Το αφιέρωμα της «Ε» έχει ένα προσεγμένο χρονολόγιο, που βοηθά να «φρεσκάρουμε» όσα συνδέονται με την πολιορκία και την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Χειμώνας 1452: Ο Μωάμεθ Β’, νεαρός σουλτάνος στο κράτος των Οθωμανών, που είχαν πλέον μεταφέρει την πρωτεύουσά τους στην Αδριανούπολη, αποφασίζει να γυρίσει και την τελευταία σελίδα στη σύγκρουση με τους ελληνόφωνους Ρωμαίους xριστιανούς που συνέχιζαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολής, την Κωνσταντινούπολη. Στο περιβάλλον του υπάρχουν ο μετριοπαθής βεζίρης (πρωθυπουργός) Χαλίλ, που εκφράζει τη συντηρητική τάση, και οι στρατηγοί του, ο εξισλαμισμένος Ρωμιός Ζαγανός και ο Τουραχάν.
* 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1452: Σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι Δυτικοί για να βοηθήσουν την απειλούμενη Κωνσταντινούπολη, λαμβάνει χώρο το «ενωτικό συλλείτουργο» με τον καρδινάλιο Ισίδωρο, απεσταλμένο του Πάπα. Οι ανθενωτικοί εξεγείρονται και ο Λουκάς Νοταράς θα πει μια φράση που θα μείνει στην Ιστορία: «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν τη μέση τη πόλει φακίολον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν», που σε ακριβή μετάφραση των εννοιών σημαίνει «Καλύτερα μουσουλμανικό σαρίκι παρά καθολική τιάρα στην Κωνσταντινούπολη».
* ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1453: Ο Μωάμεθ ανακοινώνει την απόφασή του για επιχείρηση κατάληψης της Κωνσταντινούπολης σε συγκέντρωση όλων των Οθωμανών αξιωματούχων στην Αδριανούπολη.
* 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1453: Στην Κωνσταντινούπολη καταφθάνει με 700 πολεμιστές ο Γενοβέζος πολέμαρχος Ιουστινιάνης (Τζιοβάνι Τζιουστινιάνι Λόγκο). Τον ίδιο μήνα, ο Ούγγρος μηχανικός Ουρβανός κατασκευάζει για τον Μωάμεθ το πρώτο κανόνι. Ενα τεράστιο πυροβόλο όπλο, με διάμετρο ένα μέτρο, που δεχόταν βλήματα 400 κιλών.
* ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1453: Ο Νταγί Καραντζά μπέης, που ηγείται των οθωμανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επιτίθεται στις τελευταίες βυζαντινές κτήσεις στην Ανατολική Θράκη. Η Σηλυβρία και η Πέρινθος, που αντιστέκονται, καταστρέφονται και λεηλατούνται, ενώ η Αγχίαλος και η Μεσημβρία παραδίδονται.
* 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1453: Η Βενετία αποφασίζει να βοηθήσει την απειλούμενη Κωνσταντινούπολη αποστέλλοντας επιστολές προς τον Πάπα Νικόλαο και τους χριστιανούς βασιλείς της Δύσης για άμεση αποστολή βοήθειας. Ομως δύο ημέρες μετά, οι 700 Βενετοί στρατιώτες που βρίσκονται στην Πόλη δραπετεύουν με επτά πλοία, φοβούμενοι την πολιορκία.
* ΜΑΡΤΙΟΣ 1453: Ο Μωάμεθ αποκλείει τα Στενά, συγκεντρώνοντας στόλο στην Καλλίπολη. Ο στόλος αποτελείται από έξι τριήρεις, δέκα διήρεις, πενήντα γαλέρες με κουπιά κ.λπ. Επικεφαλής του στόλου τίθεται ο εξισλαμισμένος Βούλγαρος Σουλεϊμάν Μπαλτόγλου. Ο Μωάμεθ συγκεντρώνει στρατό περίπου 100.000 ανδρών, που αποτελείται από 20.000 επίλεκτους γενίτσαρους, δηλαδή εξισλαμισμένους χριστιανούς από το παιδομάζωμα, 60.000 τακτικό στρατό και 20.000 άτακτους πολεμιστές. Οι Δυτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες της αποστολής της βοήθειας.
* 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1453: Ο Μωάμεθ αναχωρεί από την Αδριανούπολη επικεφαλής του στρατού του. Η Κωνσταντινούπολη περικυκλώνεται από τη θάλασσα από το στόλο που έρχεται από την Καλλίπολη και από την ξηρά από την πλευρά της Θράκης. Απέναντι στα οθωμανικά στρατεύματα, οι Ελληνες θα παρατάξουν στρατό επτά χιλιάδων ανδρών, από τους οποίους οι δύο χιλιάδες είναι Λατίνοι.
* 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1453: Τρία πλοία αναχωρούν από τη Γένοβα με πολεμοφόδια και τρόφιμα για την Κωνσταντινούπολη, μισθωμένα από τον Πάπα Νικόλαο. Τα χριστιανικά κράτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συντρέξουν τους Βυζαντινούς στον αγώνα. Οι Ελληνες θα δώσουν σχεδόν μόνοι τους την ύστατη μάχη.
* 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Αρχίζει η πολιορκία της Πόλης. Ο σουλτάνος στρατοπεδεύει έξω από την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Τα οθωμανικά στρατεύματα από τη Δύση έχουν επικεφαλής τον εξισλαμισμένο Ρωμιό Ζαγανό πασά, τα στρατεύματα της Ανατολής έχουν επικεφαλής τον εξισλαμισμένο Μαχμούτ πασά, που προέρχεται από την οικογένεια των Αγγέλων και ο οθωμανικός στόλος τον εξισλαμισμένο Βούλγαρο ναύαρχο Μπαλτόγλου. Οι Βυζαντινοί αποκλείουν το λιμάνι με μια βαριά σιδερένια αλυσίδα. Μέσα στον Κεράτιο βρίσκονται 10 ελληνικά και 5 βενετικά πλοία. Ο αυτοκράτορας και οι καλύτεροι από τους Ελληνες πολεμιστές αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του Μεσοτειχίου και των Πυλών του Αγίου Ρωμανού και της Αγίας Κυριακής, που θα δεχτούν τον κύριο όγκο της οθωμανικής επίθεσης.
* 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Ολος ο οθωμανικός στρατός βρίσκεται μπροστά στα τείχη έχοντας περικυκλώσει τα 29 χιλιόμετρα της περιμέτρου της Πόλης. Ο σουλτάνος ζητεί την ειρηνική παράδοση, σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ. Υπόσχεται σεβασμό της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των κατοίκων. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απορρίπτει τις προτάσεις και δίνει τη μνημειώδη απάντηση: «Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστί ούτε άλλου των κατοικούντων εν αυτή… Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών…».
* 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Οι Οθωμανοί αρχίζουν το βομβαρδισμό της Πόλης από 14 σημεία.
* 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Ξεκινά η μάχη των λαγουμιών. Οι Οθωμανοί σκάβουν λαγούμια για να εισέλθουν απ’ αυτά στην πόλη. Τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιτυχία ο Σκοτσέζος Τζον Γκραντ. Ο Γκραντ, έμπειρος μηχανικός, είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Ιουστινιάνη.
* 9-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Οι Οθωμανοί αποτυγχάνουν να διασπάσουν την αλυσίδα του Κεράτιου Κόλπου. Καταλαμβάνουν όμως τρία μικρά κάστρα που βρίσκονται έξω από τα τείχη: των Θεραπειών, του Στουδίου στην Προποντίδα και της Πριγκίπου στα Πριγκιπόννησα.
* 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Ο βομβαρδισμός των τειχών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα κανόνια του Ουρβανού ρίχνουν 7 βολές το καθένα την ημέρα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά θα αυτοκαταστραφεί με έκρηξη, σκοτώνοντας τους χρήστες πυροβολητές. Ο Μωάμεθ δίνει εντολή για κατασκευή μεγαλύτερου κανονιού. Οι πολιορκημένοι καταφέρνουν να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα τμήματα του τείχους. Ο οθωμανικός στόλος αποτυγχάνει για άλλη μία φορά, με μεγάλες απώλειες, να διαρρήξει την άμυνα των χριστιανικών πλοίων και να σπάσει την αλυσίδα.
* 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Επειτα από σφοδρή επίθεση με το νέο κανόνι του Ουρβανού, ο Μωάμεθ διατάζει επίθεση εναντίον των τειχών του Μεσοτειχίου, που τα υπερασπίζεται ο ίδιος ο Παλαιολόγος. Οι Οθωμανοί καταφέρνουν να εισχωρήσουν στα τείχη, όμως απωθούνται από Ελληνες και Λατίνους, αφήνοντας 200 νεκρούς πίσω τους. Και η δεύτερη επίθεση την επόμενη ημέρα καταλήγει άδοξα για τους επιτιθεμένους.
* 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Τέσσερα πλοία, τρία γενοβέζικα και ένα ελληνικό, με επικεφαλής τον Φλαντανελά, φορτωμένα με σιτάρι και όπλα, επιχειρούν να προσεγγίσουν την Κωνσταντινούπολη. Παρά την προσπάθεια του οθωμανικού στόλου και τον πολλαπλάσιο αριθμό πλοίων που διέθετε, τα χριστιανικά πλοία θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Πόλη έχοντας προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους αντιπάλους τους.
* 22 προς 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Ο Μωάμεθ καταφέρνει με τις συμβουλές ενός Ιταλού μισθοφόρου να υπερκεράσει τον Κεράτιο Κόλπο και να μεταφέρει 70 πλοία σ’ αυτόν διά ξηράς, με «υπερνεώλκηση». Ετσι, θέτοντας οι Οθωμανοί υπό τον έλεγχό τους τον Κεράτιο Κόλπο, αποκτούν ένα μεγάλο θαλάσσιο πλεονέκτημα.
* 7 ΜΑΪΟΥ 1453: Υστερα από ακατάπαυστο βομβαρδισμό των τειχών, οι γενίτσαροι εφορμούν στο Μεσοτείχιο με πολιορκητικές μηχανές, σκάλες και γάντζους. Η επίθεση αποκρούστηκε από τους πολιορκημένους.
* 18 ΜΑΪΟΥ 1453: Ενας τεράστιος οθωμανικός ξύλινος προμαχώνας ορθώνεται μπροστά στα τείχη, ξεπερνώντας τα σε ύψος. Ο στόχος του είναι να πλησιάσει τα τείχη και να κατεβάσει τον καταπέλτη, ώστε να εισχωρήσουν οι πολιορκητές μέσω των τειχών. Με καταδρομική βραδινή αποστολή οι πολιορκημένοι καταφέρνουν να τον πυρπολήσουν.
* 23 ΜΑΪΟΥ 1453: Με επικεφαλής τον μηχανικό Γκραντ, οι πολιορκημένοι καταφέρνουν να καταστρέψουν όλα τα λαγούμια που σκάβουν οι Οθωμανοί.
* 24 ΜΑΪΟΥ 1453: Λιτανεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών, ενώ στο οθωμανικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση.
* 25 ΜΑΪΟΥ 1453: Απαισιοδοξία επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα. Ο Μωάμεθ στέλνει στην Πόλη τον Ισμαήλ, γιο εξισλαμισμένου Ελληνα από τη Σινώπη, με προσφορές ειρήνης. Η αρνητική απάντηση εξοργίζει τον Μωάμεθ. Φέρεται να λέει: «Μια επιλογή μένει στους Ρωμιούς. Είτε να παραδοθούν είτε να ασπαστούν την αληθινή πίστη του Αλλάχ είτε να χαθούν από το σπαθί και το τσεκούρι».
* 26 ΜΑΪΟΥ 1453: Σε σύσκεψη του Μωάμεθ με τους συμβούλους του ακούγεται η λύση της υποχώρησης. Ο μετριοπαθής βεζίρης Χαλίλ ζητεί από τον σουλτάνο να συμβιβαστεί, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους στους Βυζαντινούς, και να λύσει την πολιορκία. Την αντίθετη θέση υποστηρίζει ο στρατηγός του Ζαγανός, εξισλαμισμένος Ελληνας, επικαλούμενος τον Μέγα Αλέξανδρο: «Στα αρχαία χρόνια, ο βασιλιάς Αλέξανδρος, με στρατό πολύ μικρότερο του δικού μας, υπέταξε τη μισή οικουμένη. Εμείς θα φοβηθούμε τώρα;». Ετσι, αποφασίστηκε η συνέχιση της πολιορκίας.
* 27 ΜΑΪΟΥ 1453: Οργανώνεται η οθωμανική επίθεση. Ο Μωάμεθ, σε λόγο του προς το στρατό του, αναφέρεται στα οφέλη που θα έχουν τόσο όσοι σκοτωθούν όσο και αυτοί που θα ζήσουν. Αναφέρει ότι στην ανταπόδοση που προβλέπει το Κοράνι για όσους σκοτωθούν «όποιος σκοτώνεται στον πόλεμο πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον παράδεισο, για να τρώει και να πίνει εκεί μαζί με τον Μωάμεθ, να αναπαύεται σε καταπράσινους ανθισμένους τόπους μαζί με αγόρια, ωραίες γυναίκες και κορίτσια, να λούζεται μέσα σε υπέροχα λουτρά». Από την πλευρά του υπόσχεται διπλάσιο μισθό σε στρατιώτες και αξιωματικούς και επιπλέον τους επιτρέπει να λεηλατήσουν την πόλη: «Θα αφήσω την πόλη τρεις ημέρες να τη λεηλατήσετε».
* 28 ΜΑΪΟΥ 1453: Επειτα από λιτανεία των Βυζαντινών γύρω από τα τείχη, ο Παλαιολόγος εκφωνεί τον τελευταίο του λόγο στους «απογόνους Ελλήνων και Ρωμαίων»: «Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για τον βασιλέα και τον Χριστό· και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους…».
* 29 ΜΑΪΟΥ 1453: Αρχίζει η τελική επίθεση των Οθωμανών. Εφορμούν στα τείχη στέλνοντας πρώτα τους άτακτους Βασιβουζούκους (οι οποίοι θεωρούνται οι μόνοι αυθεντικοί Τούρκοι) μαζί με τους συμμάχους τους Σέρβους, Ούγγρους, Γερμανούς, Ιταλούς, ακόμα και Ελληνες. Μετά την απόκρουση αυτής της επίθεσης εφόρμησε η δεύτερη γραμμή των Οθωμανών, η οποία επίσης αποκρούστηκε. Τελικά, επιτέθηκαν τα επίλεκτα σώματα των γενίτσαρων, τα οποία επίσης αποκρούστηκαν, αλλά μια μικρή πύλη, που οι Βυζαντινοί την άνοιγαν για να εξαπολύουν αντεπιθέσεις, είχε μείνει ανοιχτή. Από τη μικρή αυτή πόρτα, την Κερκόπορτα, εισέβαλαν στρατιώτες του Μωάμεθ. Ο τραυματισμός του Ιουστινιάνη και η αποχώρηση των Γενοβέζων από τη μάχη ευνοούν τις οθωμανικές επιθέσεις. Στις δυόμισι το μεσημέρι η Πόλη έχει καταληφθεί από τους Οθωμανούς.
38 Σχόλια
Comments feed for this article
29 Μαΐου, 2013 στις 11:26 πμ
Πάνος
Bonus:
Η άλωσις της Πόλεως και τα οψάρια,
υπό θείου Ισιδώρου
(απογόνου του καρδιναλίου Ισιδώρου, που αναφέρεται στις 12 Δεκεμβρίου – στο ποστ)
https://panosz.wordpress.com/2008/05/29/isidoros-18/
29 Μαΐου, 2013 στις 12:18 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
29 Μαΐου, 2013 στις 12:38 μμ
29 Μαϊου 1453Greece on WEB | Greece on WEB
[…] Το αφιέρωμα της “Ε” έχει ένα προσεγμένο χρονολόγιο, που βοηθά να “φρεσκάρουμε” όσα συνδέονται με την πολιορκία και την άλωση …read more […]
29 Μαΐου, 2013 στις 12:53 μμ
Γιάννης
Δυο κρίσεις για τον χαρακτήρα των τουρκικών φυλών στις αρχές της β’ χιλιετίας από τους Βυζαντινούς:
Από την Ιστορία του Μιχαήλ Ατταλειάτη (11ος αι.)
142. [ο αρχηγός των Τούρκων στην Κων/πολη] …Διότι εκείνος που εμφανίστηκε μπροστά τους ήταν νέος, περίπου στο ύψος νάνου, άχαρος στην μορφή σαν Σκύθης, γιατί και αυτό το έθνος από τους Σκύθες κατάγεται και έχει κληρονομήσει τον κακό τους χαρακτήρα και τη δυσμορφία τους.
199. Γιατί οι Τούρκοι, που είναι ικανοί να προδώσουν κάθε φιλία χάριν χρημάτων….
….Είναι άλλωστε αρχή τους να εξαπατούν τους Ρωμαίους, να τους φονεύουν και να τους προδίδουν, δίχως να υπολογίζουν κανέναν από τους όρκους που έχουν δώσει.
200. …τη θηριωδία των Τούρκων, που την προκαλεί η αναλγησία και το μίσος τους εναντίον των Ρωμαίων.
Από τη Βυζαντινοτουρκική Ιστορία του Μιχαήλ Δούκα (15ος αι)
XXIII, 8 Όταν οι Τούρκοι εφόρμησαν από την Περσία και διέβησαν τα σύνορα της Αρμενίας, αρχίζοντας να λεηλατούν τα μέρη της άνω Καππαδοκίας και της Λυκαονίας, διεκήρυτταν παντού με έναν αγγελιοφόρο πως είναι ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να τους ακολουθήσει στις επιδρομές τους κατά των απίστων. Βλέπετε το έθνος των Τούρκων υπήρξε ανέκαθεν φιλάρπαγο και φιλάδικο, όσο κανένα άλλο…Μόνο να ακούσουν τη φωνή του κήρυκα να τους καλεί για επιδρομή, που στη γλώσσα τους ονομάζεται ακκήν, και τότε όλοι σαν κοπάδι και ξεχειλισμένος ποταμός τρέχουν ακατάσχετοι, δίχως χρήματα και δισάκια, με τους περισσότερους από αυτούς χωρίς ούτε καν κοντάρια και σπαθιά….μη κρατώντας τίποτε άλλο οι περισσότεροι στα χέρια τους από ένα ρόπαλο….Χάρη λοιπόν σε τούτες τις αδιάκοπες επιδρομές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι κυρίευσαν όχι μόνον τα ανατολικά θέματα αλλά και την ίδια τη Θράκη, υπόταξαν όλες τις επαρχίες από τη Χερρόνησο έως τον ποταμό Ίστρο, χωρίς να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους ούτε για μιαν ημέρα, αλλά ενώ σήμερα με πανουργία διαπραγματεύονταν ειρήνη με τους Σέρβους, αύριο λεηλατούσαν τις περιοχές της Αττικής, της Λακεδαιμονίας, της Αχαΐας και της Ελλάδας. Την επόμενη ακριβώς, ανάγκαζαν τους Ρωμαίους να υπογράψουν ειρήνη προς όφελος δικό τους, και τότε, αλίμονο, θρήνος και οδυρμός έπεφτε πάνω στους Σέρβους, και μετά στους Βουλγάρους και μετά στους Αλβανούς. Με τον τρόπο αυτόν οι βάρβαροι τούτοι δεν έχουν σταματήσει να λυμαίνονται κάθε άγριο και ήμερο έθνος εξίσου, πράγμα που εξακολουθούν να πράττουν μέχρι σήμερα….Ακόμη όμως και όσοι βρίσκονται στη γη της Ασίας και όσοι ζουν στα σύνορα της Αρμενίας, οι Αμασινοί, οι Καππαδόκες, οι Κίλικες, οι Λύκιοι, οι Κάρες, όλοι απαξάπαντες πορεύονται πεζοί μέχρι και τον Δούναβη, μόνο και μόνο για να ληστέψουν κάποιον Χριστιανό….Με την τακτική αυτή έχουν κατορθώσει να ερημώσουν όλη τη Θράκη μέχρι τη Δαλματία. με την ίδια τακτική αποδεκάτισαν τους Αλβανούς, ένα έθνος πολυάριθμο. το ίδιο έκαμαν και με τους Βλάχους, με τον ίδιο τρόπο αφάνισαν τελικώς τους Σέρβους και τους Ρωμαίους.
XXXIX, 14 Το έθνος αυτό είναι τόσο φιλοχρήματο που και ο φονιάς του πατέρα τους να πέσει στα χέρια τους, θα τον απελευθερώσουν έναντι χρυσού.
29 Μαΐου, 2013 στις 1:06 μμ
Γιάννης
Παρ’ ότι η ανάκληση εκείνων των ιστορικών γεγονότων γίνεται σήμερα με αντιιστορικές ταυτίσεις, όπου οι τότε Οθωμανοί και Βυζαντινοί ευθέως ανάγονται στους σύγχρονους Τούρκους και Ελληνες, όπως έχουν διαμορφωθεί στην εποχή του πολιτικού έθνους, εντούτοις οι πραγματικότητες εκείνη την εποχή σε επίπεδο ταυτοτήτων ήταν διαφορετικές. Οι Οθωμανοί αυτοορίζονταν αποκλειστικά ως μουσουλμάνοι. Η ταυτότητά τους ήταν αποκλειστικά θρησκευτική, χωρίς ίχνος εθνικής συνείδησης. Ο όρος «Τούρκος» για τους μουσουλμάνους ήταν απαξιωτικός. Από το 12ο αιώνα, όταν εμφανίζονται οι δερβίσηδες, «Τούρκος» σημαίνει κάτι το απεχθές, βάρβαρο
Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τουλάχιστον τρεις σημαντικότατους Οθωμανούς χρονικογράφους (Γιαχσή-Φακίχ 14ος αι., Ασήκ-Πασάζαντε 15ος αι., Νεσρή (Neshri, Djihan-numa, 15ος αι.)).
Στα παραπάνω οθωμανικά χρονικά γίνεται αναφορά σε «Τούρκους» και όχι σε «Οθωμανούς» ούτε σε «Μουσουλμάνους» (οι αριθμοί των σελίδων από το Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου, Ιστορία και θρύλοι των Παλαιών Σουλτάνων (1300-1400), ΜΙΕΤ)):
Κεφ. 2ο, σσ. 125, 126, 128. Κεφ. 5ο, σελ. 134 (από Έλληνες). Κεφ. 9ο, σελ. 139 (Έλληνες). Κεφ. 11ο, σελ. 142. Κεφ. 17ο, σελ. 150 (Έλληνες). Κεφ. 22ο, σελ. 157 (Έλληνες), ό.π., σελ. 158, ό.π., σελ. 158 (Έλληνες), ό.π., σελ. 158, ό.π., σελ. 158, ό.π., σελ. 158 (Έλληνες), ό.π., σελ. 158, ό.π., σελ. 158 (Έλληνες), ό.π., σελ. 158. Κεφ. 23ο, σελ. 160. Κεφ. 23ο, σελ. 161. Κεφ. 25ο, σελ. 165. Κεφ. 26ο, σελ. 166. Κεφ. 30ό, σελ. 172. Ό.π., σελ. 172. Ό.π., σελ. 172 (Έλληνες). Ό.π., σελ. 172 (Έλληνες). Κεφ. 32ο, σελ. 176. Κεφ. 34ο, σελ. 179 (τουρκικός λαός). Κεφ. 41ο, σελ. 189. Κεφ. 41ο, σελ. 189. Κεφ. 41ο, σελ. 190. Κεφ. 46ο, σελ. 195. Κεφ. 46ο, σελ. 195. Κεφ. 54ο, σελ. 204
29 Μαΐου, 2013 στις 1:35 μμ
δεξιος
Το ερώτημα που αντιμετώπιζαν οι επιστήμονες ήταν το πώς ένας πληθυσμός εισβολέων που δεν ξεπέρασε τα 400.000 άτομα κατάφερε να κυριαρχήσει σ’ έναν ελληνόφωνο κόσμο 8 εκατομμυρίων.
Γιατί αντιμετώπιζαν;Τώρα δεν αντιμετωπίζουν;Και αν βρέθηκε η λύση του ερωτηματος γιατί δεν μας τη λέει να τη μάθουμε.
Πέστη Βλάση γιατί μπορεί να γίνει καμμιά παρεξήγηση και να πιστέψουμε ότι κάποιο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έκανε τη δουλειά.
29 Μαΐου, 2013 στις 1:43 μμ
Πάνος
Γιάννη,
η παράγραφος αυτή του Αγτζίδη μου έκανε εντύπωση – θενξ για το σχολιασμό!
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σου σχόλιο, όμως, όσα αναγράφονται εκεί δεν είναι να τα παίρνει κανείς στα σοβαρά. Το Βυζάντιο πρώτα αφοπλίστηκε / παραδόθηκε / αυτοκτόνησε (πολιτικά, ιδεολογικά, αξιακά) με την απουσία ζωντανού ζωτικού μύθου* + τους ατελείωτους εμφυλίους και μετά κατακτήθηκε. Και βέβαια η κρίσιμη ημερομηνία είναι το 1204. Το 1453 ήταν απλώς θέμα χρόνου.
—
* ο αναδυόμενος ζωτικός μύθος της ελληνικότητας το πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετά δυνατός – και ηττήθηκε (πολιτικά και ιδεολογικά) από τον άλλο ζωτικό μύθο, του Ρωμαϊκού Οικουμενικού Χριστιανισμού. Χρειάστηκαν άλλα 350 χρόνια, ώστε να λυθεί το εσωτερικό πρόβλημα και η Ιστορία να αρχίσει να κινείται σύμφωνα με τις επιθυμίες των τέως Ρωμιών και (έκτοτε) Ελλήνων.
29 Μαΐου, 2013 στις 1:57 μμ
j95
Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση Τούρκος χρονικογράφος του 14ου αιώνα να έλεγε ‘Έλληνες’ από τη στιγμή που ούτε καν οι ίδιοι οι βυζαντινοί δε χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο παρά μόνο για τους θρησκευτικά Έλληνες i.e. ειδωλολάτρες. Ή Ρωμαίοι θα έλεγε ή Ίωνες. Το «Έλληνες» είναι του 18ου αιώνα (και υποτιμητικά στη δύση πιο πριν), ξεπεράστε το.
29 Μαΐου, 2013 στις 2:00 μμ
j95
…και δεύτερον μια και δεν είχαν ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση ανάμεσα στη χρήση του όρου «τουρκικός λαός» και στην απαξιωτική σημασία της λέξης «τούρκος» (περίπου όπως σήμερα θα λέγαμε «χωριάτικη πλέμπα»).
Αλλά εντάξει έχω επίγνωση ότι αυτά τα γράφω μάταια, δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση Έλλην πατριώτης να ξεφύγει από το Παπαρρηγοπούλειο κατασκεύασμα χωρίς μεταμόσχευση ανώτερου εγκεφάλου (π.χ. από γίβωνα).
29 Μαΐου, 2013 στις 2:04 μμ
j95
θλιβερές παπαριές του Καραμπελιά και λοιπόν σκουπιδιών του ιδεολογικού αχταρμά των 80s που δεν αντέχουν δευτερόλεπτο σε σοβαρό κριτικό βλέμμα.
29 Μαΐου, 2013 στις 2:10 μμ
Γιάννης
δεξιέ,
λόγω διαλυτικών φαινομένων, αντίστοιχων με αυτά που παρατηρούνται στη σημερινή Ελλάδα (από το ηθικό/αξιακό επίπεδο ώς το οικονομικό/μεταναστευτικό), υπάρχει και το βιβλίο του μεσαιωνολόγου Σπύρου Βρυώνη. Αλλά μελλοντικός κίνδυνος δεν είναι ακόμη να καταστεί η Ελλάδα όπως η Μ. Ασία του 17ου αιώνα, αλλά όπως ο σημερινός Λίβανος (στα μέσα του 20ού αι. με χριστιανική πλειονότητα).
Πάνο,
το 1204 δεν οδηγούσε νομοτελειακά στο 1453. Οι Παλαιολόγοι μετά το 1261 ακύρωσαν τα επιτεύγματα της Νίκαιας (ενίσχυση ακριτών, οικονομική αυτάρκεια κ.ά.), ενέργειες που δεν ήταν αναπόφευκτες ούτε υπαγορεύονταν από το διεθνή παράγοντα.
29 Μαΐου, 2013 στις 2:29 μμ
δεξιος
Η ιστορία κατά Καραμπελιά βεβαίως δίνει μεγάλη έμφαση στο 1204 για να επιρρίψει την ευθύνη στους Δυτικούς.
Όμως οι Τούρκοι εισέδυσαν στη Μ.Ασία πριν από τις σταυροφορίες και νίκησαν στις μάχες του Ματζικέρτ και του Μυριοκέφαλου που έκριναν την τύχη της Μ.Ασίας.
Οπότε εγώ θα δώσω μία άλλη αντικαραμπελιάδικη ερμηνεία που μου είπε ένας καθολικός.
Ο Βασίλειος Β΄το 1025 άφησε το βυζαντινό κράτος στο απόγειο της δύναμής του απλωνόμενο από Δούναβι έως Συρία και Κάτω Ιταλία.
Η κάτω βόλτα ξεκίνησε από το σχίσμα των Εκκλησιών το 1054.Αμέσως μετά το σχίσμα εμφανίσθηκαν οι Τούρκοι και το Ματζικέρτ έγινε 16 χρόνια μετά.
Ήταν η τιμωρία του Θεού για το σχίσμα και όσο οι ορθόδοξοι πάνε κόντρα στη Δύση θα τιμωρούνται.
Μνημόνιο για να σωθείτε.
29 Μαΐου, 2013 στις 2:45 μμ
Γιάννης
Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση Τούρκος χρονικογράφος του 14ου αιώνα να έλεγε ‘Έλληνες’ από τη στιγμή που ούτε καν οι ίδιοι οι βυζαντινοί δε χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο παρά μόνο για τους θρησκευτικά Έλληνες i.e. ειδωλολάτρες. Ή Ρωμαίοι θα έλεγε ή Ίωνες
Βασικά, οι Σελτζούκοι στην ακμή τους (11-12ος αι.) είχαν ονομάσει Ελλάδα (Yunanistan) την κεντρική επαρχία τους, ο Σουλεϋμάν Πενάχ Εφέντης, στα 1770 αποκαλούσε «ελληνικές χώρες» την «Ρούμελη»/Βαλκάνια και την «Ανατολία»/Μικρά Ασία (“..Yunanca yani Rumeli ve Anatoli…”), ο άραβας Ιμπν Μπαττούτα του 14ου αι. τους ονόμαζε Γραικούς (βλ. http://gozips.uakron.edu/~amartin/global/Ibn_Battuta.htm), ενώ οι βυζαντινοί Θεόδωρος Β’ Λάσκαρις, Ιωάννης Βατάτζης, Νικόλαος Καβάσιλας, Νικηφόρος Βλεμμύδης, Θεόδωρος Μετοχίτης, Γεννάδιος Σχολάριος (http://www.antibaro.gr/article/2269 μετά από 2 page down) κ.ά. κάθε άλλο παρά χρησιμοποιούσαν το Έλληνας «μόνο για τους θρησκευτικά Έλληνες i.e. ειδωλολάτρες»
29 Μαΐου, 2013 στις 3:04 μμ
Πάνος
Καλά, Γιάννη, ο Σχολάριος δεν ήταν που έλεγε «δεν είμαι Έλληνας αλλά χριστιανός»; Για την αποτροπή του «νομοτελειακού» δεν αρκούσε η ενίσχυση των ακριτών, χρειαζόντουσαν πολλά περισσότερα – και πρώτα απ’ όλα κοινός ζωτικός μύθος (ταυτότητα). Τέτοιο πράγμα ΔΕΝ υπήρχε.
*
δεξιός:
«Μνημόνιο για να σωθείτε».
🙂
*
Τζέη,
εκτός από ομοιοπαθητική ξέρεις (τα πάντα όλα, όμως) και από οδήγηση (με το χέρι έξω) και από μεταλλεία και από χίππηδες και από γκόμενες και από Ιστορία! Εσύ παιδί μου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πολυμίξερ!
ΥΓ. Πριν τον Καραμπελιά είχε μιλήσει για τα σχετικά ένας ανάξιος λόγου τύπος που λεγόταν Σβορώνος.
29 Μαΐου, 2013 στις 3:07 μμ
koinonikos_automatistis
yunanie=ιωνία
29 Μαΐου, 2013 στις 3:16 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μετα την αλωση της Κωνστασντινουπολης…. η ναυμαχια του Ναυαρινου,“an untoward event” σύμφωνα με την αγγλική διπλωματική ορολογία, οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ελληνικού κράτους».
Της Όλγας Σέλλα, Καθημερινή, 26.5.13
Η δύσκολη γέννηση και πορεία ενός κράτους. Σύντομη αλλά πλήρης και κατανοητή περιήγηση στη νεότερη Ελλάδα.
«Ημείς δε, αν και ζώμεν εν τω ενεστώτι, εγεννήθημεν όμως προ πολλών αιώνων, και των αιώνων τας αύρας αναπνέομεν. Αυταί αι ιδιοτροπίαι μας, και αι φαντασίαι μας, και αι προπετείς αξιώσεις, μαρτυρούσιν, ότι είμεθα les enfants gâtés de l’ histoire», έγραφε ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος το 1856 στο περιοδικό «Πανδώρα». Οπως ο ίδιος εξηγεί λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κείμενο, enfant gâté σημαίνει «διά χαϊδευμάτων κακομαθημένου ή διεφθαρμένου παιδίου, όπως ήδη τινές των κατά την Ευρώπην συγγραφέων ωνόμασαν ημάς», εμάς τους Ελληνες. Από τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο δανείζεται τον τίτλο του νέου του βιβλίου ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής, που πρόσφατα ανέλαβε και επικεφαλής του Megaron Plus, του θεσμού του Μεγάρου Μουσικής που μας φέρνει σε επαφή με τη σύγχρονη σκέψη και τους σύγχρονους δημιουργούς. Το νέο, ογκωδέστατο (900 σελίδων) βιβλίο του, που μόλις προχθές κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις», έχει τίτλο «“Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας” – Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους, 18ος-21ος αιώνας». Ξεκινάει την αφήγησή του από τις πολλαπλές διαδικασίες μετατροπής μιας μικρής επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Οι συνθήκες της Ευρώπης τότε, οι συνθήκες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι νέες ελίτ που δημιουργήθηκαν, οι συμπεριφορές που διαμορφώθηκαν στην πολιτική διακυβέρνηση του νέου ελληνικού κράτους, οι διχασμοί, το σήμερα και το μέλλον απασχολούν το βιβλίο του, το οποίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε πολλές από τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας, τις εθνικές και τις πολιτικές. Από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, προδημοσιεύουμε σήμερα κάποια αποσπάσματα. Το σύνολό του είναι μια σύντομη αλλά πλήρης και κατανοητή περιήγηση στις δύσκολες στιγμές της γέννησης και της πορείας του νεότερου ελληνικού κράτους.
«Η Ελλάδα -και στο σημείο αυτό μπορούμε να είμαστε σίγουροι- υπήρξε αρχικά προϊόν μιας ερευνητικής περιέργειας, αλλά και οικονομικών συναντήσεων όσο και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Από τα μέσα δε του 18ου αιώνα και μετά, και κρατικών αντιπαραθέσεων στο πλαίσιο του περίφημο Ανατολικού Ζητήματος. (…) Πέρα όμως από αυτό, και ώς ένα βαθμό ως συνέπειά του, η Ελλάδα υπήρξε και προϊόν των σημαντικών μετασχηματισμών που γνωρίζει η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. (…)
Περιθωριακές ελίτ
»Εξίσου σημαντική υπήρξε και η διαδικασία ανασύνταξης του οθωμανικού κράτους προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς αντιπάλους του. Η εν λόγω διαδικασία θα οδηγήσει σε μορφές διακυβέρνησης οι οποίες επέτρεψαν στις ελληνόφωνες ορθόδοξες ελίτ, που είχαν συγκροτηθεί γύρω από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, να συγκροτήσουν ένα επικοινωνιακό και πολιτικό δίκτυο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά συνάμα και να εκθρέψει φιλοδοξίες που μέχρι τότε ήσαν αδιανόητες. (…) Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε από εκείνους που βρίσκονταν ή κινδύνευαν να βρεθούν στο περιθώριο της εξουσίας, μέσα στο πλαίσιο της οθωμανικής διοίκησης πάντοτε, αλλά και από άλλους εκτοπισμένους ή απλώς απόμακρους από την εξουσία. Πρόκειται για ομάδες που η βιβλιογραφία προσδιορίζει ως “περιθωριακές ελίτ”. (…)
Η ίδρυση, λοιπόν, του ελληνικού κράτους υπήρξε προϊόν τόσο διεθνών όσο και εγχώριων διεργασιών που αναδιέταξαν τη θέση των ορθόδοξων πληθυσμών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πριν απ’ όλα, υπήρξε ένας αγώνας χριστιανών εναντίον μουσουλμάνων, του οποίου την ηγεσία διεκδίκησαν μερίδες των αρχόντων των ορθοδόξων. Οι εξελίξεις όμως του Αγώνα περιόρισαν, από κάθε άποψη, τις φιλοδοξίες τους και τελικά οδήγησαν στην καταστροφή τους, ενώ οι γεωγραφικές, και στη συνέχεια κρατικές διαστάσεις της ελληνικής ελευθερίας περιορίστηκαν σ’ ένα μικρό κομμάτι του Νότου της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τον λόγο τώρα είχαν όχι οι Φαναριώτες, αλλά οι τοπικοί προύχοντες που διεκδίκησαν, ο καθένας για λογαριασμό της ομάδας στην οποία ανήκε, την εξουσία, για να οδηγήσουν τελικά τον Αγώνα στα πρόθυρα της ήττας. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, “an untoward event” σύμφωνα με την αγγλική διπλωματική ορολογία, οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ελληνικού κράτους».
Διαρκής πρόκληση
Τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου ακολούθησαν πολλά, και ο 19ος αιώνας ήταν για τη νέα Ελλάδα πυκνός σε γεγονότα. Το ίδιο και ο 20ός, στο οποίον περίσσεψαν οι πολιτικές αντιθέσεις και διαμορφώθηκαν στρατόπεδα πολλών ειδών, πολιτικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά. «Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός βρίσκεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 1949-1967 υπό αμφισβήτηση, (…) το μετεμφυλιακό καθεστώς υπήρξε το πρώτο που θέσπισε τον αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτών από την πολιτική ζωή της χώρας». Σήμερα; «Δεν είναι αυτονόητο ότι τα “ευρωπαϊκά επιτεύγματα της Ελλάδας θα διατηρηθούν”», λέει στην τελευταία παράγραφο του επιλόγου ο καθηγητής Κ. Κωστής. «Η κατάκτηση του “ευρωπαϊκού πεπρωμένου” σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ως κεκτημένο. Θα αποτελεί στο εξής μια διαρκή πρόκληση για τους Ελληνες».
http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_989.html#more
29 Μαΐου, 2013 στις 3:17 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Adj. 1. untoward – not in keeping with accepted standards of what is right or proper in polite society; «was buried with indecent haste»; «indecorous behavior»; «language unbecoming to a lady»; «unseemly to use profanity»; «moved to curb their untoward ribaldry»
indecent, unbecoming, uncomely, unseemly, indecorous
improper – not suitable or right or appropriate; «slightly improper to dine alone with a married man»; «improper medication»; «improper attire for the golf course»
2. untoward – contrary to your interests or welfare; «adverse circumstances»; «made a place for themselves under the most untoward conditions»
adverse, inauspicious
unfavorable, unfavourable – not encouraging or approving or pleasing; «unfavorable conditions»; «an unfavorable comparison»; «unfavorable comments», «unfavorable impression»
http://www.thefreedictionary.com/untoward
29 Μαΐου, 2013 στις 3:21 μμ
sodoma&gomora
… ως συνήθως
ΤράJ95ικ!!…
29 Μαΐου, 2013 στις 3:45 μμ
Γιάννης
Πάνο,
ναι, έλεγε κι εκείνο γιατί διαχώριζε το εθνικό από το θρησκευτικό :), χρησιμοποιούσε και τις δυο έννοιες χωρίς να τις ταυτίζει, και με τη μία συντασσόταν αλλά την άλλη την αντιμαχόταν.
Βέβαια, λ.χ. ο Καλδέλλης (Hellenism in Byzantium) λέει ότι oι Βυζαντινοί είχαν και παραείχαν ταυτότητα, και εξάλλου ένα κράτος χωρίς ταυτότητα δεν επιζεί 1000 χρόνια. Αλλά ας μην το παρακάνουμε με τις ταυτότητες (ή το «πρόσωπο» κ.λπ.), σάμπως είχαν οι επιδρομείς πιο επεξεργασμένη και συγκροτημένη ταυτότητα;
Αφώτιστος Φιλέλλην,
για να δούμε, θα επικρατήσει η αμερικανιά «ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας » αντί για την «επανάσταση του 1821»;
29 Μαΐου, 2013 στις 3:59 μμ
ΣΑΘ
@ j95
» …. από τη στιγμή που ούτε καν οι ίδιοι οι βυζαντινοί δε χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο [ Έλλην / Έλληνες / Ελληνικός ] παρά μόνο για τους θρησκευτικά Έλληνες i.e. ειδωλολάτρες.»
Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ακριβές.
Τους τελευταίους αιώνες τού Βυζαντίου, (αρχής γενομένης από τα τέλη του 11ου), οι όροι αυτοί ξαναπαίρνουν σταδιακά το παλιό πολιτιστικό και εθνολογικό τους περιεχόμενο.
Για τον ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη, (1155;-1216;), «οι Ρωμαίοι κάτοικοι της αυτοκρατορίας είναι Έλληνες.» (Ν. Σβορώνος, «Το Ελληνικό Έθνος»).
Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης, (1222-1254), έχει τη συνείδηση ότι ανήκει στο «γένος των Ελλήνων».
Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος, ονομάζει την Κωνσταντινούπολη «καταφύγιον» των Χριστιανών και «ελπίδα και χαράν πάντων των Ελλήνων». (Δες Σβορώνος ο.π.).
Ο Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, (1355-1452), απευθυνόμενος προς τον αυτοκράτορα Μανουήλ ΙΙ Παλαιολόγο, γράφει το πασίγνωστο:
«Εσμέν γαρ νυν, ων ηγείσθε τε και βασιλεύετε, Έλληνες το γένος, ως ή τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»
Το ποντιακό «ανάκλημα», αναφερόμενο στον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, λέει ο «Έλλεν Κωνσταντίνος». (Δες Γλύκατζη-Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο»).
Μήπως τα έχετε μπερδέψει λίγο;
29 Μαΐου, 2013 στις 4:56 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Γιάννης
Αν αυτο καταλαβες απο αυτο που ανηρτησα, καλυτερα μην τα διαβαζεις.
Η «απελευθερωση » ηταν ενα σχεδον αναπαντεχο, απροσδοκητο ατυχημα εμπλοκης του στολου των μεγαλων δυναμεων με τον οθωμανικο στολο στο Ναυαρινο.
29 Μαΐου, 2013 στις 5:41 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
‘Ανέβασα’, ώρα τώρα, ένα σχόλιο – απάντηση στον j95, μα δεν το βλέπω (πια)*.
Ήταν από τα σχόλια που γράφονται όχι χωρίς κάποια προσπάθεια.
Όταν ‘πρωτοανέβηκε’, έγραφε από πάνω:
«Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση» (ή κάτι τέτοιο)
Έχετε ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται;
Ευχαριστώ πολύ.
*Αυτό μου συμβαίνει για πρώτη φορά στην Καλύβα.
29 Μαΐου, 2013 στις 7:34 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
το σχόλιο το είχε κρατήσει ως «ύποπτο» το μηχάνημα και περίμενε να το δω και να το ελευθερώσω. Συμβαίνουν αυτά – είπαμε: ο καπιταλισμός παραμένει ατελής 😉
29 Μαΐου, 2013 στις 7:37 μμ
Πάνος
Γιάννης:
Προφανώς είχαν. Μόνο που αυτή η ταυτότητα («Ρωμαϊκή – Οικουμενική – Χριστιανική) που κάποτε τους επέτρεπε να κυριαρχούν στον κόσμο, δεν περνούσε πια από τα τελωνεία της Ιστορίας, είχε μείνει «κενή περιεχομένου», χωρίς να έχει αντικατασταθεί από άλλη. Γι’ αυτό και το βυζάντιο κατέρρευσε.
29 Μαΐου, 2013 στις 9:01 μμ
Πάνος
Φίλτατε, γιατί δεν ασχολείσαι με τα θέματα που παίζεις καλή μπάλα; Τι το θέλεις τώρα το Ναυαρίνο; 😉
29 Μαΐου, 2013 στις 9:23 μμ
2π
Kallhspera
h anagnwsh tou parakatw den endeiknytai gia ton djey kai loipoys ethnomhdenistes
kyndynos egkefalikoy klp (;
http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/26322-xoligount
Το Χόλιγουντ διαφημίζει τη Μεσσηνια
http://www.allocine.fr/video/player_gen_cmedia=19496453&cfilm=208883.html
apo to 35 defterlepto tou trailer
«»» toutos o topos xiliades xronia twra einai gematos mythoys kai tragwdies
pistepsa oti thaxei asxhmo telos
einai akoma edw (opws o hlios poy duei kai anatellei)
einai akoma edw»»»
kai meta mpainei h xaris alexioy
ta lefta moy ola gia ena tangko….
ta merh poy gyristhke to film
http://www.ropeofsilicon.com/mapping-before-midnight-follow-celine-and-jesse-around-southern-peloponnese/
sorry gia ta greeklish
Sodoma polu petyxhmeno to sxolio sou gia ton djey (;
29 Μαΐου, 2013 στις 9:34 μμ
δεξιος
Δεν υπάρχουν ατυχήματα παρά μόνον «ατυχήματα» στις διεθνείς σχέσεις όπου εμπλέκονται οι Άγγλοι.
29 Μαΐου, 2013 στις 9:44 μμ
Πάνος
«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. «Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος.
Αυτά και άλλα πολλά από την κ. Ελένη, εδώ:
http://antikleidi.com/2012/05/31/1453/
29 Μαΐου, 2013 στις 10:44 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Φίλτατε, γιατί δεν ασχολείσαι με τα θέματα που παίζεις καλή μπάλα; Τι το θέλεις τώρα το Ναυαρίνο; »
-Τι γυρευει ενας (ρουμελιωτης) Αφωτιστος στο Ναυαρίνο;
-Πηγα δεκαπενταυγουστο διακοπες και μ’ επιασε πονοδοντος.
29 Μαΐου, 2013 στις 11:14 μμ
sodoma&gomora
…«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ…»
Ο Μωάμεθ ο Πορθητής διώρισε ένα σκληρό αντι-καθολικό μοναχό (τον Γεννάδιο) στο πατριαρχικό θώκο, επικύρωσε και επεξέτεινε τα προνόμια και τις ασυλίες της ορθόδοξης εκκλησίας και περιέβαλε τον πατριάρχη με ευρεία δικαστική εξουσία (ειδικώτερα στον τομέα του οικογενειακού δικαίου) πάνω σε όλους τους χριστιανούς υπηκόους. «Ο χριστιανικός κλήρος έγινε ο αντικατοπτρισμός του ουλεμά» λέει ο Paul Coles στο: Οι Οθωμανοί στην Ευρώπη… υπενθυμίζοντάς μας ότι η ανικανότητα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συνθηκολογίσει με τον Παπισμό ήταν σημαντική αιτία που οι μεγάλες δυνάμεις της χριστιανικής Δύσης δεν κινήθηκαν γιά να βοηθήσουν κατά την διάρκεια της πολιορκίας (1451-1453)…
Με την Άλωση μιά παραμεθόρια ηγεμονία λαφυραγογών (μιά ανατολίτική ορδή που έκανε επιχειρήσεις σε μιά αρκετά ρευστή ζώνη ) μετατράπηκε σε μεγάλη αυτοκρατορία, σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστορικούς ιμπεριαλισμούς…
…Το Βυζάντιο δεν ανέλαβε ποτέ από τα γεγονότα του 1204 τότε που οι σταυροφόροι κυρίευσαν και λεηλάτησαν την πρωτεύουσα… Από τότε οι ελληνικές και βαλκανικές επαρχίες χάθηκαν…
Πάντως κακά τα ψέματα, η κατάρρευση της Σερβίας έκρινε την τύχη του Βυζαντίου…
Π2
τι γίνεται;…
Οι Παριζιάνοι αδουν ομαδικώς το: «Πότε θα κάνει ξαστεριά» … 🙂 🙂
O καιρός είναι πραγματικά Τράτζικ!! (χωρίς j95 αυτή τη φορά).
29 Μαΐου, 2013 στις 11:39 μμ
2π
Π2
τι γίνεται;…
Οι Παριζιάνοι αδουν ομαδικώς το: «Πότε θα κάνει ξαστεριά» … 🙂 🙂
O καιρός είναι πραγματικά Τράτζικ!! (χωρίς j95 αυτή τη φορά).
akribws
einai h basikh eidhsh kathe mera (maji me to gamo homo… )
proxtes gyrnaga spiti mesanyxta
6 °C edeixne to thermometro tou geitonikou farmakeioy
29 Μαΐου, 2013 στις 11:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
2π=6.28 °C …
29 Μαΐου, 2013 στις 11:54 μμ
2π
Α Φ
😉
kai den tolmaw kai na nostalghsw to kairo ths patridas
synnefo skonhs exei kalypsei edw kai dyo meres th kalamata
kai oso skeftomai ta perisuna kounoupia kai ta 38aria 40aria C …
telika to 6 ° mallon den mou kakopeftei 😉
30 Μαΐου, 2013 στις 12:01 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
2π
3×2π= 36.84 °C … < 38 °C
1. Καλως σε βρηκαμε.
2. Για τα κουνουπια
-Θα πηγαινεις σε μερη ξηρα, χωρις λιμναζοντα νερα, με ανεμο
– Οταν δεν φυσα βαζεις AUTAN citronella κ.λ.π.
30 Μαΐου, 2013 στις 12:12 πμ
2π
1 kalws sas ksanabriskw ki egw
an kai den sas exasa
sas diabajw anelleipws alla logw fortou ergasias den sxoliajw
2 Dystuxws sto patriko mou h mana mou exei kotes louloudia laxanokhpo dentra klp
ase drama oson afora ta kounoupia
kalhnyxta
sorry pano gia ta ektos thematos
30 Μαΐου, 2013 στις 3:25 πμ
Γιάννης - 2
Οδυσσέας Ελύτης, «Θάνατος και ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου»
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Ι
Ἔτσι καθὼς ἐστέκονταν ὀρθὸς μπροστὰ στὴν Πύλη κι ἄπαρτος μὲς στὴ λύπη του
Μακριὰ τοῦ κόσμου ποὺ ἡ ψυχή του γύρευε νὰ λογαριάσει στὸ φάρδος Παραδείσου Καὶ σκληρὸς πιὸ κι ἀπ’ τὴν πέτρα ποὺ δὲν τὸν εἴχανε κοιτάξει τρυφερὰ ποτὲ – κάποτε τὰ στραβὰ δόντια του ἄσπριζαν παράξενα
Κι ὅπως περνοῦσε μὲ τὸ βλέμμα του λίγο πιὸ πάνω ἀπ’ τοὺς ἀνθρώπους κι ἔβγανε ἀπ’ ὅλους Ἔναν ποὺ τοῦ χαμογελοῦσε τὸν Ἀληθινόν ποὺ ὁ χάρος δὲν τὸν ἔπιανε
Πρόσεχε νὰ προφέρει καθαρὰ τὴ λέξη θάλασσα ἔτσι ποὺ νὰ γυαλίσουν μέσα της ὅλα τὰ δελφίνια Κι ἡ ἐρημιὰ πολλὴ ποὺ νὰ χωρᾶ ὁ Θεός κι ἡ κάθε μιὰ σταγόνα σταθερὴ στὸν ἥλιο ν᾿ ἀνεβαίνει
Νέος ἀκόμα εἶχε δεῖ στοὺς ὤμους τῶν μεγάλων τὰ χρυσὰ νὰ λάμπουν καὶ νὰ φεύγουν Καὶ μιὰ νύχτα θυμᾶται σ’ ὥρα μεγάλης τρικυμίας βόγκηξε ὁ λαιμός τοῦ πόντου τόσο ποὺ θολώθη μὰ δὲν ἔστερξε νὰ τοῦ σταθεῖ
Βαρὺς ὁ κόσμος νὰ τὸν ζήσεις ὅμως γιὰ λίγη περηφάνια τὸ ἄξιζε.
II
Θεέ μου καὶ τώρα τι Πού ’χε μὲ χίλιους νὰ παλέψει χώρια μὲ τὴ μοναξιά του ποιος αὐτός πού ’ξερε μ’ ἕνα λόγο του νὰ δώσει ὁλάκερης τῆς γῆς νὰ ξεδιψάσει τι
Ποὺ ὅλα του τά ’χαν πάρει Καὶ τὰ πέδιλά του τὰ σταυροδετὰ καὶ τὸ τρικράνι του τὸ μυτερὸ καὶ τὸ τοιχίο ποὺ καβαλοῦσε κάθε ἀπομεσήμερο νὰ κρατάει τὰ γκέμια ἐνάντια στὸν καιρὸ σὰν ζόρικο καὶ πηδηχτὸ βαρκάκι
Καὶ μία φούχτα λουίζα ποὺ τὴν εἶχε τρίψει στὰ μάγουλα ἑνὸς κοριτσιοῦ μεσάνυχτα νὰ τὸ φιλήσει (πῶς κουρναλίζαν τὰ νερά τοῦ φεγγαριοῦ στὰ πέτρινα τὰ σκαλοπάτια τρεῖς γκρεμοὺς πάνω ἀπ’ τὴ θάλασσα…)
Μεσημέρι ἀπὸ νύχτα Καὶ μήτ’ ἕνας πλάι του Μονάχα οἱ λέξεις του οἱ πιστὲς πού ’σμιγαν ὅλα τους τὰ χρώματα ν᾿ ἀφήσουν μὲς στὸ χέρι του μιὰ λόγχη ἀπὸ ἄσπρο φῶς
Καὶ ἀντίκρυ σ᾿ ὅλο τῶν τειχῶν τὸ μάκρος μυρμηκιὰ οἱ χυμένες μὲς στὸ γύψο κεφαλὲς ὅσο ἔπαιρνε τὸ μάτι του
«Μεσημέρι ἀπὸ νύχτα – ὅλ᾿ ἡ ζωὴ μία λάμψη!» φώναξε κι ὅρμησε μὲς στὸ σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσὴ γραμμὴ ἀτελεύτητη
Καὶ ἀμέσως ἔνιωσε ξεκινημένη ἀπὸ μακριά ἡ στερνὴ χλωμάδα νὰ τὸν κυριεύει.
III
Τώρα καθὼς τοῦ ἥλιου ἡ φτερωτὴ ὁλοένα γυρνοῦσε καὶ πιὸ γρήγορα οἱ αὐλὲς βουτοῦσαν μέσα στὸ χειμώνα κι ἔβγαιναν πάλι κατακόκκινες ἀπ᾿ τὰ γεράνια
Κι οἱ μικροὶ δροσεροὶ τροῦλοι ὅμοια μέδουσες γαλάζιες ἔφταναν κάθε φορὰ καὶ πιὸ ψηλὰ στ᾿ ἀσήμια ποὺ τὰ ψιλοδούλευε ὁ ἀγέρας γι᾿ ἄλλων καιρών πιὸ μακρινῶν τὸ εἰκόνισμα
Κόρες παρθένες φέγγοντας ἡ ἀγκαλιὰ τους ἕνα θερινὸ ξημέρωμα φρέσκα βαγιόφυλλα καὶ τῆς μυρσίνης τῆς ξεριζωμένης τῶν βυθῶν σταλάζοντας ἰώδιο τὰ κλωνάρια
Τοῦ ’φερναν Ἐνῶ κάτω ἀπ᾿ τὰ πόδια του ἄκουγε στὴ μεγάλη καταβόθρα νὰ καταποντίζονται πλῶρες μαύρων καραβιῶν τ᾿ἀρχαῖα καὶ καπνισμένα ξύλα ὄθε μὲ στυλωμένο μάτι ὀρθὲς ἀκόμη Θεομήτορες ἐπιτιμούσανε
Ἀναποδογυρισμένα στὶς χωματερὲς ἀλόγατα σωρὸς τὰ χτίσματα μικρὰ μεγάλα θρουβαλιασμὸς καὶ σκόνης ἄναμμα μὲς στὸν ἀέρα
Πάντοτε μὲ μιὰ λέξη μὲς στὰ δόντια του ἄσπαστη κειτάμενος
Αὐτὸςὁ τελευταῖος Ἕλληνας!1969
Από την ποιητική συλλογή «ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ»
30 Μαΐου, 2013 στις 8:38 πμ
Πάνος
Ο στίχος που σου φτιάχνει τη μέρα…
Θενξ, Γιάννη!
30 Μαΐου, 2013 στις 11:28 μμ
Γιάννης - 2
Πάνο,
επιτρεψέ μου να προσθέσω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου του Κωστή Παλαμά.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
…
Κι απ’ τους πάπυρους εκείνους µια ψυχή
θάρρεψα πως χύθη,
και γρικήθηκ’ ένας ύµνος θριαµβευτής,
κι απ’ των τάφων έβγαινε τα βύθη:
«Θα διαβούµε και στεριές και πέλαγα,
θα σταθούµε όπου το πόδι δεν µπορεί
Τούρκου κανενός να µας πατήσει•
από την πατρίδα µας διωγµένοι,
και σβησµένοι απ’ την Ανατολή,
θ’ ανατείλουµε στη Δύση.
…
Ο ΓΥΦΤΟΣ
…
Θα’ ρθει µέρα, και θα δώσετε τα χέρια σας,
Εθνικοί και Γαλιλαίοι, ανοιχτοµάτες,
ποτισµένοι το βοτάνι της ζωής
τα φαντάσµατα θα δείτε σα φαντάσµατα
και θ’ απλώσετε τα χέρια, απ’ όσα ζουν
να κρατήσετε κι εσείς!