i

Ρομαντικόν ανάγνωσμα εις δύο μέρη. Γράφει  θείος Ισίδωρος το πρώτο και η Σόφη το δεύτερο.

Όταν χτύπησε το τηλέφωνο τινάχτηκα από το κρεβάτι κι άνοιξα την πόρτα αλλά επειδή δεν είδα κανέναν άνοιξα και το παράθυρο και μετά κατάλαβα ότι κάτι περίεργο συμβαίνει γιαυτο σήκωσα το ακουστικό.
-Ο θείος Ισίδωρος;
Η γυναικεία φωνή ήταν γεμάτη νάζι και γιαυτό υποψιάστηκα μήπως είναι καμιά ναζίστρια αλλά αυτή με καθησύχασε και τότε το μυαλό μου πήγε στο χειρότερο μήπως είναι ο Ναζιαζινος αλλά μετά ξανασκέφτηκα ότι ο Ναζιαζινος ήτανε άντρας και γιαυτό ρώτησα νυσταγμένος ποιος επιτέλους είναι.
-Η Σόφη είμαι καλέ η θαυμάστρια σου, η αναγνώστρια των μυστικών του κόλπου.
Το μυαλό μου τότε άρχισε να δουλεύει απεριφράστως προκειμένου να καταλάβει ποιο είναι το μυστικό κόλπο.
-Η Σοφη είμαι καλέ, επέμενε, από τη Θεσσαλονίκη, από τον ανιψιό σου τον Πάνο, για τα γενέθλια σου πλάκα με κάνειςς τώρα;

Ο μεσημεριανός ύπνος με γεμάτο στομάχι πάντα με χάλαγε. Οι χειρότεροι εφιάλτες είναι αυτοί του μεσημεριανού ύπνου και μέχρι να συνέλθεις έχει πάει βράδυ.
– Και γιατί δεν το λες τόση ώρα, που είσαι;
– Στο αεροδρόμιο.
-Ωραία παρ΄το αεροπλάνο κι έλα κι αμα φτάσεις ξανατηλεφώνα να σου πω πως θα ‘ρθεις, καλό ταξίδι.
-Ποιο αεροπλάνο να πάρω καλε,πλακα με κάνεις τώρα;
-Αυτό που έρχεται Αθήνα, εκτός κι αν το μετάνιωσες.
-Καλά πλάκα με κάνεις τώρα; Αθήνα είμαι καλέ, ΕΛΒΕΝΙΖΕΛΟΣ γραφεί η πινακίδα μπροστά μου.
-Και γιατί δεν το λες τόση ώρα; Τσάκω μωρό μου ένα ταξί κι έλα Περαία, διεύθυνση… μέχρι νάρθεις θάχει φουσκώσει και το σουφλέ, να προλάβω να κάνω κι ένα ντουζακι.
-Τι, πάλι πίσω Θεσσαλονίκη, πλάκα με κάνεις καλά εσύ Αθήνα δε μένεις;
-Όχι Αθήνα μωρό μου, Πειραιά μένω, βορειοπειραιώτης είμαι.
-Και δε με λες που είναι ο Πειραιάς γιατί εμένα ο Πάνος δεν με είπε Πειραιά, Αθήνα με είπε, δεν το πιστεύω να με κάνετε πλάκα;
– Κοντά είναι, ξέρει ο ταξιτζής, είναι τώρα για πλάκες αυτά τα πράγματα;
-Έρχομαι θειε μου, πλύσου κι έρχομαι.

Το ντουζ βοηθάει να συνέλθει κανείς κι ο φραπές το ίδιο, δυο φραπέδες ακόμα καλύτερα, κοντραξούρα, αποσμητικό, μπουρνούζι, πούρο κι ένα ψαγμένο βιβλίο πάνω στον καναπέ ανοιγμένο στη μέση.
Που ξέρεις μπορεί ναχει και τίποτα πνευματικές ανησυχίες.
Οι νέες σήμερα ψοφάνε για γνώσεις κι εμπειρίες.
Ακόμη κι αν έχει πάει μέχρι την 3η δημοτικού ένας ώριμος άντρας είθισται σύμφωνα με το μύθο να είναι και μια πηγή που ν’ αναβλύζει γνώση και χρήμα.

Προς στιγμή και κατά τη διάρκεια του στολισμού μου σκέφτηκα να φορέσω και λαμπάκια, αλλά επειδή το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν φύεται και δεν ευδοκιμεί στο σπίτι του θειου το ξέχασα παραυτα.

Αν η φωτογραφία στο μπλογκ ήταν αληθινή τα 73α γενέθλια του θειου Ισιδώρου θα ήταν ένα γεγονός εφάμιλλο της ολυμπιάδας.

Όταν χτύπησε μετά από ώρα πάλι το κουδούνι, ήμουνα στο δεύτερο ουίσκι, σηκώθηκα κι έτρεξα ν΄ ανοίξω, αλλά πάνω στη βιασύνη μου παραπάτησα και πήρα παραμάζωμα το έπιπλο που ήταν κοντά στην πόρτα κι ορθά κουτρουβάλα κι ότι είχε επάνω του σαβουρντίστηκε επάνω μου με ένα θόρυβο σα να τρακάρανε τραίνα ενώ το κεφάλι μου βρόντηξε στην πόρτα και βρέθηκα κάτω ανάσκελα στολισμένος μ’ ένα σωρό τσιμράγκαλα.

-Καλέ πόλεμος γίνεται εκεί μέσα, καλά δε με λες πλάκα με κάνεις;
Η φωνή ακουγόταν έξω από την πόρτα και γω σηκώθηκα βογκώντας κι άνοιξα την πόρτα….
Ο πόνος και η έκπληξη βρήκανε την ευκαιρία να κάνουνε αλλαξοκωλια μέσα μου.
Όλα γύρω αρχίσανε να γυρίζουνε σαν τρελά
-Μωρό μου πεθαίνω, πρόλαβα να πω και ξανασωριαστηκα σαν τσουβάλι με γλυκοπατάτες.

*

Όταν άνοιξα τα μάτια μου την είδα να κάθεται δίπλα μου και να με κοιτάει κρατώντας με το χέρι της το μέτωπο μου.
Τα ξανακλεισα και τα ξανανοιξα κι αυτή ήταν ακόμη εκεί.
Αέρας, άγγελος, ουρί του παραδείσου βγαλμένο από καρτούν.
Μπλε τεράστιες ματάρες, ξανθό μαλλί, χείλη ίσαμε μισό κιλό εξαιρετικό ψαχνό, μάγουλα σαν τα μήλα του προπατορικού αμαρτήματος, στήθη που αν έπαιζε σέντερ φορ θαβγαινε συνέχεια οφσαϊντ μόνο και μόνο λόγω… ρώγες
-Θείε μου ποιος σε χτύπησε;
-Δεν είναι τίποτε μωρό μου ένα μικρό ατύχημα μόνο, πάει πέρασε.

…………………………………………………………………………………………

-Ώστε εσύ είσαι είσαι ο θειος Ισίδωρος, ακριβώς όπως σε φαντάστηκα.
Προσπάθησα να καταλάβω τι ακριβώς υπέκρυπτε η έκφραση του προσώπου της.
-Δηλαδή πως με φαντάστηκες;
-Ακριβώς όπως είσαι, δεν ξέρω, να, δεν μπορώ να στο περιγράψω, δεν είμαι καλή σ΄αυτά.
-Σε τι είσαι καλή μωρό μου, τη ρώτησα κρατώντας το κεφάλι μου και μαζί το χέρι της που κράταγε το κεφάλι μου.
-Δεν ξέρω, εσύ θα με πεις, εσύ υποτίθεται ότι τα ξέρεις αυτά, τόση πείρα, τόση σοφία, γιαυτό ήρθα.
Η χροιά της φωνής της απέπνεε μια σιγουριά, οι ερωτήσεις της εμπεριείχαν μια βεβαιότητα περισσότερη από αυτή που έχουν πολλές απαντήσεις.
-Αν ψάχνεις για σοφία, φαντάζομαι ότι μάλλον εγώ θαπρεπε να σε αναζητήσω Σοφία.
– Θέλω να μάθω σε τι είμαι καλή, ο Πάνος με είπε ότι είσαι ο πιο κατάλληλος να απαντήσει.
-Μπα, έτσι σε είπε ο Πάνος; Και δε με λες, ο Πάνος δεν ήξερε να σε απαντήσει ή ξέχασες να τον ρωτήσεις;
-Όχι καλέ, με είπε ότι είμαι καλή αλλά παίρνω κι άλλη βελτίωση και με είπε να έλθω και σε σένα γιατί θέλει να γίνετε, κάτσε να δεις πως μου το΄πε…ομόκολποι;…κάτι τέτοιο.
-Ο Πάνος μωρό μου είναι σκεπτόμενο άτομο γιαυτό τα λέει αυτά, μη δίνεις σημασία.
-Δε με λες θείε εσύ όλα αυτά πως τα γραφείς, τα σκέφτεσαι μόνος σου, τα διαβάζεις από πουθενά ή ταχεις ακούσει από άλλους;
-Τα σκέφτομαι μωρό μου, έχω ένα εξοχικό, μια ντάτσια ειδικά γιαυτή τη δουλειά, εκεί αποσύρομαι και τα σκέφτομαι.
-Θέλω να το δω.
-Θα το δεις όταν έρθει η ώρα.

Το μάτι μου έπεσε σε 3 τεράστιες βαλίτσες ακουμπισμένες δίπλα στην πόρτα αρκετές να χωρέσουν μια ολόκληρη οικοσκευή. Ανασηκώθηκα λίγο από τη θέση που βρισκόμουν.
-Δε μου λες τι είναι αυτές, μετακομίζεις;
-Ποιες, οι βαλίτσες; Τ΄ απαραίτητα του ταξιδιού θειε μου, δηλαδή οι 2, η 3η έχει μέσα προκηρύξεις για την επεκταση του αεροδρομίου, είπε ο Πάνος να τις μοιρασουμε χέρι-χέρι, να ενημερώσουμε τους χαμουτζήδες για την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει η επέκταση του αεροδιαδρόμου.
-Δε μου λες γι΄ αυτό σ΄ εστειλε ο Πάνος, είσαι κι εσύ οικολόγος;
-Θειε μου ο Πάνος μ΄ εστειλε να σε μυήσω στα μυστικά του κόλπου, περίμενε λίγο, που είναι η τουαλέτα ν΄αλλαξω και να φρεσκαριστώ λίγο από το ταξίδι;
-Δεξιά η πρώτη πόρτα.
Σε λίγη ώρα άκουγα το θόρυβο του νερού στο μπάνιο ενώ μια από τις βαλίτσες βρισκόταν ανοιχτή στο πάτωμα και το περιεχόμενο της αποτελούμενο από δεκάδες ρούχα και χιλιάδες γυναικεία συμπράγκαλα σκορπισμένα στο σαλόνι που θύμιζε παζάρι.

…………………………………………………………………………………………..

Ένα καλό γυναικείο μπάνιο θέλει το χρόνο του, ένα χρόνο που κυλάει αργά και βασανιστικά όταν ευρίσκεσαι από την απ΄οξω μεριά. Όταν επί τέλους άνοιξε η πόρτα, τα ματιά μου βρήκαν αροδου, πιο αροδου κι από την σχεδιαζόμενη προέκταση του αεροδιαδρόμου στο Θερμαϊκό.
Το διάφανο πολύχρωμο παρεο της φωτογραφίας των μυστικών του κόλπου είχε κολλήσει στο βρεγμένο σώμα και άφηνε να διαγραφεί……………………………………………συνεχίζεται…….

…………………………………………………………………………………………..

Το υπολυπο γραφτο μονος σου

*

Και το μέρος της Σόφης

Όταν βγηκα από το μπανιο φορωντας μονο το παρεο ο θειος ειχε στησει ένα αντισκηνο επανω στο κρεβατι και καθοταν μεσα ξαπλωμενος και μονο το κεφαλι του και τα ποδια του ηταν απ΄εξω. Οταν με ειδε κατι πηγε να με πει αλλα ενώ ανοιγοκλεινε το στομα του δεν ακουγοταν η φωνη του αλλα μετα από από λιγο του περασε και με ειπε «τι ντυθηκες μωρο μου; Λουκία;»

Τοτε εγω ανησυχησα και τον ρωτησα τι του συνεβη και «κοπηκε η μιλιά»
και ο θειος με απαντησε «γιατι πηγαινε ή Ευα κι ετρωγε τα μηλα και μια μερα την ειδε ένα φιδι και αρχισε να την κηνυγαει γυρω γυρω από τη μηλια να της δωσει ένα μηλο ζαχαρενειο για να το φαει η κορη και να κανει αγορι και τοτε ο Θεος αγανακτησε και πηρε ένα δισκοπριονο και την εκοψε από τη ριζα και τους εδιωξε από τον παραδεισο» και με ειπε κι αλλα από αυτά τα ωραια που ξερει και λεει ο θειος.

Τοτε εγω όταν τα εμαθα ολλα αυτά για την κομμενη μηλια και στεναχωρηθηκα και τον ειπα ότι φοβαμαι αλλα ο θειος με ειπε να μην φοβαμαι και να μη στενοχωριεμαι γιατι αυτος εστειλε δυο πουλια στην κοκκινη μηλια και φερανε ένα μηλο και να μπω μες το αντισκηνο να με το δωσει που θα με αρεσει παρα πολύ.

Όταν μπηκα μεσα στο αντισκηνο ξαναφοβηθηκα γιατι στην αρχη νομισα ότι ητανε και το φιδι εκει μεσα γιαυτο αρχισα να φωναζω κι ηθελα να βγω αλλα ο θειος με ειπε να μη φοβαμαι και με ολη αυτή τη φασαρια επεσε το αντισκηνο και μας πλακωσε και μειναμε πολύ ωρα από κατω και γιναμε αναρπαστοι.

Όταν βγηκαμε ο θειος πηρε ένα τσιγαρο με κοιταξε περιεργα και με ειπε «μωρο μου με αναβεις» ομως πριν προλαβω να τον αναψω το αναψε μονος του κι εγω δεν μπορουσα να καταλαβω τι γινεται με αυτους τους Αθηναιους τελοσπαντων.

Μετα με ρωτησε «καλα τετοιο πλασμα πως και σ΄ανακατεψε ο Πανος με τα μπαζα?» αλλα εγω τον εξηγησα ότι «ολοι πρεπει να αγωνιστουμε όπως μπορει ο καθενας για τη σωτηρια του Θερμαϊκου» και ο θειος με ειπε οτι αφου γινανε ομοκολποι με τον Πανο και αδελφοποιηθηκανε ο Περαίας κι η Περαία να μην ανησυχω γιατι αυτος είναι Σαλαμινομαχος και ότι θα δωσει τον καλυτερο του εαυτο όπως εκανε παλια για την σωτηρια του Σαρωνικου από τους Περσες και με ειπε ένα σωρο πραγματα που τα ακουγα για πρωτη φορα και μετα ξαναμπηκαμε μες το αντισκηνο.

Κάθε φορα που βγαιναμε από το αντισκηνο ο θειος καπνιζε κι επινε και δυο λιτρα κοκα κολα (πολύ κοκα κολα πινουνε αυτοι οι Αθηναιοι) και μετα εγω ξαπλωνα στο πλευρο του και ο θειος με κοιταζε κι ελεγε «πω πω τι ωραιο είναι το καινουργιο μου πλευρο, τι μαλακας που ημανε που αλλαζα συνεχεια πλευρο».

Όταν τον ρωτησα γιατι αλλαζε πλευρο με ειπε ότι επειδη παλια ο θεος τους ειχε απαγορευσει να τρωνε τα μηλα ο Αδαμ διαμαρτηρηθηκε ότι το μενου ηταν πολύ φτωχο και τοτε ο θεος εκοψε το πλευρο του Αδαμ κι εφτιαξε το πλευρότους-πλευρότους, γιαυτο κι η Ευα ητανε συνεχεια στο πλευρο του, αλλα μετα που η Ευα εφαγε το μηλο και τους εδιωξε ο θεος από τον παραδεισο κι αρχισανε και γαμιωσαντε και γινανε πολλοι αλλαζανε συνεχεια πλευρα κι όταν τον ρωτησα που ταμαθε όλα αυτά τα τοσο ωραια πραγματα μου ειπε ότι τα΄ακουσε μια μερα που τα΄λεγε ο Πλεύρης.

Επειδη ομως ειμαστε κολητα και εκανε ζεστη και ειχαμε ιδρωσει ο θειος αρχισε να ξυνει την κοιλια του, που ητανε σα φλοκατη από την τριχα, στο σημειο που είναι το σικωτι και τοτε αρχισα να τον ξυνω εγω αλλα δεν με αφησε και με ειπε ότι θελει να ξυστει μονος του επειδης είναι ηπαρξυστης.

Επισης ο θειος με ειπε κι ένα σωρο αλλα πραγματα που τ΄ακουγα για πρωτη φορα και μου αρεσανε παρα πολύ γιαυτο και τον ειπα ότι θελω να μεινω για παντα στο πλευρο του.