Η αποθέωση της Δημαρίτικης υποκρισίας – που βέβαια έσπευσαν να… βελτιώσουν τα έμπειρα τσακάλια του ΝΔΣΟΚ!

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή, η οποία εκτιμάται ότι νομιμοποιεί το φακελάκι. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου και ήρθε στη Βουλή μετά από πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η δική του πρόταση προέβλεπε ότι δεν θα συμπεριλαμβανόταν η ανταμοιβή σε χρηματική αξία. Συγκεκριμένα η πρόταση ανέφερε ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή ‘χωρίς χρηματική αξία’ προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Όπως αναφέρει ο κ. Πανούσης, στόχος ήταν  κρατικοί λειτουργοί να μην διωχθούν ως επίορκοι, μεσούσης της συζήτησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, για μια απλή κίνηση ευγνωμοσύνης, όπως για παράδειγμα μια πρόσκληση σε γεύμα από ασθενή σε γιατρό.

«Με το μνημόνιο», σημειώνει ο κ. Πανούσης, «μπαίνει σε αργία οποιοσδήποτε σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, απλή πειθαρχική δίωξη, δηλαδή μια καταγγελία. Έχουμε από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους σχετικές αναφορές. Κινδυνεύουν δηλαδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν σε αργία απλώς γιατί κάποιος τους κατήγγειλε για κάτι».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, πάντως, διαφωνεί με την απάλειψη της αναφοράς σε χρηματική αξία και δηλώνει ότι έχει ήδη ζητήσει να αποσυρθεί η διάταξη ή να αποκατασταθεί. «Πριν μία εβδομάδα έκανα έγγραφο στον υπουργό, πρωτοκολλημένο κανονικά ως βουλευτής, και του ζήτησα ή να την αποσύρει με το επόμενο νομοσχέδιο ή να προσθέσει το ‘χωρίς χρηματική αξία’».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», δικαιολόγησε την απάλειψη της αναφοράς λέγοντας: «Θα μπορούσα να αισθανθώ την ανάγκη να στείλω κάτι στον γιατρό μου, θα μπορούσα, λέω, δεν είπα ότι το έκανα, και αυτό έχει χρηματική αξία. Συνεπώς τι λένε; Θα στείλεις ένα δώρο από ευγνωμοσύνη αλλά χωρίς χρηματική αξία. Παρακαλώ να μου απαντήσετε: Υπάρχει δώρο χωρίς να έχει χρηματική αξία;».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το νόμο για τη δωροδοκία, επιημαίνοντας ότι δεν τιμά τους γιατρούς. «Η άποψή μας είναι ότι εμείς σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους αρρώστους το άρθρο αυτό δεν το δεχόμαστε. Και δεν ζητάμε από κανέναν ευγνωμοσύνη. Αυτή είναι η θέση μας!», τόνισε

Σάλο προκαλεί ρύθμιση που νομιμοποιεί το φακελάκι | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.