αρα υπαρχει πολιτικη και πολιτιστικη βουληση αποκοπης της χωρας απο τη Δυση που περιμενει ευνοικες συνθηκες για να εκδηλωθει και αυτες θα δημιουργηθουν οταν προβαλλει μια μη δυτικη στοιχειωδως αξιοπρεπης μεγαλη δυναμη στην περιοχη μας.
21 Ιουνίου, 2011 στις 12:51 μμ
Πάνος
«Ομως για μένα το μόνο ερώτημα είναι πώς θα ξηλωθεί»
Αυτό είναι το πρώτο μέρος. Υπενθυμίζω ότι χρειάζεται και το δεύτερο, που να μας λέει τι ακριβώς θα αντικαταστήσει την κουρελού (που – πολύ ευχαρίστως- θα ξηλώσουμε).
21 Ιουνίου, 2011 στις 1:04 μμ
Πάνος
«Η σημερινη Ελλαδα οπως τη ζουμε σαφως ειναι αντιδυτικη χωρα παρα το γεγονος οτι συμμετεχει σε ολους τους δυτικους θεσμους».
Εδώ …τρελαινόμαστε! Η Ελάδα είχε πάντοτε ισχυρό δυτικό προσανατολισμό – ακόμα και στα 1944!
Επί της ουσίας, αυτό δεν αμφισβητήθηκε ΠΟΤΕ – ούτε καν για πλάκα!
Το να σιχτιρίζεις τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στη χούντα ή για το Βιετνάμ ή για το Ιράκ ΔΕΝ σημαίνει ότι ξαφνικά γίνεσαι αντιδυτικός.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο προτέρημα της Δύσης: γνήσιο και αυθεντικό μέλος της είναι εκείνο που …τσινάει.
*
Όσο για το 1204, εάν αφελώς κάποτε το θεωρούσαν «ένα απλό επεισόδιο» απλά δεν ήξεραν τι έλεγαν. Το 1204 είναι η συμβολική εκκκίνηση της ελληνικής εθνογέννεσης, για τους λόγους που έχουμε συζητήσει αλλού αναλυτικά.
Η διαμάχη των βυζαντινών με τη Δύση δεν ήταν απλά «θεολογική», γινόταν για το πάπλωμα: ποιός θα κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Και οι δυτικοί, ως κατακτητές, δεν φαινόντουσαν τότε καθόλου καλύτεροι από τους Οθωμανούς + το θέμα των θρησκευτικών.
ΤΩΡΑ φαίνεται πως η μεγάλη επιλογή (σαρίκι αντί τιάρα) ήταν λάθος. ΤΟΤΕ δεν ήταν τόσο φανερό. Άσε που οι Οθωμανοί παραλίγο να πάρουν και τη Βιένη, δεν θα σταματούσαν με τίποτα μπροστά στην Κωνσταντινούπολη: η Βενετία και η υπόλοιπη Δύση δε μπορούσαν με τίποτα να τους κερδίσουν.
21 Ιουνίου, 2011 στις 1:08 μμ
Πάνος
«Αρα υπαρχει πολιτικη και πολιτιστικη βουληση αποκοπης της χωρας απο τη Δυση που περιμενει ευνοικες συνθηκες για να εκδηλωθει και αυτες θα δημιουργηθουν οταν προβαλλει μια μη δυτικη στοιχειωδως αξιοπρεπης μεγαλη δυναμη στην περιοχη μας».
Μόνο σε σαλταρισμένους ακροδεξιούς κύκλους (πέραν του ΛάΟΣ) και στο ΚΚΕ (όχι σε όλους στους πολίτες που το ψηφίζουν – πολλοί από αυτούς διαθέτουν την κοινή λογική). Ίσως και σε μερικές αριστερές σέχτες ακόμα. Η σούμα… ανάξια λόγου!
21 Ιουνίου, 2011 στις 5:06 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Όσο για την επίδραση της εκκλησίας θυμήσου μόνο τον αριθμό των υπογραφών για την αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες.»
Αθεόφοβε, ο αριθμός όσων υπέγραψαν υπέρ της αναγραφής της θρησκείας στις ταυτότητες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό κριτήριο για να μετρήσει κανείς την επίδραση της εκκλησίας στην συνείδηση του πληθυσμού. Είναι απόλυτα εύλογο να υποθέσουμε πως πολλοί συμπολίτες μας, όχι απαραίτητα ιδιαίτερα θρήσκοι, βρήκαν την συλλογή υπογραφών υπέρ της αναγραφής της θρησκείας στις ταυτότητες ως ένα μέσο για να εκφράσουν την βαθιά τους αποδοκιμασία πρός την τότε κυβέρνηση.
Πιστεύω πως ένα πολύ πιο ικανοποιητικό κριτήριο για να μετρηθεί η επιρροή της εκκλησίας στην συνείδηση του πληθυσμού είναι ο αριθμός οσων παρακολουθούν τις κυριακάτικες λειτουργίες. Κατά καιρούς δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά έρευνες όπου ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις θέτουν και αυτή. Όλες αυτές οι έρευνες δείχνουν πως ο αριθμός όσων επιλέγουν να εκκλησιάζονται τα κυριακάτικα πρωϊνά μειώνεται σταθερά…
21 Ιουνίου, 2011 στις 7:12 μμ
Πάνος
Και σαν πάνε στην εκκλησία, Γιάννη, τι νομίζεις ότι κάνουν; Σχεδόν πάντα πρόκειται για τοπική / οικογενειακή σύμβαση και συνήθεια, χωρίς ίχνος μεταφυσικής – και βέβαια χωρίς ούτε μυρωδιά από «Ορθοδοξία». Η οποία, όπου ανευρίσκεται, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ως πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο – όπως όλες οι «επεξεργασμένες» θρησκευτικές παραδόσεις.
21 Ιουνίου, 2011 στις 10:16 μμ
Πάρης Μπρούζος
Πάνο δεν μιλάμε για εξωτερικά ορθόδοξα χαρακτηριστικά όπως η (μη) πίστη στην ανάσταση νεκρών ή η τυπικότητα στην παρουσία στην εκκλησία. Δεν περιμένω ότι οι σημερινές Ελληνίδες θα φορούσαν ποτέ μαντήλα επειδή το είπε κάποτε ο απ. Πάυλος.
Υπάρχουν εσωτερικά χαρακτηριστικά μας όμως που μας κάνουν ορθόδοξους. Προσωπικά νομίζω ότι ο μονοθεϊσμός ως ιδέα ήταν το πρώτο κόμμα της ιστορίας. Και ο χριστιανισμός με το ισλάμ είναι κόμματα που προήλθαν από διασπάσεις του αρχικού. Αν δε κανείς την ισχυ των κομμάτων στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα αλλά και την τάση που έχουμε να σχηματίζουμε ομάδες συμφερόντων που ξέρουν πολύ καλά να καταργούν το συλλογικό καλό (ή τη συλλογική έννοια π.χ νόμος) για να εξυπηρετήσουν το κλειστό καλό της ομάδας μπορεί να δει από πίσω τον ορθόδοξο τρόπο σκέψης. Εμείς μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε στους άλλους, οι έξω από εμάς, οι άλλοι είναι πάντα επιλήψιμοι. Οι (ίδιες) πράξεις τους κριτικάρονται με σφοδρότητα.
21 Ιουνίου, 2011 στις 11:13 μμ
Πάνος
«Προσωπικά νομίζω ότι ο μονοθεϊσμός ως ιδέα ήταν το πρώτο κόμμα της ιστορίας».
Ναι, αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για μονοθεϊσμό στην Ελλάδα, όπου λατρεύονται κατά σειράν προτεραιότητος (και με αμμιγώς παγανιστικό ήθος) ο τοπικός άγιος (Σπυρίδωνας, Νικόλαος, Δημήτριος κλπ), η Παναγία, ο Χριστός (πολύ πίσω) και ουδείς δίνει σημασία στον Τριαδικό Θεό, αυτόν καθ’ αυτόν 😉
ΔΕΝ υφίσταται «ορθόδοξος τρόπος σκέψης». Κάθε ένας σκέπτεται ανάλογα με τον τόπο, τις παραδόσεις του και την εκπαίδευση (δυτικού τύπου, στις γενικές της γραμμές) που έχει λάβει.
Και μη ξεχνάμε ότι ακόμα χειρότερος από τον «ορθόδοξο» είναι ο «καθολικός» τρόπος σκέψης 😉
21 Ιουνίου, 2011 στις 11:17 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Και σαν πάνε στην εκκλησία, Γιάννη, τι νομίζεις ότι κάνουν; Σχεδόν πάντα πρόκειται για τοπική / οικογενειακή σύμβαση και συνήθεια, χωρίς ίχνος μεταφυσικής»
Εν μέρει έχεις δίκιο Πάνο, με την έννοια πως η παρακολούθηση της κυριακάτικης λειτουργίας δεν φανερώνει απαραίτητα ένα συνειδητοποιημένο πιστό, συνειδητοποιημένο από την σκοπιά της μεταφυσικής. Από την άλλη μεριά όμως ο Αθεοφοβος, με το σχόλιό του, μου έδωσε την εντύπωση πως δεν αναφέρονταν στον αριθμό των πραγματικών, συνειδητοποιημένων πιστών αλλά στην γενικότερη επιρροή που ασκεί η εκκλησία, ως θεσμός, στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
21 Ιουνίου, 2011 στις 11:32 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Προσωπικά νομίζω ότι ο μονοθεϊσμός ως ιδέα ήταν το πρώτο κόμμα της ιστορίας.»
Πάρη κάπου με μπερδεύεις..
Τι θα πεί ο «μονοθεϊσμός ως ιδέα ήταν το πρώτο κόμμα της ιστορίας»?
Η έννοια κόμμα χρησιμοποιείται προκειμένου να υποδηλώσει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Δεν έχει νόημα να την διευρύνουμε τόσο πολύ και να την χρησιμοποιούμε προκειμένου να περιγράψουμε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα γιατί πλέον καταντάει μία άχρηστη έννοια που δεν περιγράφει απολύτως τίποτα.
«Υπάρχουν εσωτερικά χαρακτηριστικά μας όμως που μας κάνουν ορθόδοξους.»
Ποιά είναι αυτά τα «εσωτερικά» χαρακτηριστικά τα οποία μας κάνουν ορθόδοξους? Και τα οποία ΔΕΝ γίνεται να τα έχουν και οι καθολικοί ή οι προτεστάντες, ή οι μουσουλμάνοι, γιατί τότε θα καταντούσαν και αυτοί ορθόδοξοι.
«Αν δε κανείς την ισχυ των κομμάτων στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα αλλά και την τάση που έχουμε να σχηματίζουμε ομάδες συμφερόντων που ξέρουν πολύ καλά να καταργούν το συλλογικό καλό (ή τη συλλογική έννοια π.χ νόμος) για να εξυπηρετήσουν το κλειστό καλό της ομάδας μπορεί να δει από πίσω τον ορθόδοξο τρόπο σκέψης.»
Το παραπάνω που λές είναι ένα χαρακτηριστικό που απαντάται σε ένα σωρό κοινωνίες – παλιές, σύγχρονες, καπιταλιστικές, μη καπιταλιστικές, πρωτόγονες, τεχνολογικά προηγμένες κλπ – αρκετές εκ των οποίων ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με την ορθόδοξη εκκλησία, και αρα είναι απολύτως αδύνατο η ύπαρξη του εν λόγω γνωρίσματος να μπορεί να αποδοθεί στην ορθοδοξία.
22 Ιουνίου, 2011 στις 12:51 πμ
Πάνος
Έχω ήδη πει πόσο ενδιαφέρον μου φάνηκε το «εφ’ όλης της ύλης» κείμενο του θείου Ισίδωρου και ότι υπάρχουν σε αυτό επιμέρους σημεία / διαπιστώσεις, διατυπωμένα με εξαιρετική ακρίβεια και ευστοχία.
Ωστόσο, το κείμενο πάσχει από ορισμένες αδυναμίες στο ίδιο του το DNA. Θα προσπαθήσω να τις καταγράψω.
1. Το βασικό: ο παρατηρητής δεν μπορεί να περιγράψει ένα σύστημα του οποίου αποτελεί ο ίδιος μέλος. Ισχύει για όλους – ισχύσει ιδιαίτερα όμως για τον θείο Ισίδωρο, ο οποίος όχι μόνο δεν προσπαθεί να δει στο σύστημα που περιγράφει (κατά το δυνατόν) αντικειμενικά, αλλά, αντιθέτως, δίνει συνεχώς την εντύπωση της μονομέρειας και της εμπάθειας, η οποία θολώνει (και ακυρώνει) την ευθυκρισία του.
2. Το βασικό στοιχείο της κριτικής του θείου Ισίδωρου είναι ότι «δεν είμαστε Δύση». Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι:
α. Το ελληνικό κράτος έχει μόνο 190 χρόνια ζωής, ενώ τα ευρωπαϊκά υπάρχουν για διπλάσιο ή και πολλαπλάσιο διάστημα.
β. Η απουσία αστικής τάξης μπορεί να μην επέτρεψε την καλλιέργεια μιας «δυτικού» (πρόσφατου…) τύπου συνείδησης στην ελληνική κοινωνία, αλλά αυτή έχει κάποια χαρακτηριστικά που αντιρροπούν αυτή την έλλειψη – και τα οποία επιμελλώς αποσιωπούνται.
γ. Από τεχνοκρατική άποψη (από την άποψη των αριθμών, αλλά και όλων των δεικτών ευημερίας) η Ελλάδα ανήκει στις 30 πλουσιότερες και πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Γεγονός που, επίσης, αποσιωπάται.
3. Η βαθύτατη περιφρόνηση προς τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και δρα η ελληνική κοινωνία δεν τεκμηριώνεται καθόλου. Τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες. Από ποιούς είμαστε χειρότεροι και γιατί ακριβώς;
4. Επιμελλώς αποσιωπάται το γεγονός ότι από τα έθνη- κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος, κράτη της Μ. Ανατολής κλπ) η Ελλάδα είναι μακράν μπροστά:
α. σε δημοκρατικούς θεσμούς και παράδοση
β. σε κοινωνική ελευθερία
γ. σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, και
δ. σε θεσμικές / οργανικές σχέσεις με τη Δύση
Η πραγματικότητα δεν μπορεί ποτέ να εκφραστεί ικανοποιητικά με όρους άσπρου – μαύρου. Σε μια απαιτητική ανάλυση, οι αποχρώσεις έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό είναι ακριβώς που λείπει από την ανάλυση του θείου, ο οποίος περιλούζει την Ελλάδα με …φούμο.
Πιθανότατα, θα επανέλθω.
(Οι Ιταλικές μπύρες στη Βρετανία δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω απρόσκοπτα…) 😉
22 Ιουνίου, 2011 στις 1:16 πμ
δεξιος
Για την τελευταια παρατηρηση τα εχουμε ξαναπει : τα αλλα εθνη που προηλθαν απο την Οθωμανικη Αυτοκρατορια ειτε ησαν μουσουλμανικα και αργησαν να μπουν στο συγχρονο κοσμο γιατι αν οι ορθοδοξοι εβλεπαν μια φορα καχυποπτα τις συνηθειες των Δυτικων που τον εφτιαξαν οι μουσουλμανοι τις εβλεπαν δεκα ειτε ειχαν την τυχη να δοκιμασουν τον υπαρκτο σοσιαλισμο και αρα ειναι σε αλλη κατηγορια.
22 Ιουνίου, 2011 στις 1:25 πμ
atheofobos
Και μη ξεχνάμε ότι ακόμα χειρότερος από τον “ορθόδοξο” είναι ο “καθολικός” τρόπος σκέψης
Αυτό είναι απόλυτα σωστό,αλλά τα 3.000.000 υπογραφές για το θρήσκευμα στις ταυτότητες μπορεί να είναι το 30% του πληθυσμού που γράφεις, αλλά αυτοί είναι όλοι ενήλικες και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος από τους ψηφοφόρους στις εκλογές..
Την επίδραση του ιερατείου μπορείς να την καταλάβεις όχι από την προσέλευση στις εκκλησίες αλλά από την δύναμη που έχουν οι μητροπολίτες κυρίως στις επαρχίες που φρονίμως ποιούντες οι τοπικοί βουλευτές φροντίζουν να μην έρχονται ποτέ σε ρήξη μαζί τους γιατί φοβούνται πως θα τους φάει στις επόμενες εκλογές μαύρο σκοτάδι!
23 Ιουνίου, 2011 στις 9:35 πμ
GB
Αντιθέτως με αυτό το οποίο φέρεται να είπε o Kissinger ή ο Adam Smith
Αντιστρόφως Μην εμπιστευεσθε τα συμφέροντα των ανθρώπων Εμπιστευθειτε τα ειλικρινή συναισθήματα
23 Ιουνίου, 2011 στις 3:39 μμ
zeppos
Οι μαφίες δυστυχώς είναι ανυποχώρητες. Ξηλώνονται μεν αλλά πολύ αργά!
Βρήκαν «κρυφή αποθήκη» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
««Κρυφές αποθήκες» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνα εντόπισε το υπουργείο Υγείας, με υλικό που ξεπερνά το ένα εκ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέδρος έστειλε πριν από λίγο μήνυμα σε όλους τους διοικητές της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως «το πάρτι με τα υλικά τελείωσε».
«Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες και κάποιοι άλλοι να μην συμμορφώνονται. Η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστές, οι οποίοι έκαναν τους τελευταίους μήνες λόγο για ελλείψεις υλικών, ενώ στην ουσία οι αποθήκες αρκετών νοσοκομείων είναι γεμάτες με υλικά που κοστίζουν… χρυσό».
Την αποκάλυψη έκανε ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, διευκρινίζοντας ότι ενώ στις 25η Μαΐου το Ιπποκράτειο είχε υλικά 1 εκ. ευρώ, για την εύρυθμη λειτουργία του χρειαζόταν υλικά μόλις 200.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Μουσιώνης οι γιατροί έκαναν χρήση των υλικών κατά το δοκούν, με τις εταιρείες να μετατρέπουν τα ελληνικά νοσοκομεία σε αποθήκες τους.
Διευκρινίζεται πως τα υλικά αυτά δεν είχαν προπληρωθεί, αλλά αποτελούσαν παρακαταθήκες, άρα ο λογαριασμός πληρωνόταν μετά χρήση τους.»
Να μην μας φαίνεται περίεργο λοιπόν τα τεράστια ελλείμματα του ΙΚΑ.. Πληρώναμε για να γλεντούν οι επίορκοι. Και μετά βγαίναν και παραπονούμενοι με καταλήψεις και απεργίες….
23 Ιουνίου, 2011 στις 3:53 μμ
Ενη
Ετσι ειναι Πάνο, ομως οσοι τα λένε τώρα και κανένα εικοσάμηνο ακουν του κόσμου τις κατηγορίες και χλευασμούς.
Το κράτος των λογης λογης βιλαετιων καλά κρατεί.
Ειμαστε μια ιδιοτυπη συλλογικότητα, βιλαέτια οθωμανικού τύπου συνηπάρχουν με μια δυτικού τύπου θεσμικη συγκρότηση.
Οι εταίροι μας τραβάνε τα μαλλιά τους οταν συνεργαζόμενοι αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα.
Και ομως η αντίσταση να αλλάξει αυτό το καθεστώς ειναι ….πανίσχυρη.
24 Μαρτίου, 2014 στις 10:13 μμ
nikiplos
Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο, και ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα καίρια σχόλια που ακολούθησαν πραγματικά ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση… Να προσθέσω μόνω πως πολλά από αυτά που αναφέρει ο ΘΙ προκύπτουν τόσο από τον Ράσελ όσο και από τον δικό μας Παναγιώτη Κανελλόπουλο με την ιστορία του Δυτικού πνεύματος που αποτέλεσε και το διδακτορικό του κάποτε… Στα ζητήματα της δυτικοποίησης ή μη της κοινωνίας μας, ας προσθέσω και εγώ ένα μικρό ήκιστο λιθαράκι στη συζήτηση…
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας μπήκε βίαια στα βαθιά νερά. Ο Διαφωτισμός εμπεδωμένος στη Δύση προσέφερε τα εργαλεία για κάτι τέτοιο, οι κοινωνίες πίσω στην κυρίως ειπείν ανατολή όμως ήταν καθυστερημένες σε πολλά ζητήματα.
Κατ’ αρχήν το ζήτημα της κοινωνικής οργνάνωσης: Διαφωτισμός σήμαινε αμφισβήτηση του παλιού κοινωνικού στάτους κβο της εκάστοτε γεωγραφικής κοινότητας. Ήταν αναμενόμενο να κτυπηθεί λυσσαλέα από τους παλιούς ηγέτες με αγαστή συμμαχία του κλήρου που έβλεπε επίσης ανατροπή του δικού της στάτους με αυτήν την βίαιη δυτικοποίηση. Οι παλιοί προεστοί δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά με τα ίδια τους τα παιδιά που σπούδασαν στην Ευρώπη. Η ίδια η δομή της ελληνικής κοινωνίας ποτέ δεν μπόρεσε να βρει την ισορροπία της σε αυτό: Βλέπουμε σήμερα στην Αττική των 5 εκατομυρίων να δηλώνουν τα 4 εκατομύρια -γενήματα θρέμματα της πρωτεύουσας- πως αισθάνονται ακόμη κρητικοί, Κεφαλονίτες, Καλαματιανοί κοκ. Ακόμη οι περισσότεροι συνεχίζουν να ψηφίζουν στον ιδιαίτερο νομό τους καθώς η άμεση πελατειακή σχέση της επαρχίας επέτρεπε πάντοτε άμεση σχέση με την εξουσία. Η ίδια η χώρα διοικείται από την Αθήνα-Αττική και όχι από κάποια κοινοτική ή περιφερειακή έννοια της οικονομίας.
Κατά δεύτερο λόγο στο ζήτημα των κοινωνικών ρόλων: Η χώρα επετράπη να γίνει Δυτική από άποψη καταναλλωτή ή και προμηθευτή, πότε όμως απέκτησε Δυτικά πρώτυπα παραγωγής? Μόνο όταν ήρθε η εκβιομηχάνισή της. Πάτρα, Βόλος, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη έγιναν κέντρα βιομηχανικά παραγωγικά δίνοντας μιαν αστικοποίηση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό ανακόπηκε μετά τον εμφύλιο με την βίαιη συνώθηση του πληθυσμού στο κέντρο – λεκανοπέδιο και την αποβιομηχάνιση-αποανάπτυξη που άρχισε από τη δεκαετία του 70 και ολοκληρώθηκε στα 90ς. Μπορεί για τον μη εκσυγχρονισμό ή το κλείσιμο των βιομηχανιών να φταίνε εν πολλοίς οι ίδιοι οι βιομήχανοι και οι παλαιωμένες νοοτροπίες της, πάντως όλη αυτή η αποανάπτυξη οδήγησε σε ατταβιστικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο οι ταυτότητες του Χριστόδουλου, είναι οι ξεματιάστρες, είναι οι χαντρούλες, τα κομποσκοίνια και η μπίζνα που στην Αττική μόνο υπάρχει μοναστήρι που αγιάζουν τα τζιπ και τα αυτοκίνητα…
Η αποβιομηχάνιση και η credit economy επέτρεψε την ανασύσταση παλαιών μηχανισμών κομματικής πελατείας διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εργολαβίες και όλα αυτά τα αντιπαραγωγικά που σωστά θέτει ο ΘΙ. Όμως ήταν το μοιραίο αποτέλεσμα του πισωγυρίσματος της αποανάπτυξης και όχι κάποιος εναγκαλισμός της ελληνικής κοινωνίας ως νοοτροπίας… Η ίδια η γιαγιά μου ως παράδειγμα εργάτρια, οικονομικά ανεξάρτητη και καπνίστρια, διήγε βίο μακριά από θρησκείες, προκαταλήψεις, ξεματιάστρες, καφετζούδες κλπ. Ήταν ο εξανθρωπισμός της όπως προέκυψε από τα ωφέλη που της έδωσε η εργασία οικονομική ανεξαρτησία της.
Σήμερα δεν υπάρχει παραγωγή, υπάρχει νταβατζηλίκι και παρασιτικός ανεξέλεγκτος ιδιωτικός πλουτισμός, τον οποίον δήθεν περιφέρουμε από δω κι από εκεί ως παραγωγικότητα και ελληνική οικονομία. Ατταβιστικά αυτό μοιραία κατά τη γνώμη μου προκαλεί ένα σοβαρότερο πισωγύρισμα…
Το πολιτικό σύστημα ήταν πάντοτε διεφθαρμένο. Στελεχώνει το κράτος – την ιερή αγελάδα- με εμπίστους. Οι έμπιστοι σχεδόν ποτέ δεν είναι οι αξιότεροι. Συχνά είναι οι χειρότεροι, γιατί ένας έμπιστος επιστήμονας σε θέση ευθύνης μπορεί να τα στηλώσει, ένας έμπιστος τενεκές όμως με αξιώματα ποτέ δεν θα πάει κόντρα στη Μαφία… Αυτό ίσχυε και παλαιότερα. Τότε όμως (50ς, 60ς, 70ς) υπήρχε και ανεξάρτητη οικονομία από παραγωγές, βιομηχανία, βιοτεχνίες, μεταπράτες κλπ. Αυτός οι κοινωνικός κόσμος ήταν πάντοτε προοδευτικός ανεξάρτητα τι ψήφιζε ή μετεμφυλιακά πρέσβευε… Μετά τα 80ς που εξαφανίστηκε οικονομικά και η χώρα έγινε έρμαιο αγορά των Ξένων με αντάλλαγμα credits-δάνεια ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε, κάθε τι προοδευτικό εξαφανίστηκε δίνοντας τη θέση του στις αγγυλώσεις που συχνά εκφράστηκαν με περίεργες συμμαχίες (πχ το ΚΚΕ λυσσαλέα ενάντιο στο σύμφωνο συμβίωσης με κορώνες περί αδερφάτου κλπ)
Οι πραγματικά παραγωγικές τάξεις σήμερα στην Ελλάδα (Αγρότες, Εργάτες, Βιομήχανοι) είναι συρικνωμένες εξαφανισμένες και φυσικά εξωνισμένες με επιδοτήσεις κλπ… Δρουν κι αυτές παρασιτικά (πχ συντεχνίες με το Γάλα κλπ). Οι υπόλοιποι είμαστε όλοι επαγγέλματα γραφειοκρατικά κυρίως με ελάχιστη παραγωγική δραστηριότητα. Εξαίρεση η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες αλλά αυτά δεν έχουν μεγάλη πέραση ή ρόλο στην ελληνική οικονομία παρά μόνο ενταγμένο παρασιτικά (τηλέφωνα ΕΟΠΥΥ, τηλεφωνήτριες, νταβατζηλίκι στις τηλεπικοινωνίες, κρατικοδίαιτοι εθνικοί εργολάβοι, κρατικοδίαιτοι ηνωμένοι εθνικοί κατασκευαστές πλυντηρίων παιανία α.ε. και πάει λέγοντας)…
αυτά τα πολλά στον γενικότερο αλλά ουσιαστικό προβληματισμό για τον μέλλον μας…
25 Μαρτίου, 2014 στις 12:34 πμ
Πάνος
Το σχόλιό σου, Νίκι, μας θύμισε ένα πολύ ωραίο ποστ – και τη δυναμική συζήτηση που ακολούθησε…