Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανεβάζει στο Ιντερνετ τη «μητέρα όλων των γρίφων» και ζητά τη βοήθεια του κοινού για να λυθεί το μυστήριο του ενός χαμένου απόκρυφου Ευαγγελίου.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί από τους εθελοντές γερή εκπαίδευση στην αποκρυπτογράφηση. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν αρχαία ελληνικά, αν και θα βοηθούσε, όπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι «Times».
Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης ζητά από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές να βοηθήσουν στη μεταγραφή των ελληνικών γραμμάτων που βρίσκονται σε δύο εκατομμύρια ψήγματα αρχαίων αιγυπτιακών παπύρων. Είναι πάπυροι που ανακαλύφθηκαν στην αιγυπτιακή πόλη Οξύρρυγχο στις αρχές του περασμένου αιώνα και χρονολογούνται μεταξύ του 500 π.Χ. και 1000 μ.Χ.
Οι ερευνητές του προγράμματος έχουν ανεβάσει στη διαδικτυακή διεύθυνση www. ancientlives. org περισσότερα από 200.000 τμήματα καθώς και τα σχετικά εργαλεία που αναγνωρίζουν χαρακτήρες. Βρήκαν μάλιστα ένα άγνωστο μέχρι σήμερα απόκρυφο Ευαγγέλιο του 3ου αιώνα με ιστορίες του Ιησού που εκδιώκει τους δαίμονες. Οι λεπτομέρειες γύρω από το εύρημα θα εκδοθούν σύντομα σε επιστημονική δημοσίευση από την Οξφόρδη.

Ωστόσο, οι ίδιοι ερευνητές πιστεύουν πως ανάμεσα στους παπύρους του Οξύρρυγχου που βρίσκονται στη συλλογή της Οξφόρδης θα κρύβονται και άλλες ιστορίες του Ιησού.

Καλούν το κοινό να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση παπύρων – Πολιτισμός.

*

Οι Άγγλοι επιστήμονες, όμως, δεν γνωρίζουν ότι οι σχετικές έρευνες έχουν προχωρήσει στο ΙΘΙ (Ίδρυμα θείος Ισίδωρος) και έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα. Ο θείος Ισίδωρος έχει ήδη δημοσιεύσει τις μεταφράσεις των αποκρύφων κειμένων που προσπαθεί τώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα να ξαναμεταφράσει:

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία ο θείος έχει παραμελήσει το μεταφραστικό του έργο επί των αποκρύφων του παπύρου, για λόγους εντελώς απερίγραπτους. Ας ελπίσουμε ότι οι προσδοκίες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας θα τον επαναφέρουν στο γραφείο του στο ΙΘΙ.