Ένα εξαιρετικό άρθρο. Μια εποχή που ο ορθός λόγος είναι …υπό διωγμό.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15694
Κόμμα-θύμα
31/05/2012, Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, αν κάποιος ήθελε να εμβαθύνει στις στοχεύσεις του ΚΚΕ στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα και πλησίαζε το σκληρό τους πυρήνα, έπεφτε σε έναν τοίχο. «Αντικομμουνισμός». Το απόλυτο επιχείρημα, ο χαρακτηρισμός που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους, η λέξη επίλογος κάθε συνομιλίας. Άπαξ και εκστομιζόταν από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ οι γέφυρες επικοινωνίας χάνονταν γιατί η άλλη πλευρά γινόταν αυτομάτως ένα με τον Παπάγο, τον Θρασύμβουλο Τσακαλώτο, τον Μποδοσάκη, τον βασιλιά, την CIA,τον Αιζενχάουερ, το Αμερικανικό Πεντάγωνο, την καρφίτσα, τον Γκοτζαμάνη, την ΕΣΑ, τον Παττακό, το αιμοδιψές ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Ήταν η λέξη αυτοαθώωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, η σύγχρονη ψυχολογία θα το ονόμαζε «θυματοποίηση». Βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του αγαθού θύματος που είναι ο στόχος των πάντων, συμπεριφέρεσαι ως τέτοιο και πονηρά ελίσσεσαι με αυτόν τον ρόλο, εκμεταλλευόμενος τα ευεργετήματα που σου παρέχει. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι δεν χρειάζεται να ευθύνεσαι και να απολογείσαι. Αφού είσαι θύμα; Αφού σε έχουν στον στόχο τους όλοι οι κακοί; Το δεύτερο αυτονόητο συμπέρασμα είναι ότι στο πλάι σου είναι οι καλοί, δηλαδή ο λαός. Ένα παιχνίδι συγγνωστό που όμως δούλεψε- με τα χρόνια κούρασε όλους τους άλλους εκτός από το ακάματο ΚΚΕ και έτσι το άφησαν ήσυχο.
Ο σύγχρονος «αντικομμουνισμός» είναι ο «εκβιασμός». Και το σύγχρονο θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκβιασμός είναι η ατταβιστική απάντηση στην ερώτηση προς τα μέλη του αν η εφαρμογή αυτού που ονομάζουν πρόγραμμά τους εγκυμονεί τον κίνδυνο της δραχμής. Αμέσως γίνεσαι ένα με το ΔΝΤ, την Μέρκελ, τον Ντράκι, τον ΣΕΒ, το εκδοτικό καταστημένο, τον Παπακωνσταντίνου, τον Νταλάρα, τον Βενιζέλο, τον Παπαδήμο, το Spiegel, την Goldman Sachs, τον Γκάρντιαν, τα ΜΑΤ, τις τράπεζες και όλο αυτό το ομοιογενές, προφανώς, σύστημα που έχει συμμαχήσει και εκβιάζει και τρομοκρατεί τον λαό με την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη. Διότι και εδώ, ο φυσικός και αυτονόητος εκπρόσωπος του λαού-θύματος είναι το όμορο κόμμα.
Μόλις ακουστεί η λέξη σταματάει και η συζήτηση. Και το σχήμα ερωτώντος-ερωτώμενου γίνεται ένα μανιχαϊστικό δίπολο εκβιαστή-θύματος με τον πρώτο να έχει απονομιμοποιηθεί να έχει περαιτέρω απορίες. Και το θύμα, τι σόι θύμα θα ήταν αν έπρεπε να εξηγεί; Τα θύματα υφίστανται επιθέσεις, δεν τις αποκρούουν. Καταγγέλλουν δεν απολογούνται. Κυρίως, είναι αντικείμενα (επίθεσης, τρομοκρατίας), όχι υποκείμενα (ευθύνης, δημιουργίας).
Όμως, όσο το ΚΚΕ φαίνεται να αφορά όλο και λιγότερο την κοινωνία, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να την αφορά όλο και περισσότερο. Τα αυξημένα ποσοστά που πήρε στις τελευταίες εκλογές και τα ακόμα μεγαλύτερα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις τον υποχρεώνουν να αρχίσει να φέρεται ως κόμμα ευθύνης και απαντήσεων. Δεν είναι όλοι οι πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον του νομίσματος μέλη μιας συνωμοσίας και δικαιούνται να μάθουν τι σχεδιάζει(;) το κόμμα που ίσως αύριο αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας είναι αβάσιμη (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω) ή κομμάτι του εκβιασμού, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αναγνωρίζει τον εαυτό του στον στόχο του; Γιατί, για μια φορά ακόμα, απλώς καταγγέλλει την συνωμοσία εναντίον του και δεν δίνει τη δική του επιστημονική απάντηση για τις επιπτώσεις της επιστροφής στην δραχμή και πολύ περισσότερο γιατί δεν μας καθησυχάζει πειστικά ότι η δική του οικονομική πολιτική αποκλείει αυτήν την προοπτική; Επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα που οφείλει να καλύψει. Κόμμα εξουσίας και θύμα είναι σχιζοφρενικός συνδυασμός.
20 Σχόλια
Comments feed for this article
31 Μαΐου, 2012 στις 3:20 μμ
zeppos
Όλο το ποστ είναι και περιγράφει την δίκαιη αγανάχτηση όλων όσων σήμερα προσπαθούν μάταια να ρίξουν κάποια εμπόδια στην κατηφόρα που πηρε η κοινωνία. Οτι και να λένε ΔΕΝ πιάνει. Οσοι προσπαθούν να πουν τι πραγματικά συμβαίνει και τι μας περιμένει, κατηγορούνται για προπαγάνδα, για τρομοκράτηση, για κινδυνολογία, για προσωπικό όφελος, για πούλημα σε κόμμα και άλλα, ώστε να το βουλώσουν. Είναι η συνέχεια του προγκρόμ που εξαπολήθηκε πέρσυ ενάντια σε κάθε πασοκο, του γιαουρτώματος, ακόμη και των φυσικών επιθέσεων σε κάθε εμφάνισή τους, ώστε να τους αναγκάσουν να μην προσπαθήσουν τουλάχιστον να εξηγήσουν την τραγική κατάστασή μας. Όταν μαθητές μούτζωναν σε παρελάσεις τους επισήμους, αντί για συλλογική και άμεση καταδίκη της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, έβγαιναν οι δήθεν αγαναχτισμένοι και έλεγαν οτι «αναγκάστηκε» ο νέος έφηβος λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επικροτείται μαζικά η φυσική άναρχη επίθεση στα πρόσωπα και οχι η αντιπαράθεση ιδεών.
Ετσι όμως η κοινωνία βαδίζει απροετοίμαστη στην χρεοκοπία. ΔΕΝ γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει. Οι περισσότεροι πιστεύουν οτι τίποτα σοβαρό δεν θα αλλάξει. Ακόμη και η τραγική προειδοποίηση της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας, καταγγέλθηκε από τον τσίπρα για απόπειρα τρομοκράτησης, για «σπουδή» λίγο πριν τις εκλογές! Με άλλα λόγια ΔΕΝ έπρεπε να μάθει ο κόσμος, να παραμείνει αποχαυνωμένος σε υποσχέσεις επιστροφής στο επίδομα «έγκαιρης προσεύλευσης».. Παρόμοια κείμενα σαν αυτό, αλλά και άλλα, θα μείνουν ελπίζω εδώ να τα διαβάζουν οι απογοητευμένοι αναγνώστες, ώστε να βλέπουν που οδηγηθήκαμε με την τραγική μας επιπολαιότητα.
31 Μαΐου, 2012 στις 3:29 μμ
δεξιος
Η πολεμική του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς γενικά μου θυμίζει την πολεμική των πολιτικών της ΕΡΕ μετά το 1967 κατά των χουντικών.
Αφού για δεκαετίες τους χάιδευαν και τους ονόμαζαν στυλοβάτες του έθνους όταν αυτοί τους πήραν την εξουσία άρχισαν να τους βρίζουν.
Το ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε τον κόσμο του να πάει αριστερά 36 χρόνια,από το 1974 ως το 2010 με τους μονομέτωπους και το γλύψιμο στις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και μόλις αυτό έγινε απολύτως φυσιολογικά αφού αυτοί, οι πασόκοι έκαναν τη μεγάλη στροφή άρχισε να ολοφύρεται.
31 Μαΐου, 2012 στις 3:42 μμ
zeppos
Eνώ η πλήρης ταύτιση των απόψεων και των προτάσεων του αντωνακη για το μνημόνιο έως πέρσυ με την αριστερά, που κατά γενική ομολογία είναι και η κύρια αιτία της πριμοδότησης με έτοιμα αντιμνημονιακά συνθήματα, τι ήταν;
«Μας καλούν να συναινέσουμε στο λάθος«..
Είναι το ίδιο ακριβως «σύνθημα» του αντωνάκη και του τσίπρα.. Με τα ίδια λόγια, αλλά με διαφορά μηνών…
Το πασοκ απευθύνεται στους πασοκους που μαζικά ψήφισαν σύριζα τον Μάη, θέλοντας να βγάλουν την ζοχάδα τους για τις περικοπές, έχοντας πλήρη άγνοια τι είχαν στο νου τους οι του «εσωτερικού» – για να μην ξεχνιόμαστε..
31 Μαΐου, 2012 στις 3:47 μμ
δεξιος
Και να ήταν έτσι δεν συγκρινεται 1,5 χρόνος με 36.
Αλλά δεν ήταν.Η αντιθεση της ΝΔ ηταν στο μιγμα του μνημονίου και ψήφιζε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παρόμοιες αλλαγές.Ούτε μιλησε για «νενεκους» και «Τσολακογλου».
Μόνο ο Καμμένος το έκανε που άνοιξε δικό του μαγαζί.
31 Μαΐου, 2012 στις 3:56 μμ
M
—
Τι έχουνε να διαβάσουνε τα ματάκια μας ακόμα!!!!
31 Μαΐου, 2012 στις 4:48 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
31 Μαΐου, 2012 στις 5:17 μμ
firiki2010
Εξαιρετικό άρθρο!
@zeppos
1.To «μας καλούν να συναινέσουμε στο λάθος » τη στιγμή που ελέχθη ήταν σωστό και έχει αποδειχθεί σήμερα με τραγικό τρόπο. Οι συνθήκες από τότε άλλαξαν.
2 Η ΝΔ μπορεί να άσκησε μια «αντιμνημονιακή» ρητορική (ρητορική και μόνο) αλλά θυμάσαι τα τελευταία 50 χρόνια καμμιά αντιπολίτευση που να υπερψήφισε τόσα (50;60; περισσότερα;) νομοσχέδια της κυβέρνησης; Αυτά τα νομοσχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφιζε. Που την είδες λοιπόν την ταυτιση;;; Θυμάσαι κανένα αρχηγό αντιπολίτευσης αναφερόμενος σε «δυναμικά» κινητοποούμενες συντεχνίεςνα έχει πεί «να μην μας ψηφίσουν ποτέ!»;;;; Τι σχέση έχουν αυτές οι συμπεριφορές με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ , είτε τις τότε είτε τις σημερινές;;;;
3 Οπως επεσήμανε κι ο «δεξιός» μετά από πολυετή εκπαίδευση στις λάθος νοοτροπίες ένα μέρος του κόσμου του ΠΑΣΟΚ βρίσκει στον ΣΥΡΙΖΑ το παλιό καλό βαθύ ΠΑΣΟΚ και τον… Τσιπρανδρέου. που του έλειπε.
31 Μαΐου, 2012 στις 5:21 μμ
σχολιαστης
firiki2010, συμφωνούμε απολύτως!
31 Μαΐου, 2012 στις 5:27 μμ
Ενη
«Γιατί, για μια φορά ακόμα, απλώς καταγγέλλει την συνωμοσία εναντίον του και δεν δίνει τη δική του επιστημονική απάντηση για τις επιπτώσεις της επιστροφής στην δραχμή και πολύ περισσότερο γιατί δεν μας καθησυχάζει πειστικά ότι η δική του οικονομική πολιτική αποκλείει αυτήν την προοπτική; Επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα που οφείλει να καλύψει. Κόμμα εξουσίας και θύμα είναι σχιζοφρενικός συνδυασμός.»
Γιατί κ. Πετρουλάκη, υπάρχει ελλειμμα;
Μα, προσπαθουν να μας πουν, με κάθε τροπο, εμεις αυτά διακηρύσσουμε ως κομμα εξουσίας. ομως
τώρα ολα αυτά επειδή ειναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθουν,
δεν «θέλουμε να κυβερνήσουμε» στην παρουσα φάση
(γι΄αυτο και δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμο)
για μας δεν ειναι ακομα «ωριμες οι αντικειμενικές συνθηκες» και προσπαθουμε να σας το πουμε με το προγραμμά μας δια της εις
ατοπον απαγωγης»
Επι του παρόντος, εμεις αυτά διεκδικουμε κι΄επειδή δεν γίνονται( πάλιι επιτου παρόντος,)
αφήνουμε κάποιος αλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρυπα,
και οταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες προυποθέσεις και συνθηκες τοτε θα διεκδικησουμε τη διακυβέρνηση.
Με λιγα λόγια σε τίποτα δεν διαφέρει η στρατηγικη του ΣΥΡΙΖΑ απο του ΚΚΕ
ολοι , περιμένουν , την κατάλληλη ωρα που «θα ωριμασουν οι συνθηκες» ειτε σε ευρωπαικο ειτε σε παγκοσμιο επίπεδο, για να δρασουν ως
πολιτικη ηγεμονία.
Ακομα με πιο λιγα λόγια…..μας κοροιδευουν, δηλαδή τους εν δυνάμει ψηφοφορους τους. 🙄
31 Μαΐου, 2012 στις 5:36 μμ
sombraluz
Δεν έχει πραγματική πρόταση το ΣΥΡ. Πιστεύω ότι οι πλέον σώφρονες- μέλη του θα εύχονται να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ανέτοιμο να διαχειριστεί την κόλαση της αγανάκτησης, αυτό το απολίτικο έκτρωμα της μούντζας και του να καεί, να καεί. Συνεχίζει τον καταγγελτικό ξύλινο λόγο των τελευταίων δεκαετιών, αμήχανο, ανακόλουθο και λίγο. Δε μιλάει για τη ριζική αλλαγή, αξιακή, δημιουργική, που έχει απεγνωσμένα ανάγκη ο τόπος. Αλλά γιατί να το κάνει; Μήπως η πλειονότητα των πολιτών την επιζητά; Τέλος.
31 Μαΐου, 2012 στις 5:45 μμ
Ενη
συνέχεια.στο πιο πάνω σχολιο μου
Τουλάχιστον το ΚΚΕ το ειπε εξ΄αρχης ευθέως, και οχι ντιριντζατζουλες.
Εξ΄ου και χάνει τους μισους του ψηφοφόρους. 😉
31 Μαΐου, 2012 στις 5:46 μμ
elias
Το πρώτο βήμα για τη δημοκρατία είναι ο διάλογος, η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις, ότι τίποτα δεν είναι απλά μαύρο ή άσπρο. Μέσα σε αυτή τη συμφορά που βρήκε τη χώρα μας ο καθένας άρχισε να δείχνει ένα διαφορετικό εαυτό. Πολλοί ελκύονται από ακραίες λύσεις και κραυγές.
Η λέξη κρίση έχει όμως δύο σημασίες. Σημαίνει ταυτόχρονα ραγδαία αλλαγή του σκηνικού αλλά και γνώση, κριτική ικανότητα λέμε. Και αυτό είναι σοφό. Αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε.
31 Μαΐου, 2012 στις 6:36 μμ
firiki2010
@elias
Kαμμία αντίρρηση για το διάλογο, καμμία αντίρρηση για το δικαίωμα ύπαρξης διαφορετικών απόψεων, καμμία αντίρρηση για το ότι εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχουν και αποχρώσεις του γκρι. Αρκεί να μην φτάσουμε εν ονόματι των παραπάνω στην απόλυτη σχετικοποίηση και στην άρνηση να δούμε ότι το μαυρο είναι μαύρο, κι ακόμα περισσότερο να μην φτάσουμε στο σημείο να μην το λέμε.
31 Μαΐου, 2012 στις 7:13 μμ
SOULIS
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευθεί:
1) Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.
3) Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.
4) Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.
5) Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
6) Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.
7) Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.
8) Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
9) Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ώς το 2016 τουλάχιστον.
10) Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.
11) Μέτρα για τους δανειολήπτες.
12) Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
13) Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
14) Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.
15) Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
16) Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.
17) Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.
18) Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ.
31 Μαΐου, 2012 στις 8:52 μμ
zeppos
firiki: «To “μας καλούν να συναινέσουμε στο λάθος ” τη στιγμή που ελέχθη ήταν σωστό και έχει αποδειχθεί σήμερα με τραγικό τρόπο. Οι συνθήκες από τότε άλλαξαν.»
Πως το διεπίστωσες αυτό, δηλαδή οτι ήταν λάθος;
Από το αποτέλεσμα;
Καμία κυβέρνηση ποτέ δεν μπόρεσε να μειώσει τόσο δραστικά το ετήσιο έλλειμμα, όσο μειώθηκε εδώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του εμπροσθοβαρούς προγράμματος εξυγίανσης. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Κοίτα τα νούμερα και θα δείς. Τώρα αν αρχίσουμε να λέμε «ναι τα νούμερα πήγαν καλά, αλλά οι άνθρωποι δυστύχησαν», είναι το γνωστό μαλακιστήρι της θετικής σκέψης.
ΦΥΣΙΚΑ υποφέρουμε. Πως αλλοιώς θα προσπαθήσουμε να διορθωσουμε μια γενική χαλάρωση σε όλα. ΔΕΝ υπάρχει λύση χωρίς πόνο… Όσοι το υπόσχονται, τώρα αλλά και τότε ο αντωνάκης, απλά κοροϊδεύουν και αργά ή σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με τις φρούδες υποσχέσεις τους, όπως ακριβώς έγινε με την ΝΔ, η οποία ενώ τότε θεωρούσε οτι με την άρνησή της θα ήταν αναμφισβήτητα νικητής, οι συνθήκες άλλαξαν και βρέθηκε μπροστά στις βλακώδης αντιρρήσεις της και μάλιστα παρ’όλες τις συνεχείς προσπάθειες του Ε.Λ.Κ να την νουθετήσει να αλλάξει στάση. Αναγκάστηκε τότε στην μεγαλειώδη κολοτούμπα χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί το Νο 2 είναι καλό και οχι το Νο1.
ΟΛΟΙ γνωρίζουν οτι χωρίς το Νο1 ΔΕΝ θα υπήρχε αυτό το γενναίο κούρεμα του χρέους κατά 110 δις, δεν θα μειώνονταν τα επιτόκια στο μισό, με αποτέλεσμα οι χώρες της ΕΕ – πλην Γερμανίας – να δανείζονται με 4-5-6% και να μας δανείζουν με 2,4%! Δεν θα υπήρχε η μεγάλη περίοδος χάριτος μιας δεκαετίας επιπλέον και τέλος δεν θα υπήρχε το δεύτερο πακέτο – πακετάρα – των 110 δις που θα πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020 και θα μας τσοντάρει στο δημοσιονομικό έλλειμμα έως ότου το μηδενίσουμε. ΟΛΑ αυτά δεν θα υπήρχαν χωρίς την – έστω μισερή – επιτυχία του Νο1 μνημονίου.
Το ίδιο αλλά ίσως πολύ καλύτερο και πολύ πιο έγκαιρα θα γινόταν εάν τότε τον Ιούλιο πέρσυ, ο αντωνάκης καταλάβαινε την άμεση ανάγκη για την χώρα και να δεχθεί την «ανόητη» πρόταση του ΓΑΠ για συγκυβέρνηση. Να προσπαθήσουν μαζί να εξηγήσουν και ζητήσουν την χρονική επιμήκυνση που δεν μας δόθηκε τότε.
Τώρα πάνε για τα ίδια, μετά όμως από μια καταστροφική χρονιά για όλα, για τον τουρισμό, για τα έσοδα, για την προοπτική εξόδου από την κρίση..
Συνεχίζω να πιστεύω τι ΝΑΙ πρέπει να τη φάμε τη σφαλιάρα. Ετσι μόνο ΙΣΩΣ καταλάβουμε τι κάναμε…
31 Μαΐου, 2012 στις 9:33 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οταν μια ομαδα παραπαιει για πολλα ετη μεταξυ της Γ και Β εθνικης(πανω η κατω απο το 3%), αν τυχει και σε αγωνα μπαραζ, οι σοβαροι αντιπαλοι χασουν 5 κλασσικες ευκαιριες, εχουν δυο δοκαρια και -επιπλεον- χασουν 2 πεναλτυ, τοτε ενδεχεται να ανεβει στην Α Εθνικη . Και τοτε τι κανει η νεοκοπη ομαδα;
31 Μαΐου, 2012 στις 9:38 μμ
firiki2010
1 Είχα και έχω αποόλυτη απίγνωση ότι οποιαδήποτε λύση θα ήταν και θα είναι επώδυνη. 9Μια ματιά στα άρθρα του blog εκείνης της εποχής θα σε πείσει).
2 Το ότι η συνταγή ήταν κακή νομίζω ότι σήμερα το συνομολογούν όλοι. Κατά την άποψη μου ήταν εξαιρετικά βίαιη και παράλληλα τα νούμερα δεν έβγαιναν. Γι αυτό αν θυμάσαι σε καμμιά 8-10 μήνες είχαμε την επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου κλπ Ο κόσμος είχε όμως ήδη πανικοβληθεί και το κλιμα ( το 50% της οικονομίας) είχε καταστραφεί
3 Οι μάγειρες που ανέλαβαν να εκτελέσουν την προβληματική συνταγή θέλησαν να την εφαρμόσουν επιλεκτικά εξαιρώντας τα τμήματα που ήταν «εκτός των ιδεολογικών τους πλαισίων». Κοινώς στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων δεν έγινε τίποτα και στις μεταρρυθμίσεις έγιναν πράγματα μόνο εκεί που οι υπουργοί αποφάσισαν να συγκρουστούν βάζοντας το κεφάλι τους στον «ντουρβά»
4 Το «2» είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη της αποτυχίας του «1» και απορώ ειλικρινά πως το αντιμετωπίζεις σαν κάποιου είδους επιτυχία συνέχεια της επιτυχίας του πρώτου μνημονίου. Το «κούρεμα + δανειακή» ήταν κάτι που έπρεπε να αποφύγουμε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Στην κατάσταση που βρεθήκαμε ήταν πιθανώτατα (έτσι όπως είναι τα πράγματα ούτε για τον κ… σου δεν μπορείς να είσαι σίγουρος) η μόνη «λύση»
5 Στην πρόταση του Παπανδρέου για συγκυβέρνηση (δεν είναι μια ομολογία αποτυχίας;) έχω την αίσθηση ότι έκανε πίσω αυτός που την πρότεινε.
6 Δεν μπορώ να πω ότι σε όλη αυτή την πορεία έχω γοητευθεί από την τακτική Σαμαρα (και γι αυτό σε παραπέμπω στο blog μου) αλλά μην του φορτώνουμε και πράγματα τα οποία ελάχιστα μπορούσε να επηρεάσει. Γιατί μην μου πεις ότι τυχόν στήριξη Σαμαρά (περαν της υπερψήφισης δεκάδων νομοσχεδίωνκαι της αρνητικής του στάσης απέναντι σε συντεχνίες) θα έκανε πιο αποτελεσματική την Μπιρμπίλη, τον Κουσελά και τον Παπουτσή!!!
31 Μαΐου, 2012 στις 9:39 μμ
firiki2010
Το προηγούμενο σεντόνι αφορά προφανώς τον » zeppos»
31 Μαΐου, 2012 στις 9:59 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΥΓ στο σχολιο μου της Μαΐου 31, 2012 στις 9:33 μμ
Το ως ανω θεμα μπορει να αναπτυχθει και απο αλλους σχολιαστες (μεταγγραφες με καθηγητες ημεδαπους η απο την εσπερια, χρησιμοποιηση ως επιθετικων πρωην αντιπαλων συνδικαλιστων του βαθεως ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυριες απο τα μακροχρονης θητειας «στελεχη» που θα καθονται στον παγκο, τα πρωτα κακα αποτελεσματα θα φθασουν μαλλον γρηγορα, οι θεατες απογοητευμενοι ή τσαντισμενοι θα αλλαξουν ομαδα, διχονοια και αποχωρησεις απο την ομαδα και
νασου ο ….θειος Φωτης, ετοιμος απο παλια
να σας παρει στην δικη του αγκαλια
(εκανα και ριμα))
συνεχιστε …..εχει πολυ πλακα!!!
1 Ιουνίου, 2012 στις 4:20 μμ
Ενη
Zeppos και firiki 2010
Υπηρχε ενα τραγουδι δημοφιλές κάποτε που ελεγε
εχετε δικαιο
ας αλλαξουμε ομιλία
ας πουμε κάτι
σχετικό με τον…….καιρό
αν αλλάξουμε τον «καιρό» μα το «παρον»
ισως θα αξιζε ενας διάλογος
αλλιως επ΄απειρον θα υποστηρίζει ο ενας και ο αλλος θα τα αντικρόυει η στην καλύτερη περίπτωση θα βρισκουν κάποια ……σημεια συμφωνίας
αλλά ετσι δεν προσφέρεται τίποτα για το……εδω και τώρα.
Ας με συγχωρήσουν οι φιλοι συν-σχολιαστες…..
Λοι-πον
ας πουμε για παράδειγμα απο τα παραπάνω μέτρα του Σαμαρα (που σε πολλά απο αυτά διακρίνεται εντονα η προεκλογικη «ομιλία»)
αρα και τι αξιοπιστία απηχουν,
ομως θα ηθελα να τονίσω ενα απο αυτά οπως
«14) Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά»
οπου με πολύ εντεχνο τρόπο αποφευγεται εστω και να αναφερθει επι λέξει
το θέμα «φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή»
που ειναι αδιαμφησβητητα ενα απο τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικης οικονομίας.
Οταν η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν ειναι μονο οι αναγνωρισμένες οφειλές προς το δημόσιο αλλά και τα απίστευτα ποσά που
εχουν «μεταναστευσει» ειτε σε «φορολογικους παραδείσους» ειτε στις τραπεζες του εξωτερικου.
σε αντίθεση βέβαια και με αλλους συντελεστες της ιδιωτικης οικονομίας που
και δημιουργουν και θέσεις εργασίας καλύπτουν με τις δραστηριότητες τους αλλα και ειναι (το κυριώτερο)
συνεπεις φορολογουμενοι επιχειρηματίες.
Οταν λοιπόν μια πολιτικη δύναμη κάνει τα στραβά ματια κλείνοντας το μάτι
σ΄αυτους που φοροδιαφευγουν , αφου ουτε καν αναφερεται στο σοβαρό προβλημα της φοροδιαφυγης,
τι αξιοπιστία αναζηταται;;;