…και μη χειρότερα!

«ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ»… MADE IN USA

Σαμαράς: Εξτρεμιστές όσοι υποστηρίζουν έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΧΕΔΙΟ Β’

Τελευταία ενημέρωση:

Στη «θεωρία των δυο άκρων» επιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεπερνώντας ακόμα και τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Τονίζει πως εκτός από τη Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί και η «ακραία αντιπολιτευση» που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β, που απαντούν με ανακοινώσεις.

Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: «συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, παντά με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμου. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή”.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση που του τέθηκε από το κοινό -και η οποία αφορούσε την ανεργία- έστρεψε τα βέλη του προς την Αριστερά. Τόνισε πως εκτός από τη Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί και η «ακραία αντιπολίτευση» («extreme opposition») που μιλάει για έξοδο από τo NATO, το ευρώ και την ΕΕ, «κάτι που θα ήταν πολύ επιζήμιο για τη μεγάλη υπόθεση».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ξεπερνά και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Το γεγονός επιβεβαιώνει τόσο ο ρεπόρτερ του ΑΠΕ, όσο και ο ανταποκριτής της “Ελευθεροτυπίας” στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, που ήταν παρόντες στην ομιλία.

Το ακριβές κείμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι αναρτημένο εδώ, ενώ υπάρχει και ηχητικό αρχείο εδώ. Το επίμαχο απόσπασμα με την αναφορά στην «ακραία αντιπολίτευση» βρίσκεται στο ηχητικό των ερωταπαντήσεων, στο 10.30».

To ΑΜΠΕ έστειλε αργότερα διευκρινιστικό τηλεγράφημα, στο οποίο η έκφραση «άλλο άκρο» αποδίδεται ως «άλλη πλευρά», παρόλα αυτά παραμένει το «ακραία αντιπολίτευση». Όλο το απόσπασμα με τη διόρθωση:

«Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε στο Ινστιτούτο Peterson, για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα των νέων, αναφέρθηκε στη σημασία αλλαγής της ψυχολογίας της αγοράς και στην αξία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ως χειροπιαστής απόδειξης ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων (φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα), για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα και για την αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» και της γραφειοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στον στόχο του για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat rate tax).
Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, όσο η ανεργία θα υποχωρεί, θα υποχωρεί και η πολιτική πόλωση, γιατί από τη μία πλευρά η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και από την άλλη πλευρά, μία ακραία αντιπολίτευση που ζητάει έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι που θα μπορούσε να καταστεί επιζήμιο για την ελληνική περίπτωση»

Όλα αυτά συνέβησαν λίγες μόλις ώρες πριν την απόφαση των δυο εισαγγελέων και ανακριτών στην Ευελπίδων να αφεθούν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γιάννης Λαγός, μετά τις απολογίες των τεσσάρων νεοναζί βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε πολλά σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας δίνεται ιδιαίτερη στο γεγονός ότι «εκείνη τη στιγμή» τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν στη φυλακή.

ΚΚΕ

«Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στις ΗΠΑ, συνεχίζει να προβάλλει στην ουσία την ανιστόρητη, ανυπόστατη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, στοχοποιώντας το λαϊκό κίνημα» επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ «για τις δηλώσεις Σαμαρά από τις ΗΠΑ».

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε" Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου «Ε» «Προσπαθεί να τσουβαλιάσει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη λαϊκή πάλη για να απαλλαγεί ο λαός από αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που φέρνουν στους λαούς φτώχεια, πολέμους και αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας» προσθέτει το ΚΚΕ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

“Επαναφέρει την χρεοκοπημένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις θεωρία «των δύο άκρων» με δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της άθλιας συγκυβέρνησης Α. Σαμαράς” αναφέρει ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

“Δικαιώνει έτσι ο Σαμαράς τις ακραία προκλητικές δηλώσεις Λαζαρίδη, Κρανιδιώτη. Σιωπά για τις πρόσφατες τροχιοδεικτικές βολές περί ‘απευκταίου αλλά όχι απίθανου’ ενδεχομένου συγκυβέρνησης ΝΔ-ΧΑ του ΓΓ της Κυβέρνησης Μπαλτάκου. Να που σε κάτι έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, στο ποια είναι πραγματικά η πόλωση στην ελληνική κοινωνία και ποια τα «άκρα» της”, προσθέτει.

“Από την μια ο ανοιχτός, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού, από την άλλη η κυβέρνηση και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της, που θέλουν να βγάλουν στην «παρανομία» τους αγώνες, όπως επιχειρούν να κάνουν με τον αγώνα για ζωή που δίνουν οι κάτοικοι στις Σκουριές” καταλήγωντας: “Με μια μικρή διαφορά.. Ότι στο αντιμνημονιακό, αντι-ΕΕ «πόλο» ανήκει πια ένα τεράστιο κομμάτι, αν όχι η πλειοψηφία του λαού! Να δούμε με αυτό τι θα κάνετε κ. Σαμαρά”.

Σχέδιο Β’

«Είναι εμφυλιοπολεμική, επικίνδυνη, εκρηκτική και ανόητη η δήλωση του Πρωθυπουργού Σαμαρά επί αμερικανικού εδάφους, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ότι το ένα άκρο είναι η Χρυσή Αυγή και «το άλλο άκρο (είναι) που μιλάει για έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ». Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με πολιτικά επιχειρήματα τις αντίθετες απόψεις, όπως αυτές του Σχεδίου Β, κι όχι με ύβρεις , προσβολές και ανοικτές απειλές», αναφέρει τo Σχέδιο Β’ σε ανακοίνωση.

«Πάντως, μια που είναι στην Αμερική ο κ. Σαμαράς, ας ζητήσει από το FBI να συλλάβει τον αμερικανό νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, που έχει παρόμοιες απόψεις».

Κ. Σαρ.

Σαμαράς: Εξτρεμιστές όσοι υποστηρίζουν έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ | Πολιτική | Ελευθεροτυπία.