Γράφει ο Γιάννης -2
«Συναγωνιστές, οικονομία στις σφαίρες! Μαχαίρι!» – Άρης Βελουχιώτης
Αυτό ακούστηκε να λέει ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην ανατολική είσοδο της κωμόπολης των Γαργαλιάνων το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου 1944. Έμπαινε έφιππος στην πόλη που ήταν πλέον με σιγουριά στα χέρια του ΕΛΑΣ και κάθε αντίσταση από την πλευρά του ΤΑ είχε παύσει. Ερχόταν από το χωριό Πυργάκι, 5 χιλιόμετρα ανατολικά, όπου είχε στήσει το στρατηγείο του τις προηγούμενες 5 ημέρες. Είχε αφιχθεί εκεί μετά τη νίκη του ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά, και αφού πέρασε πρώτα από την Καλαμάτα όπου «επέβλεψε ή επιβεβαίωσε» το λυντσάρισμα των 19 αιχμαλώτων στην κεντρική πλατεία της πόλεως (του νομάρχη Περρωτή, του πρώην βουλευτή Μπούτου, αξιωματικών του ΤΑ, κλπ). Ακολουθείτο από τον ουλαμό των 30-40 μαυροσκούφηδων φρουρών του, μεταξύ των οποίων και ο παπα-Ανυπόμονος, μετέπειτα ηγούμενος της μονής Αγάθωνος, κάποτε πνευματικός του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και συγγραφέας.
Ουσιαστικά, οι Γαργαλιανιώτες με τον Βελουχιώτη και τους μαυροσκούφηδες1 δοκίμαζαν για δεύτερη φορά το μαχαίρι και το πλιάτσικο2 των Ρουμελιωτών. Στο άγριο πλιάτσικο, είχαν προηγηθεί άλλοι Ρουμελιώτες το 1825, λίγους μήνες πριν τον Ιμπραήμ. Λόγω Ιμπραήμ, οι Γαργαλιάνοι άδειασαν. Οι κάτοικοι έφυγαν προς τέσσαρες κυρίως κατευθύνσεις: στα βουνά οι αγωνιστές, και οι υπόλοιποι στη Μάνη, στα Επτάνησα και στην Πάτρα. Ούτε το 1/3 δεν επέστρεψαν όταν έφυγε ο Ιμπραήμ, και έτσι οι Γαργαλιάνοι μέχρι το 1940 έγιναν συχνός προορισμός εσωτερικής μετανάστευσης, κυρίως απο την Αρκαδία, τη Μάνη και την κεντρική ορεινή Μεσσηνία.
Το 1940 ήταν μιά ακμάζουσα γιά την εποχή πόλη 7,000 κατοίκων. Είχε την μεγαλύτερη παραγωγή μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα, μεγάλη παραγωγή εξαίρετου λαδιού, δημητριακών, κρασιού, και οπωρικών. Τα ελαιόδενδρα στον μοναδικό κάμπο των Γαργαλιάνων είχαν αποφύγει το τσεκούρι του Ιμπραήμ και παρήγαν (και παράγουν) πάνω από 100 κιλά το καθένα τη χρονιά παραγωγής. Στην πόλη ξεχειμώνιαζαν τουλάχιστον 5.000 χιλιάδες γίδο-πρόβατα από την Αρκαδία, ενώ υπήρχαν αρκετές ακόμη χιλιάδες μόνιμα (2-3 χιλιάδες γίδια ζούσαν μόνιμα στο μικρό νησάκι Πρώτη). Το μικρό επίνειο του Μαράθου είχε τον μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών στο Ιόνιο. Στον Μάραθο ήταν και οι αποθήκες σταφίδας, και από κει φορτωνόταν στα πλοία γιά το εξωτερικό.
Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη παραγωγή, κυρίως σταφίδας και λαδιού, είχε δημιουργήσει και μεγάλο εμπόριο και αρκετούς ισχυρούς και πλούσιους εμπόρους και ωραία καταστήματα. Οι Γαργαλιάνοι τη δεκαετία του ’30 είχαν αποκτήσει τη φήμη ΤΗΣ πόλεως της Μεσσηνίας, το «Μικρό Παρισάκι» της.
.
Πως όμως έφθασαν οι Γαργαλιάνοι στον Σεπτέμβρη του 1944.
Οι παλαιοί, ντόπιοι Γαργαλιανιώτες ήταν στην πλειοψηφία τους άκρως συντηρητικοί, το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι μεταξύ των νεοφερμένων. Υπήρχε όμως και μιά μάζα νεοφερμένων χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο κλήρο, πολλοί εξ αυτών μέλη του μεγάλου σωματείου φορτο-εκφορτωτών της πόλεως, μεταξύ των οποίων το ΚΚΕ είχε αποκτήσει τις ρίζες του. Επί πλέον, η ρητορική βοήθεια που προσέφερε το ΚΚΕ στον μεσοπόλεμο στον ετήσιο αγώνα γύρω από την κρατική διατίμηση της κορινθιακής σταφίδας, του είχε επιτρέψει να βάλλει κάποιες βάσεις και μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών. Στους Γαργαλιάνους είχε γίνει και η Διάσκεψη του ΚΚΕ γιά το Σταφιδικό το 1935. Περιέργως γιά την εποχή, η ΑΤΕ της πόλεως, που γιά παραγωγούς σταφίδας ήταν απόλυτα απαραίτητη γιά δανεισμό γιά τα έξοδα καλλιέργειας, ήταν επίσης στα χέρια κομμουνιστών. Ο διευθυντής του καταστήματος, 2 γεωπόνοι και 2-3 υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας, όλοι με καταγωγή εκτός Γαργαλιάνων ήταν κομμουνιστές3. Τα στελέχη της ΑΤΕ, μαζί με μιά ακόμη μικρή, αλλά ισχυρή ομάδα επιστημόνων, και τουλάχιστον έναν ισχυρό έμπορο της πόλεως (τον Γεώργιο Νικολόπουλο ή Λαδά) αποτελούσαν την άτυπη ηγεσία του ΚΚΕ στην πόλη.
Παρά την ύπαρξη αυτής της ισχυρής μειοψηφίας κομμουνιστών στην πόλη, ούτε ένας δεν είχε εξοριστεί από τη δικτατορία του Μεταξά. Ο Νικόλαος Σκούντζος, δήμαρχος από το 1930, Βενιζελικός, και από τους μεγαλύτερους εμπόρους της πόλεως, είχε τη δύναμη να επέμβει γιά τέτοια θέματα πριν τη δικτατορία. Με ταχεία μετεξέλιξη σε υμνητή του Μεταξά, παρέμεινε δήμαρχος, και δημιούργησε πρώτος Οργάνωση Νεολαίας με ειδική στολή γιά τα μέλη. Τους πήγε και σε γιορτή της δικτατορίας στην Αθήνα, και μάλιστα παρέλασαν με ειδική στολή, η οποία έγινε το μοντέλο της ΕΟΝ γιά όλη την Ελλάδα. Ο Σκούντζος, ως έξυπνος Ρωμιός πολιτικάντης ήταν ο «προστάτης» όλων των αριστερών στην πόλη και τα γύρω χωριά. (Παρά ταύτα όταν έφυγαν οι Ιταλοί τον Σεπτέμβρη του 1943 και οι Γαργαλιάνοι πέρασαν στον «Ελεύθερο Μωριά» υπό το ΕΑΜ, γιά καλό και γιά κακό εγκατέλειψε νύχτα τη δημαρχία και έφυγε στην Αθήνα. Επανήλθε μόνο το καλοκαίρι του 1945, για να συνεχίσει από εκεί που άφησε πριν υπηρετήσει τη δικτατορία. Βενιζελικός πάλι, τοπάρχης του Κωστόπουλου, του γνωστού στελέχους του Κέντρου, και «προστάτης» των αριστερών με όλες τις κυβερνήσεις μέχρι το 1967).
Η Ομάδα των κομμουνιστών επιστημόνων και δημοσίων υπαλλήλων δημιούργησαν ισχυρή Τοπική Επιτροπή του ΕΑΜ, και είχαν τη δυνατότητα να στείλουν γρήγορα στον ΕΛΑΣ, στο βουνό, έναν μεγάλο αριθμό «προλετάριων» εργατών της γης και φορτο-εκφορτωτών. Γιά το επίτευγμα, η συντηρητική πόλη των Γαργαλιάνων ονομάσθηκε «η Αντάρτισσα Πόλη της Μεσσηνίας». Ο Μπουγάς δίνει έναν κατάλογο 95 ανταρτών του ΕΛΑΣ από τους Γαργαλιάνους. Τους πιό σκληρούς όμως «οπαδούς» τους κράτησαν στην πόλη κοντά τους, ως ‘Μαχητική Ομάδα του ΕΑΜ’ (‘Πολιτοφυλακή’, ‘ΟΠΛΑ’). Πρώτος αρχηγός τους ανέλαβε ένας από την κομμουνιστική ιντελινκγέτσια, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός και γεωπόνος της ΑΤΕ, ο Δημήτρης Πιρπιρής από τη Ναυπακτία, που πέρασε στην παρανομία. Η μιά πλευρά λοιπόν ήταν έτοιμη.
Η άλλη πλευρά, οι συντηρητικοί και βασιλόφρονες, συσπειρώθηκαν γύρω από τον ταγματάρχη Παναγιώτη Στούπα, από το χωριό Λεύκη (Μουζούστα), 4-5 χιλιόμετρα νότια των Γαργαλιάνων. Οι κάτοικοι της Λεύκης ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία γηγενείς πολλών γενεών, πλούσιοι (γιά την εποχή) γαιοκτήμονες και σκληροί συντηρητικοί και βασιλόφρονες σε ποσοστό ίσως 100%. Πατριώτες όμως πρώτα απ’όλα! Στο χωριό αυτό έβρισκε σίγουρο καταφύγιο όποιος εδιώκετο από τους Ιταλούς ή τη Χωροφυλακή της Κατοχής. Εκεί βρήκε καταφύγιο από τους Ιταλούς και ο Πιρπιρής, που αργότερα θα γίνει ο διώκτης και εκτελεστής τους.
Ο Στούπας, 50 ετών το 1944, είχε αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο Γαργαλιάνων, κατετάγει στο στρατό το 1914 γιά τη θητεία του ως υπαξιωματικός, και μονιμοποιήθηκε το 1916 ως ανθυπολοχαγός. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, πολέμησε και τραυματίσθηκε 2 φορές. Μιά σφαίρα είχε παραμείνει στο σώμα του μέχρι τον θάνατό του. Το 1923, έλαβε μέρος στο βασιλικό κίνημα των Λεοναρδόπουλου – Γαργαλίδη και αποτάχθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού. Εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και ησχολείτο με το εμπόριο ξυλείας. Επανήλθε εθελονικά στο στρατό το 1940 με τον βαθμό του ταγματάρχη, και πολέμησε στην Αλβανία υπό τον συνταγματάρχη Διονύσιο Παπαδόγκωνα στη Μεραρχία των Κρητών.
Μετά το τέλος του πολέμου πήγε γιά λίγο στην Ξάνθη, αλλά είδε ότι κινδύνευε από τους Βουλγάρους και έτσι επέστρεψε στο χωριό του, στο πατρικό σπίτι. Ήταν ανύπαντρος και η πατρική οικογένειά του αποτελείτο απο τους γονείς του (ο πατέρας του ήταν ο παπάς του χωριού), τρεις ανύπαντρες αδελφές και έναν μικρότερο αδελφό με την γυναίκα του και 2 μωρά. Ένας άλλος αδελφός ήταν δημόσιος υπάλληλος στην Τρίπολη. Ο Στούπας ήταν πάντα, και περισσότερο εκείνη τη δύσκολη περίοδο, το καμάρι όλων των συμπατριωτών του στη Λεύκη αλλά και πολλών στους Γαργαλιάνους. Χαρακτήρας μειλήχιος, εξαιρετικά ντροπαλός, πράος και καλομίλητος. Γεναίος πολεμιστής, δεν αισθανόταν φόβο εμπρός σε οσουσδήποτε αντιπάλους. Ήταν αποδεδειγμένα δεινός σκοπευτής. Στην Κατοχή την ικανότητα με το ντουφέκι και το πιστόλι την είχε μεταφέρει στο κυνηγετικό όπλο του. Όσο ζούσε στη Λεύκη το κυνήγι ήταν καθημερινή απασχόλιση.
Γρήγορα, συγκεντρώθηκε γύρω του μιά ομάδα νέων και βοηθούσαν τους αποκομμένους Συμμάχους και Κρήτες στρατιώτες. Ειδικά οι Κρήτες από όλη την περιοχή που τον είχαν γνωρίσει στον πόλεμο πήγαν σ’αυτόν γιά βοήθεια και τους τοποθέτησε σε οικογένειες της Λεύκης και των άλλων χωριών της περιοχής να συντηρούνται. Στο τέλος του 1942, μαζί με μερικούς από αυτούς τους Κρήτες ταξίδεψαν στην ανατολική Μάνη, με σχέδιο να φύγουν στη Μέση Ανατολή. Κάτι όμως πήγε λάθος και αντί γιά το υποβρύχιο, κόντεψαν να βρεθούν στα χέρια των Ιταλών. Έτσι επέστρεψαν στα ίδια μέχρι το καλοκαίρι του 1943.
Φίλοι του αξιωματικοί από την επαρχία Ολυμπίας σύστησαν τον Στούπα στον Βρετανό σύνδεσμο ταγματάρχη Reed, ο οποίος του ζήτησε να εκτελέσει διάφορες κατασκοπευτικές αποστολές στην Πύλο, που ήταν ο Ιταλικός ναύσταθμος γιά την Ανατ. Μεσόγειο, και στη νήσο Σφακτηρία. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να οργανώσει Εθνική Ομάδα Αντίστασης (ΕΟΑ), με βάση την ορεινή Τριφυλία, τα βουνά της Μάλης, νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας. Ο Στούπας στην αρχή δεν είχε αρκετά όπλα, και όταν βρήκε τα όπλα από ρίψη συμμαχικού αεροπλάνου δεν έβρισκε τους αντάρτες, γιατί οι συντηρητικοί Έλληνες των Γαργαλιάνων δεν ήταν πρόθυμοι να βγούν στο βουνό. Ο Μπουγάς στο βιβλίο του δίνει 40 ονόματα ανταρτών του Στούπα και παρατηρούμε ότι 17 ήταν από το χωριό του, ενώ μόνο 4 ήταν κάτοικοι των Γαργαλιάνων, και από αυτούς τουλάχιστον οι 2 ήταν νεοφερμένοι από τη Μάνη. Ο πλούσιος Γαργαλιανιώτης εργοστασιάρχης ποτών Γιάννης Ζόμπολας (σίγουρα το εργοστάσιο ποτών από σταφύλια που λειτουργούσε καθ’όλη την Κατοχή, θα είχε κάποια ειδική άδεια) και ο έμπορος Σπήλιος Προσηλιακός από τη Λεύκη, μεταξύ άλλων, του παρείχαν άφθονα εφόδια αλλά αντάρτες γιόκ. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο κατάλογος είναι ελλειπής, γιατί απουσιάζουν τα ονόματα των Κρητών ανταρτών. Υπάρχει μόνο το όνομα ενός, μάλλον επειδή σκοτώθηκε και ετάφει στη Λεύκη.
Έτσι, όταν τον Αύγουστο του 1943 άρχισε στην περιοχή ο Εμφύλιος, παρά το ότι η Ομάδα του ενισχύθηκε από διαφυγόντες από τις συγκρούσεις στην επαρχία της Ολυμπίας, ο Στούπας βρέθηκε σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τον ΕΛΑΣ. Όταν υπεγράφει το Σύμφωνο του Δυρραχίου μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΣ (Ελληνικός Στρατός) στον οποίον ανήκε και η ΕΟΑ (Εθνική Οργάνωση Αντίστασης) του Στούπα, ο πρωτοπόρος καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Επαμεινώνδας Παπαγιαννόπουλος, έδωσε τελεσίγραφο στον Στούπα. Να ενώσει την ΕΟΑ του με τη δική του στον ΕΛΑΣ, και ο ίδιος ο Στούπας να μπεί διμοιρίτης κάτω από τον Παπαγιαννόπουλο. Εαν δεν συμφωνούσε, ο Στούπας έπρεπε να διαλύσει την ΕΟΑ και να παρουσιαστεί στο Δυρράχι, στη διοίκηση του ΕΛΑΣ της νότιας Πελοποννήσου.
Ο Στούπας, αντικομμουνιστής και βασιλόφρων, ταγματάρχης με περγαμηνές τριών πολέμων, δεν ήταν δυνατόν να μπεί κάτω από τις διαταγές ενός εύελπη κομμουνιστή. Έτσι, κατευθύνθηκε με τους αντάρτες του στο μικρό χωριό Μουζάκι, και εκεί τους ανεκοίνωσε τις 2 επιλογές που είχαν. Επιστροφή στα σπίτια τους αφού πρώτα παραδώσουν τον οπλισμό τους στον ΕΛΑΣ, ή κατάταξη στον ΕΛΑΣ. Κανείς από τους συμπατριώτες του και τους κοντοχωριανούς του δεν κατετάγει στον ΕΛΑΣ. Μόνον οι 27 Ιταλοί που είχαν στο μεταξύ καταφύγει σ’αυτόν από την φρουρά της Κυπαρισσίας και 5-6 Έλληνες από μακρινά χωριά της Μεσσηνίας όπως και μερικοί Κρήτες πήγαν στον Παπαγιαννόπουλο. Οι 5-6 Μεσσήνιοι, το πρώτο βράδυ που πέρασαν στον ΕΛΑΣ αφοπλίστηκαν και στάλθηκαν δεμένοι και κλείσθηκαν στο Στρατόπεδο Κρατουμένων της Αυλώνας. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στον ΕΛΑΣ.
Ο Στούπας είπε στον Παπαγιαννόπουλο ότι θα επισκεπτόταν πρώτα το χωριό του να δεί τους γονείς του, και στη συνέχεια θα κατευθυνόταν στο Δυρράχι. Έτσι επανήλθε στη Λεύκη. Από εκεί, αντί για το Δυρράχι, πήρε άδεια από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΑΜ να ταξιδέψει στην Καλαμάτα, δήθεν γιά να εισπράξει τον μισθό του, αλλά στην πραγματικότητα να μάθει τι πραγματικά συνέβαινε και να κάνει σχέδια γιά νέα Ομάδα. Σημειωτέον ότι εκείνες τις ημέρες ο ίλαρχος Τηλέμαχος Βρεττάκος με τον ταγματάρχη Χρίστο Καραχάλιο είχαν καταγγείλει το Σύμφωνο του Δυρραχίου και με τη βοήθεια των Βρετανών αξιωματικών του ΣΜΑ προσπαθούσαν να αναστήσουν τον ΕΣ στην κεντρική Πελοπόννησο.
Ο Στούπας στην Καλαμάτα συναντήθηκε με αξιωματικούς που διατηρούσαν επαφή με τον ταγματάρχη Harringtonστον Ταϋγετο, και λέγεται ότι κανόνισε αεροπορική ρίψη εφοδίων από το ΣΜΑ στο οροπέδιο δυτικά της Λεύκης. Πήρε το λεωφορείο της επιστροφής γιά την προπαρασκευή του πεδίου γιά τη ρίψη, και της Ομάδος που θα παρελάμβανε τα εφόδια. Κατά την επιστροφή του όμως με το λεωφορείο στους Γαργαλιάνους, η πολιτοφυλακή του ΕΑΜ προσπάθησε να τον συλλάβει, πρώτα στα Φιλιατρά, εντός του λεωφορείου, και μετά όταν πήγαινε πεζός από τους Γαργαλιάνους γιά τη Λεύκη. Ο Στούπας αντιμετώπισε με το πιστόλι τους πρώτους πολιτοφύλακες, στο λεωφορείο, τραυματίζοντας έναν στο χέρι που κρατούσε το πιστόλι και τρέποντας σε φυγή τους άλλους, ενώ αφόπλισε τους δύο Γαργαλιανιώτες που του έστησαν την ενέδρα στο δρόμο γιά τη Λεύκη, τους άδειασε τα πιστόλια και τους τα επέστρεψε χωρίς τις σφαίρες.
Να σημειωθεί ότι όταν έγινε η συνθηκολόγηση της Ιταλίας και έφυγε το Ιταλικό τάγμα στρατιωτών από τους Γαργαλιάνους, μαζί έφυγε και το τμήμα της Χωροφυλακής και η πόλη μπήκε κάτω από την κυριαρχία του ΕΑΜ. Γερμανοί δεν υπήρχαν μόνιμα στους Γαργαλιάνους. Οι πλησιέστερες φρουρές ήταν στην Πύλο (30 χιλ. νοτιότερα) και στην Κυπαρισσία (30 χιλιόμετρα βοριότερα). Στα γραφεία του Αστυνομικού τμήματος εγκαταστάθηκε η ΟΠΛΑ της πόλεως, και από εκεί περνούσαν καθημερινά μέλη της «αντίδρασης» γιά την πρώτη τους «ανάκριση». Κάτοχοι λοιπόν της πόλεως, οι υπεύθυνοι του ΕΑΜ (και ο ΕΛΑΣ) το τελευταίο πράγμα που θα ανέχονταν από τον Στούπα, έναν «αντιδραστικό» αξιωματικό, ήταν εξαπάτηση (αφού δεν πήγε στο Δυρράχι, όπως είχε υποσχεθεί) ή αντίσταση, και μάλιστα ένοπλη!
Ένα κορυφαίο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Μεσσηνίας έφθασε άμεσα στους Γαργαλιάνους από την Καλαμάτα να συντονίσει τη σύλληψη ή εκτέλεση του Στούπα. Τρείς ανταρτικές Ομάδες του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας με 200 τουλάχιστον αντάρτες, πολιτοφύλακες, και εφεδρικούς κύκλωσαν το χωριό της Λεύκης στις 11 Οκτωβρίου 1943 να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Στούπα. Σημειώνω ότι το Τάγμα Καραχάλιου – Βρεττάκου και ο ΕΣ υπήρχαν ακόμη στην Αρκαδία. Προφανώς, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν ήθελε ο Στούπας να είναι ελεύθερος ως άλλος πόλος «αντίδρασης», πέραν της εξαπάτησης γιά την οποία πλέον εδιώκετο.
Ο Στούπας φαίνεται ότι περίμενε την επίθεση. Λίγους συντρόφους που είχε, τους είχε βάλει φρουρούς σε ακραία σπίτια του χωριού. Όμως 3 εξ αυτών (ο ένας ήταν Κρητικός στρατιώτης) πείσθηκαν γρήγορα να παραδοθούν και εκτελέστηκαν από τους αντάρτες αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν αλύπητα με χοντρά ξύλα. Παρά την τεράστια υπεροχή ανδρών και μέσων ο Στούπας στο τέλος με μόνο την άμεση οικογένειά του και 2 πρώτα εξαδέλφια του αντιστάθηκε γιά ένα δωδεκάωρο μέσα από το πατρικό σπίτι του. Οι αντάρτες εκτός των όπλων χρησιμοποίησαν στο τέλος και τη φωτιά. Υπεχρέωσαν γυναίκες και παιδιά του χωριού, που δεν κινδύνευαν από τον Στούπα, να βάλουν φωτιά στο σπίτι του και να την τροφοδοτούν με εύφλεκτα υλικά.
Η μάχη έληξε άδοξα το απόγευμα. Μερικά φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού που έρχονταν από τον δρόμο των Φιλιατρών, κάποιοι τα πέρασαν γιά Γερμανικά με αποτέλεσμα οι αντάρτες να εγκαταλείψουν την επιθεση στον Στούπα γιά να κρυφτούν στις γύρω ρεματιές. Τότε, ο Στούπας βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει, αλλά τραυματισμένος με σοβαρό έγκαυμα στο ένα χέρι. Όταν οι αντάρτες επέστρεψαν, βρήκαν το σπίτι του Στούπα να καίγεται και πίστεψαν ότι και ο ίδιος ο Στούπας είχε καεί. Συνέλαβαν τους συγγενείς του και μερικούς απο τους συντρόφους του, τους οποίους βασάνισαν απάνθρωπα πριν εκτελέσουν 2 ακόμη εξ αυτών. Παραδόξως δεν εκτέλεσαν ένα από τα 2 πρώτα εξαδέλφια του Στούπα που συνέλαβαν. Τον βασάνισαν, του άνοιξαν πληγές στις οποίες έριχναν αλάτι, αλλά δεν τον εκτέλεσαν. Τον πήραν στο τέλος, μαζί με 30 περίπου ακόμη άτομα και τους φυλάκισαν πρώτα στη Χώρα και μετά στο Στρατόπεδο Κρατουμένων της Ποταμιάς, το οποίο μόλις τότε άρχισε να λειτουργεί. Την μιά αδελφή του Στούπα, την πιό μαχητική, την μετέφεραν στη Χώρα δεμένη πίσω από άλογο αντάρτη του ΕΛΑΣ.
Ο απολογισμός της επίθεσης του ΕΛΑΣ ήταν 6 νεκροί4 από την πλευρά του Στούπα και των κατοίκων της Λεύκης, μεταξύ των οποίων και μιά γυναίκα που απλά έδωσε απάντηση που δεν άρεσε στον […], μέλος της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων. Επίσης, 10 σπίτια του χωριού κάηκαν. Από την πλευρά του ΕΛΑΣ οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν πολλοί περισσότεροι. Ο γιατρός που τους είχε φροντίσει έχει γράψει: «…Τα αποτελέσματα της μάχης: Δεν ενθυμούμαι ακριβή αριθμόν, αλλά περιέθαλψα 25 – 30 τραυματίες, και υπήρξαν 20 – 25 νεκροί αντάρται..»5. Ίσως όλοι έπεσαν από το χέρι του ίδιου του Στούπα. Η εγκοπή στη γωνία του απέναντι τοίχου, που είχε αφήσει η σφαίρα που σκότωσε (με κτύπημα στο μάτι) τον απεσταλμένο της ΝΕ του ΕΑΜ που προσπαθούσε να πείσει τον Στούπα να παραδοθεί κρυφοκοιτάζοντας, φαινόταν μέχρι το 2005-6 που έγιναν κάποιες εργασίες στο κτίριο. Πριν φύγουν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, έκαναν άγριο πλιάτσικο σε όλα τα πλούσια σπίτια της Λεύκης.
Ο Στούπας κρυβόταν στις γύρω σπηλιές γιά περίπου 2 μήνες, έως ότου ο συν/ρχης Παπαδόγκωνας έμαθε ότι ζει και έστειλε Γερμανικό απόσπασμα στη Λεύκη και τον πήρε στην Αθήνα, παραμονές Χριστουγέννων του 1943. Όταν στο ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Στούπας τους ξέφυγε συνέλαβαν 100 τουλάχιστον άτομα από τη Λεύκη, τους Γαργαλιάνους και τα γύρω χωριά, την «αντίδραση», και τους έκλεισαν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Ποταμιάς.
Στις 15 Μαρτίου 1944 ο Στούπας κατέβηκε από την Αθήνα6 και δημιούργησε το ΤΑ Μελιγαλά. Είχε μαζί του 80 οπλίτες. Οι περισσότεροι Μεσσήνιοι πρώην αντάρτες του ΕΣ και άλλοι θεωρούμενοι ως «αντίδραση» από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που είχαν καταφύγει στην Αθήνα όπως ο ίδιος γιά να αποφύγουν την Κόκκινη Τρομοκρατία. Σε μικρό διάστημα το Τάγμα είχε δύναμη τουλάχιστον 1000 ανδρών, με φρουρές στην Καλαμάτα, Πύλο, Κοπανάκι, Διαβολίτσι, Σκάλα Μεσσηνίας, Μεσσήνη και Πεταλίδι. Στις 19 Ιουλίου 1944, ενώ ο Στούπας με τη μεγαλύτερη δύναμη του ΤΑ Μελιγαλά ήταν στην Τρίπολη, ο ΕΛΑΣ εκτέλεσε μία από τις πλέον επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών στην Πελοπόννησο, την ενέδρα στου Μανούσου το Γεφύρι, μεταξύ Χώρας και Γαργαλιάνων. Κατέστρεψε 13 οχήματα, σκότωσε 80 περίπου Γερμανούς επί τόπου και έπιασε γύρω στους 30 αιχμαλώτους.
Οι Γερμανοί, παρά την αποχώριση από την Πελοπόννησο του σκληρού στρατηγού LeSouir, υπεύθυνου γιά τη σφαγή στα Καλάβρυτα, απειλούσαν να ξεσπάσουν στις πόλεις της Χώρας και των Γαργαλιάνων7. Ο Παπαδόγκωνας με τον Στούπα πρότειναν στους στρατηγούς Felmyκαι Bittman(ο αντικαταστάτης του LeSouir) αντί γιά αντίποινα να αναλαβουν αυτοί την εκκαθάριση της περιοχής και την εξασφάλιση της οδού Πύλου – Κυπαρισσίας με τη δημιουργία νέου ΤΑ στους Γαργαλιάνους. Η τύχη της πόλεως είχε πιά προδιαγραφεί! Τώρα πιά, ο τίτλος της «αντάρτισσας πόλης» θα πάλευε με την «ταγματασφαλίτικη φωλιά»! Οι Γερμανοί συμφώνησαν και φόρτωσαν μερικά βαγόνια ενός τραίνου με στρατιωτικό υλικό γιά το νέο ΤΑ στους Γαργαλιάνους. Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα υλικά ανατινάχτηκαν από τον ΕΛΑΣ στο Ρούτσι, μεταξύ Τρίπολης και Μεγαλόπολης και δεν έφθασαν ποτέ στους Γαργαλιάνους.
Ο Στούπας έφθασε στους Γαργαλιάνους στις 15 Αυγούστου με 60 περίπου ταγματασφαλίτες, και με όπλα (Ιταλικά) για τουλάχιστον 1000 ακόμη αλλά πολύ λίγα πυρομαχικά. Είχε πάρει μαζί του και τους 2 σωλήνες όλμων 81 χιλιοστών από τον Μελιγαλά αλλά μόνο τα μισά βλήματα (γύρω στα 600), υπολογίζοντας ότι οι Γερμανοί θα αντικαθιστούσαν τους όλμους στο ΤΑ του Μελιγαλά αλλά δεν θα τους άφηναν πολλά βλήματα. (Τελικά βέβαια, οι Γερμανοί αρνήθηκαν να δόσουν νέους όλμους στο Τάγμα του Μελιγαλά, και τα βλήματα έμειναν εκεί άχρηστα μέχρι που τα πήρε ο ΕΛΑΣ γιά ……..αργότερα!). Με την άφιξη του Στούπα στους Γαργαλιάνους τελείωσε και η ενδεκάμινη ΕΑΜοκρατία στην πόλη. Στον ένα μήνα που είχε στη διάθεσή του ο Στούπας έκανε αρκετή προετοιμασία γιά άμυνα. Με εθελοντικές κατατάξεις, κυρίως από τα χωριά την Πυλίας και της Τριφυλίας, και ατομικές προσκλήσεις σε νέους ηλικιών στράτευσης από τους Γαργαλιάνους, αύξησε τη δύναμη του Τάγματος σε 1000-1100 άνδρες. Εξ αυτών οι 300 περίπου ήταν στο κάστρο της Πύλου, 30 χιλιόμετρα νότια των Γαργαλιάνων, και άλλοι 80-100 στην Κυπαρισσία, 30 χιλιόμετρα βόρεια των Γαργαλιάνων.
Από το ΤΑ δεν έγιναν αντίποινα εναντίον μελών ή φίλων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Υπήρξε μόνο η περίπτωση του διοικητή του λόχου της Πύλου, του λοχαγού Βρασίδα Μυλωνά, ο οποίος δολοφόνησε ένα μέλος της ΟΠΛΑ που καυχιόταν ότι «αυτός είχε σκοτώσει το 1943 τον αδελφό του Μυλωνά». Μετά την επίθεση του ΕΛΑΣ στο ΤΑ του Πύργου, όπου 5η φάλλαγα έπαιξε σοβαρό ρόλο στο αποτέλεσμα, ο Στούπας διέταξε τη σύλληψη στους Γαργαλιάνους 140 περίπου ανδρών, μελών της ΕΠΟΝ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Όλοι ελευθερώθηκαν μετά την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν καταγγελίες για κακοποιήσεις.
Όταν φάνηκε ότι ερχόταν η σειρά του ΤΑ Γαργαλιάνων να αντιμετωπίσει τον ΕΛΑΣ, ο Στούπας και οι αξιωματικοί του απεφάσισαν να συμπτυχθεί το Τάγμα στο Κάστρο της Πύλου, και όσοι άμαχοι φοβούνταν αντίποινα να μεταφερθούν στο νησί της Σφακτηρίας απέναντι από την Πύλο. Όταν όμως ο Στούπας ανεκοίνωσε την απόφαση στην άτυπη ηγεσία της πόλεως των Γαργαλιάνων, υπήρξε μεγάλη αντίδραση από ορισμένους και λέχθηκαν σκληρά λόγια εναντίον του περί «εγκατάλειψης της πόλεως», «δειλίας», κλπ.. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι ενώ συνεπτύχθει το τμήμα της Κυπαρισσίας στους Γαργαλιάνους, δεν έγινε η τελική κίνηση στην Πύλο. Το Τάγμα έμεινε να αμυνθεί στους Γαργαλιάνους, ενώ 300 οπλίτες και ένα βαρύ Ιταλικό ταχυβόλο με αρκετές χιλιάδες σφαίρες παρέμειναν αδρανή στην Πύλο.
Η απόφαση να αμυνθεί το Τάγμα στους Γαργαλιάνους, μια πόλη με μεγάλη και ανοικτή περίμετρο, δύσκολο να καλυφθεί αμυντικά, ήταν μοιραία και καθόρισε την τύχη της πόλεως και των αμυνομένων. Οι Γαργαλιάνοι τότε είχαν 7.000 περίπου κατοίκους που είχαν αυξηθεί σε 9 έως 10.000 από κατοίκους της Χώρας και των γύρω χωριών, καθώς και μερικές εκατοντάδες «αντιδραστικών» από την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά. Ο Στούπας είχε στη διάθεσή του σε αριθμό περίπου 800 ταγματασφαλίτες, αλλά από αυτούς έτοιμοι μαχητές δεν ήταν περισσότεροι από 300, ίσως και λιγότεροι. Οι άλλοι που είχαν ντυθεί τις τελευταίες εβδομάδες ή ημέρες είχαν ελάχιστη στρατιωτική εκπαίδευση. 150-200 ήταν νεαροί που δεν είχαν πάει πριν στο στρατό, ήταν τελείως αγύμναστοι, χωρίς να έχουν ποτέ ρίξει ντουφεκιά (και οι περισσότεροι σίγουρα δεν έριξαν ποτέ). Αποτελούσαν ξεχωριστό λόχο, τον Λόχο των Αγυμνάστων.
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου απεσύρθηκαν οι Γερμανοί από τη Μεσσηνία και άρχισε η επίθεση του ΕΛΑΣ στα ΤΑ. Πύργος, Καλαμάτα, Μελιγαλάς. Στις 18 Σεπτεμβρίου, 3 συντάγματα του ΕΛΑΣ (το 9ο Μεσσηνίας, το 8ο Λακωνίας και το 11ο της Αρκαδίας είχαν περικυκλώσει τους Γαργαλιάνους κατά τα 2/3 της περιμέτρου του. Από το χωριό Βάλτα στο Βορρά, τον Πυργάκι και την Αγορέλιτσα στα Ανατολικά, έως τη Λεύκη (που ήταν πιά τελείως άδεια από κατοίκους) στον νότο. Ο ΕΛΑΣ είχε και προσωπικούς λογαριασμούς να ξεκαθαρίσει με τον Στούπα. Σε 2 ταπεινωτικές ήττες, στον Μελιγαλά τον Απρίλιο 1944 και στην Λεύκη τον Οκτώβριο 1943, είχε χάσει κοντά στους 100 αντάρτες, χώρια τους τραυματίες. Γιά κάποιο περίεργο λόγο ο Βελουχιώτης που ήταν επικεφαλής του ΕΛΑΣ, δεν έστειλε αντάρτες στη Δυτική πλευρά των Γαργαλιάνων, που ήταν η πιό εύκολη να πλησιάσει κανείς απαρατήρητος. Ίσως, γιά να μπορούν να βάλουν τα πυροβόλα του ΕΛΑΣ χωρίς κίνδυνο να κτυπήσουν τους δικούς τους.
Με πρωτοβουλία κυρίως του Ελληνοαμερικανού συνδέσμου του ΣΜΑ, του υπολοχαγού Φατσέα, που είχε δοκιμάσει να συμβιβάσει τον ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες και στην Καλαμάτα, και λιγότερο του Βρετανού λοχαγού Gibson, οργανώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μιά συνάντηση μεταξύ του ΤΑ και του ΕΛΑΣ έξω από την πόλη. Τον ΕΛΑΣ (τον Βελουχιώτη) αντιπροσώπευσε ο παπα-Ανυπόμονος, το ΤΑ ο ίδιος ο Στούπας με δυό πιστούς του νεαρούς ταγματασφαλίτες. Ο παπα-Ανυπόμονος, που γιά την συγκεκριμένη αποστολή είχε φορέσει δανεικά ράσα πάνω από την αγγλική στολή που φορούσε συνήθως, ζήτησε: «παράδοση του ΤΑ, απλή και καθαρή. Κανείς αθώος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, είπε. Μόνο οι ένοχοι θα δικαστούν». Ο Στούπας, αφού πρώτα επέπληξε τον «παπά» λέγοντάς του περίπου: «τι θέλεις εσύ με τους κομμουνιστές;», ρώτησε: « και ποιός θα αποφασίσει ποιός είναι ένοχος και ποιός αθώος, ο […], (ένας εκτελεστής της ΟΠΛΑ8 από τους Γαργαλιάνους) ή ο Πιρπιρής (πρώην αρχηγός της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων και τότε καπετάνιος στο 9ο του ΕΛΑΣ). Αυτός αντιπρότεινε τα συνήθη που έλεγαν όλα τα Τάγματα: «παραμονή του ΤΑ εντός των Γαργαλιάνων σε αδράνεια μέχρι την άφιξη αντιπροσώπου της Εθνικής κυβέρνησης από την Ιταλία ή συμμάχων στρατιωτών. Τότε να κριθούν από αυτούς. Ο ΕΛΑΣ να μην μπεί στους Γαργαλιάνους». Ο Gibson βασικά πήρε τη θέση του ΕΛΑΣ, προσθέτοντας μόνο ότι αυτός εγγυόταν την ασφάλεια των ταγματασφαλιτών. Σ’αυτό, ο Στούπας γέλασε ειρωνικά…..και είπε: «όπως το κάνατε και στον Μελιγαλά»!
Η Επιτροπή του ΕΑΜ Γαργαλιάνων με τα στελέχη του ΕΑΜ/ΚΚΕ Μεσσηνίας και Πελοποννήσου (Μπλάνας, Μπελογιάννης, Κουλαμπάς, κλπ), που είχαν φθάσει στην περιοχή συσκέφθηκαν στο χωριό Αμπελόφυτο (Αγορέλιτσα) και απεφάσισαν γιά την εκκαθάριση της «αντίδρασης» μετά την κατάληψη της πόλεως. Εγκρίθηκε η ονομαστική κατάσταση ατόμων γιά εκτέλεση, και σπιτιών και επιχειρήσεων που θα καίγονταν. Ομάδα μελών του ΕΑΜ θα έμπαινε στους Γαργαλιάνους το τελευταίο βράδυ πριν την επίθεση και θα σημάδευε με μπογιά διαφορετικού χρώματος τα σπίτια και τα κτίρια που ήταν να καούν, όπως και τα σπίτια στελεχών του ΤΑ και της «αντίδρασης», στα οποία το πλιάτσικο έπρεπε να είναι καθολικό. Επίσης, σε συνεννόηση με τον Άρη Βελουχιώτη αποφασίσθηκε ότι μετά την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη θα υπήρχε μιά περίοδος 6 ωρών γιά το πλιάτσικο και τις εκτελέσεις. Δεν θα υπήρχαν ταγματασφαλίτες αιχμάλωτοι. Θα εκτελούνταν επί τόπου. Ο ΕΛΑΣ δεν θα συγκροτούσε εκτελεστικό απόσπασμα εκ των υστέρων, όπως στον Μελιγαλά. Αυτά σύμφωνα με πολλές πηγές, μία εκ των οποίων είναι και ο Γιάννης Καραμούζης, στέλεχος του ΕΑΜ στην Μεσσηνία, και κουνιάδος του Αχιλλέα Μπλάνα. Η απόφαση γιά τις 6 ώρες ελευθερίας στις εκκαθαρίσεις, έχει αμφισβητηθεί από διάφορους συγγραφείς, αλλά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν μετά την κατάληψη των Γαργαλιάνων από τον ΕΛΑΣ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αλήθεια.
Η επίθεση του ΕΛΑΣ άρχισε το επόμενο πρωϊ, 21 Σεπτεμβρίου. Την πρώτη ημέρα, ο ΕΛΑΣ δεν πέτυχε πολλά πράγματα. Όσο λειτουργούσε το βαρύ πολυβόλο του ΤΑ πάνω στο ωραίο παλαιό κτίριο της Δεξαμενής των Γαργαλιάνων, που κάλυπτε όλη την ανατολική περίμετρο, και οι 2 όλμοι που κτυπούσαν την νότια πλευρά, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήταν αδύνατο να πλησιάσουν. Όταν σε κάποια στιγμή το πολυβόλο έπαθε εμπλοκή και το πήραν στην πόλη γιά επισκευή, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τη Δεξαμενή. Από μιά βολή όλμου κοντά στη Δεξαμενή που έγινε εκείνο το διάστημα, για κάλυψη, σκοτώθηκαν και οι πρώτοι 2-3 ταγματασφαλίτες.
Ο ίδιος ο Στούπας με 6-7 πιστούς πήγε εκεί και με αντεπίθεση πήρε πίσω τη Δεξαμενή από ένα Λόχο του ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ δοκίμασε να την ξαναπάρει με 2 αντεπιθέσεις, αλλά ο Στούπας τους σταμάτησε στρώνοντας κυριολεκτικά την περιοχή μπροστά από τη Δεξαμενή με νεκρούς και τραυματίες αντάρτες. Ο ΕΛΑΣ δεν δοκίμασε πάλι. Την επομένη ημέρα επετέθει σε άλλη τοποθεσία από τον βορρά. Στην υπερπροσπάθεια στη Δεξαμενή, ο Στούπας έχασε έναν ακόμη ταγματασφαλίτη που είχε τρέξει να βοηθήσει, εγκαταλείποντας την ασφαλή θέση του στην αποθήκη υλικού. Από εκεί, ο Στούπας με λίγους πάλι συντρόφους του, πήγε στη νότια πλευρά της περιμέτρου και «έδιωξε» μερικούς αντάρτες του ΕΛΑΣ που είχαν πλησιάσει στα πρώτα σπίτια. Ο Στούπας πολεμούσε πάντα όρθιος και με ελάχιστη ή καθόλου κάλυψη. Έχοντας εμπειρία τραυματισμών, γνώριζε ότι ο πολεμιστής δεν αισθάνεται άμεσα τη σφαίρα σε μή καίριο σημείο του σώματος. Έτσι, «ψαχνόταν» μετά από κάθε συμπλοκή, γιά να διαπιστώσει αν είχε πληγεί, και το ίδιο ζητούσε να κάνουν και οι συμπολεμιστές του.
Έτσι έληξε η πρώτη ημέρα της «μάχης» των Γαργαλιάνων. Με το πολυβόλο, τους 2 βαρείς όλμους, και τον Στούπα με λίγους ταγματασφαλίτες να έχουν αποκρούσει τις εκατοντάδες ανταρτών του ΕΛΑΣ που προσπαθούσαν με ομαδικά γιουρούσια να μπούν στην πόλη. Τα περισσότερα βλήματα από τα πυροβόλα του ΕΛΑΣ, που είχαν στηθεί ανατολικά της πόλεως, περνούσαν πάνω από την πόλη και έπεφταν κάτω στον κάμπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ταγματασφαλιτών δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στη μάχη. Πολλοί ντόπιοι, με διάφορες δικαιολογίες, είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους. Την νύχτα εγκατέλειψαν το μέτωπο και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι από τους Γαργαλιάνους. Όταν ξημέρωσε, στο μέτωπο είχαν μείνει σχεδόν μόνο οι παλαιοί σύντροφοι του Στούπα από τον ΕΣ, και οι ταγματασφαλίτες από τα γύρω χωριά που είχαν φέρει στην πόλη και τις οικογένειές τους. Είχαν μείνει στη θέση τους και όλοι αυτοί που είχαν έρθει από την Κυπαρισσία με τον διοικητή τους, τον λοχαγό Παπαδόπουλο από την Αρκαδία. Και αυτοί όμως, κατά πλειοψηφία δεν ήταν από την πόλη της Κυπαρισσίας αλλά από τα χωριά της βόρειας Τριφυλίας και της Ολυμπίας και πρώην αντάρτες του ΕΣ.
Την δεύτερη ημέρα ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε από το Βορρά, στο μέρος που αμυνόταν ο λόχος της Κυπαρισσίας. Ο λοχαγός Παπαδόπουλος, παλαιός πολεμιστής στη Μικρά Ασία και την Αλβανία, αμυνόταν καλά ακόμη και μετά τον βαρύ τραυματισμό του. Γύρω στις 10 εξαντλήθηκαν τα βλήματα των όλμων που κρατούσαν ένα μεγάλο μέρος του μετώπου στη νότιο και νοτιο-ανατολική πλευρά της περιμέτρου. Τότε, οι αντάρτες μπήκαν στην πόλη από εκείνη την πλευρά, αφού οι ελάχιστοι ταγματασφαλίτες που είχαν απομείνει εκέι ήταν αδύνατο να τους σταματήσουν. Οι αντάρτες που μπήκαν πρώτοι ήταν πάλι του 11ου συντάγματος Αρκαδίας, όπως και στον Μελιγαλά, και άρχισαν να κτυπούν την καμπάνα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Άμαχοι «αντιδραστικοί» και ταγματασφαλίτες είχαν αρχίσει να φεύγουν προς τα κάτω, δυτικά, προς τη θάλασσα από το πρωϊ. Τελικός προορισμός ήταν η Πύλος. Όταν άρχισε να κτυπά η καμπάνα και ακούστηκε ότι ο ΕΛΑΣ μπήκε στην πόλη, η φυγή γενικεύτηκε. Τελευταίοι που άρχισαν να φεύγουν ήταν οι ταγματασφαλίτες του λόχου Κυπαρισσίας. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ πρόλαβαν πολλούς τη στιγμή που βγήκαν απο τα πρόχειρα χαρακώματα να φύγουν ή στα πρώτα σπίτια της γειτονιάς του Ανεμόμυλου και επηκολούθησε σφαγή. Η Μαρία Μαρκοπούλου, μητέρα 5 ανταρτών του ΕΛΑΣ, έτρεξε στην αλάνα της γειτονιάς εκεί και με φωνές, παρακάλια, και κατάρες ακόμη, σταμάτησε τον βασανισμό μερικών και πρόλαβε και τη σφαγή άλλων. Το κρίμα είναι ότι τα παιδιά της δεν είχαν την ίδια ανθρώπινη συμπεριφορά στο πέρασμά τους από την πόλη.
Ο Στούπας, το πρωϊνό της δεύτερης ημέρας πολεμούσε και αυτός στον Ανεμόμυλο όπου και τραυματίσθηκε χαμηλά στο πόδι (η σφαίρα ήρθε από ψηλά, του τρύπησε το πόδι και βγήκε από το πέλμα). Η ίδια γυναίκα όταν τον είδε να περνά φορώντας το ένα άρβυλο κομμένο, προσεφέρθει να του δώσει κάτι άλλο να φορέσει στο τραυματισμένο του πόδι. Ο Στούπας την ευχαρίστησε και της συνέστησε να μπεί στο σπίτι της και να περιμένει να καλωσορίσει τα παιδιά της! Έφυγε και αυτός με τους τελευταίους γιά την Πύλο πεζός, παρά τον τραυματισμό του στο πόδι.
Μπαίνοντας οι αντάρτες στην πόλη, εκτελούσαν όποιον ντυμένον ταγματασφαλίτη έβλεπαν, ένοπλο ή όχι. Συγκέντρωσαν χιλιάδες αμάχους στο κέντρο της πόλεως, στην πλατεία. Μεταξύ τους ήταν και ταγματασφαλίτες που εν τω μεταξύ είχαν προλάβει να φορέσουν πολιτικά ρούχα. Από εκεί τους περιέφεραν στους κεντρικούς δρόμους με τη διαταγή να φωνάζουν «παραδοθείτε», «παραδοθείτε» στους κρυμμένους ταγματασφαλίτες, και «ζήτω ο ΕΛΑΣ», «ο μεγαλόψυχος ΕΛΑΣ θα σας συγχωρέσει». Εξαιρούνταν φυσικά από την «παρέλαση» οι φίλοι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Όταν το πλήθος επέστρεψε στην κεντρική πλατεία, μίλησαν ηγέτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που εν τω μεταξύ είχαν αφιχθεί, γιά την «λαοκρατία» και τον «θρίαμβο του ηρωϊκού ΕΛΑΣ πάνω στην αντίδραση και τους συνεργάτες των Γερμανών». Την ίδια ώρα, στην βόρεια άκρη της πλατείας, κοντά στο ιερό της εκκλησίας της Παναγίας, κοίτονταν καμιά δεκαριά γυμνά ή ημίγυμνα θύματα.
Στη συνέχεια το πλήθος από την πλατεία οδηγήθηκε και κλείσθηκε στο Γυμνάσιο., στις αίθουσες και το προάυλιο. Άλλοι, από τις ακραίες γειτονιές, κλείστηκαν σε τρεις εκκλησίες (Αγίους Πάντες, Άγιος Σπυρίδωνας, Προφήτης Ηλίας) και σε 2-3 μεγάλα σπίτια. Οι επί τόπου εκτελέσεις συνεχίζονταν έως το βράδυ στις γειτονιές της πόλεως, όπου συλλαμβάνονταν ταγματασφαλίτες. Αντάρτες που έφθασαν στο πρόχειρο νοσοκομείο του Τάγματος έσφαξαν επάνω στα κρεβάτια τους όλους τους τραυματίες. Μερικούς τους έσφαξαν στους γύρω δρόμους που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Γύρω στις 1 το μεσημέρι είχε μπεί καλπάζοντας στην πόλη ο Άρης Βελουχιώτης ακολουθούμενος από τους Μαυροσκούφηδες. Σταμάτησε γιά λίγο στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία στριμώχνονταν εκείνη τη στιγμή κυρίως άμαχοι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά από εκείνη τη γειτονιά. Μερικούς νέους στην ηλικία, που φαίνονταν ότι μπορεί να ήταν ταγματασφαλίτες τους έβαζαν στην άκρη, ενώ αντάρτες τους σημάδευαν. Τότε είπε ο Άρης το φρικτό: «Συναγωνιστές, οικονομία στις σφαίρες, μαχαίρι!» Βέβαια, ο παπα-Ανυπόμονος αρνείται ότι ο Άρης είπε τη φράση εκεί, στον Άγιο Σπυρίδωνα, και γι’αυτό τον σκοπό. Υποστηρίζει ότι ο Βελουχιώτης το είπε την ώρα της μάχης στους αντάρτες του ΕΛΑΣ!
Λέει και άλλα ο παπα-Ανυπόμονος γιά τους Γαργαλιάνους, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αστεία, αν δεν αναφέρονταν σε τραγικά και φρικτά γεγονότα Εμφύλιας σφαγής. Παραθέτω μερικά: «Εκείνο που δεν είναι αλήθεια γιά τις 2-3 ημέρες που μείναμε στους Γαργαλιάνους είναι ότι τάχα διέταξε ο Άρης να σφάζουν τους συλληφθέντες αιχμαλώτους για να μη χαλάνε σφαίρες! … Αυτό είναι κακοήθεια. Ότι σκοτώθηκαν πολλοί και από τις δυό πλευρές είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι ο Άρης σε κάποια στιγμνή της μάχης των Γαργαλιάνων φώναξε στους άνδρες του:
«Συναγωνιστές, οικονομία στις σφαίρες! Μαχαίρι!»
Αυτό ειπώθηκε. Αλλά ειπώθηκε στη διάρκεια της μάχης όταν οι μαυροσκούφηδες κινδύνευαν να ξεμείνουν απο πυρομαχικά (Δική μου παρατήρηση: Ναί, αλλά οι μαυροσκούφηδες δεν πολεμούσαν ποτέ στην Πελοπόννησο. Φρουρούσαν τον Άρη και βασάνιζαν κρατούμενους –αυτό έκαναν στο «ιδιωτικό» Στρατόπεδο του Άρη στα Τρόπαια- ή και τους εκτελούσαν, όπως στο χωριό Μερόπη, μετά τη μάχη του Μελιγαλά).Ειπώθηκε λοιπόν αυτό το πρόσταγμα στη μάχη και όχι γιά την εκτέλεση αιχμαλώτων, όπως σκοπίμως και δολίως διαδόθηκε. (…) Θυμάμαι τον Άρη που είχε εξαγριωθεί και φώναζε να σταματήσει το κακό!(Δική μου παρατήρηση: Πιό κακό άραγε;) (…) Με κάλεσε κοντά του (εννοεί ο Άρης) και μου μίλησε με πολύ σοβαρό ύφος: «Παπούλη μου, έχω να σου αναθέσω μιά αποστολή. Θα πάρεις όλους αυτούς εδώ που παραδόθηκαν και για να τους προστατεύσουμε θα τους κλείσεις μέσα στην εκκλησία. Εκεί θα περάσουν τη νύχτα. Θα τους φρουρείς με τους μαυροσκούφηδες γιά να μην πάθουν κανένα κακό, και το πρωί θα μου τους παραδόσεις σώους!
Αυτό και έγινε. Φυλάξαμε τους αιχμαλώτους μέσα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των φανατισμένων να τους επιτεθούν, για να τους λυντσάρουν, καταφέραμε να τους παραδόσουμε σώους το πρωί στον Άρη. Κι εκείνος εξασφάλισε τη διαφυγή τους από τους Γαργαλιάνους! Όχι μόνον δεν τους «έσφαξε, αλλά είναι εκείνος που τους έσωσε! (…) Κανένας αιχμάλωτος δεν ελετελέσθη από τον Άρη και τους μαυροσκούφηδες.Ό,τι έγινε –αν έγινε-έγινε μεταξύ των Πελοποννησίων»!
Τα παραπάνω, και άλλα ακόμη πιό απίστευτα, γράφει στο βιβλίο του ο παπα-Ανυπόμονος.
Ένα ακόμη πράδειγμα. Είδε λέει: «χωρικούς να τρέχουν φορτωμένοι εμπορεύματα παντός είδους» χωρίς να τους εμποδίζει κανείς, αλλά «ο Άρης μάλωσε αντάρτες που έκαναν πλιάτσικο, και ο Ανυπόμονος μάλωσε τον Τζαβέλλα9 γιατί τον είδε να κάνει πλιάτσικο»!
Ο Βελουχιώτης κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλεως, στο Γυμνάσιο των Γαργαλιάνων. Προχωρώντας ανάμεσα στο πλήθος, όταν πλησίαζε κάποιον που του φαινόταν ότι ήταν ταγματασφαλίτης τον άρχιζε με το καμουτσί που κρατούσε και τον στόλιζε με ακατανόητες από τους πολλούς βρισιές. Στο Γυμνάσιο που έφθασε ο Άρης, υπήρχε ήδη Τριμελής Επιτροπή που εξέταζε τους κρατούμενους, στέλνοντας στο θάνατο ταγματασφαλίτες και άτομα της «αντίδρασης», ενώ άλλους τους έκλειναν στις αίθουσες γιά περαιτέρω «ανάκριση». Ο Άρης διέταξε να απολυθούν αμέσως όλες οι γυναίκες (Η Επιτροπή όμως κράτησε μερικές από τους Γαργαλιάνους και όλες από την Λεύκη) και όλα τα παιδιά. Ο Άρης ζητούσε να του παρουσιάζουν αυτούς που αποκαλούσε «διπλοκαλαμάδες», που είχαν πρώτα πάει στο ΕΑΜ ή την ΕΠΟΝ και μετά στο ΤΑ. Οι θανατικές καταδίκες εναντίον ταγματασφαλιτών από την τριμελή Επιτροπή του Γυμανσίου εκτελούνταν πάραυτα στην πλησίον μεγάλη πανηγυρίστρα, αλάνα της πόλεως. Η εντολή «πάρτον» στους φρουρούς αντάρτες, σήμαινε εκτέλεση.
Από τους ταγματασφαλίτες που συνελήφθησαν, όσοι δεν ήταν από τους Γαργαλιάνους εκτελέσθηκαν όλοι. Πολλοί από τους ντόπιους που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, γλύτωσαν. Όσοι είχαν βγάλει τα στρατιωτικά ρούχα και δεν έπεσαν πάνω σε αντάρτη από τους Γαργαλιάνους που τους γνώριζε, επέζησαν τις πρώτες ώρες που οι ταγματασφαλίτες εκτελούνταν «επι τη εμφανίσει». Μετά, όλοι σχεδόν προστατεύθηκαν από κάποιο από τα στελέχη του ΕΑΜ της πόλεως. Φυσικά, υπήρξαν και περιπτώσεις που ντόπιοι κάτοικοι υπέδειξαν ταγματασφαλίτες που φορούσαν πολιτικά ρούχα, και εκτελέστηκαν μπροστά στα μάτια των δικών τους.
Εκτός από την Τριμελή Επιτροπή του Γυμνασίου, υπήρχε και άλλη, η «Κινητή Επιτροπή». Τα μέλη της πήγαν από κτίριο σε κτίριο, όπου υπήρχαν κρατούμενοι, ενώ είχαν μαζί αντάρτες του ΕΛΑΣ με καταγωγή εκτός Γαργαλιάνων, ως εκτελεστές. Όσους επέλεγαν γιά θάνατο, τους παρέδιδαν στους αντάρτες για εκτέλεση σε παραπλήσια στενά. Το μεγαλύτερο όργιο ειδεχθών σφαγών έγινε μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που ο παπα-Ανυπόμονος γράφει ότι τους προστάτευε κατ’εντολή του Άρη! Εκεί έσφαξαν και μιά φτωχή γυναίκα από εκείνη τη γειτονιά που έπλενε ρούχα των ταγματασφαλιτών, γιατί όταν οι ταγματασφαλίτες ήθελαν να ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΦΥΛΑΚΙΟ, ΑΝΕΘΕΤΑΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ κυρά Τούλα. Γι’αυτό το «έγκλημα», η Επιτροπή τη «δίκασε» σε θάνατο και την έσφαξαν στα σκαλιά της εκκλησίας.
Την ίδια τύχη είχαν εκεί και 2 νεαρά «αγύμναστα» αδέλφια μαζί με την ακόμη πιό νέα αδελφή τους. Η μάνα τους γλύτωσε ένα τρίτο αγόρι της τραυματισμένο. Άγνωστο γιατί οι αντάρτες στοχοποίησαν την οικογένεια αυτή. Γιά μήνες μετά, η μάνα έψαχνε τα 3 παιδιά της σους δρόμους της εκεί συνοικίας και τον κοντινό λόφο, φωνάζοντες τα ονόματά τους. Στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά στη μάνα του εσφάγει ένας άλλος νεαρός ταγματασφαλίτης και στη συνέχεια κακοποιήθηκε το άψυχο σώμα του. Βαρβαρότητες! Παρόμοια έκτροπα έγιναν και σε άλλα σημεία της πόλεως, αλλά και στην οδό διαφυγής προς Πύλο, στον κάμπο των Γαργαλιάνων μέχρι εκεί που σήμερα είναι κτισμένο το Costa Navarino.
Ένας αντάρτης που έδρασε εκείνο το βράδυ στους Γαργαλιάνους ως εκτελεστής ήταν ο μετέπειτα «ξακουστός» Πέρδικαςαπό το Βάγγου της Μεγαλοπόλεως. Αυτός, εκτός του ότι εκτέλεσε (με το μαχαίρι) κάποιους που του υπέδειξε η «Κινητή Επιτροπή», έλυσε και προσωπικούς λογαριασμούς με Γαργαλιανιώτες αγροφύλακες και συναδελφό του στο στρατό γιά κάποια διαφορά (από λάθος ή πάθος, σκότωσε τον αδελφό εκείνου με τον οποίον είχε τη διαφορά). Ο Πέρδικας9 ξεχειμώνιαζε τα πρόβατά του στους Γαργαλιάνους πριν τον πόλεμο, και είχε ανοίξει εκεί «λογαριασμούς». Στο τέλος της ημέρας εθεάθει με ρούχα κατακόκκινα στο αίμα, ενώ άλλη μαρτυρία λέει ότι την επομένη ημέρα σταμάτησε με την παρέα του να πλήνουν τα μαχαίρια τους σε ληνό (τσιμεντένια αποθήκη νερού). Εκεί που δεν συνέβει τίποτε στους κρατούμενους ήταν στην εκκλησία των Αγίων Πάντων. Ο παπα-Γρηγόρης, φίλος του ΕΑΜ, δεν επέτρεψε να «πάρουν» οι αντάρτες κανέναν από εκεί. Από ότι έμαθα, ο παπα-Γρηγόρης λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στους Αγίους Πάντες των Γαργαλιάνων παρά τα χρόνια του και την συνταξιοδότησή του.
Όπως ανέφερα πριν, οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες που συνελήφθησαν μέσα στην πόλη, όσοι επέζησαν από τις αυτοδικίες των πρώτων ωρών, γλύτωσαν μέχρι το τέλος, με λίγες εξαιρέσεις. Εκείνοι που ήταν άτυχοι ήταν εκείνοι οι ντόπιοι νεαροί που διέφυγαν τρέχοντας προς τη θάλασσα και το χωριό του Μαράθου. Την δεύτερη ημέρα της μάχης είχε φθάσει από το βορρά το Ανεξάρτητο Τάγμα Ηλείας του ΕΛΑΣ και είχε καταλάβει το επίνειο των Γαργαλιάνων, τον Μάραθο και τα καϊκια του, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν από τους ταγματασφαλίτες των Γαργαλιάνων ως μέσο διαφυγής. Πολλοί ταγματασφαλίτες φεύγοντας, έτρεχαν ακριβώς προς τον Μάραθο. Αυτοί αιχμαλωτίσθηκαν από τους αντάρτες της Ηλείας και κλείσθηκαν στις αποθήκες της σταφίδας στον Μάραθο.
Στη συνέχεια τους εξέτασε μιά Τριμελής Επιτροπή που ως πρόεδρο είχε τον επικεφαλής της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων. Αυτή η Επιτροπή απεδείχθει πολύ εγκληματική. Κατεδίκασε 32 ταγματασφαλίτες και αμάχους σε θάνατο. Εξ αυτών, εκτέλεσε το ίδιο βράδυ 16 νεαρούς ταγματασφαλίτες στην τοποθεσία Κουτσουβέρι. Σχεδόν όλοι ήταν από την πόλη των Γαργαλιάνων, και σίγουρα γνώριζαν την Επιτροπή και τους εκτελεστές τους οι οποίοι ήταν μέλη της τοπικής ΟΠΛΑ. Τους παρακαλούσαν να τους λυπηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Όμως ο αρχηγός της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων, ο […], όχι μόνον δεν λυπήθηκε τους νεαρούς, αλλά είχε πει στους συντρόφους του της ΟΠΛΑ:
« Ο ένας νιόπαντρος, ο άλλος μοναχογυιός, ο άλλος έχει μικρό παιδί, ….τι να τους κάνω εγώ; Πάρτε τους ρε και … «φάτε» τους»!
Οι νεκροί νέοι, που τους είχαν τελείως ξεγυμνώσει πριν την σφαγή, έμειναν άταφοι γιά ημέρες. Η ίδια Επιτροπή του Μαράθου έστειλε την επομένη τα υπόλοιπα 16 θύματα, τους περισσότερους επαγγελματίες ή επιστήμονες των Γαργαλιάνων, 18 περίπου χιλιόμετρα νότια προς την Πύλο, στη θέση Λεζάκι του Κορυφασίου, και εκεί τους εκτέλεσαν (έσφαξαν) εκτελεστές της ΟΠΛΑ που τους περίμεναν, με συμμετοχή ή υπό την επίβλεψη του Πέρδικα, ο οποίος θεάθηκε να τους συνοδεύει καθ’ οδόν για τον τόπο του μαρτυρίου τους.
. Το πρωϊ απολύθηκαν οι περισσότεροι φυλακισμένοι, εκτός από ορισμένους που συγκεντρώθηκαν στη μόνη φυλακή που διατηρήθηκε για 3 ακόμη εβδομάδες, το Γυμνάσιο της πόλεως. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι αντάρτες φρουροί άφηναν μέλη της τοπικής ΟΠΛΑ να μπαίνουν στις αίθουσες και να βασανίζουν κρατούμενους της επιλογής τους. Στο Γυμνάσιο Γαργαλιάνων μεταφέρθηκαν και «κεφαλές αντιδραστικών» από τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία. Ο πατέρας ενός ταγματασφαλίτη της τελευταίας στιγμής, ο οποίος είχε διαφύγει στην Πύλο, διατάχθηκε να βρει βοήθεια και να συγκεντρώσει όσα πτώματα υπήρχαν ακόμη στους δρόμους και να τα πετάξει σ’ ένα ασβεστοκάμινο στην άκρη της πόλεως. Όταν τελείωσε, τον εκτέλεσαν και αυτόν στην «πόρτα» του ασβεστοκάμινου! Αυτή ήταν και μία από τις λίγες εκτελέσεις που έγιναν μέσα στην πόλη των Γαργαλιάνων μετά το ξημέρωμα της 23ης Σεπτεμβρίου.
Την επομένη ημέρα, 24 Σεπτεμβρίου, στην πολυτελή κατοικία του εργοστασιάρχη Γιάννη Ζόμπολα, όπου είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή ηγεσία του ΕΑΜ/ΚΚΕ (ο Αχιλλέας Μπλάνας, Νίκος Μπελογιάννης, Τάσσος Κουλαμπάς, κλπ.) έγινε σύσκεψη με συμμετοχή και των τοπικων ηγετών του ΕΑΜ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαστοράκη. Σ’αυτήν εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του «ξεπατώματος της αντίδρασης», όπως είχε σχεδιασθεί εκ των προτέρων. Επειδή κάποια άτομα που ήταν υπό εκτέλεση δεν είχαν ακόμη συλληφθεί, απεφάσισαν να ανακοινώσουν γραπτώς και με χωνιά ανά την πόλη ότι όλα τελείωσαν, κανείς δεν θα πειραχθεί πιά, και όποιος κρύβεται μπορεί άφοβα να επιστρέψει στο σπίτι του. Όποιος όμως συνέχιζε να κρύβεται και δεν θα ήταν στο σπίτι του μετά παρέλευση 48 ωρών, θα εθεωρείτο «εχθρός του λαού»!
Πολλοί πίστεψαν την ανακοίνωση του ΕΑΜ και παρουσιάστηκαν. Από αυτούς συνέλαβαν τα συγκεκριμένα άτομα που ήθελαν και τα έκλεισαν στο Γυμνάσιο, όπου οι βασανισμοί συνεχίζονταν αμείωτοι. Οι οιμωγές των κρατουμένων ακούγονταν στην πόλη. Από τους 50 και πλέον κρατούμενους υπήρχε μιά μικρότερη λίστα μελλοθανάτων, η οποία ελαττώθηκε κάπως όταν οι συγγενείς μερικών κατάφεραν να τους σώσουν. Η μεγαλύτερη ελάττωση της λίστας των μελλοθανάτων έγινε όταν τα μέλη της ηγεσίας του ΕΑΜ Φιλιατρών έφθασαν στους Γαργαλιάνους και πήραν σχεδόν με τη βία όλους τους Φιλιατρινούς κρατούμενους. Η λίστα στο τέλος είχε 21 ονόματα, όλους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, κλπ.) με 2 εξ αυτών να παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι.
Εν τω μεταξύ τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί στην Πύλο. Ο Στούπας είχε αυτοκτονήσει, κάποιοι είχαν εκτελεστεί, μεταξύ των οποίων ο εργοστασιάρχης Γιάννης Ζόμπολας, και άλλοι είχαν λυντσαριστεί στην πλατεία της Πύλου. Ο υπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε αφιχθεί στην Καλαμάτα και κάλεσε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ να σταματήσει τις εκτελέσεις. Η ηγεσία του ΕΑΜ Γαργαλιάνων, όταν έμαθε αυτό, ετοίμασε γρήγορα-γρήγορα μιά κουστοδία 19 ατόμων από το Γυμνάσιο και τους έστειλε δεμένους, ξυπόλητους και ημίγυμνους σε πορεία 20 χιλιομέτρων, στη Βέργα Κορυφασίου. Οδηγοί τους ήταν μόνο 4 άτομα, εκ των οποίων ο ένας μόνο, ο […], ήταν εκτελεστής της ΟΠΛΑ ενώ οι άλλοι ήταν απλά, φιλήσυχα μέλη του ΕΑΜ. Παρά το ότι οι μελλοθάνατοι ήταν δεμένοι, για να μην αντιδράσουν, τους είπαν ότι τους πήγαιναν στην Καλαμάτα, και τους έριξαν στον ώμο και από μιά στρατιωτική κουβέρτα γιά να κοιμηθούν δήθεν το βράδυ στο δρόμο.
Τα 19 θύματα εσφάγησαν στην Βέργα ένας-ένας, παρουσία των υπολοίπων που απέμεναν ακόμη ζωντανοί! Ήταν η αποθέωση της ηθικής εξαθλίωσης στην οποία το ΕΑΜ είχε οδηγήσει κάποιους φτωχούς αστοιχείωτους αγροίκους, και τους χρησιμοποιούσε ως εκτελεστές με την ΟΠΛΑ. Τον […] από τους Γαργαλιάνους, τον βοήθησαν πάλι εκτελεστές της ΟΠΛΑ από το χωριό Κορυφάσιο που είχαν κάνει τη σφαγή των 16 στο Λεζάκι στις 23 Σεπτεμβρίου. Η σφαγή των αθώων ευηπόληπτων προσώπων της Τριφυλίας έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1944, και έκλεισε τον κύκλο των Ομαδικών εκτελέσεων γενοκτονίας του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ στην Πελοπόννησο!
Ο μόνος λόγος που οι 19 εστάλησαν προς εκτέλεση στη Βέργα Κορυφασίου, όπως και η άλλη Ομάδα των 16 στο πλησίον Λεζάκι στις 23 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι ήταν γιά να απαλλαγούν από την ευθύνη οι τοπικοί ηγέτες του ΕΑΜ Γαργαλιάνων. Αργότερα, αυτοί οι ηγέτες υπεστήριζαν, και οι αριστεροί ιστοριογράφοι το επαναλαμβάνουν πιστά, ότι τις εκτελέσεις τους στο Λεζάκι και στη Βέργα τις έκαναν «ανεύθυνα στοιχεία» από το Κορυφάσιο και άλλοι γιά αντεκδίκηση εναντίον των συγκεκριμένων «αντιδραστικών» γιά τα εγκλήματά τους!
Τι ακριβώς έγκλημα μπορεί να είχε κάνει όμως ο γιατρός Αντώνιος Πυλιώτης, τον οποίον έσφαξε ο […] (ο οποίος φορούσε ήδη τα παπούτσια του γιατρού!), παρά το γεγονός ότι του υπενθύμησε ότι είχε επανειλημμένα φροντίσει την οικογένειά του αφιλοκερδώς.
Πόσοι ήταν τα θύματα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στους Γαργαλιάνους; 13 ή 14 ταγματασφαλίτες έπεσαν στη μάχη, και τουλάχιστον 150 δολοφονήθηκαν μετά. Εκτός αυτών, δολοφονήθηκαν και τουλάχιστον 170 άμαχοι μετά τη μάχη μέσα στην πόλη και στις γύρω περιοχές μέχρι την Πύλο. Πλήρης κατάλογος των θυμάτων δεν έγινε ποτέ. Ο Μπουγάς, στο βιβλίο του «ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-45» έχει έναν ονομαστικό κατάλογο 153 ταγματσφαλιτών και 66 αμάχων μόνο από τους Γαργαλιάνους. Στον κατάλογο των ταγματασφαλιτών υπάρχει το όνομα μόνον ενός από την Κρήτη, ενώ είναι γνωστό ότι τον Στούπα ακολουθούσαν περισσότεροι και σχεδόν όλοι δολοφονήθηκαν στους Γαργαλιάνους ή στην Πύλο. Επίσης λείπουν τα ονόματα αμάχων από τα γύρω χωριά με πρώτη τη Λεύκη, που λόγω Στούπα ήταν στο στόχαστρο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Άρα το σύνολο των θυμάτων της Ομαδικής Δολοφονίας ήταν ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.
Σε αυτά που υπέφεραν οι Γαργαλιάνοι μετά τη μάχη, πρέπει να προστεθεί το ολικό πλιάτσικο που έγινε στα καταστήματα και τα σπίτια, εκτός φυσικά εκείνων που ανήκαν σε μέλη ή φίλους του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ. Εκτός από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που μπήκαν στην πόλη, πλιάτσικο έκαναν και ντόπιοι στους «αντιδραστικούς» συμπατριώτες τους, αλλά κυρίως ξένοι χωρικοί, φίλοι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που ακολουθούσαν με τα ζώα τους τον ΕΛΑΣ σε όλες τις επιθέσεις του στα ΤΑ ακριβώς γιά πλιάτσικο. Από τους Γαργαλιάνους έφυγαν εκατοντάδες ζώα φορτωμένα πλιάτσικο.
Τον Σεπτέμβριο του 1945, στις εφημερίδες της Μεσσηνίας ο Δήμος Γαργαλιάνων έβαλλε την κατωτέρω Ανακοίνωση:
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ
Ο Δήμος Γαργαλιάνων τελεί την 23ην Σ)βρίου 1945 μνημόσυνον
υπερ αναπαύσεως της ψυχής των υπερεξακοσίων θυμάτων
της κομμουνιστικής θηριωδίας εθνικοφρόνων κατοίκων της πόλεως.
Άγνωστο πως έφθασαν στον αριθμό των 600 θυμάτων. Φαίνεται ότι τα 300 τόσα θύματα, με το 90% από αυτά να είναι νέοι και 20 τουλάχιστον επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι τότε υπεύθυνοι τα θεωρούσαν λίγα! Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που ανεζήτησα στον Δήμο Γαργαλιάνων την κατάσταση των δολοφονηθέντων αμάχων, ο υπάλληλος μου σύστησε να απευθυνθώ στην οικογένεια ενός νεκρού δάσκαλου της πόλεως. «Αυτός την είχε», μου είπε!
Κλείνοντας αυτή την σύντομη(!) εξιστόριση της τραγωδίας των Γαργαλιάνων, λίγα λόγια για την μετά την Βάρκιζα περίοδο. Δημιουργήθηκαν 3 Ομάδες Εθνοφυλάκων ή παρακρατικών. Η πιό βίαιη, με ξυλοδαρμούς, κούρεμα γυναικών, και με 4 δολοφονίες στην περιοχή, έγινε από τον Κώστα Τσαγκάρη ή Κουφοδημήτρη και τους τέσσερις γυιούς του. Ο πατέρας Τσαγκάρης ήταν στην αρχή κορυφαίο μέλος της Πολιτοφυλακής του ΕΑΜ, διεφώνησε όμως μαζί τους και «δικάστηκε» σε θάνατο. Γλύτωσε την εκτέλεση την τελευταία στιγμή, από την δυναμική επέμβαση του μεγαλύτερου γυιού του Δημήτρη. Στην διάρκεια της μάχης, η οικογένεια ήταν μάλλον ουδέτερη και αμέτοχη. Ο γυιός Δημήτρης βρέθηκε αιχμάλωτος με το πλήθος στο Γυμνάσιο και η Τριμελής Επιτροπή τον έστειλε γιά εκτέλεση. Πρίν του δέσουν τα χέρια, αντέδρασε και ξέφυγε μέσα από το Γυμνάσιο παρά τον καταιγισμό των σφαιρών. Κατέφυγε στην Πύλο όπου ήδη βρισκόταν ο πατέρας του με 2 αδέλφια του. Διέφυγαν όλοι δια θαλάσσης στην Πάτρα, στο ΤΑ του Κουρκουλάκου, και κατέληξαν φυλακισμένοι μαζί με τους ταγματασφαλίτες της Πάτρας στον Άραξο.Ήταν όμως από αυτούς που οι Βρετανοί μετέφεραν στην Αθήνα, τους κατέταξαν στην Εθνοφυλακή, και πολέμησαν στα Δεκεμβριανά.
Μετά τη Βάρκιζα η οικογένεια συγκρότησε Απόσπασμα, και άρχισαν να κυνηγούν τους πρώην συντρόφους τους, κάποτε εντός του νόμου με τους Βρετανούς και την Εθνοφυλακή, και κάποτε στην παρανομία. Οι 3 από τις 4 δολοφονίες που έκαναν, σε βιβλία αριστερών (π.χ. του Αρίστου Καμαρινού) αποδίδονται ψευδώς στον Μαγγανά. Στο τέλος τα έβαλλαν και με την Εθνοφυλακή και την Χωροφυλακή. (Το 1948, το Απόσπασμα του Τσαγκάρη βοήθησε σοβαρά το Απόσπασμα του Ζάρα να αποκρούσει την τρίτη επίθεση των ανταρτών εναντίον της Ζαχάρως).
Η δεύτερη Ομάδα είχε αρχηγό έναν συνεργάτη του Στούπα που είχε επιζήσει. Η Ομάδα έκανε πολλές συλλήψεις, σε κάποιες περιπτώσεις εξάσκησε και βία, αλλά πιστεύω ότι παρέμεινε εντός των ορίων της εποχής.
Η τρίτη ομάδα ήταν τελείως παράνομη, και έγινε με βάση την αντεκδίκηση. Επικεφαλής ήταν ένας πρώτος εξάδελφος10 του Στούπα και μέλη της είχε παιδιά θυμάτων της σφαγής του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από την Λεύκη και τους Γαργαλιάνους. Προέβησαν σε πολλούς αλόγιστους ξυλοδαρμούς, συχνά σε συγγενείς διωκομένων. Είναι ένοχοι και μιάς δολοφονίας στελέχους του ΕΑΜ.
Από την πλευρά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ, εκτός από τις 5 δολοφονίες και τους 25-30 ξυλοδαρμούς που υπέφεραν, πήγαν και 10-15 άτομα σε εξορίες και στην φυλακή γιά λίγα χρόνια. Κανείς δεν δικάστηκε σε θάνατο, και όλοι ήταν έξω πριν το 1958 λόγω των διαφόρων μέτρων επιεικείας. Ακόμη και όλοι οι εκτελεστές της ΟΠΛΑ, κυκλοφορούσαν στους Γαργαλιάνους από το 1955 περίπου. Μόνο 2 ή 3 (τα στοιχεία γιά έναν τρίτο είναι ασαφή) από τους εκτελεστές των 19 στη Βέργα που ήταν από το Κορυφάσιο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, και 2 μέλη των Τριμελών «Λαϊκών Επιτροπών» ή «Δικαστηρίων της στιγμής» των Γαργαλιάνων, που έστειλαν τους ανθρώπους γιά εκτέλεση μετά τη μάχη, έφυγαν και δεν ξαναπέρασαν ποτέ από τους Γαργαλιάνους (τουλάχιστον όσον είναι γνωστό, και τα πρώτα 30-40 χρόνια). Πολλοί λίγοι από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ πήγαν στο βουνό το 1947-49, είτε γιατί ήταν φυλακισμένοι στη Μακρόνησο ή κρύβονταν στην Αθήνα. Όσοι πήγαν, δεν γύρισε πίσω κανείς.
Ηγέτης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων, ασχέτως τίτλων, ήταν ο Γεώργιος Μαστοράκης, με πρώτη ευθύνη γιά την Τρομοκρατία το 1943-44 μέχρι τη σύσταση του ΤΑ, και τις σφαγές μετά τη μάχη με τον ΕΛΑΣ, τον Σεπτέμβριο του 1944. Παρά ταύτα δεν τιμωρήθηκε ποτέ, πλην της εξορίας του γιά ένα μικρό διάστημα. Γιά πολλά χρόνια ήταν κορυφαίο στέλεχος της εφημερίδος Αυγή. Αντ’αυτού, που φρόντισε να ξεφύγει ανενόχλητος στην Αθήνα, κάποιοι ξέσπασαν επάνω στην μητέρα του και τη σύζυγό του, που είχαν φύγει από τους Γαργαλιάνους και ζούσαν στην Καλαμάτα.
Μοιραίο πρόσωπο γιά τους Γαργαλιάνους ήταν ο Στούπας. Αν δεν υπήρχε, ή αν κατέληγε κάπου αλλού την περίοδο της Κατοχής, ή αν δεν συγκροτούσε το ΤΑ στους Γαργαλιάνους, ή αν δεν αμυνόταν στην πόλη, η Κόκκινη Τρομοκρατία ίσως δεν θα είχε την ίδια οξύτητα στην πόλη, και φυσικά δεν θα γίνονταν καμία από τις 2 μάχες εκεί, ούτε οι σφαγές που ακολούθησαν. Οπωσδήποτε, μεγάλη είναι η ευθύνη της Πελοπονησσιακής, Νομαρχιακής, και Τοπικής ηγεσίας του ΕΑΜ/ΚΚΕ. Χωρίς τις δικές τους εντολές, τα σχέδια, την άδεια αν θέλετε, κανένα από τα ειδεχθή εγκλήματα που έγιναν στους Γαργαλιάνους δεν θα γινόταν. Ούτε, όμως και οι σφαγές και οι καταστροφές μετά τη μάχη θα γίνονταν, χωρίς την συγκατάθεση όλης της ηγεσίας που ήταν παρούσα (Μπλάνας, Μπελογιάννης, Κουλαμπάς, κλπ).
Γιά τον Άρη Βελουχιώτη, που μπήκε στην πόλη επικεφαλής του «νικητή» ΕΛΑΣ τι να πώ; «Τίμησε» τους Γαργαλιάνους με την παρουσία του επί ένα τριήμερο. Κοιμόταν στο κρεββάτι μιάς μητέρας, θύματος της Κόκκινης Τρομοκρατίας. Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1943, την ξύπνησαν 15 μέλη της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων και την πήγαν κάτω στον ελαιώνα. Εκεί την έσφαξαν (και μετά την …. κακοποίησαν) μπροστά στα μάτια του ενός απο τα 3 κορίτσια της, το οποίο είχε ξυπνήσει και το πήραν μαζί τους. {Το έγκλημά της; Γνώριζε Ιταλικά και Γαλλικά και έτρεχε στους Ιταλούς κάθε φορά που κάποιος κάτοικος έμπλεκε μ’αυτούς γιά κάποιο θέμα, και πήγαινε σ’αυτήν και την παρακαλούσε να τον ξεμπλέξει}. Στην διάρκεια της παραμονής του εκεί ο Άρης έσφαξε με τα ίδια του τα χέρια έναν νεαρό, στην εσωτερική σκάλα του σπιτιού. Η σημερινή οικοδέσποινα του σπιτιού ήταν τότε ένα από 3 νεαρά κορίτσια της οικογενείας, και είχε βοηθήσει με τρόμο να καθαρίσουν τα αίματα από το θύμα.
1. Όλοι οι Μαυροσκούφηδες δεν ήταν από την Ρούμελη. Ο παπα-Ανυπόμονος ήταν από την Αρκαδία, και άλλοι ήταν Πολωνοί και Ρώσοι (ορθότερο Τουρκμένιοι). Ο Άρης πήρε Τουρκμένιους στο σώμα των φρουρών του όταν κατέβηκε στην Πελοπόννησο, από σχεδόν ένα λόχο που είχε σχηματισθεί στο 11ο Αρκαδίας και έναν ακόμη στο 6ο Κορινθίας από λιποτάκτες Τουρκμένιους από την 999 Γερμανική μονάδα της Τριπόλεως. Κατά την παραμονή του Άρη στους Γαργαλιάνους στο σπίτι του Πάππα, το φαγητό του με τους μαυροσκούφηδες ήταν Αρνί Ψητό και το έτρωγαν καθισμένοι στο πάτωμα, όχι σε τραπέζια! Οι Τουρκμένιοι ήταν ειδικοί και γιά «δουλειές» με το μαχαίρι.
2. Από τους Γαργαλιάνους έφυγαν εκατοντάδες φορτώματα πλιάτσικο εκείνες τις ημέρες, πολλά πάνω σε ζώα των κατοίκων που επίσης πάρθηκαν στο πλιάτσικο.
3. «..Το ΕΑΜ ήρχισε να δημιουργείται εις Γαργαλιάνους περί τα μέσα του 1942. Εξ αρχής εφάνη ότι η ηγεσία του ήσαν γνωστοί κομουνισταί, Αλέκος Δημάκης, Μαστοράκης, Συντιχάκης, Λεωνιδάκης, Πιρπιρής. Αυτοί ήσαν οι ηγέτες, και εις δευτέραν σειράν Μανώλης Σκούντζος, Σκόρδας, Μπουλουλής , Κόντρας και ολίγοι άλλοι. Εκ των ανωτέρω οι Συντιχάκης, Λεωνιδάκης, Πιρπιρής ήσαν υπάλληλοι της ΑΤΕ καταγόμενοι οι μεν δύο πρώτοι εκ Κρήτης, ο δε Πιρπιρής από το Θέρμον Αιτωλοακαρνανίας. Επισης μεταξύ των πρώτων ήτο και ο Κων/νος Σταθόπουλος επιστήμων χημικός από το Πυργάκι,…» (Ημερολόγιο Δ.Τ.)
4. Στον βάρβαρο βασανισμό και την εκτέλεση των 3 συντρόφων του Στούπα πρωτοστάτησε ένα νεαρό μέλος της ΟΠΛΑ Γαργαλιάνων, ο […], ίσως γιά να ξεπλύνει τη ντροπή του αφοπλισμού του από τον Στούπα λίγες ημέρες νωρίτερα. Τον επόμενο χρόνο συνελήφθει από ταγματασφαλίτες της Λεύκης, μεταφέρθηκε στον Μελιγαλά και εκεί εκτελέστηκε. Η μητέρα του εκδικήθηκε αργότερα το θάνατό του πυρπολώντας σπίτια άσχετων «αντιδραστικών» στους Γαργαλιάνους. Την επόμενη χρονιά οι παρακρατικοί την κούρεψαν και την διαπόμπευσαν, και εκεί σταμάτησε η βεντέττα.
5. Μετά τους πρώτους τραυματισμούς ανταρτών, σύντροφοί τους πήγαν στους Γαργαλιάνους να ξυπνήσουν τον νεαρό γιατρό Δ.Τ., ο οποίος έστησε «σταθμό πρώτων βοηθειών» έξω από τη Λεύκη. Όμως, η πρώτη αντίδραση του γιατρού ήταν τρόμος, γιατί νόμισε ότι η ΟΠΛΑ πήγε να τον «πάρει». Από αυτόν έχω τις πληροφορίες γιά νεκρούς και τραυματίες του ΕΛΑΣ. Σε λίγες ημέρες διέφυγε στην Αθήνα προσποιούμενος ότι πήγαινε να διορθώσει το μικροσκόπιό του. Την άδεια των Γερμανών την πήρε μέσω συγγενούς του γιατρού από την Πύλο που λυντσαρίσθηκε αργότερα γι’αυτό από την ΟΠΛΑ! Το όνομα του ιατρού τς Πύλου ήταν Γεώργιος Λαμπρακόπουλος.
6. Έχω τη γραπτή μαρτυρία του γιατρού Δ.Τ. γιά μιά δραματική συνάντησή του με τον Στούπα, σε μιά αίθουσα στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας, στη Σίνα, μετά από πρόσκληση εκείνου. Του ανεκοίνωσε ότι θα κατέβαινε στη Μεσσηνία, και του ζήτησε να τον ακολουθήσει ως γιατρός του ΤΑ. Ο Δ.Τ. τον εξόρκισε να μην κατέβει. «Θα σε σκοτώσουν, τους γλύτωσες μιά φορά»! «Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ. Ο κόσμος υποφέρει. Μας καλεί σε βοήθεια»! Απάντησε ο Στούπας. (Ο Δ.Τ. δεν ακολούθησε, και ο Στούπας δεν τον υπεχρέωσε).
7. Κάποια στελέχη της εκκλησίας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να εκμεταλευθούν κάθε ευκαιρία. Τη δεκαετία του ’50, ο τότε νεοεκλεγείς μητροπολιτης Κυπαρισσίας Στέφανος «ανεκάλυψε» ότι τα Γερμανικά αντίποινα δεν θα εφαρμόζονταν εναντίον της Χώρας και των Γαργαλιάνων –οι δυό πόλεις πλησιέστερα στην τοποθεσία της ενέδρας του ΕΛΑΣ- αλλά εναντίον των Φιλιατρών, και μάλιστα ότι τα ματαίωσε ο Άγιος Χαράλαμπος! Σύμφωνα με την «ιστορία» που κυκλοφόρησε ο Στέφανος, γιά την ενέδρα στου Μανούσου το Γεφύρι οι Γερμανοί θα κατέστρεφαν τα…..μακρινά από εκεί Φιλιατρά, αλλά ο Γερμανός αξιωματικός του φυλακίου έξω από τα Φιλιατρά είδε στον ύπνο του τον Άγιο Χαράλαμπο που του είπε «όχι, μην το κάνεις» ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων, και έτσι συντετριμμένος ο Γερμανός αξιωματικός παρήκουσε τη διαταγή των ανωτέρων του και ..σώθηκαν τα Φιλιατρά. Η σωτηρία τους εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο από το 1955 (περίπου)!
8. Στους 11 μήνες (Σεπτέμβριος 1943 – Αύγουστος 1944) που οι Γαργαλιάνοι διοικούντο από το ΕΑΜ, η ΟΠΛΑ είχε εκτελέσει (σφάξει) 10 περίπου άτομα (μεταξύ των οποίων μιά νεαρή μητέρα 3 κοριτσιών από μιά ομάδα 15 ΟΠΛΑτζίδων, μπροστά στα μάτια της μιάς κόρης της, η οποία είδε και την «κακοποιησή» της ΜΕΤΑ τη σφαγή της), είχε βασανίσει δεκάδες, ληστέψει πολλές οικογένειες, και στείλει στα Στρατόπεδο Κρατουμένων της Ποταμιάς και του Κεφαλόβρυσου (Χαλβάτσου) πάνω από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και γυναίκες.
9. «..Ο Βελουχιώτης είχεε ως προσωπική φρουρά 60 μαυροσκούφηδες τους οποίους χρησιμοποιούσε και σε ειδικές αποστολές που αυτός έκρινε.Όταν εγίνοντο οι επιχειρήσεις εναντίον των ΤΑ έστειλε στη νότιο Πελοπόννησο και ειδικώς στον Μελιγαλά υπό τον Τζαβέλα (ψευδώνυμο) 30 μαυροσκούφηδες. Απεφάσισε εν συνεχεία να κατέβει και αυτός στη νότια Πελοπόννησο και ζήτησε από τη μεραρχία να του δώσει έναν αξιωματικό (δεν ξέρω με ποία προσόντα). Η μεραρχία έδωσε εμένα. [..] Φύγαμε από τη Βυτίνα την ημέρα που εγίνετο η μάχη στον Μελιγαλά. Το βράδυ φθάσαμε στον ειδικό στααθμό Ζευγολατιού, κοντά στον Μελιγαλά όπου μείναμε το βράδυ. Εκεί ήρθε ο Τζαβέλας να τον ενεημερώσει. Η πρώτη απάντηση του Τζαβέλα αφού έβγαλε το μαχαίρι (κάμα) από το θηκάρι του είπε γλύφοντας το μαχαίρι με τη γλώσσα του «Από εδώ αρχηγέ πέρασαν ογδόντα». Η απάντηση του Άρη «Μπράβο ορέ Τζαβέλα» και συνέχισαν τη συζήτηση. Εγώ βγήκα έξω να πάρω αέρα.» (Στους Γαργαλιάνους δεν υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες σφαγών από τους μαυροσκούφηδες. Μία που έχω, γραπτή, από έναν καθηγητή του Γυμνασίου και μετέπειτα Γυμνασιάρχη του, είναι ουσιαστικά ανώνυμη, και δεν μπορεί να ληφθεί υπ’όψη).
10. Άκουσα ότι το 2012 το ΚΚΕ έστησε την προτομή του στο χωριό του!
11. Ο Παναγιώτης Στούπας ή Στουπάκος, για διαφοροποίηση από τον ταγματάρχη, ήταν χαρακτήρας τελείως αντίθετός του. Άνθρωπος σκληρός και βίαιος, μέχρι βαναυσότητος. Ως αντάρτης και πολεμιστής ήταν ότι καλύτερο, σε δεξιότητα, τόλμη και εξυπνάδα. Πρώτος στη φωτιά της μάχης και τελευταίος στην φυγή. Από τον πρώτο καιρό, στην ΕΟΑ του Στούπα το καλοκαίρι του 1943, είχε πάντα στο σακκίδιό του έναν μπερέ του ΕΛΑΣ. Τον χρησιμοποίησε 3 τουλάχιστον φορές να περάσει μέσα από τον ΕΛΑΣ και να διαφύγει τον θάνατο. Την πρώτη, στην Λεύκη τον Οκτώβριο του 1943, όταν τους επετέθει ο ΕΛΑΣ , και του τελείωσαν οι σφαίρες στο σπίτι που πολεμούσε. Την δεύτερη στο Κλήμα Δωρίδος, όταν ο ΕΛΑΣ διέλυσε την ΕΚΚΑ του Ψαρρού. Ο Στουπάκος είχε καταφύγει στην ΕΚΚΑ μετά τη μάχη της Λεύκης. Μάλιστα, λόγω της συνωνυμίας με τον ταγματάρχη, έχει γραφεί επανειλημμένα σε βιβλία ότι ο ταγματάρχης Στούπας ήταν στην ΕΚΚΑ. Την τρίτη φορά, στο φρούριο της Πύλου, όταν αυτοκτόνησε ο ταγματάρχης και οι ταγματασφαλίτες παραδόθηκαν και φυλακίστηκαν, αυτός κρύφτηκε σε κάποιον από τους υπονόμους. Όταν νύχτωσε, βγήκε και έφυγε ήρεμος, προσποιούμενος τον αντάρτη του ΕΛΑΣ. Το όνομά του ήταν στην κατάσταση των προγραμμένων γιά εκτέλεση, αλλά δεν πίστεψε τις υποσχέσεις της Επιτροπής του ΕΑΜ και δεν παρουσιάστηκε μέχρι τον Μάρτιο 1945 που στους Γαργαλιάνους έφθασε το πρώτο απόσπασμα Βρετανών και Εθνοφυλάκων. Πέρασε αμέσως στην παρανομία. (Εννοώ παράνομες πράξεις, γιατί δεν κρυβόταν).
98 Σχόλια
Comments feed for this article
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:16 μμ
Μετά τον Μελιγαλά, οι Γαργαλιάνοι: 21-22 Σεπτεμβρίου 1944 | Η καλύβα ψηλά στο βουνό | επαμ αγιασ παρασκευης
[…] […]
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:28 μμ
Πάνος
Από το φ/μπ:
Aristea Seremeti H Μαρία Μακροπούλου στον Ανεμόμυλο είναι η Μαρία Μαρκοπούλου.Είναι η προγιαγιά μου.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:37 μμ
Πάνος
Από το φ/μπ:
Aristea Seremeti από Panos Zervas
Ξεκίνησα να το διαβάζω με προσοχή.Σχεδόν το ρούφηξα.Έβλεπα γραμμένα πολλά από όσα είχα ακούσει ως παιδί, μιας και η μητέρα μου είναι απ τους Γαργαλιάνους.Και ξαφνικά διαβάζω για μια γυναίκα Μαρία Μακροπούλου, μάνα 5 ανταρτών που ακούγοντας την καμπάνα των Αγίων Πάντων, βγήκε στην αλάνα με φωνές, παρακάλια και κατάρες, να σώσει κόσμο, μαζί και τα παιδιά της.( Στο φούρνο που έκαιγε γιατί είχε βάλει να φτιάξει ψωμί τα έκρυψε).Η ίδια γυναίκα την επομένη, περιποιήθηκε το τραύμα του ορκισμένου εχθρού των παιδιών της.Του περιβόητου Στούπα.Αυτή η γυναίκα ήταν η προγιαγιά μου.Και δεν τη λέγαν Μακροπούλου, αλλά Μαρία Μαρκοπούλου.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:50 μμ
Iάσονας Χανδρινός
Η Μάχη των Γαργαλιάνων είναι η μόνη περίπτωση που οι Μαυροσκούφηδες πολέμησαν και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Εκτός από δύο τραυματίες, σκοτώθηκε και ο σαλπιγκτής της ομάδας, Γιώργος Φυσέκης («Φυσεκογιώργης») από την Σεγδίτσα της Γκιώνας, αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942. Σε αυτή τη μάχη ήταν χειριστής πολυβόλου.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:44 μμ
Γιάννης - 2
@Πάνος
Ευχαριστώ πολύ γιά το ποστ και την παλιά φωτογραφία της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων,
@Aristea Seremeti,
Κοιτάζοντας τις σημειώσεις μου, βλέπω ότι το όνομα είναι πράγματι Μαρκοπούλου (δικό μου τυπογραφικό λάθος – συγγνώμη). Ο Μπουγάς, στιο «ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-45» στη σελίδα 380 της 3-ης έκδοσης, την αναφέρει ως Μαρία Πατρούλια, και το γεγονός κάπως διαφορετικά.
Η κουβέντες που αντάλλαξε η Μαρία με τον ταγματάρχη Στούπα γιά το τραύμα του (δεν του έκανε περιποίηση. Προσεφέρθει να του δώσει μιά παντόφλα να φορέσει στο τραυματισμένο πόδι, την οποία εκείνος δεν πήρε) πιστεύω ότι αντανακλά θετικά και στους δυό τους. Δεν είχαν χάσει τον ανθρωπισμό τους.
@Iάσονας Χανδρινός,
Ευχαριστώ. Αν έχετε και άλλες λεπτομέρειες γιά τα γεγονότα των Γαργαλιάνων θα σας ήμουν πολύ υπόχρεως είτε να τα καταχωρήσετε εδώ ή να μου τα στείλετε μέσω του κυρίου Ζέρβα.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:47 μμ
ΗΛΙΑΚΟΣ
Κύριε Χανδρινέ,
Νομίζω ότι οι μαυροσκούφηδες είχαν πολεμήσει κατά του ΕΔΕΣ τον Ιανουάριο του ΄44 στον Άραχθο και τον Αχελώο.
Καθώς επίσης και στο Κλήμα Δωρίδας κατά του 5/42 τον Απρίλιο του ΄44.
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:22 μμ
amaliaskoura
Εξαιρετική ανάρτηση! Διαβάζεται απνευστί! Ευχαριστούμε, Γιάννη!
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:56 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πολυ ελληνικο αιμα χυθηκε σ’ αυτην αλλα και στην προηγουμενη αναρτηση.
Για οσους δεν το εχουν διαβασει προτεινω το ‘Η καθοδος των εννια» του Θ.Βαλτινου
ΥΓ «Στην Κάθοδο των Εννιά, ο Πελοποννήσιος συγγραφέας, σεναριογράφος και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός αφηγείται την πορεία μιας ομάδας εννέα ανταρτών από τα άγρια βουνά της Πελοποννήσου προς τη δυτική ακτή αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1949. Περικυκλωμένοι από τον τακτικό στρατό, σε έναν κλοιό που σφίγγει εκτός κι εντός, οι εννέα άντρες οδεύουν προς τη θάλασσα σε μία μάταιη απόπειρα σωτηρίας.
Με αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, και με χρήση μίας καταπληκτικής οικονομίας εκφραστικών μέσων, ο Θανάσης Βαλτινός πλάθει μία εξιστόρηση που ελάχιστα διαφέρει από ιστορική μαρτυρία. …..ο Βαλτινός παραδέχτηκε πως, πράγματι, πολλοί αναγνώστες αρχικά εξέλαβαν το βιβλίο ως ιστορική-αναφορική αφήγηση, και το διάβασαν ως πραγματική μαρτυρία.
Η Κάθοδος των Εννιά, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Ακολουθώντας μεθόδους πραγματολογικής περιγραφής αλλά και μέσω της επανάληψης, της αντιπαράθεσης και της προβολής συγκεκριμένων μοτίβων (δίψα, θάλασσα, θάνατος), ο Θανάσης Βαλτινός υφαίνει μία διαχρονική ελεγεία για την ήττα και την οπισθοχώρηση, μία σκληρή πολεμική αφήγηση για τη βία και τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης. Με φράσεις απογυμνωμένες και σύντομες, ο συγγραφέας μετατρέπει το τοπίο της γνώριμής του Πελοποννήσου σε άνυδρο κι εχθρικό πεδίο κολάσεως, σε έναν τόπο αφιλόξενο δίχως καταφύγια.
Ο Θανάσης Βαλτινός έγραψε την Κάθοδο των Εννιά το 1959, στα 27 του χρόνια. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εποχές τέσσερα χρόνια αργότερα. Σήμερα κυκλοφορεί από της εκδόσεις Εστίας – μόλις 64 σελίδες.
……………………
Υ.Γ.1: Η Κάθοδος των Εννιά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από το σκηνοθέτη Χρήστο Σιοπαχά. Το 1984 τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (β’ ανδρικού ρόλου, μουσικής και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη).
Υ.Γ.2: Συζητώντας για το βιβλίο με έναν καλό φίλο, έμαθα ότι το βιβλίο αποτέλεσε για χρόνια «Βίβλο» των Κομμουνιστών – σε κάποιες κηδείες, μάλιστα, σύντροφοι το πετούσαν στους τάφους τους αντί για λουλούδια.
http://www.tovima.gr/blogs/article/?aid=437443
9 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:30 μμ
elias
Ενδιαφέρον
εμένα ο πατέρας μου είναι από τους Γαργαλιάνους και μου έχει πει κάποιες ιστορίες
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:24 πμ
Αλικη
Συγκλονιστικό κείμενο!!
ΥΓ: Σχετικη και η ¨¨Ορθοκωστᨨ του Βαλτινου, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:29 πμ
argosholos
Tι διάολο, πως δημιουργήθηκε τόσο μίσος στον μεσοπόλεμο; Ήταν τόσο μεγάλες οι διαφορές μεταξύ των γραμματιζούμενων, των αγροτών και των εργατών; Μεταξύ βενιζελικών και αντι; Πως σφαζόντουσαν έτσι; Και καλά όταν υπήρχαν ‘εθνικές διαφορές» (κρητικοί με πελοπονήσιους, πόντιοι με καραμανλήδες, πόντιοι με σλαβομακεδόνες κλπ κλπ). Αλλά στην ίδια πόλη;
Μερικές φορές λες ότι η ανάπτυξη από το 60 και μετά (οκταετία, δικτατορία, Πασόκ), έστω και με δανεικά, λείανε τις γωνίες και βοήθησε να φαίνονται τα παραπάνω εξωπραγματικά…
Πάντως στη Δ. Πελοπόννησο, ειδικά στη περιοχή της Ζαχάρως, ήδη από τη δεκαετία του 60, λιγότερο από 20 χρόνια μετά, οι διαφορές είχαν αμβλυνθεί σημαντικά παρόλές τις μάχες, εξορίες και εκτελέσεις. Βέβαια ξέραμε ποιοι ήταν εξορία, ποιοί ήταν καραδεξιοί κλπ Δεν θυμάμαι όμως έντονες διαφορές μεταξύ των βαμμένων αριστερών και δεξιών, ακόμα και μέσα στη δικτατορία. Υπήρχαν κοινωνικές επαφές, καλημέρες, καλησπέρες, το πολύ – πολύ να μη ψώνιζαν κάποιοι από τα μαγαζιά των αριστερών. Στο τέλος ακόμα και ο οπλαρχηγός Ζάρας και οι λεγόμενες τελετές μίσους εκφυλίστηκαν σε πανηγυράκι και έσβησαν.
Ελπίζω η πρόσφατη επαναφορά της σκληρής φρασεολογίας με κρεμάλες , Γουδιά και προδότες να μη μας πάει πάλι πίσω. Δεν μας φτάνει η φτώχεια μας…
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:57 πμ
Nikos iliopoulos
Ειναι τέτοια η εθνικη προδοσία των «εθνικοφρόνων» και τόσα μεγάλα τα ανομηματατους που μόνο με τερατωδεις ψευτιες προσπαθούν να διαστρεβλωσουν την ιστορια.Και για να γινουν πιστευτοι εξαιρουν και κάποιους «καλούς» Εαμιτες.
Αν και πολύ μικρος στη Μεσσηνία έζησα και είδα ποιοι ήταν τα τερατώδη θηρία και ποιοι οι Άνθρωποι.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:44 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα.
Ανώνυμος
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:55 μμ
aftercrisis
Τις συγκρούσεις της κατοχής ακολούθησε ο γενικευμένος εμφύλιος: Είναι η μοναδική παραφωνία εμφυλίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο, η «Ελληνική εξαίρεση». Αιτία της η πολιτική ανεπάρκεια και ο ακραίος τυχοδιωκτισμός του πολιτικού προσωπικού και των δύο στρατοπέδων. Αντίθετα με την Ιταλία, όπου υπήρχαν ηγέτες με το ανάστημα του Τολιάτι και του Ντε Γκάσπερι, οι Έλληνες εμφυλιακοί πολιτικοί ήταν περιπτώσεις ατόμων φαύλων, χωρίς κοινωνική συνείδηση και ατομική ηθική.
Και όχι μόνον οι κορυφαίοι πολιτικοί των 2 παρατάξεων – η περίπτωση Βελουχιώτη που εξυμνείται ακόμη ως «εθνικός ηγέτης» (όχι μόνον απο «αριστερούς»), και αντίστοιχα του Ναπολέοντος Ζέρβα, είναι χαρακτηριστικές
Η αναζωπύρωση της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής απο ορισμένους, τώρα στο μέσο της κρίσης, είναι και πάλι «Ελληνική εξαίρεση». Κανείς Πορτογάλος ή Ισπανος δεν αναβιώνει ρητορικά τον Ισπανικό Εμφύλιο ή τις δικτατορίες Φράνκο και Σαλαζάρ, καμμιά ρητορική αναβίωση του Μουσολινικού φασισμού δεν προέκυψε απο την κρίση στην Ιταλία.
Η νέα «Ελληνική εξαίρεση» είναι και πάλι απόρροια της ανεπάρκειας, του τυχοδιωκτισμού και της ηθικής σήψης του κατεστημένου πολιτικού προσωπικού μας, «δεξιού» και «αριστερού», ανώτερου – και κυρίως μεσαίων κομματαρχών: Δεν θέλουν να χάσουν το ρόλο και τα προνόμιά τους, ακριβώς όπως οι κομματάρχες-κοτζαμπάσηδες του Μεσοπολέμου
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:17 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
aftercrisis ++++
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:26 μμ
aftercrisis
Φαίνεται απο τις τοπικές ηγεσίες στο παράδειγμα «Γαργαλιάνοι». Επαγγελματίες στρατιωτικοί με στασιαστικό παρελθόν που έγιναν ξυλέμποροι, μεταπράτες κτλ απο τη μία πλευρά. Τα στελεχά της ΑΤΕ απο την άλλη, και ο πλούσιος έμπορος.
Η τοπική μικροεξουσία.
Και μαζί τους μισότρελλοι «καπετάνιοι» και ιδεοληπτικοί ανυπόμονοι παπάδες
Οι ίδιοι οι γδάρτες των απλών ανθρώπων στην «ήρεμη» εποχή ήταν οι πολιτικοί καθοδηγητές και ιδεολόγοι στην ταραγμένη. Φιλόδοξοι και περιπετειώδεις, εξουσιομανείς πάνω απ’ όλα, πιθανότατα και φιλοχρήματοι.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:25 μμ
Αλικη
@ aftercrisis: RESPECT!!
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:44 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
aftercrisis ++++
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:25 μμ
Πάνος
αφτερ,
δε συμμερίζομαι καθόλου τις απόψεις που εκφράζεις στα δύο σχόλιά σου. Υπήρχαν ανώτερα επίπεδα εξουσίας που ρύθμιζαν τις εξελίξεις του εμφυλίου – τουλάχιστον δύο ελληνικά + οι Άγγλοι. Το κάθε στρατόπεδο με τις αντιφατικές του γραμμές, χωρίς να εξαιρούνται οι Άγγλοι. Ίσως ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που ήξερε τι ακριβώς ήθελε στο ελληνικό πρόβλημα και με σταθερότητα το επέβαλε κιόλας, ήταν ο Τσώρτσιλ. (Μετά βέβαια έχασε την Ελλάδα από τους Αμερικανούς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Για να το κάνω σαφέστερο: καμία από τις σφαγές του Σεπτεμβρίου ’44 στη ΝΔ Πελοπόννησο δεν θα γινόταν αν έφτανε ένα απλό μήνυμα στον Βελουχιώτη από το ΠΓ του ΚΚΕ, να αφήσει τα ΤΑ στις βάσεις τους για λίγες μέρες (ή βδομάδες) ώστε αυτά να παραδοθούν στη νόμιμη κυβέρνηση (στην οποία συμμετείχε το ΕΑΜ) η οποία θα αποφάσιζε για την τύχη τους, όπως ήταν φυσικό και λογικό.
Το μήνυμα αυτό δεν στάλθηκε ποτέ. Και (προσωπικά) θεωρώ ότι αν οι Άγγλοι ήθελαν να σταλεί (και να μη γίνουν οι σφαγές) θα στελνόταν. Αλλά κι αυτούς τους βόλευε πολύ να αλληλοεξοντωθούν ο ΕΛΑΣ και τα ΤΑ – άσχετα αν δεν τους βγήκε όπως το ήθελαν.
Οι τοπικές ευθύνες βεβαίως υπάρχουν. Οι τοπικοί παράγοντες όμως (συμπεριλαμβανομένου του Βελουχιώτη) δεν είχαν συνολική πολιτική εποπτεία και απλά χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς που είχαν.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:51 μμ
Αλικη
@ Πανο: Σωστά αυτά που λες, ομως η συγκεκριμένη συγκλονιστική αφήγηση περιγράφει ακριβώς τον τροπο που αντιλαμβάνονταν και εκτελούσαν τις εξουσίες τους αυτοί που αποκαλεις τοπικούς παράγοντες. Και εικονογραφει τον φρικαλέο τροπο που πολιτευτηκαν μαχόμενοι -υποτίθεται- για υπερτερα ιδανικά.
Αλλωστε, ο Βελουχιωτης δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί απλό πιονι, χωρίς προσωπικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις, όπως φάνηκε και αργότερα που συγκρούστηκε με την ηγεσία για το ζήτημα του αφοπλισμου.
Σε κάθε περίπτωση, ίσως αυτό που μας ενδιαέρει να φωτισουμε περισσότερο ειναι οι δικές μας -ελληνικές- ευθύνες που οδήγησαν στη φρίκη του εμφυλίου -του οποίου μάλιστα κάποιοι ανιστορητοι ειναι ακόμη νοσταλγοι.
Οι διεθνείς ισορροπίες και παράγοντες της εποχης ειναι γνωστά πράγματα και δεν οδήγησαν όλες τις κοινωνίες στα δικά μας άθλια αποτελέσματα. Αυτό επισημαίνει -πολυ σωστά, κατα τη γνώμη μου- ο after crisis.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:22 μμ
Πάνος
Αλίκη,
εκείνο που λέω είναι ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πιόνια με τους σκακιστές.
Οι «άλλες» ευρωπαϊκές χώρες είναι συγκεκριμένες: στην Ιταλία σχεδόν έγινε Εμφύλιος, όταν έπεσε το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι (ειδικά στη Βόρεια Ιταλία). Δε μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο από όσο προχώρησε γιατί βρισκόταν επιτόπου καναδυό εκατομμύρια συμμαχικός στρατός (Αμερικάνοι και Άγγλοι κυρίως) και έτσι πρακτικά δεν έμπαινε κανένα θέμα εξουσίας προς επίλυση: ήταν λυμένο από χέρι!
Το ίδιο ίσχυσε και για το Βέλγιο.
Στη Γαλλία, από όσα γνωρίζω, παρόμοιο θέμα δεν ετέθη καν, γιατί η Αντίσταση ήταν κατά το μάλλον ή ήττον ενωμένη – και από κοινού απέναντι στο καθεστώς του Βισύ.
Στη Γιουγκοσλαβία (όπου έγιναν μεγάλες σφαγές) το θέμα είχε λήξει με τη λήξη του πολέμου, καθώς ο Τίτο είχε αποδίπλα τους προελαύνοντες Σοβιετικούς (που δεν τους δέσμευε η Γιάλτα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας).
Στις άλλες χώρες, εκεί που μπήκαν τα Σοβιετικά στρατεύματα δεν έγινε εμφύλιος, έγιναν όμως μεγάλες (ορισμένες φορές, όπως στη Βουλγαρία, τεράστιες) εκκαθαρίσεις.
Τα αναφέρω αυτά πρόχειρα για να πω ότι οι Έλληνες της δεκαετίας του ’40 δεν ήταν περισσότερο επιρρεπείς στον Εμφύλιο από τους άλλους Ευρωπαίους.
Τι να πουν δηλαδή οι Ισπανοί, που αλληλοσφάχτηκαν αλύπητα λίγα χρόνια πριν από εμάς;
Αν η απόβαση των Συμμάχων γινόταν στην Ελλάδα, αντί στην Ιταλία, πιθανότατα ο Εμφύλιος δεν θα γινόταν ποτέ.
Το έφεραν όμως αλλιώς οι συγκυρίες.
Η ανθρώπινη φύση είναι πρακτικά ίδια σε ολόκληρη την ήπειρό μας – κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Ναι, είναι γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο έγιναν πραγματικές θηριωδίες (αν και σε πολλά μέρη ΔΕΝ έγιναν, πάλι χάρη σε τοπικούς παράγοντες). Τον Εμφύλιο όμως δεν τον προκάλεσαν οι τοπικοί παράγοντες – αυτοί ήταν οι θύτες και (πολλές φορές ταυτόχρονα) τα θύματα.
Οι σκακιστές έχουν ονόματα: Κυβέρνηση Παπανδρέου* (+ Παλάτι), ηγεσία ΚΚΕ, Άγγλοι.
—
* Στη θέση του θα μπορούσε να είναι ο Σοφοκλής Βενιζέλος ή ο Κανελλόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος, χωρίς να αλλάξει κάτι στην εξέλιξη των πραγμάτων.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:35 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Σε μια Ελλαδα του 40 υπηρχε μεγαλο ποσοστο αναλφαβητισμου, με πολλους Ποντιους και Μικρασιατες που ηξεραν καλυτερα Τουρκικα παρα ελληνικα και Σλαβοφωνους στην Β.Ελλαδα. Ετσι λοιπον, ανθρωποι τυχαρπαστοι, εγκληματικοι, που γνωριζαν τα γραμματα του Σχολαρχειου και της Σχολης Ευελπιδων, εν ενεργεια, αποτακτοι αξιωματικοι και στασιαστες, αυθαιρετοι, εμποροι κια επιχειρημτιες των κεφαλοχωριων, μαζι με «καπετανιους» του «σχοινιου και του παλουκιου», κοντινοι απογονοι των λησταρχων των ορεων, και απο τις δυο πλευρες, στριμωξαν τον αλλοφρονα ελληνικο πληθυσμο με απειλες, ξυλοδαρμους, εμπρησμους, καταναγκασμο, αναγκαστικη στρατολογηση, ….
Σε κλειστες κοινωνιες, δημιουργουνται μιση για περιουσιες*, γυναικες, χαρτια, παθη, φθονος, .. που ουτε ο θανατος των πρωταγωνιστων δεν τα «σβηνει». Προσθεστε και την θρησκευτικη πιστη για το «αλαθητο του αριστερου», τα παλαια πολιτικα μιση, τις αδικιες σε διορισμους, μεταθεσεις, φορους,….
Ε λοιπον αυτο παιχθηκε απο εκεινη την εποχη εως το 1949.
*την περιοδο 1929-1930 πολλοι αγροτες που ειχαν νοικιασει ελιες στην στερεα ελλαδα φαλιρησαν επειδη η παραγωγη καταστραφηκε απο παγετο και αναγκαστηκαν να πουλησουν μερος της περιουσιας τους στους προυχοντες για να εξωφλησουν τα χρεη τους.
ΥΓ Καποιος πολυ μακρυνος μου προγονος κατηγορηθηκε την εποχη του Οθωνα οτι σκοτωσε πυροβολωντας την γυναικα που αγαπουσε την στιγμη που εβγαινε παντρεμενη με αλλον πολυσιοτερο απο την εκκλησια. Εφαγε πολυ ξυλο απο τους χωροφυλακες και -λογω ελλειψης στοιχειων- αφεθηκε ελευθερος. Ετσι ξεκινωντας απο το γεγονος του αδικου ξυλοδαρμου, σε συνδυασμο με το μισος προς το κοινοταρχη που δεν εδωσε περισσοτερες εκτασεις για δηθεν συμμετοχη μικρων αδελφων του στον αγωνα του 1821 ενα μικρο ληστρο αντραρτικο ξεκινησε. Μια συνηθισμενη ιστορια εκεινη την εποχη.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:11 μμ
aftercrisis
Πάνο, σκακιστές υπάρχουν πάντα και παντού.
Αλλά όποιος «αφήνεται» να γίνει πιόνι (όντας ταυτοχρονα, «όλως τυχαίως», και τοπικός παράγοντας – κοτζαμπάσης, με τα συμφέροντά του), δεν είναι αθώος. Σάπιοι ανθρωποι, χωρίς καμμιά ηθική.
Αλλά ακόμη και απο ηλιθιότητα να αφήνεται (που δεν είναι η περιπτωση), το να ειναι κανείς ευφυής, όταν έχει ευθύνες, ειναι εκτος των άλλων και ηθική υποχρέωση.
Στην Βόρεια Ιταλία οι Παρτιζάνοι «καθάρισαν» τους υψηλά ιστάμενους του καθεστώτος Μουσσολίνι και τους βεβαρημένους με μεγάλα εγκλήματα και σταμάτησαν εκεί. Έκαναν μόνοι τους τη Νυρεμβέργη τους και στόπ. Η συνεννόηση Τολιάττι – Ντε Γκάσπερι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ οι Αμερικάνοι πολεμούσαν ακόμη πολύ νοτιότερα, γύρω στη Ρώμη.
Στη Γιουγκοσλαβία έγιναν αθλιότητες ανάλογες με της Πελοποννήσου, αλλά είχαν τη σκληρότερη αντίσταση στην Ευρώπη και πολλούς Κουίσλιγκς.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:21 μμ
δεξιος
Δεν είναι θέμα ηθικής αλλά ιδεολογίας aftercrisis.
O παλιός βουλευτής του ΚΚΕ Κάππος ήταν αμέμπτου ηθικής και ανιδιοτελής.Στο βιβλίο όμως που έγραψε το 1995 διερωτάται γιατί το ΚΚΙ το 1945 δεν κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία και καταλήγει ότι ήταν συμβιβασμένο και ρεφορμιστικό από τότε.
Κομμουνισμός δεν είναι να καθαρίζεις μόνο τους μουσσολινικούς αλλά και τους χριστιανοδημοκράτες και κάθε άλλον αντίθετο στη δικτατορία του προλεταριάτου.Αυτά έκανε ο Λένιν στη Ρωσία και αυτή είναι η αυθεντική ιδέα.Τα άλλα,τα ιταλικά, είναι άλλο καπέλλο.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:38 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τι ηττοπαθεια για πιονια κ.λ.π.
Οι αδελφοι Καστρο με τον Τσε δεν ζητησαν αδεια απο τον Προεδρο των ΗΠΑ για να καταλαβουν και διατηρησουν στη συνεχεια την εξουσια με την βοηθεια της ΕΣΣΔ εως το 1989.
10 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:51 μμ
aftercrisis
@ δεξιος
Πριν τη Ρωσία ήταν οι Ιακωβίνοι. Άν για την εξουσία καθαρίζεις αντιπάλους αλλά και συντρόφους, δεν είναι «απλώς» ιδεολογία (=ψευδής συνείδηση !) αλλά και ηθικό πρόβλημα.
Δεν είναι ηθικά «αθώο» πράγμα η εξουσία, πόσο μάλλον η απόλυτη. Όπως και το χρημα, έχει και αυτή ισχυρότατο ηθικό πρόσημο. Όταν ο «καλός σκοπός», δηλαδή η εξουσια, αγιάζει τα μέσα, ήδη δεν υπάρχει καμμιά ανιδιοτέλεια.
11 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:04 πμ
Lavrentij
Γιατι παμε πισω στους Γιακωβινους; Ο δικος μας εθνικος διχασμος δεν μας φτανει; Οταν οι Επιστρατοι εκτελουσαν φιλοβενιζελικους ή οι βενιζελικοι διοργανωναν πογκρομ κατα των αντιπαλων τους; Βαθια ελληνικες παραδοσεις και μαλιστα πολυ προτου προστεθει και η μπολσεβικικη νοτα.
11 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:51 πμ
aftercrisis
@ Lavrentij σωστός.
Γινοταν και απίστευτες αλλαξωκωκιές.
Ειδικά στο Κάμπελ – Εβραική παραγκούπολη στη Θεσσαλονίκη μπουκάρανε (με παλούκια και φωτιές αλά ΚΚΚ της Αλαμπάμα) οι «Χαλυβδόκρανοι» – ΕΕΕ, όμως με …Βενιζελική υποδαύλιση και ηθική αυτουργία.
«Φιλελεύθεροι» αλλά τι φιλελεύθεροι;
Του παλιοκιαρατά…
11 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:41 πμ
KillKiss
Οι υποθήκες για έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα ήσαν πολύ πιο οξυμένες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τρεις βασικούς λόγους:
1) Από την Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (και ιδίως με την Ιταλία) απουσίαζε προπολεμικά ο οργανωμένος σοσιαλιστικός χώρος, που θα λειτουργούσε ως ενδιάμεσο πολιτικό στρώμα ανάμεσα στον μπολσεβικισμό του ΚΚΕ και τον ημιφασισμό της Δεξιάς. Το Κέντρο του Βενιζέλου υπήρξε κατ’ ουσίαν ένα ρεπουμπλικανικό δεξιό κόμμα, όχι για λόγους πολιτικών αρχών, όσο για λόγους συγκρούσεων προσωπικών συμφερόντων και αντιθετικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική. Οι δε, δυνάμεις του αριστερού βενιζελισμού που πλαισίωσαν το ΕΑΜ, και εν μέρει τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ, πόρρω απείχαν από το να διέπονται από λειτουργική αυτονομία και ιδεολογική συγκρότηση.
Χωρίς τον ενδιάμεσο χώρο, η ένοπλη σύγκρουση σε μία χώρα ραγισμένη από τον Διχασμό και τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, δεν ήταν δυνατόν ν’ αργήσει.
2) Το ΚΚΕ αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να ταυτιστεί με τις επιλογές της Γ’ Διεθνούς στο Μακεδονικό – και μάλιστα να τις προωθήσει ως ζήτημα αιχμής, χωρίς να έχει την κατάλληλη επιχειρηματολογία, ή το χρόνο για να την διαμορφώσει το ίδιο, με τρόπο πειστικό. Αυτό το έφερε σε σύγκρουση με έναν πρόσφατο και ακμαίο εθνικιστικό συναισθηματισμό, που ειδικά στη Μακεδονία, οδήγησε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα ευθύς μετά την έναρξη της Κατοχής, αν όχι και πριν απ’ αυτήν.
3) Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Μικρασιατική Καταστροφή, δημιούργησαν ζητήματα κοινωνικών ενσωματώσεων, που έπρεπε να επιλυθούν με τρόπο βίαιο και ανεπαρκή. Η σύγκρουση αστών και προσφύγων, πέραν από ταξική, υπήρξε και ιδιόμορφα εθνικιστική: Πίσω από την κατηγορία του «ανθέλληνα» που εκτοξευόταν κατά του πρόσφυγα ΕΑΜίτη, ο τελευταίος ένοιωθε την παλαιά αμφισβήτηση της ίδιας του της εθνικής ταυτότητας. Το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα διακριτό κατά τα Δεκεμβριανά, με την πολιτική γεωγραφία να χαράζεται πρωτίστως με άξονα την προέλευση.
Από κει και πέρα, στα παραπάνω θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μια σειρά από δευτερεύουσες παραμέτρους, όπως π.χ. την προσδοκία ή τον φόβο της καθόδου του Κόκκινου Στρατού στην Ελλάδα (με τη σκιά της Ρωσίας να βαραίνει περισσότερο ιστορικά και γεωγραφικά από εκείνη της Αγγλίας), το Πολιτειακό ζήτημα, ή ακόμα και γεωγραφικές ιδιομορφίες και άλυτα εθνικά θέματα (Βορειοηπειρωτικό, Σλαβομακεδονικό κλπ.) που απλώς απουσίαζαν από τον προβληματισμό άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών.
11 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:41 πμ
Γιάννης - 2
@Amalia,
Ευχαριστώ πολύ. Ψυχθοφθόρος συγγραφή.
@Αφώτιστος Φιλλέλην
Ευχαριστώ γιά τη συμμετοχή. Βέβαια, έχω δυσκολία να δώ τη σχέση των γεγονότων στους Γαργαλιάνους με την «Κάθοδο των Εννιά», αλλά όλα καλά. Ούτε οι Σλαβόφωνοι, ούτε οι Πόντιοι, ούτε και προσωπικές διαφορές προκάλεσαν την σφαγή μετά τη μάχη στους Γαργαλιάνους……
@Elias
Ευκαιρία σύγκρισης ή συμπλήρωσης
@Αλικη
Ευχαριστώ.
Το «Ορθοκωστά» ήταν το πρώτο καλό βιβλίο που διάβασα γιά τον (κατοχικό) Εμφύλιο.
@ argosholos
Οι διαφορές υπήρχαν αλλά λειτουργούσαν διαφορετικά, σε διαφορετικά επίπεδα. Παράδειγμα: ένας αριστερός μπορεί να έπαιρνε έναν δεξιό τεχνίτη να δουλέψει στο σπίτι του, αλλά δεν θα καθόταν μαζί του στο ίδιο καφενείο.
Εγώ πάντως, μεγαλώνοντας στη Μεσσηνία, και μαθαίνοντας πολύ αργότερα λεπτομέρειες αυτών που συνέβησαν, και το πάθος που είχε δημιουργηθεί, υποκλίνομαι στην ικανότητα των συμπατριωτών μου Μεσσηνίων , όλων των αποχρώσεων, να συγχωρούν, έστω επιφανειακά και προς χάριν της ανεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς.
@ Nikos iliopoulos
Ευχαριστώ γιά τη συμμετοχή, αλλά σε γενικόλογες αιχμές και στο πάθος δεν μπορώ να απαντήσω. Αν έχετε εντοπίσει κάποιο λάθος στην περιγραφή των γεγονότων, ευχαρίστως να το συζητήσω και να το διορθώσω. Το τι αποφασίζει κάποιος να συμπεριλάβει σε μιά περιγραφή σχετίζεται με το τι αυτός (στην παρούσα περίπτωση, εγώ) θεωρεί σπουδαίο.
@aftercrisis
Διαβάζω τις αναλύσεις σας, αλλά έχω την εντύπωση ότι εμβαθύνετε πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται γιά να εξηγηθούν γεγονότα σαν αυτά των Γαργαλιάνων.
Μιά ομάδα ανθρώπων (Η Τοπ. Επιτροπή ΕΑΜ – επιστήμονες, δημ. Υπάλληλοι, έχοντες) οι οποίοι γιά τους λόγους τους απεφάσισαν να ακολουθήσουν το νεωτερίστικο ρεύμα του κομμουνισμού, προσφέροντας σε μερικές δεκάδες φτωχούς προλετάριους συνωμοτισμό και δύναμη διά της ομαδοποίησης και της συμμετοχής, πήραν την ευκαιρία του κενού εξουσίας μετά την αποχώριση του Ιταλικού τάγματος στρατού, και επέβαλλαν σκληρή τυρρανία (Σεπτέμβριος 1943- Αύγουστος 1944). Η μάχη μεταξύ ΕΛΑΣ και του ΤΑ τους έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να εκκαθαρίσουν –κυρίως ΜΕΣΩ ΜΗ ΕΝΤΟΠΙΩΝ – όλους όσους πίστευαν ότι θα τους έφερναν δυσκολία στο μέλλον (16 στο Λεζάκι, 19 στη Βέργα, 5-7 ακόμη στην Πύλο). Αυτοί οι 40 περίπου ήταν αυτοί που το Τοπικό ΕΑΜ ήθελε να εκαθαρίσει, οι υπόλοιποι που εκτελέστηκαν ήταν απλά παράπλευρες απώλειες.
Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Τοπ. Επιτροπής ΕΑΜ Γαργαλιάνων, τον Σεπτέμβριο 1944 πίστευαν ότι θα ήταν πιά κυρίαρχοι της τοπικής πολιτικής σκηνής. Ο ένας ανέλαβε Δήμαρχος, ο άλλος Εισαγγελέας, ο άλλος Ταμίας, ο άλλος Αστυνόμος, κλπ.. Δεν νομίζω να φαντάζονταν, μετά τόση δύναμη που απολάμβαναν, ότι ο Σιάντος και ο Ιωαννίδης θα τα έπαιζαν όλα στο «ζάρι» στην Αθήνα τον Δεκέμβρη, αποφασίζοντας να αμφισβητήσουν την απόφαση του Τσώρτσιλ να κρατήσει την Ελλάδα στη δική του πλευρά και να φέρει πίσω τον βασιλιά Γεώργιο.
Με το κενό πολιτικής που υπήρχε στην Αθήνα μετά τη Βάρκιζα, πολύ χειρότερες αντεκδικήσεις θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε περιοχές όπως οι Γαργαλιάνοι. Όταν το ΕΑΜ δολοφόνησε πάνω από 250 ανθρώπους από την πόλη των Γαργαλιάνων και τα πολύ πλησιέστερα χωριά, τα θύματα των αντεκδικήσεων της Λευκής Τρομοκρατίας ήταν πραγματικά ελάχιστα. Πιστεύω, ότι η πλειοψηφία έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Θυμάμαι τι μου είχε πει κάποιος από την περιοχή πριν κάποια χρόνια: «οι Γαργαλιανιώτες σοκαρίστικαν από τη θέα τόσου αίματος και κάθησαν ήσυχοι στη συνέχεια. Οι λίγοι που κινήθηκαν και έκαναν αντεκδικήσεις, έγιναν οι αποδιοπομπαίοι της πλειοψηφίας. Κανείς δεν ήθελε να έχει τίποτε να κάνει μαζί τους».
@Πάνος
Συμφωνώ ότι αν οι Άγγλοι ή η ΚΕ του ΚΚΕ ήθελαν δεν θα γινόταν τίποτε στη Μεσσηνία τον Σεπτέμβριο του 1944.
Γιά το εύρος της σφαγής, είναι βέβαιο ότι και οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι καπετάνιοι του ΕΛΑΣ και τα στελέχη του ΚΚΕ Πελοποννήσου που ήταν παρόντα έπαιξαν ρόλο.
Δείτε την αντίθεση μεταξύ Μελιγαλά και Γαργαλιάνων από την μιά μεριά και Πύργου Ηλείας από την άλλη. Και στα 3 μέρη έγιναν φονικές μάχες, και εκκαθαρίσεις μετά αποφασίστηκαν αλλά στον Πύργο επενέβει ο ταγματάρχης Μαντούκος και περιόρισε τις εκτελέσεις αμάχων. Αντίθετα στον Μελιγαλά και στους Γαργαλιάνους, ο Βελουχιώτης ο Μπλάνας, ο Μπελογιάννης, υποβοήθησαν τις ακρότητες των τοπικών ηγετών του ΕΑΜ.
@aftercrisis, δεξιός, Lavrentij, killkiss
Ευχαριστώ γιά τη συμμετοχή σας
11 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:46 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
@Γιάννης – 2
Για το σχολιο μου Σεπτεμβρίου 10, 2013 στις 6:35 μμ
1.»Σε μια Ελλαδα του 40 υπηρχε μεγαλο ποσοστο αναλφαβητισμου, με πολλους Ποντιους και Μικρασιατες που ηξεραν καλυτερα Τουρκικα παρα ελληνικα και Σλαβοφωνους στην Β.Ελλαδα. » Ειναι γενικη παρατηρηση και αφορα φυσικα την εκτος Πελοπονησου Ελλαδα και την επικρατουσα κατασταση.
2.»Ετσι λοιπον, ανθρωποι τυχαρπαστοι, εγκληματικοι, που γνωριζαν τα γραμματα του Σχολαρχειου και της Σχολης Ευελπιδων, εν ενεργεια, αποτακτοι αξιωματικοι και στασιαστες, αυθαιρετοι, εμποροι κια επιχειρημτιες των κεφαλοχωριων, μαζι με “καπετανιους” του “σχοινιου και του παλουκιου”, κοντινοι απογονοι των λησταρχων των ορεων, και απο τις δυο πλευρες, στριμωξαν τον αλλοφρονα ελληνικο πληθυσμο με απειλες, ξυλοδαρμους, εμπρησμους, καταναγκασμο, αναγκαστικη στρατολογηση, ….»
Σε κλειστες κοινωνιες, δημιουργουνται μιση για περιουσιες*, γυναικες, χαρτια, παθη, φθονος, .. που ουτε ο θανατος των πρωταγωνιστων δεν τα “σβηνει”. Προσθεστε και την θρησκευτικη πιστη για το “αλαθητο του αριστερου”, τα παλαια πολιτικα μιση, τις αδικιες σε διορισμους, μεταθεσεις, φορους,….
Ε λοιπον αυτο παιχθηκε απο εκεινη την εποχη εως το 1949.»
Εχοντας συγγενεις στο ΕΑΜ και στο 5/42 , νεκρο Πρωτοδίκη, στην Κερκυρα, ο οποιος «ανέλαβε Ειδικός Επίτροπος για τη δίωξη των δοσιλόγων, των ανθρώπων που με αριβισμό συντάχθηκαν με τους κατακτητές και ήταν συνυπεύθυνοι των δεινών της Κατοχής, ακόμη και διώξεων και θανάτων πολλών πατριωτών»
http://www.e-kinitro.gr/prod.php?idpr=294
καταλαβα απο μικρος οτι δεν θα ηταν χρησιμο να ακολουθησω καποια απο τις ακραιες σχολες σκεψης, αλλα να αντιμετωπισω την εμφυλια αυτοκαταστροφη με νηφαλιοτητα, ακομη και με διαλυτικο/θεραπευτικο σαρκασμο.
Δεν μπορω να γνωριζω για την επιδραση των παθων στις σφαγες «μετά τη μάχη στους Γαργαλιάνους» αλλα σιγουρα σε κλειστες κοινωνιες, τα μιση για περιουσιες, γυναικες, χαρτια, παθη, ο φθονος μεταξυ συγχωριανων (πλουσιος-φτωχος, ωραιος/καταφερτζης – αδεξιος με τις γυναικες,κτηματικες διαφορες, σεξουαλικη επαφη με γυναικα-συγγενη,….) ειναι παγκοσμιως κινητρα αυθαιρετου-ιδιωτικου φονου γοια εκδικηση κια δεν πρεπει να παργνωριζεται , παρα τις τεραστιες δυσκολιες της ιστορικης ερευνας να τα εντοπισει , γι’ αυτο και ειναι αντικειμενο της τοπικης ιστοριας/μικροϊστοριας.
Δηλαδη εκτος απο την κινουσα δυναμη, την καταληψη της εξουσιας, υπαρχουν και τοπικα-προσωπικα κινητρα που παιζουν κι αυτα τον ρολο τους, αρκετες φορες καθοριστικα για την ζωη ή τον θανατο……
Μετα 70 ετη οι περισσοτεροι ηρωες και αυτοπτες μαρτυρες ειναι νεκροι, οποτε ειναι αργα για τετοια μικροερευνα και διασταυρωση της.
4. Για «τη σχέση των γεγονότων στους Γαργαλιάνους με την «Κάθοδο των Εννιά»» ειναι απλως ενα δευτερο λογοτεχνικο τελος του εμφυλιου στην Πελοπονησο, παραλληλα με το τελος (παρα ποδα) του στον Γραμμο και στο Βιτσι….
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:16 μμ
SEBASTIANOS
Αυτοι οι κομμουνιστες που εκαναν ολα αυτα τα εγκληματα ηταν …αντιστασιακοι;;; Και για να το παω παρα περα ποσο ανθρωπος μπορει αν ειναι καποιος που σφαζει εναν αλλον ανθρωπο και γλυφει το αιμα του του σφαγμενου …αντιδραστικου απο το μαχαιρι;;Ποσο ανθρωπος μπορει να ειναι καποιος ππου ξεκοιλιαζει την εγκυμονουσα συζηγο ενος χωροφυαλακα και βαζει στο μαχαιριθ του το εμβρυο και το γυριζει στην αμφιλαχια δικην τροπαιου; Και ομως εγινε αυτο οσο και αν καπιοιποι δηθεν ιστορικοι μας λενε για …εθνικη αντισταση κτλ
Ας μην κοροιδευομαστε και να μην μασαμε τα λογια μας .Αυτο που λειε η αριστερα και οι πληρωμενοι ανοητοι ιστοριογραφοι της ως εθνικη αντισταση ΔΕΝ υπαρχει εκτος αν εννοιυν εθνικη αντισταση τα εγκληαματ σε βαρος των Ελληνων τους οποιος βαφτισαν …προδοτες.Σε ενα χωριο της ορεινης ναυπακτιας την Ελατοβρυση (παλια ονομασια Βοιτσα) ουδεποτε πατησε κατακτητης .κια ομως σκοτωσαν οι κομμουνιστες καποιους ως …συνεργατες των Γερμανων!!!
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:20 μμ
SEBASTIANOS
@ Lavrentij σωστός.
Γινοταν και απίστευτες αλλαξωκωκιές.
Ειδικά στο Κάμπελ – Εβραική παραγκούπολη στη Θεσσαλονίκη μπουκάρανε (με παλούκια και φωτιές αλά ΚΚΚ της Αλαμπάμα) οι «Χαλυβδόκρανοι» – ΕΕΕ, όμως με …Βενιζελική υποδαύλιση και ηθική αυτουργία.
“Φιλελεύθεροι” αλλά τι φιλελεύθεροι;
Του παλιοκιαρατά…
κατηγορηθηκε ο γονατας για αυτο.περα απο αυτο ομως ξερετε ποιος μαζεψε τους εβραιους θεσσαλονικης και τους εκλεισε στο στρατοπεδο βαρωνος Χιρς και απο εκει τους πηραν οι γερμανοι;;
Η ισραηλιτικη αστυνομια της Θεσσαλονικης
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:45 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Συμπερασμα «… εκτος απο την κινουσα δυναμη, την καταληψη της εξουσιας, υπαρχουν και τοπικα-προσωπικα κινητρα που παιζουν κι αυτα τον ρολο τους, αρκετες φορες καθοριστικα για την ζωη ή τον θανατο……»
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:43 μμ
SEBASTIANOS
Φιλε αφωτιστε
ξερω πολυ καλα τι εγινε στο χωριο μου και στα γυρω χωρια ( καταγομαι απο φθιωτιδα που ηταν στο επικεντρο της …αντιστασης)
Ανακατευτηκαν με το ΕΑΜ και το επαιζαν προυχοντες οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ του καθε χωριου Οι τιποτενιοι ,οι τεμπεληδες που βρηκαν ευκαιρια να δειξουν οτι ειναι καποιοι.τι νομιζεις ηταν ο βελουχιωτης; Ο νικηφορος ,ο καραλιβανος και ο καπεταν Πλατων;;ο καπεταν παπουας;;Μπορουσαν αυτοι να κανουν …εθνικη αντισταση;;;;Ας μην κοροιδευομαστε ΟΥΤΕ ηθελαν ουτε μπορουσαν ουτε εκαναν.τα υπολοιπα ειναι στην φαντασια πληρωμενων ανοητων (στην καλυτερη περιπτωση ) δηθεν ιστορικων
μπορω να γρψω μικρες ιστοριες απο το χωριο μου καιθως και απο τα γειτονικα χωρια να διτε τις ειδπους …αντισταση εκαν οι χειροτεροι του χωριου που σημερα οσοι ζουν περνουν συνταξη ….αντιστασιακου!!!
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:17 μμ
Mitsos
Αν θές γράψε φίλε Σεβαστιανέ γιατί παρακολουθώ το θέμα και με ενδιαφέρει.
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:17 μμ
Πάνος
SEBASTIANOS,
ευχαριστούμε, αλλά όχι έτσι. Οι ιστορίες σου μας ενδιαφέρουν, αλλά όχι σε αυτό το… εκρηκτικό στυλ, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανάφλεξη. Προσαρμόσου στους χαμηλούς τόνους της καλύβας ή μη μας προτιμάς! 🙂
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:14 μμ
SEBASTIANOS
Πανο αν αρχισουμε να λεμε ο,τι θελουμε με τροπο ωστε να μην θιγουν οι …αντιστασιακοι χασαμε το παιχνιδι.μακρυα απο με το …πολιτικως ορθον .θα ΄λεμε τα πραγματα με το ονομα τους και οποιος ειναι γνωστης ας με διαψευσει.
Ιστορια 1η λοιπον
Στο χωριο μου τους οργανωσε ενας δασκαλος ξενοτοπιτης αρα ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΑΝ με τις ενεργειες του θρηνουσαμε αθωα θυματα σκασιλα του.Ελεγε συνεχεια .αλλα ο ιδιος κρυβοταν επιμελως!!!Πντα ηταν στα παρασκηνια
τελος παντων Το ιδιο και στο διπλανο χωριο ΟΛΟΙ στο ΕΑΜ.Στο διπλανο χωριο καποτε πηγε ενας συγχωριανος τους αξιωματικος και λεει <.
Οι συγχωριανοι του λοιπον λενε στους ινστρουχτορες οτι θελουν να φυγουν απο το ΕΑΜ διοτι ειναι κομμουνιστικο.Αμεσως με διαταγη ανωθεν ξεκιναει ο εφεδρικος ΕΛΑΣ του χωριου μου να παει να πολεμησει εναντιον των …προδοτων του διπλανου χωριου!!!Πηγαν πολλοι κυριως νεοι του χωριου μου.Πηγαν νυχτα,Συνελαβαν τους υπευθυνους της αποστασιας και τους οδηγουσαν στο ανταρτοδικειο για εκτελεση .Στον δρομο ομως κατι εγινε και οι μελοθανατοι τους ξεφυγαν.Ειχαν προλαβει ομως οι χωριανοι μου να ριξουν ενα γερο …δημοκρατικο ξυλο στους αποσκιρτησαντες.
.το θεμα εληξε εκει μεχρι το τελος της κατοχης .Μετα τα δεκεμβριανα ομως που εχασε ο ΕΛΑΣ συχνες ηταν οι επισκεψεις των γειτονων στο χωριο μου.και φυσικα οποιον ευρισκαν μπροστα τους τον εδερναν.ΔΕΝ γνωριζαν πιοιοι ακριβως ειχαν παει να τους σκοτωσουν και γιαυτο ΟΛΟΙ οι συγχωριανοι μου εθεωρουντο ενοχοι και τους ξυλοφορτωναν ..Αυτες ηταν οι λεγομενες …ακροδεξιες συμμοριες που λενε οι πληρωμενοι δηθεν ιστορικοι.Σε ενα τετοιο χωριο να πανε να παρουν συνετευξη και πολλα εχουν να μαθουν Αντιθετα αυτοι αρκουνται στα απομνημονευματα και τα ψευδη του καθε φθειροπωγωνα τυχαρπαστου που το επαιζε καπετανιος…εθνικης αντιστασης
υπομονη θα μαθετε και αλΛΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΙΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.το να λειε οτι ειμαι φασιστας ,ταγματασφαλιτης κτλ ΔΕΝ μετραει επιχειρηματα εχει;;;ας τα πει
παρτε και δυο απο τα πολλα μπλογκς που υπαρχουν να μαθετε μερικα πραγματα
http://greg61.gr/blog/
http://sfoulidis.landofheroes.org/
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:17 μμ
SEBASTIANOS
πανο αν δεν θελετε να μαθετε μερικα πραγματα για να μην θιγουν οι …εθνικοαντιστασιακοι ΕΑμιτες δεν ξαναγραφω
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:36 μμ
Πάνος
Σεβαστιανέ,
σε αυτό το μπλογκ ΔΕΝ γίνεται πολεμική σχετικά με τον εμφύλιο, γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών και εκτιμήσεων, χωρίς εμπρηστικές σάλτσες. Σε παρακαλώ να το σεβαστείς αυτό (η τεχνική είναι απλή: θα αποφεύγεις απολύτως τα… επίθετα!) αλλιώς δεν ταιριάζεις. Θενξ.
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:07 μμ
Ασπρη πέτρα
Δοκιμή, έχω καιρό νά γράψω.
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:08 μμ
SEBASTIANOS
Εμενα δεν μου ταιριαζουν οι αμπελοφιλοσοφιες στυλ ΕΤ1 κτλ Η θα λεμε τα πραγματα με το ονομα τους χωρις παρωπιδες η οχι;;
οποτε καθιστε και κουβεντιαστε …πολιτικα ορθοι μην θιγουν οι …αντιστασιακοι του ΕΑΜ που ηταν ο ….φοβος και ο τρομος των γερμανων πχ στην αμφιλοχια συμφωνα με τα απομνημονευματα τους ενω οι Γερμανοι ηταν 250 στην πολη στο πεδιο της μαχης (που ουδεποτε εγινε) σκοτωσαν 550!!!
παρτε ομως ενα ντοκουμεντο ετσι για να με θυμοσταστε
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:13 μμ
σχολιαστης
Σεβαστιανέ, ενημερωτικά, στη σειρά του Καλυβάρχη με τίτλο «εμφύλιος» έχουν ανέβει δεκάδες ποστ για τον εμφύλιο, όπου τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους και στα σχόλια γίνεται πλούσιος διάλογος.
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:14 μμ
Πάνος
ΟΚ, θα σε θυμόμαστε, μην ανησυχείς.
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:32 μμ
Ασπρη πέτρα
Ενα οικογενιακό ανεκδοτάκι από τή μάνα μου.
Φωκίδα, στή χρυσή εποχή τής αντίστασης πρίν ξεκινήσουν οι σκοτωμοί.
(Οι παρενθέσεις δικές μου)
Σ΄ένα καφενείο (τής Ιτέας ή τής Αμφισσας) μπαίνει ένας ξαδελφός μου, περίπου έξη χρονών τότε. (ίσως ψάχνοντας τόν πατέρα του)
Ο πατέρας του πασίγνωστος στήν περιοχή, φυσικός (φυσιογνώστης?) καθηγητής στό τοπικό γυμνάσιο, μέλος τού Αγροτικού κόμματος, στέλεχος τού τοπικού ΕΑΜ, μέλος τής περιφεριακής του επιτροπής.
Σ΄ένα τραπέζι κάθονται μιά παρέα σαρανταδυότες (5/42) καί τρώγανε σταφύλια. Τόν φωνάζουν
-Γιά πέ μας Σπυράκο, εσύ τί σαι, αμίτς (ΕΑΜίτης) ή σαρανταδυότς?
-Εγώ? σαρανταδυότς!
-Μπράβο Σπυράκο, πάρε σταφύλια!
Τά πήρε ο Σπυράκος, έφαγε, αυτό ξανάγινε δυό τρείς φορές, τελειώσανε τά σταφύλια.
– Γιά ξαναπέ μας Σπυράκο,τί είσαι?
– Εχετ΄ άλλα σταφύλια?
– Α όχι Σπυράκο, τελειώσανε!
– Ε, τότε είμ αμίτς!
12 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:50 μμ
Γιάννης - 2
@ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ,
Ήρεμα, ήρεμα! Στο είπε και ο Πάνος, ο Καλυβάρχης, και ο σχολιαστης.
Μέχρι τώρα είχαμε εδώ άγρια επιθετικότητα από μερικούς σχολιαστές της ….άλλης πλευράς.
Ελπίζω να επανέλθεις γιατί είναι προφανές ότι έχεις μελετήσει την σχετική περίοδο και έχεις πολλές πληροφορίες. Αλλά, σε παρακαλώ θέλουμε ονόματα ανθρώπων και χωριών, ημερομηνίες, κλπ..
Γιά τους πρωταγωνιστές της σφαγής των Γαργαλιάνων αν έχετε κάτι που μπορεί να την διαφωτίσει. Πιστεύω ότι οι τοπικές αντιθέσεις και οι επιδιώξεις της τοπικής ηγεσίας της Αριστεράς έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά δεν ήταν ικανές από μόνες τους να την εκτελέσουν. Ή εκτέλεση/σφαγή πάνω από 300 ατόμων δεν έγινε από τους ντόπιους. Έγινε από τον ΕΛΑΣ!
Η Τοπική Επιτροπή του ΕΑΜ είχε την εξουσία της πόλεως γιά 11 μήνες πριν. Εκτέλεσαν καμιά δεκαριά και όχι όλους ηγετικά στελέχη της αντίδρασης, έδειραν άλους 50-100, έστειλαν στα Στρατόπεδα Κρατουμένων του Χαλβάτσου και της Ποταμιά γύρω στους 100-120 ακόμη, έφαγαν και ήπιαν καλά από τις στάνες των κτηνοτρόφων και τα προϊόντα άλλων, αλλά δεν έκαναν εκκαθάριση γιατρών, δικηγόρων, καθηγητών, νέων, κλπ.
Αυτά έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1944 μετά τη μάχη, με τις πλάτες, τις εντολές, ή τα σχέδια άλλων. Του Γραμματέα του ΚΚΕ Πελοπόννήσου Αχιλλέα Μπλάνα, του Γρμματέα ΕΑΜ Πελοποννήσου Τάσου Κουλαμπά, του Ειδικού Γραμματέως ΕΑΜ/ΚΚΕ Πελοποννήσου Νίκου Μπελογιάννη, και του καπετάνιου της ΙΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ Θανάση Κλάρα.
Ήταν όλοι τους εκεί, και είτε τα διέταξαν, είτε συμφώνησαν να γίνουν τα έκτροπα που έγιναν μετά τη μάχη!
Σίγουρα οι Τοπικοί ηγέτες δεν είπαν όχι στη σφαγή και την εκκαθάριση ηγετικών προσώπων της πόλεως ή των δεκάδων νεαρών παιδιών. Δεν έκαναν αυτό που έκαναν οι γείτονές τους απο τα Φιλιατρά, που πήγαν στους Γαργαλιάνους και πήραν σχεδόν με τη βία τους Φιλιατρινούς που κρατούνταν εκεί (στο Γυμνάσιο της πόλεως).
@Άσπρη πέτρα
Leave the kids alone! 🙂
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:29 πμ
Ασπρη πέτρα
@Γιάννης – 2
Δέν κατάλαβα δυστυχώς τό χιούμορ σου. Γιατί νά αφήσω τά παιδιά ήσυχα?
Τό ανεκδοτάκι τό άκουσα πρί 40 καί βάλε χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα προβληματίστηκα γιαυτό, καί έκανα τό σχόλιο κυρίως γιά τούς καλυβίστες τού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Τό ΕΑΜ ιδρύθηκε καί μεγαλούργησε σάν συνασπισμός κομμάτων, καί εκτιμώ ότι πήρε τήν κάτω βόλτα όταν καπελώθηκε από τό ΚΚΕ.
Ο Τσίπρας μέ τούς δικούς του, τελείως οππουρτουνιστικά κατάργησε τίς συνιστώσες αντί νά καλέσει καί άλλες, γιατί είναι κατά τή γνώμη μου ανιστόρητος.
Επειδή όμως δέν θέλω νά φύγω τελείως από τό θέμα πού είναι οι Γαργαλιάνοι, στήν πελοπόννησο μόνο τό ΚΚΕ ήταν στό ΕΑΜ? τό Αγροτικό κόμμα καί τά άλλα,κανένα ίχνος?
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:40 πμ
Πάνος
Άσπρη πέτρα,
το ανεκδοτάκι ήταν εξαιρετικό (και νόστιμα δοσμένο) – θενξ! 🙂
Για τα άλλα κόμματα στην Πελοπόννησο ξέρει καλύτερα ο Γιάννης, υποθέτω όμως ότι στις συνθήκες εκείνες (δικτατορία Μεταξά από το ΄36 και μετά απουσία πολιτικής ζωής στη χώρα) μάλλον απίθανη ήταν η έστω και υποτονική λειτουργία κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Εξάλλου και στην Αθήνα ελάχιστα πράγματα γίνονταν σε αυτό τον τομέα. Το «Αγροτικό» δεν ήταν κόμμα – σφραγίδα;
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:15 μμ
ΗΛΙΑΚΟΣ
Όχι Πάνο, το Αγροτικό Κόμμα, (ή Αγροτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν είμαι σίγουρος ποια ήταν η ακριβής ονομασία του ή αν έγινε μετονομασία στην πορεία) ήταν υπαρκτό κόμμα. Σε καμμία περίπτωση βέβαια ο συνωμοτικός κομματικός του μηχανισμός δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτόν του ΚΚΕ.
Μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα έχω κάνει εδώ: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/03/blog-post_16.html
βασιζόμενος στον Μπενετάτο που ήταν στέλεχος των Αγροτικών και ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ. Αργότερα αποχώρησε διότι διαφώνησε με την τακτική μονοπώλησης της αντίστασης εκ μέρους του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα για την Πελοπόννησο δεν ξέρω αν υπήρχαν μέλη/στελέχη του Αγροτικού Κόμματος με αξιόλογη παρουσία και δράση στο ΕΑΜ. Με δεδομένες τις αυθαιρεσίες και τα εγκλήματα των κομμουνιστών στην Πελοπόννησο, η λογική λέει πως μάλλον δεν υπήρχαν ή ακόμα και αν υπήρχαν ήταν από σιωπηλοί εώς διακοσμητικοί.
Το ΚΚΕ στην Πελοπόννησο δεν σήκωνε και πολλά-πολλά….
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:04 μμ
De Marco
Η νεα μοδα των αξιων ιστορικων-πλυντηρίων των ταγματων ασφαλείας και του δωσιλογισμού είναι η τακτική της σχολής Μαραντζίδη-Καλύβα δηλαδή παρουσιαση των γεγονότων χωρις(υποτιθεται) την ακροδεξια ρητορική μίσους,με φιλελευθερο προσημο και αναγνωριση υπαρξης καποιων «καλών» ΕΑΜιτων!! Ευτυχώς εχουμε μαθει να τα αναγνωρίζουμε!!
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:44 μμ
Πάνος
Είσαι σπίρτο μοναχό! 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:05 μμ
laskaratos
@Ακολουθείτο από τον ουλαμό των 30-40 μαυροσκούφηδων φρουρών του, μεταξύ των οποίων και ο παπα-Ανυπόμονος, μετέπειτα ηγούμενος της μονής Αγάθωνος, κάποτε πνευματικός του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και συγγραφέας.
Πνευματικός του πρωθυπουργού;
Ένας ολιγογράμματος παπάς;
Και μάλιστα του Σημίτη;
Από που κι ως που;
Συναγωνιστής του πατέρα του, ναι.
Τίποτα παραπάνω.
Για την ιστορία, στα γεράματά του ο ηγούμενος έγινε ακροδεξιός.
Οργάνωνε στη μονή συγκεντρώσεις του ναζιστικού «Στοχου».
Ίσως από άγνοια και βλακεία ή από ξεμωράματα.
Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος.
«Συγγραφέας»;
Μόνο τα απομνημονεύματά του έγραψε.
Αξιοπρεπώς τα έγραψε ομολογώ, αλλά μέχρι εκεί.
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:24 μμ
papoylis
Δηλώνω ευτυχής
παρακολουθώντας σιωπηλός διαπιστώνω( επί του διαδικαστικού ) ότι εμφανίστηκε ο επόμενος Μπλακμπλόγκιος…
επιστρέφω οριστικά στη σιωπή μου σημειώνοντας μόνο για χρήση Πάνου ότι στο μεσοπόλεμο και μετά το Αγροτικό Κόμμα ΔΕΝ ήταν σφραγίδα.
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:45 μμ
Πάνος
Δεν είπα για το μεσοπόλεμο, αλλά για την Κατοχή.
Είναι γνωστό ότι το «Αγροτικό Κόμμα»… αναστήθηκε στα καλά του καθουμένου από το ΚΚΕ, στα 1945, όταν το Κόμμα διέγραψε δικόσιες πενήντα χιλιάδες μέλη του (αριθμητικά: 250.000) σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζαχαριάδη, για να τα στείλει σε αυτό.
Με τα γνωστά… λαμπρά αποτελέσματα.
https://panosz.wordpress.com/2010/07/21/civil_war-64/
*
Κατά τα λοιπά, αγαπητέ παπούλη, οι επισκέπτες έρχονται και παρέρχονται (τους φασαριόζους, όπως έναν χθες, τους… παρέρχομαι εγώ, επιμελώς πλην αθορύβως). Η καλύβα μένει – όσο μπορούμε να το πούμε αυτό για ένα άυλο, διαδικτυακό τσαρδί και η ενότητα «εμφύλιος» γράφει τη δική της μικρή ιστορία στη μπλογκόσφαιρα. Με δική μου ευθύνη και… εγγύηση 🙂
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:56 μμ
Ενη
Για το Αγροτικο Κομμα, Πάνο, δες το λημμα Αλεξανδρος Μπαλτατζης.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82#.CE.A0.CE.BF.CE.BB.CE.B9.CF.84.CE.B9.CE.BA.CE.AE_.CE.B4.CF.81.CE.AC.CF.83.CE.B7
υγ.
Ποιο ειναι αυτό το Αγροτικο Κομμα που αναστηθηκε το 1945 απο το ΚΚΕ;
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:14 μμ
Γιάννης - 2
@ Άσπρη πέτρα,
Ως αστείο μεταξύ «παιδιών», έστω και αν κάποια κρατούσαν όπλα, πήρα την ιστορία που παρουσίασης. Δεν είχα καμία πρόθεση προσβολής.
Στην Πελοπόννησο, το ΕΑΜ = ΚΚΕ, και μάλιστα το έχτισαν Ακροναυπλιώτες και δομημένοι κομμουνιστές που ήρθαν εκεί με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το ΑΚΕ δεν είχε ποτέ σημαντική παρουσία στην Πελοπόννησο, ούτε καν στο Σταφιδικό, το οποίο είχε βοηθήσει το ΚΚΕ να βάλλει ισχυρές βάσεις σε μερικούς νομούς (κυρίως Μεσσηνία και Ηλεία).
Από τα γνωστά στελέχη του ΕΑΜ/ΚΚΕ στην Πελοπόννησο, πιστεύω ότι ο μόνος που προερχόταν από το Αγροτικό Κόμμα ήταν ο Αρκάς (;) Πολύβιος Ισσαριώτης.
(Λόγω πιέσεως χρόνου, θα επανέλθω για απαντήσεις σε άλλους σχολιαστές)
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:34 μμ
Πάνος
Αναστήθηκε… θεωρητικώς. Μια σφραγίδα έμεινε, ως μετά τη Μεταπολίτευση.
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:03 μμ
Ενη
Πάντως, Πανο, δεν εχει καμια σχεση με το λινκ που σου δίνω περί Αγροτικου Κομματος και Αλεξανδρου Μπαλτατζη
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:06 μμ
Ασπρη πέτρα
@Γιάννης – 2
Δέν υπάρχει παρεξήγηση. Δέν κατάλαβες όμως, η παρέα στό καφενείο ήταν ενήλικες, μέλη τού 5/42 μάχιμοι, αλλοιώς η μάνα μου θά έλεγε «δεξιοί» ή κάτι άλλο.
Πιθανότατα όμως ήταν πρώην μαθητές τού θείου μου γιαυτό ήξεραν τό γυιό του.
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:02 μμ
Ασπρη πέτρα
@Πάνο,
Ευχαριστώ γιά τά καλά λόγια.
Εκτιμώ ότι τό Αγροτικό κόμμα εξελίχθηκε σέ σφραγίδα μετά τό 45 γιατί τά μέλη του ή σκοτώθηκαν ή διώχθηκαν τόσο ώστε δέν έδωσαν συνέχεια στό κόμμα τους, χώρια η απογοήτευση.
Ο θείος μου, αφού από τύχη γλύτωσε μετά τή Βάρκιζα τό μαχαίρι τού Θύμιου Δεδούση, απολύθηκε από τήν υπηρεσία καί κάποια στιγμή συνελήφθη.
(ΗΛΙΑΚΟΣ θά επανέλθω, αξιόλογη η ιστοσελίδα σου΄, θά τή μελετήσω, αλλά γιά τό Δεδούση έχεις αγιογραφία, καί ο στρατηγός στίς παραπομπές λεγόταν Καϊμάρας καί όχι Καϊμαράς, νά τό διορθώσης)
Τότε αποφασίστηκε νά πάει κάποιος από τήν οικογένεια στήν Αθήνα νά βρεί τό Σταμάτη Μερκούρη, τόν πατέρα τής Μελίνας,μέ τόν οποίο ήταν φίλοι καί πού τότε ήταν υπουργός. Η γυναίκα του φοβότανε καί έτσι πήγε η άλλη αδελφή του πού ο γυμνασιάρχης άντρας της ήταν δεξιός.
Στό σπίτι ήταν ο παππούς τής Μελίνας, ο Σπύρος. Η αντίδρασή του ήταν «Εκτός υπηρεσίας ο Ευθύμιος???»
Μόλις γύρισε σπίτι ο Σταμάτης πήρε σχετικά τηλέφωνα καί ο θείος μου απελευθερώθηκε, ξαναπήγε καθηγητής αλλά κάπου στήν παραμεθόριο. Δέν ξαναασχολήθηκε μέ τά κοινά.
Πώς γνωρίστηκε μέ τό Σταμάτη.
Κάποια στιγμή προπολεμικά μετά από κάποιο κίνημα ο Σταμάτης καί μερικοί φίλοι του στάλθηκαν εξορία στά Κύθηρα όπου ο θείος μου ήταν καθηγητής.
Δέν μπορούσαν όμως νά βρούν δωμάτια γιατί ο κόσμος φοβότανε. Βρέθηκαν μέ τό θείο μου ο οποίος έπεισε τή σπιτονοικοκυρά του νά τούς νοικιάσει δωμάτια, καί ο Μερκούρης τό ανταπέδωσε μέ τό παραπάνω.
Ολα τά παραπάνω από τή μάνα μου, εκτός τό επεισόδιο μέ τό Δεδούση πού μού τό διηγήθηκε μια ξαδέλφη μου αυτόπτης μάρτυρας.
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:13 μμ
Πάνος
Κάτσε, μάλλον έγινε μπέρδεμα με το Σπύρο και τον Σταμάτη…
13 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:21 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Ο παππούς της Μελίνας, Σπυρίδων Μερκούρης, είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων και ο πατέρας της, Σταμάτης Μερκούρης χρημάτισε βουλευτής. Ο θείος της, Γεώργιος Μερκούρης,ιδρυτής του φασιστικού κόμματος,το Εθνικοσοσιαλιστικόν Κόμμα Ελλάδος, ήταν και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο της Κατοχής .»
βικιπαιδεια
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:12 πμ
Γιάννης - 2
@ΗΛΙΑΚΟΣ
Πιστεύω ότι η απάντηση στην Άσπρη πέτρα, πιό πάνω, καλύπτει και το δικό σας σχόλιο σχετικά με το Αγροτικό Κόμμα στην Πελοπόννησο.
@ De Marco
Δεν είμαι ιστορικός, και γι αυτό μην φοβάσθε.. Αν όμως έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάτι από αυτά που γράφω δεν έγινε, σας παρακαλώ πολύ να τα καταθέσετε γιά να κάνω τις σχετικές διορθώσεις (με την βοήθεια του Καλυβάρχη). Αλλιώς, αφήστε τις μεμψιμοιρίες. Διαβάσατε κάτι διαφορετικό.
Αν σας δυσαρέστησα που έγραψα ότι υπήρχαν κάποιοι απλοί άνθρωποι, φίλοι του ΕΑΜ, κάποιοι Πολιτοφύλακες, ακόμη και στελέχη της Τοπικής Επιτροπής που δεν είχαν ποτισθεί με μίσος εναντίον των συνανθρώπων τους, ακόμη και της διπλανής πόρτας, λυπούμαι ειλικρινά.
Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να εξηγήσω το εξής. Προτίμησα να αναφέρω ονομαστικά την απλή γυναίκα, την Μαρία Μαρκοπούλου, μητέρα 5 ανταρτών του ΕΛΑΣ και τον παπα-Γρηγόρη, γιατί αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν γιά όσους ανθρώπους είδαν να έχουν την ανάγκη τους, χωρίς εξαιρέσεις, και γιατί οι πράξεις τους είναι εν πολλοίς άγνωστες.
Την εποχή της ΕΑΜοκρατίας, «δήμαρχος» των Γαργαλιάνων είχε γίνει ο μεγαλέμπορος Γεώργιος Νικολόπουλος (Λαδάς). Μετά τη μάχη, έστειλε ένα άλλο στέλεχος του ΕΑΜ να διασώσει έναν συγκεκριμένο ταγματασφαλίτη. Εκείνος όμως δεν τα κατάφερε, γιατί κάποιος αντάρτης του ΕΛΑΣ τον εκτέλεσε εμπρός του. Ο Λαδάς έγινε έξαλλος και άρχισε να υβρίζει και να απειλεί την υπόλοιπη Επιτροπή των Γαργαλιάνων.
Εκείνοι, για να τον αποφύγουν του ανέθεσαν να πάει στό Κάστρο της Πύλου, να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τον Στούπα γιά την παράδοση του ΤΑ και εν συνεχεία ως Πρόεδρος « τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής, Λαϊκού Δικαστηρίου», να αποφασίσει γιά την τύχη των εκεί ταγματασφαλιτών και αμάχων.
Στην Πύλο, ο Λαδάς πράγματι επενέβει υπέρ πολλών πολύ νεαρών ταγματασφαλιτών από τους Γαργαλιάνους, λέγοντας «άφησέ τον αυτόν, τον ξέρω, είναι καλό παιδί», και άλλα παρόμοια. Αυτή η φήμη εύκολα διαδόθηκε μετά και κάλυψε τα εγκλήματα που έγιναν στην Πύλο στο Όνομά του. Μερικά από αυτά τα τότε παιδιά ζουν ακόμη, και αν τους ερωτήσεις θα σου πουν «ήταν καλός άνθρωπος, με γλύτωσε».
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Πρώτον, η παράδοση του ΤΑ έγινε με συμφωνία που έλεγε ότι δεν θα γίνει Ανταρτοδικείο, Λαοδικείο ή οτιδήποτε, και κανείς ταγματασφαλίτης δεν θα εκτελεσθεί. Άρα, κακώς έστησε το «δικαστήρι ο» του, το οποίο «κατεδίκασε» σε θάνατο πάνω από 30 συμπατριώτες του, και εκτέλεσε τουλάχιστον 20 εξ αυτών.
Μερικούς από τους καταδικασμένους τους ελευθέρωσαν γιατί η ύπαρξή τους έγινε γνωστή στον υπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο που εν τω μεταξύ είχε αφιχθεί στην Καλαμάτα.
Ακόμη χειρότερα όμως, γιά 25 περίπου νεαρούς πολιτοφύλακες από τους Γαργαλιάνους, από εκείνους που ο Λαδάς και η «Επιτροπή» είχαν δήθεν «απαλλάξει», είχαν οργανώσει να τους εκτελέσουν καθ’οδόν γιά τους Γαργαλιάνους στη θέση Γιάλοβα. Η επιτροπή, ενώ γνώριζε ότι είχαν τόσο δρόμο να φθάσουν στους Γαργαλιάνους, τους ελευθέρωσε λίγο πριν βραδυάσει, και στην Γιάλοβα το φυλάκιο των Πολιτοφυλάκων, τους ζήτησε επιτακτικά να μείνουν εκεί το βράδυ γιατί δήθεν ήταν επικίνδυνο να συνεχίσουν νύχτα γιά τους Γαργαλιάνους!
Γιά καλή τους όμως τύχη, ο (άγνωστος σε μένα) καπετάνιος του ΕΛΑΣ που είχε αναλάβει να τους περάσει από την Πύλο και τον όχλο που ζητούσε αίμα, πριν τους αφήσει να προχωρήσουν μόνοι τους πλέον, στη θέση «Μηδέν», τους προειδοποίησε ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΙΑΛΟΒΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΕΙ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ/ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ, και μετά να σκορπίσουν μέσα στον κάμπο σε μικρές ομάδες για να επιστρέψουν στους Γαργαλιάνους. Έτσι και έκαναν και γλύτωσαν.
Δυστυχώς, κανείς από όσους έχω ερωτήσει δεν ήξερε ποτέ το όνομα του ομαδάρχη του ΕΛΑΣ που πιστεύω ότι έδειξε ανθρωπισμό και έσωσε τα 25 περίπου νεαρά παιδιά από βέβαιο θλάνατο. Σημειωτέον ότι οι 25 περίπου ήταν επιλεγμένοι μεταξύ πολύ περισσότερων ταγματασφαλιτών, και ελευθερώθηκαν χωριστά από τους πολλούς.
Ο ίδιος άνθρωπος, ο Λαδάς, γιά τον οποίον έχω ακούσει ότι «αυτός δεν ήταν ο χειρότερος» ή «αυτός ήταν καλός» δεν μπορεί να μην γνώριζε και γιά τις ομαδικές, οργανωμένες δολοφονίες συμπατριωτών του στο Λεζάκι και στη Βέργα, που περιγράφω στο ποστ, αλλά δεν ακούστηκε να κούνησε το μικρό δαχτυλάκι του να τις σταματήσει.
Βλέπετε λοιπόν, αγαπητέ De Marco, υπάρχουν καλοί και «καλοί» σε κάθε ιστορία. Είναι επιλογή του γράφοντος ποιόν θα ονομάσει.
@ laskaratos
«Πνευματικός του πρωθυπουργού;
Ένας ολιγογράμματος παπάς;
Και μάλιστα του Σημίτη;
Από που κι ως που;»
Μιά εβδομάδα περίπου μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη, είχα διαβάσει στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας ότι ο Σημίτης επισκέφθηκε τον Ανυπόμονο στην Μονή Αγάθωνος και έμεινε στο κελί του «επί ένα ολόκληρο τρίωρον»!
«Αξιοπρεπώς τα έγραψε ομολογώ, αλλά μέχρι εκεί.»
Εδώ, διαφωνούμε. Λίγα δείγματα της ασχετοσύνης του ή εκ προθέσεως παραπληροφόρησης,έδωσα στο ποστ. Υπάρχουν και δεκάδες άλλα, πολύ χειρότερα, σχετικά με την σφαγή στον Μελιγαλά και το λυντσάρισμα των 19 στην Καλαμάτα, και πολλά άλλα. Φυσικά, αν ο «αγιος» είχε πει ότι γράφει μυθιστόρημα, δεν θα είχα λόγο να του κάνω ουδεμία κριτική. Ίσως και να τον επαινούσα.
@….
Αν οι σιωπηλοί αναγνώστες έχουν κάτι να πουν, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση, αρκεί να ομιλήσουν επι των συγκεκριμένων γεγονότων, και όχι γενικόλογα ή με προσωπική επίθεση στον εκτελούντα την ανωτέρω ψυχοφθόρο περιγραφή.
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:39 μμ
Γιάννης - 2
Λάθος:
«γιά 25 περίπου νεαρούς ταγματασφαλίτες»
ΟΧΙ
«γιά 25 περίπου νεαρούς πολιτοφύλακες «
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:50 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Δεν έχω να καταθέσω ..συγκεκριμένα γεγονότα (μαρτυρίες για τέτοια εννοώ, αφού γεγονότα κανείς εδώ μέσα, αλλά και γενικότερα τη σήμερον ημέρα δεν καταθέτει) αγαπητέ Γιάννη-2, οπότε προκειμένου να ..γενικολογούμε, σιωπούμε τι να κάνουμε 😉
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:00 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οι προγονοι μου εζησαν και εδρασαν πανω απο το αυλακι.
«Εχοντας συγγενεις στο ΕΑΜ και στο 5/42 , νεκρο Πρωτοδίκη, στην Κερκυρα, ο οποιος “ανέλαβε Ειδικός Επίτροπος για τη δίωξη των δοσιλόγων, των ανθρώπων που με αριβισμό συντάχθηκαν με τους κατακτητές και ήταν συνυπεύθυνοι των δεινών της Κατοχής, ακόμη και διώξεων και θανάτων πολλών πατριωτών”
http://www.e-kinitro.gr/prod.php?idpr=294
καταλαβα απο μικρος οτι δεν θα ηταν χρησιμο να ακολουθησω καποια απο τις ακραιες σχολες σκεψης, αλλα να αντιμετωπισω την εμφυλια αυτοκαταστροφη με νηφαλιοτητα, ακομη και με διαλυτικο/θεραπευτικο σαρκασμο.»
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:18 μμ
papoylis
Γιάννημ Δύε
επειδή προφανώς απευθύνεσαι σε μένα , μάλλον έχεις παρεξηγήσει το στόχο της παρέμβασης μου . ΔΕΝ αφορούσε εσένα αλλά κάποιον άλλον . Όπως έχεις ίσως παρατηρήσει , από την εποχή που επέστρεψα στη καλύβα δεν ασχολούμαι μαζί σου ούτε σχολιάζω στα σχετικά με τον Εμφύλιο ποστ επειδή δεν θέλω να εμπλακώ πάλι στα γνωστά .
Οπότε ξαναδές τα σχόλια και σκέψου .
Η μόνη επί της ουσίας παρέμβαση μου αφορούσε το Αγροτικό Κόμμα και τίποτε περισσότερο και μάλιστα σχετικά με μια ατάκα του Πάνου …..
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:21 μμ
Γιάννης - 2
@Αναγνώστης ο Αθηναίος
Η προτροπή της αποφυγής φιλοσοφικών γενικολογιών ήταν απάντηση σε προηγούμενο σχόλιο συγκεκριμένου σχολιαστή, με τον οποίον έχουμε προϊστορία που πάει μακριά, και το είπα επειδή δεν έχω καμία διάθεση να αρχίσω νέα διελκυνστίδα μαζί του. 🙂
@Αφώτιστος Φιλέλλην
Οι δοσίλογοι που κυνηγούσε ο πρωτοδίκης συγγενής σου ήταν οι πραγματικοί δοσίλογοι της Κατοχής, και πιστεύω ότι θα είχαν διωχθεί από όπου και να προέρχονταν -εννοώ από όποια πολιτική πλευρά- αν δεν τους γλύτωνε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, και το ΚΚΕ, που με γεγονότα σαν αυτά στους Γαργαλιάνους και αλλού μετά την απελευθέρωση, και κυρίως με τα Δεκεμβριανά, άλλαξαν τις πρωτεραιότητες της κυβέρνησης και «ξέπλυναν» πολλούς.
Δοσίλογοι, ήταν όλοι εκείνοι που γιά οικονομικό κυρίως κέρδος βοήθησαν τους Ιταλούς και τους Γερμανούς παντοιοτρόπως, και σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Και προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πολιτικούς χώρους. Όχι οι ταγματσφαλίτες της Πελοποννήσου που πήραν όπλα από τους Γερμανούς, πολλές φορές λίγες εβδομάδες ή και ημέρες πριν να φύγουν (όπως στους Γαργαλιάνους), γιά να αντιπαραταχθούν στον ήδη καλά οπλισμένον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ που είχαν επιβάλει στυγνή δικτατορία, βία και τρομοκρατία, στις περιοχές που κυριαρχούσαν μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.
Όμως, έκτοτε η Αριστερά και όλοι οι μονόπλευρα παρατηρούντες και σχολιάζοντες τα γεγονότα, ξέχασαν τους πραγματικούς δοσίλογους και καταφέρονται, με λύσσα καμιά φορά, εναντίον μόνον των ταγματασφαλιτών, ίσως γιατί παρά την ήττα τους τους χάλασαν τελικά τη σούπα.
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:22 μμ
Γιάννης - 2
ΩΡΑΙΑ!
Γράφαμε ταυτόχρονα! 🙂
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:26 μμ
papoylis
Πάλι γράφαμε ταυτόχρονα Γιάννη μ Δύε , οπότε το ανωτέρω σχόλιο μου δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Για διευκόλυνση σου η ατάκα που σε ξένισε αφορά τη παρουσία εδώ του εκτοπλάσματος του Σ. Φ. 😉
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:33 μμ
Γιάννης - 2
Κατάλαβα!
Όλα καλά. 🙂
14 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:44 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Γιάννης – 2
Οχι αγαπητε. Η εμμονη ειναι κακη ενδειξη.
Ο συγγενης μου ητο αφανως λογω της ιδιοτητος του, στο πολιτικο σκελος του ΕΑΜ με τους ιατρους Π.Ζη (με τον οποιο ηταν αδελφικοι φιλοι) και Α.Γκουση,…Περασαν απο την Ηπειρο 2 παλικαρια απο τις δυναμεις του ΕΔΕΣ στην Κερκυρα και τον ξυλοκοπησαν μεχρι θανατου.
ΥΓ 1.»Ο γιατρός Ανδρέας Γκούσης έκαμε αυτό, που πρέπει να κάνει κάθε έντιμος πατριώτης. Μπολιασμένος από τον Ζη εντάχτηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Εθνική Αλληλεγγύη. Την είχαν ιδρύσει ο Μάχος Ρούσσης, οι γιατροί Θεόδωρος Γουλής και Σπύρος Γλυκιώτης και ο πράκτορας Δημήτρης Κόντης. Έργο της η εθνική συνύπαρξη κάτω από τον επικίνδυνο ιταλικό ζυγό, που επιδίωκε πλην των άλλων την ενσωμάτωση ειδικά της Κέρκυρας στην ιταλική επικράτεια. Τα μέλη σ’ απόλυτη τοπική σύμπνοια και συνεννόηση με τα μέλη του ΕΔΕΣ μοίραζαν τρόφιμα στους αναξιοπαθούντες Κερκυραίους. Δεν είναι δε τυχαίο ότι οι στρατιώτες της Acqui προκλητικά συμπεριφερόμενοι πρότειναν στα πεινασμένα κορίτσια των Κερκυραίων το una volta, una pagnotta…
Η ζωή της οργάνωσης αυτής υπήρξε βραχεία, γιατί προδόθηκε και συνελήφθηκαν τα ηγετικά πρόσωπα, που βρέθηκαν στο σπίτι του Ρούσση και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Όμως ο Παναγιώτης Ζης, πριν ηττηθούν οι Ιταλοί και έλθουν οι Γερμανοί, συνέστησε νέα οργάνωση στην οποία συμμετείχαν ο Παναγιώτης Γίδας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών· ο Ανδρέας Γκούσης, γιατρός και εκπρόσωπος Εθνικής Αλληλεγγύης· ο Γιάνκος Ερωτ. Μωραΐτης, γιατρός και τακτικό μέλος της Οργάνωσης.
Παράλληλα τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Ε.Α.Μ. επί Γερμανών, που δεν την χαρακτήριζε κομματισμός, συνέστησαν: ο παθολόγος Ερωτόκριτος Μωραΐτης, ο αρχαιολόγος Γιάννης Παπαδημητρίου ως οργανωτικός Γραμματέας, ο οφθαλμίατρος Λεωνίδας Τοπάλης ως μέλος, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Δενδρινός, ο ποτοποιός Δημήτρης Μαζαράκης, ο τραπεζικός υπάλληλος Βασίλης Άνθης, ο εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου μηχανικός αυτοκινήτων Γεώργιος Τζήλιος, ο μετέπειτα βουλευτής Γιάννης Δραγωνέτης, ο εκπρόσωπος των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο τότε φοιτητής της νομικής Θανάσης Βλάσσης και ο Ηλίας Πολίτης, που έφυγε όντας φοιτητής ιατρικής για την Αθήνα.
Εκείνο που ιδιαίτερα τόνιζε ο Ανδρέας Γκούσης ήταν η αγαστή συνεργασία του Ζη, του Γίδα και του ίδιου με το δικηγόρο και πρώην εισαγγελέα (1921 – 1923) Δημήτρη Ζερβό – Ζυμάρη, που εκπροσωπούσε τον ΕΔΕΣ.
2. «…Έφυγε μέσα στο Σαββατοκύριακο πλήρης ημερών ο σεβαστός και αγαπητός γιατρός Αντρέας Γκούσης, κλείνοντας έναν ιστορικό κύκλο για την Κέρκυρα καθώς ήταν ο τελευταίος επιζών της δωδεκαμελούς νομαρχιακής επιτροπής Κέρκυρας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Το ΕΑΜ Κέρκυρας ανασυγκροτήθηκε το Σεπτέμβρη του 1943 με κύριους οργανωτές τον Απόστολο Γκρόζο και το Βασίλη Άνθη. Ο Αντρέας Γκούσης συμμετείχε εκπροσωπώντας την «Εθνική Αλληλεγγύη», μία οργάνωση η οποία πρόσφερε πολλά στην ανακούφιση των διωκόμενων και των πεινασμένων της Κατοχής.
Το Νοέμβρη του 1943 βοήθησε στην προώθηση από το ΕΑΜ στην Ελεύθερη Ελλάδα του πληρώματος του Β17 που είχε προσγειωθεί στη Λευκίμμη. Το Δεκέμβριο του 1944 προσπάθησε μαζί με το διευθυντή του Ψυχιατρείου Π. Ζη μάταια να βοηθήσει τον Πρωτοδίκη Παναγιώτη Γίδα που είχε ξυλοκοπηθεί θανάσιμα λόγω της ιδιότητάς του ως Ειδικού Επιτρόπου Δοσιλόγων. Μάλιστα, στα 1984, σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία, εξέδωσε ένα 20σέλιδο βιβλιαράκι με τα γεγονότα και την αιτία της δολοφονίας του Γίδα.
Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προφυλάξει συναδέλφους του οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο λόγω των πολιτικών τους αντιλήψεων…..»
http://corfu-schools.blogspot.gr/2011_09_01_archive.html
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:59 μμ
Γιάννης - 2
@Αφώτιστος Φιλέλλην
Γράφετε,
«..Οχι αγαπητε. Η εμμονη ειναι κακη ενδειξη..»
Αναρωτιέμαι ειλικρινά τίνος είναι η εμμονή;
«..
Ο συγγενης μου ητο αφανως λογω της ιδιοτητος του, στο πολιτικο σκελος του ΕΑΜ με τους ιατρους Π.Ζη (με τον οποιο ηταν αδελφικοι φιλοι) και Α.Γκουση,…Περασαν απο την Ηπειρο 2 παλικαρια απο τις δυναμεις του ΕΔΕΣ στην Κερκυρα και τον ξυλοκοπησαν μεχρι θανατου. »
Καλός δικαστής! «Λόγω της ιδιότητός ήτο αφανώς στο πολιτικό σκέλος του ΕΑΜ», και θα δίκαζε ΕΔΕΣίτες; Λαμπρά!
Ξέρετε, αγαπητέ, οι άνθρωποι της ΟΠΛΑ δεν σκότωναν τους ανθρώπους με δική τους πρωτοβουλία. Εντολές εκτελούσαν των πολιτικών μελών των Επιτροπών του ΕΑΜ (Τοπικών, Επαρχιακών, Νομαρχιακών) πάντα!
Η δολοφονία του συγγενούς σας στην Κέρκυρα δεν δικαιολογείται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αν έγινε, ΑΛΛΑ δεν βλέπω και ποιά σχέση έχει με την ομαδική σφαγή των ανθρώπων στους Γαργαλιάνους που περιγράφει το ποστ.
Αυτοί δεν είχαν ποτέ την εξουσία των Γαργαλιάνων γιά να βλάψουν κανένα. Η εξουσία ανήκε για 11 μήνες στο ΕΑΜ.
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:26 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
¨Καλός δικαστής! “Λόγω της ιδιότητός ήτο αφανώς στο πολιτικό σκέλος του ΕΑΜ”, και θα δίκαζε ΕΔΕΣίτες; Λαμπρά!
Εισαι αρκετα εως πολυ προκατειλημενος. Και εξηγω γιατι.
1. O Π. Γιδας «“ανέλαβε Ειδικός Επίτροπος για τη δίωξη των δοσιλόγων, των ανθρώπων που με αριβισμό συντάχθηκαν με τους κατακτητές και ήταν συνυπεύθυνοι των δεινών της Κατοχής, ακόμη και διώξεων και θανάτων πολλών πατριωτών” κια επο’ ουδενι των ΕΔΕΣιτων, με τους οποιους συνεργαζοταν (βλ.2) σε θεματα παροχης τροφης σε πτωχους κ.λ.π..
«Τα μέλη σ’ απόλυτη τοπική σύμπνοια και συνεννόηση με τα μέλη του ΕΔΕΣ μοίραζαν τρόφιμα στους αναξιοπαθούντες Κερκυραίους. Δεν είναι δε τυχαίο ότι οι στρατιώτες της Acqui προκλητικά συμπεριφερόμενοι πρότειναν στα πεινασμένα κορίτσια των Κερκυραίων το una volta, una pagnotta…»
Δηλαδη για να μην γινουν οι νεαρες Κερκυραιες πορνες των Ιταλων.
2.¨»Εκείνο που ιδιαίτερα τόνιζε ο Ανδρέας Γκούσης ήταν η αγαστή συνεργασία του Ζη, του Γίδα και του ίδιου με το δικηγόρο και πρώην εισαγγελέα (1921 – 1923) Δημήτρη Ζερβό – Ζυμάρη, που εκπροσωπούσε τον ΕΔΕΣ.»
3. Οι προγονοι μου εζησαν και εδρασαν πανω απο το αυλακι και δεν εμφανισαν ανηλεη βαρβαροτητα προς τους αντιπαλους τους. Το φραγκικο και βορειοαφρικανικο αιμα μερεικων εκ των κατοικων της Πελοπονησου , ενδεχεται να επαιξε καποιο ρολο.
.
4. “Εχοντας συγγενεις στο ΕΑΜ και στο 5/42 , νεκρο Πρωτοδίκη, στην Κερκυρα, ακουγοντας και διαβαζοντας για τρομερους εμφυλιες σφαγες προ και μετα της γερμανικης αποχωρησης,….
καταλαβα απο μικρος οτι δεν θα ηταν χρησιμο να ακολουθησω καποια απο τις ακραιες σχολες σκεψης, αλλα να αντιμετωπισω την εμφυλια αυτοκαταστροφη με νηφαλιοτητα, ακομη και με διαλυτικο/θεραπευτικο σαρκασμο.”
Προσπαθησε κι εσυ, ευκολο ειναι.
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:54 μμ
Γιάννης - 2
@Αφώτιστος Φιλέλλην
«Προσπαθησε κι εσυ, ευκολο ειναι.»
Σε παρακαλώ, μη δίνεις μαθήματα. Δεν είναι πρέπον.
Μελέτησε πρώτα τι συνέβει στην Πελοποννησο, και μετά να κάνουμε διάλογο. Αν συνεχίσεις να παρουσιάζεις την περίπτωση του συγγενούς σου σε τελείως άλλη περιοχή και να προσπαθείς να μεταφέρεις τα συμπεράσματα που εσύ εξάγεις από αυτή σε ένα φοβερό έγκλημα που περιγράφει το ποστ, εγώ δεν θα ασχοληθώ πάλι με τα σχόλιά σου.
19 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:42 μμ
Πάνος
Κώστας Σπυρόπουλος
«Τον Δεκέμβρη, ήμασταν…»
Οι εμφύλιοι, σε αντίθεση με τους άλλους πολέμους, πρώτα γίνονται, κατόπιν κηρύσσονται και αργότερα, πολύ αργότερα, αναγνωρίζονται ως εμφύλιοι. Για το ΚΚΕ οι ένοπλες συγκρούσεις 46-49 ήταν στην αρχή «αυτοάμυνα», κατόπιν το «δεύτερο αντάρτικο» και, τέλος, «αντιιμπεριαλιστικός αντιμοναρχικός αγώνας.». Για τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ήταν «συμμοριτοπόλεμος». Οι κληρονόμοι των δύο παρατάξεων συμπίπτουν στην ονοματολογία «εμφύλιος», μόνο μετά το 1981. Προηγήθηκαν οι κομμουνιστές, αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκε η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και, 20 χρόνια αργότερα, το ΚΚΕ εσωτερικού να αποκηρύξει τον εμφύλιο πόλεμο.
Ωστόσο, στην ηγεσία του ΚΚΕ υπήρχε συνείδηση η -ίσως λανθάνουσα- συνείδηση των ολέθριων συνεπειών της εμφύλιας διάστασης ήδη από τα Δεκεμβριανά. Ο Φίλιππος Ηλιού έχει διασώσει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Είναι στα 1956, λίγους μήνες μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη και στην έδρα του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι έρχονται με ασύρματο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική, καθώς τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς, σε σύμπραξη με κεντρώες δυνάμεις, πετυχαίνουν εντυπωσιακά ποσοστά. Ο Μιλτιάδης Πορφυρογέννης, ο μοναδικός από τη Ζαχαριαδική ηγεσία, τον οποίο δεν αποτόλμησαν να καθαιρέσουν από την ΚΕ οι αντιΖαχαριαδικοί, παρακολουθεί σιωπηλός. Όταν έρχονται τα αποτελέσματα της Αθήνας ο Πορφυρογέννης λέει : «Δε μου λέτε, ρε σύντροφοι. Δε σας κάνουν εντύπωση τα 25άρια και τα 30άρια που παίρνουμε στον Λυκαβηττό και στο Κολωνάκι, ενώ στην πλατεία Αγάμων και στα Πατήσια παίρνουμε τεσσαράκια και πενταράκια; Να σας πω εγώ γιατί. Διότι τον Δεκέμβρη δεν ήμασταν στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό, ενώ ήμασταν στην Αγάμων και στα Πατήσια και κατεβάζαμε τον κόσμο από τις πολυκατοικίες και τον σέρναμε όμηρο με καμιόνια στις Ιωνίες και στα Περιστέρια. Γι’ αυτό παίρνουμε 4άρια και 5άρια εκεί». Ο Πορφυρογέννης, ούτε κανένας άκαπνος ήταν, ούτε κάποιος περιθωριακός. Ήταν ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Ζαχαριάδη, αλλά και ο μοναδικός -όπως αναγνώρισε λίγο πριν αυτοκτονήσει ο αρχηγός του ΚΚΕ- που τόλμαγε και έλεγε τη γνώμη του στον Ζαχαριάδη. Δικηγόρος, πολύγλωσσος, παρών σε Λίβανο-Καζέρτα και Βάρκιζα- για τους προσωρινούς διαδόχους του Ζαχαριάδη ήταν το μάτι του φυλακισμένου αρχηγού στις κρίσιμες αποφάσεις. Σε αυτόν ανέθεσε ο Ζαχαριάδης την επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης, στο Στρασβούργο, τον Ιούνιο του ’47, αφήνοντας σύξυλους ακόμα και τους οικοδεσπότες γάλλους κομμουνιστές. Αυτόν όρισε ο Ζαχαριάδης υπουργό-γραμματέα Εσωτερικών για να εκδώσει τα διατάγματα επιστράτευσης στις υπό κομμουνιστικό έλεγχο περιοχές. Αυτός ο άνθρωπος μιλούσε, ήδη από το 1956, για τα καμιόνια και τις ομηρίες.
Αναρωτιέται κανείς αν όσοι κραυγάζουν σήμερα το ανήκουστο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ έχουν συνείδηση όχι μόνο τι λένε, αλλά και τι πίστευαν οι αυτουργοί του Μελιγαλά και οι πρωταγωνιστές των Δεκεμβριανών για τις συνέπειες της πράξης τους. Το σύνθημα είναι ανήκουστο, όχι μόνο γιατί είναι αποκρουστικό, αλλά και γιατί ποτέ δεν έχει εκφωνηθεί από τους κομμουνιστές. Από αντικομμουνιστές, ναι, έχει ακουστεί.
Είναι, επίσης, πολύ πιθανό, ο άλλος που μίλησε για τα γουναράδικα, να αγνοεί ότι ο Βελουχιώτης, μετά την αυτοκτονία του, αποκλήθηκε από το κόμμα του «Μιζέριας» ή απλώς Κλάρας, μέχρι να αποκατασταθεί «μερικώς» από τη σημερινή ηγεσία, μετά από 70 σχεδόν χρόνια.
Τι είναι η επίκληση του παρελθόντος; Είναι η αδυναμία να αυτοπροσδιοριστούν σήμερα. Όσο αγνοούν το παρελθόν, άλλο τόσο αδυνατούν να δουν το μέλλον. Ας διαβάσουν τη μελέτη του Άντονι Μπίβορ για τον εμφύλιο στην Ισπανία – αν δεν εμπιστεύονται Έλληνες για τον ελληνικό εμφύλιο. Θα δουν πώς από τις συμπλοκές, τις ενέδρες, τις βεντέτες και τις αντεκδικήσεις άρχισε να μαίνεται ο γενικευμένος εμφύλιος.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=26255
19 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:46 μμ
chi0
Που ήταν ο Πορφυρογέννης όταν κατέβαζαν τον κόσμο απ’ τις πολυκατοικίες; Δεν τα μάθαινε; Τι να την κάνω την αυτογνωσία οχτακόσια χρόνια μετά;
Ωραία. Σε σκοτώνω, κάνω την αυτοκριτική μου (μόνος στην κορυφή ενός βουνού) και όλα μέλι γάλα.
19 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:09 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι το «Εκ των Υστέρων» ειναι και περιοδικο για την ψυχαναλυση.
Και της Αριστερας υποθετω και ευχομαι.
Εκ των Υστέρων
Τευχος 15: Γύρω από το αντικείμενο
Συλλογικό
Περιοδικό για την ψυχανάλυση (…)
Εκ των Υστέρων
Τευχος 16: Από το ιδιωτικό της ψυχαναλυτικής εμπειρίας στον διάλογο μεταξύ ψυχαναλυτών
Συλλογικό
Περιοδικό για την ψυχανάλυση (…)
19 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:17 μμ
chi0
ΑΦ, σχέση με αρχειομαρξισμό πιο συγκεκριμένα. Αλλά όχι κάτι ενεργό.
17 Απριλίου, 2014 στις 9:37 πμ
Παντελης Βασιλακης
Κοντά στην αρχή του, το άρθρο γράφει τα ακόλουθα (δείτε παρά κάτω). Τι συμπέρασμα μπορεί να βάλει κανείς από αυτό, εκτός του οτι Ταγματασφαλιτες πολεμούσαν τον ΕΛΑΣ για να προστατέψουν τους ΝΑΖΙ; Το άλλο κοινό συμπέρασμα που μπορεί να βγει από όλο το άρθρο είναι οτι όλες οι πλευρές ακολούθησαν τα χειρότερα απάνθρωπα ένστικτα τους. Είναι απλά πιο εύκολο να εξηγηθεί αυτο από την πλευρά όσων πολεμούσαν τους βασανιστές ΝΑΖΙ, από οτι μπορεί από την πλευρά όσων τους προστάτευαν. Ξαναδιαβάσετε το απόσπασμα:
«Στις 19 Ιουλίου 1944, ενώ ο Στούπας με τη μεγαλύτερη δύναμη του ΤΑ Μελιγαλά ήταν στην Τρίπολη, ο ΕΛΑΣ εκτέλεσε μία από τις πλέον επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών στην Πελοπόννησο, την ενέδρα στου Μανούσου το Γεφύρι, μεταξύ Χώρας και Γαργαλιάνων. Κατέστρεψε 13 οχήματα, σκότωσε 80 περίπου Γερμανούς επί τόπου και έπιασε γύρω στους 30 αιχμαλώτους.
Οι Γερμανοί, παρά την αποχώριση από την Πελοπόννησο του σκληρού στρατηγού LeSouir, υπεύθυνου γιά τη σφαγή στα Καλάβρυτα, απειλούσαν να ξεσπάσουν στις πόλεις της Χώρας και των Γαργαλιάνων7. Ο Παπαδόγκωνας με τον Στούπα πρότειναν στους στρατηγούς Felmyκαι Bittman(ο αντικαταστάτης του LeSouir) αντί γιά αντίποινα να αναλαβουν αυτοί την εκκαθάριση της περιοχής και την εξασφάλιση της οδού Πύλου – Κυπαρισσίας με τη δημιουργία νέου ΤΑ στους Γαργαλιάνους.»
9 Μαΐου, 2014 στις 6:18 πμ
Γιάννης - 2
@Παντελης Βασιλακης
Δεν πιστεύω να υποστηρίζετε ότι θα ήτο προτιμότερο ο Παπαδόγκωνας και ο Στούπας να άφηναν τους Γερμανούς να σκοτώσουν εκατοντάδες και να κάψουν τα χωριά και τις κωμοπόλεις γύρω από του Μανούσου το Γεφύρι;
Παρά το ότι οι δυό αξιωαματικοί των ΤΑ
«πρότειναν στους στρατηγούς Felmyκαι Bittman(ο αντικαταστάτης του LeSouir) αντί γιά αντίποινα να αναλαβουν αυτοί την εκκαθάριση της περιοχής και την εξασφάλιση της οδού Πύλου – Κυπαρισσίας με τη δημιουργία νέου ΤΑ στους Γαργαλιάνους.”
δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να οργανώσουν το ΤΑ Γαργαλιάνων. Η μόνη «εκκαθάριση» που έγινε ήταν η αποχώρηση των Επιτροπών του ΕΑΜ από την περιοχή προς τα γύρω βουνά, κοντά στον ΕΛΑΣ. Το ΤΑ Γαργαλιάνων δεν προέβει σε καμία εκτέλεση.
10 Μαΐου, 2014 στις 4:33 πμ
Παντελης Βασιλακης
Έχοντας γεννηθει στα μέσα του 1960 είμαι από του τυχερούς που δεν καλεστήκαμε να πάρουμε καμία από τις πραγματικά σκληρές ζωής-θανάτου αποφάσεις που είχαν να πάρουν αυτοί που ήρθαν πριν από μας. Έτσι, οποιαδήποτε συζήτηση από μέρους μου μπορεί να είναι μόνο θεωρητική γιατί δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα πως θα αντιδρούσα σε παρόμοια απάνθρωπες περιστάσεις.
Τώρα· να τι δεν καταλαβαίνω:
Ένας εισβολεας (οι Ναζί) μπαίνει στη Ελλαδα, όχι «ήπιος» η «συναινοησιμος» αλλά βασανίζοντας, σκοτώνοντας, και καταστρέφοντας ενώ υποδουλωνει.
Μερικοί Ελληνες (από οποιοδήποτε απόχρωση) παίρνουν την απόφαση να αντισταθούν με ανταρτοπόλεμο (η οποιοδήποτε άλλη μορφή αντίστασης). Αντίσταση σημαίνει επιθέσεις εναντίον και καταστροφή κομματιών του εισβολέα. Το πιο φυσικό επακόλουθο είναι ο εισβολεας να προβεί σε αντίποινα. Και αν είναι σαν τους Ναζί, να προβεί σε τρομακτικά σκληρά αντίποινα.
Τι σόι αντίσταση θα ήταν μια που θα εκπλησοταν από τα αντίποινα η που θα έβαζε την ουρά στα σκέλια λέγοντας στην ουσία «Αααα … δεν σου άρεσε που σου επιτέθηκα να σε διώξω από την πατρίδα μου που έχεις καταπατήσει και ξεζουμιζεις; …, δεν το περίμενα/εννοούσα, συγνώμη, δεν θα το ξανακάνω!»;
Αυτού του είδους η «αντίσταση» μάλλον χαρακτεριζεται σαν δειλός ραγιαδιςμος. Όσο για μερικούς από αυτούς που υποφέρουν από τα αντίποινα, αν και δεν έχουν λάβει μέρος στην αντίσταση, δεν τους κατακρίνω αν θα προτιμούσαν να σταματήσει η αντίδραση, αλλά σε κάποιο επίπεδο μπορεί να χαρακτηριςτουν δειλοί η χωρίς ανδρεία.
Σε τελική ανάλυση καλούνται να κάνουν την πολύ δύσκολη επιλογή μεταξύ από τη μια της καθολικής υποδούλωσης στον εισβολέα και τα βαςανιςτηρια του, χωρίς ελπίδα ελευθερωσης, και από την αλλη των φοβερών αντιποίνων, αλλά με κάποια ελπίδα απελευθέρωσης. Απίστευτα δύσκολη επιλογή. Το τι κάποιος θα διαλέξει εξαρτάται κατα καλό ποςοςτο από το πόση αξία δίνει στο αγαθό της ελευθερίας.
Και τώρα το εντελώς ακαταλαβιστικο:
Μερικοί από τους υποδουλωμενους Έλληνες στους Ναζι, που δεν παίρνουν μέρος στην αντίσταση αλλά δέχονται τα αντίποινα εναντίων της αντίστασης, αποφασίζουν να πολεμήσουν. Αλλά όχι εναντίον του εισβολέα και στο πλευρό της αντίστασης αλλά εναντίον της αντίστασης, σαν σύμμαχοι του εισβολέα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να παίρνει οτι αποφάσεις κρίνει πιο σωστές για τον εαυτό του αλλά πρέπει να είναι έτοιμος(η) να χαρακτηριστεί ανάλογα.
Στην περίπτωση των ταγματασφαλιστων, οι πράξεις τους, όπως περιληφθηκαν παραπάνω, κερδίζουν δίκαια τους χαρακτιριζμους «προδότης, δοσολογος, αντί Έλληνας, οπορτουνιστης» από αυτούς που θεωρούν την υποδούλωση απαράδεκτη αρκετά για να αντισταθούν.
Παρόλα αυτά, είμαστε τόσο ακαταλαβιστικοι σαν λαός που
1) οι δοσιλογοι αυτοχαρακτηρίζονται «πατριώτες (αντί για προδότες), αντιστασιακοι (αντί για αντιδραστικοί), και εθνικιστές (αντί για ναζί-φιλοι «,
2) ο υπόλοιπος λαός υιοθετεί αυτήν την παράλογη χρήση της ελληνικής γλώσσας και των αξιών που αυτοί οι αυτόπροσδιορισμοι προςβαλουν,
3) τους ανταμείβει με θέσεις και τίτλους εξουσίας και τους βοηθάει να καταδικάσουν και να εκτελέσουν (ξανά) τους αντιστασιακούς, τώρα όχι στο όνομα των Ναζι αλλά κάποιου παράξενου είδους «Ελληνισμού, και
4) εμείς εδώ ακόμα μιλάμε για αυτό σαν να πρόκειται για κάποιο φιλοσοφικό ερώτημα στο οποίο χωρούν πολλές ερμηνείες.
28 Σεπτεμβρίου, 2014 στις 3:10 πμ
Γιάννης - 2
(Το ποστ ήρθε απόψε – 27/9/2014- εμπρός στη λίστα με «τα πλέον διμοφιλή» και είδα το τελευταίο σχόλιο του Παντελή Βασιλάκη).
Η απάντησή μου.
Αν οι πράξεις και οι στόχοι των «Αντιστασιακών», τους οποίους δεν ονομάζει ο σχολιαστής αλλά σίγουρα εννοεί το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ήταν όπως τους περιγράφει, τότε και τα συμπεράσματα που βγάζει θα ήταν κοντά στην πραγματικότητα.
Όμως, ο ΕΛΑΣ με τη βοήθεια του ΕΑΜ επετέθει και διέλυσε ΟΛΕΣ τις άλλες Αντιστασιακές Οργανώσεις στην Πελοπόννησο, γιατί ήταν Κομματικός Στρατός του ΚΚΕ, όχι πραγματικά Αντιστασιακός!
Στη συνέχεια, όταν επεκράτησε και είχε την αποκλειστικότητα των όπλων μεταξύ των Ελλήνων, από τον Σεπτέμβριο του 1943, εξαπέλυσε την Κόκκινη Τρομοκρατία με τη βοήθεια της ΟΠΛΑ. Έστησε δεκάδες Στρατόπεδα Κρατουμένων σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, και έσφαξε περισσότερους από 1500 μέχρι τον Αύγουστο του 1944.
Πάνω από 1000 εσφάγησαν μόνο στον νομό Αργολιδοκορινθίας.
Τα Τάγματα Ασφαλείας Πελοποννήσου δημιουργήθηκαν ως αντίπαλο δέος στην εγκληματική δράση της ΟΠΛΑ και την κομμουνιστική, πολιτική δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Μόνο από τους Γερμανούς μπορούσαν τότε να πάρουν όπλα, και από αυτούς πήραν. Τον ΕΛΑΣ πολεμούσαν τα ΤΑ, και ο ΕΛΑΣ τα ΤΑ πολεμούσε. Λησμόνησε τους Γερμανούς.
[Στην επόμενη φάση του Εμφύλιου, ο λεγόμενος ΔΣΕ δεν πήρε όπλα από τους τότε εχθρούς της Ελλάδος; Αυτοί του έδωσαν, από αυτούς πήρε.]
Η προπαγάνδα και οι υποστηρικτές της κάθε πλευράς, την ώρα της διαμάχης δίδουν ονόματα στον αντίπαλο: δοσίλογος, προδότης, ΕΑΜοβούλγαρος, κλπ. Κατανοητό.
Δεν είναι όμως κατανοητό 75 χρόνια αργότερα να καταφεύγουμε στην ίδια προπαγάνδα και να προσδίδουμε στους αντιπάλους τους ίδιους χαρακτηρισμούς.
Οι πραγματικοί δοσίλογοι της Κατοχής ήταν οι οικονομικοί δοσίλογοι, και αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με τα ΤΑ της Πελοποννήσου, και με τον Στούπα, πρωταγωνιστή της ιστορίας που καλύπτει αυτό το ποστ!
28 Σεπτεμβρίου, 2014 στις 10:23 μμ
Μετά τον Μελιγαλά, οι Γαργαλιάνοι: 21-22 Σεπτεμβρίου 1944 | Η καλύβα ψηλά στο βουνό | Karampas's Blog
[…] […]
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:35 πμ
ΣΑΘ
.
.
.
.
@ Γιάννης -2
@ Πάνος
Επιστολή τού Θεοδώρου Ζέγγου, (γνωστού και ως ‘Στάθη’ και ‘Τριαντάφυλλου’), προς τον Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αύγουστος 1944.
……………………………………………………………………………
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ
KOIΝΩΝΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Φ=24/2/102
(Σελίδα 1η του εγγράφου)
Προς τον Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ
Διά της ΚΕΠΠ
Αγαπητοί σύντροφοι
Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα Αυγούστου συνήλθε η ολομέλεια της Κομ. Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου. Μεταξύ τών άλλων θεμάτων θίχτηκε ότι σαν οργανωτής στο νομό Αργολιδοκορινθίας διαστρέβλωσα την κομματική γραμμή στον τρόπο τού χτυπήματος της αντίδρασης, και των προδοτών.
Στα τέλη τού Απρίλη είχε συνέλθει Πελοποννησιακή Κομματική συνδιάσκεψη. Σε συνεργασία που είχε προηγηθεί με το γραμματέα τού γραφείου τής ΚΕ διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα από τη 10η ολομέλεια μέχρι τη συνδιάσκεψη είχαν χαλαρωθεί τα μέτρα στο χτύπημα της αντίδρασης και κατά συνέπεια μέσα στη συνδιάσκεψη πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να πάρουμε πιο αποφασιστικότερα μέτρα κατά της αντίδρασης.
Στη σύσκεψη τότε αποφασίστηκε πως πρέπει να κάνουμε έντεχνα εξαφανίσεις προδοτών και αντιδραστικών, να μην παρατηρούνται σκοτωμοί και να μένουν τα πτώματα άταφα, όπως έγινε σ’ ορισμένα μέρη, πράγμα που το εκμεταλλεύτηκε η αντίδραση. Συζητήθηκε το αμείλιχτο χτύπημα ταγματαλητών και αυτών που κάνουν δηλώσεις υποταγής. Στη συνδ)ψη αυτή είχαν πάρει μέρος 8 αντιπρόσωποι από το νομό Αργολιδοκορινθίας. Μ’ αυτό το πνεύμα έφυγαν όλοι οι αντιπρόσωποι του νομού. Φεύγοντας για τις περιφέρειες και πριν χωρίσουν στις περιφέρειές τους οι αντιπρόσωποι, τους συνέστησα εφαρμόζοντας τις αποφάσεις τής συνδιάσκεψης ότι θα πρέπει για να μην έχομε πολιτική ζημιά να χτυπάμε τις κεφαλές τής αντίδρασης και να προσέχουμε να μην παρατηρηθεί κανένα στραπάτσο σαν τα προηγούμενα. Αχτύπητη αντίδραση ήταν στο Ναύπλιο-Άργος Κρανίδι μέσα στην Κόρινθο-Νεμέα και στα κατεχόμενα μέρη κοντά στην Κόρινθο.
Μετά τη συνδιάσκεψη, επακολουθούν εγκύκλιοι της ΚΕΠΠ που μιλούσαν για συγκρότηση της ΟΠΛΑ, ίδρυση ανακριτικών γραφείων και να γίνονται μυστικές συλλήψεις, ανακρίσεις και εξαφανίσεις προδοτών και αντιδραστικών. Στο μήνα Μάη πήρα από την ΚΕΠΠ 4 γράμματα τα οποία έγραφαν «Τώρα που είναι ευκαιρία πρέπει να ξεπ[α]τώσουμε την αντίδραση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε επαναστάτες. Λεπίδι-λεπίδι στην αντίδραση[»]. Μ’ αυτό το πνεύμα γράφτηκε και κύριο άρθρο στο [«]Μωρηά[»]. «Λεπίδι λεπίδι στην αντίδραση». Τα γράμματα της ΚΕΠΠ τα έστειλα στις περιφερειακές επιτροπές και στο σύνταγμα. Σε δικό μου διαβιβαστικό σημείωμα έγραφα να προσέχουν ώστε τα χτυπήματα να γίνονται στις κεφαλές τής αντίδρασης. Οι περιφερειακές επιτροπές έδωσαν τις ίδιες οδηγίες πάρα κάτω. Στην περίοδο αυτή έγιναν ωρισμένες εκτελέσεις σε γερμανοκρατούμενες περιοχές.
(Σελίδα 2η του εγγράφου)
Σφάλματα. Ήταν επιβεβλημένο ωρισμένοι να περάσουν από τα στρατοδικεία. Στρατοδικείο όμως στο σύνταγμα είχε πάψει να λειτουργεί. Τέτοιο ήταν μόνο στην Ταξιαρχία και Μεραρχία. Τα στελέχη μας όμως είχαν χάσει την εμπιστοσύνη στα ανώτερα κλιμάκια γιατί πολλοί που στέλνονταν να δικαστούν αφίνονταν ελεύθεροι. Γυρίζοντας όμως στα αστικά κέντρα πρόδωναν τους οργανωμένους και σμπαράλιαζαν τις οργανώσεις. Τέτοιες περιπτώσεις ξέρει πολλές ο αντιπρόσωπος της Πελοποννησιακής επιτροπής ΕΑΜ Νικήτας. Λέκκας. Κακή επίσης εντύπωση επροξένησε το παρά κάτω γεγονός. Ένας καταδικασθείς από το σύνταγμα σε θάνατο, στάλθηκε στη Μεραρχία για να ζητηθεί η έγκριση για την εκτέλεση. Αντί όμως να εκτελεσθεί τοποθετήθηκε σαν διαχειριστής στη Μεραρχία και μάλιστα παίρνει μέρος και δικάζει σε στρατοδικείο σαν στρατοδίκης. Έτυχε δε να παρακολουθήσω ο ίδιος μια δίκη και τον είδα νε είναι στρατοδίκης. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε και να επιμείνουμε στη συγκρότηση στρατοδικείων στο νομό και να σταματήσουν να αφίνονται ελεύθεροι οι ένοχοι. Έτσι είχαν τα πράγματα μέ[χ]ρι της 23 Ιουνίου ότε έγινε σύσκεψη των οργανωτών τής ΚΕΠΠ. Μετά από τη σύσκεψη έδωσα την παρά κάτω γραμμή. Κάθε σύλληψη πρέπει να γίνεται ύστερα από έκθεση της λαϊκής ασφάλειας, να γίνονται προσεχτικές ανακρίσεις, να παίρνονται κατά[]θέσεις και στις συγκεντρώσεις των χωριών να ζητείται έγκριση. Επειδή όμως έβλεπα ότι χρειάζεται οπωσδήποτε και απόφαση στρατοδικείου, πήγα στη[ν] Ταξ)ρχία και ζήτησα να μας στείλουν κλιμάκιο στρατοδικείου στο νομό για να δικάζουμε ευχερέστερα. Η Ταξ)ρχία έμεινε σύμφωνη να σταλούν τα πρόσωπα των στρατοδικών και να εγκριθούν. Τα πρόσωπα θα υποδεικνύοντο από το σύνταγμα. Παιρνώντας έκτακτα από την έδρα τής ΚΕΠΠ παρακάλεσα το δεύτερο γραμματέα να εγκριθεί η πρότασή μας αυτή σχετικά με τη συγκρ[ό]τηση στρατοδικείου στο σύνταγμα και να δοθεί η σχετική εντολή. Δεν εγκρίθηκε η πρότασή μας αυτή και ο δεύτερος γραμματέας επέμενε να στέλνονται στην Ταξ)ρχία. Γύρισα στο νομό και έδωσα την παρακάτω γραμμή. «Προς τις περιφερειακές επιτροπές. Ουδεμία εξαφάνιση θα γίνεται προδοτών και αντιδραστικών. Κάθε σύλληψη θα γίνεται με έκθεση της λαϊκής ασφάλειας. Καμμία ανάμιξη δεν πρέπει να έχει το κόμμα στις συλλήψεις. Να συσταθούν καλά ανακριτικά γραφεία στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ. Να παίρνονται καταθέσεις, να ετοιμάζονται δικογραφίες και οι κρατούμενοι να στέλνονται να δικάζονται στην Ταξ)ρχία». Υπ’ αυτό το πνεύμα γράφτηκε η εγκύκλιος και στάλθηκε αμέσως στις περιφερειακές Επιτροπές (Τέλη Ιουλίου). Έτσι μπήκε ένα τέρμα και σταμάτησε κάθε εξαφάνιση προδοτών.
(Σελίδα 3η του εγγράφου)
Αυτό τον καιρό αρχίζουν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με 7000 γερμανοτσολιάδες. Επειδή η κατάσταση ήταν δύσκολη κανονίστηκε σε σύσκεψη ο καπετάνιος τού συντάγματος ν’ ακολουθήσει το πρώτο τάγμα και γω μαζί με τον Νικήτα ν’ ακολουθήσουμε το αρχηγείο τού συντάγματος για να βοηθήσουμε στους ελιγμούς. Για να μην βρεθούν πολλές δυνάμεις σε μικρό χώρο κρίθηκε σκόπιμο το δεύτερο, τρίτο τάγματα και το αρχηγείο τού συντάγματος να βγουν έξω από τον κλοιό σύμφωνα και με διαταγή τής Μεραρχίας. Υπήρχε περίπτωση να διαλυθούν τα τμήματα από το σφίξιμο αυτό, πράγμα που δεν μπόρεσε να το αποφύγει ο 10ος λόχος που κυκλώθηκε, διαλύθηκε και ανασυγκροτήθηκε αμέσως. Έτσι με την καθοδήγησή μας αποφύγαμε μεγαλύτερη ζημιά. Βρισκόμαστε τώρα με το αρχηγείο στην επαρχία Καλαβρύτων και στο χωριό Νάσια. Εκεί μας έφεραν έναν κρατούμενο με σημείωμα της οργάνωσης Στρεζόβης ότι είναι γκεσταπίτης, σύνδεσμος με την Αθήνα. Σε πρόχειρη ανάκριση είπε ωρισμένα ονόματα αντιδραστικών της Στρέζοβας. Δεν δόθηκε τόση σημασία από μας. Την επόμενη το αρχηγείο μετακινήθηκε κι έκανε σταθμό σ’ ένα χωράφι κοντά στο χωριό Χόβολη. Εκεί ήρθε ένας υπεύθυνος του τομέα του εφ. ΕΛΑΣ και μιλώντας για διάφορα ζητήματα, λέει ότι αυτός που είναι κρατούμενος είναι μεγάλος γκεσταπίτης, ότι κυκλοφορούσε στην Πάτρα με ταγματαλήτες και γερμανούς και υπάρχει φόβος να δρεπετεύσει. Τότε έγινε δεύτερη ανάκριση και ομολόγησε με περισσότερη πειστικότητα καμμιά δεκαριά ονόματα αντιδραστικών. Στη Στρέζοβα βρισκόταν τμήμα τού ΕΛΑΣ, είχαμε τηλεφωνική συγκοινωνία και δόθηκαν τα ονόματα στο τάγμα και σε συνεννόηση με την οργάνωση και τη λαϊκή ασφάλεια να γίνουν οι συλλήψεις αυτών. Συνελήφτηκαν και μας γνωρίστηκε τηλεφωνικώς ότι βρέθηκαν μυδράλια, όπλα κλπ. Αυτό μας έδωσε να κατ[α]λάβουμε ότι πρόκειται περί ένοπλης αντίδρασης και πως για την περιφρούρηση των τμημάτων μας που ήταν στην περιφέρεια αυτή έπρεπε να προσέξουμε εξαιρετικά και να πάρουμε τα μέτρα μας. Καμμιά δεκαριά μάς τους έφεραν εκεί που μέναμε. Δάρθηκαν ωρισμένοι και ωμολόγησαν τη δράση τους. Ένας από τους κρατούμενους ο αρχηγός αυτοκτόνησε. Ένας άλλος επιχείρησε να δραπετεύσει, ήταν ο πρώτος που είχε συλληφτεί και ο οποίος μας είχε δώσει τα ονόματα των άλλων. Αυτός εκτελέστηκε. Ένας τρίτος που υπόφερε από την καρδιά του πέθανε. Είχε πάθει δυο συγκοπικές καταστάσεις και επειδή έπρεπε να ζήσει γιατί μας χρειαζότανε γιατί ήταν απαραίτητος για το στρατοδικείο, τού έκανα τεχνητές αναπνοές δυο φορές και συνήλθε τις δυο φορές. Την επόμενη όμως υπέκυψε από την καρδιακή πάθηση που είχε. Το αρχηγείο τού συντάγματος μετακινείται πάλι στο Νάσια, ύστερα από εμφάνιση γερμανικής φάλαγγας. Τις ανακρίσεις τις συνεχίζει ανακριτικό γραφείο και μετά δυο μέρες τις συνεχίζει το ανακριτικό γραφείο τής Μεραρχίας. [………..*] εμείς από εκεί είπαμε στους συνοδούς τών κρατουμένων
(Σελίδα 4η του εγγράφου)
να βρουν ζώα και να μεταφέρουν όσους δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Μετά δυο μέρες μάθαμε ότι οι συνοδοί δυσκολεύτηκαν να τους μετακινήσουν και τρεις πρωταιτίους τούς εξετέλεσαν. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν γιατί ή είχε πλησιάσει πολύ η γερμανική φάλαγγα στη Χόβολη και υπήρχε κίνδυνος να συλληφτούν και να μαρτυρήσουν τις θέσεις των τμημάτων μας που ήταν γνωστές σ’ αυτούς. Η απόφαση αυτή των συνοδών που εξετέλεσαν τους τρεις πρωταιτίους ενισχύθηκε από το γεγονός ότι βρέθηκαν όπλα , θεωρήθηκαν επικίνδυνοι και ότι θα έκαναν μεγάλη ζημιά αν συνελαμβάνοντο από τους γερμανούς. Τη συνέχεια των ανακρίσεων ανέλαβε η μεραρχία και αφού απέλυσε τους παρασυρμένους, κράτησε άλλους εννέα. Η δραπέτευση τώρα ενός από τους εννέα, έδωσε να καταλάβουμε ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι ανακρίσεις. Ο λαός τής Στρέζοβας στην πρώτη σύλληψη από το τμήμα τού ΕΛΑΣ διαφωτίστηκε στη συγκέντρωση. Αργότερα έμαθα ότι ο λαός έλεγε «ξεκαθαρίστηκε αυτή η λέπρα». Ήταν όμως επόμενο να δυσαρεστηθούν οικογένειες των εκτελεσθέντων αλλά και αυτές όπως μάθαμε που ήξεραν καλά τα πράγματα έλεγαν «υπήρξαν θύματα του ταγματάρχη Σωτηρίου που τους παρέσυρε». Ανακρίσεις μπορούν να διαπιστώσουν τα πάρα πάνω.
Κάνοντας αυτοκριτική πρέπει να ομολογήσω ότι η δουλιά δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει και αν έδινα μια μεγαλύτερη προσοχή θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν όλα. Επίσης έκανα άσχημα που μέσα στη σύσκεψη της ολομέλειας είπα ωρισμένα πράγματα που ανέφερα στην πρώτη σελίδα πράγμα που μπορούσα να το κάνω σε ιδιαίτερη συνεργασία με την ΚΕΠΠ. Για λεπτομερέστερη έκθεση παρακαλώ να γίνω δεκτός στο Π.Γ.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
8)44 (Τριαντάφυλλος)
Ζέγγος
……………………………………………………………………………..
Το συγκεκριμένο έγγραφο που φυλάσσεται στο ΑΣΚΙ, είναι δακτυλογραφημένο. Υποθέτω ότι στην αρχική του μορφή, το γράμμα αυτό του Ζέγγου ήταν χειρόγραφο.
Το ΑΣΚΙ είχε την καλοσύνη να μου το στείλει κάποτε σε μορφή JPG. Κατά τη μετατροπή του σε Word, (πληκτρολόγηση), διατήρησα τη διάταξη, την ορθογραφία και τη στίξη τού «πρωτοτύπου», με εξαίρεση, βεβαίως, τον μονοτονισμό.
Το 8)44, σημαίνει προφανώς Αύγουστος 1944.
Περισσότερα περί του δυσωνύμου Θεοδώρου Ζέγγου, (γνωστού και ως ‘Στάθη’ ή ‘Τριαντάφυλλου’), μπορεί κανείς να διαβάσει στο συγκλονιστικό (αλλά και αποφασιστικά ανατρεπτικό) κείμενο του Στάθη Ν. Καλύβα «Κόκκινη τρομοκρατία: Η βία της Αριστεράς στην Κατοχή», στο Μ. Μαζάουερ (επιμ.) «Μετά τον Πόλεμο», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2004, σελ. 161-204, καθώς επίσης και στο πολύ καλό αφήγημα του Στέλιου Περράκη, «Φαντάσματα του Εμφυλίου», εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2010.
Έχω συγκεκριμένο λόγο να πιστεύω, (λαθεμένα ίσως), ότι το φοβερό αυτό κείμενο-ντοκουμέντο δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, τουλάχιστο αυτούσιο. Επειδή από τη φιλόξενη «Καλύβα» περνάει πολύς κόσμος που ‘ψάχνεται’ και ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει τι έγινε στον τόπο μας τη μαύρη εκείνη εποχή, έκρινα ότι το γράμμα αυτό, πανόραμα εν συνόψει τής φρίκης τού κατοχικού εμφυλίου, (ο οποίος εν πολλοίς ήταν η πηγή και η ρίζα τού κατοπινού -ακόμα πιο φρικώδους- Εμφυλίου), έπρεπε να υπάρχει κάπου στην πλούσια «βιβλιοθήκη» της.
……………………………………………………………………………
Καίρια παρατήρηση επί της ουσίας:
# Στο μήνα Μάη πήρα από την ΚΕΠΠ 4 γράμματα τα οποία έγραφαν «Τώρα που είναι ευκαιρία πρέπει να ξεπ[α]τώσουμε την αντίδραση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε επαναστάτες. Λεπίδι-λεπίδι στην αντίδραση[»]. #
Αυτές οι εντός « » είκοσι λέξεις και μόνο, τα λένε, κατά τη γνώμη μου, όλα….
Τέσσερες (4) τουλάχιστο φορές μέσα στο γράμμα αυτό, γίνεται από τον Ζέγγο σαφής διαχωρισμός και αντιδιαστολή μεταξύ «προδοτών» και «αντιδραστικών».
Για το ΚΚΕ της εποχής εκείνης και τους παθιασμένους μέχρι τυφλώσεως πιστούς του, εχθροί θανάσιμοι δεν ήταν μόνο οι πραγματικοί (κυριολεκτικώς) προδότες, οι συνεργαζόμενοι, δηλαδή, με τον κατακτητή. Εχθροί, ‘πιο θανάσιμοι’ από αυτούς, (τους κυριολεκτικώς προδότες), ήταν σαφέστατα οι «αντιδραστικοί». Οι αντιφρονούντες, δηλαδή, οι (αθώοι κατά τα άλλα) ιδεολογικοπολιτικοί αντίπαλοι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ.
Όλες οι «κεφαλές τής αντίδρασης», έπρεπε να πέσουν….
(*) Ο υπεύθυνος του ΑΣΚΙ που σκανάρησε το γράμμα για να μου το στείλει, «έφαγε» εδώ κατά λάθος δύο (το πολύ τρεις) λέξεις, προφανώς άνευ σημασίας για το νόημα.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:23 μμ
Πάνος
Αγαπητε ΣΑΘ,
μας στειλατε ενα ντοκουμεντο μεγαλης αξιας, το οποιο πρεπει να παρουσιαστει σε ξεχωριστη αναρτηση, με την πρωτη ευκαιρια (δηλαδη… συντομοτατα). Αν ειναι ευκολο στειλτε σε μενα (στο μεηλ) τη φωτογραφια του πρωτοτυπου (η πρωτη σελιδα αρκει) ωστε να υπαρχει εικονογραφηση – τεκμηριωση. Καλο ειναι να εχουμε μια συντομη εξιστορηση περι Ζεγκου (πριν και μετα). Θα προσπαθησω να την ετοιμασω… εκτος αν την εχετε ηδη ετοιμη εσεις (η ο Γιαννης-2).
Θενξ!
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:49 μμ
Γιάννης -2
Πάνο,
Μπορώ να σου στείλω ένα απόσπασμα του (γνωστού) βιογραφικού του και της δράσης του στην Πελοπόννησο, αν ο ΣΑΘ δεν έχει κάτι έτοιμο.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 4:02 μμ
Πάνος
ΟΚ. Συνολικο, αν υπαρχει, οχι μονο για τον καιρο της Πελοποννησου.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 5:07 μμ
Γιάννης -2
Συνολικό έχω, αλλά ας περιμένουμε τον φίλο ΣΑΘ πρώτα.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:11 μμ
Πάνος
Γιάννη,
έλαβα από τον ΣΑΘ τα σχετικά. Στείλε και τα δικά σου (για το Ζέγκο) ώστε να έχουμε ένα κατά το δυνατόν «κομπλέ» ποστ. Θενξ!
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:06 μμ
Γιάννης -2
124ryip0-=oiybcvrffffr4789–g
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:10 μμ
M
—
ΣΑΘ:
Αγαπητέ ΣΑΘ.(Εάν δεν με πρόλαβε άλλος!)
Για την ευκολότερη (και πιό γρήγορη) αντιγραφή κειμένων, υπάρχουν πολλά προγράμματα υπολογιστών (OCR) που μετατρέπουν σκαναρισμένα
κείμενα σαν αυτό που παραθέτεις πιό πάνω σε μορφή JPG, σε οτιδήποτε τύπο κειμένου όπως Word, PDF, κλπ.
Προϋποθεση για την σωστή ανάγνωση και μετατροπή, είναι να έχει σκαναριστεί σωστά το αρχικό κείμενο σε μιά ικανοποιητική ανάλυση και να για είναι ευδιάκριτοι οι χαρακτήρες.
Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά το πρώτο που έρχεται στο μυαλό και για το οποίο έχω προσωπική εμπειρία, είναι το ABBY Fine Reader.
Καλύπτει τις κυριώτερες γλώσσες, είναι πολύ εύχρηστο και γρήγορο.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:47 μμ
ΣΑΘ
@ Γιάννης -2
Το link σου δεν μπορεί να το ανοίξει το σαραβαλάκι μου. Σε τι παραπέμπει;
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:56 μμ
ΣΑΘ
@ Μ
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προθυμία σας να με βοηθήσετε. Δυστυχώς δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοια θαυματουργά προγράμματα.
Ούτε ξέρω αν στην περίπτωσή μου το σκανάρισμα έχει γίνει με ικανοποιητική ανάλυση ή όχι.
Παρότι περνώντας τα χρόνια οι δυνατότητες να μαθαίνεις καινούρια πράγματα περιορίζονται, θα το δω.
6 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:30 μμ
Γιάννης -2
Αγαπητέ ΣΑΘ,
Το παραπάνω «λίνκ» δεν έχω ιδέα τι είναι και πως ήρθε εκεί.
Την Επιστολή του Στάθη προς το Π.Γ. την έχω και εγώ και θα δημοσιευθεί προσεχώς. Το λέω απλώς για να παρατηρήσω ότι δεν λείπουν λέξεις εκεί που έχεις θέσει το *. Μόνον, στην προηγούμενη πρόταση υπάρχει επανάληψη κάποιων λέξεων. Απλά το «εμείς» είναι «Εμείς».
7 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:13 πμ
M
—
@ΣΑΘ
Τα προγράμματα αυτά προυποθέτουν το υπο ανάγνωση/μετατροπή κείμενο να είναι «ευανάγνωστο», καθαρό και χωρίς να το καλύπτουν άλλα σημεία όπως σχέδια, γραμμές κλπ.
Π.χ. ένα κείμενο που έχει σκαναριστεί/ φωτογραφηθεί απο μιά τσαλακωμένη σελίδα, ή οι χαρακτήρες του είναι ξεθωριασμένοι, όπως καλη ώρα το παλιό δακτυλογραφημένο κείμενο στο οποίο αναφέρεσθε, είναι δύσκολο ή και αδύνατο να μετατραπεί.
Πάντως, πάρχει η δυνατότητα «χειροκίνητης» διόρθωσης του κειμένου απο τον χρήστη σε δύσκολες περιπτώσεις, κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι προτιμώτερο απο την δακτυλογράφηση του κειμένου.
Όσο για την εκμάθηση καινούργιων πραγμάτων, πιστεύω πως είναι υπόθεση του πόσο χρειάζεται κανείς να «μάθει» κάτι.
Λίγος χρόνος και η βοήθεια κάποιου με τις τεχνικές γνώσεις πολλές φορές αρκούν.
7 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:01 πμ
ΣΑΘ
@ Γιάννης -2
Το κείμενο είναι ακριβώς όπως το γράφω:
«Το αρχηγείο τού συντάγματος μετακινείται πάλι στο Νάσια, ύστερα από εμφάνιση γερμανικής φάλαγγας. Τις ανακρίσεις τις συνεχίζει ανακριτικό γραφείο και μετά δυο μέρες τις συνεχίζει το ανακριτικό γραφείο τής Μεραρχίας. [………..*] εμείς από εκεί είπαμε στους συνοδούς τών κρατουμένων»
(τέλος της 3ης σελίδας του εγγράφου).
Το μόνο που δεν μπορώ να δω, είναι δύο (το πολύ τρεις) λέξεις τής τελευταίας γραμμής της 3ης σελίδας του εγγράφου, ακριβώς πριν από το «εμείς»
21 Ιουλίου, 2016 στις 9:47 πμ
Τα επίπεδα των ευθυνών – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] (Σχόλιο σε συζήτηση της καλύβας: https://panosz.wordpress.com/2013/09/09/civil_war-149/) […]