Muppet-Show-tv-01

Πιστές στην «παράδοση» του να μη μπορούν να δώσουν κοινά αποτελέσματα έμειναν και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις που συμμετείχαν στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Πάντως, ως κοινό συμπέρασμα προκύπτει η πτώση της συμμετοχής των φοιτητών σε σύγκριση με πέρσι, καθώς και η πτώση της ΠΑΣΠ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή, στις κάλπες προσήλθε περίπου το 50% των ενεργών φοιτητών, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φοιτητές σε απόλυτους αριθμούς από 130.000 που είχαν ψηφίσει πέρυσι.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέσπασε το 42% των ψήφων (41,8% πέρυσι), ενώ ακολουθούν η ΠΑΣΠ με 15% (από 25%), η Πανσπουδαστική με 14,5% (12%), τα ΕΑΑΚ με 9,5% (8,75%) και ΑΡΕΝ, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με 5,5% όσο είχε αποσπάσει και στις περυσινές εκλογές.
Από την πλευρά της η ΠΑΣΠ, δίνει και αυτή στην πρώτη θέση τη ΔΑΠ, αλλά με ποσοστό 31% (36% πέρυσι), 20% στην δική της παράταξη (από 23%), 13% στα ΕΑΑΚ (12%) και 8% στην ΑΡΕΝ (8% πέρυσι).
Ακόμη μικρότερο ποσοστό δίνει στην ΔΑΠ (29,16% από 28,6%) η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ ανεβάζει την ίδια στην δεύτερη θέση με 20,07% (17,84% πέρυσι) αφήνοντας στην τρίτη την ΠΑΣΠ με 11,78% από 15,01%. Ακολουθούν τα ΕΑΑΚ με 12,1% και η ΑΡΕΝ με 7,91%.
Τα αποτελέσματα αυτά δόθηκαν με καταμετρημένες τις ψήφους 94 από τους 2002 συλλόγους. 

Η ΟΝΝΕΔ
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα είπε ότι «οι νέοι της γενιάς μας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι επιλέγουν τις μεταρρυθμίσεις και τις δημιουργικές αλλαγές, μακριά από το λαϊκισμό και τη μιζέρια».
Από την πλευρά της, η νεολαία του ΣΥΝ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι: «Τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών επιβεβαιώνουν την αποδοκιμασία των κυβερνητικών παρατάξεων, των πολιτικών τους θέσεων αλλά και των πρακτικών τους από μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας νεολαίας.
» Η αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών μεταφράζεται σε άνοδο της Αριστεράς μέσα στις σχολές, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενωτική δράση, ώστε το Πανεπιστήμιο των μνημονίων να γίνει παρελθόν και τη θέση του να πάρει το πανεπιστήμιο των αναγκών, μέσα από αγώνες που θα επιδιώκουν τη συνολική ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και του αυταρχισμού».

Συγχαρητήριο προς την ΟΝΝΕΔ απέστειλε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τα γραφεία της προκειμένου να συγχαρεί για την εκλογική νίκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς

Νεολαία ΠΑΣΟΚ

«Οι σημερινές φοιτητικές εκλογές απέστειλαν πολλαπλά μηνύματα.
Πρώτον: Η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες αποδεικνύει ότι το φοιτητικό κίνημα είναι μαζικό, ζωντανό. Εμείς πιστεύουμε και ελπιδοφόρο.
Δεύτερον: Η ψήφος των φοιτητών δημιουργεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, που σε συνδυασμό με το μέγεθος της συμμετοχής, αυξάνει την ευθύνη των προοδευτικών παρατάξεων για τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος εκ του μηδενός.
Τρίτον: Η ΠΑΣΠ, παρά την προσπάθεια που οργανωμένα έγινε, να εξαφανιστεί επικοινωνιακά και να πληγεί οργανωτικά, διατηρεί τις δυνάμεις της και σε πολλές περιοχές βελτιώνει τις εκλογικές της επιδόσεις.
Αποδεικνύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι τα δίπολα στο χώρο της νέας γενιάς δεν μπορούν επικοινωνιακά να διαμορφωθούν. Θα συνιστούσαμε μάλιστα αυτούς που έβλεπαν άλλο δίπολο από αυτό που έβγαλε η κάλπη των εκλογών, να ασχοληθούν με το ντέρμπι μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Αλαβάνου, όπου το σκορ διαμορφώνεται σε 0-1».

Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών επιβεβαιώνουν την αποδοκιμασία των κυβερνητικών παρατάξεων, των πολιτικών τους θέσεων αλλά και των πρακτικών τους από μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας νεολαίας. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ που όλα αυτά τα χρόνια στερεώνουν την επιρροή τους με τη χυδαία προπαγάνδα, τα πελατειακά δίκτυα, την συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και αποπολιτικοποίησης των συλλογικών διαδικασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μέσω της τρομοκράτησης και της καλλιέργειας κλίματος φόβου, σήμερα χάνουν την αξιοπιστία τους ως προνομιακοί εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής στα πανεπιστήμια . Μπροστά σ αυτή την εξέλιξη, προέβησαν σε κατά τόπους γελοίες απόπειρες ανάσχεσης του κύματος αμφισβήτησης της μνημονιακής πολιτικής που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα έκανε η ΠΑΣΠ όπου προσπάθησε να εμποδίσει τη δυνατότητα συμμετοχής των σχημάτων της ΑΡΕΝ στις εκλογές σε τέσσερις συλλόγους..

…Μέσα σ αυτό το κλίμα, η ενίσχυση των δυνάμεων της αριστερής ενότητας έρχεται ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που αυτές έχουν επιτελέσει στην οργάνωση των αντιστάσεων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά αλλά και στην αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος. Ειδικότερα, η τάση αυτή αποτυπώθηκε έντονα σε ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία απειλούνται με συγχωνεύσεις ή οριστικό κλείσιμο».

ΔΡΑΣΗ: Αιώνιοι φοιτητές – αιώνιοι πολιτικάντηδες
«Η Δράση με αφορμή τις ενορχηστρωμένες αντιδράσεις των πρυτάνεων για να μην ισχύσουν –για άλλη μια φορά δυστυχώς- όσα ορίζει ο νόμος Διαμαντοπούλου (ν. 4009/2011) για τους αιώνιους φοιτητές, επισημαίνει τα εξής:
Ο ένας στους δύο φοιτητές (50% όσων φοιτούν σήμερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ) έχει καθυστερήσει τις σπουδές του πέρα από τα κανονικά εξάμηνα φοίτησης με τις εξής αρνητικές συνέπειες:
– Παρέχονται παραπλανητικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων
– Αλλοιώνεται η σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων για τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων.
– Γίνεται με τα λεφτά των φορολογουμένων χρήση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας (λ.χ. διαμονή σε εστίες, σίτιση) από μη πραγματικούς δικαιούχους.

Υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο στην πρώτη εφαρμογή της διάταξης του νέου νόμου περίπου 100.000 φοιτητές πρέπει να διαγραφούν.
Οι πρυτάνεις σε αγαστή συνεργασία με τα κόμματα του πελατειακού φάσματος έχουν ξεκινήσει νέο παζάρι με την ηγεσία του Υπουργείου «Παιδείας» με σκοπό να αναιρέσουν και αυτή την πτυχή του νόμου Διαμαντοπούλου και να εξυπηρετήσουν τους «αιώνιους» πελάτες τους.
Η Δράση δεν θα είχε αντίρρηση στη μη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών εφόσον το κόστος των σπουδών τους αναλάμβαναν από την τσέπη τους και όχι βεβαίως με τα λεφτά των άλλων οι ίδιοι οι πρυτάνεις».

Φοιτητικές εκλογές: Μεγαλύτερη αποχή, πρωτιά της ΔΑΠ, διαφωνία και πάλι για τα ποσοστά > Εκλογές|πολιτικά νέα|δημοσκοπήσεις|ψηφοδέλτια|αποτελέσματα εκλογών|.