Του Μιχάλη Μιχελή
Άλλος ένας μύθος καταρρέει.
Όλα τα περίμενα. Αλλά να κατηγορεί ο υπουργός Φορολογίας της Δανίας, ότι στη χώρα του φοροδιαφεύγουν συστηματικά οι επιχειρήσεις, είναι για μας τους νότιους «απατεωνίσκους» πρωτάκουστο! Όπως λοιπόν δηλώνει ο Χόλγκερ Νίλσεν (συνημμένη φωτογραφία), ενώ ο φόρος των επιχειρήσεων έχει κατέβει στο 25%, μόνο μια στις τρείς επιχειρήσεις τελικά καταβάλλει το φόρο.
Δηλαδή από τις 110 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δανία, πέρυσι πλήρωσαν το φόρο μόνο 52 χιλ.
Η πάταξη λοιπόν της φοροδιαφυγής κι εκεί (στη Δανία), είναι μέγα πρόβλημα. Στην τελευταία πενταετία αντί των 11 δισ. εκατομ. ευρώ φόρων (του 2006) από τις επιχειρήσεις, εισπράχθηκαν το 2011 μόνο 5 δισ. ευρώ, σημειώνει με έμφαση ο υπουργός.
Ας σημειωθεί., ότι στη Δανία, για να προσκληθούν νέες επενδύσεις, έχουν θεσμοθετηθεί μια σειρά φορολογικών διευκολύνσεων. Η «μόλυνση» όμως της φοροδιαφυγής, τελικά έχει επηρεάσει ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, που επωφελούνται διεθνών εμπορικών διευκολύνσεων κι αποκρύπτουν τα πραγματικά οικονομικά τους στοιχεία. Έτσι στους ελέγχους των εφοριών της Δανίας, εμφανίζονται παραποιημένα στοιχεία, δηλαδή παθητικό κι αποφεύγουν τη φορολόγηση. Μια τέτοια κλασική περίπτωση είναι οι περιπτώσεις των «Starbucks» και «Mac Donald’s».
Η κυβέρνηση στηριζόμενη στον πατριωτισμό των Δανών, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν φόρους, για να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους. Αυτό φυσικά είναι δίκοπο μαχαίρι, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, γιατί μια πτώση του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, θα τις οδηγήσει να φύγουν από τη χώρα, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα ανεργίας.
Το γεγονός είναι, ότι πλέον, ούτε τα έξυπνα φορολογικά συστήματα των Σκανδιναβών (η εταιρική φορολόγηση), είναι αρκετά αποτελεσματική να εμποδίσει το επιχειρηματικό παιγνίδι (που παίζεται σ’ όλο τον κόσμο), για την μεγιστοποίηση των κερδών με αθέμιτα μέσα (που τους παρέχει αφειδώς, το χρηματοπιστωτικό σύστημα). Η Ε.Ε. δεν έχει επί του παρόντος τη διάθεση και τα μέσα, ν’ αναχαιτίσει αυτή την φορολογική κατρακύλα, γιατί οι οικονομικοί παράδεισοι, είναι ένα ασφαλές καταφύγιο του διεθνούς καπιταλιστικού καιροσκοπισμού.
Μιχάλης Μιχελής
13 Σχόλια
Comments feed for this article
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 10:44 πμ
elias
Είναι λάθος ο προσανατολισμός στο φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις. Στην δικιά μου επιχείρηση ο φόρος είναι το 3% από αυτά που δίνω στο κράτος. Το 80% είναι το ΦΠΑ και το 15% είναι το ΙΚΑ. Και δεν υπολογίζω τα διάφορα έμμεσα όπως δημοτικά τέλη, έμμεσοι φόροι , έκτακτα κλπ. Το κράτος μιλά συνεχώς για το 3% και δεν ασχολείται τόσο με το 85%. Το αποτελεσματικότερο σύστημα φορολόγησης είναι το Αμερικάνικο και κάποια παραλλαγή του θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε εδώ. Εκεί λειτουργούν τα συστήματα υπολογισμού όπως περίπου λειτουργούν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα : Έσοδα – Έξοδα = Φορολογητέο Εισόδημα. Και είναι λογικό. Για κάτι που έχεις πληρώσει ΦΠΑ γιατί να ξαναφορολογηθείς. Έτσι πετυχαίνουν τα εξής:
1. Φορολογούνται οι ποιο πλούσιοι μια και αυτοί έχουν περισσότερο φορολογητέο εισόδημα. (Οι πτωχοί ξοδεύουν όλα τα λεφτά τους και δεν τους μένει τίποτα για να φορολογηθεί)
2. Αυτομάτως όλοι ζητάνε αποδείξεις μια και για μια απόδειξη 100 ευρώ η ωφέλεια είναι 23% (23 ευρώ) άρα υποχρεώνονται οι έμποροι να κόβουν όλες τις αποδείξεις. Έτσι το περισσότερο χρήμα εισπράττετε από το ΦΠΑ.
Το ΦΠΑ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι κάτι αυταπόδεικτο ενώ για τις επιχειρήσεις τα κέρδη τους είναι κάτι το σχετικό μια και υπάρχουν οι απαξιώσεις των εμπορευμάτων, τα έξοδα (πραγματικά και μη) που θολώνουν την εικόνα.
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 10:47 πμ
elias
Αυτό που λέει ότι θα φύγουν οι επιχειρήσεις είναι λίγο περίεργο: που θα πάνε τα MacDonald στις νήσους Καυμάν να πουλά τα μπιφτέκια τους?
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 12:09 μμ
Ενη
Η εξήγηση απο τον elias οπως αναλύεται παραπάνω και μάλιστα κατόπιν ιδίαςεμπειρίας οπως φαινεται, για τον οποιοδήποτε αναγνώστη δειχνει λογική.
Επίσης η φορολογία των επιχειρήσεων με φορολογία συντελεστη 25% δεν θεωρειται καθολου ως ευεγερτικη μεταχειριση οταν π.χ. στην Ιρλανδία ειναι 10% και το καθεστως αυτό δεν το αλλάζει η ιρλανδική κυβέρνηση, παρ΄ολες τις αντιρρήσεις της ΕΕ.
Οπως μπορεί κανείς να υποθέσει τα εσοδα του κράτους προερχονται περισσότερο απο το δημόσιο τομέα η και τον ιδιωτικό (εκεινο που δεν φοροδιαφευγει), οπου ολοι οι φορολογουμενοι φορολογουνται με εναν μεγάλο συντελεστή, ενας μικροσυνταξιουχος π.χ. πληρώνει φόρο το 50% της σύνταξης του,
και ολη αυτή η φορολόγηση ειναι απολύτως ανταποδοτική σε παροχές στον τομέα της κονωνικής πολιτικής που ειναι υψηλου επιπέδου.
Αυτος ειναι ο λόγος που μιλουν για τη «Δανία του Νότου».
Και σε ο,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα κατα πάσα πιθανότητα δεν εχουν την παραοικονομία, ενα 30%, οπως εχουμε στην Ελλαδα.
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 3:34 μμ
anon
Μάλλον μία από τις δύο φράσεις έχει αποδοθεί λάθος εδώ:
μόνο μια στις τρείς επιχειρήσεις τελικά καταβάλλει το φόρο. Δηλαδή από τις 110 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δανία, πέρυσι πλήρωσαν το φόρο μόνο 52 χιλ.
Επειδή είναι εντυπωσιακή η είδηση, μπορούμε να έχουμε μια πρωτογενή πηγή;
Α, ποιος είναι «ο μύθος που καταρρέει»;
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 3:54 μμ
σχολιαστης
Μια στις δύο λένε τα στοιχεία που δίνει ο Μιχάλης.
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 4:02 μμ
Faethon
Η πρόταση του Elias παραπάνω σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών είναι η μόνη που μπορεί να μειώσει την παραοικονομία περιορίζοντας ταυτόχρονα και την υπερφολόγηση. Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλες τις χώρες και η δήλωση του Δανού υπουργού δεν διαλύει κανένα μύθο. Η λίστα Λαγκαρντ πχ. δεν είχε μόνο ελληνικά ονόματα. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι η έκταση του φαινομένου και η στάση των πολιτών απέναντι σε αυτό. Ο Έλληνας που φοροδιαφεύγει αν συλληφθεί θα επικαλεσθεί την ανισότητα στην αντιμετώπιση του από τις φορολογικές αρχές (εμένα πιάσανε, τους άλλους που κλέβουν περισσότερα τους αφήνουν, λέει και το πιστεύει) σε αντίθεση με τους περισσότερους πολίτές των αναπτυγμένων χώρων που καταλαβαίνουν ότι έλαβαν ένα ρίσκο που δεν τους βγήκε. Αν οι νόμοι δεν είναι αποδεκτοί από τους πολίτες ή τουλάχιστον ένα κρίσιμο αριθμό τους κανένα σύστημα δεν είναι λειτουργικό.
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 9:51 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Σε αγγλική περίληψη το άρθρο τηε εφημερίδας «Politiken»:
Tax publish for the first time tax payment in all of the country’s 161,000 companies. And the bottom line surprises even the Minister: Only every third company pays Danish corporation.
68 percent of all corporate taxpayers – or two out of three – did not pay a penny in taxes in 2011, writes Politiken.
New open lists reveals tax
This is the conclusion of a new analysis of companies’ tax in Denmark, which has been prepared by the Ministry of Taxation prior to the launch of the so-called open tax rolls next week.
Read also Soon you can see how much McDonalds pay in taxes
Here, for the first time possible for the public to see how much money each company pays in taxes.
And it’s not impressive figures, according to Politiken, who writes that corporate taxes pouring out of the Treasury. Over the past five years, the state corporate tax revenues declined from nearly 70 billion in 2006 to DKK 40 billion last year.
Ministers will keep close control of companies
Taxation Nielsen (S) says that the government To have a “close control” of the companies and crack down on those who cheat or twists regulations and laws.
He also considers, however, that there may be good explanations for the low corporate taxes.
– I refer both to the fact that we are in an economic crisis and on the arrangements to provide companies with a legitimate opportunity to cut taxes, Nielsen said to Politiken.
– But we can hope that the new openness on tax payments will get more companies to consider whether they should pay a little more in taxes, he added.
See also R: Open tax rolls will not stop cheating
The total number of “tax exempt” companies in Denmark has reached nearly 110,000. Only 52,000 companies – or three – tax paid last year.
/ REUTERS /
15 Δεκεμβρίου, 2012 στις 11:12 μμ
kapetanios
elias
μας τρέλανες –εντελώς όμως (εσύ με τα φορολογικά σου από την μια μεριά και ο suspect με την οικονομολογική του δεινότητα από την άλλη είναι να την κάνουμε για τα νησιά καημάν-αμαν )
16 Δεκεμβρίου, 2012 στις 12:42 μμ
suspect
καλό ταξίδι και να μη μας γράφετε
16 Δεκεμβρίου, 2012 στις 12:55 μμ
suspect
elias κάθε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ φορολογική επιβάρυνση αυξάνει το κόστος και κατά συνέπεια τις τιμές άρα (συναρτήσει και της ελαστικότητας ) πέφτει η ζήτηση . Τα στάρμπακς και τα μακντόναλντς δεν θα πάνε να πουλάνε μπιφτέκια στα κέυμαν . Απλά αν αυξήσουν τις τιμές τους θα αναγκαστούν να κλείσουν κάποια ή όλα τα καταστήματά τους . Τα wendy’s για παράδειγμα δεν έφυγαν από την Ελλάδα διότι άνοιξαν μαγαζιά στα Καυμάν .
(σημείωση για δεινούς οικονομολόγους : δεν λέω απαραίτητα οτι αυτός ήταν ο μόνος ή ο βασικός λόγος αποχώρησης των wendy’s )
16 Δεκεμβρίου, 2012 στις 1:15 μμ
suspect
http://www.skai.gr/news/culture/article/219646/o-departie-aparneitai-ti-galliki-upikootita/#disqus_thread
Ορίστε πως η φορολογία διώχνει τα μακντόναλντς από τη Γαλλία .Χάνουν τον καλύτερο πελάτη τους
17 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:28 πμ
Don Johnson
Γι αυτό σου λέει ο Αλέξης βάλε ένα 5% στον τζίρο και καθάρισες με αυτούς που πίνουν το αίμα μας.
Η φορολογία απελευθερώνει.
17 Δεκεμβρίου, 2012 στις 9:49 πμ
anon
Μιχάλη, ευχαριστώ!
Βρήκα και το πρωτότυπο; http://politiken.dk/indland/ECE1843939/kun-hvert-tredje-firma-betaler-skat-i-danmark/