http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=28365
Γιώργος Μαυρωτάς
Σήμερα κλείνουμε 40 μέρες που είναι νεκρό το Πολυτεχνείο. Όχι μαθήματα, όχι εξετάσεις, όχι ερευνητική δραστηριότητα. Στα γραφεία έχουν πιάσει αράχνες τα πληκτρολόγια και στα εργαστήρια οι συσκευές. Ο λόγος, γνωστός. Εδώ και πάνω από πέντε εβδομάδες οι διοικητικοί υπάλληλοι μαζί με μερίδα φοιτητών και μελών ΔΕΠ έχουν επιβάλει lock out λόγω της διαθεσιμότητας στην οποία θα τεθούν 400 από τους 870 διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν θα επαναλάβω όσα έχω πει εδώ κι εδώ στο Protagon καθώς και στον εποικοδομητικό διάλογο με τους αναγνώστες. Όσο και αν θεωρούμε (χωρίς να είμαστε μακριά από την πραγματικότητα) ότι η κυβέρνηση αυθαιρετεί, ότι δεν έχει σχέδιο, ότι απλά θέλει «να βγουν τα νούμερα» της διαθεσιμότητας, το να κλείνει κάποιος το Πολυτεχνείο ή το Πανεπιστήμιο (όχι για μια δυο μέρες συμβολικά αλλά για 40!) το θεωρώ «εκτός θέματος». Ναι, είναι όντως μεγάλο πρόβλημα η απώλεια σχεδόν των μισών διοικητικών υπαλλήλων. Κυρίως για τους ίδιους αλλά βέβαια και για το ίδρυμα. Αν όμως το επ’ αόριστον κλείσιμο του ΕΜΠ είναι η απάντηση, τότε νομίζω δεν έχει καν νόημα η ερώτηση.
Σήμερα όμως αυτό που με τρομάζει περισσότερο δεν είναι τα άδεια αμφιθέατρα ή τα αραχνιασμένα πληκτρολόγια. Ούτε ακόμα το πώς θα λειτουργήσει (όταν λειτουργήσει) το ΕΜΠ με τους μισούς σχεδόν διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι έχουμε συνηθίσει την κατάσταση. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε ως απόλυτα φυσιολογικό το φαινόμενο του να είναι κλειστό πάνω από ένα μήνα το πρώτο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας με ό,τι αυτό σημαίνει σε χαμένες διδακτικές ώρες, χαμένες εξετάσεις, χαμένες ερευνητικές ώρες και διεθνείς συνεργασίες.
Επίσης το κλείσιμο αυτό το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο αν βοηθάει τελικά τον αγώνα των εργαζομένων. Αλήθεια ο αγώνας των εργαζομένων σε τι τελικά έχει ωφεληθεί από αυτές τις 40 μέρες που είναι κλειστό το ΕΜΠ (πέρα από κάποιες παρασκηνιακές, συντεχνιακές εξαιρέσεις); Απ’ ό,τι ξέρω έχουν γίνει οι προσφυγές των υπαλλήλων και των πρυτανικών αρχών στη Δικαιοσύνη και δεν νομίζω η Δικαιοσύνη να πιέζεται από τέτοιες καταστάσεις. Το να πιέζουν την κυβέρνηση κι αυτό αμφίβολο το θεωρώ επίσης. Με περισσότερα επιχειρήματα κατά των Πανεπιστημίων την οπλίζουν προκειμένου να περάσει την πολιτική της. Τέλος, το αν η ελληνική κοινωνία συμφωνεί με αυτού του είδους τον αγώνα δεν έχετε παρά να ρωτήσετε γύρω σας.
Η δική μου ερμηνεία για το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι η εξής: Αυτό που πιστεύω ότι έχει κυριαρχήσει είναι η ακατανίκητη δύναμη της αδράνειας της πλειοψηφίας. Δυστυχώς μας έχουν κάνει να συνηθίσουμε αυτήν την κατάσταση. Σαν μικροί Μιθριδάτες, πίνοντας λίγο-λίγο το δηλητήριο της ανοχής απέναντι σε τέτοιες πρακτικές τώρα πια έχουμε συνηθίσει. Κάτι που θα ήταν ανήκουστο σε οποιοδήποτε μέρος του πολιτισμένου κόσμου, εδώ έχει καταλήξει να είναι μια αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεωρία των δύο άκρων έχει επιβληθεί κι εντός ΕΜΠ επιδιώκοντας τη σιωπή της πλειοψηφίας: Ή είσαι με το λουκέτο στο ΕΜΠ ή είσαι μνημονιακός και θες να απολυθούν οι συνάδελφοί σου. Κανείς λοιπόν δεν έχει όρεξη να τα βάλει με τις οργανωμένες μειοψηφίες (οι οποίες αποτελούν τελικά το κατεστημένο στο ΕΜΠ) που εκμεταλλεύονται την αγωνία των εργαζομένων και έχουν στήσει το δικό τους παιχνίδι. Πύρινοι μονόλογοι και παρομοιώσεις της σημερινής κατάστασης με τον Νοέμβρη του ’73 χωρίς να τους περνάει από το μυαλό το πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές (άσε που τότε υπήρχε και τίμημα). Το δράμα των εργαζομένων και οι άτσαλες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν φτιάξει ένα ωραίο ντεκόρ για να κάνουν αυτές οι οργανωμένες μειοψηφίες αυτό που ξέρουν καλά: να αντλούν εξουσία από την αναμπουμπούλα. Το λουκέτο τούς κάνει προνομιακούς συνομιλητές καθότι αυτοί διακινούνται στους χώρους κι ελέγχουν τα δρώμενα. Ένα ανοικτό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί με όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας δεν τους αφήνει φαίνεται πολύ χώρο και χρόνο. Αλλιώς, δεν βρίσκω άλλη δικαιολογία γιατί αυτή η επιμονή στο κλειστό Πολυτεχνείο.
Άλλο η αλληλεγγύη απέναντι στους εργαζομένους κι άλλο η σύμπραξη στη συντελούμενη καταστροφή. Η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη νέκρωση του Πολυτεχνείου. Όποιος προωθεί τέτοιες λογικές μάλλον δεν θέλει το καλό του Πολυτεχνείου, αλλά παίζει τα δικά του παιχνίδια. Και στο μυαλό των περισσοτέρων αναπόφευκτα αναδύεται το ερώτημα: Τελικά το Πολυτεχνείο κινδυνεύει περισσότερο από την έλλειψη προσωπικού ή από την έλλειψη μέτρου; Φοβάμαι, το δεύτερο…
7 Σχόλια
Comments feed for this article
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 5:59 μμ
nikiplos
καλησπέρα… Φαντάζομαι το αντίστοιχο στο Παρίσι (με αντίκτυπο σε όλη τη Γαλλία) να έμενε η εκόλ νορμάλ πολυτεκνίκ κλειστή 40 ημέρες. Όχι μόνο για καταλήψεις από φοιτητές, αλλά κυρίως το πλούσιο ερευνητικό της έργο που έχει πολλά ντεντ λάϊνς και ακομη περισσότερους νευραλγικούς οικονομικούς τομείς που περιμένουν τα αποτελέσματα αυτής της γιγάντιας στ’ αλήθεια ερευνητικής δουλειάς… Έχω σαφές ενδείξεις (και προσωπική εμπειρία) για το τι θα είχε γίνει…
Στο ΕΜΠ η αλήθεια είναι ότι γίνεται πραγματικά σοβαρή ερευνητική δουλειά… Το δυστυχές είναι ότι δεν ενδιαφέρει την ίδια την κοινωνία. Δεν ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα και ελάχιστες έως καθόλου από τις δημοσιεύσεις τους αφορούν κάποιο προϊόν ελληνικό… Φυσικά, αν κοιτάξει κανείς στους φακέλους της ΓΓΕΤ θα δει λαγούς με πετραχήλια, όμως στην πραγματικότητα και την πράξη, δεν επενδύει η ελληνική επιχειρηματικότητα στην ελληνική έρευνα… Ίσως γιατί για να βγάλει χρήματα και να πλουτίσει πρέπει απλά να ξέρει τον … Υπουργό και να φεσώσει τον κοσμάκη, και όχι να παραγάγει κάτι νέο ή βελτιωμένο έστω…
δυστυχώς…
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 6:09 μμ
papoylis
…. οπότε Νίκιπλε τα φράγκα που χρειάζωνται για το φέσωμα , θα βγούν με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων του πιό σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας 😉
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 6:26 μμ
nikiplos
…αυτού αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγαπητέ Παπούλη… όχι τόσο για το ζήτημα επιλογής κάποιου συγκεκριμένου ΑΕΙ, όμως ο Πανεπιστημιακός γενικά, σαν χώρος «κουμμούνιζε» που θα έγραφε κι ο Θ. Πάγκαλος… 🙂
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 6:53 μμ
Eleni
Επειδή συμβαίνει να γνωρίζω ότι στο Πολυτεχνείο γίνεται σοβαρή ερευνητική δουλειά, θα κάνω μια προβοκατόρικη ερώτηση. Είναι δυνατόν, καθηγητές και ερευνητές που εργάζονται σε πολύ σημαντικά πρόζεκτ και απ¨αυτά εξαρτούν εισόδημα και καρριέρα να άφηναν να τιναχτούν όλα στον αέρα, δηλ. εν ολίγοις ίσως τους κόπους μιας ζωής, κλείνοντας το ίδρυμα; Οι πιέσεις θα ήταν ασφυκτικές στη πρυτανεία γιατί ακριβώς η ζημιά θα ήταν μεγάλη σε προσωπικό επίπεδο. Για να μπορεί ν¨αντέχει το πολυτεχνείο και ν αντέχουν όλες οι σχολές μετά από καταλήψεις και κλείσιμο μηνών, πρέπει να συμβαίνουν δύο τινά:
-να υπάρχει ένα μέρος των καθηγητών που δεν έχουν σχέση με την έρευνα και τη διεθνή συνεργασία, δηλ. διατηρούν τη θέση του διδάσκοντος ένα αντικείμενο, αρκούμενοι στο μισθό της θέσης του επιστημονικού προσωπικού
-να υπάρχει ένα μέρος των καθηγητών που αντίθετα έχει μεγάλη σχέση με την έρευνα, την οποία μπορεί να διεξάγει και εκτός του πολυτεχνείου, εκμεταλλευόμενη συνεργασίες με εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς, έχοντας χαλαρές σχέσεις εξάρτησης με το ίδρυμα. Προφανώς η έγκριση του ιδρύματος και η καθημερινή γραφειοκρατία δημιουργούν προβλήματα, αλλά μετά χρόνια καταλήψεων και πυρπολήσεων έχουν βρει μεθόδους να παρακάμπτουν αυτές τις «συνηθισμένες» πλέον καθυστερήσεις.
Γίνονται πολλά πράγματα στο Πολυτεχνείο και όχι μόνο, υπάρχουν σημαντικά πρόζεκτ και συνεργασίες εν εξελίξει και πολλά νέα παιδιά βρίσκουν λαμπρούς δρόμους καρριέρας μέσα από τις δυνατότητες των προγραμμάτων που υλοποιούνται.
Σ¨αυτό όμως το κομμάτι ποτέ τα μέσα ενημέρωσης δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Στο Πολυτεχνείο όπως και και στη ζωή υπάρχουν πάντα δύο είδη ανθρώπων και καταστάσεων. Αυτοί που είναι εξαρτώμενοι από τη κρατική επιχορήγηση και αυτοί που στηρίζονται στις δυνάμεις τους για να παλέψουν στη ζωή. Οι πρώτοι πάντα κάνουν πολύ θόρυβο. Οι δεύτεροι είναι πάντα αθόρυβοι.
Αν το έχετε καταλάβει έχουν νικήσει οι αθόρυβοι στο πολυτεχνείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:15 μμ
sissa ben dahir
Από post στο e-polytexneio, forum φοιτητών του ΕΜΠ:
«Peny Founta
Κυρίες και κύριοι, υπάλληλοι του ΕΜΠ,
Όταν έμαθα για τη διαθεσιμότητα σας, συγκινήθηκα, στεναχωρήθηκα που κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και αναγκάζονται να αλλάξουν εντελώς την καθημερινότητά τους, η ζωή τους αλλάζει. Δεν θα σταθώ στο πώς καταλάβατε τις θέσεις που είχατε, το αν αυτό έγινε αξιοκρατικά ή όχι δεν το γνωρίζω άρα δεν μπορώ να επεκταθώ εκεί. Το ίδρυμα χρειάζεται σίγουρα πιο πολλούς από τους μισούς που απομένουν σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το αγαπάω αυτό το ίδρυμα. Με γοήτευε πολύ πριν μπω. Ομως ειλικρινά δεν σας λυπάμαι πια. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχω χρήματα να κάτσω εξι μήνες ακόμη λόγω της χαμένης εξεταστικής. Γιατί χρειάζομαι βεβαίωση σπουδών για τη δωρεάν σίτιση του αδερφού μου σε άλλη επαρχιακή πόλη και δεν μπορώ να την πάρω άρα εκείνος που λήγει η προθεσμία της αίτησής του την έχασε. Επίσης μου έκοψαν τη σύνταξη από τον θανόντα πατέρα μου και χρειάζομαι βεβαίωση σπουδών για να την ξαναπάρω κάποια στιγμή, αρκετούς μήνες μετά φυσικά. Ακόμη ή φίλη μου δεν πήγε στο μεταπτυχιακό της γιατί έπρεπε να περάσει ένα μάθημα αλλά δεν έγινε η εξεταστική. Ο φίλος μου χρειαζόταν αυτή την εξεταστική για να πάρει το επίδομα ενοικίου αφού ο νόμος απαιτεί κάποια περασμένα μαθήματα. Πρόσθετα, για σαράντα μέρες αδράνειας αισθάνομαι πιο άχρηστη από ποτέ στην πιο παραγωγική μου ηλικία. Απαισιοδοξία από παντού. Ξέρετε και στη δουλειά της μητέρας μου γίνονται απολύσεις αλλά εκεί δεν κλείνουν την επιχείρηση. (ίσως έπρεπε κι εκείνοι να αντιδράσουν …άλλη συζήτηση). Όμως εσείς δεν μπορείτε να κλείνετε το Πολυτεχνείο σαν να είναι το «μαγαζάκι» σας. Γιατί να χάνω έναν ακόμη χρόνο από τη ζωή μου και να μην βγω στην αγορά εργασίας νωρίτερα? Εσείς μας σκέφτεστε όταν μας υποβάλλετε σε αυτή την ομηρία? ΟΧΙ. Εμείς πώς έχετε την απαίτηση να σας ανεχτούμε? Και το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι το Πολυτεχνείο χάνει την αίγλη του… Καταστρέφετε το όνειρό μου. Ο κόπος μου για να μπω μου φαντάζει άκαρπος. Όλες οι άλλες χώρες μπορούν να μας υποτιμούν ακόμη κι αν αυτές παρέχουν χαμηλότερης ποιότητας σπουδές. Εκφράζω την πλειοψηφία, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!»
http://e-polytexneio.gr/viewtopic.php?p=126856&sid=3a77d0507c680ca7ba03db343e1cd49b
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
40 ΕΤΗ -8 ΜΕΡΕΣ
Σε 8 μερες συμπληρωνονται 40 ετη απο την εισαγωγη μου στο ΕΜΠ (20-10-1973). Εκανα 7 ετη να τελειωσω (σχεδον 2 ετη διπλωματικη part time) και στη συνεχεια ερευνητικα προγραμματα . Στο τελος καταλαβα οτι επρεπε να διακοψω το διδακτορικο μου, διοτι δεν ειχε νοημα. Ο λεκτορας μου και ενας συγγενης μου καθηγητης ειχαν εισαχθει με την τριτη (!!!!) και διεξηγαγαν ιντριγγα με τον χωρο του εσωτερικου και της συντηρητικης παραταξης αντιστοιχως (και οχι μονον) . Αρα γνωριζω εως το 1987, αλλα και μετα εως το 1990 πολυ καλα τα πραγματα «απο μεσα».
Η γραμματεας του Καθηγητη μου εργαζομενη για αλλοτρια τον υπηρεσιακο της χρονο, αλλα και το απογευμα, δακτυλογραφουσε διπλωματικες εργασιες, συμμετειχε σε ερευνητικα προγραμματα, κ.λ.π. με αποτελεσμα να ειχε αγορασει 2 διαμερισματα (1983 εως το 1989), αν θυμαμαι καλα. Ο διορατικος πλην ελαφρως αβουλος Καθηγητης μου, σχεδον παρακαλουσε την Γραμματεα του , αν μπορει να του δακτυλογραφησει μια ή 2 σελιδες την μερα. Κια μου λει. Εχει ηδη γινει η επανασταησ των δακτυλογραφων!!!! Ποσο δικαιο ειχε.
Οπως εχω ξαναγραψει ξαδελφες,συγγενεις, γκομενες «wanabe γκομενες» βοηθων, λεκτορων και καθηγητων ανωτερων βαθμιδων προσλαμβανονταν με συμβαση εργου σε ερευνητικα προγραμματα και καθε φορα που γινονταν εκλογες η μισθοδοσια περνουσε στο υπουργειο παιδειας, κ.λ.π. η συμβαση εργου (ορισμενου χρονου ή εως το τελος του ερευνητικου προγραμμματος) επροβιβαζετο εις αοριστου χρονου ως καλυπουσα «παγιες κια διαρκεις αναγκες» του Ιδρυματος.
Αυτος γενικα ητο (ως κανονας) η μεθοδος μονιμοποιησης του ΕΔΤ.
Επειδη, μεχρι σημερα υπηρξα ωρομισθιος καθηγητης ΤΕΙ μολις επι 2 ετη ενω παραλληλα ανοιγα το γραφειο μου, ειναι γνωστο οτι σχεδον οι μισοι ΔΥ διοριστηκαν με αναλογες μεθοδευσεις. Αυτποι λοιπον, εις το ονομα της αναγκης, δεξιοι, πασοκοι κια αριστεροι, καταστρατηγησαν καθε εννοια ταξης και ηθικης, παρεκαμψαν τις/τους μη εχουσες /εχοντες μεσον (δοντι, μπαρμπα η ξαδελφο στο ΕΜΠ) και τωρα μονομοποιημενοι, το παιιζουν θιγμενοι και επαναστατες. Αυτοι ειναι οι φορεις της αλλαγης της επαναστασης;
ΥΓ Για να μαθαινουν οι πολυγραφοτατοι νεοτεροι (οι συντακτες «κατεβατων» τα οποια βριθουν ατελων ασκησεων του νοος/θυμικου και λανθασμενες εκτιμησεις ακομη δε και εικασιες) και να θυμουνται οι παλαιοτεροι, ιδιως οσοι συμμετειχαν εις τα ενδοτερα της μεσαιωνικης συντεχνιας των ΑΕΙ.
12 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:02 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μετα απο αυτα αναρτω μερικα σχολια φουιτητων για την περιπτωση να χαθει το εξαμηνο. Σε αλλες εποχες πιστευω οτι- εκτος εξαιρεσεων- ηταν ευκαιρια για προσωοικη ζωη.
Από post στο e-polytexneio, forum φοιτητών του ΕΜΠ:
Re: Αναστολή κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας σε ΕΚΠΑ/ΕΜΠ
PostAuthor: Zoubulbasaur » Tue Oct 08, 2013 11:05 pm
lakers4life24 wrote:
τεσπα τουλαχιστον αν γινει διπλη το χειμωνα μη χασουμε το εξαμηνο….
Αλήθεια, ξέρουμε σε ποιό σημείο περίπου χάνεται το εξάμηνο? Ο μήνας έχει ήδη 9. Θυμάμαι που πρόπερσι ξεκίνησε στη 1/11 περίπου το χειμερινό… Αυτό μας λέει εμπειρικά ότι έχουμε περιθώριο μέχρι τότε στο περίπου?
Πανεύκολο!!
User avatar
Zoubulbasaur
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 157
Joined: Fri Oct 08, 2010 12:47 pm
Location: Ανήλιαγα Λαγούμια ΕΜΠ
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Top
Re: Αναστολή κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας σε ΕΚΠΑ/ΕΜΠ
PostAuthor: Onoffon » Tue Oct 08, 2013 11:31 pm
για να διασφαλιστει οτι το εξαμηνο θα διαρκεσει 13 βδομαδες βασει του νομου, υπολογιζω 21 οκτωβρη πρεπει να ξεκινησουν τα μαθηματα…η εξεταστικη ειναι αλλο πραγμα..λογικα λυση θα βρεθει! ειμαστε πρωτοι σε αλχημειες
Δώς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Onoffon
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 85
Joined: Tue Jun 25, 2013 9:06 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Top
Re: Αναστολή κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας σε ΕΚΠΑ/ΕΜΠ
PostAuthor: Vladimir » Fri Oct 11, 2013 8:49 pm
Λογικά θα κάνουμε διπλές χειμερινές σαν το ΑΠΘ το ’11. Για εξεταστική συμπτυγμένη τώρα δεν μας βγαίνουν οι μέρες εκτός αν … βασικά δεν ξέρω τι.