cecr_general

Για εκατοστή έβδομη ή εκατοστή όγδοη φορά (έχω χάσει το λογαριασμό…) εξαγγέλλονται από Υπουργό Υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός, το διπλογραφικό σύστημα, ο έλεγχος των προμηθειών, ο εξορθολογισμός στο θέμα του φαρμάκου, το άνοιγμα των κλινών ΜΕΘ που δε λειτουργούν λόγω ελλείψεως προσωπικού, η πρόσληψη χιλιάδων νοσηλευτριών που χρειάζονται – και μερικά ακόμα.

Για να μη πηγαίνουμε πολύ πίσω, τα είχε ΟΛΑ ΑΥΤΑ εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο κυρ-Αλέκος ο Παπαδόπουλος (ο πιρανχοφάγος), επί Σημίτη (Κινέζου). Ο τέως Υγείας, νυν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και μέλλων σωτήρας της χώρας, ο Δ. Αβραμόπουλος, τα είχε υποσχεθεί πομπωδώς τουλάχιστον τριάντα φορές, τα δύστυχα χρόνια που η γκαντεμιά μας τον έφερε στο Υπουργείο Υγείας!

Τώρα, χαράς ευαγγέλια!

Ήγγικεν η ευλογημένη ώρα που μας τα τάζει ΚΑΙ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αυτοπροσώπως:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4542875&ml=1

Στο μεταξύ, στις ειδήσεις του ΜΕΓΚΑ απόψε έλεγαν ότι οι 1600 θέσεις νοσηλευτών που είχαν προκηρυχτεί, παγώνουν. Γιατί, λέει, αυτό θα τους κάνει καλό στο …χαρακτήρα ή κάτι τέτοιο.

Βέβαια, έχουμε καιρό καθώς όλα έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Μπορεί και οκταετίας – ίσως και κάτι παραπάνω… :mrgreen:

*

Στην αποκλειστική φωτογραφία της καλύβας, η νέα ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, επιλεγμένη αξιοκρατικά μέσω ίντερνετ,  την ώρα που προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον του ΕΣΥ και διάφορα άλλα θέματα.

Θα είχε ενδιαφέρον, αν η κυρία Ξενογιαννακοπούλου θέλει πράγματι να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, να ξέραμε τι υποστήριξη θα βρεί απο την πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Προτείνω τρείς πολιτικές κατευθύνσεις γιά το ΕΣΥ: 1)Ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. 2)Πρόγραμμα εξόδου του γερασμένου δυναμικού. 3)Άμεσες παρεμβάσεις καί τομές στις δαπάνες.

σχολιαστή,εμπειρικά μιλώντας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες γιατρών του ΕΣΥ:
α. αυτοί που το ΕΣΥ το έχουν παραμάγαζο (δουλεύουν κι αλλού / κάνωουν ιδιωτικό ιατρέιο εντός) και δεν θέλουν να αλλάξει το παραμικρό.

β. αυτοί που για ιδεολογικούς λόγους δεν επιτρέπουν να αλλάξει το παραμικρό και επιμένουν στο ΕΣΥ σοβιετικού τύπου (επειδή είναι οι μόνοι που ασχολούνται, έχουν δυσανάλογη επιρροή στα πράγματα)

και γ. αυτοί που επιθυμούν αλλαγές, χωρίς να τα “παίρνουν” και χωρίς να είναι “κολλημένοι”.

Υπάρχει και μια μάζα νέων γιατρών (επ. β’) – πραγματικοί προλετάριοι σε ό,τι αφορά όρους εργασίας, όρους ασφάλισης και μισθοδοσία. Προς το παρόν, είναι χαμένοι στο διάστημα.

Βγάλε εσύ τα συμπεράσματα…

Πάντως, δεν έχει σημασία αν η κ. Ξ. “θέλει”. Και οι άλλοι που περασαν “ήθελαν”. Αλλά, χωρίς να σπάσουν αυγά – και χωρίς να βάλουν λεφτά. Όπερ άτοπον…

*

sofanets,

ως επαγγελματίας του χώρου, βρίσκω σωστές τις κατευθύνσεις 1 & 3. Σωστές, αλλά όχι αποκλειστικές.

Ένα παράδειγμα: το ΕΣΥ χρειάζεται ΤΩΡΑ (χρειαζόταν και χθές, δηλαδή) ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης του εξοπλισμού του (πχ ακτινολογικά ή μηχανήματα ακτινοβολίας όγκων) τα οποία έχουν απαξιωθεί εντελώς. Δηλ. πολλά λεφτά. Τα οποία όμως οι ασθενείς (ο ελληνικός λαός και τα ταμεία των εργαζομένων) πληρώνουν πολλαπλάσια (σε χρήμα / με τη ζωή τους).

Η κατεύθυνση 2 δε με βρίσκει σύμφωνο. Είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι ένας 60άρης γιατρός ή νοσηλευτής πρέπει να μας αδιεάζει τη γωνιά μια ώρα αρχύτερα (με έξοδα του προϋπολογισμού και του ασφ. ταμείου)

Θα συμφωνήσω στο ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες.Όμως οφείλουν να υπάρχουν προτεραιότητες.Με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης καί διαχείρισης ,είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμου,χωρίς υπέρογκο κόστος.(π.χ.χρονομίσθωση,παράταση λειτουργείας συγκεκριμένων ιατρικών μονάδων).Ένα πρόγραμμα εξόδου έχει κριτήρια ηλικίας,ποσοστά αποχώρησης ανά μονάδα,ειδικότητα,γεωγραφικό διαμέρισμα.Είναι εθελούσιο καί προβλέπει ρήτρες απαγόρευσης ιδιωτικήςιατρικής.Δεν πρόκειται γιά εύκολο εγχείρημα αλλά είνει ανάγκη να ξεκινήσουμε.

Από εξαγγελίες άλλο τίποτα. Να δούμε τελικά τι θα γίνει.

sofanets,τις προτεραιότητες ποιός τις θέτει;

Για κάθε λογικό άνθρωπο, πριν συζητήσουμε για Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο, πρέπει να προσληφθούν οι ελλείποντες (εδώ και πολά χρόνια) νοσηλευτές και να ανοίξουν επιτέλους οι υπερ-απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ.

Κι όμως, ΔΕΝ – πάλι “πάγωσαν” οι σχετικές διαδικασίες! Προφανώς επειδή δεν υπάρχουν λεφτά. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν να κόψουν αμοιβές (μέσω της φορολογίας) ακόμα και από τους οδηγούς του ΕΚΑΒ!

Αλλά, για να τεθούν οι προτεραιότες πρέπει να έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα: αυτές είναι οι ανάγκες, αυτοί οι στόχοι, αυτοί οι διαθέσιμοι πόροι.

Ο προηγούμενος υπουργός είχε απόλυτη (και μακάρια) άγνοια και για τα τρία. Η Μαριλίζα και η Φώφη είναι πιθανόν ότι κάτι θα μάθουν (σε βάθος χρόνου) για τα δύο πρώτα. Και θα κολλήσουν στο τρίτο.

Αν μπει μαχαίρι στις κλοπές(1), αν σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί, αν οι φακελακάριοι περάσουν στην ανεργία και στον κορυδαλό,αν …, αν γίνει σύγχρονη μηχανοργάνωση(2), μπορεί να φτάσουν κάποτε τα χρήματα. Οσο επιτρέπουμε στο χώρο της υγείας να δρά η μαφία, τίποτα δε θα γίνει.(1) Για παράδειγμα όταν ορθοπεδικά είδη χρεώνονται εδώ 5 φορές πάνω απ’ ότι στην Κύπρο, που να περισσέψουν τα χρήματα για νοσηλευτές.

(2) Για παράδειγμα να χτυπάει αυτόματα το καμπανάκι ότι ο τάδε γιατρός συνταγογραφεί πολύ πέρα απο το μέσο όρο και να γίνεται έλεγχος

Το 1958, ένας ασήμαντος βουλευτής των εργατικών ο Μπεβάν, έφτιαξε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο γιατί απλά ήθελε… και όταν θέλεις, και αυγά θα σπάσεις και με συμφέροντα θα τα βάλεις και θα κατεβάσεις τον κόσμο στους δρόμους..Στην Ελλάδα για μένα πρώτα και κύρια ΔΕΝ θέλουμε. Γιατί έχουμε “μάθει” με το υπάρχον σύστημα. Οι γκάο πίο, τρέχουν στις γραμματείες, εμείς με το τηλεφωνάκι μας τηλεφωνούμε πληρώνουμε το κάτιτίς και ντουγρού στο χειρουργείο και με μονό κρεβάτι, αρκεί να πέσει τηλεφωνάκι… Δεν εμπιστευόμαστε κάτι άλλο προς ώρας… Οι μαλάκες (εμείς πάλι δλδ αλλά δεν το παραδεχόμαστε) τρέχουμε με το παραμικρό στα ιδιωτικά γιατί τα δημόσια είναι απαξιωμένα και αφορούν τους “αλβανούς”. Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά στην δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση, για να μην έχουμε καμία επι τοις ουσία παροχή υγείας.
Η επίσκεψη σε Ιατρό είναι ασύμμετρα ακριβή 50€ ή και 100€ για τον Λαρζ Έλληνα, ενώ 20€ για τον κουτόφραγκο και σχεδόν όλα πίσω από τη δημόσια ασφάλισή του. Όλα καλά, όλα ανθηρά…

Ενώ τι πιο εύκολο ο εκάστοτε Υπουργίσκος (που πριν αναλάβει έχει κατεβάσει τα παντελόνια/φούστα του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα) να εξαγγέλει όμορφα σλόγκαν για διαφημιστικούς λόγους: Με βλοσυρό και λίγο συγκαμμένο ύφος να εξαγγέλει ότι θα βάλει τάξη στα νοσοκομεία! Η κατάσταση δεν πάει άλλο . Μετά βέβαια βγάζει το κουστουμάκι, φεύγουν οι κάμερες και πάλι θα συναντηθούν οι σύμβουλοί του με τους γνωστούς-αγνώστους του ΙΚ, του Μ, του Η, και λοιπών μεγάλων αλυσίδων εμπορίου υγείας…

Κάπου μέσα μου πιστεύω πως πρώτα και κύρια εμείς οι ίδιοι φταίμε για όλα τούτα…

Η εκατοστή έβδομη επανάληψη της εξαγγελίας για τομές στο ΕΣΥ | Η καλύβα ψηλά στο βουνό.