Η κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή – τη βλέπουμε και τη ζούμε όλοι μας. Η πολιτική της κυβέρνησης των τριών, δηλαδή η υλοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας εγκλώβισε την οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου και οδήγησε τους ανθρώπους σε αδιέξοδα, τα οποία είναι έτοιμα να εκραγούν, ανά πάσα στιγμή.

Η ανάγκη να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική είναι προφανής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα η διάδοχη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της χώρας, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.

Αυτή την προοπτική όμως πρέπει να την κάνουμε συγκεκριμένη, από την πλευρά μας. Να μη μιλάμε γενικά και αόριστα, αλλά πάνω στα πραγματικά πολιτικά δεδομένα.

Σας προτείνω να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε μια πολιτική συμμαχία των Οικολόγων Πράσινων με το ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη δημιουργία, γύρω από αυτήν, ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, το οποίο θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να ανορθώσει τη χώρα.

Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων θα εγγυάται την επιλογή για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Θα προσελκύσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές  δυνάμεις και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία του απαραίτητου πλειοψηφικού ρεύματος, το οποίο θα αναδείξει μια νέα κυβέρνηση.

Το κριτήριό μας δεν πρέπει να είναι αν θα βγούμε «εμείς» κερδισμένοι, αλλά αν θα ωφεληθεί η χώρα και η κοινωνία μας. Και, σε ευρύτερο ορίζοντα, η Ευρώπη, η οποία πρέπει να διαφοροποιήσει την πολιτική της κατεύθυνση, αν θέλει να συνεχίσει δημιουργικά, προς όφελος των λαών της.

Νομίζω ότι αυτό είναι το σοβαρότερο καθήκον στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί το κόμμα μας, στη παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Αυτά, περίπου, είπα χθες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, που συνέρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη.