Ο Λαφαζάνης έχει απόλυτο δίκιο: οι απόψεις της πλατφόρμας είναι όντως πλειοψηφικές στο ΣΥΡΙΖΑ του 4% – και αν καταφέρει να ξαναφέρει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το επίπεδο πιθανότατα θα δικαιωθεί. Ωστόσο, για την μεγάλη πλειοψηφία όσων περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ όχι μιαν αγνή και αμόλυντη  «αριστερή» πολιτική, αλλά μια πειστική πλειοψηφική ενωτική – εθνική και ευρωπαϊκή εναλλακτική πρόταση απέναντι στο ΝΔΣΟΚ, το θέμα τίθεται εντελώς διαφορετικά. Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά: αν δεν ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του απέναντι στις δυναμικές εσωκομματικά, αλλά περιθωριακές στην κοινωνία δυνάμεις της Πλατφόρμας, ας αποχαιρετίσει οριστικά την προοπτική για κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι πολίτες  ήθελαν «αριστερά» θα το είχαν δείξει ήδη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη – και δεν πρόκειται να συμβεί.

 

Αμφισβήτησε τις αποφάσεις του Συνεδρίου, προκαλώντας ενόχληση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος επιδιώκει να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο.

Ενοχλημένη είναι η Κουμουνδούρου από μια αποστροφή του κ. Π. Λαφαζάνη την Πέμπτη, σε εκδήλωση της «Αριστερής Πλατφόρμας», ότι οι θέσεις της είναι πλειοψηφία στις ενεργές δυνάμεις του κόμματος. Οπως είναι γνωστό, οι απόψεις αυτές απερρίφθησαν με ευρεία πλειοψηφία στο Συνέδριο.Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος, δε, στις προτάσεις που κατέθεσε η «Πλατφόρμα», και στις ψηφοφορίες που έγιναν, είπε ότι «οι προτάσεις μας ήταν πλειοψηφικές στον δραστήριο και ενεργό κόσμο του κόμματος που πήρε μέρος στις συνελεύσεις και συζητήσεις του κόμματος». Στην πραγματικότητα, με την παρέμβασή του έθεσε υπό αίρεση τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο Συνέδριο. Η «εικόνα που μεταφέρθηκε από τα ΜΜΕ δεν ήταν η πραγματική εικόνα», υποστήριξε ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» που πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε το φαινόμενο να υπάρχουν μέλη, που έρχονται μόνο για να ψηφίσουν και δεν εμφανίζονται στις τοπικές οργανώσεις, ούτε συμμετέχουν πουθενά.

Στελέχη της πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τη διαφοροποίησή τους από τις επίσημες θέσεις του κόμματος, στις οποίες άλλωστε ξεκαθάρισαν ότι θα επιμείνουν στο μέλλον: όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, «αυτές οι απόψεις είναι το μέλλον και θα επιμείνουμε σε αυτές». Ζήτησε μάλιστα να προωθηθεί τάχιστα «μια πιο συνεκτική εναλλακτική προγραμματική λύση, με πρώτο στοιχείο τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη».

Πέραν αυτών, πάντως, υπήρξε και η επισήμανση, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό χωλαίνει στη δράση για την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων», κάτι το οποίο στελέχη της πλειοψηφίας ερμήνευαν ως υπενθύμιση προς την ηγεσία ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» ελέγχει τη συνδικαλιστική πτέρυγα του κόμματος. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αφετηρία εν όψει του καυτού κοινωνικού φθινοπώρου που περιμένει το κόμμα. Στο ίδιο θέμα, άλλωστε, αναφέρθηκε και ο Αντ. Νταβανέλλος, ο οποίος ζήτησε να εμποδιστούν στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης από το φθινόπωρο, προβλέποντας μάλιστα «συνθήκες ακραίας πόλωσης». Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει το κόμμα, ο κ. Νταβανέλλος υποστήριξε ότι «πρέπει να μπούμε σε έναν προγραμματισμό και προετοιμασία, που με επίκεντρο τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να περιλαμβάνει καταλήψεις, να περιλαμβάνει λαϊκές συνελεύσεις, συμμαχίες στην αριστερά και να δείξει στον κόσμο ότι δεσμευόμαστε να εξαπολύσουμε ένα τέτοιο κίνημα, δεν το φοβόμαστε».

Και στελέχη «Σχεδίου Β»

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί στελέχη του «Σχεδίου Β» του κ. Αλαβάνου. Μάλιστα, σε σχέση με τις κοινωνικές συγκρούσεις που αναμένονται τον Σεπτέμβριο, η ιστοσελίδα της «Πλατφόρμας» iskra.gr αναδημοσίευσε κείμενο στελέχους του «Σχέδιου Β» που ζητεί «η ΟΛΜΕ να γίνει η νέα ΕΦΕΕ ενός σύγχρονου ξεσηκωμού» και υποστηρίζει ότι «ο στόχος πρέπει να είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη».

kathimerini.gr – «Αντάρτικο» από Λαφαζάνη.