Μια ανάγνωση αυτών των συμφωνιών είναι ότι το είδος και η ένταση της ανάπτυξης (και του συνολικού προφίλ της οικονομίας) στη χώρα μας θα καθορίζεται για δεκαετίες από μηχανισμούς στους οποίους η Ελλάδα (ο ελληνικός λαός) δεν θα έχει τον παραμικρό έλεγχο. Με τις υγείες μας…
Υπό την επίβλεψη της τρόικας τουλάχιστον μέχρι το 2047 θα παραμείνει η Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και έλεγχο ανά τρίμηνο, με την απειλή κυρώσεων και προστίμων, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προβλέπεται ενισχυμένη εποπτεία μέσω τριμηνιαίων ελέγχων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει ένα κράτος. Σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς για την Ελλάδα αυτό θα συμβεί το 2047.
Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω έχει επιβεβαιώσει και με απάντησή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη. «Η Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, προβλέπει την συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ», ανέφερε ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας πως «το πόσο ακόμα χρόνο (επιτήρηση) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».
Όποτε η Κομισιόν διαπιστώνει απόκλιση στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος τότε θα απευθύνει σύσταση και θα προτείνει μέτρα στο «κράτος παραβάτη». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τότε θα υπάρχει δεύτερη σύσταση και στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,01% του ΑΕΠ, το οποίο θα καταθέτει στο Ταμείο Εγγυήσεων.
Σε περίπτωση που το κράτος «συμμορφωθεί» τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η έγκριση για λήψη μέτρων ενάντια στο κράτος που δεν συμμορφώνεται θα γίνεται με τη λεγόμενη αντεστραμμένη πλειοψηφία. Δηλαδή η Κομισιόν θα εισηγείται κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια πλειοψηφικά από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών.
Τέλος για ένα κράτος που παραβιάζει συστηματικά τους κανονισμούς του Συμφώνου η Κομισιόν θα μπορεί να εισηγείται το «πάγωμα» των κοινοτικών πόρων. Η εισήγησή της και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών. Οι πόροι θα δίνονται δίνονται και πάλι προς το «κράτος παραβάτη» με νέα απόφαση.
Υπό την εποπτεία της τρόικας μέχρι το 2047 | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
12 Σχόλια
Comments feed for this article
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:21 μμ
σχολιαστης
Αν σκίσουμε τα μνημόνια, θα ισχύει μέχρι το 2047 ή θα χαλάσει;
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:54 μμ
δεξιος
Το 2047 δεν είναι πολύ μακριά.Ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που επεβλήθη μετά τη χρεωκοπία Τρικούπη το 1893 έμεινε μέχρι το 1978 όταν αποπληρώθηκε και το τελευταίο δάνειο,τρία χρόνια πριν αναλάβει ο χαρισματικός και αρχίσει να δανείζεται πάλι φουλ.
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:32 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:54 μμ
Πάνος
Καλά, αν το συγκρίνεις κιόλας με την αιωνιότητα, το 2047 δεν είναι τίποτα… 😉
Στο μεταξύ εμείς θα έχουμε ψοφολογήσει χωρίς συντάξεις και περίθαλψη και τα παιδιά μας θα έχουν μεταναστεύσει. Νο μπιγκ ντίαλ 😉
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:07 μμ
σχολιαστης
Μεχρι το 2047 θα έχει αλλάξει 3-4 φορές μείγμα πολιτικής η ΕΕ. Το θέμα είναι αν θα έχουμε καλύτερη συνολική εξέλιξη εκτός, διότι ως γνωστό στην Ευρώπη ενταχθήκαμε όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για εθνικούς λόγους.
Το να αλλάξουμε εμείς την ΕΕ συγκεντρώνει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες. Αν θεωρούμε ότι μέχρι το 47 «θα έχουμε ψοφολογήσει χωρίς συντάξεις και περίθαλψη και τα παιδιά μας θα έχουν μεταναστεύσει», πρέπει να φύγουμε γιατί συνεργαζόμαστε με το δολοφόνο με το πριόνι. 🙂
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:20 μμ
Άγγελος
τόμσεν ή ταμήλος; this is the question.
24 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:54 μμ
nikos__alfa
Αφού είμαστε υπό την εποπτεία της τρόικας
να μας απαντήσει και γι αυτό: 😛
http://www.redwire.gr/using-k2-main/category-blog/item/429-ikea-media-markt-akriveia.html
25 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:31 πμ
zeppos
Το γραφειάκι στον προθάλαμο – Του Γιωργου Παγουλατου
» Η Ευρώπη χρειάζεται να κινηθεί προς περισσότερη ενοποίηση και περισσότερη αλληλεγγύη, να ενισχύσει τις οικονομίες του Νότου, να κηρύξει τον δικό της ευρωπαϊκό πόλεμο στην ανεργία. Η μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη είναι μια διαρκής αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, και εκείνες της κοινοτικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Τα συμφέροντα της Ελλάδας συντάσσονται με το δεύτερο μπλοκ. Αλλά στο τραπέζι της μεγάλης διαπραγμάτευσης θα καθίσουν με αξιώσεις μόνον όσοι έχουν άψογες δημοσιονομικές περγαμηνές, σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τηρούν τις δεσμεύσεις και κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους. Οι άλλες χώρες της περιφέρειας το έχουν διακομματικά αντιληφθεί.
Οι κυβερνήσεις Πορτογαλίας και Ισπανίας δεν έχουν απέναντί τους μια αντιπολίτευση που υπόσχεται ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, αλλά μια αντιπολίτευση που έχει υπογράψει το Μνημόνιο. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και φυγή από αυτήν δεν υπάρχει.
Αυτός είναι ο Νότος, και καμία φαντασιακή «συμμαχία του Νότου» δεν υπάρχει χωρίς τις παραπάνω προδιαγραφές. Για τους άλλους δεν θα βρεθεί θέση στο κοινό τραπέζι, ίσως μόνο κάποιο γραφειάκι στον προθάλαμο, περιμένοντας να ληφθούν οι αποφάσεις που τους αφορούν.»
25 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:34 πμ
nikos__alfa
Γι αυτό …έτρεχε ο Ντράγκι!
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/o-mperloyskoni-sxediaze-tin-eksodo-tis-italia-apo-eyro
25 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:30 πμ
Πάνος
Σε διαθεσιμότητα 1.233 εργαζόμενοι νοσοκομείων – Καταργούνται οι οδηγοί ασθενοφόρων
http://www.prismanews.gr/index.php/ellada/item/63962-diathesimothta-ergazomenoi
25 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:54 μμ
δεξιος
Το ντέρμπυ με τα φάρμακα συνεχίζεται.
25 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:49 μμ
Γιάννης - 2
«Εν όσω υπάρχει η παρούσα γενεά, οι προύχοντες, ένεκα συμφερόντων και παθών συνενούμενοι θα παραλύωσι, ραδιουργούντες, πάσαν οιανδήποτε τάξιν πραγμάτων, ουδέποτε δε θα υποστηρίξωσι και, το χείριστον, ουδέποτε θα δημιουργήσωσι Κυβέρνησιν».
Ελέχθει πριν 185 χρόνια.
Ακόμη ισχύει! 🙂