Μια ενδιαφέρουσα στιγμή της  μπολσεβικικής επανάστασης του 1917, αντιγράφω απο το βιβλίο  της Γιάννας Κατσόβσκα-Μαλιγκούδη, με τίτλο «Ιστορία της Σοβιετικής ΄Ενωσης (1917-1991)» Εκδόσεις Gutenberg.

Αφορά τις μόνες ελεύθερες εκλογές που έγιναν μετά τον Οκτώβρη του 1917 και πώς  αντιμετώπισε ο Λένιν το δυσμενές για τους μπολσεβίκους αποτέλεσμα.      29949-lenin

Η κυβέρνηση που προέκυψε από την  επανάσταση των μπολσεβίκων  της 26.10.1917, θεωρήθηκε ως «προσωρινή» γιατί «μερικές μέρες αργότερα είχαν προγραμματιστεί γενικές εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα αποφάσιζε για τη μορφή και το πολίτευμα του κράτους».

Οι μπολσεβίκοι είχαν στην αντιπαράθεση με τον Κερένσκι, δεσμευθεί για τη διεξαγωγή τους.  Μετά τον Οκτώβρη δεν τις επιθυμούσαν πλέον καθόλου, γιατί θα τις έχαναν, αλλά δεν μπορούσαν να τις ακυρώσουν.

Ετσι, για πρώτη φορά στη Ρωσία έγιναν στις 12.11.1917 δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές .  Το κόμμα των σοσιαλεπαναστατών  (το παλιό αγροτικό)  σάρωσε.  Ολα τα σοσιαλιστικά κόμματα, εκτός των μπολσεβίκων πήραν 62%  και τα αστικά 13%.  Το ποσοστό των μπολσεβίκων ανήλθε περίπου στο 25% των ψήφων  (183 στις 715 έδρες).

«Η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής (στις 5.1.1918) ήταν και η τελευταία της.  Οι βουλευτές βρήκαν τη δεύτερη μέρα τις θύρες του συνεδριακού μεγάρου κλειστές και το κτήριο περικυκλωμένο από βαριά οπλισμένες ομάδες Κόκκινων φρουρών, ενώ ένα θυροκολλημένο  έγγραφο από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή (των σοβιέτ) ανακοίνωσε τη διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης, επειδή αυτή είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νέα σοβιετική εξουσία. Ο Λένιν δήλωσε ότι η Συντακτική Συνέλευση αποτελούσε την έκφραση των καπιταλιστών και ένα σύμβολο του παρελθόντος.  Η διάλυση συνοδεύθηκε από βιαιοπραγίες και τη δολοφονία μερικών βουλευτών.»

«Τις επόμενες μέρες (10-18.1.1918) συνήλθε το Γ’ Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ, με πλειοψηφία των μπολσεβίκων, και ψήφισε ό,τι του είχε ζητηθεί:  η προσωρινή κυβέρνηση των μπολσεβίκων έγινε μόνιμη και η Ρωσία πήρε τη μορφή της ομόσπονδης δημοκρατίας»

«Οι μπολσεβίκοι έλαβαν  σκληρά μέτρα κατά των άλλων κομμάτων¨ήδη τον Δεκέμβριο του 1917 συνελήφθησαν οι ηγέτες του  Φιλελεύθερου κόμματος, ενώ οι μενσεβίκοι και οι σοσιαλεπαναστάτες (εκτός από την αριστερή πτέρυγα)  εκτοπίζονται συστηματικά από όλες τις βαθμίδες των σοβιέτ, έως το 1922, όταν απαγορεύτηκε τελείως η δράση τους. »