Η άφιξή της συζητήθηκε. Μίλησε στο BFest της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και στους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν είναι μια προσωπικότητα με ισχυρή επιρροή στη σύγχρονη αριστερή διανόηση. Από το «Δόγμα του Σοκ» και το «No Logo» μέχρι τις παρεμβάσεις της στο κίνημα Occupy, η Καναδέζα Κλάιν, εκτός από το να γράφει βιβλία που ξεχωρίζουν, ξέρει και να πιάνει τον παλμό μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση. Τη συναντήσαμε σε ένα μικρό καφέ κάτω από τα δέντρα, πίσω από τη Μιχαλακοπούλου. Εκεί, μιλήσαμε για το κίνημα, για την άνοδο της Ακροδεξιάς, που την ανησυχεί ιδιαίτερα, για τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές, που την γεμίζει ελπίδα, για τους «όχι τόσο τεμπέληδες» Έλληνες και για την «επική αλλαγή θέματος», για το ΔΝΤ, που «αυτομαστιγώνεται», και βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου που θα εξηγεί πως το «όχι στη λιτότητα δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου».

Αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τους πιο ανεύθυνους ανθρώπους στον πλανήτη, που τζογάρουν με τρόπο που κατάφεραν να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα και δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν, ούτε έναντι της Δικαιοσύνης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

* Το κίνημα που έγινε γνωστό ως «κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης» (antiglobalization movement) συσπείρωνε πρακτικά τη φοιτητική και ακαδημαϊκή Αριστερά και κάποιες ομάδες οικολόγων. Το σημερινό κίνημα που στην Αμερική λέγεται Occupy και στην Ευρώπη λέγεται «των πλατειών» ή των Αγανακτισμένων είναι πολύ πιο μαζικό και πολύ πιο «απλό» ως προς τις παραδοχές του. Κινητοποίησε και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Η λύση είναι τα πιο πλατιά κινήματα με πιο μετριοπαθή αιτήματα και στόχους;

Δεν ισχύει πως το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης συσπείρωνε μόνο αυτά τα κομμάτια, το εργατικό κίνημα είχε πολύ σημαντική δράση μέσα στο κίνημα. Νομίζω πως η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κινήματα είναι πως το κίνημα κατά της εμπορικής παγκοσμιοποίησης που ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στο Σιάτλ, το 1999, αλλά προϋπήρχε, είναι πως ήταν ένα κίνημα που γεννήθηκε εν μέσω οικονομικής έκρηξης.

Ξέρετε, όταν «συνέβη» το Σιάτλ, βρισκόμασταν στην ακμή της φούσκας του «.com» (του Διαδικτύου) και μιλάμε για τη γενέτειρα του Μπιλ Γκέιτς. Πολύς κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει «ποιο είναι το πρόβλημά μας», το πάρτι συνεχιζόταν και η φούσκα ήταν τόσο φουσκωμένη κι εμείς επισημαίναμε το κόστος που θα έχει αυτό στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές κ.ο.κ. Τότε όμως κανείς δεν ήθελε να ακούσει γι’ αυτό, διότι περνούσαν μια χαρά. Οπότε ήταν δυσκολότερο να φτάσουμε και να επηρεάσουμε ένα πιο mainstream κοινό, σε αντίθεση με το Occupy, όπου υπήρχε εν πολλοίς η λαϊκή συμφωνία πως αυτό το μοντέλο αποτυγχάνει και κατά συνέπεια ήταν ισχυρότερη η προοπτική του να εξελιχθεί σε ένα μαζικό κίνημα.

Επίσης υπήρχε σε μεγάλο βαθμό η στήριξη των ΜΜΕ. Στις πρώτες εβδομάδες του «Καταλάβατε», τα ΜΜΕ είχαν σχεδόν «ερωτευτεί» το κίνημα, άνοιξαν λοιπόν την συζήτηση για την ανισότητα, έγιναν πολύ καλές δημοσιογραφικές δουλειές από τα κυρίαρχα Μέσα για τα ζητήματα αυτά. Βέβαια, στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι αστυνομικοί, οι διαδηλωτές και η καταστολή και ξεκίνησαν να ψάχνουν τις εναλλακτικές κ.ο.κ. Η δεκτικότητα λοιπόν ήταν μεγαλύτερη και αυτή είναι βασική διαφορά ενός κινήματος που γεννιέται εν μέσω ακμής με ένα άλλο που γεννιέται εν μέσω κρίσης.

* Το επιχείρημα του 99% ενάντια στο 1% δεν είναι λίγο αποπροσανατολιστικό;

Νομίζω πως το «99% ενάντια στο 1%» ήταν φανταστικό, και την ίδια στιγμή σίγουρα προβληματικό. Ήταν φανταστικό διότι ήταν τόσο ευρύ και ακουγόταν καλά στα αυτιά των πολλών. Είναι ένα μήνυμα που δίνει την μεγάλη εικόνα. Είναι γεγονός πως αυτό το οικονομικό μοντέλο ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το 1% και ο περισσότερος κόσμος είτε χάνει είτε τελματώνεται, αλλά δεν χάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα με το σύνθημα του 99%, ότι διαγράφει τις μείζονες διαφορές βάσει των οποίων ο κόσμος πλήττεται. Κάποιος από την ανώτερη μεσαία τάξη μπορεί να δει τον μισθό του να μένει στάσιμος, ωστόσο κάποιος άλλος έχει χάσει το σπίτι του, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συγκριθούν. Νομίζω πως το σύνθημα θέτει καλά το «ποιος επωφελείται» από αυτό, «ποιον εξυπηρετεί». Θα μπορούσαν ίσως να έχουν επικεντρωθεί και στο 0,1%, διότι εκεί είναι τα ακόμη πιο πολλά λεφτά.

* Κεντρικό στην ατζέντα σας είναι το οικολογικό. Έχετε χαρακτηρίσει τον Καναδά «κλιματικό εγκληματία». Μια καναδική εταιρεία, η «El Dorado Gold» με την υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ και της κυβέρνησης προχωράει σε εξόρυξη καταστρέφοντας μεταξύ άλλων το αρχέγονο δάσος και το νερό. Πιστεύετε ότι μία χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι εύκολο να απαντήσει «όχι» σε κάτι που έχει μέσα τη λέξη «χρυσός»;

Η Ελλάδα μπορεί να πει «όχι» στον χρυσό. Ο κόσμος λέει «όχι» στον χρυσό, όχι όλοι, όπως επισημαίνεις, αλλά εκείνοι που λένε το «όχι» το λένε με τόση σαφήνεια και με τόσο κουράγιο και κυρίως αντιστέκονται σε αυτήν τη λογική που λέει ότι «δεν έχεις την πολυτέλεια να νοιάζεσαι για το περιβάλλον εν μέσω κρίσης» και πως «ο στόχος είναι το να βγάλεις λεφτά, ανεξάρτητα από το ποια είναι η νέα επένδυση». Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που λειτουργεί το «Δόγμα του Σοκ», διαγράφοντας τις όποιες αντιστάσεις ή ανησυχίες εμφανίζονται, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό που η τοπική κοινωνία οργανώθηκε και αντιδρά πέρα από το πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα. Έχουν πολλά να χάσουν, η πραγματική τους οικονομία είναι σε κίνδυνο, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ο τουρισμός, και δεν είναι διατεθειμένοι να την θυσιάσουν.

Είναι μια πολύ σημαντική μάχη, που θα αποτελέσει «προηγούμενο» αντίστασης σε αυτή τη λογική και σε ευρύτερα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Αντιδρά η τοπική κοινωνία επειδή επηρεάζεται ο τόπος της -όπως είπες- όμως επηρεάζεται και ένα αρχέγονο δάσος, θα αποψιλωθεί, θα υπάρξουν και κλιματικές συνέπειες καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα για να απορροφήσουν τον άνθρακα. Το πρόβλημα όμως είναι ευρωπαϊκό, η Ευρώπη προ κρίσης άνοιγε τον δρόμο για την προστασία από την κλιματική αλλαγή -όχι πως τα πήγαινε τέλεια ή πως οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ήταν αρκετά υψηλοί-, αλλά μετά την κρίση βλέπουμε να εγκαταλείπονται οι στόχοι στην μία χώρα μετά την άλλη. Και εδώ εφαρμόζονται πρακτικές με πολύ μεγάλο κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον, επηρεάζοντας την αλιεία, τον τουρισμό…

Το ερώτημα είναι: «τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε;». Ελπίζω να μην περιοριστείτε μόνο σε αυτή τη μάχη, αλλά να γενικεύσετε και να οδηγηθείτε σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το «πόσα ακόμα είναι διατεθειμένος ο ελληνικός λαός να θυσιάσει στο όνομα της ανάπτυξης και ενός οικονομικού μοντέλου που ήδη αποτυγχάνει».

* Όπως ήδη γνωρίζετε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εμφανίζονται νεοναζιστικά, ρατσιστικά, βίαια κόμματα. Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τέτοιες δυνάμεις, 60 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο;

Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μακράν το πιο ανησυχητικό ζήτημα. Η ιστορική ειρωνεία πως η Γερμανία παίζει ξανά τόσο κεντρικό ρόλο σε αυτό, πιέζοντας, την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τους όρους για την ανάδειξη του νεοφασισμού στην Ευρώπη με εντυπωσιάζει. Στη Γερμανία καταλαβαίνουν πως αν επιβάλουν τη «θεραπεία του σοκ» εντός συνόρων θα απελευθερώσουν τους δαίμονες τους και γι αυτό υπάρχει έχει ισχυρό κοινωνικό δίχτυ. Οι Γερμανοί φοβούνται τι θα συνέβαινε αν δεν το είχαν, γνωρίζουν την ιστορία τους και ενώ διατηρούν το κοινωνικό κράτος τους, το αφανίζουν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο αναμενόμενα, αλλά δεδομένα, έχουμε μάθει το μάθημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξέρουμε πως αν ταπεινώσεις έναν λαό με κυρώσεις -και αυτό που ονομάζουν λιτότητα είναι στην πραγματικότητα κυρώσεις και δη τιμωρητικές- θα υπάρξουν συνέπειες. Ας μην γελιόμαστε, τιμωρούν τους «τεμπέληδες» Έλληνες και επιτρέψτε μου, οι κυρώσεις είναι και ρατσιστικές. Ο τρόπος με τον οποίο μιλούν στη βόρεια Ευρώπη για την Ελλάδα είναι ρατσιστικός, δίνουν τροφή στον ρατσισμό, μια μερίδα Ελλήνων θέλει να αποδείξει πως είναι «λευκή» πως είναι ευρωπαϊκή, καθώς ώς ένα βαθμό είναι πιο σκούρα και πιο «μεσανατολική». Οι επιθέσεις στους μετανάστες συνιστούν δήλωση λευκότητας και ευρωπαϊκότητας.

Η Γερμανία έχει μερίδιο της ευθύνης. Οι άλλες δυνάμεις, που επίσης έχουν μερίδιο ευθύνης, είναι εκείνες που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά το αίσθημα της απελπισίας, όταν λοιπόν τους λένε πως η εξουσία είναι στα χέρια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, κάποιοι βρίσκουν ένα μικρό πεδίο στο οποίο να μπορούν να αποδείξουν και να ασκήσουν την εξουσία τους, επιτιθέμενοι σε κάποιον μετανάστη μαγαζάτορα ή σε κάποιον άστεγο. Το μήνυμα που μεταδίδουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι επικίνδυνο.

* Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, είμαστε «τεμπέληδες φοροφυγάδες που πίνουν ούζο»;

Αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τους πιο ανεύθυνους ανθρώπους στον πλανήτη, που τζογάρουν με τρόπο που κατάφεραν να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα και δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν, ούτε έναντι της Δικαιοσύνης. Ο τομέας τους παραμένει ανεξέλεγκτος. Πρόκειται για ένα επικό παράδειγμα αλλαγής θέματος. Υπάρχει και άλλο ένα επίπεδο, στον νεοφιλελευθερισμό, όλοι είναι τόσο εξαντλημένοι, αγχωμένοι και επισφαλείς, που έχουν πεισθεί ότι «οι άλλοι» είναι σε καλύτερη μοίρα, οι άνθρωποι ζηλεύουν και γίνονται μοχθηροί, έτσι γαλουχούνται στον καπιταλισμό… Η ιδέα πως κάποιος κάπου αλλού περνάει καλύτερα, ενδεχομένως δε να έχει και μεγαλύτερο διάλειμμα από τη δουλειά του, τους εξοργίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που το «μήνυμα» του τεμπέλη Έλληνα πουλάει τόσο πολύ ακόμη και στη Βόρεια Αμερική. Τα πραγματικά στοιχεία λίγη σημασία έχουν.

* Τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως έχει γίνει πιο «μετριοπαθές» σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οδηγούσε τις χώρες στην καταστροφή. Πώς το σχολιάζετε;

Κάθε λίγο, και λιγάκι το ΔΝΤ εκδίδει μια έκθεση «mea culpa», όπου λέει «Ουπς! μας συγχωρείτε, δεν θέλαμε να καταρρεύσει η οικονομία σας, θα αλλάξουμε». Η αλήθεια είναι πως, και με βάση τα δικά τους στοιχεία, η λιτότητα δεν λειτουργεί, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν. Βλέποντας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από το παρελθόν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι «γιατί συνεχίζουν να το κάνουν αυτό»; Τελικά, ανάγεται στην ανάγκη να ασκούν εξουσία όπου μπορούν. Έτσι, ασκούν εξουσία στον ελληνικό δημόσιο τομέα επειδή αρνούνται να ασκήσουν εξουσία στις τράπεζες. Επιλέγουν την εύκολη λύση.

* Είναι μεγάλη η πιθανότητα στις επόμενες εκλογές να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση. Πόσο δύσκολο θα είναι να προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πράγματα σε ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον;

Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να αλλάξει μόνη της τα πράγματα. Λέω εδώ και καιρό πως η μεγαλύτερη προοπτική είναι να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο οι χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις «τακτικές τρομοκρατίας» των διεθνών πιστωτών. Χρειάζεται όμως να ενωθούν και να μοιραστούν ένα κοινό οικονομικό όραμα.

Η Αργεντινή, μετά την κρίση, ήταν σε θέση να ανακάμψει -ώς ένα βαθμό- διότι κάτι άλλαζε σε όλη τη Λ. Αμερική. Δεν ήταν μόνο η Αργεντινή, ήταν και η Βολιβία, το Εκουαδόρ, ο Λούλα στη Βραζιλία, η Βενεζουέλα, υπήρχε μία αριστερή παλίρροια, κυβερνήσεις απέρριπταν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Yπήρχε η επιθυμία να απαγκιστρωθούν από τον ζυγό του ΔΝΤ και να δημιουργήσουν νέα οικονομικά μέτωπα μόνοι τους, έτσι δημιούργησαν νέα δίκτυα δανεισμού. Η Βενεζουέλα δάνειζε σε χώρες που είχαν προβλήματα, υπήρχε και η ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της Αμερικής μας), που λειτουργούσε ως εμπορικό μέτωπο ώστε καμία χώρα να μην μείνει μόνη της εν μέσω θυέλλης.

Οπότε, νομίζω πως το να είναι κανείς στην Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε ένα ρόπαλο, σε μία ισχυρή δύναμη εξαναγκασμού, την ώρα που τα εγχώρια ΜΜΕ θέτουν την βάση για τη συζήτηση στο δίλημμα «Λιτότητα ή Βιβλική Αποκάλυψη». Λέτε πως ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επόμενες εκλογές, εγώ λέω πως οι πιθανότητές του θα ήσαν πολύ περισσότερες αν ο κόσμος ένιωθε πως λέγοντας «όχι» στη λιτότητα υπήρχε ένα όραμα, μια εικόνα για το πως θα είναι αν πουν «ναι», για το πώς είναι η ζωή μετά τη λιτότητα.

Έτσι, αν αναγκαστείτε να αποχωρήσετε από το ευρώ -όχι πως πρέπει να το κάνετε ή έστω να το χρησιμοποιήσετε ως μέσο διαπραγμάτευσης και αξιόπιστης απειλής- να ξέρουν τι θα συμβεί. Νομίζω πως αυτό πρέπει να γίνει και ξεκινάει να δρομολογείται, πρέπει να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι εκείνη η εναλλακτική οικονομική διαμόρφωση – διότι είναι προτέρημα το ότι τόσες άλλες χώρες είναι σε παρόμοια κατάσταση. Είναι σημαντικό να δείτε προς τη Λατινική Αμερική και τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες της ALBA ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα μέτωπο κατά του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.

Τώρα, ο στόχος δεν είναι να πειστεί ο κόσμος πως οι πολιτικές λιτότητας είναι απεχθείς, αλλά πως λέγοντας, όχι σε αυτές τις πολιτικές δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. Πρέπει να αρθρώσετε πώς θα είναι ο άλλος κόσμος. Ξέρω πως γίνεται πολλή συζήτηση επ’ αυτού, για το κατά πόσο η άρνηση της λιτότητας είναι αρκετή ή αν πρέπει να δώσετε εναλλακτική εικόνα. Νομίζω πως είναι απαραίτητο. Κατά τη σύντομη παραμονή μου στην Ελλάδα παρατήρησα πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο φόβος για το άγνωστο και η εξίσωση του άγνωστου με το τέλος του κόσμου.

Η Ναόμι Κλάιν στην «Αυγή»: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφηγηθεί το μέλλον – Η Αυγή Online.

Kατηγορίες

Αρχείο

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 522 ακόμα followers

Follow Η καλύβα ψηλά στο βουνό on WordPress.com

Blog Stats

  • 9.493.029 hits

…ξεχνά η κυρία τυρόπιττα ότι κατά της παγκοσμιοποίησης είναι κάθε έλλογος άνθρωπος

και ουχί τα αριστεροαναρχικά παραφερνάλια που υπερασπίζεται…και που ουσιαστικά την στηρίζουν, καπελώνοντας κάθε ανεξάρτητη προσωπικότητα

κλάϊν μάϊν και ναόμι κάμπελ…που λέγει και το μειράκιον

πεπ,

οι πραγματικοί Έλληνες και Χριστιανοί δε βρίζουν ποτέ. Στραβοξύπνησες; 😉

ποιός σου είπε ότι είμαι πραγματικός Ελληνας και Χριστιανός (sic) ???

Είμαι αυτός που είμαι._

και τι διαχωρίζει ορίτζιναλ από παρεμφερέ ?
και σε ποιές στήλες είναι οριοθετημένα τα όρια και τα ring pass not ?

Boy…ενώ έχεις εξαιρετικές στιγμές

εξακολουθεί το θηρίον της ομοιόστασης inside να σε μπερδεύει με στερεότυπα, όπως και πολλούς άλλους φίλους….μεταβάλλοντάς σας σε σιγουράκια ως προς την συναινετική πραγματικότητα 🙂 (γλώσσα όξω)

ps- ξύπνησα καλύτερα παρά ποτές για τον τελευταίο μήνα (σχεδόν περπατώ ψιλοκαλά)

πεπ,

μην κάνεις έτσι, δεν σε είπαμε και καμπούρη 😉

Ένη,

χρόνια το λέω, το περιβάλλον δεν είναι «ϊδέα» (και μάλιστα «έμμονη», όπως υποστηρίζουν κάποιοι χαχανούληδες), είναι συγκεκριμένος ΥΛΙΚΟΣ (αλλά όχι μόνο υλικός) πλούτος – τον οποίο τον κατακλέβουν, από εμάς και τα παιδιά μας. Με την έννοια αυτή η υπεράσπισή του έχει και έντονο ταξικό χαρακτήρα, αν και πρόκειται για οικουμενικό θέμα, μακροπρόθεσμα. Η εξέγερση στην Τουρκία είχε οικολογική αφορμή, τα αίτιά της όμως είναι διαφορετικά.

«…ξεχνά η κυρία τυρόπιττα ότι κατά της παγκοσμιοποίησης είναι κάθε έλλογος άνθρωπος»
Εξαρτάται πως ορίζεις την παγκοσμιοποίηση. Εγώ είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων σε ανρθώπους και προϊόντα. Είμαι παράλογος;

Πάνος: «Ο Τσίπρας καθ΄οδόν προς Ιερισσό….»

Καβάλα σε ευγενικό ημίονο;

Ναι, Πάνο, αλλο εσυ αλλο η Ναομι

Η Ναομι, εξηντλησε το θεμα της οικονομίας (το βιβλιο κυκλοφόρησε πρωτη φορά το 2002), επίσης και το θεμα της λιτότητας

και στρεφεται σε θεματα πιο πιασαρικα και επικαιρα (μετα και τα γεγονότα στην Τουρκια)

επειδή ειναι μια πολύ καλη δημοσιογραφος και κυνηγα την επικαιρότητα.

Εχει συνειδητοποιησε οτι ειναι εν τελει μια……»σταρ» της δημοσιότητας.

και δεν αφηνει τιποτα ανεκμεταλλευτο.

Ουδεις ψόγος για την ιδια.

Δεν ξερω για το κοινό της. «wink»

Στο παραπάνω μου σχόλιο ξέχασα να προσθέσω το σημαντικότερο, ότι είμαι υπέρ της παγκοσμιοποίησης (ανοιχτών συνόρων δηλαδή) των ιδεών και του πολιτισμού.

xberliner
Εχω την αίσθηση ότι δεν χρειαζόταν να συμπληρώσεις το πρώτο σου σχόλιο. Οι άνθρωποι των ανοιχτών συνόρων είναι (εκ των πραγμάτων) φορείς ιδεών και πολιτισμού.

@ bas
Συμφωνώ, αλλά δεν το ξέρουν όλοι ή λίγοι το καταλαβαίνουν.

Στις κατηγορίες ότι δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας στην επένδυση χρυσού, απάντησε πως φυσικά και νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας.

Όμως, αναρωτήθηκε, πόσες εκατοντάδες, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και άλλες δραστηριότητες, εξαιτίας των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού.

Αναρωτήθηκε βέβαια, απέφυγε να απαντήσει μια και η απάντηση είναι «ΜΗΔΕΝ».

Εξωφρενική αλητεία, οριστικό διαζύγιο της ελ αριστεράς από την εργατική τάξη.

Και κατευθυνόμενος επί πώλου όνου προς Ιερισσόν..

«Μπλόκο στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερισσό, έκαναν μεταλλωρύχοι που εργάζονται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στον τόπο έσπευσε και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων, που έχουν καταλάβει το δρόμο στη διασταύρωση Μεγάλης Παναγιάς-Πλανών, πριν από την Ιερισσό, έδωσαν ψήφισμα στον κ. Τσίπρα και του ζήτησαν να μην «ξεσηκώνει» τους κατοίκους εναντίον της επένδυσης χρυσού, στην οποία εργάζονται.«

Να μετρήσουν πρώτα τους σταυρούς τους και μετά βλέπουμε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει στεγνά την πλειοψηφία της περιοχής στο όνομα όχι των 1500 σταυρών της Ιγγλέζη, αλλά των εκατοντάδων χιλιάδων κοπριτών από άλλους νομούς.

γειά σου ορέ Τζέη τεταρτοδιεθνίτη εργατοπατέρα 🙂

[…] Η άφιξή της συζητήθηκε. Μίλησε στο BFest της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και στους “Φακέλους” του Αλέξη Παπαχελά. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας …read more […]

Προφανως εχει χαθει η φαντασια στον ελληνικο χωρο. Η λυση ειναι προφανης ο βελτιστος συνδυασμος της ηπιας εξορυξης με τουρισμο, γεωργια, κτηνοτροφια, αλιεια, κ.λ.π.

Γινεται θεματικο παρκο εξορυξης χρυσου για ξενους τουριστες και οψιμους συριζαιους που θελουν να εξορυξουν εστω και ενα ψηγμα χρυσου με την γνωστη μεθοδο των χρυσοθηρων της αγριας Δυσης των ΗΠΑ σε ωραια περιοχη απεναντι απο τον Ολυμπο των 12 θεων κ.λ.π. αλλα και να ξεναγηθουν στις παλιες μεταλλευτικες στοες απο την εποχη του μεγα Αλεξανδρου και αλλα τετοια που τα γνωριζετε εσεις καλυτερα.οι αγροκτηνοτροφικος τουρισμος (μαζεμα ελιας, μελιου, αρμεγμα,…) συνδυαζαεαι με τον κλασσικο τουρισμο, την γεωργια, την κτηνατροφια, την αλιεια,κ.λπ.

Καλουνται οι κατοικοι και οι επιχειρηματιες του Β.Ελλαδας (συμπεριλαμβανομενων των Ελληνο-ρωσων) να αναλαβουν δραση.

ΥΓ Μονον μην ελθω και βρω παρανομες χωματερες και λατομεια, αυθαιρετες βιλλες και βιλλιτσες στα δαση, κατσιγαρο απο ελαιοτριβεια, σκουπιδια και ψοφια ζωα σε ρεματα, μπαζα στα πρανη των δρομων, παρανομο κυνηγι ή υλοτομια, ….

μπορεί να έχει δίκιο σε κάποια πράγματα αλλά σε άλλα ειναι μακριά νυχτωμένη η κ. Κλαιν

τεταρτοδιεθνίτη

πέντεδέκα άτομα ήταν στο ……μπλόκο ( ούτε ταξί δεν γεμίζανε )

Τα έδειξε το Σκάι 🙂

Δεν προσεχει ο Συριζας και ο Παχτας τις αναπτυξιακες μου προτασεις , (σχολιο μου Ιουνίου 5, 2013 στις 4:58 μμ) αλλα και εσεις αγαπητοι συν-σχολιαστες!!!!

Ψαχνοντας υλικο για ενα αφηγημα που γραφω και που εκτυλισετια στην Αριζονα, βρηκα αρκετες ιστοριες με παλια μεταλλευτικα κεντρα οπως του Tobstone και του Bisbee , στο οποιο οταν το 1975 εκλεισαν τα ορυχεια, πολλοί πιστοί εθελοντές καθαρισαν χιλιάδες τόνους αχρηστων βραχων και κατασκευσαν νεες ξυλινες υποστηριξεις των παλαιων στοων Είχαν βοήθεια από τοπικές ομάδες και άτομα που υποστήριξαν και εκαναν γευματα για τους εργαζόμενους.

Για αυτο εγραψα «και να ξεναγηθουν στις παλιες μεταλλευτικες στοες απο την εποχη του μεγα Αλεξανδρου «. Υπαρχουν πλεον Ελληνες να θελησουν να δουλεψουν εθελοντικα για την τοπικη αναπτυξη ;

ΥΓ Bisbee «Mining decline and closure[edit]
By 1950, boom times were over and the population of the City of Bisbee had dropped to less than 6,000, but the introduction of open-pit mining and continued underground work would see the town escape the fate of many of its early contemporaries. However, in 1975 the Phelps Dodge Corporation finally halted its Bisbee copper-mining operations. The resulting exodus of mine employees might have been the end of the town. Phelps Dodge Corporation closed the Bisbee underground mines in the summer of 1975. Bisbee Mayor Chuck Eads, with the generous cooperation of Phelps Dodge, brought to reality the idea of opening a mine tour through a portion of the world-famous Copper Queen Mine. Mayor Eads felt that history of mining should be kept alive in Bisbee and in a manner that would attract tourists to the community. Many faithful volunteers cleared thousands of tons of fallen rock and re-timbered the old workings. They were assisted by local individuals and groups who furnished support and food for the workers. The local effort came to the attention of a federal agency, the Economic Development Administration, which approved a large grant to the City of Bisbee to help the mine tour project and other improvements in downtown Bisbee designed to aid the tourist business. The Queen Mine Tour was officially opened to visitors on February 1, 1976. Since then, more than a million visitors, from all 50 states and more than 30 foreign countries, have enjoyed the ride into the mountain on the underground mine tour train. Bisbee survived and remains as the county seat.» wikipedia

πέντεδέκα άτομα ήταν στο ……μπλόκο

Δεν ήταν μπλόκο, ήταν πολιτισμένη επίδοση ψηφίσματος. Τα μπλόκα τα κάνουν κόκκινοι και μαύροι φασίστες.

ή αν προτιμάς παθητικοί και ενεργητικοί φασίστες αντίστοιχα, για να μην ξεχνάμε και ποιανών η κωλάθρα έγινε μπουγαδοκόφινο τελευταία φορά που είχατε συζυγικό καυγαδάκι.

προφανώς μικρέ κρίνεις εξ ιδίων τα ….αλλότρια 🙂

Και για το …μπλόκο δεν το έγραψα εγώ αλλά το έφερε εδώ ο οινοποιός 4:12μμ

«Μπλόκο στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερισσό, έκαναν μεταλλωρύχοι που εργάζονται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στον τόπο έσπευσε και ισχυρή αστυνομική δύναμη.»

Τα ανοικτά σύνορα σημαίνουν απλά Κινεζοποίηση. Οπως επίσης όλοι οι υποστηρικτές των ανοικτών συνόρων δεν μας λένε τι θα γίνει όταν μερικά εκατομύρια επιπλέον Ασιάτες έρθουν στο Ελλαδιστάν αφού οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έδεσαν το γάιδαρο τους με τη συνθήκη του Δουβλίνου. Για το γεγονός ότι εδώ θα έρθουν οι Πακιστανοί και οι λοιποί, και οι Ελληνες θα πρέπει να φύγουν για αλλού, μούγκα οι Νεοφιλελεύθεροι. Μένουν βέβαια στο κλισέ των ανοικτών ιδεών και των ανοικτών συνόρων. Βέβαια οι περισσότεροι βλάκες τους ψήφιζαν και ορίστε τώρα τα αποτελέσματα. Ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, ανθρώπων και κεφαλαίων.. Βέβαια δεν μας λένε ότι οι ΗΠΑ βάζουν δασμούς σε κάθε εισαγόμενο προιόν και δεν δίνουν βίζα αν δεν σε περάσουν από γενεές δεκατέσσερις.. Μόνο εδώ στο Γιουνανιστάν μαζέψαμε όλους τους κατακαημένους των 3 αιώνων αποικιοκρατίας και καταστρέψαμε κάθε εντόπια παραγωγή για χάρη των εισαγωγέων Κινέζικων και Βουλγάρικων προιόντων μαιμού.. Φέρνει ο άλλος γάλα σκόνη από Κίνα με μελαμίνες, το ανακατεύει με γνήσιο Ελληνικό και σου πουλάει φέτα. Φέρνει ο άλλος μέλι Βουλγαρίας, το ανακατεύει με Κρητικό θυμαρίσιο μέλι, βάζει και μια Κρήτη απάνω και καθαρίσαμε.. Τώρα ο κοσμάκης βέβαια που τρώει τις μελαμίνες και τα ραδιενεργά κατάλοιπα του Κοζλοντούι και είναι και περήφανος που στηρίζει την ελληνική παραγωγή και σιγά σιγά χάνει την υγεία του.. στα αρχίδια μας. Για αυτά μούγκα οι κύριοι νεοφιλελεύθεροι. Καλό είναι το δόγμα του σοκ αλλά να μην εφαρμόζεται στη Γερμανία. Ας το εφαρμόζουμε σε κάτι Σλάβους, σε κάτι Λατινοαμερικάνους και σε κάτι Φραγκοραγιάδες Ευρωλιγούρηδες Ρωμιούς..

Ναόμι Κλάιν: Εχουμε ξεχάσει πώς να χτίζουμε
Ομιλία της Καναδής ακτιβίστριας στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=516412

Για «μπλόκο» μιλάνε οι εφημερίδες (πχ το ΒΗΜΑ) – κακώς. Ήταν όντως μια (άψογη) επίδοση ψηφίσματος. Κακώς ο Τσίπρας δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να καλέσει τους εργαζομένους στα μεταλλεία σε αναλυτικό διάλογο, ως υποψήφιος αυριανός πρωθυπουργός. Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία ΔΕΝ είναι αντίπαλοι, ούτε πρέπει κανείς να υποτιμά τη δική τους αγωνία για εργασία. Φυσικά η επένδυση του χρυσού δεν πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους (και να προτείνει λύσεις για την απασχόληση, κατά το δυνατόν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές).

Πολλοι εχουμε ξεχασει να εργαζομαστε. Ομως, ειμαστε προθυμοι να δουλεψουμε (τον κοσμο).

Από ότι είπαν και στο Μέγκα το τσιπρόπουλο κάλεσε αντιπροσωπεία τους να τον επισκεφθεί . Όσο για το άψογο του πράγματος , με εξαίρεση τον εκπρόσωπο με τον οποίο άνοιξε το τσιπρόπουλο σύντομη συζήτηση ακούγονταν τριγύρω κάτι «χίπισσες» να βρίζουν καντήλια 🙂

Τότε σωστά αντέδρασε ο Τσίπρας. Τα πέριξ καντήλια συνηθίζονται 😉

Βρε να μη δέχονται, αυτοί οι μεταλλωρύχοι, πως με τη μελισσοκομία του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθουν κέρδη τρισεκατομμυρίων ευρώ στη Χαλκιδική.
Θα γίνουν όλοι πάμπλουτοι, στο σοσιαλιστικό-οικολογικό παράδεισο του Αλέξη Τσίπρα!
Θα τους πετάς χρυσές λίρες και θα τις αψηφούν.
Θα διορίζονται όλοι στις τοπικές κολεκτίβες μελισσοκομίας, με μισθό 6.000 δραχμών-εεε ευρώ ήθελα να πω-το μήνα, συντάξεις στα 45 τους-με 5.000 ευρώ το μήνα, δωρεάν διακοπές, δωρεάν φαγητό από το Κράτος, κτλ
Οι Ευρωπαίοι Εταίροι, μετά από τις απειλές του Προέδρου του Δεκαπενταμελούς, θα μας χαρίσουν όλα τα δάνεια και τους τόκους, θα σβήσουν όλα τα Μνημόνια με ένα Άρθρο, και θα τυπώσουν 578 τρισεκατομμύρια νέα ευρώ, για τις δανειοδοτικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά σύντροφοι, το άτομο από μόνο του είναι συνιστώσα της παραφροσύνης.Αν οι Έλληνες δεν κάνουν πλάκα που του έδωσαν τέτοιο εκλογικό ποσοστό τότε σε αντίστοιχο ποσοστό του εκλογικού βρίσκονται σε κατάσταση παράκρουσης…

Μπλόκο έγινε, γιατί έβαλαν λάστιχα και έκλεισαν τον δρόμο. Πως αλλιώς λέγεται αυτό;
Όταν κατηγορούνται οι καραμπινιέρηδες της Ιερισσού είναι έγκλημα, ενώ οταν οι εργάτες που διαμαρτύρονται για την άφρονα υποστήριξη απόψεων που θα τους κάνει να χάσουν την δουλειά τους , είναι 5-6 χίπυδες..

Πάντως κάνουν λάθος οι εργάτες των μεταλλείων να ανησυχούν.. Η κυβέρνηση του θίασου υπόσχεται ήρεμη διαβίωση σε όλους. Δεν έχουν πλέον να ανησυχούν για την ανεργία αφού,

«.Η νέα σεισάχθεια. Διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης .
.Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Εναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος με την ονομασία «Σπίτι για Ολους», αντίστοιχου με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Λούλα στη Βραζιλία.
.Εναρξη προγράμματος «Τροφή για Ολους». Στόχος η κάλυψη των βασικών αναγκών σε κάθε οικογένεια. Υλοποίηση προγράμματος από δημόσιο φορέα συντονισμού σε συνεργασία με ΟΤΑ και Εκκλησία της Ελλάδος.
. Απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής λογαριασμών για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εγγυημένη δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης, νερό και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.. 🙄
.Δωρεάν ιατροφαρμακευτιή περίθαλψη για όλους..(το είπαμε αυτό)
.Δωρεάν κουπόνια για ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
.Δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για ανέργους και άτομα με ελάχιστο εισόδημα. Απαλλαγή από διόδια για κατοίκους τοπικών περιοχών.»

Ο κατάλογος των πρόσφατων αναγγελιών είναι μακρύς και έτσι εξασφαλίζεται η ήρεμη και ανέμελη ζωή χωρίς εργασία…
Και ακόμη δεν πιάσαν οι γερές ζέστες…

A!
Εξέχασα να σας υπενθυμίσω οτι οι διαμρτυρόμενοι στον θίασο για την άφρονα υποστήριξή του στους Ιερισσιώτες, είπαν οτι εκπροσωπούν τους κατοίκους 12 χωριών από τα 16 που είναι στην περιοχή.

Το ψήφισμα των ….5-6 χίπηδων:

«Κύριε Τσίπρα,
Ενημερωθήκαμε από άλλους, ότι σε λίγες ώρες θα βρεθείτε στην περιοχή μας. Θα περάσετε για άλλη μια φορά από όλα τα χωριά μας, για να φτάσετε στην Ιερισσό.

Για άλλη μια φορά, με απόλυτη μυστικότητα θα βάλετε στην άκρη εργαζόμενους, κατοίκους, οικογένειες, την πραγματική κοινωνία αυτής της περιοχής και θα κατευθυνθείτε ΜΟΝΟ στην Ιερισσό.

Για άλλη μια φορά αποφεύγετε χωρίς καν να τηρούνται τα «πολιτικά προσχήματα» μια ολόκληρη περιοχή, 12 χωριά, χιλιάδες κάτοικους, χιλιάδες
ψηφοφόρους σας, χιλιάδες εργαζόμενους, για να στραφείτε στην …άλλη πλευρά της δικής μας Χαλκιδικής.

Για άλλη μια φορά κύριε Τσίπρα έρχεστε στην Χαλκιδική, που εσείς βλέπετε και θέλετε να βλέπετε, ενώ κάνετε πως δεν βλέπετε την πραγματική Χαλκιδική που περιμένει από την αξιωματική αντιπολίτευση αν όχι απαντήσεις για το μέλλον της, τουλάχιστον μια ίση ευκαιρία.

Για άλλη μια φορά αγνοείτε παντελώς και επιδεικτικά τα 12 από τα 16 χωριά της βόρειας Χαλκιδικής και τις 1200 οικογένειες των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον πολιτικό σας ρόλο. Την ανάγκη σας να τονώσετε το πολιτικό φρόνημα του Αγώνα. Δεν καταλαβαίνουμε όμως πως γίναμε …ανύπαρκτοι. Πως γίναμε μειοψηφία, εμείς που εκπροσωπούμε τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, την πραγματική κοινωνία, οικογένειες που μεγάλωσαν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, τους θεματοφύλακες αυτού του τόπου.

Απέναντι σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τα ΜΜΕ και ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, εμείς ζούμε μια πραγματικότητα και αυτή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στα δικά μας τα χωριά δεν είχε ποτέ βία. Δεν είχε ποτέ διχασμό. Δεν είχε ποτέ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν είχε μίσος. Είχε μόνο όραμα και προοπτική. Είχε σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Ο δικός μας ο τόπος Κύριε Τσίπρα, τα βουνά μας, τα νερά μας, τα ποτάμια μας, η θάλασσά μας , ο αέρας που αναπνέουμε δεν ανήκουν σε κανέναν μας. Ανήκουν στα παιδιά μας. Και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, για να έχουν μέλλον τόπο και αύριο.

Και θέλουμε να σας πούμε, ως γνήσιοι εκπρόσωποι των 12 από τα 16 χωριών μας, των χιλιάδων οικογενειών, των κατοίκων που κατοικούν στα χωριά μας- και όχι στις Σκουριές- ότι εμείς είμαστε και θα είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του τόπου.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν , να καταστρέψει αυτό που εμείς βρήκαμε και αυτό που θέλουμε να σώσουμε : τον τόπο μας.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κόμματα, κανάλια, οικολόγους, φορείς- συλλόγους, ξενόφερτους ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, να μας βάλουν στο περιθώριο και να καθορίσουν τις τύχες και το μέλλον μας.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο, ως νοήμονες πολίτες, σκεπτόμενοι κάτοικοι, αξιοπρεπείς εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη την δουλειά τους για να ζήσουν, να μεταλλάσσονται στο όνομα συμφερόντων, σε αμελητέα ποσότητα.

Εμείς θα είμαστε εδώ, θα κατοικούμε στα χωριά, θα περπατάμε στα βουνά, θα ζούμε και θα αναπνέουμε στα 12 Μαντεμοχώρια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη να αφήσει έναν αγώνα λίγων να θυσιάσει τους πολλούς.

Δεν θα αφήσουμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ένα γκρουπ ανθρώπων που έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς , από κόμματα μέχρι και τηλεαστέρες του εξωτερικού, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν κόρες, μανάδες και εγγονές, να μας κάνει ανύπαρκτους.

ΕΜΕΙΣ υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε. Εμείς δεν επιστρατεύσαμε κανέναν. Δεν βγάλαμε κόρες και εγγονές στα τηλε-παράθυρα. Δεν φέραμε αστέρες και μουσικούς να μιλήσουν για μας. Δεν έχουμε βουλευτές να αγωνίζονται για μας……

Κύριε Τσίπρα,

Είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτόν τον εμπαιγμό. Απαιτούμε να εφαρμοστεί ο Νόμος, να εφαρμοστεί η νομιμότητα, η δημοκρατία και η ελευθερία. Απαιτούμε ως νοήμονες άνθρωποι να πέσουν οι μάσκες και οι πολιτικοί ηγέτες που διεκδικούν την διαχείριση του μέλλοντός μας να μας κοιτάξουν στα μάτια, και να μας πουν τι θα γίνει στα χωριά μας, τι οραματίζονται για τον τόπο μας, τι θα κάνουν για μας και όχι στην πλάτη μας.

Να μας κοιτάξουν με θάρρος και να πουν ως πότε θα περνούν από δίπλα μας, για να φτάσουν απέναντί μας….

Κύριε Τσίπρα εμείς είμαστε η σιωπηλή πλειοψηφία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής την οποία επιδεικτικά αγνοείτε.»

»Στο παραπάνω μου σχόλιο ξέχασα να προσθέσω το σημαντικότερο, ότι είμαι υπέρ της παγκοσμιοποίησης (ανοιχτών συνόρων δηλαδή) των ιδεών και του πολιτισμού.»

ποιών ιδεών ?

και ποιών »πολιτισμών» ?

ps- κλείσε και καμιά πόρτα βερολινέζε ex…κυκλοφορούν και ρεύματα

»γειά σου ορέ Τζέη τεταρτοδιεθνίτη εργατοπατέρα »

χαχαχα…best of the month

κάτι τέτοια ακούς λέμε παπούλη
και…συμπαθείς τον Πώλυ Κώτη

»Εξαρτάται πως ορίζεις την παγκοσμιοποίηση. »

Παγκοσμιοποίηση είναι όλα τα σάπια φρούτα που »ιδεογενιούνται» από »εκπληκτικούς» διανοούμενους και σερβίρονται από μάζες χρήσιμων ηλιθίων, προκειμένου να ομογενοποιηθεί ο πλανήτης σε μιά άνοη, άφρονη και χειραγωγήσιμη μάζα

….μεθυσμένη από νέκταρ ανοικτών συνόρων, ανοικτών πρωκτών, αλλογενών κυβερνητών, πανθρησκείας, πολιτικής πρωκτότητας με ολίγη από γιουβέτσι, μιά πρέζα αντιναζισμού και 2 μπωλ αντιρατσισμού πλας ολοσχερές γκρέμισμα παραδόσεων και ηθών, νοητικής και καρδιακής δυνατότητας αντίδρασης…που μας διδάξανε γονείς και δάσκαλοι προκειμένου να μην μας δουλεύουν λαμόγια του χειρίστου είδους

._

η ρεστ γαρνιτούρα περί ιδεών και πολιτισμών (sic) είναι για να τσιμπάνε οι ροφοί

ps-…αφού είναι ανοιχτά όλα…γιατί δεν μπορώ να πάω στον βόρειο ή στο νότιο πόλο ?

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το κείμενο της «σιωπηλής πλειοψηφίας» το έδωσε με απευθείας ανάθεση ( σαρανταπεντάρι ) ο Πάχτας στο Τζήμερο 🙂

Πολύ σε απασχολεί ο πρωκτός, φίλε μου… 😉

Pepermint

Εγραψες στις 10:12 μμ!!
Πιο συγκεκριμενα αρχισες να γραφεις το πιο σουρεαλιστικο μονοπρακτο του πολιτικου πρωκτου.

Συνεχισε τωρα που εχεις εμπνευση και να το δωσουμε λ.χ.στον Κωνσταντινο Τζουμα να το παρουσιασει.
Αν αρνηθει η θεατρικη ομαδα της Καλυβας θα αναλαβει δραση.

Το ψηφισμα των 12 χωριών (βλ. Ζεππος 5/4 9,36 μμ.)

+++++++

(οποιος και να το εγραψε και σε οποιον και να το εδωσε,

δεν ενδιαφερει καθολου)

αυτό που ενδιαφερει ειναι αυτο καθαυτό το κειμενο που περιγραφει με σοβαρότητα και με αξιοπρέπεια τον προβληματισμό αυτών των ανθρωπων)

Παιδιά λέω αφού ξεμπερδέψουμε με την παγκοσμιοποίηση (την οποίαν σημειωτέον μόνον οι ..αντίπαλοί της την ονομάζουν έτσι, προφανώς για να αντισταθούν σε κάτι ..συμπαγές, τώρα υπάρχει ή δεν υπάρχει ως τέτοια, προσοχή στο ..ποιητικόν της κατάληξης ..ποίηση) μετά να καταγγείλουμε και το νόμο της βαρύτητας.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι είναι υπέρ του προστατευτισμού, αλλά και οπαδοί του ..ευφυούς σχεδιασμού θα συμμετάσχουν σίγουρα, όπως και τώρα στον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες Αναγνώστα μου εκτός από αυτές 🙂

»Πολύ σε απασχολεί ο πρωκτός, φίλε μου…»

εσύ προκαλείς το φιλοθέαμον κοινόν με τα gy θρεντάκια

»Συνεχισε τωρα που εχεις εμπνευση και να το δωσουμε λ.χ.στον Κωνσταντινο Τζουμα να το παρουσιασει.
Αν αρνηθει η θεατρικη ομαδα της Καλυβας θα αναλαβει δραση.»

Αφώτιστε

ζεί ακόμα αυτός…κάπου τον πήρε το μάτι μου

πάντως προτιμώ (αν και τον γουστάρω) την ομάδα της καλύβας

»τώρα υπάρχει ή δεν υπάρχει ως τέτοια, προσοχή στο ..ποιητικόν της κατάληξης ..ποίηση)»

Αναγνώστα

είτε το πεις εξσυχγρονισμό που λέγει και ο παπς
είτε το πεις γκλομπαλιζέϊσον (θυμάμαι…όταν έκαμνα αιτήσεις για μάστερ στα πανεπιστήμια της εσπερίας το υποχρεωτικόν να γράψεις essay για το γκλομπαλιζεϊσον…άγνωστη λέξη πριν 20 χρόνια) που το λέγανε ακαδημαϊκοί και μάνατζερς (θιασώτες της και ουχί…εχθροί της)
είτε το πεις νέα τάξη που το λένε οι έτσι
είτε το πεις επέλεαση της μπετοβλακίασης που το λέγω εγώ
είτε το πεις ψεκασμό που το λένε οι γιουβέτσι

ισχύει αυτό που είπε ο τεράστιος Μπωντλαίρ

το χειρότερο για εσένα είναι…να σε πείσει ο διάολος ότι δεν υπάρχει._

από εκεί και πέρα…νους ορά και νους ακούει

ή δεν βλέπει και δεν ακούει

τα φιλιά μου και την καληνύχτα μου

ps- ξεχαρμανιάζω λέμε μετά από τόσο καιρό…τελικά η καλύβα του Ζέρβα είναι σκληρό και εθιστικό ρυάκιον

Σόρυ, αλλά εγώ δεν προκαλώ κανέναν. Το θέμα απασχολεί την πόλη μου, άρα λογικά απασχολεί και την καλύβα. Στο άρθρο του Μάτη, ειδικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόκληση. Τώρα γιατί εσύ και κάποιοι άλλοι τσιμπήσατε και το ξεχειλώσατε, είναι θέμα που αφορά την προσωπική σας σφαίρα και μόνον. Εγώ σημειώνω ότι περιμένω περισσότερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, στην ορέα μας χώρα. Όποιος δεν γουστάρει απλά δεν ασχολείται, δεν παρακολουθεί, δεν συμμετέχει και δεν προσβάλλεται. Κανένας δεν μπορεί να σε προσβάλλει, αν δεν το αποζητά ο… οργανισμός σου. Τα περί καλύβας (στο τελευταίο) λογικά 😉

Για τα περί σιωπηρής πλειοψηφίας που αναφέρθηκαν εμβόλιμα, όπως έχω πει και στον Τζέι αλλού, πολύ υποτιμούν μερικοί τον Πάχτα και τους υπόλοιπους.
Αν υπήρχε σιωπηλή πλειοψηφία στη περιοχή πέντε τοπικά δημοψηφίσματα θα είχε στήσει ο δήμαρχος μέχρι τώρα.
Αφού δεν το κάνουν έχοντες το πεπόνι και το μαχαίρι σημαίνει πως τόχουν χαμένο από χέρι! 😉

υγ
Δεν καταλαβαίνω τι έχουν μερικοί εναντίον του …σχεδιασμού τόσο περισσότερο που είναι και ευφυής ο καημένος.

Γεμίσαμε απιστήμονες και μετά θέλουμε να πάμε μπροστά λέμε! 😛

Αριστερό αρχηγό αντιπολίτευσης να αποφεύγει να συναντήσει εργάτες δε μου έχει ξανατύχει!!

[Σιγά τον αριστερό….]

«Διάβαζα την καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταλλείων-Λιγνιτορυχείων-Λατομείων Ελλάδας κατά του Αλέξη Τσίπρα και έτριβα τα μάτια μου.Με έπιασαν οι αμφιβολίες και τα φαντάσματα του παρελθόντος. «Λές να ‘χουμε να κάνουμε με συνδικαλιστές τύπου Τακου Μακρή ; Μην είναι τίποτα βαλτοί;» Εψαξα και κατάλαβα ότι είναι εργάτες από κείνους, που «δένουνε τ΄ατσάλι». Πιο εργάτες στη σημερινή αποβιομηχανοποιημένη Ελλάδα δε γίνεται.

Αναγκάστηκαν οι άνθρωποι για να τον συναντήσουν να στήσουν μπλόκο με αυτοκίνητα. Ολόκληρο βολ πλανέ στήθηκε για να μη συμπέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους μεταλλωρύχους, αλλά μάταια. Μοιρασμένοι σε ομάδες οι εργάτες με τις οικογένειες τους κατάφεραν να πέσουν φάτσα –κάρτα μαζί του. Αριστερό αρχηγό αντιπολίτευσης να αποφεύγει να συναντήσει εργάτες δε μου έχει ξανατύχει. Ναι ο Ντ’Αλέμα είχε πρόβλημα με τους απεργούς της Parmalat, αλλά ήταν πρωθυπουργός και είχε την καυτή πατάτα στα χέρια του. Το ίδιο και Ροκάρ με τη CGT της Renault. Αλλα αριστερός, άχραντος και αμόλυντος της ευθύνης να παίρνει κυβερνητικές αποφάσεις, να έρχεται αντιμέτωπος με βιομηχανικούς εργάτες πρέπει να είναι πανευρωπαικό ρεκόρ. Για την Νιγηρία δε ξέρω. Δεν κατέχω τη σχετική παρτιτούρα να πώ το Κάντο Χενεράλ στη Λίγκουαφράγκα.

Εκτός από τα γραπτά των συνδικαλιστών είδα στα αυτοσχέδια βίντεο τους ίδιους τους εργάτες και τις οικογένειές τους να λένε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να βρούμε μια λύση. Και η επένδυση να γίνει και το περιβάλλον να προστατέψουμε. Νέος άνθρωπος είσαι. Αριστερός είσαι .Κάνε κάτι». Τα είδα κι έμεινα σύξυλος. Περίμενα κάτι να ακούσω απο το νέο και τον Αριστερό. Επιτέλους μίλαγαν ελληνικά. Δεν ήταν διαδηλωτές στη Μαδρίτη. Εκείνος ακούγεται να λέει οτι «υπάρχει και η άλλη πλευρά, η τοπική κοινωνία», αλλά να μη λέει λέξη στη γυναίκα που του φώναξε «Εμείς εργάτες είμαστε. Δεν είμαστε η άλλη πλευρά. Κοινωνία είμαστε εμείς και τρέμουμε αν θα γυρίσουν τη νύχτα οι άντρες μας στο σπίτι ζωντανοί» Εκείνος, όμως, δεν απάντησε μπροστά τους. Λίγο αργότερα μιλώντας στην Ιερισσό, με τους εργάτες απόντες, τους αποκάλεσε «ομήρους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης». Από κάτω τους έλεγαν «πουλημένους».

Να’ χει μετρήσει ότι αυτοί που δεν θέλουν το χρυσό στις Σκουριές είναι πιο πολλοί από όσους θέλουν να δουλέψουν; Ο,τι και να σας πω θα σας γελάσω. Με αυτό που δεν μπορώ να γελάσω είναι να βλέπω εργάτες μεροκαματιάρηδες και οικογενειάρχες να εκλιπαρούν δύό δράμια λογικής και αντί απαντήσεως να τους αποκαλούν «ομήρους». Σε λίγο θα τους πουν και λούμπεν προλεταριάτο.»

Καλημέρα Πάνο

περιπαικτικά στο είπα…γιατί το ξεχείλωσες τοις μετρητοίς, γιατί βρέθηκες απολογούμενος ? (δεν μου αρέσει αυτό για κανέναν)

τα περί αιλφθερύας έκφρασυς….την στιγμή που κυριαρχούν σε όλα τα μμε και ταινίες και χόλλυγουντ και εκφάνσεις μαϊδανών κοινωνικής ζωής…τα εν λόγω παρατηρήσιμα….ούτε για μικρά παιδιά

ας πάνε σε ένα χώρο χοροεσπερίδων…κλειστό να περηφανευτούν σαν τα παγώνια ή ως παγώνια

Το άρθρο του πρόταγκον είναι κείμενο προπαγάνδας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Τσίπρας αντιμετώπισε σωστά την κατάσταση. Κάνοντας μια βόλτα στα τοπικά μπλογκ (της Χαλκιδικής) διαπιστώνω ότι οι μεταλλωρύχοι «γράφουν» επαγγελματικά κείμενα, σε επίπεδο αποφοίτων Γέηλ – και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί άτσαλα να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα, είναι η εξέλιξη της προσπάθειας για αποτροπή της εξόρυξης χρυσού.

Καλημέρα, πεπ.

Είναι προφανές ότι ηδονίζεσαι με τον λόγο σου, αλλά καλό είναι να ακούς καμιά φορά τι λένε και οι άλλοι γι’ αυτόν, σεμνά και χωρίς να τσινάς σαν το ασέλωτο πουλάρι. Είναι ΟΚ να λες ό,τι γουστάρεις – αλλά όταν αυτοπλασάρεσαι ως (και πολύ) πρωχο- μέσω ύβρεων, ασύλληπτης υποτίμησης των άλλων ανθρώπων (που δεν διαθέτουν τη δική σου Χάριν και τις δικές σου επιταχύνσεις) και πρωκτολογίας (περιπαίζων, βεβαίως) πρόσεχε γιατί δημιουργείς κάτι το… ορέον 😉

Η προσπάθεια για αποτροπή της εξόρυξης χρυσού σημειώνει αποκλειστικά και μόνο ήττες, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ούτε μισό πειστικό επιχείρημα και τα όποια χαρτιά της είναι αμιγώς επικοινωνιακά (π.χ. «γυναίκες εναντίον μπάτσων»). Είναι όμως και ο μεταλλωρύχος επικοινωνιακό χαρτί και μάλιστα χιλιάδες φορές ισχυρότερο από οποιοδήποτε καλοταϊσμένο μουνάκι.

Ειδικά αυτός(οι) ο μεταλλωρύχος! 😉

http://respentza.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1240.html

😥 δεν είναι Πραγματικός Μεταλλωρύχος(ΤΜ).

Μωρ δε γαμιέστε σκατίφλωροι.

…λες και εσείς είστε πραγματικοί οικολόγοι που ανησυχούν για πραγματικούς κινδύνους, αντί για τσοκαρίες μικροαυθαιρετούχοι παράσιτα με ελεύθερο χρόνο εκθετικά ανάλογο της αγραμματοσύνης τους.

Καλά ρε συ, πάλι ξέχασες να πάρεις τα χάπια σου; 😉

… μάλλον το δύστυχο το περιέλαβε νωρίς το πρωί η συμβία με το πλάστη και πρέπει κάπου να ξεσπάσει 🙂

Πάνο δεν μπιράζει.

Ο j πληγώθηκε από τους «συναγωνιστές».
Τον πιστεύω και του συμπαρίσταμαι ειλικρινά !

Μην τολμήσει να σκεφθεί κανείς ότι αυτό είναι ειρωνεία για τον J95! :mrgreen:

Δηλαδή Νικο-αλφα, πως νομιζεις οτι εφθασε το δημοσκοπικο ποσοστό της ΧΑ στο 14,5% (σημερινη δημοσκοπηση);;;;

Οι μεταλλωρυχοι δεν ειναι πολιτικοι ειναι εργαζομενοι, τους ενδιαφερει να διατρηρησουν τη δουλειά τους και οταν τους λενε οτι:

«Η εξορυξη χρυσου θα πρεπει να ελεγχεται κατα πλειοψηφια απο το δημοσιο στην οποια θα εχουν μεριδιο οι εργαζομενοι» (δικο σου λινκ)

δηλωση της ΧΑ, που σε τιποτα δε διαφερει σε μια αντιστοιχη δηλωση αριστερου κομματος, τοτε

να μην μας κανει εντυπωση οτι ακομα και βιομηχανικοι εργατες (το εργατικο προλεταριατο)

συνομιλει με τους εκπροσώπους της ΧΑ.

Καποιοι αλλοι θα πρεπει να σκεφθουν τη στρατηγικη τους στο συγκεκριμενο θεμα.

ο καθένας κρίνεται Πάνο
αρκεί να μην φοβάται για αυτό
οπότε χρειάζεται και το ασέλωτο πουλάρι…

ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ

Η λυσις στο προβλημα της αναπτυξης της Χαλκιδικης

«.. θεματικο παρκο εξορυξης χρυσου για ξενους τουριστες και οψιμους συριζαιους που θελουν να εξορυξουν εστω και ενα ψηγμα χρυσου με την γνωστη μεθοδο των χρυσοθηρων της αγριας Δυσης των ΗΠΑ σε ωραια περιοχη απεναντι απο τον Ολυμπο των 12 θεων κ.λ.π. αλλα και να ξεναγηθουν στις παλιες μεταλλευτικες στοες απο την εποχη του μεγα Αλεξανδρου και αλλα τετοια που τα γνωριζετε εσεις καλυτερα.οι αγροκτηνοτροφικος τουρισμος (μαζεμα ελιας, μελιου, αρμεγμα,…) συνδυαζαεαι με τον κλασσικο τουρισμο, την γεωργια, την κτηνατροφια, την αλιεια,κ.λπ……

ΥΓ Μονον μην ελθω και βρω παρανομες χωματερες και λατομεια, αυθαιρετες βιλλες και βιλλιτσες στα δαση, κατσιγαρο απο ελαιοτριβεια, σκουπιδια και ψοφια ζωα σε ρεματα, μπαζα στα πρανη των δρομων, παρανομο κυνηγι ή υλοτομια, ….

Ένη
μπορείς να συνεχίσεις να μην εντυπωσιάζεσαι από την προσφυγή των συγκεκριμένων, γιατί κάποιοι συνάδελφοι τους, ευτυχώς, καταδίκασαν την ενέργεια τους έστω φραστικά, στους ναζιστές για βοήθεια και να τους δικαιολογείς λες και είναι τίποτε μικρά παιδάκια που ούτε ήξεραν, ούτε ρώταγαν.
Ελεύθερα!

«Δηλαδή Νικο-αλφα, πως νομιζεις οτι εφθασε το δημοσκοπικο ποσοστό της ΧΑ στο 14,5% (σημερινη δημοσκοπηση);;;»

Αν οι πολιτικές δυναμεις περιμενουν να λυσουν το προβλημα της ΧΑ , οι εργαζομενοι στα μεταλλεια,

να μη μας εντυπωσιαζουν τα ποσοστα της.

Οι ψηφοφοροι της προερχονται απο παντου………..

athensvoice τεύχος: 439 – 05/06/2013
Edito 439 ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ

«Την προηγούμενη εβδομάδα, η τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» είχε μία από τις καλύτερες στιγμές της. Στην ίδια εκπομπή παρουσίασαν, τη μια μετά την άλλη, τις συνεντεύξεις δύο ανθρώπων που δεν αποτελούσαν δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις απλώς, αλλά δύο διαφορετικές οπτικές, δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της ζωής, δύο διαφορετικούς κόσμους.

Ο πρώτος ήταν ένας σοβαρός, μεγάλος κύριος, αυστηρός, στρυφνός, μελαγχολικός. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στον απαισιόδοξο λόγο του υπήρχε μόνο η αισιοδοξία της αυτενέργειας. Μόνο εμείς αν αντιδράσουμε, μόνο εμείς αν αλλάξουμε, θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που θα ξεφύγει από την κρίση. Φταίει το πολιτικό σύστημα που αρνείται να αλλάξει τις παρωχημένες δομές, φταίει η Ευρώπη που δεν βρίσκει πιο γρήγορα το δρόμο της ενοποίησης, φταίει η κοινωνία μας που εθελοτυφλεί αρνούμενη να αλλάξει και προσπαθεί να διατηρήσει αδύνατα κεκτημένα. Εσείς δεν φταίτε, κύριε υπουργέ; Φυσικά, απαντάει απορώντας και με την ίδια την ερώτηση, υπουργός ήμουνα, μέρος του πολιτικού συστήματος. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο καθυστέρηση, τώρα πρέπει να ξεχωρίσουν οι δυνάμεις της αλλαγής από τις δυνάμεις της συντήρησης που κρατούν μια χώρα καθηλωμένη.

Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, θα ματώσουμε, αλλά δεν υπάρχει άλλος. Γιατί το πρόβλημά μας δεν ήταν απλώς να μειώσουμε το έλλειμμα, ο σκοπός είναι να αλλάξουμε το σύστημα, να φτιάξουμε μια χώρα που δεν θα παράγει άλλα ελλείμματα. Και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε όσα πιστεύαμε, πρέπει να λέμε μόνο αλήθειες, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες. Να σταματήσουμε πια, λέει κάνοντας τη χαρακτηριστική χειρονομία αριστερό χέρι γροθιά – δεξί ζητιανιά, να μιλάμε επαναστατικά ζητώντας ταυτόχρονα δανεικά. Να αλλάξουμε, δηλαδή, την κυρίαρχη ιδεολογία.

Η επόμενη καλεσμένη ήταν μια διεθνούς ακτινοβολίας σταρ ακτιβίστρια και συγγραφέας. Η Ναόμι Κλάιν. Μικρότερη, λαμπερή, χαμογελαστή, συμπαθέστατη. Και επί μία ώρα έλεγε όλα αυτά τα χαριτωμένα μικρά τίποτα που τόσο πολύ καλά ξέρουμε και στη χώρα μας. Ποιος φταίει για την κρίση; Οι Ευρωπαίοι που σας έπεισαν ότι φταίτε εσείς. Ποιος φταίει για το ρατσισμό; Τα μέσα ενημέρωσης που σας τρομοκρατούν. Τι να κάνουμε; Να φύγετε από το ευρώ. Να φύγετε από την Ευρώπη, να πάρετε και δυο τρεις άλλους μαζί σας νότιους, αλλά κι αν δεν βρείτε, φύγετε μόνοι σας. Ξέρετε, προσπαθούσε να την προσγειώσει η δημοσιογράφος, εμείς χρειαζόμαστε κάθε χρόνο δανεικά, αυτό είναι το πρόβλημά μας. Κι άλλα χαμόγελα, αμηχανίας αυτή τη φορά, να κάνετε κάτι, βρε αδελφέ, do something! Να μην ψάχνετε για φυσικό αέριο, γιατί δεν υπάρχει, αλλά κι αν υπάρχει θέλετε να το εκμεταλλευτείτε γιατί βρίσκεστε σε οικονομική κρίση, αλλά τότε κάνετε κακό στο περιβάλλον. Δηλαδή, γενικά οι χώρες δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους; Ποτέ; Πρέπει να γυρίσουμε στα άλογα και στα αλέτρια; Έτσι κάνουν αυτοί στον Καναδά;

Λόγω της κρίσης έχουν έρθει να σας πάρουν τις κρατικές επιχειρήσεις σας. Γιατί εσείς δεν τις είχατε ιδιωτικοποιήσει, όπως οι άλλες χώρες της Δύσης. Δηλαδή το πρόβλημα είναι που θα αποκρατικοποιηθούν ή που αυτό δεν έγινε πριν 30 χρόνια, όπως στις άλλες χώρες της Δύσης; Να τις κρατήσουμε; Γιατί ξέρουμε κι άλλες χώρες που τις είχαν όλες τις επιχειρήσεις κρατικές, αλλά κατέρρευσαν πριν 30 χρόνια. Αυτό μας προτείνει η γλυκιά Ναόμι; Ούτε ξέρει τι μας προτείνει. Do something, όμως, βρε αδελφέ. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Εύκολα, βολικά, επιπόλαια, αντιφατικά.

Η μικρή χαμογελαστή Ναόμι είναι η συντηρητική πολιτική. Η φοβισμένη, η αντιδραστική. Που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά ζητά την αδύνατη επιστροφή. Στη διάλυση της Ευρώπης, στην επιστροφή σε εθνικά, μικρά, αδύναμα κράτη. Η αντι-παγκοσμιοποίηση είναι μια αντιδραστική αντίληψη. Η λάθος μάχη. Η επιστροφή προς τα πίσω είναι αδύνατη και επικίνδυνη. Δεν είναι η παγκοσμιοποίηση υπεύθυνη για τα προβλήματά μας, αλλά εμείς οι ίδιοι. Είναι το εδώ και 20 χρόνια ανεπαρκές μοντέλο ανάπτυξης και ο δανεισμός που συσσωρεύσαμε προσπαθώντας να το διατηρήσουμε. Η πολιτική επιλογή της μικρής Ναόμι είναι εντούτοις η γερασμένη πολιτική. Αυτή που βλέπει τον κόσμο με τα γυαλιά της προηγούμενης 20ετίας. Που δεν καταλαβαίνει τον κόσμο σήμερα. Που προσπαθεί να παγώσει το χρόνο.

Η αριστερά της Ναόμι Κλάιν είναι η συντηρητική αριστερά. Η αριστερά των προνομιούχων της προηγούμενης ευδαίμονος περιόδου. Γιατί όταν δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα, όταν προτείνεις την ίδια του την άρνηση, την ακινησία, τα αποτελέσματα δεν είναι ότι δεν θα συμβούν. Όταν η Ευρώπη χάνει συνεχώς σε παραγωγικότητα, όταν οι εξαγωγές της μειώνονται και οι εισαγωγές τριπλασιάζονται σε μια δεκαετία, δεν είναι ότι οι επιπτώσεις δεν θα έρθουν. Όταν προσπαθείς να διατηρήσεις το παλιό μοντέλο, οι επιπτώσεις θα πλήξουν τους ασθενέστερους περισσότερο και οι ισχυρότεροι απλώς θα διατηρήσουν καλύτερα τα κεκτημένα. Το είδαμε πολύ ανάγλυφα 3 χρόνια στην Ελλάδα. Η άρνηση της πραγματικότητας δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Τα ελλείμματα μειώθηκαν γιατί κανείς δεν μας δανείζει. Αλλά η κορυφή της πελατειακής πυραμίδας διατήρησε προνόμια και προσόδους. Οι άλλοι απλώς έχασαν περισσότερα.

Στην μπερδεμένη, καλομαθημένη εποχή μας, ο συντηρητικός λόγος της Ναόμι Κλάιν ακούγεται ευχάριστα. Γιατί είναι ο τρέχων λόγος που αστραπιαία μεταδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα. Εύκολος, χωρίς κόστος, στην πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, εύπεπτος για να καταναλωθεί από αριστερά και δεξιά. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, όλα είναι ένα «κόλπο» των κακών. Όπου ο καθένας βάζει εύκολα έναν ξένο κακό της προτίμησής του. Οι Γερμανοί, οι μετανάστες, οι ξένοι, η σιωνιστική συνωμοσία, οι τραπεζίτες, η παγκοσμιοποίηση, η κακούργα κοινωνία. Like! Εμείς ηρωικά αντιστεκόμαστε, φωνάζουμε συνθήματα οι προδότες στο Γουδί, αφήνουμε ανώνυμα σχόλια αγανάκτησης, unfollow! Τόσο εύκολα, τόσο ηρωικά. Τόσο ανεύθυνα. Do something! Κυρίως κάντε το λάθος. Αγανακτήστε για τους λάθος λόγους και με το λάθος εχθρό. Εναντίον της προόδου, εναντίον της παραγωγής, εναντίον της συνεργασίας, εναντίον της Ευρώπης.

Πέρα κι από πολιτικές επιλογές, οι δύο διαφορετικές ρητορικές παρουσιάζουν δύο διαφορετικές ματιές για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Η μία έχει μόνο θέλω, η άλλη πρέπει. Η μία αναζητάει παντού εχθρούς και συνωμοσίες. Η άλλη σου βάζει μπροστά τον καθρέφτη, είναι η προσωπική ευθύνη, είναι οι επιλογές που κάνουν οι κοινωνίες αυτές που καθορίζουν το μέλλον της ζωής σου. Η μία υπόσχεται μια μάταιη επιστροφή σε ένα αδύνατο παρελθόν, τότε που η Δύση κυριαρχούσε στον κόσμο. Έστω κι αν ο κόσμος αλλάζει δραματικά από μέρα σε μέρα. Η άλλη ζητάει κόπο, δουλειά, έμπνευση, προσπάθεια.

Η μία, εύκολη, πιασάρικη, χωρίς θυσίες, ακούγεται νεανική, αλλά είναι ηλικιωμένη. Μάχεται για κεκτημένα, για να μην αλλάξει τίποτα. Την ώρα που αλλάζουν όλα. Και τι περίεργο, η άλλη, η αυστηρή, η σοβαρή, έχει μέσα της περισσότερη ζωντάνια και ενεργητικότητα. Δεν φοβάται τα ρίσκα, δεν αντιμετωπίζει με δέος το σημερινό κόσμο της ασύλληπτης ταχύτητας, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κοινωνίας. Δεν αναζητάει εχθρούς για να τους φορτώσει το κρίμα, ψάχνει τις εσωτερικές δυνάμεις του καθένα και της κοινωνίας. Οι εικόνες καμιά φορά εξαπατούν. Ιδίως όταν τη Ναόμι δεν τη λένε Κάμπελ.»

http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/439/edito-439

Βρε τον σοβαρό, μεγάλο κύριο, αυστηρό, στρυφνό, μελαγχολικό Παπαδόπουλο. Τσάκα την ιστορία του ΦΕΚ 256/2-11-2001:

http://ermippos.blogspot.co.uk/2010/05/blog-post_17.html

Υπο-αλλοθι, ανθυποεφεδρια του συστηματος.

«Λεωφορεία συνοδεία περιπολικών στο «φαρ ουέστ» της Αττικής
Συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. εκτελούνται κατά τις νυχτερινές ώρες τα δρομολόγια λεωφορείων στον Ασπρόπυργο, λόγω των συχνών επιθέσεων κατά των οχημάτων, των οδηγών τους και των επιβατών από ομάδες Αθιγγάνων ή συμμορίες ανηλίκων…..»

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/06/2013_502871

ΥΓ Σιγα -σιγα ολισθαινουμε προς Νοτια Αμερικη, στις παρυφες των πολεων ομως.

Καλά ο Αλ Παπ – μία από τις πλέον ατυχείς περιπτώσεις του ΝΔΣΟΚ, που την πληρώνουμε ήδη πανάκριβα και θα την πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Αμ ο άλλος, ο εκδότης που γράφει τώρα το δοξαστικό για τον Αλ Παπ (και απαξιωτικό για την Ναόμι Κλάιν) τεμάχιο, δεν έλεγε ότι με το μπαμ του Χρηματιστηρίου (στα 1999, περίπου) επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη στην Ιστορία μεταφορά χρήματος υπέρ του λαού, χάρη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ;

Ορέος – και τότε και τώρα! 😉

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Κερδίσαμε από το ευρώ, καιρός να δώσουμε και κάτι»
Η Γερμανία ωφελήθηκε κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση του ευρώ μέχρι σήμερα, και «όπως κάθε έξυπνος επιχειρηματίας πρέπει να επενδύσει ένα μέρος από αυτά» στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, λέει ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» που κυκλοφορεί σήμερα. «Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας είναι το έλλειμμα των άλλων» παραδέχεται ο κ. Γκάμπριελ, αμφισβητώντας εμμέσως το γερμανικό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές, επειδή αυτό συνεπάγεται αντίστοιχη καταστροφή για τους εταίρους της χώρας.
«Κάθε μήνα η κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται χειρότερη», υποστηρίζει και γι’ αυτό «υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική» της καγκελαρίου Μέρκελ που «σταθερά αθετεί το λόγο της». Ο Γκάμπριελ αναφερόταν στην υπόσχεση της καγκελαρίου ότι η γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα εξαντλείτο στα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας και εξαθλίωσης των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά θα συνοδευόταν από ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Υποσχέσεις στις οποίες βασίστηκε και η απόφαση του SPD να υπερψηφίσει στην ομοσπονδιακή Βουλή τις προτάσεις της καγκελαρίου για την κρίση. Αντ’ αυτού, λέει ο κ. Γκάμπριελ, επιβάλλει παντού εξοντωτική λιτότητα εν ονόματι της απελευθέρωσης των αγορών.

Η συνέντευξη είναι μια προεκλογική (εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου) ολομέτωπη επίθεση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία λέει επίσης ένα «μέγιστο ψέμα» ισχυριζόμενη ότι η Γερμανία βγαίνει αλώβητη από την κρίση. «Είναι εξίσου μέγιστο ψέμα όπως τότε με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος υποσχόταν ονειρικές καταστάσεις στην Ανατολική Γερμανία και έλεγε ότι η επανένωση δεν θα κοστίσει τίποτε σε κανέναν. Ηταν ψέμα. Και της Μέρκελ είναι εξίσου χονδροειδές ψέμα με του Κολ», υποστηρίζει ο ηγέτης του SPD.

Γ. Μ.

ΥΓ Εστω και αργα ωμολογησε…. Αλλα μην παιρνετε θαρρος.Ολοι στην δημιουργια : καθετοποιημενες Αγροτοκτηνοτροφικες Παραγωγικες Κολλεκτιβες, με μεταποιηση και διανομη, Αυτοδιαχειριζομενες βιομηχανιες, ….
Τα χαρτοφυλακια των τραπεζων ειναι γεματα απο κλειστα εργοστασια, σας περιμενουν.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: