Του Μιχάλη Μιχελή

Για να μην παραπονιόμαστε, ότι μόνο στην Ελλάδα κλείνουν εργοστάσια κι ότι η λύση στην κρίση, είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Λοιπόν στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες φωτοβολταϊκών, η αμερικανική «First Solar»  κλείνει και απολύει τους 1.200 εργαζόμενους στην Φρανκφούρτη του Όντερ ( ανατολική Γερμανία). Η περιοχή βυθίζεται περισσότερο στην ανεργία και δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πρόσφατα δήλωσε πτώχευση και η αντίστοιχη γερμανική βιομηχανία «Q-Cells».

Η αμερικανική εταιρία, θα κλείσει και την αντίστοιχη παραγωγή της στο Μάιντς (δυτική Γερμανία), ενώ θα μειώσει και το παραγόμενο προϊόν της στην Μαλαισία (τέσσερις μονάδες παραγωγής).

Στη Γερμανία η φωτοβολταϊκή βιομηχανία πλήττεται, ενώ οι παραγγελίες από την Κίνα αυξάνονται. Η κοινή γνώμη δυσανασχετεί γι’ αυτήν την εξέλιξη, γιατί με το πρόσθετο 3% στους λογαριασμούς του ρεύματος, ουσιαστικά ενισχύεται η κινεζική παραγωγή και δημιουργείται πρόβλημα εργασία στην Γερμανία.

Το πρόβλημα οξύνθηκε από την απόφαση των Ισπανών να σταματήσουν τις επιδοτήσεις στην τιμή των φωτοβολταϊκών, καθώς και από την αντίστοιχη κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης, να μειώσει κατά πολύ, την τιμή παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Έτσι κόπηκε η εγκατάσταση σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, ενώ μένει μόνο η οικιακή κατανάλωση των φωτοβολταϊκών, που πηγαίνουν στην Γερμανία από την Κίνα. (Αυτό ας ληφθεί υπ’ όψιν από τους ΟΠ, που πιστεύουν ότι τα φ/β  στην Ελλάδα, θα καλυφθούν από την εγχώρια παραγωγή).

Οι εργαζόμενοι των φ/β εργοστασίων της Γερμανίας κήρυξαν απεργία κι άρχισαν διαδηλώσεις στη Γερμανία, για να σταματήσει η ροή του τεχνολογικού εξοπλισμού από την Κίνα και τις άλλες αγορές της Άπω Ανατολής.

Το μόνο μοντέλο που φαίνεται λειτουργικό προς το παρόν, είναι το ιταλικό, που βάση της νομοθεσίας, όταν ένα πάνελ προέρχεται κατά 60% από την ιταλική  (ή ευρωπαϊκή) βιομηχανία, πριμοδοτείται κατά 10%. Όμως τώρα με τα μέτρα λιτότητας, τους καλούν να επανεξετάσουν την πριμοδότηση.  Στις ΗΠΑ. αντίστοιχα φορολογούνται περισσότερο τα πάνελ από την Κίνα, που όμως έχουν πλεονεκτήματα στη χαμηλή τους τιμή, έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών προϊόντων κι άρα δεν έχουν χασούρα. Η Γερμανία ζητάει από την Ε.Ε. να επιβάλλει δασμούς στα κινέζικα προϊόντα των ΑΠΕ, που έχουν γεμίσει την Ευρώπη. Οι Φιλελεύθεροι, δεν συμφωνούν στον προστατευτισμό, ενώ οι Πράσινοι ισχυρίζονται, ότι τυχόν δασμολογικά εμπόδια στα φωτοβολταϊκά, θ’ ανακοπεί  η αυξητική πορεία που παρατηρείται στη Γερμανία.

 

Μιχάλης Μιχελής