…Λαφαζάνης: Δεν υπάρχει σωτηρία μέσα στην Ευρωζώνη.
Στην προσπάθεια να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα, αρκετοί τσιμπάνε και άλλοι φασκελώνουν.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63913866
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
Τσίπρας: Καταστροφική μία έξοδος από την ευρωζώνη
Σοβαρά προβλήματα θα πυροδοτήσει η έξοδος μίας χώρας από την ευρωζώνη, όπως εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται από το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν και με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη;».
«Η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ θα έχει συνέχεια. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, τόσο στην ομιλία του, όσο και στις απαντήσεις σε ερωτήσεις συμμετεχόντων, αλλά και σε πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, αναφέρθηκε στις «εναλλακτικές λύσεις» που προτείνει το κόμμα του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τις θέσεις του για την «ευρωπαϊκή λύση» του δημόσιου χρέους, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το «τεράστιο πρόβλημα» της ανεργίας, για τη «λανθασμένη πολιτική» Μέρκελ-Σόιμπλε, για τον «καταστροφικό ρόλο» των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να φτιάξουμε νέες τράπεζες».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να τεθούν «κόκκινες γραμμές» έναντι της τρόικας, η οποία ακολουθεί ένα λανθασμένο πρόγραμμα, όπως επισήμανε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για «λογοδοσία» της τρόικας.
«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς» τόνισε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα. Σήμερα, η ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα: διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη».
«Καταστροφή και για την Ευρώπη μία έξοδος»
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος. Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση, θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν, αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την τρόικα, τόνισε ότι «γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας, στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικας. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα. Εάν κάποιος, όπως αναφέρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα», σημείωσε ο κ.Τσίπρας
Τη συζήτηση συντόνισε η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και στο πάνελ συμμετείχαν ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Λάντον Τόμας δημοσιογράφος της «Νιου Γιορκ Τάιμς» και ο Νόρμαν Μπίρνμπαουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν
Ο κ. Τσίπρας θα λάβει μέρος και σε σημερινό πάνελ, με θέμα: «Συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση».
Από την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στο συνέδριο ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης και ο καθηγητής Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
91 Σχόλια
Comments feed for this article
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:50 μμ
aftercrisis
Σαφής, όπως πάντα όταν μιλά εκτός Ελλάδος – το ίδιο και οι δικοί του (βλέπε περισυνές ομιλίες Τσιπρα στο Αμβούργο – Die Zeit, Σταθάκη, Μηλιό, Τσακαλώτο στο Βανκούβερ, Βερολίνο, Παρίσι κτλ).
Ομιλίες «φιλέτα».
Το πρόβλημα είναι που εντός Ελλάδος σερβίρουν κατιμάδες.
Δικό μας φταίξιμο είναι, των πολιτών. Κάποιων, πολλών πολιτών. Τους αρέσουν οι κατιμάδες. Και οι πολιτικοί το καταλαβαίνουν και πράττουν κατά το κομματικό συμφέρον τους
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:53 μμ
Ιωάννης
Περίεργο;
Αν αντικαταστήσει κανείς στο κείμενο το όνομα του κ. Τσίπρα από κάποιο άλλο, πχ εκείνο του κ. Βενιζέλου, ή ακόμη ακόμη και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να αντιληφθεί ουσιώδεις διαφορές…
Ίσως είναι η εξουσία, ή η διεκδίκηση της που τους κάνει να μοιάζουν…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:03 μμ
kapetanios
(εγώ σε είπα από τα προχθές ότι το ίδιο έργο(ευρω ή δραχμή) δεν θα παιχτεί αλλά εσύ δεν με ακούς, den με ακούς λέμεε 😉 )
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:11 μμ
Πάνος
Ιωάννη,
άκουσες ποτέ τον Βενιζέλο ή το Σαμαρά να μιλάνε για τον καταστροφικό ρόλο των τραπεζών και την ανάγκη για νέες τράπεζες ή για το ότι η τρόικα πρέπει να λογοδοτήσει σε εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και δη με «διευρυμένη και ισχυρή εντολή»;
Αν θέλεις πιο μπουμπουνιστές ρητορείες, για να ξεχωρίζεις τον Τσίπρα από τους Βεν- Σαμ, μπορείς να απεθυνθείς στον κ. Χάγιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:11 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε,
Οσο το 40% του στελεχικού δυναμικού έχει θέση την έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι σαφές ότι το σενάριο ευρώ ή δραχμή θα συνεχίσει να παίζει.
Επειδή οι δυο θέσεις είναι η μέρα με τη νύχτα, για να γίνει πιστευτός ο Τσίπρας πρέπει να τους δείξει την πόρτα της εξόδου. 🙂 Να πάνε στο ΚΚΕ που λέει τα ίδια. 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:19 μμ
Πάνος
Αντιθέτως, Ιωάννη, είναι διαβολικά ευφυής η συσχέτιση με τα λεγόμενα του σ. Παναγιώτη, που κάνει ο σχολιαστής στην εισαγωγή και στο αποπάνω σχόλιο, ως έμπειρος συριζολόγος 😉
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:24 μμ
kapetanios
σχο
η θέση τους για το ευρώ είναι ίδια με την δική μου –παναπει ότι όσο είμαι εγώ υπέρ της εξόδου άλλο τόσο είναι και αυτοί. 😉
Οι θέσεις δεν είναι μέρα με την νύχτα–η οπτική του ΝΔΣΟΚ τις εμφανίζει έτσι. Το «λόμπι της δραχμής» δεν είναι δική μας εφεύρεση αλλά των πολιτικών αντιπάλων στην αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν σε πολιτικό επίπεδο. Στον φόβο επένδυσαν –και τους βγήκε. Αυτήν την φορά ΔΕΝ θα τους βγει
(ετοιμάσου να μου την βγαίνεις ,ως αντιπολίτευση, από αριστερά σε λίγο καιρό 🙂 )
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:26 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:45 μμ
zeppos
Τσίφ: «Η Ελλάδα ποτέ δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη..»
Δηλαδή ρε σχο, εσύ τι κατάλαβες από την παραπάνω μεγαλειώδη χαζομάρα;
Ο τύπος είναι χαζός και ως τοιούτος λέει χαζομάρες, χωρίς φυσικά να γνωρίζει οτι λέει χαζομάρες… αλλοιώς δεν θα ήταν χαζός!
Επιπροσθέτως πιστεύει ακράδαντα – και δικαίως – οτι οι απανταχού χαζοί, τον ακούν και κουνάνε επιδοκιμαστικά την κεφαλή τους. Σου λέει αφού μας διαβεβαιώνει (!) οτι δεν πρόκειται να φύγουμε εθελοντικά και αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη διαδικασία εκδίωξης μιας χώρας από την ευρωζώνη, οτι και να κάνουμε θα το κάνουμε εσαεί χωρίς αντίκτυπο ΜΕΣΑ στην ευρωζώνη..
Απλό!
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:58 μμ
aftercrisis
Πρόβλημα δεν είναι πιά το «ευρώ ή δραχμη» – δεν παίζει, ξεπερασμένο (έχει δίκιο ο καπετανιος).
Το προγραμματικό είναι αυτο που είναι ξεκρέμαστο.
Όταν λές έξω αυτά – για συνεκτική πολιτική στην Ευρωζώνη, δεν είναι λογικά συνεκτικό να έρχεσαι μετά μέσα και να υπερασπίζεσαι τα μισθολογικά επιπεδα κάποιων επιλεγμένων ΔΕΚΟ, «άγαμες θυγατέρες», μεγαλοσυνταξιούχους, συνέχιση συντάξεων στα 50 ή άλλους προστατευμένους. Και να μη τρέχει στην πράξη κάστανο π.χ. για τα «μπλοκάκια» και τους λοιπούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Συνεκτικές πολιτικές και μάλιστα σε Ευρωπαικό επίπεδο, σημαίνει New New Deal, Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Το παλιό – η ταξική συμμαχία της ελίτ με επιλεγμένες μεσοαστικές ομάδες, μισθωτές ή ελευθεροεπαγγελματικές, πέθανε.
New New Deal σημαίνει ότι κάποιοι μέχρι τώρα προστατευμένοι θα χάσουν. Προς όφελος των συμπιεσμένων «κάτω πατωμάτων» της πυραμίδας και των επισφαλών.
Χωρίς συνεκτικές πολιτικές και New Deal η Ευρωζώνη θα διαλυθεί ολόκληρη σε αργό ρυθμό. Αυτό είναι το διακύβευμα και ευτυχώς το έχει εμπεδώσει ο Τσίπρας.
To μεμονωμένο Grexit (ή Spexit κτλ) είναι περσινά ξινά σταφύλια.
Το θέμα ειναι να σταματήσουν οι πολιτικαντισμοί και η διπλή γλώσσα – και είναι φανέρο ότι από μεριά Σαμαρομπέννυ δεν πρόκειται. Οπότε ο Τσίπρας έχει πλεονέκτημα, το θέμα είναι να τολμήσει…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:01 μμ
σχολιαστης
Ζέππο, εχω γράψει …πολλάκις την άποψή μου για τον εν λόγω Κομαντάντε. Δεν! 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:22 μμ
zeppos
Η «εθελοντική» έξοδος από την ευρωζώνη, είναι και παραείναι δυνατή, υπο τις προϋποθέσεις της συνεχούς αστάθειας και της μη τήρησης των δημοσιονομικών μας υποχρεώσεων.
Tο παραπάνω ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι έχοντες έστω και ελάχιστες ελπίδες οτι μπορεί να παίζει η ελλάς τον Τζον Γουέϊν χωρίς επεισόδια!!
Η πολιτική αστάθεια που ήλθε με την «καθαίρεση» ΓΑΠ, οι διπλές εκλογές και οι υποσχέσεις που ακούγονταν τότε το «ξεχασμένο» 2012 από όλους τους μνηστήρες, άλλοι για μια αναδιαπραγμάτευση, άλλοι για απαγκίστρωση και οι αντιμνημονιακοί για «σχίσιμο» του μνημονίου, ανάγκασε την ΕΕ να βάλει κάτω τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την δόνηση που θα ακολουθούσε. Το είχαν αποφασίσει και είχαν αρχίσει τις συζητησεις και τα σχέδια. Μαρτυρίες έγκυρες υπάρχουν..
Στις 16/5/2012 η Λαγκάρντ δήλωνε:
«Αναγκασμένο να εξετάσει σε τεχνικό επίπεδο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν αναθεωρήσεις ως προς τη στήριξη στην Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δημοσιονομικές της υποχρεώσεις.«
O Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, ένα από τα έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το Νοέμβριο του 2011, σε βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Morire di Austerita» («Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα»), αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ μέχρι το φθινόπωρο του 2012, μέχρι πριν ένα χρόνο δηλαδή, εξέταζε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πίστευε ακράδαντα, σύμφωνα με τον Σμάγκι, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει άμεσα από το κοινό νόμισμα. Όπως τονίζει στο βιβλίο του ο Σμάγκι, η Α. Μέρκελ άλλαξε στάση μόνο όταν πείστηκε πως μια ελληνική έξοδος θα είχε ολέθριες συνέπειες και έσπευσε να στηρίξει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Τώρα εγώ πιστεύω ακράδαντα, οτι ο «κρυφός» καϊμός του θίασου και ο φανερός της «αριστερής» σέχτας, είναι η έξοδος από την ΕΕ – ελπίζοντας οτι θα γίνει σεισμός και θα διαλυθεί – η επιστροφή στην απομόνωση της δραχμής με ευχέρεια εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος, ώστε προσωρινά να δείξει στο πόπολο οτι οι υποσχέσεις του για παροχές ήταν βάσιμες. Θα ρίξει όλες τις ευθύνες στην ‘ακαμπτη’ Μέρκελ και στα «τοκογλυφικά συφέροντα τα οποία ο λαός με την ψήφο του ποδοπάτησε..»
Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συνβεί στην έκταση που ονειρεύονται. Η άρνηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μη τήρηση των υποχρεώσεων του χρέους, θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα τη χώρα. Η έλλειψη τότε των πλέον αναγκαίων πόρων σε ευρώ για την αγορά απαραίτητων υλικών, θα αναγκάσει τους άμυαλους να γυρίσουν την χώρα δεκαετίες πίσω με εκθετικό πληθωρισμό.
Η ΕΕ θα ταρακουνηθεί αλλά θα συνεχίσει.. Εώς πότε;
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:32 μμ
σχολιαστης
Το ορέο Ζέππο είναι ότι δεν τους φτάνει σημαντική μείωση του χρέους, θέλουν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μαζί με ολόκληρη λίστα από άλλα καλούδια.
Θα ακούσουν βέβαια το αναμενόμενο ΤΣΕΑ, για το οποίο θα λέγαμε στα τέτοια μας αν δεν μας ενέπλεκαν όλους σε μια περιπέτεια καθαρά τυχοδιωκτική.
Και φυσικά τα περισσότερα στελέχη έχουν τα ίδια μυαλά με της αριστερής πλατφόρμας αλλά νομίζουν ότι με το να κάνουν τους …ευρωζωνιστές θα τσιμπίσει ο κόσμος και αφού έρθουν στην εξουσία ας προκύψει ότι θέλει. 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:52 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Πάντως ..παιδιά (Σχολιαστή και Ζέππο), στο Αμέρικα και δη στο Τέξας, άμα είσαι αντισυστημικός δεν πας και οι αμερικάνοι σε κάτι τέτοια δεν μασάνε, όχι ο …αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας νάσαι, ακόμη και κυβερνητικ΄λο στέλεχος μην σας πω και σημαίνον των ..τζι 20.
Που σημαίνει προφανώς δεν βρήκε τρούπα και τρούπωσε για να κάνει το κομμάτι του, τον κάλεσαν οι διoργανωτές ή κάποιοι που οι διοργανωτές τους ..ακούνε 😉 .
Από εδώ και πέρα εναπόκειται στην ..φαντασία σας το γιατί.
Εγώ πάντως αρνούμαι να ενστερνιστώ απόψεις σαν αυτές που λέγανε για τον ΓΑΠ ότι βρήκαν μαλάκα διάφορα λόμπυ της πέραν του ατλαντικου εσπερίας για να τον χρησιμοποιήσουν και να κάνουν την ΕΕ κούγκι 😉
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:06 μμ
zeppos
Οι μαλάκες αναγνώστη, έχουν εύκολη την φράση «μαλάκας» για όλους.. Αυτοί που συνεχίζουν νακαλούν τον ΓΑΠ στα φόρα των ουσαίων, ασφαλώς δεν την λένε με τόση ευκολία..
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:13 μμ
Πάνος
Αφιερωμένο στο ζέπο: ο Ανδρέας για την ΕΕ, στα 1995. Πέρα από την αφορμή, οι διαπιστώσεις για το «διευθυντήριο» είναι πολύ πιο προχωρημένες από αυτές που ακούγονται σήμερα.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:15 μμ
karampas
to ευρω εννταφιαζει τις ευρωαικες οικονομιες και τους γερμανους κατακτητες ακομα,Οι γερμανοι κανιβαλιζουν ολες τις αλλες οικονομιες για να σωθουν.Η μονη λυση για να σταματησει η γενοκτονια του ελληνικου λαου ειναι η μονομερη διαγραφη ολου του χρεους η εκδοση εθνικου νομισματος για τη χρηματοδοτηση των επενδυσεων και η αππαλλοτριωση των πλουσιων.Ολα αυτα που λενε και κανουν οι συριζαιοι ειναι καραμπινατες προδοσιες που στηνερχομενη εξεγερση θα τιμωρηθουν πολυ σκληρα οπως και οι προδοτες της νδπασοκ
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:17 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ζέππο το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε ο ΓΑΠ, ούτε ο Τσίπρας και τη γνώμη μου στην είπα όχι τώρα από τότε, δηλαδή θεωρώ αστεία τη θεωρία ότι τα αμερικάνικα λόμπι για να διαλύσουν το Ευρώ χρησιμοποίησαν τον ΓΑΠ είτε ηθελημένα (που είναι χοντρό να λέγεται)είτε αθέλητα.
Γενικά με τη συνομωσιολογία και δη την ..ναίφ δεν τα πάω καλά.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Τσίπρας, όπως και ο ΓΑΠ όταν καλούνται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ως ομιλητές, αυτό δεν γίνεται απλώς διότι νομίζουν οι οργανωτές ότι ..θα μαζέψουν κόσμο.
Ισχύει βέβαια ότι υπάρχει και το κίνητρο της δημοσιότητας, το χοτ της περιόδου κλπ, αλλά θεωρώ αστείο να πιστεύουμε ότι πας Αμερική επειδή απλώς τους βρήκες μπόσικους και προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία θα περάσεις ..αντισυστημική ατζέντα.
Άλλωστε και με το Λεβί και συνεπώς με το Κολούμπια, το LSoE και τα ρέστα υπάρχει μια συσχέτιση και με το εν λόγω οικοσύστημα σχετίζονται αμφότεροι.
Δεν θέλω να πω οτι υπάρχει κάτι ύποπτο, το αντίθετο, αλλά δες και εσύ (και ο Σχολιαστής), αλλά και οι των ΜΜΕ ότι δεν στέκει να λέμε ότι τον καλέσανε γιατί δεν ξέρανε τι είναι ή τον θεωρούν ..καρνάβαλο και τον καλέσανε για διασκέδαση.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:18 μμ
zeppos
Nα πω φχαριστώ για την αφιέρωση;
Θα το πω..
Φχαριστώ!
Πέραν αυτού, ο μέγας ΑΝΤΡΕΑΣ δεν κοπιάρετε γιατρέ..
Μην ασελγείς!
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:25 μμ
σχολιαστης
Αναγνώστη, η Αμερική δεν είναι …χαλιφάτο. Κάθε πικραμένος ή μη μπορεί να πάει και να πει τις απόψεις του. Δεν νομίζω να είπα για καρναβάλι. 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:27 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Η μεγάλη διαφορά νομίζω ότι είναι ότι ο Αντρέας απευθύνθηκε και πήρε μαζί του για ..να καβαλήσει το κύμα στρώματα που έβγαιναν από το περιθώριο για να μπουν στο σαλόνι και ότι η όλη αφήγησή του αφορούσε το μέλλον τους.
Ο Αλέξης απευθύνεται σε στρώματα που φεύγουν από το προσκήνιο και πηγαίνουν στο περιθώριο, η δε αφήγησή του δεν έχει κάτι για το μέλλον.
Αυτό είναι και το κουμπί, διότι κατά τα άλλα ακόμη και αν λαϊκίζουν και οι 2 , ο λαϊκισμός είναι μέσο (κακό ίσως και ..απορρπιπτέο, αλλά μέσο) και όσοι μένουν σε αυτό χάνουν τη μεγάλη εικόνα που είναι το παραπάνω, ήτοι η Πολιτική.
Το στοίχημα για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό, βέβαια δεν είναι εύκολο, αλλά αν παραμείνουν στις αφηγήσεις που αφορούσαν τη διαβίωση των στρωμάτων με βάση τα μοντέλα ανάπτυξης του παρελθόντος (τους, αλλά .και γενικότερα) το κοπιάρισμα θα καταλήξει σε αυτό που λέγανε οι ..κλασσικοι, τη δεύτερη φορά η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κωμωδία και τέτοια
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:33 μμ
δεξιος
Εαν δεις τα οσα λεει o Aνδρέας στο βίντεο, λεει οτι υπαρχει Διευθυντηριο κτλ,δεν θα υπολογιζονται οι εθνικες κυβερνησεις κ.α. αλλά μετα λεει οτι δεν υπαρχει άλλος δρόμος.
Τι θα πει ομως δεν υπαρχει άλλος δρόμος;Φυσικα και υπαρχει.Η Αγγλια δεν μπηκε στην ευρωζωνη.Στη γειτονια μας οι δυο εχθροι για τους οποιους μιλαει,τα Σκοπια και η Τουρκια δεν ειναι καν στην ΕΕ.Υπαρχουν ομως, και η Τουρκια παει πάρα πολυ καλα.Δεν ειναι στην ΕΕ αλλά ειναι στους G20.
Εκεινο φυσικα που εννοει ειναι οτι δεν υπαρχει άλλος δρόμος για την πολιτικη που καθιερωσε αυτος,την πολιτικη του ζειν με δανεια και λεφτα των Ευρωπαιων με εκβιασμους βασισμενους στη στρατηγικη θεση της χωρας.Γιατι περα και εξω απο την ΕΕ υπαρχει ασφαλως η παγκοσμια αγορα και για οσους δεν μπορουν να σταθουν συναλλαγματικα εκει το ΔΝΤ οποτε πραγματι θα τελειωνε το ΠΑΣΟΚ οπως τελειωσε και τωρα γιατι θα αποδεικνυοταν απο τοτε το παραμυθι που πουλησε.
Οπότε εάν ο Τσίπρας προκαλέσει τις καταστροφές που προβλέπει ο σχολιαστής θα μας τελειώσει με τον ίδιο τρόπο και η αριστερά και ο ελληνικός λαός θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα μετά από δεκαετίες.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:33 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Καλά πάρε καναν …ντελινκε (κανονικό) και τράβα μαζί του να πει τις απόψεις του και μάλιστα να τους κάνετε και έκπληξη μην ενημερώσετε πριν και άμα δε σε δούμε το βράδυ στις ειδήσεις, μου λες 🙂
Οι Αμερικάνοι πολίτες φυσικά και βρίσκουν βήμα να λένε τις απόψεις τους και μπορεί να μη τρέχει και τίποτα (εκτός αν είναι σε φάση που είναι ..καβάλα οι της θρησκευτικής δεξιάς, αν και πάλι), ευρωπαίος όμως ή από ..αλλαχού, όχι δεν πάει άμα δεν τον εγκρίνουνε (όχι τις απόψεις του, ότι δεν υπάρχει θέμα με την είσοδό του), αλλά ούτε βίζα δεν παίρνει.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:38 μμ
Πάνος
Τι «ασελγώ» βρε ζέπο; Γιατί αντιδράς λες και τσίμπησε μύγα; 😉
Ήθελα να δείξω ότι ήδη από το 1995 υπήρχε ξεκάθαρα διατυπωμένη η άποψη για το «διευθυντήριο» και την τζάμπα (= χωρίς αντίκρυσμα) απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Το ότι το είχε διατυπώσει με τέτοια σαφήνεια ο Ανδρέας ήταν η σύνδεση με τα δικά σου σχόλια, για το σήμερα.
Δατς όλ – χαλάρωσε 😉
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:45 μμ
zeppos
Στρατούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και θα δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρωζώνη, «
Μάλλον έχει πέσει γραμμή στον θίασο να ξετρομάξουν τους «νυκοκυραίους»..
Να δούμε τι θα ακολουθήσει..
Πολύ χαλαρός είμαι γιατρέ..
Η «συμβουλή» ήταν φιλική και για το «οι διαπιστώσεις για το “διευθυντήριο” είναι πολύ πιο προχωρημένες από αυτές που ακούγονται σήμερα. «
Το διευθυντήριο ήταν από τότε φανερό και η επιλογή για μάχη για την αλλαγή των κανόνων της ΕΕ ΕΓΙΝΕ με σχετική επιτυχία. Τότε όμως η χώρα ανέβαινε ομαδικώς..
Σήμερα ακούγονται σάχλες χωρίς ουσία..
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:46 μμ
papoylis
Πράγματι 😉
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:47 μμ
σχολιαστης
Αμα είσαι ηγέτης αναλαμβάνει η διπλωματία να εγγυηθεί ότι δεν θα σε μπουζουριάσουνε σαν τον Βένο. 🙂
Εκτός αν στην έχουνε στημένη και την πάθεις σαν τον Ντομινικ. 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:47 μμ
karampas
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5797.html
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:48 μμ
Πάνος
δεξιέ,
η Τουρκία δεν γίνεται δεκτή στην ΕΕ (όχι πως δεν θα ήθελε) και η ΠΓΔΜ είναι ακόμα κράτος-παρίας, παρ’ όλο που τα κριτήρια χαλάρωσαν πολύ. Η Αγγλία δεν, γιατί έχει μια ειδική σχέση, που της επιτρέπει να μην.
Ο Ανδρέας έκανε μια πολιτική διαπίστωση – ξυράφι. Σε μια εποχή εντελώς διαφορετική βέβαια, αλλά δεν υπάρχει λόγος να την υποτιμάμε.
Ότι η δεξιά (μια μεγάλη μερίδα της) προτιμούσε και προτιμάει να μην είναι η χώρα στην ΕΕ, είναι πασίγνωστο και παμπάλαιο.
Αλλά ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας (η συμμετοχή στην ΕΕ) εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Η καθαρόαιμη δεξιά παραμένει πολιτικά περιθωριακή, σε αυτό το κομβικό ζήτημα, παρέα με τον Λαφαζάνη και τον Κουτσούμπα.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:51 μμ
karampas
koiνη εκδηλωση επαμ δεν πληρωνω δηκι αριστερο ρευμα στριζα για δημιουργια μετωπου εναντια στην εοκ ευρω και υπερ της διαγραφης του χρεους και εκδοσης εθνικου νομισματος.Ισως εχουμε εξελιξεις.Η αληθεια ειναι οτι το μισος και η οργη περισσευει και οι πηγαδες ειναι κοντα.Ειναι τελευταια ευκαιρια στους ευρωδουλους κατ εμε Λαφαζανηδες να διασπασουν το συριζα και να πανε με το λαο ενω τωρα ειναι με τους τραπεζιτες
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:59 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Για να είμαστε και δίκαιοι πρώτος το διατύπωσε ορθά κοφτά ο Καραμανλής (ανήκωμεν εις την Δύσιν) και μάλιστα το επέβαλλε και στους δικούς του ..εθνοκεντρικούς (κιχ δεν έβγαλαν) και στους γύρω, εκμεταλλευόμενος φυσικά τα πλεονεκτήματα του στο έπακρο.
Επίσης ανέλαβε και να ..τελειώσει τη δουλειά, ώστε και οι επόμενοι να μην έχουν και μεγάλους πειρασμούς.
Φυσικά αυτό δεν αναιρεί αυτό που λές Πάνο για τον Αντρέα, ίσα ίσα νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται, θα πρόσθετα δε ότι είχε την οξύνοια και την πολιτική επάρκεια να κάνει πενηνταράκια τα πλεονεκτήματα και να τα «προσφέρει» απτά στα στρώματα στα οποία απευθυνόταν, συνδέοντάς τα με συγκεκριμένα πολιτικά αιτήματα (αγρότες, εργαζόμενοι κλπ).
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:18 μμ
karampas
μολις τωρα ο γραμματεαςτου επαμ και πανσοφος ηγετης δημητρης καζακης ειπε στην εκπομπη του οτι ολους τους ευρωδουλους συριζαιους θα τους περασουμε κονσερβοκουτι στον τριτο γυρο που ερχεται οπου ναναι θα ανεβασω και το βιντεο α ακουσουν νε τα αυτια τους οι απιστοι θωμαδες
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:25 μμ
papoylis
Αυτά να τα πεις στο σχο που νομίζει ότι κονσερβοκούτι κρατάνε οι συριζαίοι 🙂
Έλα μουνί στο τόπο σου … 😆
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:42 μμ
karampas
το ευρωβαρομετρο βρηκε οτι το 60 τοισ εκατο των ραγιαδων ειναι κατα του ευρω και της εοκ ο τσιπρας ειπε οτι δε θα επιτρεψουμε τη χωρα να φυγει απο το ευρω.Οσοι ειναι σε αυτο το κομα και με αυτον τον ηγετη να ξερουν τι γινεται και τι ερχεται.Η μονη λυση για τους τιμιους λαικους αγωνιστες του συριζα ειναι να διασπασουν το προδοτικο αυτο κομμα,γιαυτους δηλαδη που το 84 φωναζαμε στις πορειες εικ και νατο το ιδιο συνδικατο
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:43 μμ
karampas
εοκ και νατο
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:43 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Παπούλη νομίζω ότι πρέπει πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα πρέπει να εάν ο πάνσοφος λέγοντας «ολους τους ευρωδουλους συριζαιους» εννοεί όλους τους Συριζαίους που είναι ευρώδουλοι, δηλαδή ταυτίζεται ο χαρακτηρισμός με την ιδιότητα του συριζαίου, ή όσους από τους συριζαίους είναι ευρώδουλοι.
Εδώ ανοίγονται προοπτικές για συμμαχίες με τους μη ευρώδουλους συσριζαίους και μάλστα συγκεκριμένες με ξεκάθαρους και ορατούς στόχους (να σφάξουνε ομού τους ευρώδουλους με κονσερβοκούτια στον ..τρίτο γύρο).
ΥΓ Και μιά ..χρηστική 🙂 ερώτηση Πού κάνει εκπομπή ο Καζάκης, κάθε πότε, είναι πανελλαδικής εμβέλειας το κανάλι ;;
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:47 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Μπα μάλλον όλους ευρώδουλους τους θεωρούν από ότι κατάλαβα μετά την τελευταία παρέμβαση του Καράμπα, οπότε καλώς διέγνωσε ο Παπούλης.
Άρα.
Τα βλέπεις Σχολιαστή που δεν είναι οι Συριζαίοι αυτοί ποι κρατάνε κονσερβοκούτια;; 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:55 μμ
karampas
ευρωδουλοι συριζαιοι ειναι αυτοι που δε διασπουν το συριζα αλλα αντιθετα μενοντας στο κομμα αυτο το ενισχυουν μαζευονταςψηφους απο ολες τις μεριες και κοροιδευουντας τους αγνους λαικους αγωνιστεςhttps://www.youtube.com/watch?v=vmVE6o4lTUY εδω ειναι η προηγουμενη εκπομπη του πανσοφου ηγετη που ο θεος να μας κοβει εμας χρονια και να του δινει αυτουνου μερες
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:13 μμ
aftercrisis
Δεν τον βλέπω λειτουργικό τον τρόπο συζήτησης. Ανδρέας 1995, Διευθυντήρια, ΓΑΠ 2009, ακόμη και οι παπαριές που άκουγε γύρω ο καημένος ο Μπίνι Σμάγκι το φθινόπωρο του 2011 (ήταν αντίθετος με το βλακώδες PSI του Ντωβίλ), είναι προηγούμενο κεφάλαιο του μυθιστορήματος.
Με αυτά δεν υπάρχει καμμιά προοπτική, πλήν του «μάνα θα πάω στα καράβια».
Δυστυχώς, και ο Τσίπρας όταν μιλά εντός συνορων, χρησιμοποιεί αυτά τα συμφραζόμενα. Έξω όμως μιλά για το τώρα και το αύριο. Τελικά όλα είναι θέμα πελατείας που δεν ενδιαφέρεται για τα ενημερωμένα προιόντα.
‘Εχουμε κολλησει ως δημόσιος διάλογος στον Παπανδρέα, μικρό και μεγάλο, ώρα είναι να ξαναθυμηθούμε και τις ταρζανιές της ΠΟΛΑΝ το 1993…Εξ ού και ο σκληρος διπολισμός ρετρό-μαιμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτος μετρά μόνον εντός Ελλάδος, έξω έχουν καταλάβει ότι είναι θεατρική παράσταση για κοινό χωρίς θεατρική παιδεία
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:19 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Τι ακριβώς είπε για το τώρα και το αύριο ..έξω ο Τσίπρας που δεν το είπε και εδώ;;
Εντάξει όχι υποχρεωτικά ακριβώς, έστω στο περίπου
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:21 μμ
σχολιαστης
Αναγνώστη, αυτή τη μαλακία με τα κονσερβοκούτια ουδέποτε την έχω πει. Απλώς λέω ότι τους βρίσκω εντελώς, μα εντελώς … 🙂
Αλλοι τους βρίσκουν εξαιρετικούς. Κανένα πρόβλημα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:22 μμ
aftercrisis
Γιατί στο Ώστιν, Τέξας ο Αλέξιος και όχι π.χ. στο Μοντγκόμερυ, Αλαμπάμα;
Κανένα μυστήριο, τα πράματα είναι απλά.
Στο Ώστιν διδάσκει ο Γκάλμπρειθ υιός (από μεγάλη οικογένεια με πανεπιστημιακή παράδοση) και επισκέπτης καθηγητής είναι ο Βαρούφ. Οι μεγάλες φιλίες μετρούν και στις ΗΠΑ.
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/08/james-kenneth-galbraith-nachdenkseiten.html
Άλλωστε πήγε και στο Κολούμπια, πέρισυ στο ινστιτούτο Bucerius της «Zeit» (Αμβούργο, κουμάντο κάνει ο γέρο Χέλμουτ Σμίτ), ο Σταθάκης με τον Μηλιό στο Βαμούβερ στην «έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Νιάρχου»…
Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο, οι Αμερικάνοι δεν έχουν τα ταμπού που έχουμε στην Ελλάδα.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:24 μμ
aftercrisis
Είπε ποτέ εδώ «η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη».
Κυρίως το «δεν θα το κάνει».
Δεν θυμάμαι να το είπε, ίσως μου διαφεύγει, φωτίστε με…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:26 μμ
karampas
https://www.youtube.com/watch?v=27cbaavxRHI εδω ειναι το πρωτο μερος στο δευτερο μιλαει για τα κονσερβοκουτια που θα περασουν οι φιλοι του ευρω συριζαιοι.Ο τριτος γυρος θα ειναι ο τελικος που λεγαμε στο πανεπιστημιο και το ειπε και ο πανσοφος γενικος γραμματεας που ο θεος να του δινει χρονια…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:30 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Άρα συμφωνείτε με τον Παπούλη, δεν κρατάνε οι συριζαίοι κονσερβοκούτια και ότι τους βρίσκεται και οι 2 ..κάπως (δεν είναι της στιγμής η σηματοδότηση αυτού του κάπως), πράγμα που με χαροποιεί ιδιετέρως έστω και αν για την τακτική σύμπτωση των απόψεών σας καταλύτης είναι ο …Καζάκης 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:35 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Το ζουμί aftercrisis είναι στο εθελοντικά.
¨Οταν αναφερόταν εδώ στο ζήτημα με τα περίφημα επιχειρήματα για τα …πυρηνικά όπλα ( εμείς δεν φεύγουμε ..από μόνοι μας, εθελοντικά δηλαδή, από την άλλη δεν σας πληρώνουμε καθότι με μια ..τροπολογία θα καταργήσουμε τη δανειακή σύμβαση και άμα μας διώξετε θα καταστραφείτε) το ίδιο πρακτικά έλεγε.
Αμ έτσι δεν θα γίνουμε ..λειτουργικοί 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:37 μμ
sissa ben dahir
Ο σαμαρας ειπε σημερα ότι άμα βγει στις εκλογες ο συριζας, θα εκδιωχθουμε απο το wi-fi και θα γυρισουμε στην 56Κ dial-up συνδεση.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:40 μμ
karampas
συριζα και κκε πρεπει να παρουν απο 5 υπουργεια σε αυτη την κυβερνηση για τη στηριξη που δινουν στην κυβερνηση στους δανειστες και στους γενοκτονους του ελληνικου λαου.Ζουμε ενα νεο 1989 απλα ειναι ανευ χαρτοφυλακιου οι υπουργοι του συριζα και του κκε.Ολη αυτη η προπαγανδα υπερ του ευρω της εοκ των τοκογλυφων των κατοχικων δυναμεων πρεπει να ανταμοιφθει και με υπουργεια
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:46 μμ
aftercrisis
Αναγνώστης
Εν μέρει έχεις δίκιο, αλλά που δίνεται έμφαση διαφέρει εντελώς. Είναι μόνον ρητορική η διαφορά;
Στο σχόλιο 7.33 αδικείς τους Αμερικανούς.
Ιδού, βιβλίο της Ζάρα Βάγκενκνεχτ των linke, σε Αμερικανική έκδοση απο το εκδοτικό του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
http://press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/L/bo16901001.html
Ψάχνω link με το video της παρουσίασης που έκανε επί τόπου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου η Βάγκενκνεχτ – σημειωτέον, όχι μόνον είναι ηγετική προσωπικότητα των Linke αλλά και Γερμανο- Ιρανικής καταγωγής (έχει μητέρα Ιρανή και Γερμανό πατέρα). Άστα να πάνε στο διάολο δηλαδή για τους Αμερικάνους, Γερμανίδα και Ιρανή…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:54 μμ
aftercrisis
Εκτός θέματος αλλά ολίγον εντός:
Sahra Wagenknecht : The Limits of Choice – Saving Decisions and Basic Needs in Developed Countries
Είναι βιβλίο – συγκριτική μελέτη ΗΠΑ και Γερμανίας, ως προς τις καταναλωτικές νοοτροπίες και τις μακρο-οικονομικές τάσεις.
Ακαδημαικό και στρυφνό, αλλά το θέμα «καίει» διεθνοπολιτικά και είναι επίκαιρο: Οι Γερμανοί καταλογίζουν στους Αμερικανούς σπάταλη καταναλωτική νοοτροπία που υπερχρεώνει, οι Αμερικανοί απαντούν ότι οι Γερμανοί είναι σπαγγοραμμένοι και τα πλεονάσματά τους βυθίζουν τον κόσμο σε ύφεση…
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:59 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ακριβώς ρητορική μπορεί να μην είναι (η διαφορά) αλλά επί της ουσίας το στόρυ είναι το ίδιο και το κυριότερο η ατζέντα, αν δηλαδή αφορά το μέλλον ή όχι, επίσης.
Δεν ξέρω αν αδίκησα τους Αμερικάνους, αυτό που ήθελα να πω δεν είναι ότι όποιος είναι αριστερός δεν μπορεί να πάει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή ότι η λογοκρισία στις απόψεις είναι το χαρακτηριστικό των ΗΠΑ (αν είπα αυτό όντως θα τους αδικούσα), αλλά ότι για να πάει κάποιος εκεί και να εκθέσει τις απόψεις του, είναι ενήμεροι και έχουν συμφωνήσει.
Εν προκειμένω ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να πάει έτσι γενικώς, ούτε τώρα, ούτε τις άλλες φορές που πήγε, καθότι δεν είναι η πρώτη 😉 .
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:16 μμ
σχολιαστης
Δηλαδή ο σ. Παναγιώτης που έχει σαφώς πιο καθαρή πολιτική για αποδέσμευση από Ευρωζώνη και ευρωατλαντικούς μηχανισμούς δεν θα μπορούσε να πάει να τα πει στο Αμέρικα; 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:30 μμ
δεξιος
Σήμερα στην εκπομπή του Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ ήταν η γνωστή κουστωδία που ελεεινολογούσε το μνημόνιο,την τρόικα,τα «κοινωνικά οικονομικά ερείπια» και τα παρόμοια και καλούν τον Καρατζαφέρη που τάχθηκε υπέρ της δραχμής.Πάγωσαν όλοι και ρωτούσαν πως και γιατί.
Είναι φανερό τους λέει,ή το σπίτι σας θα κρατήσετε χωρίς φόρο ή το ευρω.Και τα δύο δεν γίνεται.
Θα είναι καταστροφή απαντούν με μια φωνή.Ε,τότε τι προτείνετε ,τους ανταπαντά.Να κάνει η Γερμανία αυτό,να κάνει η ΕΕ το άλλο,τα γνωστά.
Δεν τα κάνει,εμείς τι κάνουμε και εκεί σταμάτησε η συζήτηση.
Λοιπόν αυτά του Ανδρέα από το 1995 είναι της ιδίας φύσεως : εάν δεν του άρεσε το Διευθυντήριο να έφευγε από την ΕΕ.Αλλά δεν άκουσα π.χ. τη Δανία να έχει πρόβλημα με το Διευθυντήριο.
Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μετατραπεί σε συνδικαλιστές που διεκδικούν λεφτά από τους ξένους.
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:30 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Άμα τον καλούσανε τα λόμπυ που θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή σταθερότητα γενικότερα, βεβαίως θα μπορούσε και μάλιστα μέχρι και τον Νταβανέλλο θα μπορούσε να πάρει ως ..ασίσταντ 🙂
Σου μπαίνουνε ιδέες βλέπω για τουρισμό και μάλσιτα με εξασφαλισμένη καλοπέραση 🙂
5 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:46 μμ
aftercrisis
Μη ξεχνάμε το βασικό:
Όσο δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν πληρώνουμε κανένα χρωστούμενο ή τόκο με δικά μας λεφτά (δηλαδή λεφτά που βγήκαν στην Ελλάδα, απο εργασία δική μας).
Πληρώνουμε τα παλιά χρέη και τους τόκους με νέο δανεισμό, σχεδόν αποκλειστικά διακρατικό από το 2011 (πλήν εντόκων γραμματίων – μικροποσότητες).
Δηλαδή τα παλιά χρέη αναχρηματοδοτούνται με νέο, διαφορετικό χρέος. Τα εξοφλούν για λογαρισμό μας οι Μηχανισμοί, με ρευστό ή εγγυήσεις άλλων Ευρωπαίων (κυρίως) φορολογουμένων. Και δεσμευόμαστε να εξοφλησουμε τους τελευταίους στο μέλλον, με τη γνωστή περίοδο χάριτος (ούτε τόκοι) και μέσο χρόνο αποπληρωμής 20 – 25 χρόνια, με μέσο επιτόκιο 2 – 2,5 %.
Λογαριάζω εδώ μονο το νέο δανεισμό Δημοσίου προς Δημόσιο (που περιλαμβάνει προς το παρόν και τις ανακεφαλαιοποιήσςις τραπεζών – 60 δις). Υπάρχει και το συσσωρευμένο ELA, δηλ. δανεισμός ΕΚΤ προς ιδιωτικές τράπεζες – άλλα 50 – 100 δις.
Απο τα 340 δις ολικού Δημόσιου χρέους, γύρω στα 270 είναι ήδη διακρατικό και αυξάνει καθώς λήγουν παλιά ομόλογα.
Η μόνη περίοδος που – ενδεχομένως – πληρώναμε μέρος του παλιού χρέους με δικά μας λεφτά ήταν όταν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα (1991 – 2003).
Είναι σαφές τι σημαίνει διαγραφή ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ του διακρατικού χρέους;
Τι σημαίνει να λές «τοκογλύφοι» και «δωσίλογοι’ για τους διακρατικούς δανειστές, όταν στη δεκαετια του 1980 δανειζόμασταν απο τις αγορες με επιτόκια 20 %; Όταν την άνοιξη του 2009 βγήκε το ομόλογο – jumbo, 27 δις και τριετές παρακαλώ, που επρεπε να αποπληρωθεί το 2012;
Με επιτόκιο λίγο κάτω απο 6 %…
Άν είναι να μιλήσουμε για το ωραίο παρελθόν της αφθονίας, του ΑΓΠ ή όποιου άλλου να μιλήσουμε, αλλά βγαίνουν κέρατα.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:19 πμ
kapetanios
after
δεν μπορώ να διαβάζω από σένα τέτοια πράγματα! Τι παναπει δανειζόμασταν στην δεκαετία του 80 με 20% –όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25%? Παναπει ότι δανειζόμασταν με επιτόκια **χαμηλότερα** από απ τα σημερινά–αυτό παναπει
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:35 πμ
aftercrisis
Καπετάνιε, η γνώμη μου για την εποχή πληθωρισμού:
άν ήταν κάποιος έμπορος ή βιομήχανος ή ελευθεροεπεγγελματίας και μπορούσε να μετακυλίει τον πληθωρισμό στην τιμή του προιόντος ή υπηρεσίας που πουλούσε, δανειζόταν και έβγαζε τοτε φυσικά πολύ κέρδος. Αλλά δεν έχανε η τράπεζα, ούτε ο δανειστής της τράπεζας (δηλαδή τράπεζα εκτός Ελλάδος): Ξέρεις ποιός το έχανε: Το Δημόσιο, που υποφορολογούσε τον κερδοσκόπο του πληθωρισμού και ο συνήθης εργαζόμενος, που ποτέ δεν έπαιρνε αύξηση εφάμιλλη του πληθωρισμού (η «τιμαριθμική» ήταν στην πράκη μόνον για το Δημόσιο και την εργατική αριστοκρατία).
Η πληθωριστική εποχή έχτισε τεράστιες περιουσίες (τις βλέπουμε σήμερα, βλέπουμε και τι λίπος καίγεται). Και απο την άλλη ρήμαξε το δημόσιο – δανειζόταν μεν κάτω του πληθωρισμού, αλλά με την υποφορολόγηση αναγκαζόταν να δανείζεται όλο και περισσότερο.
Η καμπύλη χρέος/ΑΕΠ είναι τρελά ανοδική σε όλη την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού (1980 – 1995). Γινεται flat μόνον όταν έπεσε ο πληθωρισμός.
Συμπέρασμα: Απο τους ψηλούς πληθωρισμούς επωφελήθηκε μόνον η αστική τάξη και τα ανώτερα μεσοστρώματα (ελευθεροεπαγγελματικά ή προστετευμένοι υψηλόμισθοι) . Οι συνήθεις εργαζόμενοι και ιδίως το Δημόσιο, καταστράφηκαν
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:46 πμ
aftercrisis
Δια του λόγου το αληθές δες την καμπύλη του χρέους προς ΑΕΠ στην περίοδο 1970 -2010.
Η εποχή του ψηλού πληθωρισμού 1980 – 1995 ήταν απολύτως καταστροφική.
Το μέσο κόστος δανεισμού είχε peak το 1993-94, λίγο πάνω απο 12 %.
Ο πληθωρισμός δεν βοήθησε καθόλου – το αντίθετο. Με ψηλά επιτόκια, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ έφυγε στον ουρανό.
Έτσι «κάηκε» ο Μητσοτάκης.
Κάπου εκεί άρχισαν να πέφτουν τα επιτόκια, βγήκε για 10 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα (μετά απο πολύ καιρό), αλλά λόγω υποφορολόγησης συνέχισαν να ανεβάζουν το δανεισμό, δεν έγινε απόσβεση του χρέους και ύστερα από το 2008 ήρθαν οι μέλισσες…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:47 πμ
aftercrisis
http://e-roosters.blogspot.gr/2010/09/blog-post_27.html
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/02/1960-2011.html
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:50 πμ
aftercrisis
http://e-roosters.blogspot.gr/2010/09/blog-post_27.html
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:10 πμ
kapetanios
σ αυτά που λες **συμφωνούμε** αλλά είναι άλλο πράγμα να δημιουργούμε εντυπώσεις με τα «μεγάλα επιτόκια» κι άλλο να προσπαθούμε να βρούμε την πραγματική αιτία της αύξησης του χρέους σε μια φορολογική ή (θετική/αρνητική)αναπτυξιακή πολιτική– αφήνοντας φυσικά στην άκρη τις παπαρδέλες του rooster (τι τις ήθελες!) που ο μόνος του καημός ήταν νααα δικαιολογήσει την πολιτική Μητσοτάκη 🙂
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:26 πμ
aftercrisis
Τον rooster για τα διαγράμματα – τα είχε όλα μαζί, είναι πολύ εποπτικά.
Η ερμηνεία του είναι αντιφατική – φυσικά δεν έκανε αντικυκλική πολιτική ο Μητσοτάκης, υποφορολόγηση έκανε, γι αυτό δανειζόταν με αυτόν το ρυθμό…
Το πρωτογενές πλεόνασμα πάει στράφι, άν συνεχίσεις να δανείζεσαι σαν παρανοικός. Άν είναι δική σου επιχείρηση και όχι κράτος, τη λυπάσαι και δεν δεν το κάνεις αυτό
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:57 πμ
δεξιος
Το σωστό που λένε στο rooster είναι ότι τα επιτόκια έπεσαν μετά το 95 γιατί οι αγορές πίστεψαν ότι η Ελλάδα θα μπεί στην ευρωζώνη και άρα ήσαν ασφαλείς οι επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα – που αποδείχθηκε το 2012 ότι δεν ήταν.
Εάν δεν υπήρχε η προοπτική της ευρωζώνης το ΔΝΤ θα το αντιμετώπιζε ο κύριος στο βίντεο που μιλάει για Διευθυντήριο ή ο Σημίτης ενώ έτσι η Ελλάδα πήρε παράταση για 15 χρόνια.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:11 πμ
papoylis
Δεν ήθελα να παρέμβω επί της ουσίας στη συζήτηση αλλά επιτέλους βρέθηκε ο πάντα επιμελής αφτεράς να σας πληροφορήσει γιατί και πως προέκυψε η πρόσκληση του Τσιπρόπουλου στο εκεί συνέδριο. Θα μπορούσα να προσθέσω αρκετά για το LBJ αλλά μάλλον δεν χρειάζεται.
Αναγνώστα
ο εν λόγω ήρωας του λαϊκού αγώνα θα μπορούσε να είναι ένας εξαίρετος χιουμορίστας. Η διάρθρωση του λόγου του αλλά και το περιεχόμενο λειτουργούν και με αυτό το τρόπο , αρκεί να έχει κανείς τη καλή διάθεση. 😉
Σίσσε ++++++ 33.6 dial up lines for everybody 🙂
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:30 πμ
δεξιος
Ο Πάγκαλος σε ρόλο απατημένου συζύγου.
http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8227.html
αν είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό θα περάσει μέσα στις επαφές μου και θα πάω στο Τέξας με συνομιλητές μου αυτούς που έγλυφαν πριν τον Παπανδρέου, τον Γκάλμπρεϊθ και τον Πάρκερ, και που τους φώναζε για ψύλλου πήδημα να πουν την άποψή τους και τώρα είναι δικοί μου. Αυτό όλο θα μου δώσει ένα φωτοστέφανο ότι μπορώ να γίνω και πρωθυπουργός.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:48 πμ
papoylis
…….Και η σάπια φάλαινα καταλήγει μετά από διάφορα ορέα στο ζουμί : στα περί δημοτικών εκλογών και «ενιαίου ψηφοδελτίου» … Ελπίζει ακόμα ότι το αγαπητό του όαρ θα θριαμβεύσει υπερκομματικά εκεί στη κερατέα 😆
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:54 πμ
σχολιαστης
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/zoyme-theatro-toy-paralogoy-toy-aleksi-tsipra
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:41 μμ
zeppos
Βαρουφάκης σε απόγνωση, βάζει την «μηχανή θρησκευτικής συμπεριφοράς», ως πρότυπο των δανειστών.
«Νέα επίθεση κατά των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαπολύει ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, με άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό Globalist, στο οποίο συγκρίνει την λειτουργία της Ευρωζώνης ανάλογα με τα διάφορα δόγματα του Χριστιανισμού.
Στο άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης γράφει πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ υπερασπίζονται τις θέσεις τους με έναν τρόπο που ταυτόχρονα είναι Ιησουίτες, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Καθολικοί και Καλβινιστές και εξηγεί:
«Είναι Ιησουίτες με την έννοια πως τεχνοκράτες όπως ο Ολι Ρεν συνήθως στηρίζουν την κάθε πρόταση αλλά και την αντίθετη της, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση
Είναι Ορθόδοξοι με την έννοια πως οικονομικές αναλύσεις γίνονται αποδεκτές μόνο όσο ταιριάζουν στους σκοπούς της »προφητείας»
Είναι Καθολικοί λόγω της πεποίθησης πως το χρέος πρέπει να καταδικάσει ολόκληρα έθνη σε ένα είδους θεσμικό καθαρτήριο στο οποίο η συλλογική δυστυχία θα τους απελευθερώσει από το αμάρτημα του χρέους
Και είναι Καλβινιστές με την έννοια ότι αποκλείουν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους από τον κύκλο των εκλεκτών, μέχρι που να κερδίσουν την σωτηρία τους όλοι όσοι θα παραμείνουν πιστοί στην απίθανη ιδέα της ανάκαμψης μέσω παγκόσμιας λιτότητας».
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται στους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης υποστηρίζοντας πως «τρέφουν μια βαθιά πλατωνική περιφρόνηση για την ιστορία και την δημοκρατία» και σημειώνει πως θα χρειαστεί όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης να «πολεμήσουν» εναντίον της «ανίερης συμμαχίας» των τεχνοκρατών της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες, τα καρτέλ της βαριάς βιομηχανίας αλλά και τις τράπεζες.»
Εχουν θορυβήσει τα μάλα τους κύκλους των αντιμνημονιακών, οι ανακοινώσεις της ΕΕ (για πρώτη φορά) οτι επίκειται πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, οτι του χρόνου θα έχουμε για πρώτη φορά 0,6% ανάπτυξη. Και το κερασάκι της ανακοίνωσης που έφερε πανικό, είναι οτι το 2015 μπορεί να πιάσει η ψωροκώσταινα 3 % ανάπτυξη!! Που πάει να πει 6 δις περίπου πλεόνασμα (δημοσιονομικό βέβαια.. οχι χρηματοοικονομικό)..
Βέβαια αυτά απομένει να επιβεβαιωθούν και να μην είναι άρες μάρες κουκουνάρες που λέει και ο Πάνος…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:03 μμ
aftercrisis
Θα έλεγα ο θρίαμβος του Μαξ Βέμπερ, οι θρησκευτικές ιδεολογίες ως παραγωγός οικονομικής πολιτικής.
Αλλά ο Βαρούφ το παρατραβάει, ώρες ώρες πάει να γίνει πιό Μάξ στη θέση του Μάξ,,,
(άδικη η σύγκριση, ο Μάξ Βέμπερ ήταν πολύ πιό ορθολογιστής στα πολιτικά).
Διευκρινίζω: Θεωρώ τον Βαρουφάκη πάρα πολύ καλό μακροοικονομικό και εξαιρετο οικονομέτρη. Αλλά έχει κάποια σοβαρά προβλήματα αποκρυπτογράφησης της πολιτικής – ιδιαίτερα με το πως λειτουργούν οι Βρυξέλλες.
Συνολικά οι οικονομικές αναλύσεις του είναι διαφωτιστικές, αλλά as a professional politician (που έλεγε ο Βέμπερ) θα ήταν τραγικός.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:09 μμ
aftercrisis
Ο Πάγκαλας έχει ξεφύγει εντελώς – αρχίζει να μου θυμίζει τους Ολλανδούς Provos, δεκαετία του 1960. Ξαναγυρίζει στο τότε, που αγόρευε στα ένδοξα Παρίσια.
Άχ, που ήσουν νιότη που δειχνες πως θα γινόταν άλλος…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:09 μμ
aftercrisis
Provos
http://en.wikipedia.org/wiki/Provo_%28movement%29
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:22 μμ
zeppos
Οι κουτόφραγκοι πιστεύουν τον Στουρνάρα και βγάζουν ανακοίνωση που δείχνει οτι το μνημόνιο δουλεύει και πάει να μας στρώσει..
Να πω οτι αυτή η «κατάπτυστη» ανακοίνωση της Κομισιόν βγήκε μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού από το ΥΠΟΙΚ; Γιατί αν βγήκε πριν.. φαντάζομαι τι θα έγραφαν σήμερα που το το Υποικ μας λέει οτι τα έσοδα αυξήθηκαν πάνω από τον στόχο. Δηλαδή ρε συ Σταϊκούρα, που βρήκαν τα λεφτά οι συνέλληνες και πάνε και πάλι στα ταμεία;
«Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής:
«Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενισχύουν την εκτίμηση ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.
Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι, το μήνα Οκτώβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν πολύ καλύτερα από τους στόχους.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Η υπέρβαση του στόχου παρατηρείται για 4ο συνεχόμενο μήνα. Με αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου, τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πλέον υψηλότερα από τους στόχους.
Έτσι, με την πράγματι επώδυνη συμβολή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η χώρα προσεγγίζει τους δημοσιονομικούς της στόχους.»»
Έλα μνι στο τόπο σου…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:29 μμ
aftercrisis
δεξιος, kapetanios
Ο «κόκκορας» έχει συγκεκριμένη πολιτική άποψη (στην οποία δεν είμαι κοντά). .Όμως σε στοιχεία και πραγματολογικό υπόβαθρο είναι συνήθως τεκμηριωμένος.
Απο τα ίδια (σωστά) στοιχεία μπορείς να βγάλεις διαφορετικά συμπεράσματα, ανάλογα με το τι ακριβώς επιλέγεις να τονίσεις.
Αλλά η επιλογή καθενος επιδέχεται – και έχει ανάγκη – αξιολόγησης
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:20 μμ
aftercrisis
Παπούλη,
ως ανταπόδοση για την εκτίμηση στην (όποια) επιμέλειά μου, άς θυμίσω εγω κάτι περσινό για λόγους αντικειμενικότητας. Α. Τσίπρας, λόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, 24 Ιανουαρίου 2013:
Μάλλον ακούστηκε για πρώτη φορά από τα χείλη Έλληνα πολιτικού αρχηγού, έστω και σε ομιλία στην …Αμερική, η μεγάλη αλλά μη ομολογούμενη αλήθεια – ότι η δημοσιο-οικονομική χρεωκοπία δεν συνέβη σε κάποια φτωχή χώρα. Αποφεύγουν σχολαστικά να το παραδεχτούν τα πολιτικά μας κόμματα, μιλώντας απευθείας στους Έλληνες πολίτες.
Ο Τσιπρας απέδωσε το ειδικά Ελληνικό πρόβλημα κυρίως στην ανεπαρκή φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων την περίοδο της ανάπτυξης και στην φοροδιαφυγή αυτών των κοινωνικών τάξεων.
Τα διαγράμματα
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/02/1960-2011.html
H σταθερότητα του κλάσματος χρέος/ΑΕΠ ενώ ο παρονομαστής του υπερδιπλασιαζόταν (1995 -2008) σημαίνει 2 πράγματα:
1. Το Δημόσιο δεν επωφελήθηκε από την ραγδαία ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ. Το πρόσθετο ΑΕΠ δεν απέδωσε αναλογικά αυξημένα φορολογικά έσοδα, που θα μείωναν το παλιό χρέος και θα βελτίωναν τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το κοινωνικο κράτος. Τα οφέλη της ανάπτυξης τα ιδιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μια «ευνοημένη» μερίδα ιδιωτών (κυρίως ο εταιρικός κόσμος αλλά και κάποιοι «μεσαίοι» – υψηλόμισθοι και ελευθεροεπαγγελματίες) με υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν απέδωσαν τους οφειλόμενους φόρους.
2. Ο Δημόσιος δανεισμός (από τις αγορές) συνεχίσθηκε με αυξανόμενο ρυθμό. Αντί το κράτος να καλύψει τις ανάγκες του αντλώντας μέσω της φορολογίας αναλογικό μερίδιο από την άνοδο του ΑΕΠ, συνέχισε να τροφοδοτεί με Δημόσια δανεική ρευστότητα τον πλουτισμό και την κατανάλωση αυτής της ευνοημένης μειοψηφίας πολιτών με τα υψηλά και μεγαλομεσαία εισοδήματα. Έτσι επιβάρυνε πιό πολύ το δικό του χρέος, ακριβώς την περίοδο που έπρεπε (και μπορούσε) να το μειώσει ριζικά.
Αυτά θα ΄πρεπε να λέγονται συνεχώς στο Ελληνικό κοινό – ειδικά απο την αριστερά. Οι πολλοί θα τα εκτιμούσαν. Θα δυσαρεστούσαν όμως σκληρές κομματικές πελατείες, Σε όλο το πολιτικό φάσμα.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:32 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Ο Πάγκαλας έχει ξεφύγει εντελώς – αρχίζει να μου θυμίζει τους Ολλανδούς Provos, δεκαετία του 1960. »
Οση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο άλλη τόση έχει (ή είχε) και ο Πάγκαλος με τους Ολλανδούς Provos.
ΥΓ. Άσχετο αλλά τι ζόρι τραβάς με όλα τα κινήματα διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60? Ούτε παπάς να ήσουνα! 🙂
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:36 μμ
σχολιαστης
διαβάστε την επίθεση μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά που είπε ο Τσίπρας στο Αμέρικα
https://panosz.wordpress.com/2013/11/06/sxoliasths-tha-pame-aklaftoi/
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:02 μμ
aftercrisis
Δύστροπη, γιατι παπάδες;
μα ο μακράν μεγαλύτερος των κινημάτων διαμαρτυρίας του ’60, παπάς ήταν, Μαρτίνος Λούθηρος με τ’ όνομα, από Ατλάντα, Τζόρτζια. Και μαύρος, κατάμαυρος.
Οι provos και λοιποί αναρχοαυτόνομοι, μπροστά στον ML ήταν απλώς κουνελοπνίχτες.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:22 μμ
δεξιος
Tώρα εάν πω ότι μαζί του ήταν και ο Ιάκωβος – ο αποκαλούμενος στην Ελλάδα της Αλλαγής και ΣΙΑκωβος θα με κυνηγήσει αλλά έχω εξώφυλλο.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_qpE5hNwi618/TTS3Ow8-gtI/AAAAAAAANFE/P8K6mjZq3-Q/s1600/iakovos_mlk_jr.jpg&imgrefurl=http://www.johnsanidopoulos.com/2011/01/archbishop-iakovos-and-martin-luther.html&h=640&w=494&sz=84&tbnid=jdemfeTekp9c6M:&tbnh=90&tbnw=69&zoom=1&usg=__Sc6NdwxNVkAuKV85Tb70nMFwRdU=&docid=2earIKw3R3eYhM&sa=X&ei=1E96UqLfEOjF7AbpvoDADw&sqi=2&ved=0CD4Q9QEwBQ
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:40 μμ
aftercrisis
Συναδελφική αλληλεγγύη ίσως. Παπάδες.
Aλλά με εντυπωσιάζει η πράξη του Ιάκωβου να φωτογραφηθεί ως supporter με τον ML, 1965. Και πού;
Selma, Alabama γραφει στον υπότιτλο. Στη φωλιά του λύκου.
Και ακόμα το Life έβαζε τη λέξη «αράπης».
Τυχερός στάθηκε, θα μπορούσε η γενειάδα να γίνει προσάναμμα για καμμιά πυρά της kkk.
«I heard screamin’ and bullwhips cracking/How long? How long?»
Δεξιός, εντυπωσιακό, chapeau…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:54 μμ
δεξιος
Ο λόγος όμως που αργότερα μπορούσε να τηλεφωνεί όποτε ήθελε σε κάθε πρόεδρο για να διαμαρτύρεται για την Κύπρο ήταν αυτή η δράση του.
Κανείς διάδοχός του δεν είχε την επιρροή του στην αμερικανική πολιτική.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:01 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εδω δεξιέ όντως τα καταφέρνεις καλύτερα, έχεις στοιχεία υπέρ σου 🙂 (γιατί κάπου αλλού τα έχεις κανει θάλασσα 😉 ). Δεν με ενοχλεί καθόλου που ο Ιάκωβος υποστήριζε τον ΜΛΚ, κάθε άλλο. Τις θεωρίες περί ΣΙΑκωβου και τα ρέστα τις αφήνω για τους κολλημένος πασόκους και αριστερούς.
———————————————–
Αφτερ ουδεμία διαφωνία πως ο ΜΛΚ υπήρξε τεράστια ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις της εποχής (ηγέτης τον οποίο προσωπικά εκτιμώ αφάνταστα αλλά μην λέμε και πολλά γιατί ο δεξιός θα προσπαθήσει να μας τον βγάλει κρυφοκομμουνιστή και αυτόν :)).
Από την άλλη μεριά όμως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το μίσος και την απέχθειά σου για τα υπόλοιπα κίνηματα διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60. Σαφώς και ο ΜΛΚ ήταν πολύ μεγάλος αυτό όμως ούτε κατά διάνοια δεν σημαίνει πως οι άλλοι ήταν ασήμαντοι. Κάθε άλλο, είχαν πολύ μεγάλη σημασία (καθοριστική υπήρξε δε και η συνεισφορά του civil rights movement, που εκτιμούμε πολύ και οι δύο, για να ξεπηδήσουν και τα υπόλοιπα κινήματα διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60).
Mπορεί βέβαια να ανήκεις σε αυτούς τους φιλελευθερίζοντες που όπως και τότε δεν γούσταραν τους μαλλιάδες, τις γυναίκες με τις κοντές φούστες, την μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία των νέων, την ροκ μουσική, την μεγαλύτερη ισότητα στις σχέσεις αντρών-γυναικών, παιδιών-γονιών, καθηγητών-μαθητών, κλπ, αλλά τι να κάνουμε ρε φίλε όλα αυτά (και άλλα πολλά) έκαναν αρκετά πιο ενδιαφέρουσα την ζωή σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε σχέση με ότι ίσχυε την προηγούμενη περίοδο όπου η γκρίζα ομοιομορφία καταπλάκωνε τα πάντα. 😉 Τι να κάνουμε λοιπόν, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να πάμε στην «υπέροχη» δεκαετία του ’50? (Εντάξει, το ομολογώ, το ροκ εν ρολ ήταν ένα από τα δυνατά σημεία της δεκαετίας του ’50 αλλά με κάτι τέτοια το βλέπω να με κατηγορείς για παραστρατημένο «αναρχοφιλελεύθερο» ηδονιστή 🙂 )
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:11 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Και στην φωτογραφία που μας παρέπεμψε ο δεξιός αυτός που στέκεται όπως κοιτάμε την φωτογραφία, δεξιά και πάνω (με το γκριζο σακκάκι), είναι ο αιδεσιμώτατος Fred Shuttlesworth, άλλο ένα πολύ σημαντικό ηγετικό στέλεχος του κινήματος ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 5:40 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«με εντυπωσιάζει η πράξη του Ιάκωβου να φωτογραφηθεί ως supporter με τον ML, 1965. Και πού;
Selma, Alabama γραφει στον υπότιτλο. Στη φωλιά του λύκου.
Και ακόμα το Life έβαζε τη λέξη “αράπης”.
Τυχερός στάθηκε, θα μπορούσε η γενειάδα να γίνει προσάναμμα για καμμιά πυρά της kkk»
Όχι πλέον στις 26 Μαρτίου 1965.
Κανα 20ήμερο πρίν είχε λάβει χώρα μία πολύ βίαιη επίθεση της αστυνομίας της Selma (με αρχηγό τον σερίφη Τζιμ Κλαρκ, γνωστό ρατσιστή της εποχής) εναντια στην πρώτη (από τις τρείς) πορεία διαμαρτυρίας από την Σέλμα στο Μοντγκόμερυ, στις 7 Μαρτίου ’65. Η επίθεση αυτή, που μεταδόθηκε ζωντανά από την αμερικάνικη τηλεόραση, έκανε την αμερικάνικη κοινωνία εκτός Νότου να νιώσει βαθιά απέχθεια εις βάρος των ρατσιστών του Νότου και έτσι οκτώ μέρες αργότερα ο πρόεδρος Τζόνσον έφερε πρός συζήτηση στην γερουσία νομοσχέδιο το οποίο θα έδινε χωρίς περιορισμούς πλέον το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους του Νότου, το Voting Rights Act. Με αυτό το νομοσχέδιο τέθηκε οριστικά τέλος στο καθεστώς του νομικά κατοχυρωμένου φυλετικού διαχωρισμού που ίσχυε στον Νότο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Selma_to_Montgomery_marches
ΥΓ. Το ‘Negro’ που αναφέρει το περιοδικό δεν είναι ‘αράπης’ αλλά ‘νέγρος’ και το τελευταίο οι μαύροι (εκείνοι την περίοδο τουλάχιστον) δεν το θεωρούσαν προσβολή. Θεωρούσαν όμως πολύ προσβλητικό το ‘nigger’ το οποίο σήμαινε αυτό που λές, τον ‘αράπη’.
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:47 μμ
papoylis
Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς . Εννοώ τον γνωστό κόπυπέηστερ του Σταϊκούρα οινοποιό 🙂
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:19 μμ
aftercrisis
Δύστροπη, τι μου αράδιασες!!!
Καταρχήν τον παπά που εκτιμώ απεριόριστα, άν και εκτός από «σκ*λάραπα», αναρχοκομμούνι τον ανέβαζαν, αναρχοκομμούνι τον κατέβαζαν εκείνοι που εδώ στο Γιουρόπα αποκαλούμε «φιλελευθερίζοντες» (στο Αμέρικα ως γνωστόν οι όροι είναι ανάποδα, φιλελεύθερος σημαίνει περίπου κουμμούνι). Ούτε ο Ομπάμα τη γλύτωσε…
Για το ρόκ δεν πρόσεξες ότι παρέπεμψα στο Αλαμπάμα του Νήλ Γιάνγκ (ναι Καναδός, αλλά τι Καναδός τρισμέγιστος), όσο για τα άλλα τι;
Το ότι είχε δίκιο ο κακομοίρης ο Κρίστοφερ Λάς («ο Φραγκφουρτιανός απο τη Νεμπράσκα» για τους νάρκισσσους που γέννησε το ’68, έτερον εκάτερον. Τα μαλλιά και οι κοντές φούστες μια χαρά είναι, η μουσική ρόκ ακόμη καλύτερη, το θέμα είναι τι γίνεται με τις νοοτροπίες που ε΄χουν να κάνουν με conducting of life, πώς πορεύτηκε και πορεύεται ο μέσος πολίτης αυτής της γενιάς τη ζωή του: Κατανάλωση, όλα αναλώσιμα, το εγώ, το εγώ, το εγώ και μόνον το εγώ, solo ipso sum, κοινότητα δεν υπάρχει, κοινές αξίες δεν υπάρχουν και προπάντων δεν έχει νόημα η αξιολόγηση. Anything goes.
Αυτής της γενιάς είμαι (γέννηση 1952), την ξέρω την μαύρη τρύπα όπου έπεσε η γενιά μου..
Ερμηνεύοντας την πολιτισμική αποτυχία του φιλελευθερισμού: Το δώρο που μας χάρισε ο Christopher Lasch
του Τζέϊμς Σήτον («νέγρος» καθηγητής ο συγγραφέας)
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/10/christopher-lasch.html
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:27 μμ
aftercrisis
Δεν ήξερα αυτή τη λεπτομέρεια για τις ημερομηνίες. Εν πάσει περιπτώσει, ήταν θαραλλέα η πράξη του Ιάκωβου, 20 μέρες μετά θα μπορούσαν να γίνουν έκτροπα. Ο Νότος είναι πάντα Νότος.
Τα περι «CIAκωβου» ποτε δεν τα συμμερίστηκα, ήταν απλώς χοντροκομμένος επαρχιώτικος αντιαμερικανισμός, απο τον συνήθη της εποχής. Απο την εποχή του Βιετναμικού πολέμου ξέραμε ότι υπάρχουν «2 Αμερικές».
«America the beautiful» (το λέει ο Καναδός, ο Νήλ Γιάνγκ, και το «αντεθνικό στοιχείο», ο Ρομπερτ Ρέντφορντ), υπήρχε πάντα. Η Αμερική του Ρούσβελτ, της Νορμανδίας, των εκατοντάδων χιλιάδων λιποτακτών απο το Βιετνάμ…
6 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:44 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Το ότι είχε δίκιο ο κακομοίρης ο Κρίστοφερ Λάς (“ο Φραγκφουρτιανός απο τη Νεμπράσκα” για τους νάρκισσσους που γέννησε το ’68, έτερον εκάτερον.»
Αδτερ τα περί ναρκισσισμού που λέει ο ο Λας σε σχέση με αυτούς που δραστηριοποιήθηκαν στα κινήματα διαμαρτυρίας του ’60 δεν στέκουν με τίποτα. Έχουν γίνει και αρκετές έρευνες (και υπάρχουν και αρκετά βιβλία σχετικά με αυτό το ζήτημα) από κοινωνικούς επιστήμονες όπου το επιβεβαιώνουν αυτό, πως δηλαδή ένα μεγάλο μέρος από τους πολιτικοποιημένους νέους του ’60 συνέχισαν να έχουν κοινωνικο-πολιτικά ενδιάφεροντα και πολύ μετά το τέλος του ’60 (αν και σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους). Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε όλη την γενιά των baby boomers παρά μονάχα σε αυτούς που δραστηριοποιήθηκαν στα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας της εποχής, και οι οποίοι ήταν ένα αρκετά μικρότερο αριθμητικά τμήμα. Σε σχέση λοιπόν με αυτούς τους τελευταίους αυτά που λέει ο Λας για αυτούς είναι εσφαλμένα.
(Γενικότερα μιλώντας θεωρώ εσφαλμένη κοινωνικοπολιτική θεώρηση τον κοινοτισμό, και ένας από τους διανοούμενους που συνεισέφεραν καθοριστικά σε αυτόν ήταν φυσικά και ο Λας, αλλά αυτό είναι μία άλλη, μεγάλη, κουβέντα)
7 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:19 πμ
aftercrisis
‘Οντως μεγάλη κουβεντα, και η κουβέντα και η διάσταση. Έρχεται απο μακριά, και θα συνεχίσει για πολύ δρόμο.
Είναι μια «άλλη Αμερική» πάντως, πέρα απο το δίπολο. Συνεχιστές ο Τσαρλς Ταίηλορ, ο Μάικλ Γουώλζερ…
7 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:23 πμ
aftercrisis
Δες και με τι ασχολείται τώρα ο Καναδός ρόκ τραγουδοποιός (αλλά είναι ιδιαίτερη περίπτωση βιογραφίας).
http://www.neilyoung.com/
7 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:50 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Παρακολουθώ τον Νηλ Γιανγκ εδω και πολλά χρόνια, εκτός από μουσικάρα εξακολουθεί πάντα να έχει και κοινωνικοπολιτικά ενδιαφέροντα (και ευτυχώς το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους από τους τότε πολιτικοποιημένους 🙂 ). Ευχαριστώ για το λινκ.
«Είναι μια “άλλη Αμερική” πάντως, πέρα απο το δίπολο. Συνεχιστές ο Τσαρλς Ταίηλορ, ο Μάικλ Γουώλζερ»
Και ο Αμιτάϊ Ετσιόνι, ο Σάντελ, και πολλοί άλλοι. Θεωρώ πάντως πως ο κοινοτισμός έχει παρα πολλές αδυναμίες σαν θεωρητικό σχήμα, και στα λάθος χέρια μπορεί να καταστεί επικίνδυνος για την ατομική ελευθερία (και την δημοκρατία). Οπως και να ‘χει είναι μεγάλη αυτή η κουβέντα.
Εαν βρώ το χρόνο θα περάσω μία βόλτα από το μπλόγκ σου να τα πούμε από κοντά για αυτό το θέμα.
7 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:16 πμ
aftercrisis
OK ευχαριστώ – βρίσκω αυτόν ειδικά τον διάλογο πολύ ενδιαφεροντα.