Σήμερα ο θείος Ισίδωρος έχει γενέθλια. Κλείνει τα 83 – όταν τον γνωρίσαμε στα «Μυστικά του Κόλπου» ήταν μόλις 73… Η καλύβα τιμά την επέτειο αναρτώντας ξανά ένα δικό του κομμάτι. 

AgiosIoannisRaftisThasos01

Του θείου Ισίδωρου

Σήμερα 24 Απριλίου 4 Μαΐου εορτάζουμε την μνήμη του οσιομαρτηρος Άγιου Δούκα του εμποροράπτου Ο άγιος Δούκας καταγόταν από τη Μυτιλήνη και εργαζόταν ως ράπτης σε κάποιο ραφείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Όταν κάποτε πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι κάποιου Τούρκου μεγιστάνα, δέχθηκε άμεση επίθεση από την ακόλαστη γυναίκα του,η οποία του είπε «σκίσε με ναύτη ν΄αλλαξω ράφτη» αλλά ως άλλος σώφρων Ιωσήφ απομακρύνθηκε από το σπίτι της λέγω «άλλη η δουλεία του ράφτη κι άλλη του καντηλανάφτη».

Τότε εκείνη για να αποσείσει την ντροπή από πάνω της πήγε και συκοφάντησε τον Δούκα στο Βεζίρη ότι ο μάρτυρας προσπάθησε να τη βιάσει στο σπίτι της. Ο έπαρχος αμέσως συνέλαβε το Δούκα και τον οδήγησε μπροστά στο Βεζίρη ο οποίος με κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γλιτώσει τη ζωή του.

Ο Δούκας πεισματικά αρνήθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον έγδαραν ζωντανό και έριξαν το δέρμα του στη θάλασσα στις 24 Απριλίου 4 Μαΐου 1564 στην Κωνσταντινούπολη.

Την ημέρα αυτή το να χλαπακίζεις αρνί ονειρευομενος ακολασίας ενώ ο Άγιος αρνιτο αποτελεί μεγάλη αμαρτία ως εκ τούτου πρέπει να πείσεις την συμβία σου λέγων ότι: «βλέπεις αρνιόμουνα» (κι αυτή θα σε πιστέψει οπωσδήποτε) ενώ κάθε που τρως 5 μοσχαρίσιες βλέπεις βοηδόπουτσα γιαυτο τα όνειρα σου μην τα λες γιατί μια νύχτα κρύα μπορούν και οι φροϋδιστές να ρθουν στην εξουσία.

*

Πηγή (και αιτία) :

http://tamystikatoukolpou.blogspot.gr/2006/04/blog-post_24.html