Τηλεδιάσκεψη Credit Suisse: Πέντε λόγοι γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ.
Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί, η Credit Suisse έθεσε τα προβλήματα που χρειάζονται να επιδιορθωθούν στην Ευρώπη καθώς και τις προοπτικές της, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η κρίση είναι πιθανό να βαθύνει πριν αναγκάσει τους χαράσσοντες πολιτική να κάνουν αυτό που χρειάζεται, και παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια για την Ευρώπη, με 80% πιθανότητες το ευρώ να παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δηλαδή με την Ελλάδα μέσα.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι το τέλος του έτους. Η πιθανότητα μίας Grexit παραμένει μόνο 20% και (άρα) η πιθανότητα ότι η ζώνη ευρώ θα παραμένει στη σημερινή της μορφή φτάνει το 80%:
- Έτσι, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ευρωζώνη μένει ως έχει (80% πιθανότητα).
- Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πλήρη διάλυση του ευρωπαϊκού μπλοκ (10% πιθανότητα).
- Στο τρίτο σενάριο, η Ελλάδα και μία ή δύο άλλες χώρες της ευρωζώνης εγκαταλείπουν το ευρώ (λιγότερο από 1% πιθανότητα).
- Και τέταρτον, καταλήγουμε σε πλήρη διάλυση της ζώνης του ευρώ (10% πιθανότητα).
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το μπλοκ, για πέντε λόγους:
- Η έξοδος της Ελλάδας θα έχει ένα πολύ υψηλό κόστος για την χώρα: το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 10% και ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί 30%.
- Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 80% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρω-ζώνη.
- Ο ευρωπαϊκός πυρήνας θα βρεθεί αντιμέτωπος με άμεσες ζημιές ύψους 220 δις. ευρώ (και το έμμεσο κόστος θα είναι σαφώς υψηλότερο).
- Μια ελληνική έξοδος θα οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων ύψους 1,4 τρις ευρώ από την περιφέρεια και ίσως μέχρι και 1,8 τρις ευρώ συνολικά, αναγκάζοντας αμέσως ένα τεράστιο LTRO ύψους 2 τρις ευρώ, εγγύηση των καταθέσεων από την ΕΚΤ και έλεγχο των κεφαλαίων.
- Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πυρήνας της Ευρώπης μαλακώνει ήδη τη στάση του σε ορισμένα από τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει ο οίκος στην τηλεδιάσκεψη, επίσης, υπάρχουν πέντε μεγάλα εμπόδια που πρέπει να εξεταστούν για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, από τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί μόλις τα δύο και για τα υπόλοιπα έχει αρχίσει ήδη και γίνεται σημαντική πρόοδος:
- Η επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Με την ανάπτυξη, η δημοσιονομική… αριθμητική γίνεται πιο βιώσιμη και η πολιτική βούληση να δεχτεί τον πόνο της αναδιάρθρωσης, γίνεται πιο υποφερτή (αν και σαφώς κάποιος πόνος είναι αναγκαίος για να αναγκάσει την αναδιάρθρωση).
- Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην περιφέρεια. Ο καθαρός δανεισμός της οικονομίας στο σύνολό της είναι πιο σημαντικό, σύμφωνα με την άποψη του οίκου, από τον καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα. Με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες η Credit Suisse ανησυχεί πως μία πτώση της τάξης του το 3% έως και 12% στους μισθούς θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά με τους μισθούς να αποτελούν το μισό του ονομαστικού ΑΕΠ, αυτό με τη σειρά του κάνει χειρότερες τις προοπτικές ανάπτυξης.
- Τα θέματα φερεγγυότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν (Ελλάδα και Πορτογαλία).
- Δημιουργία ενός τείχους προστασίας για τους φερέγγυους (γίνεται σιγά-σιγά).
- Και αμοιβαιότητα του χρέους. Η αμοιβαιότητα θα λειτουργήσει, επειδή σε μέσο όρο η Ευρώπη έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα από ότι οι ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι η κατανομή του χρέους και όχι το ποσό του χρέους.
7 Σχόλια
Comments feed for this article
31 Μαΐου, 2012 στις 7:31 μμ
SOULIS
Τώρα ξενέρωσα.. δείξτους την έκθεση της Εθνικής.
31 Μαΐου, 2012 στις 7:33 μμ
Πάνος
🙂
31 Μαΐου, 2012 στις 8:04 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
31 Μαΐου, 2012 στις 9:26 μμ
dina kazana
Καλα πιστευει κανεις ακομα οτι η χωρα θα φυγει απο το ευρω? Ηπαραλληλη κυκλοφορια και εσωτερικου νομισματος για την αντιμετωπιση των αμεσων αναγκων δεν αποτελει ικανη και αναγκαια συνθηκη ουτε αιτημα αποχωρησης απο το ευρω!
31 Μαΐου, 2012 στις 9:35 μμ
σχολιαστης
Η παράλληλη κυκλοφορία εσωτερικού νομίσματος, θα δείχνει σαφώς ότι είμαστε στο τσακ να κουνήσουμε το μαντίλι.
1 Ιουνίου, 2012 στις 10:14 πμ
balkan357
Reblogged this on TURBO.
1 Ιουνίου, 2012 στις 8:49 μμ
dina kazana
σχο,
To μαντιλι θα το κουνησουμε αν συνεχισουμε με την αναδιανομη του χρηματος που γινεται εις οφελος της εσωτερικης και της ευρωπαικης μαφιας των τραπεζων, η οποια εξυπηρετειται ως τωρα μια χαρα απο τα οικονομικα μετρα των μνημονιων , πολιτικες των δυο κοματων εξουσιας(ως τωρα).
Ο εξευτελισμος της αξιας των ακινητων, που αποτελουσαν την αποταμιευση του κοπου των πολιτων και την ασφαλεια τους και η πτωχευση μεγαλου τμηματος της Ελληνικης κοινωνιας, καθως και των ασφαλιστικων ταμειων, που δεν συνοδευτηκε τελικα ως τιμημα για τον εκσυγχρονισμο της δημοσιας διοικησης/που απαιτειται απο τα μνημονια αλλα δεν εγινε, εχει φερει τον λαο σε απογνωση, αλλα Πασοκ και ΝΔ δεν καταλαβαινουν τιποτε.
Η αγορα εχει στεγνωσει και οι μικρη επιχειρηματικοτητα εχει καταστραφει, τα ακινητα παρ ολο που μειωθηκε η αξια τους ιλιγγιωδως, δεν υπαρχει κανεις να τ αγορασει.
Η κυκλοφορια εσωτερικου νομισματος θα εβαζε την μηχανη σε λειτουργια γιατι θα μπορει το κρατος να πληρωνει τις εσωτερικες του υποχρεωσεις σ αυτο το εσωτερικο νομισμα και να δανειοδοτησει τις μικρομεσαιες επιχειρησεις, θα ενισχυθει η εσωτερικη παραγωγη και δεν θα μπορει αυτο το χρημα να φυγει στο εξωτερικο. Μονο πρεπει να ειναι καληςς ποιοτητας για να μη αντιγραφεται ευκολα και καταρευσει απο τα πλαστα, οπως τα κουπονια στην Αργεντινη.
οπεν μαιντ σχο!
Με τα μνημονια, χρημα μεσα δεν ηρθε, κι ο,τι ευρω υπηρχε στην αγορα, βγηκε απο την κυκλοφορια καθιστωντας ασφυκτικο το οικονομικο περιβαλλον.
Σχο, κανεις λαθος γι αυτα που λες. Το να εχουμε νομισμα συναλλαγης και κατι αλλο εσωτερικης χρησης που θα εχει την εγγυηση του κρατους αμεσως θα δωσει πνοη υγειας και καθαρου αερα!
Η θεση μου αυτη ειναι παλια αλλα εμεινα εκπληκτη οταν ακουσα στην εκπομπη του Τσιμα να την διατυπωνει και καποιος οικονομολογος, που ειναι εκ των αρχιτεκτονων του Μααστριχτ, αλλα δεν συγκρατησα το ονομα του!