Υπερβολές. Το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει – ως ζόμπι! 😉
Το φαινόμενο της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ απασχολεί ρεπορτάζ-ανταπόκριση του BBC από την Αθήνα. Πως ένα κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας για πάνω από τρεις δεκαετίες, έφτασε στο τωρινό 6% των πρόσφατων δημοσκοπήσεων; Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Οι ατελείωτες άδειες σειρές καθισμάτων μιλάνε από μόνες τους. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να γίνει το ετήσιο συνέδριό του σε ένα γήπεδο χιλιάδων θέσεων αποδείχτηκε ατυχής. Οι πιστοί οπαδοί του κόμματος λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για κυβερνητική διαφθορά και για την αποδοχή των πολιτικών λιτότητας που αποφάσισε κατά τη διακυβέρνησή της χώρας, το 2009.
Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να δικαιολογήσουν το κόμμα λέγοντας στο BBC ότι οποιοδήποτε κόμμα στη θέση του θα είχε πάρει τις ίδιες αποφάσεις. «Όλοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για όλα τα λάθη έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια», δηλώνει ένας από τους λιγοστούς, πλέον, πιστούς του κόμματος.
Το κόμμα καταφέρνει να βρίσκεται ακόμα και έτσι στο προσκήνιο λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνεργασίας που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Λίγοι, όμως, πιστεύουν ότι θα καταφέρει να ανακάμψει.
Ο 70χρονος Σήφης Βαλυράκης, ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος, δηλώνει απογοητευμένος από την κατάληξή του. «Το ΠΑΣΟΚ είχε να κάνει με ένα όραμα ελευθερίας, δημοκρατίας και καλύτερου μέλλοντος. Τώρα, έχουμε μία χώρα χρεοκοπημένη, διεφθαρμένη και μη λειτουργική», συμπλήρωσε, ενώ σε ερώτηση του BBC για το αν φταίει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της χώρας απάντησε: «Εν μέρει ναι. Δεν είναι πια το κόμμα που αγαπήσαμε».
Το ΠΑΣΟΚ εκσυγχρόνισε την Ελλάδα, συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική, και όχι μόνο, ανάπτυξη της αλλά μετά επήλθε η κακοδιαχείριση, σημειώνει το BBC. Τεράστια χρέη δημιουργήθηκαν τις περιόδους που το κόμμα εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ. Και τα δύο κόμματα κυριεύτηκαν από τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
Ο Παύλος Τσίμας δήλωσε στο BBC: «Το ΠΑΣΟΚ δε φταίει για όλα τα δεινά της χώρας. Όντας, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας για πάνω από τρεις δεκαετίες, ήταν αναμενόμενο να τιμωρηθεί».
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι φύτεψε τους σπόρους των μελλοντικών προβλημάτων της Ελλάδας, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά διογκωμένο δημόσιο τομέα, βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις. Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε δημόσιες εταιρίες για να δοθούν στη συνέχεια σε μέλη του κόμματος. Ένα σύστημα που συνεχίστηκε από τη ΝΔ.
Η αξιοκρατία έπαψε να υφίσταται, καθώς πανεπιστημιακές θέσεις δίνονταν κατ’ εντολή του κόμματος. Η ανάθεση των κρατικών έργων γινόταν με βάση τις πολιτικές προτιμήσεις και τις μίζες που έπαιρναν οι πολιτικοί. Η διαφθορά άνθισε. Ακόμα και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορήθηκε το 1991.
Ο Π. Τσίμας, απ’ την άλλη, θέλησε να σημειώσει ότι τα έργα του ΠΑΣΟΚ στη χώρα ήταν ουσιαστικά και απαραίτητα. «Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δεν ήταν ευρωπαϊκό κράτος. Δεν είχε δημόσιες υπηρεσίες. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη δωρεάν εκπαίδευση. Γι’ αυτό και ήταν σοκ για τους οπαδούς του κόμματος, όταν το κόμμα που υποστήριζε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας αποφάσισε ξαφνικά να μειώσει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις δουλειές», δήλωσε.
Παράλληλα με την πτώση του κόμματος, ήρθε και η πτώση της δυναστείας των Παπανδρέου, μιας οικογένειας που, μέσω του ΠΑΣΟΚ, έβγαλε 3 πρωθυπουργούς της χώρας. Μάλιστα, η περίοδος της ηγεσίας του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι η καλύτερη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί οπαδοί του κόμματος τον αναπολούν. «Ήταν μια ιδιοφυΐα», τόνισε σχετικά ο Σήφης Βαλυράκης. Η εκτίμηση προς την οικογένεια γενικότερα, όμως, φαίνεται να διατηρείται ακέραια μόνο στον τόπο καταγωγής τους, το χωριό Καλέντζι της Πελοποννήσου, όπως γίνεται κατανοητό από τα λεγόμενα των κατοίκων του.
Είναι εμφανής, πλέον, η αντικατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ με την αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που έδειξαν, άλλωστε, και οι πρόσφατες εκλογές, κατά τις οποίες έπεσαν προπύργια του κόμματος, όπως η Πάτρα, η οποία έδειξε την προτίμησή της στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ηγέτης αυτού του αριστερού συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, θυμίζει με τις ομιλίες του τον ιστορικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με το άρθρο του BBC.
Η πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός. Το κόμμα ήλπιζε να μείνει στην ιστορία για τα πρώιμα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του. Αντίθετα, φαίνεται να πέφτει θύμα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, την οποία βοήθησε να δημιουργηθεί. Κρίση, η οποία ίσως γίνει η πολιτική του ταφόπλακα.
BBC: Ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ βάζει η κρίση | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
30 Σχόλια
Comments feed for this article
5 Απριλίου, 2013 στις 6:13 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ειναι αδικη η μονοπλευρη κριτικη προς τα κυβερνητικα κομμτα ΠΑΣΟ, ΝΔ. Ολα τα συστημικα κομματα, ακομη και το ΚΚΕ μεχρι καποια εποχη ως το 2000, ειχαν μεριδιο (ποσοστωση) πολιτικου χρηματος απο κρατικες προμηθειες, μελετες, δημοσοα εργα, κατα την περιοδο 1981-2009.
5 Απριλίου, 2013 στις 6:28 μμ
BBC: Ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ βάζει η κρίσηGreece on WEB | Greece on WEB
[…] Το φαινόμενο της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ απασχολεί ρεπορτάζ-ανταπόκριση του BBC από …read more […]
5 Απριλίου, 2013 στις 6:37 μμ
Πάνος
You have a point – όπως λέμε στο χωριό μου.
(Οι ποσοστώσεις σε διορισμούς – όχι για το ΚΚΕ, αλλά για όλους τους άλλους – ισχύουν από ιδρύσεως του ΕΣΥ. Μπορεί και πιο πριν, αλλά δεν ξέρω άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα)
5 Απριλίου, 2013 στις 6:48 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πάνος
1. Για τους διορισμους συντεταγμενα ή ιδιωτικα απο νεοφασιστες εως ακροαριστεροι διοριστηκαν στο Δημοσιο και σε ΔΕΚΟ.
Απο τον κυκλο μου πολλοι μηχανικοι διαφορων αρσιτερω ιδεολογιων (κια ΚΚΚΕ) διοριστηκαν με το συστημα ΠΑΣΟΚ 1981-1985 (πας μη δεξιος…)
καθως και φιλη της αδελφης μου κοντα στην lotta kontinua, διοριστηκε απο τον Δεξιο Υπουργο επιδη η μητερα τςη ηταν συμμαθητρια του και μαλιστα στην Ολυμπιακη.
Διαφορετικα, οι συνδικαλιστικες παραταξεις των «ορθοδοξων» και «αναθεωρητων» στον ευρυτερο δημοσιο τομεα, θα ειχαν πολυ χαμηλη απηχηση, που φυσικα δεν ισχυει.
2. Ολα τα συστημικα κομματα, ακομη και το ΚΚΕ μεχρι καποια εποχη ως το 2000, ειχαν μεριδιο (ποσοστωση 5/3/1/1) πολιτικου χρηματος απο κρατικες προμηθειες, μελετες, δημοσια εργα, κατα την περιοδο 1981-2009. Το ιδιο γινεται και με την σημερινη τριμερη κυβερνηση σε επιπεδο στελεχωσης κρατικου μηχανισμου.
5 Απριλίου, 2013 στις 6:54 μμ
Eleni
Μπορούμε να μάθουμε ποιο ήταν το ποσοστό συμμετοχής του ΚΚΕ σε κρατικές προμήθειες, μελέτες και δημόσια έργα; Και του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια. Είναι άδικο να αποδίδουμε όλα τα κακά της χώρας στο ΠΑΣΟΚ όταν όπως λες φάγανε όλοι. Αλλά με στοιχεία και όχι λάσπη χωρίς αποδείξεις. Γιατί εάν αποδειχθεί ότι φάγανε όλοι, γιατί να μην ξαναψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ αφού και οι άλλοι ίδιοι είναι; Έτσι τουλάχιστον μπορούμε να πούμε ότι αφού όλοι φάγανε γιατί να μην εμπιστευτούμε τους καλύτερους κλέφτες;
5 Απριλίου, 2013 στις 7:04 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Η λξη ποσοστωση τα λει ολα. Η αναλογια ηταν 5/3/1/1εως 2000 και μετα 6/3/1. (ΚΚΕ 0) μετα το 2000 και αυτος ηταν ενας απο τους λογους (μαζι με τα σημαντικοτερα στελεχη του που εμειναν στον ΣΥΝ) που πηρε την κατω βολτα.
Τα εχει γραψει και ο Περικλης Κοροβεσης. Οι μιζες δεν ειναι για τον απλο λαο, εναι για ενα περικλειστο κυκλο στελεχων και τους χρηματοδοτες των κομματων και ολες αυτες οι υποθσεις γινονται εν κρυπτω. Λογω ηλικιας δεν τα γνωριζεις, επρεπε να μεγαλωσω για να τα μαθω αυτα. Αν σ’ ενδιαφερουν το ψαχνεις περισσοτερο.
ΥΓ Θα κανω λασπη οταν θα κτισω ενα μαδροτοιχο στο σπιτι του παππου μου .
5 Απριλίου, 2013 στις 7:42 μμ
elias
Δεν είναι μόνο αυτοί που διόρισαν αλλά και αυτοί που υπερασπίζονται τα ρουσφέτια του παρελθόντος συμμέτοχοι στο έγκλημα. Το ρόλο του υπερασπιστή έχει τώρα αναλάβει το Σύριζα.
Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το Πασοκ, αλλά η νοοτροπία του, που διαπότισε όλο το πολιτικό φάσμα. Για μένα Πασόκ ήταν και ο Κώστας ο Καραμανλής, Πασόκ είναι και ο Τσίπρας, ακόμα και αν τυπικά εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα. Η νοοτροπία αυτή είναι που μας έφτασε εδώ.
5 Απριλίου, 2013 στις 8:09 μμ
Πάνος
«Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε!»
(Τζίμης Πανούσης, πολλά χρόνια πριν)
5 Απριλίου, 2013 στις 8:33 μμ
Angelos (o gnostos)
To PASOK den einai Komma, einai tropos zois.
Angelos (o gnostos), 1995
5 Απριλίου, 2013 στις 8:43 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Για τους τρεις προηγουμενους :
σωστα, σπανια συμφωνουμε, αλλα ειναι η ιδια η πραγματικοτητα.
5 Απριλίου, 2013 στις 9:31 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
athensvoice τεύχος: 430 – 03/04/2013
«Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το…«ΟΧΙ» ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ο «Guardian» έσπασε την αξιοσημείωτη σιωπή που χαρακτηρίζει τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο που προέρχεται από τη διόγκωση της επιρροής της Χρυσής Αυγής. Τα ελληνικά ΜΜΕ περιορίζονται στην αναπαραγωγή του κουτσομπολιού που αφορά τη συγκεκριμένη πολιτική δομή, εκτιμώντας προφανώς πως η επικοινωνιακή και μόνο αναφορά σε «σκαμπίλια» ή τον Κασιδιάρη αρκεί για να καλύψει την ενημέρωση.
H βρετανική εφημερίδα προχώρησε ένα βήμα μπροστά και έφερε στο προσκήνιο, χωρίς στοιχεία είναι αλήθεια, αυτό που ο κόσμος το ’χει τούμπανο αλλά τα ΜΜΕ κρυφό καμάρι. Ότι δηλαδή η νεοναζιστική οργάνωση χρηματοδοτείται από «ισχυρούς πλοιοκτήτες».
Αν η κακοφορμισμένη πληγή είναι να ανοίξει για να διαχυθεί η σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα (και όχι μόνο κατά τον «Guardian»), τότε ας φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Διότι ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ εξηγεί, ματαίως πιθανώς, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται «τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης» και συμπληρώνει «ας μην υποτιμάται η σπουδαιότητα του φαινομένου». Το τι θέλει ακριβώς να πει ο άνθρωπος είναι ξεκάθαρο. Το πολιτικό σύστημα «κανακεύει» διακριτικά ένα φαινόμενο, ελπίζοντας ότι η δυναμική του αποδυναμώνει τους αντιπάλους του. Εν προκειμένω, τη Νέα Δημοκρατία. Πιθανώς και τον Πάνο Καμμένο. Εκείνοι που υπολογίζουν με τέτοια δράμια θα δουν πολύ σύντομα τη ζυγαριά τους να λαθεύει. Αυτά διδάσκει η ιστορία, αλλά ποιος άραγε της δίνει σημασία.
Το «φιάσκο» για το λόμπι της δραχμής (που αενάως τρία χρόνια τώρα κυοφορεί το μόρφωμα του εθνικολαϊκισμού) στην υπόθεση της Κύπρου δεν είναι, ως φαίνεται, αρκετό για να καταλαγιάσει την οργή εκείνων που απώλεσαν να αγοράσουν την Ελλάδα (και την Κύπρο) αντί πινακίου φακής.
Το «όχι» της κυπριακής Βουλής πανηγυρίστηκε ως νίκη αλλά, φευ, κατέληξε ως εθνική ήττα, όταν μετά από τον εθνικιστικό ορυμαγδό η πραγματικότητα κατέδειξε τα όρια του συναισθηματικού παραληρήματος. Η Κύπρος πισθάγκωνα δεμένη από τους δανειστές της με ένα τραπεζικό σύστημα ευάλωτο σε ανακατατάξεις και με μία οικονομία που δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του με εγγυήσεις και χρηματοδότηση, αυτή η Κύπρος του «όχι» πλήρωσε στο εκατονταπλάσιο το τίμημα του μνημονίου της. Η κρίση άνοιξε και την όρεξη της Τουρκίας, η οποία αν μη τι άλλο ξέρει να περιμένει, ως ο γύπας, τα θύματά του. Το περήφανο «όχι» που τόσο γοήτευσε τους ελληναράδες κατέληξε σε μία ταπεινωτική αποδοχή της πραγματικότητας, αλλά και σε μία εκτόξευση απειλής από τη γείτονα με τρεις μόνο παραγράφους. Πολιτική λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα, σύσταση ειδικού ταμείου εξ ημισείας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, διχοτόμηση αν δεν περπατήσουν τα προηγούμενα δύο. Με λίγα λόγια, η Τουρκία έδωσε το στίγμα της αμέσως μετά τη «φιλική συνομιλία» Ερντογάν Νετανιάχου υπό τη σκέπη του Ομπάμα.
Ο «εθνικολαϊκισμός» δεν είναι νεολογισμός, αλλά σύστημα αναφοράς. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νεοναζί για να υπηρετήσει το δόγμα αυτό. Μπορεί να συμμετέχει στις παρυφές του, αρκεί να υιοθετεί μερικές απόψεις που ηχούν… «αυτονόητες» για την υπερδεξιά. Έθνος, θρησκεία, περηφάνια, απόρριψη του ξένου μοντέλου, δήθεν επιστροφή στις ρίζες, αναφορές στους προγόνους, κεκαλυμμένος ρατσισμός, εκδήλωση αγάπης προς την τάξη και τις ένοπλες δυνάμεις. Αρκούν και αυτά τα ολίγα για τη συμμετοχή στο ευρύτερο κλαμπ.
Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ συναντιέται με τον Καμμένο υπό τα φλας των εικονοληπτών, τότε κάτι περίεργο συμβαίνει. Οι παρυφές της υπερδεξιάς φλερτάρουν με την αριστερά στο όνομα της διάσωσης της πατρίδας από τους Γερμανούς, αλλά όλα αυτά είναι πολύ απλοϊκά για να δένουν. Απλά η Κουμουνδούρου, που δεν ασχολείται με το φαινόμενο αλλά με τις δημοσκοπήσεις, αναλογίζεται πως στις επόμενες εκλογές πιθανώς κάποιοι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ για πατριωτικούς λόγους.
Μόνο που η πολιτική άλγεβρα σπανίως λειτουργεί γραμμικά. Αυτή η δημοσκοπική λογική κατέληξε στο κανάκεμα της Χρυσής Αυγής ως μέρους του συστήματος αλλά εκτός αυτού, όπως ακριβώς το ΑΚΕΛ πρότεινε λύση στην Κύπρο εκτός Τρόικα. Περίεργοι ακροβατισμοί της λογικής, για να αποφύγει το ΑΚΕΛ το τίμημα της ανεπαρκούς διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στο νησί. Όταν, μάλιστα, στελέχη του, υπουργοί, αλλά και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας που στηρίχτηκε από την αριστερά φιγουράρουν στη λίστα των επωνύμων που «διέγραψαν δάνεια» από την τράπεζα του Βγενόπουλου και όχι μόνο.
Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς πού οδηγούν οι κινήσεις αυτοάμυνας μιας αριστεράς που έχασε ή χάνει το παιχνίδι της διαχείρισης της κρίσης, διότι απλά ο καπιταλισμός είναι ικανότερος στο να εφευρίσκει λύσεις μέσα στην απόγνωση που δημιουργεί η κυριαρχία του;
Γιατί, ας πούμε, η αριστερά και η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν έθεσαν ούτε θέτουν ζήτημα έρευνας για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής; Μήπως γιατί φοβούνται το πόρισμα; Ή μήπως γιατί φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι της νεοναζιστικής οργάνωσης θα επανέλθουν, όπως το θέλει η μεταπολιτευτική παράδοση, στις αγκαλιές της Νέας Δημοκρατίας, και γιατί όχι και στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επί δεκαετίες συγκατοικούσαν με κεντροαριστερά, πλην όμως πατριωτικά συνθήματα, που χάιδευαν τα αυτιά των ακροατών του Ανδρέα;
Αν η δεξαμενή υπερδεξιάς ψήφου είναι το λόμπι της δραχμής, όπως όλα δείχνουν, τότε μήπως από αυτή τη δεξαμενή επιχειρεί να αλιεύσει όση μαρίδα μπορεί και η εξοργισμένη με το ευρώ αριστερά;
Τρία χρόνια μετά την παράδοση της Αθήνας στο μνημόνιό της, ούτε οι εγκαταλελειμμένοι αγροί καλλιεργήθηκαν, ούτε η καινοτομία διέπρεψε, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας άλλαξε προσανατολισμό. Αντιθέτως, ο κάθε οργισμένος έκανε ό,τι μπορούσε για να επιδεινώσει το κλίμα. Στην Κύπρο πληρώνουν και θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από όσα όφειλαν. Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακόμη περισσότερα. Στο τέλος αυτής της παρτίδας, όμως, μπορεί να καραδοκούν οι «χρηματοδότες» οι οποίοι θα ήθελαν πολύ να αγοράσουν το οικόπεδο αυτό «μπιρ παρά» στο όνομα της διάσωσής του. Είναι οι ίδιοι που έσπευσαν παραμονές Eurogroup να αποσύρουν τα λεφτά τους από τις κυπριακές τράπεζες, όπως έκαναν και εδώ, για να τα γυρίσουν όταν χρειαστεί να εξαγοράσουν αυτή τη γη για μία δεκάρα, αλλά υπό μουσική υπόκρουση εμβατηρίων.»
n.georgiadis1@yahoo.com
5 Απριλίου, 2013 στις 10:19 μμ
δεξιος
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για όσα έγιναν στη μεταπολίτευση μόνο και μόνο επειδή αντικατέστησε την Ένωση Κέντρου με μιά ιδεολογία – απάτη.Όλα ξεκίνησαν από εκεί και ήταν ένα κόμμα ψεύδους από την ίδρυσή του.Το ψεύδος αποκαλύφθηκε το 2010 όταν ήταν πια πολύ αργά.
5 Απριλίου, 2013 στις 10:44 μμ
Πάνος
Δεν πειράζει, δεξιέ – έτσι είμεθα τώρα σε θέση να εκτιμήσουμε την αλήθεια του Σαμαρέως και του Στουρνάριου 😉
5 Απριλίου, 2013 στις 10:52 μμ
Pepermint
Αφώτιστε…ήσουν ακριβέστατος και αξιόπιστος για ακόμα μιά φορά. +++++
5 Απριλίου, 2013 στις 11:00 μμ
nikos__alfa
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο γιατί από ένα σημείο και μετά απορροφήθηκε από τη Δεξιά ιδεολογικά και πολιτικά και άφησε στη μέση την κοινωνική αλλαγή που επαγγέλλονταν και που πάλεψε μέχρι το 86!
Έτσι υποκατέστησε τη Δεξιά η οποία για 60 χρόνια κυριαρχεί στη χώρα και είναι η καθαυτό υπεύθυνη για τα χάλια μας!
5 Απριλίου, 2013 στις 11:43 μμ
nikiplos
Κατ’ αρχήν το μότο του συνθήματος στη φωτογραφία είναι ολίγον από γιουβέτσι φασιστικό… όχι ότι εδώ εγώ, θα υπερασπιστώ τους ΠΑΣΟΚους και το κόμμα τους, αλλά όπως και να έχει δεν θεωρώ (όπως και στη ΝΔ) ότι ο κόσμος τους που τους ψηφίζει, μετείχε στο κλέψιμο και το έγκλημα. Ίσως κάποια μικροπολιτική ανοησία να υφέρπει-θυμάμαι στο σκάνδαλο Κοσκωτά, τον ΠΑΣΟΚο της γειτονιάς μου στο καφενείο που δεν είχε ν’ αλλάξει σώβρακο, έσκαγε πονηρό χαμόγελο όταν του αντέτειναν ότι το κόμμα του μετείχε ενός σκανδάλου τόσο σοβαρού, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων.
Το θυμικό του κόσμου, που δεν απαιτεί πολύ σκέψη, μόνο ετεροπροσδιορισμό και διάθεση για αγελοποίηση-ίσως και την δυσκολία να παραδεχτεί κανείς ότι η παράταξη που στήριζε τόσα χρόνια μετείχε της καταστροφής της χώρας και των παιδιών του, ενδεχομένως και ακούσια…
Κι όλοι είναι τίμιοι, έχουν μέτωπο καθαρό, φοράν παντελόνια και ΔΕΝ είναι λιγούρια, πάντως κάνοντας 2 χρόνια τον εργολάβο δημοσίων έργων (είχα και το Β’ εργοληπτικό), αλλά και σαν υπάλληλος άλλων στην Ελλάδα με έργα στην πλείστην επικράτεια, ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ δεν συνάντησα που να μην δέχτηκε το δωράκι του… Κι από τους γιατρούς που έδωσα φακελάκια πάλι ελάχιστοι δεν τα πήραν ασμένως και ίσως κι αυτοί να μην είχαν ανάγκες, ή «σιδεράκια στα παιδιά», «φροντιστήρια», «ιδιαίτερα», «μεταπτυχιακά», «έξοδα» γενικότερα… Εμείς οι υπόλοιποι που δεν καταφέραμε να είμαστε μέσα σε ένα τέτοιο πεδίο, ή το ισχυριζόμαστε συνειδησιακά-ίσως κάποιοι άλλοι συνδαιτημόνες μας που έχασαν την μπουκιά στο νήμα να έχουν άλλη γνώμη-εμείς λοιπόν, επιμένουμε ότι ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ , ότι ήμασταν ηθικοί προπάντων κι όχι απλά στην απέξω… Και τη ΛΕΑ στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου κάθε ΣΚ, την καταπατούν άνθρωποι «σαν και εμάς», ούτε λαμόγια, ούτε πολιτικοί, ούτε τζιπάρες… κακότυχοι σαν και εμάς, που νομίζουμε ότι εδώ τουλάχιστον μπορούμε να πιάσουμε τους άλλους κώτσους, μπορεί στη ζωή να μην τα καταφέραμε, αλλά εδώ τουλάχιστον θα τους γ@μήσουμε…
Με αυτό δεν θέλω επ’ ουδενί να εξαγνίσω ή αθωώσω το ασκέρι των κλεφτώνε που στρατολογήθηκε και συνωθήθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και ο πλούτος του σήμερα είναι είτε στην αλλοδαπή, είτε στην ημεδαπή στις χιλιάδες λαχανί βίλες-που θα προϋπέθετε ότι έχουμε αντίστοιχους βιομηχάνους. Ποσώς… Απλά η ηθικολογία στην πολιτική – εκ του ασφαλούς- είναι ταυτόσημη σε χυδαιότητα με τις πράξεις που καταδεικνύει. Άλλο η πολιτική, άλλο η ηθικολογία. Και σε τελευταία ανάλυση όλοι αυτοί, κάποιες χιλιάδες βγαίνουν δε βγαίνουν, δεν κάνουν τα εκατομύρια συμπολιτών μας που τους ψήφισαν και κόκκινα φασισταριά σαν τον Πάγκαλο, προσπάθησαν να τα εμπλέξουν στην συνενοχή… Και άδικα ο κόσμος αισθάνεται αυτή την ενοχή επειδή καθήκια σαν τον προλεγόμενο απέκλεισαν κάθε έννοια νομιμότητας στις δημόσιες προσλήψεις. Πόσοι πια να διόρισαν τα παιδιά τους «για Διευθυντές»-τα κομματόσκυλα γίνονταν και γίνονται διευθυντές-οι περισσότεροι τα διόρισαν γιατί δεν είχαν στον ήλιο μοίρα… Δεν μπορεί για κάπου θα ήταν χρήσιμα αυτά τα παιδιά-ουδείς άχρηστος, πλην ανεκπαίδευτος. Αν το έκαναν έτσι το δημόσιο σκατά, ποιοί άλλοι το έκαναν από αυτούς που κυβέρνησαν?
5 Απριλίου, 2013 στις 11:54 μμ
Pepermint
»Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο γιατί από ένα σημείο και μετά απορροφήθηκε από τη Δεξιά ιδεολογικά και πολιτικά και άφησε στη μέση την κοινωνική αλλαγή που επαγγέλλονταν και που πάλεψε μέχρι το 86!
Έτσι υποκατέστησε τη Δεξιά η οποία για 60 χρόνια κυριαρχεί στη χώρα και είναι η καθαυτό υπεύθυνη για τα χάλια μας!»
έλεος Νικο
όχι άλλο καρβονίτη…
5 Απριλίου, 2013 στις 11:57 μμ
Pepermint
το σύστημα μεταπολίτευση-ΠΑΣΟΚ-αριστερά χέρι-χέρι…αποτυπώνεται χοντροκομμένα μεν, γλαφυρότατα δε στα ακόλουθα 2 βίντεα
6 Απριλίου, 2013 στις 12:16 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
nikiplos
Ταφοπλακα = Tomstone
Τα θλιμενα τραγουδαι της Ταφοπλακας = Tombstone Blues
Bob Dylan LP – Tombstone Blues
ΥΓ Ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ βάζει η κρίση, οχι στην Ελλαδα
6 Απριλίου, 2013 στις 12:17 πμ
j95
Το ΠΑΣΟΚ έχει μεταμορφωθεί σε 2 κόμματα, όσοι ελπίζουν ότι θα ξαναφάνε ΣΥΡΙΖΑ και όσοι δεν ελπίζουν Χρυσή Αυγή.
6 Απριλίου, 2013 στις 12:22 πμ
Angelos (o gnostos)
j95
10/10
6 Απριλίου, 2013 στις 12:24 πμ
bas
Υπάρχουν και ελάχιστοι που παρέμειναν στο αρχικό ΠΑΣΟΚ με την σκέψη ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς….»
6 Απριλίου, 2013 στις 12:25 πμ
Angelos (o gnostos)
aftoi einai i vlammenoi, i exoun alzheimer i kapsoura me ton GAP
6 Απριλίου, 2013 στις 12:30 πμ
nikos__alfa
Μ αυτό το …Πλευρί να κοιμάστε!
6 Απριλίου, 2013 στις 12:31 πμ
bas
Κι’ εγώ που νόμιζα ότι «οι βλαμμένοι» και οι «καψούρες με τον ΓΑΠ» είναι μια ενιαία κατηγορία κοινή και αδιαίρετη…
6 Απριλίου, 2013 στις 12:33 πμ
Angelos (o gnostos)
oxi, oxi, oi vlammenoi einai gia t anathema.
oi kapsoures einai allo prama, pera apo tin logiki kai ta anthropina
6 Απριλίου, 2013 στις 12:41 πμ
j95
για αυτούς που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ η άποψή μου είναι ότι εμπίπτουν σε διαφορετικές κατηγορίες:
1) καιροσκόποι, που από τη μια σκέφτονται «πάλι με χρόνους με καιρούς» και από την άλλη βλέπουν το γεγονός ότι έσπασαν όλοι οι άλλοι σαν ευκαιρία (βλ. π.χ. Μπένυ). Αυτοί όντως δεν τα περνάνε κι άσχημα αυτή τη στιγμή: είναι κυβέρνηση.
2) μνημονιακοί/ΓΑΠικοί/ιδεολόγοι τέλος πάντων.
3) γέροι που παραμένουν in love και δεν πάει το χέρι τους να ψηφίσουν κάτι άλλο.
Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του σήμερα μοιάζει πάρα πολύ με το Συνασπισμό των 90s (ιδιαίτερα των early 90s με την οικουμενική και αυτά).
Συνολικά πάντως [εξαιρώντας την κατηγορία 1] είναι σαφώς καλύτερο υλικό από τη μαύρη πασοκίλα που χύθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ.
6 Απριλίου, 2013 στις 1:29 πμ
Πάνος
Προφανώς έπεσες στη μαρμίτα με το αρωματικό ούζο του ΑΦ όταν ήσουνα μικρός…
6 Απριλίου, 2013 στις 1:41 πμ
Pepermint
μάντεψε…ποιός κρατούσε την κουτάλα ανάδευσης δίκην Πανοραμίξ
6 Απριλίου, 2013 στις 7:28 πμ
zeppos
Η χολή που εκτοξεύεται κυριολεκτικά από το ποστ και φυσικά από τους σχολιαστές εδώ, δείχνει γλαφυρά τις επί χρόνια καταπιεσμένες ψυχές και μαύρες ιδέες που το πασοκ είχε στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Παραδέχομαι οτι σήμερα έχετε την ευκαιρία να λοιδωρήσετε ελευθέρως..Τόσα χρόνια στην αφάνεια είχατε σχεδόν απογοητευτεί. Όλοι σας.. Ακόμη και οι φανερά φασίστες, χρυσαυγίτες και σαλεμένοι αριστεροί. Οι μονίμως στο περιθώριο ουτοπιστες της πράσινης αερολογίας, οι χρεοκοπημένοι εργολάβοι που έχουν σαν ελπίδα την δημαγωγική του θίασου υπόσχεση..
Ειδικά εσύ δεξιέ, ξεχνάς τόσο εύκολα τους ιερείς του ψεύδους της δεξιάς, οι οποίοι κυβέρνησαν τον τόπο, τον έστελναν πάντα στο χείλος του γκρεμού, ασκώντας ψυχολογική και φυσική βία στους πολίτες.
Οι νέοι δικαιολογούνται κάπως, αλλά οι παλιοί πως ξεχνούν τόσο εύκολα;