Μακάρι να ήταν μόνο ο Ευαγγελισμός «στην κόψη του ξυραφιού»…

Στην κόψη του ξυραφιού ο Ευαγγελισμός

Τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό, αναδεικνύουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η στελέχωση κρίσιμων μονάδων, όπως οι εντατικές, είναι χαμηλότερη απ’ όσα ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές, αλλά και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 20 μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), 14 εμφραγμάτων, 8 ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών (ΑΚΑ), 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα.

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα, έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ’ το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη διοίκηση.

• Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ με 30 κλίνες έπρεπε να εργάζονται 120 νοσηλευτές και εργάζονται 33.
• Στη ΜΑΦ με 20 κλίνες, έπρεπε να υπηρετούν 60 νοσηλευτές και υπηρετούν 16.
• Στη μονάδα εμφραγμάτων με 14 κλίνες έπρεπε να υπηρετούν 42 και υπηρετούν 16.
• Στον τεχνητό νεφρό με 24 θέσεις αιμοκάθαρσης έπρεπε να υπηρετούν 36 και υπηρετούν μόλις 17.
• Στην ΑΚΑ με 8 κλίνες, έπρεπε να υπηρετούν 32 και υπηρετούν 10.

Συνολικά, στις παραπάνω μονάδες έπρεπε να απασχολούνται 317 νοσηλευτές και υπηρετούν μόλις 150. Δηλαδή, λείπουν 59 νοσηλευτές ΠΕ –ΤΕ (και αρκετοί ΔΕ) για να φτάσουμε το ελάχιστο όριο ασφαλείας των μονάδων και 167 για να φτάσουμε τα διεθνή standards.

Φυσικοθεραπείες στις μονάδες δεν γίνονται Σάββατα, Κυριακές και αργίες, δηλαδή το 1/3 του χρόνου.

Οι άλλες βοηθητικές υπηρεσίες (γραφείς, τραπεζοκόμοι, καθαριστές) είναι ελλιπέστατες.

Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί λόγω κλειστών κλινών εντατικής (απ’ όπου γίνεται και η επιλογή μοσχευμάτων).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «το γεγονός ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες οφείλεται μέχρι τώρα στη δική μας θέληση – φιλότιμο – αυταπάρνηση και βέβαια, αποβαίνει σε βάρος της υγείας μας και των οικογενειών μας».

Στην κόψη του ξυραφιού ο Ευαγγελισμός | ειδησεις , κοινωνια | Ημερησία.