Όλα τα παιδάκια που με χαρά μεγάλη, θεωρούν λύση το ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι αγοράζουν όλο το πακέτο.
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/gia-ena-maziko-dimokratiko-aristero-komma-tis-elenis-portalioy
Η συζήτηση για τους νέους θεσμούς δεν πρέπει να έχει εργαλειακό χαρακτήρα ή να τακτοποιεί παρελθούσες εκκρεμότητες και να ρυθμίζει νέες ισορροπίες. Η εμπιστοσύνη του λαού μάς υποχρεώνει να γίνουμε στοχαστικοί και δημιουργικοί, να επινοήσουμε, συνθέτοντας θεωρία και εμπειρία, μια σύγχρονη μορφή πολιτικού φορέα, ο οποίος θα αντλεί από το παρελθόν και θα παραπέμπει στο μέλλον της νέας κοινωνίας. «Βρισκόμαστε σήμερα», λέει ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, «στο διαμετρικά αντίθετο σημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η Αριστερά ήξερε «τι να κάνει» (να εγκαταστήσει τη δικτατορία του προλεταριάτου), αλλά έπρεπε να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα, δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά οφείλουμε να δράσουμε τώρα, γιατί οι επιπτώσεις της μη δράσης θα είναι ολέθριες. Θα αναγκαστούμε να δράσουμε “σαν να είμαστε ελεύθεροι”».
Η συζήτηση για την κρίση των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων
Ο σκοπός της δικτατορίας του προλεταριάτου, μέσα σε συνθήκες ανελέητης καταστολής, δημιούργησε το προλεταριακό κόμμα της πρωτοπορίας των αποφασισμένων κομμουνιστών, τους οποίους συνείχε η σιδηρά πειθαρχία. Η συζήτηση για το κόμμα στις επαναστατικές δεκαετίες, από το 1960 μέχρι το 1980, γίνεται στο πλαίσιο της αναγνώρισης της κρίσης του μαρξισμού και των ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων της Δύσης και στον ορίζοντα της ρήξης με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, που ονομάστηκαν «υπαρκτός σοσιαλισμός» και κατέρρευσαν λίγο αργότερα. Ο χαρακτήρας του κόμματος αναζητήθηκε τότε στο πλαίσιο της πολιτικής θεωρίας και πράξης, στους ταξικούς λαϊκούς αγώνες και στη σχέση του κόμματος με το κράτος. Αυτή η σχέση αποτελεί και σήμερα, από πολλές πλευρές, σημείο-κλειδί για τον χαρακτήρα του κόμματος. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το κράτος ήταν (και είναι) καταλυτικός στη θεωρητική προσέγγιση και την υλική μορφή του επαναστατικού κόμματος.
Όπως επεσήμαινε ο Μπαλιμπάρ σε μια συζήτηση για το κόμμα, «η εικόνα ενός πρωτόγονου εργατικού κινήματος που στρατοπεδεύει “εκτός των τειχών” είναι εσφαλμένη γιατί, εφόσον οι μάζες ποτέ δεν βρίσκονται “εκτός κράτους”, ούτε το εργατικό επαναστατικό κίνημα βρίσκεται ποτέ “εκτός κράτους”». Απέναντι στη προσέγγιση του κράτους ως οχυρού της κυρίαρχης τάξης και ως ενδογενούς οντότητας, που παραπέμπει στην εξωτερικότητα των κυριαρχούμενων τάξεων, ο Νίκος Πουλαντζάς διατυπώνει τη ριζοσπαστική θέση: το κράτος, όπως και το κεφάλαιο, πρέπει να θεωρείται ως σχέση, «ακριβέστερα ως η υλική συμπύκνωση ενός συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα σε τάξεις και μερίδες τάξεων, έτσι όπως αυτός εκφράζεται, πάντοτε με ειδικό τρόπο, μέσα στο Κράτος».
Οι κυρίαρχες τάξεις υπάρχουν στο κράτος, διαμέσου μηχανισμών και υπό την ενότητα της ηγεμονικής μερίδας, ενώ οι κυριαρχούμενες με τη μορφή εστιών αντιπαράθεσης στην εξουσία των κυρίαρχων. Αυτή η παρουσία των λαϊκών τάξεων, απόρροια της άσκησης πολιτικής από τα αριστερά κόμματα και τα λαϊκά κινήματα αλλά και των αντιφάσεων που παράγει ο κοινωνικός ανταγωνισμός, ιδιαίτερα στους τομείς του κοινωνικού κράτους (το αριστερό κράτος, κατά Μπουρντιέ), δεν σημαίνει ότι οι λαϊκές τάξεις μπορούν να κατακτήσουν μέσα στο κράτος εξουσία χωρίς τον ριζικό μετασχηματισμό του. Άλλωστε, όπως το διατυπώνει ο Ρανσιέρ, «η δημοκρατία ουδέποτε ταυτίζεται με μια νομικοπολιτική αρχή. Τούτο δε σημαίνει ότι είναι αδιάφορη απέναντί της. Σημαίνει ότι η εξουσία του λαού βρίσκεται πάντα εντεύθεν και εκείθεν μορφών τέτοιου είδους». Αν, λοιπόν, το κράτος δεν είναι μηχανή που καταστρέφεται αλλά σχέσεις που ανατρέπονται ή/και καταργούνται βαθμιαία, η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό παραπέμπει στο σταδιακό μαρασμό του κράτους και στην ανατροπή των μηχανισμών του, ύστερα από μια ριζική τομή/ρήξη όταν αναλαμβάνει την κυβέρνηση και σταδιακά την εξουσία η Αριστερά, ως αντίπαλη δύναμη στο αστικό μπλοκ εξουσίας.
Ήδη, από το τέλος της δεκαετίας του 1970, οι αστικές τάξεις της Ευρώπης, για ν’ αναφερθούμε μόνο σ’ αυτές, αποποιούνται σταδιακά τα κοινωνικά συμβόλαια και ο κεϋνσιανισμός χάνει την ισχύ του από τις παγκόσμιες και εθνικές ανακατατάξεις, μέσα από τις οποίες αναδύεται ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός ως απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση του. Ο νεοφιλελευθερισμός μετασχηματίζει ριζικά τις πολιτικές λειτουργίες του κράτους και τον χαρακτήρα των δυτικών δημοκρατιών. Η νέα μορφή κράτους –η συναινετική, αυταρχική δημοκρατία– αφορά μια «γενικότερη μετάθεση των διαδικασιών νομιμοποίησης από τα πολιτικά κόμματα προς την κρατική διοίκηση, της οποίας ήταν προηγουμένως προνομιακοί συνομιλητές». Τα αστικά κόμματα χάνουν την ιδεολογική τους λειτουργία, που μεταφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την παραδοσιακή αντιπροσωπευτική τους λειτουργία απέναντι στις τάξεις και τις μερίδες τις οποίες εκφράζουν. Τα παραπάνω συνεπάγονται κρίση των αστικών κομμάτων, συρρίκνωση της όποιας συμμετοχικής διαδικασίας των μελών τους, ενδυνάμωση των αρχηγών, των κλειστών συγκεντρωτικών επιτελείων και των τεχνοκρατών.
Η κρίση αυτή επηρεάζει τα εργατικά, αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα, που κινούνται μ’ ένα τρόπο στο πεδίο του κράτους ή/και τείνουν να αντιγράφουν μορφές αστικών κομμάτων, συνήθως όταν μετέχουν ή διεκδικούν να μετάσχουν στην εξουσία. Η μετεξέλιξη των σοσιαλιστικών κομμάτων καταλήγει στη μετάθεση των διαχωριστικών γραμμών Αριστεράς-Δεξιάς και στην ανάληψη, από τα κόμματα αυτά, ενός συμπληρωματικού με τα δεξιά ρόλου στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα. Η κρίση των κομμουνιστικών κομμάτων είναι κυρίως ενδογενής και αφορά τη σχέση που οικοδομούν με την κοινωνία και τη μη έγκαιρη πρόσληψη και κατανόηση των μετασχηματισμών που χαρακτηρίζουν τις κυριαρχούμενες τάξεις μετά την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Η εργατική τάξη, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, αποκτούν νέα χαρακτηριστικά, τόσο γιατί η παραγωγή υπεραξίας δεν έχει πια ένα μοναδικό κέντρο, έναν τόπο –το εργοστάσιο– όσο και γιατί οι θεωρούμενες ως δευτερεύουσες αντιφάσεις του καπιταλισμού, όπως αυτή ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, αναδεικνύονται δυναμικά στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο και ωθούν στην εμφάνιση νέων κοινωνικών κινημάτων και νέων λαϊκών αντιστάσεων. Πάλι ο Νίκος Πουλαντζάς, τονίζοντας τη σημασία αυτών των κινημάτων, πολυταξικών από τη φύση τους, διείδε την υστέρηση των εργατικών κομμάτων «τα οποία οργανώθηκαν στην κοινωνία με κυρίαρχο άξονα τις αντιφάσεις μέσα στον παραγωγικό μηχανισμό — δηλαδή στα εργοστάσια (διώνυμα κόμμα-συνδικάτα, κράτος-επιχειρήσεις)». Η αναγνώριση της παρουσίας των νέων αντιφάσεων και των νέων χαρακτηριστικών της εργατικής τάξης γίνεται μεν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 από τα κόμματα, αλλά είτε συμβαδίζει με την αποκομμουνιστικοποίησή τους (ΙΚΚ, ΚΚΕ εσωτερικού), στο πλαίσιο όχι μιας επανεξέτασης των σχέσεών τους με την εργατική τάξη αλλά της αποστασιοποίησης τους από αυτή είτε δεν συμβάλλει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό τους (ΓΚΚ).
Νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός και άνοδος των κοινωνικών κινημάτων
Εν τω μεταξύ, το κράτος της αυταρχικής συναινετικής δημοκρατίας συγκροτεί σταδιακά, μετά το 1980, τη συναίνεση και τη δημοκρατία στην αγορά, δηλαδή σ’ ένα πεδίο σχέσεων όπου η ελευθερία και η ατομικότητα του καταναλωτή ταυτίζονται ή υποκαθιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη της αστικής δημοκρατίας. Ο πολίτης μεταφέρει την πολιτική του υπόσταση σ’ έναν μη πολιτικό χώρο, απεξαρτάται από κάθε μορφή κοινωνικού και πολιτικού θεσμού, αναχρονιστικού ή νέου, ο οποίος παραπέμπει σε οργανωμένες μορφές κριτικής και αμφισβήτησης της αστικής κυριαρχίας. «Το “κοινωνιολογικό” πορτρέτο της πρόσχαρης μεταμοντέρνας δημοκρατίας σηματοδοτούσε την καταστροφή της πολιτικής που είχε πλέον υποδουλωθεί σε μια μορφή κοινωνίας, στο πηδάλιο της οποίας βρισκόταν μόνο ο νόμος της καταναλωτικής ατομικότητας”, υπογραμμίζει ο Ρανσιέρ.
Είναι η περίοδος που η κρίση των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων της Δύσης, τα οποία δεν μετεξελίχθηκαν σε λιγότερο ή περισσότερο συστημικά κόμματα, οξύνεται και διακυβεύεται η ύπαρξή τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίση καθορίζεται από αντιφάσεις που ανακύπτουν ως υπαρξιακά ερωτήματα μετά την κατάρρευση των καθεστώτων σοβιετικού τύπου κι ενώ δεν είναι ακόμα σε θέση να περιλάβουν στην πολιτική και τη φυσιογνωμία τους τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Πίσω, όμως, από την καταναλωτική δημοκρατία και το πλαστικό χρήμα, το οποίο προσέδεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτατα λαϊκά στρώματα, ανεβαίνουν στη σκηνή της ιστορίας οι νέοι κολασμένοι της Γης, αυτοί και αυτές που πολλαπλασιάζουν τις στρατιές των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των ανασφάλιστων, των αστέγων, των χωρίς χαρτιά, των «περιττών» ανθρώπων, όπως θα τους χαρακτηρίσει αργότερα ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν και οι οποίοι αποτελούν τους παρίες των δυτικών κοινωνιών — αρχικά το 1/3 του πληθυσμού και σήμερα πολύ περισσότεροι. Όλοι αυτοί συναντούν, μέσα από τα ριζοσπαστικά κινήματα που δημιουργούν, το διεθνές κίνημα των αγροτών, το οικολογικό κίνημα για τη σωτηρία του πλανήτη, τα κινήματα για τον έλεγχο των χρηματαγορών και τη διαγραφή του χρέους του Τρίτου Κόσμου και τα, κατεξοχήν παγκόσμια, αντιπολεμικά και αντιρατσιστικά κινήματα.
Τα κινήματα αυτά ενεργοποίησαν τα αριστερά κόμματα, ενώ το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, που αποτέλεσε το επιστέγασμα των νέων κινημάτων, τους έδωσε το φιλί της ζωής. Πρώτον, γιατί τα κόμματα έλαβαν μέρος με τα μέλη τους και συχνά πρωτοστάτησαν στην παγκόσμια αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας (Κομμουνιστική Επανίδρυση, Λίγκα, ΓΚΚ, Ισπανική Αριστερά, οι μετέπειτα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) και, δεύτερον, γιατί κατανόησαν την ανάγκη ανατροπών στην πολιτική και τη φυσιογνωμία τους, ώστε ν’ αντιστοιχηθούν στην κοινωνική πραγματικότητα που έκαναν ορατή τα κινήματα. Τα αριστερά κόμματα βίωναν όμως, ακόμη, τον απόηχο ενός παρελθόντος εσωτερικών διασπάσεων και ασαφούς ταυτότητας, δηλαδή αντιμετώπιζαν μια βαθιά κρίση την οποία, με τις ενέσεις κοινωνικού οξυγόνου, άρχισαν να υπερβαίνουν σταδιακά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, αλλά δεν θα είχε υπάρξει ποτέ χωρίς την ενωτική παρακαταθήκη του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Παρ’ όλα αυτά, ο υπέρτατος σκοπός των αγώνων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο και των εθνικών λαϊκών αγώνων δεν στάθηκε ικανός να φέρει στο ύψος των περιστάσεων τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε από σαράντα κύματα εσωτερικών κλυδωνισμών μέχρι να βρει το δρόμο της αριστερής πολιτικής, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη και για την υπέρβαση της κρίσης τους, είναι πολλά, το κύριο όμως αφορά στην ίδια την ύπαρξή τους. Υπάρχουν με τρόπους γόνιμους και παραγωγικούς μόνον όταν εργάζονται πάνω στις μεγάλες κοινωνικές αντιφάσεις και ταξικές συγκρούσεις.
Εδώ ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορικής (όχι συγκυριακής) ταυτότητας/φυσιογνωμίας των αριστερών κομμάτων σήμερα, έχοντας αναφερθεί ήδη σε μια πορεία κρίσης, αποσύνθεσης και ανάκαμψής τους, με κινητήριο μοχλό την κοινωνική δυναμική.
Ιστορική εμπειρία και σύγχρονα χαρακτηριστικά ενός μαζικού, δημοκρατικού, αριστερού κόμματος
Τα αριστερά κόμματα πρέπει να αντιστοιχούν στις κοινωνικές ανάγκες και στα ιστορικά χαρακτηριστικά των κυριαρχούμενων τάξεων. Όπως το κράτος δεν διαθέτει μια υπεριστορική ουσία, έτσι και τα αριστερά κόμματα δεν είναι ούτε συγκυριακά μορφώματα ούτε υπεριστορικοί θεσμοί. Αν ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία ως στρατηγικός στόχος παραπέμπει σ’ έναν αστερισμό κομμάτων και κινημάτων σε διαλεκτική ένταση μεταξύ τους, όπως θα έλεγε ο Νίκος Πουλαντζάς, ποια μπορεί να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αριστερού κόμματος σήμερα; Η θεωρητική και πρακτική εμπειρία των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων ιστορικά και τα σημαντικά νέα διακυβεύματα που αναδεικνύει η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού αποτελούν τα συμφραζόμενα των δυνατών απαντήσεων. Τα παρακάτω σημεία αφορούν θέματα που, κατά τη γνώμη μου, βρίσκονται στον πυρήνα μιας σύγχρονης προβληματικής για το κόμμα.
Σημείο 1. Το σύγχρονο αριστερό κόμμα επιδιώκει να είναι μαζικό. Τα ιστορικά επαναστατικά κόμματα υπήρξαν μαζικά, όμως με ρητό διαχωρισμό ανάμεσα σ’ ένα μέσα κι ένα έξω, σε μια πρωτοπορία που επεξεργάζεται εσωτερικά και εξάγει τη σοσιαλιστική θεωρία και τις αντίστοιχες πρακτικές στην εργατική τάξη. Σήμερα ξέρουμε ότι η ιδεολογία δεν αποτελεί μια ένθετη υπερδομή στην υλική βάση, αλλά είναι παρούσα στις σχέσεις παραγωγής και τις κοινωνικές σχέσεις και ότι οι ιδέες, οι αντιλήψεις και οι αντιφάσεις τους κυκλοφορούν ελεύθερες παντού όπου ζουν και εργάζονται οι λαϊκές τάξεις.
Η πραγματικότητα αυτή δεν αποσυνδέει, σε καμία περίπτωση, την πολιτική από τα ιδεολογικά και θεωρητικά της συμφραζόμενα. Η άποψη για ένα κόμμα πολιτικής ενότητας, αποΐδεολογικοποιημένο, οδηγεί στην παράδοσή του στην αστική πολιτική. Όμως, το σύγχρονο μαζικό αριστερό κόμμα δεν βλέπει τις θεωρητικές και ιδεολογικές του συντεταγμένες με τρόπο δογματικό και στατικό, αλλά πλουραλιστικό και συμβιωτικό. Αντλεί, όχι μόνο από τον μαρξισμό αλλά και από όλα τα σύγχρονα προοδευτικά ρεύματα θεωρίας και πολιτικής σκέψης, είναι το ίδιο ένας τόπος παραγωγής θεωρίας και ιδεολογικός μηχανισμός στον βαθμό που συγκρούεται με τις κυρίαρχες ιδεολογίες.
Σημείο 2. Αν και ένα αριστερό κόμμα δεν βρίσκεται έξω από το κράτος καθώς ασκεί (ανταγωνιστική) πολιτική, δεν πρέπει να αντιγράφει την υλικότητα των μηχανισμών του. Τα αστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από ιεραρχικές δομές, συγκεντρωτισμό, αρχηγισμό, ποπουλισμό, ελάχιστη και κυρίως τηλεοπτική επικοινωνία με την κοινωνική τους βάση, επίλυση των ενδοταξικών διαφορών στη διοίκηση και όχι στο κόμμα, αποπολιτικοποίηση των θεμάτων και τεχνοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.
Το αριστερό κόμμα πρέπει να δομείται στη βάση της ισότητας των μελών του και της δημοκρατίας. Ο Ρανσιέρ αναφέρεται στην ισότητα ως «μια προϋπόθεση προς επαλήθευση. Αυτή η επαλήθευση είναι η δυναμική της ισότητας. Όσοι ξεκινούν από την ανισότητα επαληθεύουν την ανισότητα». Η δημοκρατία, πάλι, δεν είναι μια τυπική δομή νομιμοποίησης ειλημμένων αποφάσεων από τα κεντρικά όργανα, στα οποία, κατά παράδοση, δίνεται η μάχη των συσχετισμών. Η δημοκρατία προϋποθέτει μια εσωτερική δημοκρατική ζωή, μια διαρκή συνομιλία, στην οποία κανείς δεν έχει το προβάδισμα της θέσης του, αλλά μόνο των λόγων και των πράξεών του. Τα ενδιάμεσα επίπεδα δόμησης, από τις τοπικές συνελεύσεις, μέχρι το κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος, βοηθούν στον αφοπλισμό των εξουσιαστικών τάσεων. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από οριζόντιες μορφές (π.χ. οι θεματικές επιτροπές) με θεσμικό ή ad hoc χαρακτήρα και χαλάρωση των ορίων ανάμεσα στην κοινωνία και το κόμμα (π.χ. η συμμετοχή μη μελών στις τοπικές οργανώσεις).
Η δημοκρατία δεν αρνείται ρεύματα και τάσεις εντός του κόμματος. Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό θέμα θεωρητικής σύλληψης και πολιτικής αντίληψης. Συνήθως, κατ’ εικόνα και ομοίωση της στρατηγικής της εφόδου-πόλεμος κινήσεων ή της περικύκλωσης- πόλεμος θέσεων, ιδωμένων με μορφή καρικατούρας, οι τάσεις αποσκοπούν στην κατάκτηση του κόμματος, πράγμα που συνεπάγεται την προκαταβολική πειθαρχία έναντι της δημοκρατίας των μελών και της απεριόριστης δυνατότητάς τους να σκέφτονται και να πράττουν ελεύθερα.
Σημείο 3. Το σύγχρονο μαζικό δημοκρατικό αριστερό κόμμα δεν προσβλέπει στη στιγμή της εφόδου, σε ένα μετά στο οποίο το πριν δεν θα έχει βάλει τη σφραγίδα του. Απ’ αυτή την άποψη, συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του αποτελεί η αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας κοινωνικών θεσμών και παραδειγματικών έργων, ιδιαίτερα σήμερα που η μαχητική αντιπολίτευση δεν αρκεί ως απάντηση στην κρίση. Η θέση αυτή δεν σημαίνει ένα νέου τύπου πανπολιτικισμό. Όπως έλεγε ο Νίκος Πουλαντζάς, «αν υπάρχουν πάντα όρια στην πολιτικοποίηση του κοινωνικού, αυτό συμβαίνει ακριβώς στο μέτρο που οι ταξικοί αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα υπερβαίνουν πάντοτε και μάλιστα με το παραπάνω το κράτος, στο μέτρο που δεν είναι τα πάντα πολιτικά και που η πολιτική δεν είναι η μόνη υπαρκτή διάσταση του κοινωνικού […]. Οι εξουσίες και οι αγώνες δεν ανάγονται άμεσα στο κράτος ούτε στην πολιτική […] Πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν έχουν εκείνα ή τα άλλα αποτελέσματα ή ότι το κράτος δεν επιδρά επάνω τους».
Στη θέση αυτή, που διατυπώνεται τη δεκαετία του 1970, πρέπει να προσθέσουμε τη βιοπολιτική διάσταση της σημερινής εξουσίας, δηλαδή την καθ’ ολοκληρίαν κυριαρχία στις ζωές των ανθρώπων μέσω της επέκτασης της αγοράς σε τομείς που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση και τις διαπροσωπικές σχέσεις και της καταστολής, σωματικής και πνευματικής, της αυτονομίας του ατόμου. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα αναγνωρίζει την αξία χώρων ελευθερίας και κοινωνικής αυτοοργάνωσης και τα μέλη του στηρίζουν την ύπαρξή τους ή μετέχουν στη δημιουργία τους, χωρίς το κόμμα να τους υποτάσσει στην πολιτική του ή να παρεμβαίνει στη λειτουργία του.
Με δεδομένη την ανθρωπιστική κρίση και τη μαζική φτώχεια, το κόμμα πρέπει να συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μορφών κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας και μορφών αλληλεγγύης, όχι μόνο ως άμεση απάντηση στην κρίση αλλά και ως προσέγγιση της κοινωνικής παραγωγής και ανταλλαγής στο πλαίσιο της στρατηγικής της σοσιαλιστικής αλλαγής.
Οι παραπάνω νέες διαστάσεις του σύγχρονου αριστερού κόμματος σημαίνουν ότι το κόμμα εγκαθίσταται προνομιακά στην κοινωνία και διαμορφώνει την πολιτική λύση με τη συνέργεια των λαϊκών τάξεων, του πλήθους που δημιουργείται από ένα σύνολο ομάδων και μοναδικοτήτων, οι οποίες χειραφετούνται με τη συνύπαρξή τους στους κοινούς αγώνες.
Απ’ αυτή την άποψη, οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος είναι τα πιο σημαντικά κύτταρα καθώς η τοπικότητα, όπως έδειξαν και οι πλατείες, αποτελεί το πεδίο συνάντησης και εξέγερσης της αποδιαρθρωμένης ως προς την παρουσία της στους χώρους παραγωγής κοινωνίας.
Οι αναφορές στον Ζίζεκ είναι από το «Κατανοώντας την κίνηση του πλήθους στις πλατείες», Εκδόσεις του Πλήθους, Ιούνης 2011. Οι αναφορές στον Μπαλιμπάρ και τον από τη «Συζήτηση για το κράτος», Αγώνας, 1980. Στον Πουλαντζά από το ίδιο τομίδιο («Συζήτηση για το κράτος») και «Το Κράτος, η Εξουσία, ο Σοσιαλισμός», Θεμέλιο1978. Οι αναφορές στον Ρανσιέρ είναι από «Το μίσος για τη δημοκρατία», Πεδίο, 2009.
Πηγή: Ενθέματα
27 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Ιουλίου, 2012 στις 11:02 πμ
σχολιαστης
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=467010
16 Ιουλίου, 2012 στις 12:40 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
16 Ιουλίου, 2012 στις 2:00 μμ
Ενη
Εν τάξει το παραπάνω κειμενο ειναι μια ιδεολογικο-πολιτικο-οργανωτικη ανάλυση, ενος αριστερου, δημοκρατικου, μαζικου κόμματος και η δομή του.
Ναι, αλλά τι σχέση εχει με τη σημερινη ελληνικη κοινωνία ενα τέτοιο κόμμα
και πως συνδέεται με το ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική «επιτυχία» του;;
Αν λάβουμε υποψη τη συγκυρία της σκληρής λιτότητας (οχι του μνημονίου επειδή πολλοι ψηφοφόροι ισως δεν ενδιαφέρονται για τους ορους) αλλά
τους ενδιαφέρει διακαώς η λιτότητα που εζησαν και ζουν.
Ετσι η εκλογική απήχηση ενος κόμματος κοντεύει να γίνει ενα «παραφουσκομένο θέμα» που πολλοι
το ανάγουν σε παγκόσμια διάσταση, κάτι που ειναι μάλλον «επιθυμία» παρά γεγονός.
Οταν στις εκλογές δεν ψήφισε το 40% του εκλογικου σωματος και οταν το κόμμα για το οποιοι δημιουργειται ενα «παραθυμιασμα» οτι πέτυχε «περηφανη νίκη» και κέρδισε ενα 25%, στις εκλογές……..
και ετσι εχει δημιουργηθει ενας «παγκοσμιος μύθος» (απο πολλους διανοητές) οτι αρχισε το «ξηλωμα» του παγκοσμιου καπιταλιστικου συστήματος, σε ολες του τις μορφές και δη στο χρηματο-οικονομικό τομέα (που προκαλεσε την παγκοσμια οικονομική κρίση),
και δεν μένει παρά η «διάχυση» του επαναστατικου κινήματος (που αρχίζει απο τον ελληνικο ΣΥΡΙΖΑ) και θα μεταδοθει σε παγοσμιο επίπεδο……..κλπ. κλπ.
αναρωτιέται κανείς, μα αν δεν υπήρχε η λιτότητα (οχι η κρίση) πόσοι θα ηταν, σε τελικη ανάλυση, οι ψηφοφόροι ενος αριστερου κόμματος; που εχει ……………προκαλέσει προβληματισμό στον παγκοσμιο καπιταλισμό;;;;
Προφανως θα ηταν οι συνειδητοποιημένοι αριστεροί ψηφοφόροι του και λόγω κομματικων αντιπαραθέσεων με το ΚΚΕ, κάπου η μιση εκλογικη του δύναμη.
Μπορει κανείς να αναλογισθει, σε μια τέτοια περίπτωση, τι «πανικός» στο
σύστημα θα ειχε προκαλέσει το 1981 ενα 48% συν, εκλογικό αποτέλεσμα ενος σοσιαλιστικου κόμματος,( στο οποιο κιόλας ηγειτο μια φυσιογνωμία του βελινεκους ενος Α.Π.), και το οποιο ιδεολογικο-πολιτικά διεκήρυσσε τη μετάβαση στο σοσιαλισμό;;; κι΄ομως
δεν ειχε δημιουργηθει ολη αυτή η «φασαρία» που δημιουργειται σήμερα απο το ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξει να αρχίσει απο την Ελλαδα …….η επανάσταση της Αριστερας σε παγκόσμια κλίμακα. 🙄 🙄 🙄
16 Ιουλίου, 2012 στις 2:17 μμ
Ενη
βεληνεκους , βέβαια συγγνώμη.
16 Ιουλίου, 2012 στις 3:03 μμ
Ενη
Συνέχεια
Για ολα τα παραπάνω, ισως ειναι πλεονασμός να προστθέσει κανέις οτι ολοι
αυτοι οι «επιπλέον» ψηφοφόροι ειναι ολοι οσοι ηλπιζαν και πίσταυαν οτι
π.χ.
δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές στο δημόσιο τομέα, επειδή λειτουργει σωστά και αποδοτικά αλλά «συκοφαντειται», η οτι
ολες οι περικοπές μισθών, επιδομάτων κλπ. θα επιστρέψουν, με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στα προ του 2009 επίπεδα και οτι η κρίση
μάλλον ειναι δουλειά της Μέρκελ να την αντιμετωπίσει κλπ. κλπ.
Φυσικά «εμπλουτίσθηκε» το εκλογικό αποτέλεσμα και με τους προνομιουχους ολου του συστήματος, οι οποιοι ανήκουν σε πολλές κοινωνικές κατηγορίες, οι οποιοι δεν δέχονται οτι
οι διαρθρωτικές αλλαγες του κράτους και οι μεταρρυθμίσεις, τελικά, δεν χρειάζονται.
16 Ιουλίου, 2012 στις 3:06 μμ
Ενη
εφυγε το κειμενο, δεν πρόλαβα ουτε να το ξαναδώ.
μια διόρθωση:
«οι οποιοι δεν δέχονται οτι
«οι διαρθρωτικές αλλαγές του κράτους και οι μεταρρυθμίσεις , τελικά, χρειάζονται»
αντί του «δεν χρειάζονται»
16 Ιουλίου, 2012 στις 4:41 μμ
harryzepidis
@σχολιαστης Ασε, δεν θα πάρουμε!
by σχολιαστης
Όλα τα παιδάκια που με χαρά μεγάλη, θεωρούν λύση το ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι αγοράζουν όλο το πακέτο.
Που κολλάει η επικεφαλλιδα σου ;; Εχει σχέση με το άρθρο της Πορτάλιου. Δημοσιογραφία κάνεις ή κιτρινισμό;
16 Ιουλίου, 2012 στις 5:09 μμ
σχολιαστης
harryzepidis,
Σίγουρα δεν κάνω δημοσιογραφία. Μηχανικός είμαι, μελετητής ειδικών ή συνηθισμένων κατασκευών.
Κιτρινισμό σίγουρα δεν κάνω.
Μην μου χρεώνεις το ότι δεν κατέβαλες προσπάθεια να συνδέσεις τον τίτλο με το εισαγωγικό κείμενο της ανάρτησης (αυτό με τα κόκκινα γράμματα ) και το κείμενο της κυρίας Πορταλιου.
16 Ιουλίου, 2012 στις 5:26 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οπως την εποχη μου, του θειου Βουτση και του θειου Παπαδημουλη.
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!!
Τωρα το συνθημα μπορει να ειναι:
ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΖΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!
40 χρονια φουρναρης να καιει το ψωμι (δικο μου συνθημα)
Ο θειος Βουτσης εχει 40 χρονια ως επαγγελματικο στελεχος και ο θειος Παπαδημουλης 40 παρα ενα. Αμφοτεροι του ΚΚΕεσ. Για αυτο, ως σπανιο ειδος, προτεινω να κηρυχθουν…διατηρητεοι!
Μετα απο την αποφοιτηση τους απο το ΕΜΠ – παραλληλα με την πολιτικη τους δραστηριοτητα- θα μπορουσαν ως Πολιτικοι Μηχανικοι να ειχαν κανει εκαστος:
32/4= 8 διδακτορικες διατριβες
32/2 = 16 μεγαλα τεχνικα εργα
32/0.5 = 64 σημαντικες στατικες μελετες μεγαλων εργων
……
16 Ιουλίου, 2012 στις 6:55 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Παραδόθηκε γιατί… δεν άντεχε τη ζέστη
NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 18:06
Συνελήφθη μετά από περιπετειώδη καταδίωξη ο ένας από τους δύο άνδρες, που απείλησαν με κυνηγετική καραμπίνα αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ το πρωί, στην διασταύρωση των λεωφόρων Μαραθώνος και Σπάτων στο Γέρακα. Η υπόθεση είχε «κωμική» εξέλιξη αφού ο δράστης ουσιαστικά παραδόθηκε διότι, όπως ανέφερε, τον πείραξε η ζέστη. Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος είναι σεσημασμένος για ναρκωτικά και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Το περιστατικό συνέβη όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο για τυχαίο έλεγχο. Τότε, ο συνοδηγός, ο οποίος αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν ο 30χρονος συλληφθείς, απείλησε τους αστυνομικούς με καραμπίνα, ενώ ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τα Σπάτα.
Από τη στιγμή εκείνη άρχισε καταδίωξη και εκτεταμένες έρευνες, στις οποίες συμμετείχε και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε και πάλι έξω από τα Σπάτα, αλλά για δεύτερη φορά ο οπλοφόρος απείλησε τους αστυνομικούς και κατάφεραν να διαφύγουν. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε για τρίτη φορά, αργότερα στο λόφο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έξω από τα Σπάτα, αλλά οι δράστες είχαν γίνει άφαντοι.
Αρκετή ώρα αργότερα όμως, ένας άνδρας πλησίασε τηλεοπτικό συνεργείο που είχε μεταβεί στο σημείο για να καλύψει δημοσιογραφικά τις έρευνες και τους είπε να ειδοποιήσουν την αστυνομία να έρθει να τον πιάσει γιατί δεν άντεχε άλλο τη ζέστη. Μετά τη συνομιλία με το συνεργείο ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο 30χρονος συνελήφθη ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την σύλληψη του συνεργού του.
Στο αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό με αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο.
ΥΓ Σεναριο για κωμωδια (μικρου μηκους)….. αντιεξουσιαστικων καταστασεων
16 Ιουλίου, 2012 στις 6:59 μμ
Πάνος
σχο,
συριζαίοι (που τυχαίνει να τους θεωρώ και φίλους και σοβαρούς) μου λένε ότι το μεγάλο στοίχημα (των ιδίων, αλλά και του Τσίπρα και της ομάδας γύρω από αυτόν) είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
(Προσοχή στις λέξεις…)
Προφανώς, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αλλά μέχρι την άνοιξη θα κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι…
…και βέβαια οι υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν όλο το πακέτο. Όπως και οι υποστηριχτές του ΝΔΣΟΚ πήραν μαζί με τα καλά (;) και τον Μπουμπούκο, τον Ψωμιάδη, τον Τζαβάρα κλπ κλπ 😉
ΥΓ. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για κάτι σε μικρότερο βεληνεκές, αλλά εξίσου ενδιαφέρον: την ανασύσταση και το νέο ξεκίνημα των ΟΠ. Κι εμείς να δεις τι έχουμε μέσα στο δικό μας πακετάκι… Έτσι είναι αυτά! 😉
16 Ιουλίου, 2012 στις 7:04 μμ
sissa ben dahir
Ρε συ σχο, γιατί μας ξηγιέσαι έτσι; Ζητήσαμε μαρξιστική επιμόρφωση;
Ας βάλουνε εκεί στην Κουμουνδούρου, ένα τρίωρο ν ακούει ο Τατσόπουλος την Πορτάλιου και μετά ν αλλάζουν ρόλους.
Μόνο τον φουκαρά τον Γλέζο μην του ρίξουν τέτοια δόση, γιατί ότι γλύτωσε από τον ψεκασμό θα το βρει από τον Μπαλιμπάρ και τον Ζίζεκ.
Αυτά ρε συ είναι κείμενα για να τα μάθουν απόξω οι νεολαίοι του ΣΥΡ να τα λένε στα αμφιθέατρα από φθινόπωρο για να κοντράρουνε τους κνίτες και τα παιδιά του Χάγιου.
Εμείς μ αυτά θα πάθουμε αρθριτικά στο μυαλό κι είναι κρίμας.
16 Ιουλίου, 2012 στις 7:17 μμ
σχολιαστης
Η αλήθεια είναι sissa, ότι το κείμενο το διάβασα διαγωνίως, γιατί …τα ξέρω. Συγνώμη για την επιβάρυνση. 😉
Καλυβάρχα, όταν το πακέτο έχει και παραλλαγές της δικτατορίας του προλεταριάτου, δεν θα πάρουμε. 😉
Το στοίχημα είναι χαμένο από χέρι. Μάλλον το τέρας του Λοχνες θα ξεπροβάλλει.
16 Ιουλίου, 2012 στις 8:13 μμ
Ενη
Πάνο, λές
«συριζαίοι (που τυχαίνει να τους θεωρώ και φίλους και σοβαρούς) μου λένε ότι το μεγάλο στοίχημα (των ιδίων, αλλά και του Τσίπρα και της ομάδας γύρω από αυτόν) είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος»
Με αλλα λόγια οτι ο Τσίπρας (ο αργηγος του ΣΥΡΙΖΑ και η ομαδα του) σκοπεύουν να «παραχωρήσουν» την εννοια της Αριστεράς
στο ΚΚΕ και πιθανόν και στη ΔΗΜΑΡ
και αυτοί να ¨μεταπηδήσουν» στον πολιτικό χώρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας οπως ειναι
το SPD της Γερμανίας, το σοσιαλιστικό κομμα της Γαλλίας, το αντιστοιχο της Αυστριας και των αλλων ευρωπαικων σοσιαλδημοκρατικων δυνάμεων.
Ενα κομμουνιστικογενές ομως κόμμα οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά Αριστερή ιδεολογία και πρακτικη δεν μπορεί ξαφνικα να αλλαξει στρατηγικη και προσανατολισμο , ετσι ξαφνικα και να κάνει ενα «αλμα» προς τη σοσιαλδημοκρατία
πλην και διασπασθει,
οποτε ισως ετοιμάζεται να προσεταιρισθει και αλλες δυνάμεις απο αλλους χώρους π.χ. απο τους ΟΠ η απο οπουδήποτε αλλου
με τη δήλωση οτι «απαρνιέται» το παρελθόν του και προσχωρει σε αλλα ιδεολογικο-πολιτικά «χωράφια».
Ενταξει, ολα γίνονται, μόνο που αυτό ειναι πλέον πέραν και του οποιου οπορτουνισμου και δύσκολα μπορεί να αποκτήσει και φερεγγυότητα.
Στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο για να εισέλθει μια πολιτικη δύναμη υποτίθεται οτι εχει και μια σχετικη προιστορία σε ιδεολογικό-ιστορικο-πολιτικό επίπεδο.
Δεν γίνεται δια «μεταπηδήσεως» κάποια ωραια πρωια. 🙄
16 Ιουλίου, 2012 στις 8:27 μμ
Πάνος
Όλα αυτά είναι -πολύ σωστά, Ένη, για ένα κόμμα του 7%. Δεν ξέρω όμως αν ισχύουν για ένα κόμμα του 27%, που σκοπεύει να το αυξήσει κιόλας, σημαντικά.
Τηρουμένων των αναλογιών, το έργο (πως ένα αριστερό κόμμα γίνεται σοσιαλδημοκρατικό, χωρίς να απαρνιέται κιόλας την αριστερή ρητορική του) το έχουμε ξαναδεί – με τεράστια επιτυχία (για το ίδιο το κόμμα, όχι για τη χώρα) 😉
16 Ιουλίου, 2012 στις 8:57 μμ
σχολιαστης
Ενη, εσύ που ξέρεις από χορό και …Καλαμάτα, τι λες για αυτό
http://attikanea.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6631.html?spref=fb
είναι άσχετο με το θέμα αλλά δεν πειράζει.
16 Ιουλίου, 2012 στις 9:02 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Με αλλα λόγια οτι ο Τσίπρας (ο αργηγος του ΣΥΡΙΖΑ και η ομαδα του) σκοπεύουν να “παραχωρήσουν” την εννοια της Αριστεράς
στο ΚΚΕ και πιθανόν και στη ΔΗΜΑΡ
και αυτοί να ¨μεταπηδήσουν” στον πολιτικό χώρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας»
Ενη, επειδή τα έχεις κανει κουλουβάχατα, η σοσιαλδημοκρατία, ιστορικά, ανήκει στην αριστερά, είναι μέρος της αριστεράς. Η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα υποσύνολο του ευρύτερου συνόλου που είναι η αριστερά. Απλά στην Ελλάδα έχει επικρατήσει όταν λέμε ‘αριστερά’ να εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την κομμουνιστική αριστερά εφόσον ουδέποτε υπήρξε σοσιαλδημοκρατική αριστερά (το λαϊκίστικο πασοκ* που υποστηρίζεις, ουδέποτε είχε σχέση με την σοσιαλδημοκρατία, ή, μάλλον είχε, οση έχει και ο φάντης με το ρετσινόλαδο).
Τώρα το σε τι ακριβώς θέλει να μετεξελιχθεί ο Συριζα είναι άγνωστο. Εγω προσωπικά πάντως έχω μάλλον χαμηλές προσδοκίες σχετικά με το ποιά θα είναι η έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Όπως και να ‘χει θα δούμε.
*Και το πασοκ έχει πλέον μετεξελιχθεί από ένα αριστερόστροφο λαϊκίστικο κόμμα σε ένα λαϊκίστικο κόμμα με σαφέστατες δεξιόστροφες τάσεις. Όσοι το υποστηρίζετε έχει έρθει η ώρα να αρχίσετε να αυτοπροσδιορίζεστε ως κεντροδεξιοί, γιατί αυτό είστε. Ανήκετε στο κομμάτι της δεξιάς που βρίσκεται κοντά στο κέντρο.
«Στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο για να εισέλθει μια πολιτικη δύναμη υποτίθεται οτι εχει και μια σχετικη προιστορία σε ιδεολογικό-ιστορικο-πολιτικό επίπεδο.»
Μία προϊστορία που – Ο Μον Ντιέ! – δεν είχε ΠΟΤΕ το Πασοκ! Τι φρίκη και αυτή! 😆
…Εντάξει πάντως, μην ανησυχείς, από την άλλη το πασοκ δεν ήταν και ποτέ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οπότε νοου πρόμπλεμ! 😀
16 Ιουλίου, 2012 στις 9:07 μμ
Ενη
Σχολιαστή δεν περίμενα οτι θα με ρωτουσες εμένα για ολα αυτα,αλλά δεν περίμενα οτι εσύ θα εκανες μια τέτοια ανάρτηση.
Νομίζω οτι αυτός που θα πρέπει να σου απαντήσει ειναι ο δημος Καλαμάτας οπως και οι αρμοδιοι της δημοτικης επιχείρησης Καλαμάτας.
Στο φεστιβάλ ειναι δυο χρόνια που δεν εχω πάει, ουτε και φέτος.
16 Ιουλίου, 2012 στις 9:12 μμ
σχολιαστης
Ενη σε ρώτησα γιατί θυμάμαι, ότι κάποια στιγμή είχες αναφερθεί. Αν είναι να το θεωρείς ύποπτο που ρώτησα, το ξεχνάμε. 😉
Δεν θα ρωτήσω κανέναν άλλο, απλώς προς στιγμή σκέφτηκα να το αναρτήσω ως ανεξάρτητο ποστ.
16 Ιουλίου, 2012 στις 9:15 μμ
Πάνος
Δεν είναι κακή ιδέα…
16 Ιουλίου, 2012 στις 10:00 μμ
SOULIS
Για την Καλαμάτα απευθυνθείτε στον Μήτσο τον αντιδήμαρχο οικονομικών..
είναι φίλος και τον θεωρώ έντιμο.. αν και δεξιούλης..
16 Ιουλίου, 2012 στις 10:07 μμ
suspect
Εγώ ντεν κατάλαβα γιατί το Πασοκ , ειδικά της δεκαετίας του 80 δεν ήταν αριστερο ; Δε μοίρασε χρήμα ; Δεν κρατικοποίησε ; Δεν διόρισε ;. Αααα , οι αριστεροί κάνουν τα ίδια αλλά τα κάνουν με τιμιότητα και σωφροσύνη, τώρα βλέπω τη διαφορά 😉
16 Ιουλίου, 2012 στις 10:13 μμ
SOULIS
Εσύ ξαναπέσε για ύπνο..
16 Ιουλίου, 2012 στις 10:26 μμ
δεξιος
Aριστερότατο ήταν το ΠΑΣΟΚ αλλά στο χώρο ο «πραγματικός σοσιαλισμός» είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο : αναζητείται διαρκώς και δεν βρίσκεται,πλην όμως υπάρχει μετά βεβαιότητος,αρκεί οι πιστοί να είναι καλοί στην αναζήτηση.
16 Ιουλίου, 2012 στις 10:34 μμ
δεξιος
Έμμεση ομολογία χρεωκοπίας.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4738466
17 Ιουλίου, 2012 στις 10:04 πμ
σχολιαστης
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-koinonia-epistrefei-stin-aristera-toy-stayroy-konstantakopoyloy
21 Ιουλίου, 2012 στις 8:24 πμ
gold account
Το θέμα της ριζικής αναμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γεννηθεί ένα μαζικό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα, όπως το διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη τεθεί εκ των πραγμάτων, στη διάρκεια της πυκνής προεκλογικής περιόδου, όπου και αναδείχθηκαν οι δομικές παθογένειες, μαζί με τις ενδιάθετες δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ.