Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πιάσει πάτο» | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις του «φίλου» μας… Με λίγα λόγια μας λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο στύψιμο (μέχρις αίματος;) για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Εκείνο που δεν αναφέρει είναι «προς όφελος ποίου γίνονται όλα αυτά»; Αξιοσημείωτη και η διαπίστωσή του ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνθηκαν ως τώρα δύο και τρεις φορές περισσότερο από τους Ισπανούς και τους Ιρλανδούς. Αυτό, ας το θυμόμαστε όποτε οι πασόκοι τολμούν να ανοίγουν το στόμα τους για να υπερασπίζονται την κυβέρνηση του ΓΑΠ (η οποία, δυστυχώς, συνεχίζει τον βίο της, υπό τον κ. Λουκά).
Περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει ο επικεφαλής της task force της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Συγκεκριμένα αναφέρει η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη «στον πάτο» και επισημαίνει ότι μόλις αυτό συμβεί τότε η χώρα θα προσελκύσει καλούς επενδυτές. Παραδέχεται επιπλέον, ότι οι προσπάθειες «διάσωσης» έγιναν με καθυστέρηση.
Στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράιχενμπαχ:
– εκτιμάει ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί. Η έκθεση της Task Force για το πώς έχουν τα πράγματα τώρα στην Ελλάδα δείχνει τη σημερινή κατάσταση. Μέχρι τώρα αυτό που προείχε ήταν να τεθούν οι προτεραιότητες.
– δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και καλή συνεργασία από την ελληνική πλευρά και ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του για τρία χρόνια, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Είναι όμως δύσκολο να προβλέψει κάποιος από τώρα, εάν μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί απόλυτα ο επιδιωκόμενος στόχος. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να συνεχιστούν και μετά από τρία χρόνια οι μεταρρυθμίσεις.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί, ότι η δουλειά μας δεν αποτελεί στήριξη διαρκείας, αλλά στήριξη για μια ορισμένη κατάσταση κρίσης. Σημαντικό επίσης είναι να εφαρμόσουν οι Έλληνες τις δεσμεύσεις τους με την Τρόικα, ούτως ώστε να πείσουν τους δανειστές. Υπάρχει ευρεία αποδοχή στην ελληνική βουλή για τον πρωθυπουργό Παπαδήμο και αυτή η αποδοχή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία και η εργασία της Task Force. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο μια ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά έχουν ευρεία απήχηση».
Σε ερώτηση, εάν αυτό είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις αγορές, απαντά ότι τη στιγμή αυτή η Ελλάδα συνδέεται με πολλούς παράγοντες ανασφάλειας όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι καλοί επενδυτές θα έρθουν όταν θα θεωρήσουν ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει περαιτέρω, όταν έχουμε φθάσει στο κατώτερο σημείο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη το 2012 στην Ελλάδα δεν παραπέμπουν σε θετικό πρόσημο. Για τον λόγο αυτό η επόμενη μεγάλη δουλεία της Task Force είναι να βελτιώσει το επιχειρησιακό περιβάλλον στη χώρα.
Ο επικεφαλής της Task Force εκφράζει ακόμη την άποψη ότι είναι αποδεκτό, εκείνοι που δανείζουν τα χρήματα να αναμένουν μια ανταπόδοση από τον δανειζόμενο και αυτή αποτελείται από δύο πράγματα όσον αφορά την Ελλάδα: Μεγαλύτερη πειθαρχία όσον αφορά την εφαρμογή του προϋπολογισμού και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος έχει δει την εξέλιξη του κόστους εργασίας. Το 2008 και 2009 οι δείκτες έδειχναν προς τα επάνω, όμως το 2010 υπήρξε μια καμπή και από τότε το κόστος εργασίας μειώνεται συνεχώς. Αυτό αποτελεί δείγμα, ότι η Ελλάδα έχει καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Τέλος, όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών έναντι των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει ότι αυτές υπάρχουν επειδή η επιβάρυνση είναι άνιση, δεδομένου ότι, εάν προσέξει κανείς, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί μέσω των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων δομικών μεταρρυθμίσεων τριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ισπανίας και διπλάσια σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
14 Σχόλια
Comments feed for this article
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:06 μμ
σχολιαστης
Εχει πει ενδιαφέροντα πράγματα σε άλλες δηλώσεις και συνεντεύξεις για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, από τις οποίες προκύπτει ότι με την πραγματοποίηση των αλλαγών θα πάρει μπροστά η οικονομία.
Αν βρω χρόνο θα τις μαζέψω και θα δώσω συνδέσμους αναζήτησης.
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:17 μμ
Πάνος
Καλά, ας σταθούμε λίγο στη διαπίστωσή του ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πιάσει πάτο – αλλά χάρη στις προσπάθειες που γίνονται (και από τον ίδιον) θα τα καταφέρει… 😉
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:19 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Όντως, η Ελλάδα δεν έχει πιάσει πάτο ακόμα. Εφόσον όμως συνεχιστούν να εφαρμόζονται οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται θα πιάσει πάτο, και σχετικά σύντομα.
Θετικό που αναγνώρισε πως οι διαματυρίες των πολιτών έχουν βάση. Είχε μαλλιάσει η γλώσσα διάφορων από εμας εδω μέσα να προσπαθούμε να πείσουμε τα διάφορα πασοκικα εξαπτέρυγα πως οι διαμαρτυρίες είχαν βάση και δεν ήταν υποκινουμενες από την άκρα δεξιά ή την άκρα αριστερά.
Να δούμε, θα αλλάξουν τώρα τροπάρι, ή θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί?
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:29 μμ
Πάνος
Σιγά μην αλλάξουν… 😉
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:22 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
http://www.koutipandoras.gr/?p=12193
Πάνο ελπιδοφόρα μηνύματα από τον χώρο της υγείας…
Νόμος- «πλυντήριο» για μίζες και προμήθειες σε νοσοκομεία
«Νόμος –κολυμβύθρα του Σιλωάμ ακόμη και για μίζες από προμήθειες σε νοσοκομεία, μετά από απευθείας αναθέσεις, είναι ο νόμος 3867 3/8/2010. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου, δίνεται «άφεση αμαρτιών» σε όσους προμήθευσαν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, ενώ θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφλησή των προμηθευτών μέχρι και την κατάθεση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή το 2010.
Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει νομικά για να καταγγείλει απευθείας ανάθεση σε προμηθευτή υγειονομικού υλικού, για τα έτη πριν από το 2010, θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο νομοθετικά «περιφρουρημένο». Έτσι, κατηγορούμενοι που οδηγούνται στα δικαστήρια για μίζες και για προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, αθωώνονται απλώς επιδεικνύοντας το νόμο.
«Τα νοσοκομεία βρέθηκαν χωρίς γάζες και το υπουργείο Υγείας τότε, προέβη σε ρύθμιση πιστοποιημένων χρεών προς τους προμηθευτές, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν νομοθέτησε για χρέη που αφορούσαν στη θητεία της και στο κράτος του ΠΑΣΟΚ. Νομοθέτησε για χρέη που απορρέουν από το κράτος της ΝΔ. Θα έκλειναν τα νοσοκομεία. Αυτός ο νόμος είναι ανάσα για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τότε, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και κρίθηκε πως ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε σ΄ αυτή τη ρύθμιση», εξήγησε μιλώντας στο http://www.koutipandoras.gr ο συνεργάτης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Λάζαρος Λασκαρίδης.
Σύμφωνα, λοιπόν με το νόμο και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 9, «για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων που απορρέουν από προμήθειες των νοσοκομείων, οι οποίες προμήθειες διενεργήθηκαν μέχρι την κατάθεση του νόμου στη Βουλή», ακόμη και αν αυτές οι προμήθειες έγιναν με απευθείας ανάθεση «λόγω επειγουσών αναγκών».
Απορία προκαλεί ωστόσο και το γεγονός ότι κατά τη σύνταξη του νόμου δεν έγινε καμία διευκρίνιση για τις περιπτώσεις που πράγματι αποτελούν «επείγουσα ανάγκη», αλλά γίνεται σαφής αναφορά στην γενική έννοια «προμήθειες», που περιλαμβάνει από γάζες μέχρι και αξονικούς τομογράφους της Siemens.
Ο νόμος «πέρασε» σε άρθρο που αφορούσε στην «εξόφληση προμηθειών νοσοκομείων και ρυθμίσεις θεμάτων σχετικών διαγωνισμών», ενώ αφορά σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγηνίτειο, του Ωνασείου και το νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων ΙΚΑ.
Το νόμο συνυπογράφουν οι: Γιώργος Παπακωνστανίνου ως υπουργός Οικονομικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Εργασίας, Η Λούκα Κατσέλη ως υπουργός Οικονομίας, ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών και ο Χάρης Καστανίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης.»
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:38 μμ
Πάνος
Αυτό γίνεται ποστ…
24 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:59 μμ
σχολιαστης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63553938
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:02 πμ
σχολιαστης
http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/ellada/logoi-oikonomias/37482—–ertgr.html
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:17 πμ
Πάνος
Πολλές συνεντεύξεις, λίγη δουλειά… 😉
(Αλήθεια, αυτόν ποιός τον πληρώνει; Και πόσο;)
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:20 πμ
σχολιαστης
Σιγά, τόσους πληρώνει το κράτος για να τα ξύνουν. Αυτός κάτι φαίνεται να προσπαθεί. 😉
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:25 πμ
Πάνος
Τα ξύνει φορώντας γάντια;
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:47 πμ
zeppos
Πάνος: «Αυτό, ας το θυμόμαστε όποτε οι πασόκοι τολμούν να ανοίγουν το στόμα τους για να υπερασπίζονται την κυβέρνηση του ΓΑΠ (η οποία, δυστυχώς, συνεχίζει τον βίο της, υπό τον κ. Λουκά). «
Με αυτή την νοοτροπία θα πάμε πρίμα..
Μην τολμάει ο ένας, εξαπτέρυγα ο άλλος…
Ανοίξτε επιτέλους τα μάτια σας και κοιτάξτε την πραγματικότητα..
Διαβάστε καλά και ψύχραιμα τι λέει ο γερμανός.
Και κοιτάξτε τα πρόσφατα στοιχεία και αποτελέσματα του «ελαφρύτερου» προγράμματος των άλλων. Η Πορτογαλλία πάει για άλλο ένα νέο πρόγραμμα σφικτότερης πολιτικής γιαί δεν πιάνονται οι στόχοι, το ίδιο και χειρότερο στο «θαύμα» της Ιρλανδίας, όπου εκεί υπήρξαν πρόσφατα ψίθυροι για ψιλομαγείρεμα των στοιχείων και των στατιστικών και οι Γερμανοί τα πήραν στο κρανίο και ζήτησαν νές μέτρα..
Οι έλληνες είχαν ένα διπλάσιο βάρος ελλειμμάτων και χρέους στην πλάτη τους το 2009 από τους παραπάνω!
Συν την καταράκωση της αξιοπιστίας μας με τα γκρικ στατιστικς της ΚΑΚοκυβέρνησης για τα οποία μας έβαλαν από την αρχή να τραβάμε διπλάσια βάρη ώστε να είναι κάπως αποτελεσματικά…
Και μας έχετε ζαλίσει με τα «ταλέγαμε εμείς» κλπ…
ΠΟΙΟΣ από δω μέσα «γουστάρει» δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα;
Είπε κανείς εδώ οτι δεν θα πάμε κάτω κοντά στο πάτο πρώτα, οτι δεν θα περάσουμε δεκαετίες με στερήσεις πρώτα; Τα έχουμε γράψει εμείς οι «απροσάρμοστοι» δεκάδες φορές, αλλά εσείς δεν θέλετε να το καταπιείτε και περιμένατε σε λίγους μήνες τον θαυματοποιό να σας ξαναδώσει την «δανεική ευτυχία».. Ε δεν πρόκειται!
Μόνο όταν σταθεροποιηθεί το μονί, θα δούμε καλυτέρευση!
Καλημέρα
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 8:08 πμ
Πάνος
ζέπο,
καλημέρα! Μόνο η τελευταία φράση του σχολίου σου έχει νόημα… 😉
25 Νοεμβρίου, 2011 στις 8:11 πμ
zeppos
Μα για σένα τόγραψα.. για να «πιάσεις» κάτι 😉