https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/03/27/gcw-109/
Τελευταια σχολια
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Ο Κώστας Γκουσγκούνης στο φωτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Ο Κώστας Γκουσγκούνης στο φωτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Ο Κώστας Γκουσγκούνης στο φωτο… | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Ο Κώστας Γκουσγκούνης στο φωτορομάντζο του «Σχολιαστή» (1987)
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
- Ο καπετάνιος στο βουνό
Τα πλεον δημοφιλη
- Το μυστήριο της Γαύδου
- Ο Κώστας Γκουσγκούνης στο φωτορομάντζο του "Σχολιαστή" (1987)
- Η πλατωνική και οι πραγματικές θεούσες
- Η Λεγεώνα των Βλάχων
- Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνικές θάλασσες, το 100% των ψαριών περιέχουν μικροπλαστικά!
- Πώς γίνεται τον κώλο τους να ντύνουν μ' ένα σπάγκο;
- Ένα λεξικό με @@δια
- Πως συνάντησα τον Λέοντα, το μαυροσκούφη του Άρη
- Γιατί με σκοτώνεις, σύντροφε;
- Η σφαγή της Τριπολιτσάς
Kατηγορίες
Αρχείο
Καλύβα International
Blog Stats
- 9.528.918 hits
22 Σχόλια
Comments feed for this article
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:35 πμ
Εμφύλιος και Ρεμπέτικο | Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] Δείτε τη ριζικά αναθεωρημένη ανάρτηση, εδώ: https://panosz.wordpress.com/2013/10/05/civil_war-151/ […]
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:36 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Φοβερή δουλειά Πάνο και αν και δεν συνηθίζω να το λέω γιατί συνήθως είναι δημοσιοσχεσίτικο, merci για το ωραίο δίωρο που ήδη μου πήρε, αλλά και για τα επόμενα κάθε φορά που θα ανατρέξει κάποιος στο υλικό και στην παρουσίασή του 😉
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:42 πμ
Πάνος
Ευχαριστώ, Αναγνώστα! Καλές ακροάσεις! 🙂
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:30 πμ
vlad
Μεγάλες συζητήσεις ανοίγεις…. Για το εάν είναι όλα αυτά τα κομμάτια ρεμπέτικα ή λαϊκά που συζητιόνται σε άλλα φόρουμ, συνέδρια κλπ και ακόμα δεν έχουν καταλήξει… Γιατί η χρονολόγηση τύπου Δαμιανάκου που φτάνει το ρεμπέτικο ως το 53′ αρχίζει και αναθεωρείται.
Δεν τα αναφέρω για να το συζητήσουμε το θέμα εδώ μέσα απλά μια παρατήρηση κάνω!
Αλλά παρόλα αυτά η δουλειά σου είναι μια εξαιρετική βάση δεδομένων σχετικά με την θεματολογία που δεν ξέρω εάν κάποιος μπορεί να τα βρει όλα αυτά τα τραγούδια μαζεμένα σε ένα ποστ!
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:47 πμ
Πάνος
Όχι, δεν υπάρχουν αλλού μαζεμένα. Τουλάχιστον δεν τα έχω δει εγώ, σε μια σχετικά μεγάλη (δε λέω πλήρη) συλλογή και με ταυτόχρονη παρουσίαση των στίχων αλλά και των τραγουδιών, με τη βοήθεια του You Tube.
Ως προς τη χρονολόγηση και την κατάταξη των τραγουδιών στο «ρεμπέτικο» ή στο «λαϊκό», προσωπικά δεν έχω μεγάλο άγχος – εδώ και πολλά χρόνια έχω καταλήξει ότι πρόκειται για ένα πράγμα, το οποίο εξελίσσεται και αλλάζει στο χρόνο, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί.
Ιδανική περίπτωση, που το εκφράζει θαυμάσια αυτό, είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, που ξεκίνησε ως συνθέτης του ρεμπέτικου, για να εξελίξει το έργο του ως το λαϊκό τραγούδι.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Τσιτσάνης στον Σαββόπουλο, στη μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ: «Υπηρετείς σωστά το λαϊκό τραγούδι». Έδωσε έτσι, τολμηρά και με ελάχιστες λέξεις το μήνυμα της ενότητας για το ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα, σε όλες τις εκδοχές του.
Αλλά αν αυτό που είπε ο Τσιτσάνης είναι «πολύ», προσωπικά νομίζω ότι η διάκριση ρεμπέτικου / λαϊκού έχει νόημα μόνο… για να βρισκόμαστε σε δουλειά 😉
6 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:02 πμ
vlad
Συμφωνώ ότι ο δρόμος είναι ίδιος αλλά κάθε μέρος του μπορεί να έχει διαφορετικά τοπία (ποιητική αδεία…)
Και εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει διάκριση και ότι οι ταμπέλες μπήκαν για την ποιο εύκολη πώληση δίσκων και ταξινόμηση στο ράφι αλλά η έρευνα δεν είναι για βρισκόμαστε σε δουλειά αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα και όσο το δυνατόν ποιο ολιστικά το φαινόμενο της μουσικής!
Καλή ακρόασή στην ωραία δουλειά του Πάνου!
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:53 πμ
nikiplos
καλημέρα… πραγματικά να μια πάρα πολύ ωραία δουλειά αλλά και εμπεριστατωμένη ανθολόγηση. Κι αν κάποιες λεπτομέρειες λείπουν, φταίει μάλλον η αποσπασματική διάσωση που έγινε στα τραγούδια, παρά το βάθος και εύρος της έρευνας. Ας μην ξεχνάμε πως το λαϊκό τραγούδι μέχρι το 1980 ήταν επί τοις ουσίας στο περιθώριο. Πήρε την εκδίκησή του όμως γι’ αυτό…
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 2:48 μμ
Πάνος
Οι λεπτομέρειες που λείπουν είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθούν, σε επόμενη αναθεώρηση. Αρκεί να τις επισημάνουμε!
Ο ένας από τους δύο βασικούς λόγους που αναθεωρήθηκε το πρώτο ποστ ήταν οι προσθήκες πολλών νέων στοιχείων – και τραγουδιών.
(Ο άλλος ήταν καθαρά τεχνικός, καθώς με τα πολλά βιντεάκια μέσα στο ποστ η σελίδα «κρεμούσε» σε βαθμό απελπισίας).
20 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:22 πμ
Σάκης Κ. Πάπιστας
Αγαπητοί Φίλοι Αναγνώστες,
– Όλα αυτά τα τραγούδια και πολύ περισσότερα (πάνω από 400 συνολικά) με τους στίχους τους, τους δημιουργούς, τους ερμηνευτές και δισκογραφικά στοιχεία (για όσα είχαν την τύχη να γραμμοφωνηθούν -κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου 1940 και Απριλίου 1941 – βλέπε τριπλή Κατοχή από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους), με σχόλια πολιτικο-ιστορικο-κοινωνικά για όλα σχεδόν τα τραγούδια, που ΟΛΑ τους είναι ΘΕΜΑΤΙΚΑ (αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40), περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου «ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 1940-1949» (Έκδοση 2007, ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ).
– Η ερευνητική και συγγραφική μου αυτή δουλειά είναι έργο ζωής! Το βιβλίο μου χρησιμοποιεί περίπου 100 πηγές (μεταξύ των οποίων Αγγλικές και Γερμανικές), αποτελείται από 1030 έγχρωμες σελίδες και η συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού πραγματοποιήθηκε από μένα τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής μου!!!
– Επομένως, ό,τι εμφανίζεται σχετικό με τα αστικά θεματικά τραγούδια της δεκαετίας του ’40 (αλλά και τις κατοπινές δεκαετίες), πρέπει σίγουρα να έχει σαν βασική πηγή το προαναφερόμενο βιβλίο μου, ή/και τις 100 (από τις 1030) σελίδες του, που προδημοσιεύτηκαν στο Ρεμπέτικο Φόρουμ, σε πρωτόλεια μορφή (http://www.rembetiko.gr/forums /showthread.php?t=15887).
– Και επ’ αυτού, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Πάνο που κατέγραψε τις πηγές του εδώ, σεβόμενος τον κόπο, την ερευνητική προσπάθεια και την πνευματική εργασία των δημιουργών τους. Όμως, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως -ΔΥΣΤΥΧΩΣ- δεν έχουν όλοι τη δική του ευαισθησία και ούτε σέβονται το πνευματικό έργο έργο των άλλων, σε αντίθεση με τον αγαπητό μας Πάνο! Το λέω αυτό επειδή, σχεδόν όλες οι πηγές που προαναφέρει ο Πάνος, έπραξαν υποκλοπή του πνευματικού μου Έργου και «έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα» (όπως λέγαμε κάποτε) τον συγγραφέα αυτού του κολοσσιαίου έργου!!! Κρίμα, είναι ντροπή τους και αποτελεί άθλια ενέργεια, ποινικά -αν μη τι άλλο- κολάσιμη….
Σάκης Πάπιστας
Ερευνητής – Συλλέκτης – Συλλέκτης
20 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:44 πμ
Σάκης Κ. Πάπιστας
Διορθώνω την υπογραφή μου:
Σάκης Κ. Πάπιστας
Ερευνητής – Συγγραφέας – Συλλέκτης
20 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:07 μμ
Πάνος
Αγαπητέ κ. Πάπιστα,
θα ήθελα για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω και να επισημάνω ότι η εργασία σας δεν ήταν απλώς μια πηγή (σαν τις άλλες) αλλά ο σημαντικότερος θησαυρός πληροφοριών – τουλάχιστον για τη δική μου ταπεινή προσπάθεια.
20 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:16 μμ
Σάκης Κ. Πάπιστας
Αγαπητέ Κύριε Πάνο,
Σ’ ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς, για την υπέροχή σου προσπάθεια να παρουσιάσεις από τη σελίδα σου αυτά τα μοναδικά μουσικά και ιστορικά τραγούδια, που είναι αναμφίβολα όχι μόνο εθνικά μας στολίδια, αλλά και Εθνική μας Ιστορικο-Μουσικο-Πολιτιστική Παρακαταθήκη……
Να ‘σαι πάντα καλά. Είμαι απόλυτα πεποισμένος πως, προσπάθειες σαν τη δική σου κάνουν πολύ πιο «εύρωστο» και γνωστό το έργο μου, του δίνουν μεγαλύτερη αξία και, τέλος, δίνουν μεγαλύτερη ελπίδα για την παρουσίαση, διατήρηση και διάδοση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗΣ. Και βέβαια, είναι προφανές ότι καθιστούν ευκολότερο το πέρασμα αυτού του πονήματος στους σύγχρονους Έλληνες, καθώς και στις μελλοντικές γενιές των απανταχού Ελλήνων…..
Με ειλικρινή εκτίμηση
Σάκης Κ. Πάπιστας
4 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:09 μμ
Πάνος
«Κάποια μάνα αναστενάζει», στον Πάρνωνα του Εμφυλίου…
http://theodosiou.wordpress.com/2014/02/04/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7/
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα γράμμα μιας αντάρτισσας . Όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα της Βραδυνής το γράμμα είναι γραμμένο « από την συμμορίτισσαν «Ελενιό Χ. Καλαμπόκη», η οποία αναφέρεται εν αυτή και ως «αποστολεύς» και απευθύνεται στη «Δνίδα Πολητήμη Μανωλιού τομέας Ζάρακος».
Στο τέλος του γράμματος η Ελενιό σημειώνει (διατηρούμε την ορθογραφία της εφημερίδας που υποτίθεται αντιγράφει πιστά το πρωτότυπο):
σου γράφο και ένα τραγουδάκι.
Κάποια κόρη αναστενάζη μέρα νήχτα ανησηχή το παιδή της περιμένη πούχε χρώνια να το δη
Μέσα στην απελπησιά κάπιος την πληροφορή ότη ζη το παληκάρη και οποσδήποτε θαρθή
Με ηπομονή προσμένη με λαχτάρα στην καρδιά ο λεβέντης να γηρήση και να της φέρη λευτεριά.
Αναγνωρίζουμε αμέσως το πασίγνωστο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Κάποια μάνα αναστενάζει» αλά με δυο σημαντικές παραλλαγές. Η λέξη «μάνα» έχει αντικατασταθεί με αυτήν της «κόρης» ενώ στο τέλος ο στίχος «ο λεβέντης να γυρίσει από τη μαύρη ξενιτιά» έχει γίνει «ο λεβέντης να γυρίσει να της φέρει λευτεριά».
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αυτή η παραλλαγή που φαίνεται να τραγουδούσαν οι αντάρτες στα βουνά της Πελοποννήσου. Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή του ίδιου στίχου, για να υπάρχει άμεση αναφορά στους αριστερούς εξόριστους ήταν «ο λεβέντης να γυρίσει από τη μαύρη Ικαριά»
Το τραγούδι του Τσιτσάνη γράφτηκε το 1947 και κυκλοφόρησε το 1948. Με τη μία πούλησε 35-40 χιλιάδες δίσκους αλλά σύντομα απαγορεύτηκε η εκτέλεσή του γιατί, όπως ανέφερε το κείμενο της σχετικής αστυνομικής ανακοίνωσης: «Εχει αλληγορικήν σημασίαν εξ ου δύνανται να δημιουργηθούν αντεγκλήσεις, επεισόδια και διασάλευσις της τάξεως».
Αυτό βέβαια που κάνει εντύπωση είναι ο χρόνος καθώς το γράμμα της Ελενιώς προς την Πολυτήμη, όπου εμπεριέχονται οι στίχοι του τραγουδιού, έχει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 48. Πότε και με ποιο τρόπο έφτασε στις κορφές του Πάρνωνα;
7 Ιουνίου, 2014 στις 10:09 μμ
Τα τραγούδια στον «Εμφύλιο» της καλύβας | Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] https://panosz.wordpress.com/2013/10/05/civil_war-151/ […]
20 Αυγούστου, 2015 στις 11:16 μμ
Πάνος
Ζωντανά από τον ίδιο το Μάρκο στην συναυλία στο «Κεντρικόν», με τη δική του πρωτότυπη μουσική. 1968
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:18 μμ
Πάνος
Ο Μάρκος στον πόλεμο και την Κατοχή
http://eranistis.net/wordpress/2013/04/02/%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85/
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:23 μμ
Πάνος
Ένα αφιέρωμα
https://kokkinostupos.wordpress.com/category/%CF%84%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1/
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:26 μμ
Πάνος
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:27 μμ
Πάνος
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:33 μμ
Πάνος
Κι εσύ βρε Στάλιν αρχηγέ του κόσμου το καμάρι
όλοι οι εργάτες σ’ αγαπούν γιατί είσαι παλικάρι
(Μάρκος)
…κι ένα τραγούδι του Μάρκου για την επιστροφή του βασιλιά
http://eranistis.net/wordpress/2013/04/04/%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85-2/
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:37 μμ
Πάνος
Ένα ακόμα αφιέρωμα με καλό υλικό
https://athens.indymedia.org/post/690723/
10 Οκτωβρίου, 2015 στις 12:41 μμ
Πάνος
Τα πάρτι της ΕΠΟΝ και της ΠΕΑΝ στην Κατοχή!
http://freedomgreece.blogspot.gr/2012/10/1941-1950.html