Με συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος προαναγγέλλει δύο ακόμη χρόνια ύφεσης, την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως διαβατήριο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Γράφει η Αγγελική Σπανού
«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της Τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014», ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος σημειώνοντας: «Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».

Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που εκπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το τέλος της ύφεσης το 2014 που μαζί με μια γενναία ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια εγγυημένη έξοδο, με τη δέσμευση δηλαδή της ΕΚΤ και του ΕΣΜ ότι θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογο, προκειμένου να σηματοδοτηθεί σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο το τέλος της εποχής του μνημονίου το συντομότερο δυνατόν.

Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του διλήμματος «μνημόνιο/αντιμνημόνιο» και η αντικατάστασή του με τη διάζευξη «ομαλότητα-σταθερότητα/διάλυση-χάος». Για να το επιτύχει αυτό, πέρα από την αλλαγή της ατζέντας και την έμφαση στην καταδίωξη του εξτρεμισμού, απαιτείται και μια κάποια βελτίωση στους αριθμούς που περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή μονοπωλούν την επικαιρότητα και φέρνουν σε δεύτερη μοίρα την πορεία του προγράμματος προσαρμογής. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ύφεση στο 4,2% για τo 2013, ενώ η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 4%.  Για το 2014 ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 0,6%, η οποία είναι ασφαλώς οριακή.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ λόγω της μη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων σε σχέση με την αναδιάρθρωση ΕΑΒ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, την εξόφληση των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες, τη διαθεσιμότητα (καθώς λείπουν τα 1349 ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ).

Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ούτε ότι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε σχέση με μια πολιτική που κάνει όλο και δυσκολότερη τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του μήνα στην Αθήνα για να ελέγξουν και πιθανώς να αλλάξουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014, καθώς η εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ διαφορετική από την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου.

Σήμερα έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι ζητείται από την Τρόικα μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό μετά από τις διαμαρτυρίες πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης που ανησυχούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο ενός απεχθούς μέτρου που δεν φαίνεται ότι απέδωσε δημοσιονομικά τα αναμενόμενα. Ο Γ. Στουρνάρας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό και πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η αγωνία τους για το πολιτικό κόστος από τη διατήρηση της «συνταγής» μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (στον ΣΚΑΙ) απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εκλογικό σενάριο και, πράγματι, ειδικά λόγω των διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χ.Α και τις άρσεις ασυλίας που επίκεινται σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις εύθραυστο και καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής σε σχέση με τη φορά που θα πάρουν τελικά τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στο εκλογικό σώμα.

Το success story χάνεται στη σκόνη | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.