|
…και τότε ρίξανε έναν κλήρο
να δούνε ποιος θα φαγωθεί…
Η κυβέρνηση διά του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου έδωσε διορία ολίγων ωρών στις πρυτανικές αρχές για να επαναλειτουργήσουν τα ιδρύματα. Διαφορετικά θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες δράσεις για την επαναλειτουργία των δύο ΑΕΙ, μη εξαιρουμένων των συλλήψεων όσων επιχειρήσουν να την εμποδίσουν.
Του Απόστολου Λακασά
Τραγικές εξελίξεις προοιωνίζονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, καθώς τα δύο ιδρύματα παραμένουν κλειστά για ενδέκατη συνεχή εβδομάδα λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, με κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για τους 55.000 ενεργούς φοιτητές των δύο εμβληματικών ιδρυμάτων.
Διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων μαζί με φοιτητές έχουν προβεί σε αποκλεισμό των εισόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ύστερα από χθεσινή προτροπή των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι απεργοί έχουν κλείσει από τις 7 το πρωί τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας).
Αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συνέχιση της κινητοποίησης, κατέστησε συνυπεύθυνους τους πρυτάνεις για την απώλεια του εξαμήνου και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για την εφαρμογή του νόμου. «Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον ελληνικό λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών και τις θυσίες των οικογενειών τους» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», καθηγητές των δύο ιδρυμάτων έχουν αποφασίσει να βρεθούν σήμερα στα ΑΕΙ και, έστω συμβολικά, να επιχειρήσουν να αρχίσουν τα μαθήματά τους. Το μήνυμα θα είναι σαφές: τα ιδρύματα πρέπει να λειτουργήσουν. Πώς όμως; Χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αποφάσισαν δύο 48ωρες απεργίες. Πολλοί θεώρησαν εμπρηστική ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, την ίδια στιγμή που επιχειρείτο να βρεθεί λύση.
Από την άλλη, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου «ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του» όπως λέει η ομόφωνη ανακοίνωσή της. Νωρίτερα, συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου ανέφεραν στην «Κ» ότι ο υπουργός ήταν έτοιμος να εισηγηθεί την επιστράτευση των διοικητικών, όμως «θεωρούμε ότι θεσμικά είναι προβληματική η εφαρμογή της».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι τα όργανα των ΑΕΙ (Σύγκλητος, πρυτάνεις) να φροντίσουν να ανοίξουν τα ιδρύματα ακόμη κι αν πρέπει να κληθεί η αστυνομία για να αποκρούσει όποιους (φοιτητές ή διοικητικούς) επιχειρήσουν να τα κρατήσουν κλειστά. Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ «δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας», απάντησε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος, τα μέλη της οποίας, «ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΑΕΙ» έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.
Την ίδια στιγμή, πανεπιστημιακοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνει διάλογος για κατανομή των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τη μοριοδότηση που έκανε το ΑΣΕΠ όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οικονομικού της Αθήνας τίθενται σε διαθεσιμότητα και από το Νομικό μένουν τέσσερις από τους 17.
Χθες η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ κάλεσε σε συστράτευση φοιτητές και εργαζομένους άλλων κλάδων στις πύλες του ιδρύματος προκειμένου να απωθήσουν τυχόν παρέμβαση των ΜΑΤ. «Ακόμη κι αν ανοίξει το ίδρυμα, φοιτητικές παρατάξεις θα προχωρήσουν σε κατάληψή του. Το αδιέξοδο είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Πρέπει όλες οι πλευρές να επανεξετάσουν τα δεδομένα της διαθεσιμότητας», δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός.
9 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:50 πμ
xberliner
Καλά ξεμπερδέματα στον Αρβανιτόπουλο. Κάποιος να του θυμίσει ότι η καρέκλα του ΥΠΕΘΑ είναι ίσως η πιο ηλεκτρική στις ελληνικές κυβερνήσεις. Αν και το φταίξιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τις ανίκανης κυβέρνησης που κάνει δουλειές του ποδαριού. Αντί να προχωρήσει σε μια ορθολογική αποσυμφόρηση του δημοσίου [π.χ. 1) πού και πόσοι είναι πλεονάζοντες, 2) πού οι ανάγκες είναι μικρότερες και 3) αφού καταλήξαμε στα 1) και 2) ορίζουμε σαφή κριτήρια του ποιος απολύεται, όπως προσόντα] άρχισε να σφάζει εκεί που ήταν πιο εύκολο ή που μπορούσε να το χειριστεί επικοινωνιακά πιο εύκολα.
Τώρα στο χορό μπήκαν ενεργά και οι φοιτητικές παρατάξεις, οι καταλήψεις δεν βγαίνουν από δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, το εξάμηνο θα χαθεί, χιλιάδες πρωτοετείς θα χάσουν πρακτικά ένα χρόνο από τη ζωή τους και ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί είτε με τον αποκεφαλισμό του Αρβανιτόπουλου είτε με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Αλλά επειδή τα πανεπιστήμια δεν είναι ΕΡΤ οι καταλήψεις θα επαναληφθούν (ξανά και ξανά και ξανά) και καταλήγουμε στο ότι αργά η γρήγορα ο ΥΠΕΘΑ θα χάσει την καρέκλα του, η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τις απολύσεις (με λίγες εξαιρέσεις π.χ. αυτών που είναι κοντά σε συνταξιοδότηση για την τιμή των όπλων) και όπως με την ΕΡΤ θα κάνει μια ακόμα τρύπα στο νερό.
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«το εξάμηνο θα χαθεί, χιλιάδες πρωτοετείς θα χάσουν πρακτικά ένα χρόνο από τη ζωή τους »
Τι ειναι ενα εξαμηνο μπροστα στην αιωνιοτητα ;
ΥΓ Φυσικα οι κυνεβρνησεις τουλαχιστον απο το 2004 εχουν πληρη ευθυνη για την περεταιρω διογκωση και στην μη » ορθολογική αποσυμφόρηση του δημοσίου»
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:10 μμ
xberliner
@ Αφώτιστος Φιλέλλην
«Τι ειναι ενα εξαμηνο μπροστα στην αιωνιοτητα ;»
Βασικά είναι ένα έτος μπροστά στα 80 της ζωής μας ή ακόμα χειρότερα στα 10 πιο παραγωγικά/δημιουργικά έτη της ζωής μας. Δηλαδή το 1,2% της ζωής μας ή το 10% του πιο δημιουργικού κομματιού της ζωής μας. Είναι πολύ.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τουλάχιστον από το 80 και μετά φέρουν ευθύνη για το δημόσιο τέρας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να το αποσυμφορήσει. Και είχε αρκετό χρόνο να βρει ένα ορθολογικό τρόπο να το κάνει. Αντί να παίξει μπάλα όμως έκανε καθυστερήσεις.
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:16 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
xberliner
Ο προτεσταντικος ορθολογισμος σκοτωνει την τυχη του τυχαρπαστου (ή τυχοδιωκτη) κοσμοπολιτη ελληνα (και την γατα)
Ανατολιτικα μοιρολογια. Εδω και 70 ετη πολλοι Αγγλοι και οι Αμερικανοι νεοι/νεες ταξιδευαν (οι φοιτητες μετα τις σπουδες τους) μισο εως ενα ετος για να μαθουν τον κοσμο.
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:42 μμ
δεξιος
Φαίνεται ότι υπάρχει και άλλο είδος φοιτητών από αυτό που ξέραμε.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231274331
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:03 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Παντοτε οι φοιτητες του ΕΜΠ ηταν πρωτοποροι (πιονεροι κατα τους αριστερους)
ΥΓ πιονέρος ο (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :πιονερ (αγγλ. λ. pioneer = πρωτοπόρος) -ος]
ο πρωτοπόρος σε μια προσπάθεια, σ έναν αγώνα, σε μια επιστήμη συνώνυμα: σκαπανέας
στις κομουνιστικές χώρες, αυτός που είναι μέλος μιας κίνησης νεαρών παιδιών, η οποία διευθύνεται από το κράτος.
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 4:15 μμ
Karl
Τα πάντα οδηγούν σε μια δικτατορία. Τώρα αν θα είναι του προλεταριάτου ή του αποπάτου, παίζεται.
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:59 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
1 – Πανεπιστημικες σπουδες
«Λουκάς Βλάχος: Σταδιακά πέφτουν οι συμμετοχές των φοιτητών στις εξεταστικές… απογοητεύονται οι νέοι και ειλικρινά βαρέθηκαν να κάνουν πράγματα που ποτέ δεν αγάπησαν. Ποτέ δεν τους εξήγησε κανείς γιατί οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος …Μεγάλα ποσοστά φοιτητών και φοιτητριών «σπουδάζουν» για άλλους και με προοπτική οι «άλλοι» να τους βοηθήσουν κάπου να δουλέψουν. Όταν όμως οι δουλειές λιγοστεύουν και σπουδάζεις επτά χρόνια κάτι που δεν σου αρέσει… κουράζεσαι ψυχικά και χωρίς νόημα ανακαλύπτεις τώρα. Η ζωή θα λύση αυτό που δεν λύσαμε εμείς (σαν κράτος) … τελικά οι φοιτητές θα λιγοστέψουν και θα σπουδάζουν μόνο όταν θέλουν αυτό που θέλουν. Αυτόματα θα λυθεί και το «εξεταστικό» και πολλά άλυτα προβλήματα της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Η ζωή λύνει τα προβλήματα (όχι πάντα με το καλλίτερο τρόπο) αν αρνείσαι να τα λύσεις μόνο σου….»
Καλιο αργα παρα πολυ αργοτερα!!!
Οσο μπορω να υποφερω και να παρακολουθησω τον ακρατο πνευματικο ναρκισσισμο τους, μεχρι σημερα, η εσωστρεφεια των Πανεπιστημικων μας περιοριστηκε στα εσωτερικα της διοικησης και στο οικονομικο. Ειναι – απ’ οσο γνωριζω- η δευτερη* δημοσια δηλωση Πανεπιστημιακου Καθηγητη, και μαλιστα σε πολυτεχνικη σχολη, που αναγνωριζει οτι:
1. Κατα τα τελευταια 40 ετη το ελληνικο κρατος δημιουργησε 6 συνολικα πολυτεχνικες σχολες και πολλαπλασιες αλλου αντικειμενου.
2. Οτι οι σπουδες δεν ειναι μονοδρομος και οτι η επισημη ελλας τιποτα δεν εκανε για την σχετικη ενημερωση-διαπαιδαγωγηση του «σοφου λαου» και των εφηβων της
3. Οτι οταν δεν μειωνεις τις θεσεις των εισαγομενων ηδη απο το 2005, με τα πρωτα σημαδια της οικονομικης κρισης, λαμβανομενου του υπερκορεσμου σε πολλες ειδκοτητες, ενω ηδη και απο το 2004, υπαρχει το φαινομενο της εγκαταλειψης των σπουδων σε χαμηλοβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ, ενω ομιλεις για αριστεια, εισαι τουλαχιστον πολιτικος απατεωνας.
16/09/2012 16:21:01
Αφωτιστος Φιλελλην
ΥΓ Διαβασα σημερα οτι Ιδιωτικο Πολυτεχνειο ομιλει για αριστεια. Υποψιαζομαι οτι εκει οδηγουνται αποτυχοντες των εισαγωγικων εξετασεων σε ειδικοτητες Μηχανικων (Πολυτεχνεια, Σχολες ΤΕΙ Τεχνολογων Μηχανικων)με επιδοσεις κατω απο την βαση. Και οι εσχατοι …αριστευουν!!!!
*H πρωτη ηταν το εξαιρετικο αρθρο του Κ.Σοφουλη, που υποστηριξε οτι αντι για την μεγιστη εκπαιδευση για ολους ειναι πολυ πιο χρησιμη η καταλληλη εκπαιδευση για τον καθενα, οχι υποχρεωτικα πανεπιστημιακη, αλλα της πρεπουσας βαθμιδας (και κυριως επαγγελματικη υψηλης σταθμης)
19 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
2.Μεταβολη αντιληψης για τις ανωτατες σπουδες.
Το κοινωνικο προβλημα πρεπει να αναζητηθει ηδη απο την εποχη του σχεδιου Μαρσαλ και επεκεινα. Οταν οι λιγοι προλεταριοι του μεσοπολεμου εγιναν αριστεροι και μετα την περιοδο 1941-1949 οι περισσοτεροι αγροτες εγιναν εργαζομενοι μικροαστοι, που γαλουχηθηκαν -οι διανοουμενοι- απο τον ψευτικο (παραμορφωτη της πραγματικοτητας) σοσιαλιστικο ρεαλισμο και -κυριως- μεσω του ελληνικου κινηματογραφου το ονειρο του φτωχοπαιδου που δουλευει και σπουδαζει δικηγορος/γιατρος/μηχανικος για κοινωνικη ανοδο που τοτε ηταν εφικτη, ενω ο γιος (η η κορη) του πλουσιου ειναι απλως καλοντυμενος/κακομαθημενος και χαζος, ….., δερνοντας καμμια φορα και την γυναικα/παιδια τους και πηγαινοντας στο καφενειο, διαβαζοντας και καμμια εφημεριδα που και που,…
Ετσι -στην φαντασιωση τους- τα παιδια των μικροαστων/προλεταριων ειναι παντα αδικημενα απο την ζωη ενω ειναι πιο εξυπνα απο των μεσοαστων -ποσον μαλλον- απο τα εκφυλισμενα των μεγαλοαστων.
Η αδυναμια προσαρμογης του μεσου μικροαστου σε δυναμικα φαινομενα (χρηματιστηριο 1999, δανεια στεγαστικων 2002-, …)εξηγουν την μεγαλη χρονικη υστερηση (τουλαχιστον μια δεκαετια)της μεταβολης αντιληψης για τις ανωτατες σπουδες. Απλως η εκαστοτε κυβερνηση δεν σχεδιαζε, αλλα ακολουθουσε τις επιθυμιες των ψηφοφορων-πελατων της, για να μην πω πλειοδοτουσε πολλες φορες ξεπερνωντας και τις θολες επιθυμιες για κοινωνικη ανοδο των τεκνων τους, ντε και καλα.
16/09/2012 19:33:41
Αφωτιστος Φιλελλην