(Το σχόλιο στο τέλος)

killtooth

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία οδοντίατρος υποχρεώθηκε να καταβάλει σε 37χρονη κοινωνική λειτουργό για ψυχική οδύνη το ποσό των 30.000 ευρώ για ιατρικό λάθος του που είχε ως συνέπεια να χάσει την όρασή της από τον αριστερό οφθαλμό της.Αναλυτικότερα, η κοινωνική λειτουργός τον Αυγούστου του 2002 πήγε στον οδοντίατρο της για απονεύρωση ενός δοντιού στην άνω γνάθο. Ο οδοντίατρος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονεύρωσης, έπρεπε να προβεί σε αποστείρωση του δοντιού χρησιμοποιώντας υδροξείδιο του ασβεστίου, που είναι καυστικό.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε μεταλλική σύριγγα, αντί της ειδικής πλαστικής σύριγγας που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Όταν προσπάθησε να εκχύσει το υλικό αυτό στο δόντι της κοινωνικής λειτουργού απέτυχε και αναζήτησε άλλη σύριγγα από την βοηθό του και αφού δεν βρέθηκε, επιχείρησε να εκχύσει το υλικό στο δόντι με την ίδια μεταλλική σύριγγα.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος επιχείρησε για δεύτερη φορά την έκχυση, «χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα και χωρίς έστω να προειδοποιήσει την κοινωνική λειτουργό να κρατήσει κλειστούς τους οφθαλμούς της, με αποτέλεσμα το υλικό να έχει πήξει και να εκτοξευτεί με δύναμη και να εισέλθει στον αριστερό οφθαλμό της, προκαλώντας της σωματική βλάβη και συγκεκριμένα έγκαυμα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος».

Η Δικαιοσύνη απέδωσε στον οδοντίατρο αμέλεια, καθώς παρέλειψε να προβεί στις ενέργειες εκείνες οι οποίες θα είχαν αποτρέψει το ατυχές συμβάν, ενώ παράλληλα ποινικά καταδικάστηκε αμετάκλητα για σωματική βλάβη της κοινωνικής λειτουργού.

Αρχικά η κοινωνική λειτουργός διεκδικούσε το ποσό των 200.000 ευρώ από τον οδοντίατρο, αλλά τελικά της επιδικάστηκε το ποσό των 30.000 ευρώ.

Αποζημίωση 30.000 από οδοντίατρο για το τρομερό του ιατρικό λάθος – Yahoo Ειδήσεις Ελλάδα.

Σχόλιο: Θα μας τρελάνουν… Αν το υλικό «είχε πήξει» ΔΕΝ θα «εκτοξευόταν», θα έμενε στη θέση του, δηλ. μέσα στη σύριγγα, όση πίεση και αν δεχόταν. Και η διαφορά «μεταλλικής» (προφανώς εννοεί την carpule) και «πλαστικής» σύριγγας σε αυτή την περίπτωση είναι απλά ανύπαρκτη! Συγγνώμη, δηλαδή, αλλά έχοντας χρησιμοποιήσει μερικές χιλιάδες φορές  υδροξείδιο του ασβεστίου σε ριζικούς σωλήνες (σε «απονευρώσεις») ντεν τα καταλαβαίνω αυτά και ζητώ την βοήθεια του κοινού, δηλαδή των συναδέλφων οδοντιάτρων – καλυβίστας!

Advertisement