http://www.unitedreporters.gr/news/GR/epistimi_tehnologia/epistimi_tehnologia/Zoni_Kainotomias
…..και κατέληξαν σε αμοιβές του ΔΣ και σε λειτουργικά έξοδα για να γίνει υποτίθεται η Θεσσαλονίκη… Σίλικον Βάλεϊ των Βαλκανίων. Πέντε χρόνια μετά, το έργο της είναι μηδενικό
Περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος διοικητικής λειτουργίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ενός δημόσιου φορέα που επί έξι χρόνια τώρα παλεύει με τη γραφειοκρατία του ίδιου του δημοσίου (!) χωρίς επί της ουσίας να έχει να επιδείξει έργο.
Άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας  από τοΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της, καθ. Ελ. Ιακώβου, αν φυσικά είχε ποτέ λειτουργήσει. Ο κ. Ιακώβου προ ημερών είχε ανακοινώσει τον ουσιαστικό «θάνατο» του πολυδιαφημισμένου project.
Στην ιστοσελίδα της ΑΖΚ δεν υπάρχούν αναρτημένοι ούτε οι ισολογισμοί της εταιρείας ούτε κάποια δημόσια λογοδοσία ως προς τη διαχείριση των οικονομικών ενός φορέα που επιχορηγούνταν κάθε χρόνο με ποσά της τάξης των 700.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα πάντως με τους ισολογισμούς που δημοσιεύονται στα σχετικά ΦΕΚ, από τον Αύγουστο του 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 δαπανήθηκαν για τις διοικητικές δαπάνες του φορέα συνολικά 1.991.044 ευρώ. Ειδικότερα:

-708.705,22 ευρώ για την περίοδο 29.8.2007 έως 31.12.2008
-562.743 ευρώ για το 2009
-506.775 ευρώ για το 2010
-212.821 ευρώ για το 2011

Τα μισά πήγαν σε… συνεδριάσεις!
Πώς «μεταφράζονται» τα δύο εκατομμύρια σε έργο; Τα μισά σχεδόν δόθηκαν για να συνεδριάζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Με βάση τα ποσά που αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 279, 6 Ιουλίου του 2007) το κόστος αυτού του ΔΣ την τριετία 2008-2011 ξεπερνάει τις 220.000 ευρώ μεικτά για τα μέλη,108.000 ευρώ μεικτά για τον πρόεδρο54.000 ευρώμεικτά για τον αντιπρόεδρο και 510.000 ευρώ μεικτά για τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Με άλλα λόγια οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μιας ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου που δεν παρήγαγε κανένα έργο επί της ουσίας κόστισαν στους έλληνες φορολογούμενους περίπου 900.000 ευρώ την περίοδο 2008-2011. Ποιοι έλαβαν αυτά τα χρήματα; Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται βιομήχανοιεπιχειρηματίες και καθηγητές πανεπιστημίων, που είχαν τοποθετηθεί στις τιμητικές θέσεις των μελών του ΔΣ ως εκ της θέσεώς τους αρμόδιοι για θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και έρευνας.

Υπέρογκα ποσά σε μισθούς και αποζημιώσεις

Η ΑΖΚ ιδρύθηκε το 2006 (τα σχετικά ΦΕΚ με τον ιδρυτικό νόμο  και το καταστατικό είναι τα μόνα που βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα του φορέα).

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της ορίστηκε το διοικητικό συμβούλιο 11 ατόμων. Η μηνιαία αποζημίωση των μελών του ΔΣ ήταν 700 ευρώ μεικτά, δηλαδή με εξαίρεση τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο (βλ. παρακάτω) κάθε μήνα η ΑΖΚ πλήρωνε 6.300 ευρώ μεικτά για τα μέλη του ΔΣ ή η αλλιώς κάθε μέλος του ΔΣ ελάμβανε 8.400 ευρώ το χρόνο για να συμμετέχει στις μηνιαίες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΑΖΚ.

Πρόεδρος ορίστηκε ο ομότιμος καθηγητής Ιάκωβος Βασάλος με μηνιαία αποζημίωση 3.000 ευρώ μεικτά(ήτοι 36.000 ευρώ μεικτά ετησίως) και αντιπρόεδρος ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με μηνιαία αποζημίωση 1.500 ευρώ μεικτά (ή 18.000 ευρώ μεικτά ετησίως).

Το αποκορύφωμα σημειώνεται στις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Ιορδάνης Αρζιμάνογλου  που επιλέχθηκε για τη θέση ύστερα από διαγωνισμό, είχε σημαντική  εμπειρία στο χώρο (διευθύνων σύμβουλος σε στρατηγική μονάδα biocluster της Δανίας, ερευνητής με 10ετή καριέρα στη Γενετική της Ιατρικής Σχολής του Cornell και στο νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη κλπ). Η μικτή μηνιαία αποδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΖΚ ΑΕ, καθορίστηκε στο ποσό των 5.400 ευρώ, πλέον δώρων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Επειδή ήταν και μέλος του ΔΣ για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ. Σ. της ΑΖΚ ΑΕ έπαιρνε το ποσό των 7.500 ευρώ μηνιαίως (ανεξαρτήτως αν γινόταν δύο, μία ή καμία συνεδρίαση). Συνολικό ποσό αμοιβής:12.900 ευρώ μεικτά το μήνα. Σε ετήσια βάση οι μεικτές αποδοχές ξεπερνούν τις 154.000 ευρώ και αν σε αυτό το ποσό προστεθούν δώρα και επιδόματα το ποσό προσεγγίζει τις 170.000 ευρώ μεικτά!

Με αυτή την κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη αμοιβή κατ΄ έτος εργάστηκε για περίπου τέσσερα χρόνια με σκοπό να καταφέρει να προσελκύσει διεθνώς καινοτόμες επιχειρήσεις – αποστολή, που τελικά δεν έφερε εις πέρας (αφήνοντας πίσω του μόνο ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε).

Το καλοκαίρι του 2010 ορίστηκε νέο ΔΣ με πρόεδρο τον καθηγητή του ΑΠΘ Ελευθέριο Ιακώβου ο οποίος εξ αρχής ήρθε σε ρήξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ο τελευταίος θα ολοκλήρωνε τη θητεία του φέτος το καλοκαίρι, αλλά στο μεταξύ παραιτήθηκε στις αρχές του 2011. Στο μεταξύ επιβλήθηκαν περικοπές στις αμοιβές όλων των μελών του ΔΣ, βάσει του σχετικού νόμου που αφορούσε σε ΝΠΔΔ, ο αριθμός τους μειώθηκε από 11 σε 7, τη θέση του διευθύνοντος κάλυψε προσωρινά ο πρόεδρος της εταιρείας χωρίς πρόσθετη αμοιβή και έτσι απλά εξοικονομήθηκαν 300.000 από τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας!

Τι έργο έγινε;

Ας επιστρέψουμε στα 2 εκατομμύρια ευρώ του διοικητικού κόστους την τριετία 2007-2011. Τα μισά ξοδεύτηκαν για να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο και να αμείβεται ο διευθύνων σύμβουλος.

Τα υπόλοιπα διατέθηκαν για τους μισθούς τριών υπαλλήλων και για λειτουργικά έξοδα. Σημειωτέον ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στεγάζεται στο κτίριο του ΥΜΑΘ και τουλάχιστον  δεν επιβαρύνεται με ενοίκιο. Οι φορολογούμενοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το πώς διαθέτει η ΑΖΚ τα χρήματα του προϋπολογισμού μόνο από το 2011, οπότε λειτούργησε η Διαύγεια. Έτσι, μόνο πέρσι ξοδεύτηκαν 59.811 ευρώ για τα τρέχοντα (τήρηση λογιστικών βιβλίων και έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αεροπορικά εισιτήρια, λογαριασμοί κινητών, συμμετοχή σε συνέδρια κλπ).

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια λειτουργίας, ο μόνος απολογισμός έργου που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΖΚ είναι ένα δελτίο τύπου του Απριλίου του 2012 με τίτλο «Ζώνη Καινοτομίας: σημερινή πραγματικότητα- μελλοντικές προοπτικές», το οποίο μας πληροφορεί για το έργο που εκτέλεσε η διοίκηση τα δύο τελευταία χρόνια (που επί της ουσίας πρόκειται για διαχείριση γραφειοκρατικών θεμάτων). Σύμφωνα με αυτό το δελτίο τύπου, η διοίκηση:
– κατέβαλε επίμονη και εργώδη προσπάθεια για να αποσαφηνίσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, ωστόσο (…) συνεχίζει να εκκρεμεί η έγκριση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας (!), κατάφερε να μη χαρακτηριστεί ΔΕΚΟ, ώστε να μπορεί να παραμένει ευέλικτη και να μην κλείσει (!) στο τέλος του 2011, όπως ζητούσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
– βελτίωσε και εν τέλει ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης
– υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με 11 φορείς έρευνας και καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, που δήλωσαν εγγράφως τη βούλησή τους (!) να προάγουν την καινοτομία
– υπέβαλε φάκελο στο υπουργείο για την οριοθέτηση της ΑΖΚ
– υπέβαλε προτάσεις για τη θεσμοθέτηση των Κινήτρων Προσέλκυσης και Εγκατάστασης Επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας (το ίδιο είχε πράξει και το 2009)

Κοινώς, έξι χρόνια από τότε που απέκτησε νομική υπόσταση, μετά από εκατομμύρια λέξεις που γράφτηκαν σε ρεπορτάζ εφημερίδων και σε βαρύγδουπες ομιλίες πολιτικών για το ρόλο που θα διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη δια της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, και μετά από 2 εκατ. ευρώ που κόστισε η διοικητική λειτουργία της βρισκόμαστε (σχεδόν) στο σημείο μηδέν.

  • Πέρασαν έξι χρόνια για να οριστεί, μόλις τον περασμένο Μάιο, το πού αρχίζει και πού τελειώνει η περίφημη Ζώνης Καινοτομίας
  • Ακόμη και σήμερα δεν έχουν καθοριστεί κίνητρα για την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέσυρε το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να δώσει το ΟΚ για τη θεσμοθέτηση προνομιακών όρων εγκατάστασης εταιρειών στη Ζώνη.
  • Χωρίς κίνητρα δεν υπάρχουν επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις στην ουσία δεν υφίσταται Ζώνη Καινοτομίας.
  • Το μόνο που υπάρχει είναι κάποια οικόπεδα- φιλέτα πέριξ της Ζώνης με ή χωρίς γραφεία, που θα αποκτήσουν υπεραξία οψέποτε δοθούν τα κίνητρα και εφόσον αυτά τα κίνητρα είναι ικανά να προσελκύσουν την επόμενη Google, Apple ή Microsoft.
  • Ως “όαση” καινοτομίας ανάμεσα στην έρημο με τα χωράφια και τα γραφεία της περιοχής (όπου θεωρητικά εκτείνεται η Ζώνη Καινοτομίας) είναι μόνο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Κατά τα λοιπά, όσοι μιλούν για τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ας αναλογιστούν ότι χάθηκαν και δύο εκατομμύρια ευρώ (τουλάχιστον) και το πηλίκο εξακολουθεί να γράφει μηδέν…