Η αλήθεια είναι ότι, μέσα στο χάος των αποτελεσμάτων, καθένας πήρε αυτό που έπρεπε να πάρει.

Το ΝΔΣΟΚ χρεοκόπησε εκλογικά και πολιτικά. Η Ιστορία επαναλήφθηκε αντίστροφα για τον Σαμαρά: αυτό που έκανε ο ίδιος στον Μητσοτάκη στα 1993, το έπαθε ο ίδιος από τον Καμμένο στα 2012. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει το φάσμα της οριστικής διάλυσης – κάτι που θα είναι εξαιρετικά θετικό, εφ’ όσον επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τα ίδια ισχύουν και για το χώρο της δεξιάς, αλλά εκεί οι εξελίξεις μάλλον θα είναι πιο αργές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύτηκε για την πολιτική του γραμμή, αλλά χρειάζεται τώρα συνετή διαχείριση της νίκης, ώστε να μην αποδειχτεί μια επιτυχία – πυροτέχνημα. Στα θετικά, ο πολιτικός ενθουσιασμός των ψηφοφόρων και των στελεχών του. Στα αρνητικά, ο μαξιμαλισμός των επιδιώξεων, εάν δεν αντιστοιχηθεί στα πραγματικά πολιτικά δεδομένα.

Το ΚΚΕ ήπιε το πικρό ποτήρι να δει τους… αναθεωρητές να σκίζουν, ενώ το ίδιο παρέμεινε εκλογικά καθηλωμένο και πολιτικά αυτό-απομονωμένο. Πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις, υπό το ενδεχόμενο να του φύγουν στις επόμενες εκλογές οι μισοί ψηφοφόροι και να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Καμμένος και η ΧΑ είναι φούσκες, οι οποίες θα ξεφουσκώσουν πολύ γρήγορα. Δε νομίζω ότι έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Τα υπολείμματα του ΛΑΟΣ (χωρίς τον Καρατζαφέρη) μάλλον θα επιστρέψουν στη ΝΔ – αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις.

Όσο για τα κόμματα του φιλελευθερισμού (Μάνος, Ντόρα, Τζήμερος) απόδειξαν ότι πάσχουν από τη γνωστή αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος ή μάλλον από τη νόσο της διάσπασης, που ταλανίζει την αριστερά: αν κατέβαιναν μαζί θα είχαν καναδυο ντουζίνες βουλευτές και θα ήταν ρυθμιστές των εξελίξεων. Τώρα, το πολύ κάποιοι από αυτούς να χρησιμοποιηθούν ως εξωκοινοβουλευτική τσόντα σε τυχόν κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι έδειξαν ότι χρειάζονται κι άλλα καρβέλια για να μπορέσουν να παίξουν στη μεγάλη πολιτική κατηγορία. Με τα δεδομένα και την κατάσταση του κόμματος, το περίεργο είναι όχι το ότι δεν μπήκαν στο Κοινοβούλιο, αλλά το ότι παραλίγο να μπουν! Ωστόσο, η πολιτική τους παρουσία δεν τελειώνει εδώ – κάθε άλλο.

Το ερώτημα, μετά από όλα αυτά., είναι τι θα γίνει με το σχηματισμό κυβέρνησης. Θα το δούμε σε επόμενο ποστ.

Advertisements