Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει τα δώρα που ανταλλάχτηκαν: μια εικόνα της Παναγίας της Αριστερής (αντίγραφο της μοναδικής βυζαντινής εικόνας όπου η Παναγία κρατάει το θείον Βρέφος με το αριστερό της χέρι) και μια συλλογή παρασήμων της ΕΣΣΔ σε κασετίνα με μπορντώ επένδυση, από το πλούσιο αρχείο του Κόμματος. Α(χ)μήν!

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Σπίτι του Λαού για την…Αρχιεπισκοπή

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Σπίτι του Λαού για την...Αρχιεπισκοπή

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ολοι θέλουν να ακουμπήσουν το ράσο του Αρχιεπισκόπου». Για του λόγου το αληθές, χθες για πρώτη φορά γενικός γραμματέας του ΚΚΕ διέσχισε την πύλη του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου. Το σχόλιο προέρχεται από πηγή έμπειρη στα εκκλησιαστικά πράγματα και συμπυκνώνει τη μεγάλη αλλαγή που επέφεραν η κρίση και τα Μνημόνια σε ένα κλασικό σχήμα: από τη Δεξιά του Κυρίου περάσαμε στην εποχή της… Αριστεράς του Κυρίου.
Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να χαρακτήρισε τη χθεσινή επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αρχιεπισκοπή «πρωτόγνωρο γεγονός», καθώς για πρώτη φορά γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Σπίτι του Λαού για το… σπίτι του Θεού, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική επαφή του Αρχιεπισκόπου με τον χώρο της Αριστεράς.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η σχέση αυτή έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής συμπόρευσης, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Σε αυτό έχει συνδράμει το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία εν καιρώ κρίσης, έργο που έχει απήχηση στον χώρο της Αριστεράς, καθώς ταυτίζεται με τον στόχο του κοινού αγώνα υπέρ των αδυνάμων. Σε κάθε περίπτωση, οι ανοικτός και συχνός δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και στην Κουμουνδούρου, παρότι δεν αρέσει σε πολλούς, εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα. Και αυτό είναι ότι παρά τις διαφορές τους η Εκκλησία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει τα χέρια.
στους προοδευτικους. Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται ο κ. Ιερώνυμος και με τον Φώτη Κουβέλη. Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανήκει στο προοδευτικό κομμάτι της Εκκλησίας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο. Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί, δεν έγινε τελικά και η ματαίωσή της αποδόθηκε στο βεβαρημένο πρόγραμμα του Γερμανού. Δεν αποκλείεται όμως να ματαιώθηκε επειδή κανένας δεν ήθελε να δώσει στον κ. Ιερώνυμο την ευκαιρία να μιλήσει εναντίον της μνημονιακής πολιτικής.
Οσο για το ΚΚΕ, φαίνεται ότι πατώντας στον δρόμο των προαναφερθέντων επιχειρεί να ρίξει γέφυρα προς την Εκκλησία. Η χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε γνωριμίας, αλλά ο συμβολισμός είναι πιο έντονος. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη επαφή των δύο ανδρών. Ο κ. Ιερώνυμος είχε ευχηθεί στον κ. Κουτσούμπα όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στον Περισσό και χθες ο δεύτερος τον ευχαρίστησε. Τα του Περισσού δεν είναι άγνωστα στον Αρχιεπίσκοπο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλή επικοινωνία με τον Σπύρο Χαλβατζή. Οι χθεσινοί πρωταγωνιστές συμφώνησαν να έχουν ανοικτή γραμμή. Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε την έννοια της συνευθύνης που έχουν όλοι οι φορείς και οι θεσμοί προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κοινωνικά προβλήματα με αποτελεσματικότητα. Εμμέσως πλην σαφώς, η αναφορά του κ. Ιερωνύμου αφήνει πεδίο ελεύθερο στην κοινωνική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας: «Ανταλλάξαμε σκέψεις για την κατάσταση στη χώρα μας, την κρίση που βιώνει ο λαός μας, τη φτώχεια, την ανεργία, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός». Κατά τον κ. Ιερώνυμο, στη συζήτηση τονίστηκαν «οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και η υποχρέωση που έχουμε, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια».

Οι διαφορές, πάντως, παραμένουν διαφορές. Μπορεί αμφότεροι να συμφώνησαν ως προς τη Συρία και την ανάγκη να μην υπάρξει επέμβαση, καθώς θα προκαλούσε ανάφλεξη στην περιοχή. Ομως, ο κ. Κουτσούμπας δεν απέφυγε την αναφορά στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Η απάντηση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου ήρθε ως εξής: Η Εκκλησία δεν πρεσβεύει καμιά ιδεολογία, «είναι πράξη, βίωμα, που σημαίνει ότι κάθε μέρα, κάθε στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ανοιγόμαστε προς τον άλλο άνθρωπο που έχει ανάγκη, που βρίσκεται σε δυσκολία».

Η συνάντηση Χριστόδουλου – Παπαρήγα
Για την ιστορία, η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη επαφή της Εκκλησίας με τον Περισσό. Το 2005 ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο αρχηγείο του ΚΚΕ και είχε συναντηθεί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί λίγο μετά τον θόρυβο με τα ροζ σκάνδαλα της Εκκλησίας. Τότε ο Χριστόδουλος δεν δίστασε να εντάξει το Κομμουνιστικό Κόμμα στον κύκλο επισκέψεων που είχε κάνει στα πολιτικά κόμματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Σπίτι του Λαού για την…Αρχιεπισκοπή – Πολιτική – Επικαιρότητα – Τα Νέα Οnline.