Μια ακόμα ένδειξη ότι η Ευρώπη θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια ηγεσία και πολιτική. Το …διακύβευμα είναι αν εμεις θα είμαστε τότε στο τραπέζι ή θα κοιτάμε σαν μαλωμένα παιδάκια. Και θα φασκελωνόμαστε.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=125349&catID=2
«Πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, περιορισμό των αμυντικών δαπανών, πολιτική κατά της ανεργίας και «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη Νότια Ευρώπη προτείνει ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Γκάμπριελ διερωτάται «γιατί δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πάγωμα λογαριασμών πλούσιων Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού, μέχρι αυτοί να καταβάλουν τους φόρους που χρωστούν, τη στιγμή που η ίδια προσφέρει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η τρόικα, ο επικεφαλής του SPD κάνει λόγο για πολιτική η οποία «πλήττει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους» και προειδοποιεί ότι «έχουμε ήδη φθάσει στο όριο της αντοχής» των πολιτών.
Παράλληλα, επικρίνει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, οδηγεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη σε βαθιά οικονομική κρίση. «Η κ. Μέρκελ έχει κάνει τη διάγνωση: η Ελλάδα είναι παχύσαρκη. Αρκεί λοιπόν μια αυστηρή δίαιτα. Η Ελλάδα όμως είναι καρδιοπαθής. Χρειάζεται βηματοδότη και ενδοφλέβιο ορό, αλλιώς ο ασθενής θα πεθάνει», σημειώνει ο επικεφαλής της SPD και ζητεί την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» με επενδύσεις σε τομείς ανάπτυξης.
10 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Φεβρουαρίου, 2012 στις 8:39 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Το τι θα θέλαμε εμείς ως αυριανή κυβέρνηση στη Γερμανία, δεν σημαίνει ότι θα εκλεγεί σώνει και καλά, η δική μας προτίμηση.
Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα, η Μέρκελ είναι πάντα πρώτη στις προτιμήσεις των συμπατριωτών της, με 32%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πάνω κάτω γύρω στο 23% καί 15% οι Πράσινοι.
Μ’ αυτούς τους συσχετισμούς, με δεδομένο ότι οι Φιλελεύθεροι δεν εκλέγονται (3%), πάμε σε μια συνεργασία SPD και CDU, όπως στο Βερολίνο ή CDU και Πράσινων, που τη βλέπω θολή.
Πάντως όπως και να είναι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία δεν αλλάζει θέση για την Ελλάδα κι άσε το Γκάμπριελ να λέει.
Αυτά τα κάνει, για να ενδυναμώσει προεκλογικά τους συμμάχους του στην Γαλλία, που θέλουν ν’ αλιεύσουν ψήφους από την Αριστερά.
22 Φεβρουαρίου, 2012 στις 9:52 μμ
σχολιαστης
Η πιθανή συμμετοχή πράσινων και SPD σε μελλοντικές κυβερνήσεις, μαζί με την εκλογή σοσιαλιστή προέδρου στη Γαλλία, δε νομίζω να είναι κάτι το αρνητικό για εμάς.
22 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:25 μμ
Ενη
«Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Γκάμπριελ διερωτάται «γιατί δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πάγωμα λογαριασμών πλούσιων Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού, μέχρι αυτοί να καταβάλουν τους φόρους που χρωστούν, τη στιγμή που η ίδια προσφέρει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων»
Μια πρόταση εντελως σωστή και ρεαλιστική δεδομένου οτι μέχρι τώρα οι εισπρακτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα εχουν αποδειχθεί εντελώς ανίκανοι να επιτελέσουν το εργο ,για το οποίο τους πληρώνουν οι συνεπεις φορολογούμενοι.
22 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:47 μμ
δεξιος
Το σχέδιο Μάρσαλ εκπονήθηκε για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης από τα ερείπια του παγκοσμίου πολέμου.
Εδώ ποιός πόλεμος έγινε;
Φαίνεται ότι η παρανοική απόφαση να γίνει νόμισμα της χώρας το γερμανικό μάρκο ενώ ταυτόχρονα θα διετηρείτο η χαζοχαρούμενη κοινωνία της μεταπολίτευσης είχε πολεμικές συνέπειες.
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 9:18 πμ
σχολιαστης
Δεξιέ, θα χρειαστεί σχέδιο Μάρσαλ για όλες τις νότιες χώρες. Μην το βλέπεις ως Ελληνική εξαίρεση.
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 9:53 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Φίλε «σχολιαστή».
Αυτά τα περί «σχεδίου Μάρσαλ», όσο ευχάριστα κι αν ακούγονται, όσο κι αναποτελούν μια λύση για τις οικονομίες των «PIGS», ήρθαν απ΄έξω (απ’ την Ευρώπη).
Δηλαδή οι ΗΠΑ τότε, ήταν η μόνη ισχυρή οικονομία, που βοηθώντας τις άλλες (καπιταλιστικές) χώρες, ουσιαστικά ήθελε να ορθοποδήσουν για να μπορέσουν ν’ απορροφήσουν καταναλωτικά προϊόντα (και αμερικάνικα), να κινηθεί ο τζίρος, για ν’ ανέβει το κεφάλαιο και να μπεί στον κύκλο της επέκτασής του (κύκλος του χρήματος).
Όμως πολύ σπουδαιότερο, από τη συγκεκριμένη λογική του «Σχεδίου Μάρσαλ», ήταν ν’ αποτελέσει ιδεολογικό αντίβαρο και προπαγανδιστική φόρμουλα στην επέλαση του «κομμουνιστικού κινδύνου».
Γι’ αυτό αναλογικά πήραν τα περισσότερα, η Δυτική Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα της τότε εποχής.
Σήμερα, αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό δεν υφίσταται. Οι χώρες του Νότου θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, χαμηλότερης απόδοσης και λειτουργικών εξόδων και θα μαζέψουν στο απώτατο μέλλον, όσες επενδύσεις των Γερμανών καί άλλων, πάνε σήμερα, ως φτηνή μανιφατούρα στην Κίνα.
Αυτό που ακούγεται τώρα στην Γερμανία και αυτό που για μένα είναι το πλέον επικίνδυνο, είναι ότι οι πάλαι ποτέ διεθνιστές Γερμανοί, των δεκαετιών ’70,’80,’90 ξαναγυρίζουν σ’ αυτό το φοβερό για το «γερμανικό σαράκι» Zuerst Deutsche, δηλαδή πρώτα Γερμανός! Όπερ σημαίνει, ότι το κόμμα που θα θελήσει να πάρει ψήφους επί αυτού του δημοσκοπικού δεδομένου (45%), πρέπει να σκεφτεί πολλά, πριν αρχίζει ν’ ανοίγει την τσέπη του αβέρτα κουβέρτα, για να δελεάσει τ’ αυτιά του Νότου.
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:33 πμ
σχολιαστης
Φίλε Μιχάλη, δες τις εξαγωγές της Γερμανίας. Το σχέδιο Μάρσαλ θα γίνει λόγω συμφερόντων όχι γιατί μας αγαπάνε.
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 5:33 μμ
σχολιαστης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63621100
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 7:24 μμ
δεξιος
Tα πρώτα φέσια φορέθηκαν.
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-23/rbs-reflects-greek-debt-damage-with-credit-agricole-days-after-aid-accord.html
23 Φεβρουαρίου, 2012 στις 7:31 μμ
σχολιαστης
H DΕΧΙΑ που αναφέρει, πριν λίγο καιρό πήγε στον Αδή και τη σώσανε ακουμπώντας τα.
Είναι που μας έχουν στο μάτι, αλλιώς γίνονται και χειρότερα.