Η Ελλάδα στα πρόθυρα Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου
Αιφνίδια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αξιόπιστες πηγές, αλλά και τα όσα υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλοςπερί προτεκτοράτου, δημιουργούν την εντύπωση ότι εταίροι και δανειστές ζητούν πρόσθετες διασφαλίσεις για την καταβολή της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.Κατά μια εκδοχή θέτουν ζήτημα δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτός ο δεύτερος λογαριασμός θα τελεί υπό την εποπτεία, για να μην πούμε υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα παραπέμπει ευθέως σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αντίστοιχου εκείνου που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή πόλεμο του 1897. Αν και δεν είναι απολύτως σαφής η απαίτηση των ξένων, οι αναφορές του κ. Βενιζέλου σε προτεκτοράτο μόνο από τέτοιες απαιτήσεις εξηγείται. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και εμφανώς υπερβαίνει το εργασιακό που προεβλήθη από τον κ.Κουβέλη ως η μόνη διαφορά.Το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς;

Αν δηλαδή θα συζητήσει την πρωτοφανή απαίτηση ή θα αντιδράσει δυναμικά, όπως οι περισσότεροι υποθέτουν. Το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με δανειστές και εταίρους λαμβάνουν άλλη διάσταση, επηρεάζοντας δραματικά τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ – Η Ελλάδα στα πρόθυρα Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου – πολιτική.