7f1aa5b751f0bcc2865057ce2dda89e7

05/04/2013

Με σημερινή επιστολή μας στην ΕΣΗΕΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι την καλούμε να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, προς όφελος της ποιότητας και αντικειμενικότητας του δημοσιογραφικού έργου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Καλούμε τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν στο οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης στις εγκαταστάσεις της El Dorado Gold σε Ελλάδα και Τουρκία, να συνεχίσουν το ρεπορτάζ για το θέμα των εξορύξεων χρυσού με ανάλογες επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται, με επαφές με την τοπική κοινωνία, αλλά και με φορείς και επιστήμονες που αντιστέκονται στις επενδύσεις χρυσού διαθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τις συνέπειες που αυτές θα προκαλέσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οφείλουν οι ίδιοι να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία αποτελεί την πρώτη παράπλευρη απώλεια στον επικοινωνιακό πόλεμο των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων και στην πρόσφατη κάλυψη του θέματος των εξορύξεων από την πλειοψηφία των Μέσων που συνδέονται με αυτά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε πάντα στη διάθεσή τους για την ανάδειξη της αλήθειας, ενώ στη διάθεσή τους είναι και όλο το υλικό μας για τα μεταλλεία χρυσού σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Πληροφορίες: Βάσω Νάκου

Ελεάννα Ιωαννίδου

 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ

05/04/2013

Επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ

Κύριοι,

Περιήλθε σε γνώση μας ότι στις 7-10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το κάτωθι ταξίδι, με τα έξοδα πληρωμένα από την εταιρία El Dorado Gold και προσκεκλημένους μέλη της ΕΣΗΕΑ, με σκοπό να πραγματοποιήσουν «ρεπορτάζ» για τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Ελλάδα και την Τουρκία:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Κυριακή, 7 Απριλίου, 2013 (αφορά στους δημοσιογράφους Αθηνών)
18:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα στελέχη των εταιρειών
19:10 Αναχώρηση της Aegean Airlines για Θεσσαλονίκη
20:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης & μεταφορά με mini-van στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel (Πλατεία Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη, www.electrahotels.gr)
21:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel

Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013
09:00 Συνάντηση δημοσιογράφων Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Θράκης στο lobby του ξενοδοχείου
Electra Palace Hotel
09:30 Αναχώρηση με πούλμαν για τη Χαλκιδική
11:30 Άφιξη στην Χαλκιδική και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές
12:30 Αναχώρηση για τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκου
13:00 Παρουσίαση εταιρείας στα Γραφεία Μαντέμ Λάκκου
13:30 Ελαφρύ γεύμα στα γραφεία της εταιρείας
14:30 Επίσκεψη στη κύρια στοά στο Καρακόλι
15:00 Αναχώρηση για Ολυμπιάδα
15:30 Άφιξη και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (εργοστάσιο – μεταλλείο – δευτερεύουσα στοά)
17:30 Αναχώρηση από τη Χαλκιδική για τη Θεσσαλονίκη με πούλμαν
21:00 Δείπνο σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013
11:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel και παρουσίαση προγράμματος επίσκεψης στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη
12:30 Ελαφρύ γεύμα στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel
13:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν
15:40 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00
19:00 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στη Σμύρνη στις 20:05
Μεταφορά στο ξενοδοχείο Hilton Izmir Hotel με πούλμαν
(http://www3.hilton.com/en/hotels/turkey/hilton-izmir-IZMHITW/about/index.html)
21:45 Δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton Izmir

Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013
08:30 Συνάντηση στο lobby του Hilton Izmir Hotel
09:00 Αναχώρηση με πούλμαν για τα μεταλλεία Efemcukuru
10:30 Ξενάγηση στα μεταλλεία Efemcukuru – Παρουσιάσεις
13:00 Ελαφρύ Γεύμα
14:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο της Σμύρνης με πούλμαν
16:50 Αναχώρηση Turkish Airlines από τη Σμύρνη με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:55
* Δυνατότητα μεταφοράς των δημοσιογράφων Θράκης και Θεσσαλονίκης με πούλμαν στις πόλεις τους αν προτιμάται
19:25 Αναχώρηση Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη με άφιξη στην Αθήνα στις 20:50
23:00 Αναχώρηση Aegean Airlines από την Αθήνα με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 23:50
(ή δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο SOFITELτου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για όσους επιθυμούν
να αναχωρήσουν την Πέμπτη, 11 Απριλίου το πρωί – αφορά στους δημοσιογράφους Θεσσαλονίκης/Θράκης)

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως οι ενσωματωμένοι ανταποκριτές, που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο στις πολεμικές αποστολές, γίνεται απόπειρα να εμφανιστούν πλέον και στον επικοινωνιακό πόλεμο οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων και ανησυχούμε, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί και στην πρόσφατη κάλυψη του θέματος των εξορύξεων από την πλειοψηφία των Μέσων που συνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η πρώτη παράπλευρη απώλεια είναι η αλήθεια.

Το οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης δημοσιογράφων, με όλα τα χαρακτηριστικά… κρουαζιέρας, που οργανώνει η El Dorado Gold, είναι προφανές ότι αποτελεί εκδήλωση προώθησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την αντικειμενικότητα του όποιου ρεπορτάζ.
Πρόκειται για μια εκδρομή όπου οι δημοσιογράφοι θα αφήνουν τα πολυτελή ξενοδοχεία, για να επισκεφτούν καθ’ υπόδειξιν της εταιρείας συγκεκριμένους χώρους, όπου όλα θα εμφανίζονται να λειτουργούν υποδειγματικά. Με αυτές τις συνθήκες, προβληματιζόμαστε για το πώς οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να σχηματίσουν σφαιρική άποψη, ερχόμενοι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κι όσους εκφράζουν διαφορετική θέση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θα διαθέσει δική της κάμερα, ελέγχοντας έτσι ακόμα και το οπτικό υλικό που θα παραχθεί.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή οι πρακτικές αυτές προώθησης συμφερόντων γίνονται όλο και πιο τακτικές, κρίνουμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στην ΕΣΗΕΑ, η οποία καλείται να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, προς όφελος της ποιότητας και αντικειμενικότητας του δημοσιογραφικού έργου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Και καλούμε τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν το ρεπορτάζ για το θέμα των εξορύξεων χρυσού με επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται, με επαφές με την τοπική κοινωνία αλλά και με φορείς και επιστήμονες που αντιστέκονται στις επενδύσεις διαθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε σίγουροι ότι θα είναι στη διάθεσή τους για την ανάδειξη της αλήθειας, ενώ στη διάθεσή των δημοσιογράφων είναι και όλο το υλικό των Οικολόγων Πράσινων για τα μεταλλεία χρυσού σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

 

 

Με εκτίμηση

Εκπρόσωπος Τύπου Οικολόγων Πράσινων

Βάσω Νάκου

Στην επιλογή του εικαστικού είχα πολλά θέματα, που προφανώς θα ταίριαζαν καλύτερα. Ενσυνείδητα όμως επέλεξα ένα που είναι έπαινος για τη δουλειά του δημοσιογράφου.