Περί άμεσης δημοκρατίας και Αγγλικής γλώσσας
«όταν ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ είμασταν ακόμη υπουργοί Εσωτερικών, του είχα προτείνει να καταργήσουμε τους διερμηνείς στις συνεδριάσεις του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Όμως ο ίδιος ανησυχούσε μήπως με αυτόν τον τόπο επωφελούνταν οι Άγγλοι. Εγώ του απάντησα πως αυτό θα απέβαινε ακόμη πιο ενοχλητικό γι’ αυτούς, διότι έτσι εμείς θα τους καταστρέφαμε τη γλώσσα!»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63757354
ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Σόιμπλε: Ο ευρωπαίος πρόεδρος να εκλέγεται από το λαό
Αμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ και των ευρωπαϊκών διοικητικών οργάνων από τους πολίτες, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, φαίνεται να προτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Θα επιθυμούσα μία των ημερών να είχαμε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο, όπως η Μπούντεσταγκ εκλέγει τον Γερμανό καγκελάριο. Ή έναν Ευρωπαίο πρόεδρο που να εκλέγεται από τον λαό, όπως στη Γαλλία, ή την Αμερική», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Στην αντίρρηση του δημοσιογράφου πως οι πολίτες της Ευρώπης μόλις και μετά βίας θα μπορούσαν στο σύνολό τους να καταλάβουν τον εκλεγμένο τους πρόεδρο όταν μιλά, ο υπουργός απάντησε: «μπορούμε να γίνουμε κάλλιστα κατανοητοί ακόμη κι εάν δε μιλούμε τέλεια ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Η πλειονότητα των νέων στην Ευρώπη καταλαβαίνουν τα αγγλικά. Και στις περισσότερες από τις διεθνείς επιχειρήσεις ομιλείται αποκλειστικώς η αγγλική. Λοιπόν, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ο Σόιμπλε στη συνέχεια έσπευσε να διευκρινήσει πως ο ίδιος «τον περισσότερο χρόνο συνεννοείται με τους άλλους υπουργούς της ΕΕ στα αγγλικά».
«Και για να είμαι ειλικρινείς, λυπούμαι πραγματικά για όσους καλούνται να υποστούν τα αγγλικά μου. Όμως τα, έστω και κακώς ομιλούμενα, αγγλικά αποτελούν μία από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου», πρόσθεσε.
Και για να αρτύσει ακόμη περισσότερο τη αναφορά του στη γλώσσα του Σαίξπηρ, ο Σόιμπλε πρόσθεσε και ένα ανέκδοτο από την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά όργανα: «όταν ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ είμασταν ακόμη υπουργοί Εσωτερικών, του είχα προτείνει να καταργήσουμε τους διερμηνείς στις συνεδριάσεις του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Όμως ο ίδιος ανησυχούσε μήπως με αυτόν τον τόπο επωφελούνταν οι Άγγλοι. Εγώ του απάντησα πως αυτό θα απέβαινε ακόμη πιο ενοχλητικό γι’ αυτούς, διότι έτσι εμείς θα τους καταστρέφαμε τη γλώσσα!»
5 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Δεκεμβρίου, 2012 στις 5:29 μμ
Πάνος
Αν υλοποιηθεί η πρόταση Σόιμπλε οι Άγγλοι θα αρχίσουν να μιλάνε… Σουαχίλι 😉
23 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:28 μμ
δεξιος
Πολύ ακομπλεξάριστος δείχνει ο Σόιμπλε και άνετος με το ρεύμα της ιστορίας γιαυτό τους χορεύει όλους στο ταψί.
23 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:55 μμ
Πάνος
Φυσικά είναι ακομπλεξάριστος, αφού η Γερμανία είναι μακράν η πρώτη οικονομική (κλπ) δύναμη της Ευρώπης. Το πρόβλημα για τους φεντεραλιστές είναι να μην πάνε (πάμε) σαν τους μπούφους εκεί που νομίζουμε ότι θέλουμε να πάμε και διαπιστώσουμε εκ των υστέρων ότι πήγαμε… στου Σόιμπλε 😉
Πριν ξεκινήσει το ταξίδι έχει μεγάλη σημασία να είναι ξεκάθαρο για ποιανού όφελος γίνεται.
23 Δεκεμβρίου, 2012 στις 8:21 μμ
σχολιαστης
Συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
Σόιμπλε: Η ΕΕ δεν δέχεται τον εκβιασμό της Βρετανίας
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=245581
23 Δεκεμβρίου, 2012 στις 8:59 μμ
Ενη
Εξαρταται τι σοΐ προεδρος θα ειναι και για ποιά ΕΕ. Μια ενωμένη ευρώπη πολιτικά, οικονομικά, δημοσιονομικά, νομισματικά και με αναπτυγμένη την αλληλεγγυη μεταξυ των μελων χωρών, η
μια ευρώπη οπως ειναι σήμερα που ειναι μάλλον……..»ανάπηρη»
της λειπει η ολοκληρωση της και παρουσιάζεται «ελλειμματικη» στη θεσμικη της εικόνα
Τότε φυσικά πρέπει να εκλεγεται ο Προεδρος απο τον λαό.
Σε ο,τι αφορά την αγγλικη γλώσσα, μα δεν υπάρχει τίποτα γοητευτικότερο να ακους γάλλους να μιλάνε αγγλικά με προφορά γαλλικη, οπως
επίσης και αλλους π.χ. γερμανους, ελληνες, κεντροευρωπαιους, ιταλους κλπ. με την προυπόθεση βέβαια οτι μιλάνε σωστα τη γλώσσα, οχι τσάτρα πατρα.
Αυτό που ειναι απωθητικό και αρκετά γελοιο ειναι να ακους, μη εγγλέζους, να προπαθουν να μιμηθουν οπωσδήποτε την αγγλικη προφορά (την οξφορδιανη κιόλας), και αυτό να δειχνει τόσο ψέυτικο που να σου …..προκαλει γέλια.
Και πάλι προυπόθεση οτι δεν «σκοτώνουν» τη γλώσσα μεν αλλά την «προφορά» δε. 😆
Ευχομαι σε ολους και ολες να περάσετε καλά και Καλες Γιορτές.
Του χρόνου να ειμαστε ολοι καλύτερα. 🙂