Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμα τα νομοθετικά μέτρα για την ταυτοποίηση των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια (Blog), καθώς και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στην περίπτωση εγκλημάτων, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4646825

Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις καλυβίστας (σχολιαστής, Γιώργας, sissa, Θανάσημος) θα πρέπει να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή να εγκαταλείψουν τη μπλογκόσφαιρα;

Ισχύει το ίδιο για τους πολύ περισσότερους σχολιαστές της καλύβας, που σχολιάζουν με ψευδώνυμα; (Αν δεν κάνω λάθος, αυτή την περίοδο μόνο ο Καργούδης σχολιάζει με το όνομά του!)

Έχω υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν το δικαίωμα των μπλόγκερ στην ανωνυμία, παρόλο που ο ίδιος δεν το χρησιμοποίησα ποτέ.

Το ίδιο θεωρώ σωστό και τώρα: οι μπλόγκερ και οι σχολιαστές των ιστολογίων δεν πρέπει να υποστούν κανενός είδους προληπτική ή κατασταλτική «ταυτοποίηση».

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι δε μπορώ να υποστηρίξω το ίδιο για τις ορδές των δημοσιογράφων που έχουν εισβάλλει τα τελευταία χρόνια στη μπλογκόσφαιρα – και τη έχουν μετατρέψει σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν αρχικά.

Για αυτούς δεν μπορεί να ισχύει καθεστώς ανωνυμίας. Είναι επαγγελματίες, επάγγελμα κάνουν και οφείλουν να το κάνουν με το πλήρες όνομά τους.

Το θέμα είναι πως (με ποιόν τρόπο) δεν θα καούν και τα χλωρά, μαζί με τα ξερά.