Το πλέον πιθανό είναι ότι τα τζιμάνια του ΔΝΤ ΔΕΝ έκαναν λάθος και ότι ήδη πέτυχαν τους βασικούς στόχους τους. Το λάθος θα είναι όλο δικό μας, αν εξακολουθήσουμε να υλοποιούμε την πολιτική που κατάστρεψε τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία. Κατά λάθος ή εξεπίτηδες.

Cartoon_Woman_Playing_Darts_Royalty_Free_Clipart_Picture

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς οι προβλέψεις του για την Ελλάδα «πέσανε παταγωδώς έξω», με τεράστιο κοινωνικό κόστος, δήλωσε στο Mega o πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.Ο ίδιος εκτίμησε ότι το «παιχνίδι» του καλού και του κακού στην τρόικα είναι προσυνεννοημένο, ενώ προέβλεψε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου «διότι αυτή είναι η στάση της Γερμανίας».

«Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί είχε κάνει προβλέψεις οι οποίες πέσανε παταγωδώς έξω. Βασικά αυτό που πειράζει τώρα το Ταμείο είναι ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι λανθασμένες προβλέψεις είχαν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανεργία ήταν ότι θα φτάσει στο 14% ενώ έχει εκτοξευτεί στο 28%. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης, βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί «είναι υποχρεωμένοι στις προτάσεις που θα κάνουν να μην έχουν κοινωνικό κόστος».

Σε ό,τι αφορά στη στάση των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της τρόικας, ιδιαίτερα εκείνη του Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και του Ματίας Μορς (Κομισιόν), ο Π.Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι «αυτά είναι συνεννοημένα μεταξύ τους».

«Κάθε φορά που έρχονται εδώ αναλαμβάνει ο ένας το ρόλο του καλού και ο άλλος το ρόλο του κακού. Αυτή τη φορά έχει αναλάβει το ρόλο του καλού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ρόλο του κακού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» είπε.

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από τις Ευρωεκλογές», λόγω της στάσης που τηρεί κυρίως η γερμανική πλευρά, και ακόμα και τότε δεν θα τεθεί «σε καμία περίπτωση» θέμα κουρέματος του χρέους.

«Τα μόνα που θα συζητηθούν είναι μία μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF, επιμήκυνση, και ενδεχομένως μεταφορά ενός ποσού που δόθηκε στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το δημόσιο χρέος στο Ταμείο (σ.σ. στον ESM)» δήλωσε.

Ερωτηθείς γιατί η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ρουμελιώτης απάντησε: «Διότι αυτή είναι η στάση της Γερμανίας. Το απέκλεισε δημοσίως. Ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ αρχικά είχαν μία θετική στάση σε αυτό το θέμα της απομείωσης του χρέους, στη συνέχεια άλλαξαν τη στάση τους».

Π.Ρουμελιώτης: «Παταγωδώς έξω» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ειδήσεις – Οικονομία – in.gr.