Ο κόσμος είναι σκληρός, αγαπητέ πρόεδρε. Της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης 😉
(Στα ορφανά του Χόνεκερ η απάντηση είναι εύλογη: οχιά!)

Είναι είδηση-σεισμός. Το γερμανικό κόμμα Αριστερά (Die Linke), απορρίπτει ξαφνικά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
«Αυτό δεν είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ το Σάββατο στην on line-έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Κοιτάζουμε μαζί προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω» πρόσθεσε. Για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ωστόσο αναγκαία μια άλλη πολιτική – με βάση «όχι τις διαφορές μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά πλουσίων και φτωχών» σε όλη την Ευρώπη.
Το μεγάλο σκάνδαλο, συνέχισε ο πρόεδρος της «Die Linke», είναι «ότι τα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν υποχρεώνονται να δώσουν δεκάρα στην εφορία. Συνεχίζουν να περιφέρονται στις θάλασσες με τα πολυτελή γιοτ τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν». Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, να συνεχιστεί η ροή ευρωπαϊκών χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, «όσο και ένας μόνο έλληνας φοροφυγάς συνεχίζει να οχυρώνει τα εκατομμύρια του στις τράπεζες των άλλων χωρών της Ευρώπης». Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η αρχή: «πρώτα αυτοβοήθεια και ύστερα βοήθεια από άλλους». Προτού ματώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, τόνισε, «πρέπει οι έλληνες εκατομμυριούχοι να συνεισφέρουν έως και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης – και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει αμέσως να παγώσουν».
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χέντρικ Τάλχαϊμ επιβαίωσε την Κυριακή στο «Βήμα» την απότομη αλλαγή πλεύσης. «Δεν πήραμε κάποια σχετική απόφαση στο κομματικό προεδρείο, αλλά ο πρόεδρος μας εκφράζει όλο το κόμμα» είπε. Ταυτόχρονα διευκρίνισε, ότι ο κ.Ρίξινγκερ δεν αποκρούει συλλήβδην, αλλά τη θεωρεί εντελώς ακατάλληλο μέσο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πρώτον, επειδή υπάρχουν σχετικές απορριπτικές αποφάσεις από τα δικαστήρια, και δεύτερον, επειδή η διαδικασία για τη διεκπεραίωση του θέματος είναι πολύ χρονοβόρα. «Αυτό που χρειαζόμαστε όμως σήμερα είναι άμεσες λύσεις» – όχι τέτοιες που διαρκούν πολλά χρόνια, ή δεκαετίες.
Στο ερώτημα, αν ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πάλι τελευταία «σημαία» το αίτημα για αποπληρωμή, ο κ.Τάλχαιμ δήλωσε άγνοια. «Δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ζωτικό το ζήτημα;» ρωτήθηκε. «Δεν πειράζει που σε ένα θέμα έχουμε διαφορετικές απόψεις» ήταν η απάντησή του.
Μέχρι πρότινος, η Die Linke ζητούσε την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για τις καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα: αποζημιώσεις για τα θύματα, επανορθώσεις για τις υλικές ζημιές στο δημόσιο, και αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, που συνομολογήθηκε το 1942 μεταξύ των στρατευμάτων κατοχής και της Τράπεζας της Ελλάδας – το ύψος του οποίου, σύμφωνα με το «Handelsblatt» ανέρχεται σε σημερινές τιμές στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχετικές επερωτήσεις μάλιστα που είχαν κάνει – αρχίζοντας με το 1995 – στη γερμανική Βουλή τόσο το PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, από το οποίο προήλθε Die Linke), όσο και η Αριστερά, επεσήμαιναν, ότι ο πρώην καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ είχε αναγνωρίσει το 1965 την νομιμότητα του αιτήματος για αποπληρωμή, όπως εξάλλου έκανε εμπράκτως και το ναζιστικό καθεστώς, που είχε αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο λίγο πριν από τη λήξη του πολέμου.
Η «ικανοποίηση» των ελληνικών αιτημάτων, όπως τόνιζαν ανέκαθεν οι εκπρόσωποι της Die Linke, δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι ποτέ πλήρης. Η βουλευτής του κόμματος Ούλε Γιέλπκε, που είναι εξειδικευμένη στο θέμα, μιλούσε για μια «λογική» αποζημίωση, χωρίς όμως να αναφέρεται σε αριθμούς. Αυτό είναι όμως πλέον παρελθόν: «Η κυρία Γιέλπκε εξέφραζε προσωπικές απόψεις» είπε ο κ.Ταλχάιμ.
Αν το «άδειασμα» αυτό γίνει αποδεκτό από την ίδια, ή και από τους άλλους ηγέτες του κόμματος, όπως τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και «μυστικό πρόεδρο» της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος συνυπέγραφε τις επερωτήσεις, είναι ακόμη ανοικτό θέμα.
Για το ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η είδηση για τη στροφή της Αριστεράς, αποτέλεσε πραγματική ψυχρολουσία. Ο κ.Τσίπρας έμεινε κυριολεκτικά άναυδος, όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα στην συνέντευξη τύπου που έδινε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Η μοναδική του απάντηση ήταν ότι δεν είχε ακόμα ενημέρωση για το θέμα.
Την ενημέρωση θα την πάρει από πρώτο χέρι το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον κ.Ρίξινγκερ. To ταξίδι του στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν προγραμματισμένο από καιρό: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσκληθεί να παραστεί, ως ο «σταρ της ευρωπαϊκής Αριστεράς», στην τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Die Linke ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Το πώς θα εξελιχθεί η συνάντησή τους – αν γίνει τελικά ύστερα από τα ξαφνικά κακά μαντάτα – είναι επίσης ανοικτό θέμα: το πιθανότερο είναι ότι θα ακουστούν με δυνατές φωνές πολλά «γαλλικά».
Για τον κ.Τσίπρα πάντως, η δήλωση του κ.Ρίξινγερ αποτελεί κυριολεκτικά πισώπλατο χτύπημα. Die Linke είναι, δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, το ισχυρότερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Τελευταία μάλιστα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αρχίζει να παίρνει πολύ τα «πάνω» του και να διεκδικεί την τρίτη θέση στη Βουλή μπροστά από τους Πράσινους – οι πρώτοι είναι οι Χριστιανοδημοκράτες ακολουθούμενοι από τους Σοσιαλδημοκράτες. Εκείνο που κάνει όμως ανεκτίμητη την αξία του για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αποτελούν το μοναδικό σύμμαχό τους μέσα στη «φωλιά του λύκου» – τη χώρα που καθορίζει τη μοίρα ολόκληρης της Ευρώπης. Ο σύμμαχος αυτός λέει τώρα, ίσως για ψηφοθηρικούς λόγους, «όχι» σε ένα αίτημα, που δεν το θέτει μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση, αλλά όλη σχεδόν η ελληνική κοινωνία. Κι αυτό, αν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει διπλό πλήγμα: και για το ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα.
«Όχι» της «Die Linke» στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου – πολιτική – Το Βήμα Online.
68 Σχόλια
Comments feed for this article
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 8:53 μμ
σχολιαστης
Εν τέλει δεν ισχύει ούτε αυτό που έγραφα μέχρι τώρα στην καλύβα. Οτι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεννοηθεί μόνο με τα ορφανά του Χόνεκερ. 🙂
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:11 μμ
Πάνος
Ισχύει όμως αυτό που έλεγα παλιότερα: αν είναι να πετύχουμε κάτι στο θέμα του κατοχικού δανείου, θα το πετύχουμε μέσα από μια ισχυρή εθνική ενότητα. Αλλιώς, δεν.
…εκτός αν το θέμα μας, σχο, δεν είναι το κατοχικό δάνειο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ 😉
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:22 μμ
σχολιαστης
Το κατοχικό δάνειο μπορεί να επιστραφεί εν μέρει αν συμψηφιστεί με το σημερινό μας χρέος. Αλλά αυτό θέλει γενναιότητα για να το προτείνουμε.
Απο τη στιγμή που σχολιάζουμε κάτι για τα ορφανά, το θέμα μας είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. 🙂
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:24 μμ
Πάνος
Τι γράφει η ΑΥΓΗ για το θέμα:
Ερμηνεία της Χάντελσμπλατ η «δήλωση Ρίξινγκερ»
http://www.avgi.gr/article/947143/ermineia-tis-xantelsmplat-i-dilosi-rixingker
Ερμηνεία της εφημερίδας Χάντελσμπλατ η «δήλωση Ρίξινγκερ» για το κατοχικό δάνειο για την οποία ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας από δημοσιογράφο του «Βήματος». Ο δημοσιογράφος ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει το κατοχικο δάνειο, όταν ακόμα και το Die Linke απορρίπτει το αίτημα. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε οτι η επίσημη θέση του Die Linke την οποία επανέλαβε προ ημερών σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα, δεν είναι αυτή που εξέφρασε ο δημοσιογράφος. Πάντως ούτε ο Μπ. Ρίξινγκερ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα αλλά το τοποθετεί στη βάση της προκλητικής συμπεριφοράς των πλουσίων στην Ελλάδα που δεν πληρώνουν φόρους.» Είναι θέμα όχι Ελλήνων και Γερμανών αλλά πλουσίων και φτωχών» όπως επισημαίνει
Η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Χαντελσμπλατ- δεν υπάρχει αναφορά στην έντυπη έκδοση- έχει ως εξης:
Ο συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, απέρριψε με δηλώσεις του στην διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. «Κοιτάμε από κοινού προς τα μπρος και όχι το παρελθόν», είπε ο Ρίξινγκερ, και αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη πολιτική διάσωσης για την Ευρώπη: «Όμως αυτό δεν είναι θέμα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων», πρόσθεσε.
«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι στην Ελλάδα τα παιδιά πεινάνε, την ώρα που οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν αναγκάζονται να πληρώσουν ούτε ένα σεντ», τόνισε ο Ρίξινγκερ και συνέχισε: «Αυτοί κυκλοφορούν ακόμη με τα πολυτελή γιοτ τους στις θάλλασες, την ώρα που οι εργάτες και οι συνταξιούχοι ματώνουν. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε σε όλη την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Ρίξινγκερ είναι «απολύτως αδιανόητο να δοθούν και νέα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών, για όσο διάστημα οι Έλληνες φοροφυγάδες στοιβάζουν εκατομμύρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Επιτέλους πρέπει να εφαρμόσουμε την αρχή «αυτοβοήθεια πριν από τη βοήθεια», είπε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς. «Πριν ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, θα πρέπει να θυσιάσουν στο βωμό της αλληλεγγύης οι Έλληνες εκατομμυριούχοι το 50% της περιουσίας τους, κι αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες πρέπει να παγώσουν αμέσως».
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:29 μμ
Πάνος
Προφανώς δεν είδαν τι είπε (μετά) ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χέντρικ Τάλχαϊμ.
*
σχο,
όχι, αν το πάμε για συμψηφισμό ξεκινάμε στραβά. ΠΟΛΥ στραβά.
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:31 μμ
σχολιαστης
Μπορεί, αλλά είναι το μόνο που έχει μια πιθανότητα.
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:50 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ο συμψηφισμος με απασχολησε μονον λογοτεχνικα. 🙂
Η διαρκης υπερκομματικη προωθηση/δημοσιοποιηση των δικαιων/νομιμων απαιτησεων μας απο την Γερμανια του 3 Ραιχ, σε επιπεδο Ε.Ε. και σε παγκοσμιο επιπεδο ειναι η μοναδικη λυση.
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:57 μμ
σχολιαστης
Ναι, μόνο που είναι για πράγματα που έγιναν πριν το μέσο του προηγούμενου αιώνα και κοντεύουμε να μισιάσουμε τον επόμενο. 🙂
15 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:22 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Το κακό με αυτά τα ..ορφανά είναι ότι δεν συνεννούνται μεταξύ τους.
Τώρα το ζήτημα είναι να μπούνε ενισχυμένα στη γερμανική βουλή, οπότε αυτό που λένε είναι ότι δεν έχει γράγκο για την ελλάδα, μέχρι να γίνουν άνθρωποι και να τα βρίσκουν μόνοι τους (τα φράγκα), διότι είναι λαμόγια και ότι τους δίνουμε από το υστέρημα της εργατικής τάξης πάει χαμένο, θα το φάνε.(*)
Μετά που μπορεί να έχουν γίνει τρίτο κόμμα στη Γερμανία και θα έχουμε εκλογάς εδώ θα τους δώσει νέα στοιχεία ο Αλέξης και αυτοί θα κάνουν ..διευκρίνηση ότι το δάνειο πρέπει να γυρίσει.
Και άμα δεν κάνουνε τον καλούνε πάλι ως ..σταρ σε καναν εορτασμό στη Γερμανία για να τον βοηθήσουν.
(*)Μ¨αρέσει που τα βάζανε με το σπήγκελ και τη Μέρκελ κατά τα άλλα, καλά για τον Σόιμπλε δεν το συζητώ.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:35 πμ
aftercrisis
Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις για το κατοχικό δάνειο: Μακάρι να μιλούσαν έτσι και Έλληνες πολιτικοί, και μάλιστα της αριστεράς, για το βασικό, δηλαδή για το «κοινωνικό ζήτημα» που λέγαν οι παλιοί, στην Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρώπης.
Δυστυχώς δεν το κάνουν. Κανείς. Ούτε κάν αριστεροί πολιτικοί.
Δούλοι, που για να προστατεύσουν τα εγχώρια αφεντικά τους, πετούν το μπαλάκι στο Βερολίνο
Μας πρήξανε με τα δήθεν πάθη της εγχώριας «μεσαίας τάξης» (που όργωνε το καλοκαίρι τις Κυκλάδες και «σκούπιζε» τα γουρουνάδικα), αλλά εννοούν κυρίως να προστατεύουν την «λίγο» παραπάνω τάξη – και φυσικά τις υψηλόμισθες κομματικές πελατείες και τους φοροφυγάδες.
Πέστα Μπέρντ, άν και μιλάς σε κουφούς.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:38 πμ
aftercrisis
Πάνο, με την «εθνική ενότητα» φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Δηλάδή στο φουσκωμένο με θερμό αέρα αερόστατο 1990 – 2008, και τώρα στα σκασμενα και σχισμένα λάστιχα που κρέμονται σαν κουρέλια.
Αρκετά με την «εθνική ενότητα». Κακόφημη έγινε.
Είναι ώρα για ταξικούς αγώνες, και εδώ και κυρίως διασυνοριακά.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:48 πμ
aftercrisis
Δηλαδή το μείζον θέμα ποιό είναι;
Που οι Linke απορρίπτουν (ή σχετικοποιούν) την επιστροφή του δανείου;
Ή μήπως, που μας θυμίζουν αυτό που θα πρεπε να κάνουμε και δεν γίνεται: Ανάκτηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής επί δεκαετίες των πλουσίων, αυτό που κάνουν ήδη όλα τα σοβαρά Ευρωπαικά κράτη, χρησιμοποιώντας και τις «λίστες».
Έλεος, δεν έχουμε IQ κατσικιού.
Καταλάβαμε γιατί έπαιζαν βόλλευ με το «στικάκι USB
και θέατρο ο Μαρκογιαννάκης με τη Ζωή.
μέσα στη Βουλή…
*βγήκε και ομοιοκαταληξία…
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:13 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Aftercrisis, αν και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που θέτεις το ζήτημα, θέλω απλώς να σου υποσημειώσω ότι η ..ανάκτηση της φοροδιαφυγής δεν είναι Η λύση και όταν εμφανίζεται έτσι, σχεδόν από όλους, εδώδιμους, εγχώριους τε και αλλοδαπούς συσκοτίζεται το πρόβλημα.
Αυτό συμβαίνει διότι ενισχύεται η πλάνη ότι η κρίση είναι κυκλική και δεν αναδεικνύεται ότι η ..φύση της είναι διαρθρωτική.
Έτσι σχεδόν όλοι βλέπουν την έξοδο από αυτή με συνταγές εξόδου που αφορά τόνωση της ζήτησης δηλαδή βγάζουν από το ..χρονοντούλαπο τις διατυπωμένες προτάσεις του Κευνσιανισμού, οι οποίες όμως ουδεμία σχέση με κρίσεις σαν την παρούσα, αφορούσαν άλλες.
Και επειδή η πραγματικότητα αυτό τους το ..υποσημειώνει διαρκώς , στριμώχνονται και καταλήγουν στο αμίμητο «λεφτά υπάρχουν»
ΔΙότι είτε το λέει ο ΓΑΠ, είτε ο Αλέξης, είτε το ντε λίνκε, το ίδιο ακριβώς λένε και το λένε διότι δεν έχουν να πουν κάτι έξω από αυτά που κάποτες ο Κέυνς είπε.
Το ότι σήμερα δεν θα τάλεγε, αφού το ζήτημα ε΄ναι διαφορετικό, κανέναν δεν απασχολεί σημασία έχει ότι ..ακούγεται ορέο.
Λοιπόν ας βάλουμε κατά νου ότι λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και θα υπάρξουν όταν διαρθώσουμε έτσι την κοινωνία και την οικονομία, ώστε να βγάζουμε.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:41 πμ
Πάνος
άφτερ:
«Είναι ώρα για ταξικούς αγώνες, και εδώ και κυρίως διασυνοριακά».
Μαζί σου – αν καταφέρεις να προσδιορίσεις (με σχετική ακρίβεια, έστω) τους «ταξικούς αντιπάλους». Τους σημερινούς, εννοώ. Και αν μας εξηγήσεις σε τι ακριβώς συνίσταται η «ταξική πάλη» που επιθυμείς.
Μέχρι τότε επιμένω στην «εθνική ενότητα», η οποία ως έννοια έχει μεν κακοπάθει, αλλά (όπως όλες οι καλές έννοιες) μπορεί να… εξαγνιστεί. Και να διευρυνθεί τόσο ώστε να συναντήσει δημιουργικά τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης 😉
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:23 πμ
nikos__alfa
«Και να διευρυνθεί τόσο ώστε να συναντήσει δημιουργικά τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης 😉 »
Όπως ακριβώς το πέτυχε το Die Linke! 😀
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:29 πμ
aftercrisis
Ο αντίπαλος;
Είναι η αστική τάξη, stupids, που έλεγε και ο Κλίντονας.
Κυριως η μεγαλη – αλλα και με τη μεγαλομεσαία (ελευθεροεπεγγελματική και υψηλόμισθα στελεχά ευρύτερου δημοσίου και boys), έχουμε πάαααρα πολλές εκκρεμότητες.
Ρωτηστε και κανέναν εμπορουπάλληλο, καμμιά γραμματέα, μπλοκάκι ΠΕ (μηχανικό ιδιωτικό υπάλληλο, υπάλληλο μεγαλοδικηγόρων ή μεγάλων φοροτεχνικών γραφείων, γιατρό υπάλληλο διαγνωστικών κέντρων). Εγγυώμαι ότι μερικοί που δεν το έχουν ψάξει θα μείνουν σύξυλοι…
Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ σε μπλοκάκια.
Ενώ ζητούν πίσω το κατοχικό δάνειο, για να συνεχίσουν να δίνουν εθελούσιες εξόδους σε ΔΕΚΟ -Τράπεζες απο το 45, με 15 χρόνια συντάξιμα, αλλά με εφάπαξ 100.000.
Για γίδια μας περνούν οι αποτυχημένοι πολιτικοί μας, δεξιοί και «αριστεροί»;
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:34 πμ
Πάνος
αφτερ,
η εικόνα των ταξικών δυνάμεων που δίνεις παραμένει θολή. Νετάρισε περισσότερο, μπας και καθαρίσει 🙂
Ως προς το αντεπιχείρημα («δεν σας τα δίνουμε, διότι εσείς ζώα Έλληνες δεν ξέρετε να τα αξιοποιήσετε σωστά, αντιθέτως με εμάς τους Γερμανούς που ξέρουμε») δεν έχω να πω τίποτα – θα μου πάρει μέρες να συνέλθω από το σοκ! 😉
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:36 πμ
aftercrisis
Και στη Γερμανία και αλλού υπάρχουν πάααρα πολλά μπλοκάκια και χαμηλόμιθοι. Τα ίδια συμβαίνει και εκεί με εμπορουπαλλήλους, γραμματείς, επιστήμονες με εξαρτημένη εργασία κτλ¨Οπως εδώ.
Κοινό το πρόβλημα κοινός ο αγώνας.
Αυτοί που δεν το βλέπουν είναι συνήθως γιατί επωφελούνται.
Η φοβερή «μεσαία τάξη» μας που γεμίζει κάθε βράδυ τα γουρουνάδικα για να κάψει το λίπος και ξεπατωθηκε να τριγυρνά στις Κυκλάδες όλο το καλοκαίρι. Ήρθε φθινόπωρο, τώρα αρχίζει τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Έ κ. Αλέξη μας, κ. Αντώνη μας;
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:41 πμ
aftercrisis
Πάνο, θέλεις και άλλα παραδείγματα, δεν αρκούν τα εφάπαξ, οι ΔΕΚΟ κτλ;
Πιάσε μεγαλογιατρούς, κυρίως τους πανεπιστημιακούς.
Πιάσε από τους διαβόητους υπαλλήλους της Βουλής μέχρι τις διπλές και τριπλές συντάξεις – φούσκες που παίρνουν ακόμη διάφοροι κλάδοι «ειδικών ΔΥ», ευνοημένοι απο το ΝΔΠΑΣΟΚ εδώ και 30 χρόνια. Με την «αριστερά» που ζητούσε ακόμη περισσοτερα…
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:44 πμ
aftercrisis
Τους κρέμασε κουδούνια ο Ρίξινγκερ.
Πονάει !
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:53 πμ
Αλικη
@ Αναγνώστης ο Αθηναίος: Εχεις απολυτο δίκιο!
Για να υπάρξουν φόροι πρεπει να υπάρξει εισόδημα. Για να υπάρξει εισόδημα πρεπει να υπάρξει παραγωγή. Ακόμα και σε αγγελικά πλασμενη κοινωνία, απο αποψη φορολογικής συνείδησης, αυτο το αξίωμα δεν παρακάμπτεται!
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:55 πμ
Πάνος
Μπορείς να πανηγυρίζεις όσο τραβάει η ψυχή σου, αγαπητέ άφτερ, αλλά τι δουλειά έχουν τα μπλοκάκια και η ταξική πάλη (έστω, όπως την εννοείς) με το Κατοχικό δάνειο, το οποίο οι Γερμανοί το πήραν χωρίς να μας ρωτήσουν, πλήρωσαν και δυο δόσεις πριν ξεκουμπιστούν και μετά… νιξ;
Μήπως χρειαζόμαστε μεταφραστή για να συνεννοηθούμε; Γιατί, ομολογώ, δεν σε καταλαβαίνω…
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:58 πμ
Πάνος
Όσο για το Λίνκε, πως λένε στα Γερμανικά «ου να μου χαθείτε, φτηνιάρηδες καιροσκόποι»; 😉
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:05 μμ
Πάνος
Η πρόεδρος του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς Die Linke μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, την ευρωπαϊκή οικονομία, τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα που θα βρεθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο
http://www.efsyn.gr/?p=105459
● Τη ρωτήσαμε επίσης ποια είναι η θέση του κόμματός της στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Οπως επισήμανε η κ. Κίπινγκ, «η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έγιναν εκεί στη διάρκεια της Κατοχής. Η θέση του κόμματός μας είναι πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και για το καταναγκαστικό δάνειο. Η Γερμανία πρέπει να σταθεί απέναντι στις ευθύνες της. Δεν είμαι ειδική στο θέμα και για τον λόγο αυτό περιμένω και από τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του εδώ να μας διαφωτίσει σχετικά».
*
Ελπίζω η αηδία του Ρίξινγκερ να μην περάσει έτσι αμάσητη και αν δεν υπάρξει σαφής ανασκευή της, να μην πάει ο Τσίπρας στο Βερολίνο.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:09 μμ
δεξιος
O Ρίξινγκερ δεν κρέμασε κανένα κουδουνάκι.Εκλογές έρχονται και εφάρμοσε το πλέον παμπάλαιο κόλπο : τα βάζεις με τους πλούσιους της άλλης χώρας για να συνδυάσεις ταξικό και εθνικό.
Στο εξωτερικό υπάρχει ο μύθος των Ελλήνων εφοπλιστών και είναι ένας καλός αποδιοπομπαίος τράγος για να αποφεύγουν τα δύσκολα.Μόνο που τα λεφτά τους αυτοί δεν τα βγάζουν από την Ελλάδα αλλά από την ποντοπόρα ναυτιλία και εν ανάγκη αλλάζουν και σημαία και ιθαγένεια.
Μερικοί έχουν ήδη αλλάξει : ο δολοφονηθείς από τη 17Ν Περατικός είχε βρεταννική ιθαγένεια.Εάν κάποιος επιδιώξει να εφαρμόσει το σχέδιο Ριξινγκερ και να κατασχέσει το 50% της περιουσίας τους θα αλλάξουν όλοι και πέρα από την ΕΕ όπου εκτείνεται το βασίλειο των Γερμανών υπάρχει ένας μεγάλος αγγλόφωνος κόσμος όπου η παράνοια των φόρων δεν ισχύει.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:11 μμ
aftercrisis
Τι έγινε με τη «λίστα Λαγκάρντ»;
Με τις άλλες «λίστες»;
Πήραν έστω και 1 ευρώ;
Αυτο είναι η «Εθνική ενότητα»; Βόλλευ με στικάκια;
Και μετα θέατρο στη Βουλή, Μαρκογιαννάκης με τη Ζωή;
Ούτε «Ρεξόνα» δεν καταδέχονται να βάλουν. Βρωμάνε…
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:16 μμ
Πάνος
Α, εσύ πετάς συνέχεια τη μπάλα στην εξέδρα! 🙂
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:18 μμ
nikos__alfa
Χρειαζόμαστε παραγωγή στην πάμφτωχη ΕΕ που λιμοκτονεί. 😀
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:22 μμ
aftercrisis
Προτεραιότητες Πάνο. Προτεραιοτητες.
Βάζουν μπροστά το κατοχικό δάνειο (φυσικά καλά κάνουν και το ζητούν), αλλά ξεχνούν εντελώς τα δικά μας καθήκοντα. Την ανάκτηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων Ελλήνων. Που δεν έχει να κάνει με εταίρους, αλλά είναι εσωτερικό μας πρόβλημα.
@ Αλικη. Δεν αναφέρομαι σε σημερινα εισοδήματα που όντως δεν υπαρχουν. Αλλά σε φορολόγηση συσσωρευμένου πλούτου και πολυτελούς διαβίωσης. Περιουσιολόγιο εδώ και τώρα, αντικειμενικά τεκμήρια τρόπου διαβίωσης, έλεγχος φορολογικής συνέπειας σε τραπεζικούς λογαριασμούς και προπαντός στις «λίστες» εξωτερικου. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι «λιστες» χρησιμοποιούνται. Γιατί όχι εδώ;
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:25 μμ
aftercrisis
Τελικά βρίσκουν κοροιδα και μας τα κάνουν.
Μας αρέσει η «εθνική» παραμύθα.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:52 μμ
δεξιος
Το περιουσιολόγιο είναι έτοιμο και ήδη λειτουργεί.Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αυτόματα το σύστημα έβγαλε τους τόκους όλων των φορολογουμένων.Με την υποβολή του Ε9 είναι φακελλωμένα και όλα τα ακίνητα και πολύ σύντομα αρκετός κόσμος θα προσπαθεί να απαλλαγεί από το χωράφι στο χωριό για να μην πληρώνει φόρο.
Αυτά που υπάρχουν δεν φθάνουν για να στηριχθεί ένα κράτος όπως το έχουν συνηθίσει στην Ελλάδα.Η ύπαρξη μυθικών ποσών φοροδιαφυγής που θα συλληφθούν και δεν θα χρειασθούν θυσίες είναι το αντίστοιχο των «υδρογονανθράκων» για αριστερούς.Θα το διαπιστώσουν εάν βρεθούν στην εξουσία.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:59 μμ
j95
Η πιθανότητα να πετύχετε κάτι στο ζήτημα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι απείρως μεγαλύτερη (και ταυτόχρονα εξωφρενικά μικρή).
Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει η «ισχυρή εθνική ενότητα» και ειδικότερα δε μπορεί με τίποτα να κάνει το 1+1 να βγάζει κάτι άλλο από 2.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:17 μμ
chi0
Δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε άκρη απ’ τη στιγμή που δεν έχουμε νούμερο για την φοροδοτική ικανότητα. Πρέπει να δούμε νούμερα: Πολίτης Χ έχει Υ εισόδημα, του αναλογεί φόρος Ζ και πληρώνει Β. Άρα φοροδιαφυγή Ζ-Β. Το έχουμε αυτό; Το έχει ΚΑΠΟΙΟΣ στην Ελλάδα αυτό;
Πρόσφατα άκουγα τον μπουμπούκο να παινεύεται για το εξής κατόρθωμα: Τώρα πλέον λέει, τα έχουμε όλα (ποια όλα;) στο γκομπιούτερ και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε αλλά άμα κάποιος έχει τάδε εισόδημα και έχει πληρώσει δείνα φόρο κοκκινίζει μόνο του! Πω ρε φίλε τι λες; Κοκκινίζει μόνο του! Και βάζουμε λέει και ό,τι παραμέτρους θέλουμε! ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ; Τι λε ρε φίλε! Διαστημική υπερτεχνολογία!
Επομένως όλη αυτή η συζήτηση περί φόρων είναι στο αέρα. Το μόνο που βλέπω είναι το σύνηθες modus operandi του ελληναριού. Αποσπασματικές συλλήψεις με καρφωτές. Εμ με καρφωτές κράτος δε φτιάχνεις.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:27 μμ
Πάνος
Προφανώς ζεις σε άλλον πλανήτη… 😉
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:29 μμ
Mitsos
Aλήθειες λένε οι Γερμανοι. Κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και αυτοί με τα κότερα και τις βίλες στην Ελλάδα και σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Το κατοχικό δάνειο είναι μια ιστορία πολύ πονεμένη, που θα πάρει χρόνο αν τελικά αποφασίσει η Ελλάδα να το κυνηγήσει το θέμα, διότι μέχρι τώρα ποτέ δεν το πάλεψε σε διεθνές δικαστήριο. Εθνική ενότητα πάνω στο θέμα αυτό υπάρχει, αλλά όσο οι εκάστοτε ηγέτες της Ελλάδος ποιούν την πάπιαν τίποτα δεν βγαίνει.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:34 μμ
Mitsos
Υδρογονάνθρακες υπάρχουν πολλοί, το θέμα είναι πώς και με ποιούς του βγάζεις. Αλλά ούτως ή άλλως όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα θα τους φάει και αυτούς ο Βαρδινογιάννης με το Λάτση, μαζί με κάποιες ξένες εταιρείες.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:37 μμ
chi0
Πάνο, απ’ ότι θυμάμαι ζει στον πλανήτη «τα σύνορα στη γραμμή Αμβρακικός – Βόλος». Μάλλον αναπολεί την Ελλάδα πριν το ’12-’13, τότε που μόνο «γνήσιοι» Έλληνες υπήρχαν, πριν μας κουβαληθούν αυτοί οι τουρκόσποροι απ’ τις μικρασίες και τους πόντους.
Βέβαια, δεν αναλογίζεται καθόλου τις τεράστιες εσωτερικές τάσεις εκείνου του μίζερου κρατιδίου. Ούτε γιατί πήγαν όλοι μαζί με μια φωνή φούντο το ’97. Αλήθεια γιατί κάνανε το ’97 αφού όλα ήταν τριαλαριλαρό;
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:39 μμ
Πάνος
Πως «υπάρχει» εθνική ενότητα, Μήτσο; Εδώ τρεις κι ο κούκος είμαστε και δύο (τουλάχιστον) έσπευσαν να υποστηρίξουν τους Γερμανούς – καθένας με τον τρόπο του – μη μας δώσουν πίσω αυτά που μας ΕΚΛΕΨΑΝ και χαλάσει ο χαραχτήρας μας! 😉
Τις «αλήθειες» που λένε οι Γερμανοί δεν τις ακούμε για πρώτη φορά – ώστε να χρειάζεται να πέσουμε τ’ ανάσκελα από την έκπληξη. Συν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το θέμα του Κατοχικού (αναγκαστικού, δηλαδή κλεψιμαίικου) δανείου.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:47 μμ
δεξιος
Chio
O Άδωνις εννοούσε αυτό που έγραψα : η εφορία έχει για κάθε φορολογούμενο τις καταθέσεις του,τα ακίνητά του,και τα κινητά του (αυτοκίνητα και άλλα οχήματα και σκάφη).Βέβαια δεν έχει τα λεφτά που έχει θάψει στην αυλή για να αποφύγει το θρυλούμενο κούρεμα ή τα χρυσά κοσμήματα που πωλούνται στα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ξεφυτρώσει παντού.
Αλλά τα άλλα τα έχει και επομένως κάθε κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει φόρους και να υπολογίσει περίπου τι θα πιάσει.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:52 μμ
aftercrisis
Η πολλή «εθνική ενότητα» 1980 – 2008 («εθνική λαική» κατά το Θείον Βρέφος του Μεγάλου) μας κατέστρεψε. Όσους κατέστρεψε.
Τους λοιπούς, τους έντυσε, τους στόλισε, τους νοικοκύρεψε.
Να μας λείπει η επιστροφή του Κατοχικού, άν είναι να κάνει πιό λιπαρή τη «μεσαία τάξη» – και κυρίως οι υπεράνω αυτής «νοικοκυραίοι».
Τέλειωσαν τα ψέμματα, δεν μασάμε πιά, η παράγκα που έστηναν σαράντα χρόνια έγινε γαρμπίλι.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 1:58 μμ
aftercrisis
@δεξιός
«Μπορεί να σχεδιάσει φόρους και να υπολογίσει».
Μπορεί. Αλλά το ζήτημα είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ.
Το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό, όλο, «δεξιό» και «αριστερό». και οι υψηλοί υπηρεσιακοι παράγοντες είναι δούλοι που φυλάνε τ’ αφεντικά τους. Που είναι και φίλοι τους, συγγενείς τους, οικοδεσπότες τους, συνδαιτημόνες και ομοτράπεζοι. Η τρελή παρέα τους.
Συνήθως αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. Δούλοι είναι το πολιτικό προσωπικό. ¨Οχι αφεντικά.
Αυτή τη δυσάρεστη αλήθεια μας θυμίζει (και) ο Ρέξιγκερ.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:05 μμ
chi0
Με πρόλαβες aftercrisis. Αυτήν ακριβώς την εικόνα έχω κι εγώ.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 2:47 μμ
j95
Η λογική με το κατοχικό δάνειο:
1) ΕΠΙΝΟΟΥΜΕ μια οφειλή από το μακρινό παρελθόν (που σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει ο άλλος).
2) Υπολογίζουμε τι ύψος θα είχε αν ήταν ιδιωτική και ίσχυε το άρθρο του ελληνικού ΑΚ για τα υπερήμερα δάνεια.
3) Χεζόμαστε στα λεφτά.
4) Όλα αυτά την ίδια ακριβώς στιγμή που εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως όρεξη να ξεπληρώσουμε δάνεια που πήρε πριν ΠΕΝΤΕ χρόνια η εκλεγμένη κυβέρνησή μας για να μας μοιράσει λεφτά.
Ειλικρινά με ξεπερνάει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπλήσσονται από το ότι τα 1-4 φαίνονται ηλίθια σε οποιονδήποτε δε μεγάλωσε στον υπαρκτό ελληνισμό.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:00 μμ
chi0
Η λογική του δειλού:
1. Αυτό που πάω να κάνω είναι παράλογο.
2. Αυτό που πάω να ζητήσω δεν θα μου δοθεί.
3. Άρα να μην το κάνω.
4. As a bonus, ας κράξω τους άλλους που ρισκάρουν για να αισθανθώ καλά.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:02 μμ
δεξιος
aftercrisis
Άκουσα το Χατζησωκράτη να λέει ότι ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων μπορεί να φθάσει το 20% χωρίς να αρχίσει διαρροή στο εξωτερικό.
Για τα ακίνητα ισχύουν τα κάτωθι.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=261140&catID=2
Μόνο το 10% έχει ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ και μόνο 27.000 πάνω από 1.000.000 ευρώ.Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημά σου μόνο από τις 27.000.
Και κάτι άλλο : όλα αυτά δεν έχουν καμμιά σχέση με την εθνική ενότητα εκτός εάν εννοείς ότι την εθνική ενότητα την εμποδίζει ο Μάνος και η Φιλελεύθερη Συμμαχία.Δεν ξέρω άλλο δεξιό κόμμα που θα κάνει φασαρία για τυχόν αύξηση της φορολογίας σε αυτούς.Απλώς αυτοί θα φύγουν από την Ελλάδα και θα μείνεις με λιγότερα έσοδα.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:10 μμ
j95
chi0 δε ζούμε στα παραμύθια. Άμα κάνεις παράλογα πράγματα, τρως πούτσα από αυτούς που κάνουν λογικά πράγματα. So simple. Επιτέλους, μετά από 5 χρόνια τιμωρίας, φερθείτε σαν ΕΝΗΛΙΚΕΣ.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:12 μμ
j95
Το «τιμωρίας» καταλαβαίνεις ότι είναι ρητορικό. Στην πραγματικότητα είναι νομοτελειακή συνέπεια του ότι για 30 χρόνια ζούσατε στον υπαρκτό ελληνισμό τρώγοντας σα το 2012 να ήταν στο 2512.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:14 μμ
Ενη
Αναγνωστης (16/9 10,13 π.μ.)
Σπανίως να ………συμφωνήσω τοσο πολύ μαζί σου. 🙂
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:21 μμ
Ενη
συνεχεια
με την προσθηκη ομως,
οτι «λεφτα υπάρχουν» αφορολογητα και μάλιστα πολλά π.χ. πάρε παραδειγμα το τελευταιο νεο με τα 5 δις. που ανεκαλυφθησαν προσφατα
απο το ΣΔΟΕ που δημιουργηθηκαν στα «ιερα παρτι» ,ομως
βεβαια και τον Κευνς δεν μπορεις να το ακολουθεις σε ολες τις περιπτωσεις. ο ιδιος θα ειχε μαλλον αντιρρήσεις σήμερα για τα σημερινά προβλήματα, οπως λες κι΄εσυ. .
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:29 μμ
Mitsos
Πως “υπάρχει” εθνική ενότητα, Μήτσο; Εδώ τρεις κι ο κούκος είμαστε και δύο (τουλάχιστον) έσπευσαν να υποστηρίξουν τους Γερμανούς – καθένας με τον τρόπο του – μη μας δώσουν πίσω αυτά που μας ΕΚΛΕΨΑΝ και χαλάσει ο χαραχτήρας μας! 😉
Mε την έννοια εθνική ενότητα Πάνο εννοώ ότι αν τεθεί κάποιο σχέδιο νόμου στην βουλή θα υπάρξει συμφωνία από τις πολιτικές δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό. Τώρα με τύπους σαν τον τζέυ, μην περιμένεις να βρεις άκρη. Ο άνθρωπος δεν αισθάνεται Ελληνας, το αίμα του είναι πράσινο αντιψυκτικό για νταλίκες όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
Το θέμα κατοχικό δάνειο ετάφη από τον γέρο Καραμανλή για δικούς του ιδεολογικούς λόγους, εξευρωπαισμός της χώρας, φιλία με τη Γερμανία κλπ κλπ.. Δεν τον κατακρίνω για αυτό προσωπικά, αν είχα τις ίδιες απόψεις περί Ευρώπης των εθνών, Ζισκαρ Ντεστέν κλπ κλπ μπορεί να έκανα και εγώ το ίδιο ΤΟΤΕ. ΣΗΜΕΡΑ όμως είναι αλλιώς τα πράγματα, υπάρχει ενωμένη Γερμνανία και δεν μπορούν οι Γερμανοί να συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο ότι είναι σκλαβωμένοι από την ΕΣΣΔ και τα λοιπά παραμύθια και να μην πληρώνουν μία.
Πήραν ένα ποσό τότε, το ποσό αυτό ανάγεται σε βάρος χρυσού τότε, με βάση την εκθετική αύξηση με ένα επιτόκιο 4-5% φτάνουμε στην αξία του σε βάρος χρυσού σήμερα. Εγώ που δεν είμαι ούτε μαθηματικός, ούτε μηχανικός του πολυτεχνείου ξέρω να κάνω τις πράξεις..
Τα παραμύθια επίσης ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι μας συντηρούν καλύτερα είναι να σταματήσουν διότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το θέμα θέλει περισσότερη ανάλυση, όποιος θέλει το ψάχνει περισσότερο.
Από εκεί και πέρα μακάρι να αλλάξουμε μυαλά στο θέμα φορολογία και ανάπτυξη και να πληρώσει και κανένας πλούσιος κανένα φράγκο σε αυτήν την χώρα. Αν αυτό δεν γίνει δεν μας σώζει ούτε το αέριο, ούτε το κατοχικό δάνειο, ούτε τα 600 δις του Σώρρα.. Οσο θα θεωρούμε ανάπτυξη το να φτιάχνουμε beach bar το ένα πίσω από το άλλο, εγώ δεν περιμένω παρά μόνο φασαρίες σε τούτη τη δύσμοιρη χώρα.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 3:34 μμ
chi0
«Άμα κάνεις παράλογα πράγματα, τρως πούτσα από αυτούς που κάνουν λογικά πράγματα».
Μοιάζουμε σαν να παλεύουμε αλλά δεν είναι έτσι. Εσύ μιλάς για λογική (και συμφωνώ), εγώ μιλώ για δειλία. Η διαφορά μας είναι η εξής: Εσύ λες ότι το x=x+1 είναι λάθος, εγώ λέω ότι είναι τελεστής ανάθεσης.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:15 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
¨Ενη δεν είπε κανείς ότι δεν θα πρέπει να αναζητηθούν χρήματα που παρανόμως κρύφτηκαν και όσα μπορούμε να τα πάρουμε να μην τα πάρουμε ή ότι πρέπει νάμαστε λαρτζ και να τα χαρίσουμε.
Αλλού είναι το πρόβλημα, κυριως στο να πιστεύουμε πως αυτή η διαδικασία θα μας λύσει το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων για να ασκηθούν οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που θα θεραπεύσουν τα προβλήματα μιας οικονομίας που πνέει τα λοίσθια και μιας κοινωνίας που διαλύεται.
Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά προβληματικό διότι ακυρώνει ή έστω απομακρύνει την πιθανότητα αναζήτησης λύσεων που θα απαντούν στο πρόβλημα και στις διαστάσεις του.
Λέεει παραπάνω ο αγαπητός aftercrisis «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι “λιστες” χρησιμοποιούνται. Γιατί όχι εδώ;» , και επειδή τον πιάνει η ..αγανάχτιση από το κακό και το άδικο και ασχολείται με την ανάγκη να γκρεμίσουμε τις παράγκες και διάφορα ..καζάκεια, ξεχνάει ότι οι χώρες αυτές είναι βαθειά μέσα στην κρίση και ότι και αυτές ένα βήμα πριν το γκρεμό είναι.
Το σύστημα κατά τη γνώμη μου δεν έχει μπλοκάρει στο πεδίο της αναδιανομής ή εν πάσει περιπτώσει η όποια ανάταξη δεν θάρθει από εκεί.
Η εμμονική ενασχόληση με αυτό, είναι πλήρως ψυχοθεραπευτική (προσωρινά όμως 😉 ), διότι καταλαβαίνω την ανάγκη μας να ερμηνεύουμε τα πάντα μέσα από ένα σύστημα διπόλου καλού – κακού, αφού αφενός αν ταχθούμε στο καλό θα ..σωθούμε, αφετέρου αν καταστρέψουμε το κακό και φύγουν οι δαιμόνοι από τη μέση τότε πρόβλημα μηδέν (λεφτά υπάρχουν στα ..πλοία και στους βρωμιάρηδες πλούσιους, άμα τα πάρουμε θα κάνουμε ..ανάπτυξη για καμιά 200 χρόνια), αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
(αυτό δεν αφορά τον συνσχολιαστή αφορά πολλούς όμως ..ντισίζιον μέηκερ)
Άμα παράγουμε με τις συνθήκες, τον τρόπο την οργάνωση τη συνείδηση, τη διάρθρωση κλπ κλπ κλπ της ..ύστερης βιομηχανικής κοινωνίας, δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε και τις συνθήκες αναδιανομής αυτής, πώς να το πω 🙂
Και τέλος να πω ότι ενώ είναι σωστό να πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι το άλογο που τραβάει το κάρο από το βάλτο, εξίσου αλήθεια είναι ότι τόχουμε παραγ@@@σει και έχουμε πέσει σε έναν άκατάσχετο βολουνταρισμό, θεω΄ρωντας ότι όλα τα ζητήματα της οικονομίας ή της παραγωγής είναι ζητήματα πολιτικής διευθέτησης.
ΥΓ Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να είναι κάποιος αλλού για να λεει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από έυλογες διεκδικήσεις ειδικά όταν είναι καραμπινάτα ..εύλογες (και αναγκαστικό από στρατό κατοχής και ..φέσι), αλλά φαντάζομαι ότι συμφωνούν όλοι σε αυτό.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:29 μμ
chi0
Αναγνώστη είπες «έχουμε πέσει σε έναν άκατάσχετο βολουνταρισμό, θεω΄ρωντας ότι όλα τα ζητήματα της οικονομίας ή της παραγωγής είναι ζητήματα πολιτικής διευθέτησης.»
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό. Μοιάζει και λίγο με μαγική σκέψη ε; Πες το κι έγινε! Και αγνοούμε ότι η επιστήμη είναι κυρίως το «πώς». Πώς διαδίδεται το φως, πώς πετάει το αεροπλάνο, πώς πέφτουν τα αντικείμενα στη γη.
Και δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο. Στην επιχείρηση ο οικονομικός διευθυντής μπήκε πάνω απ’ τον μηχανικό, τον μοναδικό πραγματικά παραγωγικό άνθρωπο εκεί μέσα. Μιλώ για το ίδιο φαινόμενο. Αποτέλεσμα: Στην φετινή έκθεση του Βερολίνου τα τεχνολογικά επιτεύγματα ήταν: σύνδεση ψυγείου και πλυντηρίου με διαδίκτυο. Δηλαδή ενώνω blackboxes στη σειρά και εν παραλλήλω.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 4:52 μμ
Ενη
«Άμα παράγουμε με τις συνθήκες, τον τρόπο την οργάνωση τη συνείδηση, τη διάρθρωση κλπ κλπ κλπ της ..ύστερης βιομηχανικής κοινωνίας, δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε και τις συνθήκες αναδιανομής αυτής, πώς να το πω 🙂
Και τέλος να πω ότι ενώ είναι σωστό να πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι το άλογο που τραβάει το κάρο από το βάλτο, εξίσου αλήθεια είναι ότι τόχουμε παραγ@@@σει και έχουμε πέσει σε έναν άκατάσχετο βολουνταρισμό, θεω΄ρωντας ότι όλα τα ζητήματα της οικονομίας ή της παραγωγής είναι ζητήματα πολιτικής διευθέτησης»
Δεν διευκρινιζεις ομως, Αναγνωστα, πως «θα εξασφαλιζονται οι συνθηκες αναδιανομης»
αν δεν «διευθετουνται» απο πολιτικες αποφασεις.;
Και οι πολιτικες αποφάσεις παιρνονται απο εκλεγμενα οργανα μεσα σε μια κοινωνία η κοινωνίες.
Εσυ πως αλλιως το αντιλαμβανεσαι οτι θα πρέπει να γινεται;
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:02 μμ
chi0
Κάτσε να φτάσουμε πρώτα στην ύστερη βιομηχανική κοινωνία…
Εν τω μεταξύ ο ακατάσχετος βολονταρισμός καλά κρατεί. Πές το κι έγινε! Magic!
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:06 μμ
Πάνος
Ευχάριστο μουσικό διάλειμμα:
Παγκόσμιο φαινόμενο: Γυναίκα βουλευτή εργαζόταν ταυτόχρονα σε Αθήνα και Κόρινθο
Παρούσα» ταυτοχρόνως σε δύο ελληνικές πόλεις, Κόρινθο και Αθήνα, φαίνεται να υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αθανασία-Δέσποινα Κόλλια, σύζυγος του Κων/νου Κόλλια, βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, η οποία ήταν κοινοτική γραμματέας του Δήμου Κορινθίων και σήμερα είναι υπάλληλος στη Βουλή.
Σύμφωνα με εκτενέστατο άρθρο της Μαίρης Πολλαλη στην εφημερίδα Real News, η Αθανασία-Δέσποινα Κόλλια «ασκούσε και καθήκοντα ανταποκρίτριας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) από το 1991 μέχρι το 2008, οπότε και αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο. Για την εξέλιξη αυτή δεν ενημέρωσε τον οργανισμό, αφού, αντί να υποβάλλει παραίτηση, άφησε τη σφραγίδα της σε τρεις συναδέλφισσές της, οι οποίες μέχρι το Νοέμβριο του 2010 υπέγραφαν εξ ονόματός της. Μετά τις σχετικές καταγγελίες, ο ΟΓΑ πραγματοποίησε έρευνα διαπιστώνοντας την αντιποίηση Αρχής, ωστόσο η ποινή που επιβλήθηκε στην κυρία Κόλλια πριν από μερικούς μήνες ήταν μόλις 15 ημέρες αργίας».
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΓΑ, στο οποίο στηρίχθηκε η έρευνα των επιθεωρητών, παρ’ όλο που η σύζυγος του Βουλευτή είχε αποσπαστεί στο γραφείο του συζύγου της από το 2008, συνέχιζε να λαμβάνει την αποζημίωση του οργανισμού ως ανταποκρίτρια στον Σολομό Κορινθίας μέχρι το τέλος του 2010.
Η σχετική έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος, αναφέροντας πως η κυρία Κόλλια και ο Δήμαρχος Κορινθίας Αλέξανδρος Πνευματικός δεν δήλωσαν την αναστολή των καθηκόντων της δύο χρόνια μετά την απόσπασή της στο πολιτικό γραφείο του άντρα της.
http://activistika.blogspot.gr/2013/09/blog-post_216.html
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:15 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ένη, εγώ λέω απλώς ότι είναι ..πρωθύστερο σχήμα ο καυγάς για τον τρόπο διανομής αυτού που δεν έχεις συνεννοηθεί πόσο θάναι, πού και πώς θα το παράγεις.
Και για να μην είμαι απόλυτος να έχεις διατυπώσει θέσεις για το τι πιστεύεις για τα παραπάνω.
Σε παγκόσμιο, ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι αλήθεια ότι είμαστε μακριά, αλλά επειδή φαίνεται να υπάρχει μία ένδεια, μάλλον απότοκο της αμηχανίας σε μια περίοδο μεταβατική για τα πάντα όλα, ίσως να έχουμε χρόνο αν αποκτήσουμε και διάθεση ως ..έθνος.
Σε εθνικό επίπεδο έχει σημασία να δούμε την ένταξή μας σε διάφορα που φυσικά δεν τα διαμορφώνουμε εμείς, αλλά που έχει σημασία αυτό που λέμε εθνική συνεννόηση για κοινές στάσεις
Σημειωτέον ότι τα γεωστρατηγικά έχουν σημασία και αντί να κάνουμε τυχοδιωκτισμούς και μ»»κίες να δούμε ότι θα επηρεάσουν και την οικονομική μας τύχη, άρα ένα επίπεδο ευρείας συνεννόησης μάλλον χρειάζεται.
Τέλος πάντων το παραπάνω είναι παρεμπίπτον σε αυτό που συζητάμε.
Ας δούμε όμως κάτι για αυτό που συζητάμε περί αναδιανομής ζήτησης και του τι σημαίνουν αυτά σε πολιτικό επίπεδο.
¨Εστω στον ..αστερισμό αυτού που ονομάζουμε αριστερά.
Από άποψη των βασικών της διατυπώσεων περί διακιωμάτων στην εργασία, στην παραγωγή του προϊόντος ή καλύτερα στον παραγόμενο πλούτο, πώς μας φαίνονται οι θέσεις πχ των πειρατών ή και πιο ..μαζεμένων αντιλήψεων όπψως αυτών για τα όμότιμα δίκτυα και τέτοια.
Πάντα μιλάω για την πολιτική τους εκδοχή.
Αμ των πράσινων;;
Δεν λέω ότι δεν είναι ακόμη(;;) προβληματικά όλα τα παραπάνω, αλλά ας δούμε και τι σημαίνει και δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα εργασία, πλούτος παραγωγή, και οι διατυπώσεις από κάποιους που ενώ είναι με τη μεριά της κοινωνίας (κατά δήλωση πάντα) θεωρούν το ..μομπίλιτι στην εργασία δεδομένο και μάλιστα καλό.
Πώς μας φαίνεται όσων θεωρούμε ότι αυτά αφορούν τους ..νεοφιλελευθερους ή εκδοχές του Σημίτη και του Πάγκαλου που το κάνουν κατ¨εντολή των ..αφεντικών τους ήτοι των αγορών (παναϊαμ);;
Άρα θα σούλεγα ότι φυσικά μέσω εκπροσωπήσεων των πολιτών και μάλσιτα το πιο αδύναμων κοινωνικά θα διασφαλίζεται ή θα διεκδικείται το δίκαιον της μοιρασιάς του πλούτου, αλλά θέλει επαναδιατύπωση όοοολο το πλάνο.
Άμα ο άλλος (γενικά μιλάω) θεωρεί ότι έχει το χρόνο να επικεντρώνει στα πόσα φάγανε και ποιοι, ..δημοκρατία έχουμε ο δε χρόνος απεριόριστος, καθότι αυτός δεν περνάει, εμείς περνάμε 🙂
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 5:31 μμ
Ενη
«Στην φετινή έκθεση του Βερολίνου τα τεχνολογικά επιτεύγματα ήταν: σύνδεση ψυγείου και πλυντηρίου με διαδίκτυο.» (chiO λιγο πιο πάνω)
Ενταξει, τα επιτευγματα της επιστημης σκοπόν εχουν να «εφαρμοζονται» για το καλόν της ανθρωπότητας.
Αλλά τώρα πως θα συνδεθει το ψυγειο με το ιντερνετ. Μπορει π.χ. να δοθει «εντολη» να κανει αποψυξη, ομως
δεν μπορει να του πει να «παει στη λαικη και να γεμισει τροφιμα»
το ιδιο και το πλυντηριο, η ρουχων η πιάτων
δεν μπορει να του δοθει «εντολη» να αδειάσει το νεροχύτη απο τα απλυτα πιάτα και να τα βαλει στο πλυντηριο, μπορει ομως να του «πει» να αρχίσει το «προγραμμα» , αφου προηγουμένως καποιος/α εχει κανει την απαραιτητη «προεργασία» (εχει σημασία η επιλογή της λέξης).
Το αυτό και για το πλυντηριο ρουχων, καποιος «εργασθηκε» (δηλαδή αφιέρωσε χρονο) για να μπουν τα απλυτα στο πλυντηριο και μόνο να αρχισει το προγραμμα μενει. ως «εντολή» (με λογικες εξηγήσεις οχι με υπερβατικές)
Αλλιως απολαυστικη μια ταινία με τον κ. Υλό, για το αυτοποιημένο σπίτι. lol
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:12 μμ
aftercrisis
Πφφφ, σύνδεσαν ψυγείο και πλυντήριο με ίντερνετ…
Παλαιολιθική τεχνολογία.
Εμείς αποσυνδέσαμε τις ταβέρνες και τα μπάρ απο την Εφορία.
Αποσύνδεση με δύο ταχύτητες, η παλιά ADSL 23 % και τώωωωωρα ταχύτατο VDSL 13 %.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 6:53 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Η σχετική έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος, αναφέροντας πως η κυρία Κόλλια και ο Δήμαρχος Κορινθίας Αλέξανδρος Πνευματικός δεν δήλωσαν την αναστολή των καθηκόντων της δύο χρόνια μετά την απόσπασή της στο πολιτικό γραφείο του άντρα της.»
ΥΓ Ψιλικατζηδες της ΝΔ. Περιπτωση μικροδιαφθορας με εκτιμωμενο πληθος ομως 1.0*10^4 εως 3*10^4. Κατι χειροτερο απο τις πλασματικες υπερωριες + τα μαϊμου εκτος εδρας με εκτιμωμενο πληθος ομως 1.0*10^5 εως 3*10^4 ΔΥ.
Προσοχη : Μπορει ποινικα το πρωτο να εχει μεγαλυτερη ποινη, αλλα το δευτερο συνεπαγεται μεγαλυτερο κοστος μισθοδοσιας απο το πρωτο.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 7:36 μμ
papoylis
ΑΦ
ο Δήμαρχος Κορινθίων είναι ΠΑΣΟΚ 😉
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 9:55 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εκτός από το Όχι του αριστερού κόμματος υπάρχει και το Όχι του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, Εναλλακτική για την Γερμανία, το Όχι στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/09/2013_518874
«Τυλιγμένος με την ελληνική σημαία θα εμφανιστεί σε εκπομπή που θα προβληθεί απόψε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tele-5, ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε.
Ο κ. Λούκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το κανάλι, θα ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι έτσι θα είναι καλύτερα τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ίδια την Ελλάδα.
«Θέλω η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Διότι αυτό είναι καλύτερο για το ευρώ και καλύτερο για την Ελλάδα», θα τονίσει.
Στο τρέιλερ της εκπομπής του Μπέντζαμιν Στούκραντ – Μπάρε, εμφανίζεται ο παρουσιαστής να κρατά μια ελληνική σημαία με τρύπα στη μέση και να ρωτά τον κ. Λούκε «τι θα κάνουμε απόψε;», για να απαντήσει ο Γερμανός πολιτικός «θα με τυλίξουμε με την ελληνική σημαία».
Ο δημοσιογράφος τυλίγει την ελληνική σημαία γύρω από τον κ. Λούκε και προσθέτει ότι «θα φωνάξουμε και «έξω οι Ναζί!»» και αρχίζει να φωνάζει το σύνθημα παρασύροντας τον καλεσμένο του.»
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:33 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
papoylis
Τοτε προκειται περι «ενοτητας στην δραση» μικροδιαφθορας/μικροκομπινων ΝΔ και Πασοκ.
ΥΓ Προσεξε τις δυναμεις του 10 και την μικροαναλυση ως προς το συνολικο αποτελεσμα ζημιας για το δημοσιο, ως μηχανικος- Ρακιντζης!!!!
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:54 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Παπούλη είσαι σίγουρος;; 🙂
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:54 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
aftercrisis
Ημουν σε μια συσκεψη σημερα , οπου παριστατο συνηρητικος πανεξυπνος συναδελφος 77 ετων, που μολις πηρε συνταξη και εκπονει την τελευταια του μελετη.
1. Μας ελεγε οτι αν σε αλλη χωρα της ΕΕ υπηρχε λιστα με φοροφυγαδες που δεν μπορουσαν να δικαιολογησουν τον συσσωρευμενο πλουτο, θα επερναν (οπως οι Γερμανοι) το 40%.
2. Εδω και 14 !!!!ετη ειχε προσφυγει στο διοικητικο Εφετειο για σημαντικο ποσο αμοιβης μελετης 80.000 ευρω (τοτε). Η αποφαση εχει βγει τον Μαρτιο 2013 και ακομη να καθαρογραφει.
Δεν υπαρχει τελικα δικαιοσυνη στην χωρα μας.
16 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Αποχώρησε απο το ΠΑΣΟΚ ο Αλέκος Πνευματικός
Αποχώρησε απο το ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, σύμφωνα με τελευταία δήλωσή του σε δημοσιογράφο τοπικού τηλεοπτικού καναλιού.
Η δήλωση αυτή έρχεται ως συνέχεια της τελευταίας συνέντευξης τύπου του δημάρχου για το θέμα του στρατοπέδου, μετά και απο τα πυρά που εξαπέλυσε…
εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΠΑΣΟΚ και του Π. Μπεγλίτη.
Η επιχειρηματολογία Πνευματικού και ο λόγος της αποχώρησής του είναι πως το κόμμα στο οποίο ανήκε συναποφάσισε (ως κυβέρνηση στην οποία συμμετεχει) κάτι εντελώς παράνομο. Την μετατροπή του 6ου ΣΠ σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Λαθρομεταναστών.
Κατα τον δήμαρχο έπρεπε να θέσει κόκκινες γραμμές, ακόμα και να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση.
Με την αποχωρησή του του απο το ΠΑΣΟΚ ο Αλέκος Πνευματικός,επιδιώκει να δώσει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στην νέα του υποψηφιότητα, σημειώνοντας πως » η πόλη της Κορίνθου είναι πάνω απο το κόμμα του.»
Η αλήθεια είναι πως την αφορμή εξόδου την έψαχνε εδώ και πολύ καιρό ο δήμαρχος, μετά και τις βουλευτικές εκλογές, αφού πολλά δημοσιεύματα διέρρεαν πληροφορίες πως ο δήμαρχος επιδιώκει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική κίνηση του δημάρχου βέβαια δεν συνοδεύεται απο καταγγελία του μνημονίου ,αλλά σίγουρα έρχεται ως επέκταση της πολιτιστικής κορύφωσης της πόλης υπό τον ήχο των κρουστών και την διεύθυνση του Ν. Τουλιάτου.!
Αναρτήθηκε από Jenny’s World στις Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2012″
http://soukarat.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5412.html
21 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:27 μμ
Πάνος
Δελτίο Τύπου Εθνικού Συμβουλίου 19.9.2013
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
======= ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19.9.2013 =======
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
————————————————————————————
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με τις σημερινές του δηλώσεις «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου. Είχε προηγηθεί ο Μιχάλης Σταθόπουλος τον Νοέμβριο του 2000, που δεν επέτρεψε τη δικαίωση των θυμάτων, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς του 1997, την οποία επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ιστορική απόφαση 11 του 2000, δικαιώνοντας τους αγώνες των Διστομιτών και του Ι. Σταμούλη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας στρέφεται ευθέως εναντίον της έννοιας της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και του σεβασμού στην «αξία του ανθρώπου», πρωταρχικής υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 2, παρ. 1 του Συντάγματος). Στρέφεται επίσης εναντίον των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, επικαλούμενος, δήθεν, το «εθνικό συμφέρον», την ώρα που οι Γερμανοί αντιφασίστες, μερικοί από τους οποίους λάμπρυναν το Συνέδριο της Βιάννου, θεωρούν ως εθνικό συμφέρον της Γερμανίας την ανάληψη της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων!
Παλιοί και νέοι θιασώτες του ναζισμού, πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχούν: η σημερινή τοποθέτηση στη Βουλή του κ. Αθανασίου, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το «έργο» τους, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κληθούν ποτέ να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, τη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, τα Κερδύλλια, το Χορτιάτη, το Κομμένο, την Κάντανο, τα Ανώγεια και σε 90 μαρτυρικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα, αξιώνουν δικαιοσύνη και αποζημίωση!
Και κάνουμε σε όλους σαφές: αν για κάποιους η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της χώρας είναι ψιλά γράμματα, για μας είναι σημαία που δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, μέχρι τη νίκη!
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
http://www.holocaust.gr, info@holocaust.gr
21 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 10:27 μμ
Πάνος
Δελτίο Τύπου 17.9.2013-2ο Συνέδριο Βιάννου
Στο φως νέα στοιχεία για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου,
το Κατοχικό Δάνειο, τις Επανορθώσεις, τις Αποζημιώσεις
και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς
Αμιράς Βιάννου 17.9.2013
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου και των τριών προέδρων των Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων Στέλιου Ζαμάνου, Βασίλη Μπρακατσούλα και Χρήστου Τζιντζιλώνη, ειδικών επιστημόνων, αντιστασιακών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, εκπροσώπων των Ενώσεων Θυμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2Ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Δήμος Βιάννου 13-14.9.2013).
Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από τη Γερμανία και συγκεκριμένα του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus, του δικηγόρου και συντονιστή της Ομάδας ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο Martin Κringnel, του δικηγόρου Joakim Lau, που μαζί με τον αείμνηστο Ιωάννη Σταμούλη, πέτυχαν ιστορικές αποφάσεις στα δικαστήρια της Ιταλίας κ.α. Η παρουσία τους δυναμώνει και διεθνοποιεί περαιτέρω τον αγώνα μας. Και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου και της τελετής μνήμης, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, παρακολούθησε επίσης η διάσημη δημοσιογράφος Suzanne Dalye των Νew York Times μαζί με συνεργάτες της, καθώς και πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι, στοιχείο που φανερώνει τη σημασία του Συνεδρίου.
Τον τόνο του Συνεδρίου έδωσε ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η αδιάλλακτη και επιλεκτικά δυσμενής στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας οφείλεται στο ότι η Γερμανία μας εκδικείται για τη γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού, που κατέρριψε και το μύθο του αήττητου Χίτλερ και συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή του Άξονα. Είπε χαρακτηριστικά: «Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία;». Επίσης τόνισε με το Συνέδριο της Βιάννου η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εισέρχεται σε μία νέα φάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «το Συνέδριο της Βιάννου αποτελεί ορόσημο του αγώνα έως την τελική νίκη».
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christophe Schminck – Gustavus παρουσίασε φωτογραφίες από τα αρχεία της Βέρμαχτ, από επίσκεψη γερμανού αξιωματικού στα χωριά της Βιάννου, 6 βδομάδες πριν το Ολοκαύτωμα. Σχολιάζοντας στην ομιλία του τα στοιχεία αυτά είπε ότι «μπορεί να πρόκειται για επίσκεψη με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας ανταρτών στη Βιάννο ή μπορεί να είχε ως σκοπό την προετοιμασία του Ολοκαυτώματος, οπότε σ΄ αυτή την περίπτωση το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν προσχεδιασμένο». Όπως σημείωσε, «η απουσία σχολιασμού των φωτογραφιών αυτών από τις γερμανικές αρχές Κατοχής δεν μας επιτρέπει επί του παρόντος να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα».
Ο Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης παρουσίασε τα ισχυρά νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα υπέρ της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι «σύμφωνα και με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει επίσημα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας διμερή διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για την επίλυση με κοινά αποδεκτό τρόπο του ζητήματος, προς όφελος και των δύο λαών αλλά και της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο των σύγχρονων κοινωνιών».
Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα ο Δημοσθένης Κούκουνας σημείωσε κατά την παρουσίασή του στο Συνέδριο:
«Η ύπαρξη των κατοχικών δανείων ως γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Ακόμη και την τελευταία ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί ο επιτετραμμένος φον Γκραίβενιτς επέδωσε στον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη έγγραφο που αναγνώριζε την οφειλή. Αλλά και το επίσημο γερμανικό κράτος έκτοτε ουδέποτε αρνήθηκε την υπόσταση της οφειλής του, με τελευταία επιβεβαίωσή της τον περασμένο Ιούλιο από αυτόν ακόμη τον Σόιμπλε στην Αθήνα. Όποιος μελετήσει τα εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο βιβλίο μου για την κατοχική οικονομία, αντιλαμβάνεται πλήρως την υπόσταση των κατοχικών δανείων. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι οι τότε χιτλερικοί αρμόδιοι, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα την οφειλή, ήταν πολύ εντιμότεροι από όσους σημερινούς Γερμανούς πολιτικούς την αρνούνται ως κοινοί απατεώνες…».
Ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν από την ίδια τη Γερμανία. Έχω προτείνει στο βιβλίο μου μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο εκτίμησης του ύψους της οφειλής. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η ελληνική απαίτηση βασίζεται σε στέρεα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα και η διευθέτηση του θέματος με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας».
Ο Στέλιος Ζαμάνος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας του 2010, σύμφωνα με τα οποία (και τις ανάλογες αναγωγές) προσδιορίστηκε το ύψος της οφειλής των επανορθώσεων σε 108,43 δις ευρώ και του κατοχικού δανείου σε 54 δις ευρώ.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης παρουσίασε στοιχεία για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Κρήτης, την καταστροφή των μουσείων και των συλλογών της αλλά κυρίως την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων της, μερικές από τις οποίες ήταν ολοκληρωτικές (όπως ο βασιλικός μινωικός τάφος των Ισοπάτων της Κνωσσού). Και όλα αυτά, μέσα από επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους, τρεις εκθέσεις και προσωπική έρευνα. Στα καινούρια στοιχεία που προστέθηκαν ήταν η παράνομη ανασκαφή γερμανού αρχαιολόγου στο Απεσωκάρι Ηρακλείου, όπου σήμερα ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί προμινωικά ευρήματα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη του Συνεδρίου ο Γερμανός Πρεσβευτής κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ επισκέφθηκε το νομό μας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, ο οποίος του έθεσε ρητώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Μετά την μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου και τον ισχυρό αντίκτυπό του στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ο κ. Πρέσβης αποφάσισε να επισκεφθεί σήμερα το πρωί και τη Βιάννο!
Όπως σημειώνεται και στο ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Συνεδρίου «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση!».