Ιταλία: 600 δήμαρχοι καλούν σε ανυπακοή για τον ειδικό φόρο ακινήτων | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.

Εξακόσιοι δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία καλούν σε μαζική ανυπακοή με τη μη καταβολή του ειδικού φόρου ακινήτων. Η πρόταση για «φορολογικούς αντιρρησίες συνείδησης» ήλθε από τον πρώην υπ. Εσωτερικών και συντονιστή της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, ωστόσο οι επικρίσεις για το φόρο δεν διατυπώνονται μόνο από το αντιπολιτευτικό μέτωπο, αλλά και από την κεντροαριστερά.
Άμεση ήταν η αντίδραση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε ότι «όποιος παροτρύνει τους πολίτες να μην καταβάλουν το φόρο ακινήτων ευθύνεται για φοροδιαφυγή». Η κυβέρνηση Μόντι επανέφερε σε ισχύ φέτος την φορολόγηση του σπιτιού που χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ελπίζει να εξασφαλίσει συνολικά 11 δισ. ευρώ από την πληρωμή του φόρου ακινήτων. Άλλα 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταλήξουν στα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, χαρακτήρισε «τρομερό» τον συγκεκριμένο φόρο, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να φέρει σαφώς σε δύσκολη θέση αρκετές κατηγορίες πολιτών.

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Τορίνο, Πιέρο Φασίνο, προσθέτει ότι «είναι απαράδεκτο το 50% του φόρου ακινήτων να καταλήγει στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ θα έπρεπε να χρησιμεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση».

«Δεν στηρίζουμε την φοροδιαφυγή, αλλά θεωρώ ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει. Συμφωνώ με τους πολιτικούς που ζήτησαν μια άμεση και σοβαρή αναθεώρηση» σημείωσε ο Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Δήμων Anci.

Επιπλέον, δεκάδες δήμαρχοι από την Σαρδηνία, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται να ζημιωθούν σοβαρά οι αγρότες. Ο δήμαρχος του Ακράγαντα, από την Σικελία, απαιτεί να καταργηθεί πρώτα η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ, οι υπεύθυνοι των δήμων της νότιας περιφέρειας Μπαζιλικάτα ζητούν να χαλαρώσουν άμεσα οι όροι του «εσωτερικού συμφώνου σταθερότητας» που περιορίζουν τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.