Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να καταλαβαίνουν σε ποιες καταστροφικές πολιτικές γίνονται πολιτικά συνυπεύθυνοι και προσπαθούν να βγουν από το κάδρο των εξτρεμισμών του Γεωργιάδη. Πολύ λίγο και πολύ αργά – εξάλλου η ΔΗΜΑΡ (που έδωσε, μη πω τι έδωσε…) να είναι καλά… 😉
ΠΑΣΟΚ: Άγονη η σύγκρουση στο χώρο της υγείας
Άγονη χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη σύγκρουση στο χώρο της υγείας και καλεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να καταθέσει άμεσα τη μελέτη και τις προτάσεις του για όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου ν’ αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος, αλλά και τους γιατρούς να πάρουν μέρος σε αυτόν, επισημαίνει δε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με τα νοσοκομεία ανοιχτά.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «αντί του δημιουργικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), εξελίσσεται μια άγονη σύγκρουση στο χώρο της Υγείας, που τελικά στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών» και προστίθεται ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί».
Αναφέρεται επίσης ότι «ο εγκλωβισμός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση, σε σύγκρουση για το αν και πόσες απολύσεις θα γίνουν, οδηγεί σε αδιέξοδο. Υπονομεύει κάθε μελλοντική προσπάθεια».
Απευθυνόμενο στον υπουργό Υγείας, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Ο Υπουργός οφείλει τώρα να παρουσιάσει τη μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια και παραγωγικά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης».
Το ΠΑΣΟΚ καλεί εξάλλου «τους ιατρούς και το προσωπικό να προσέλθουν σ’ αυτό το διάλογο, διακόπτοντας τις κινητοποιήσεις οι οποίες επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους».
Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, «είναι ένας: Το πώς θα πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κι αυτό απαιτεί τη μετεξέλιξη των δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Φυσικά με καθορισμό των ειδικοτήτων ιατρών που είναι αναγκαίες και αξιολόγηση του προσωπικού που θα μεταφερθεί».
ΠΑΣΟΚ: Άγονη η σύγκρουση στο χώρο της υγείας | Newsroom | Newsroom.
53 Σχόλια
Comments feed for this article
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:22 μμ
Κατερίνα Σ.Μ.
Eίπε το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί»; Δηλαδή τι θα κάνει αν ο Γεωργιάδης δεν …φοβηθεί και συνεχίσει και αύριο το βιολί του;
Οι αποστάσεις παίρνονται με πράξεις, δεν παίρνονται με ανακοινώσεις των γραφείων Τύπου.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:25 μμ
Karl
Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι «εξτρεμισμοί». Το να απολυθούν όσοι δε χρειάζονται και να προσληφθούν ισάριθμοι που χρειάζονται, ή, το να μετατεθούν υπάλληλοι από θέσεις, όπου δεν έχουν αντικείμενο εργασίας σε άλλες που θα έχουν;
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:26 μμ
σχολιαστης
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο Γεωργιάδης τα βάζει με μπόλικους -πρώην ή νυν- διάφορους πασόκες γιατρούς ενώ το όποιο όφελος το εισπράττει η ΝΔ. 🙂
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:33 μμ
Γιώργας
Ποιό ΠΑΣΟΚ; Ενα πράγμα φοβάται ο Γεωργιάδης: Μή τυχόν αρρωστήσει, και πέσει στα χέρια τους
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:36 μμ
Πάνος
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:49 μμ
Κατερίνα Σ.Μ.
Πασόκοι γιατροί, συριζαίοι συνδικαλιστές, για όλους έχει μια ταμπελίτσα ο Γεωργιάδης. Την κολλάει στο μέτωπο όσων διαφωνούν μαζί του αλλά την δική του τεράστια ταμπέλα ΠΡΩΗΝ ΛΑΟΣΙΤΗΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΛΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΡΚΙΖΟΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕ Ο,ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ …
είναι μεγάλη ταμπέλα βαριέμαι να την τελειώσω.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:12 μμ
Karl
Κατερίνα Σ.Μ.
αυτά είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!
Το ίδιο έκαγε και ο Βαρεμένος (όνομα και πράμα!) στην αντιπαράθεσή του με τον Άδωνη, όταν αντί να τοποθετηθεί για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, του «αντέτεινε» :»εσείς, που φέρατε τη χώρα σ’ αυτό το σημείο…» και άλλα, φαιδρά, παρόμοια. Για την «ταμπακέρα», κουβέντα, όμως!
Το να είσαι αριστερός (ή, ανα λες πως είσαι), οπότε έχεις ένα σωρό δίκαιες αιτιάσεις κατά και της δεξιάς (πόσο, μάλλον, της ακροδεξιάς) και του ΠΑΣΟΚ, δε σου δίνει κανένα δικαίωμα να απαντάς άλλα ‘ντ’ άλλων, ή να πετάς την μπάλα στην εξέδρα και να σφυρίζεις αδιάφορα ένα τραγουδάκι του Τέξας.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:23 μμ
Κατερίνα Σ.Μ.
Karl.
«Εσείς που φέρατε τη χώρα σ’ αυτό το σημείo» δεν είναι ταμπέλα, είναι Ιστορία, όπως Ιστορία είναι και η πορεία του Γεωργιάδη. Οι ταμπέλες που κολλάει ο Γεωργιάδης στους συνομιλητές του – και αναφέρομαι στην ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στην εκπομπή του Νίκου Χατζημικολάου. – είναι ταμπέλες που οι ίδιοι οι συνομιλήτές από το κοινό δεν κατέθεσαν. Αυτός πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ελπίζοντας να πέσει στις κεφάλες μας, να κουνηθούν τα κουρσούμια μας, για να χαζέψουμε και να χάψουμε τις παρόλες του.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:31 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 8:50 μμ
atheofobos
Δεν είχα φανταστεί ποτέ στην ζωή μου ότι θα άκουγα τον Γεωργιάδη και θα συμφωνούσα πλήρως μαζί του ,γιατί όλα όσα έλεγε ήσαν με στοιχεία και βασισμένα στην κοινή λογική.
Είχε απέναντι του, τον παντελώς αμήχανο και χωρίς ικανότητα να τον αντικρούσει ,τον υποτίθεται πιο αρμόδιο για θέματα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, και μέλος της Π.Γ. Γ.Μπασκόζο, που σε όσα του έλεγε απαντούσε με όταν θα γίνουμε κυβέρνηση και άλλες τέτοιες αοριστολογίες.
Η συζήτηση αυτή μάλιστα υπάρχει εδώ!
http://redwire.gr/using-k2-main/society/item/657-antiparathesh-baskozou-adoni.html
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:20 μμ
Πάνος
Ο Μπασκόζος είναι για τα μπάζα. Ο σύριζας έχει στελέχη (γιατρούς, βουλευτές) που το κατέχουν άριστα το θέμα, δυστυχώς στις τηλεοράσεις βγήκαν σχεδόν αποκλειστικά μπασκόζοι και βαρεμένοι.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:52 μμ
Πάνος
Χωρίς έκπληξη πλέον συνεχίζω να ακούω τον έναν μετά τον άλλον στο διαδίκτυο, αλλά και στην πραγματική ζωή, να κάνει λόγο για το «πόσο δίκιο είχε ο Άδωνις» και το «πόσο εύκολα κατατρόπωσε τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι γεγονός ότι ενώ ο σύριζας έχει στελέχη (γιατρούς, βουλευτές και άλλους) που το κατέχουν άριστα το θέμα, δυστυχώς στις τηλεοράσεις βγήκαν σχεδόν αποκλειστικά μπασκόζοι και βαρεμένοι. Και ο ίδιος ο Τσίπρας έμοιαζε να μην είχε προετοιμαστεί καλά, στη συνέντευξη που δόθηκε – όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη.
Για παράδειγμα, πόσοι έχουν καταλάβει ότι οι μειώσεις αφορούν ΕΛΑΧΙΣΤΑ σκευάσματα, ενώ το ζουμί είναι στο ότι δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό (και μόνον) να μειώνει τιμές στα γενόσημα, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της αγοράς κατά το δοκούν – με αδιαφανέστατες διαδικασίες και χωρίς λογοδοσία;
Κι όμως, ΑΥΤΗ είναι η περίφημη “μείωση 6.000 φαρμάκων” – που ο Κεδίκογλου τις ανέβασε σε 12 χιλιάδες – ενώ ο Λυτζέρης (του ΕΟΦ) έκανε λόγο για 100 κομμάτια (πριν τον… ευθυγραμμίσουν)
Αυτό το πράγμα δεν είναι ούτε φιλελευθερισμός, ούτε κρατικισμός. Είναι σκέτος… αδωνισμός. Και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση ΚΑΙ για τους ασθενείς αλλά ΚΑΙ για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι τύχες κάποιων παραγωγικών μονάδων της οποίας θα κρίνονται από τις ανεξέλεγκτες αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού.
Πρέπει να είναι πραγματικά μαραζωμένοι ιδεολογικά και απελπισμένοι πολιτικά οι ΝΔΣΟΚοι για να δεχτούν να πλασάρουν αυτό το έκτρωμα ως “μείωση της τιμής των φαρμάκων”.
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιπρόταση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (βάζω στοίχημα ότι ουδείς τη θυμάται…) με παράλληλη πρόβλεψη ότι το συνολικό ποσοστό της δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν πρέπει να μειωθεί, επειδή σώνει και καλά το απαιτεί η τρόικα, αλλά το “περίσσευμα” να χρησιμοποιηθεί για τις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες κάλυψης των εκατομμυρίων ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών – και των μεταναστών, βεβαίως.
Τρεις είναι οι αιτίες ότι αυτές οι πλευρές του θέματος (και άλλες, που δεν αναφέρω εδώ) δεν αναδείχτηκαν – εκ των οποίων η σημαντικότερη υπήρξε η επικοινωνιακή ανικανότητα των συριζαίων.
Οι άλλες δύο είναι ο απίστευτος πολιτικός αμοραλισμός και ο ιδεολογικός εκφυλισμός του ΝΔΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ – και το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες / τηλεθεατές εξακολουθούν να συντηρούν το μυαλό τους κυρίως για διακοσμητικούς λόγους.
Περαστικά μας!
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:33 μμ
σχολιαστης
Κυριακή κοντή γιορτή. Θα δούμε αν θα μειωθούν ή όχι τα φάρμακα. Θα είναι 100 κομμάτια; Και πως με αυτά θα πιαστεί το ποσό της μείωσης;
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον κ. Βαρεμένο να κάνει την ανάλυση, είναι δικό του πρόβλημα.
Αλλωστε και το βαρύ πυροβολικό, ο Κομαντάντε, δεν έπεισε. Του έκατσε και ο Γιαννακόπουλος που ήθελε να αγοράσει και τον ποδοσφαιρικό Παναθηναικό -φτώχεια καταραμένη- και την πάτησε για τα καλά.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:41 μμ
Πάνος
σχο,
μαλλον ΔΕΝ διαβασες προσεκτικα οσα εγραψα παραπανω 😉
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:08 μμ
δεξιος
Το θέμα ήταν περίπλοκο και ο Γεωργιάδης το είχε μελετήσει.ΟΙ αντίπαλοί του σαφώς δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες.Εάν έδωσε τη βέλτιστη λύση δεν το ξέρουμε γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε αντιπρόταση εύληπτη ώστε να συγκριθεί.
Και δεν βγήκε μόνο ο Μπασκόζος και ο Βαρεμένος.Βγήκε και ο Κουρουμπλής που συνεχίζει να προσπαθεί να καλύψει με μισές αλήθειες τα όσα είπε για γενική μείωση 20% που τα πήρε πίσω ο Μπασκόζος.
Κυκλοφόρησε τώρα ένα non – paper του Γεωργιάδη.
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=401268
Μάλλον όμως λέει τα μισά γιατι άκουσα ο ίδιος το Γεωργιάδη να τα λέει αυτά στις συζητήσεις προσθέτοντας όμως ότι για να αποφύγουν τη ζημιά σε μια παρόμοια περίπτωση οι εταιρίες θα έκοβαν την Ελλάδα από τον κατάλογο και δεν θα κυκλοφορούσαν φάρμακα από τα οποία θα έχαναν.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:28 μμ
Πάνος
δεξιέ,
επί της ουσίας: με ποιο πολιτικό / ιδεολογικό υπόβαθρο μπορεί να γίνει δεκτή η πρακτική ο υπουργός να αποφασίζει μόνος του για τις όποιες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων (και μόνο των γενοσήμων – όχι των ακριβών πρωτοτύπων) – αποφάσεις που μπορούν να εκτινάξουν στα ύψη μια εταιρεία και ταυτόχρονα να θάψουν μιαν άλλη (μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτήν);
Αν μπορεί οποιοδήποτε λογικός άνθρωπος που ενστερνίζεται τις βασικές αρχές της αστικής δημοκρατίας και των κανόνων διακυβέρνησης σε χώρα της ΕΕ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, i rest my case.
Κατά τα λοιπά, ο Κουρουπλής ήταν ίσως ο μοναδικός εκπρόσωπος του σύριζα που ήξερε τι του γινόταν σ’ αυτή την ιστορία.
Όσο για τον Άδωνι, μετράει μέρες στο υπουργείο Υγείας. ΙΜΗΟ, που λέει και ο παπούλης.
29 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:47 μμ
nikos__alfa
Έκανε λέει συνεδριάσεις τον Αύγουστο η Εθνική επιτροπή κοστολόγησης φαρμάκων με τον Γεωργιάδη για να ετοιμάσει την πρόταση.
Και ποια είναι η επιτροπή αυτή;
Πρόεδρος της στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας που διορίστηκε από τον Άδωνη τον Σεπτέμβριο και παραιτήθηκε τον Οκτώβριο από την εταιρία μετά τις αντιδράσεις ακόμη και μέσα από τη ΝΔ ενώ ο διορισμός του δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια μετά την παραίτηση.
Ποιοι είναι αυτοί που την αποτελούν; Εκπρόσωποι των πολυεθνικών του φαρμάκου, των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακοποιών, των φαρμακέμπορων και των φαρμακαποθηκών.
Ούτε εκπρόσωπος των ιατρών, ούτε του ΕΟΦ, ούτε της Βουλής, ούτε των ασθενών, ούτε κανενός κοινωνικού φορέα.
Όλους αυτούς τους έκανε ζάφτι ο Άδωνης για το καλό του Ελληνικού λαού.
Μάιστα!
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:12 πμ
atheofobos
Έκατσα και διάβασα όλη την τροπολογίσ γισ τα φάρμακα
Click to access 8261379.pdf
και δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τι μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε αυτήν.
Διάβασα επίσης ένα εξ ίσου διαφωτιστικό non paper του Γεωργιάδη προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας που δημοσίευσε μάλιστα η ΑΥΓΗ !
http://www.avgi.gr/article/1379993/non-paper-tou-upourgeiou-ugeias-gia-na-kathusixasei-tous-kubernitikous-bouleutes-
χωρίς όμως η κομματική εφημερίδα να μας εξηγήσει σε τι από όλα αυτά διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί χαρακτηρίζει «πονηρή» την τροπολογία.
Αντίθετα μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης στην τιμή των γενοσήμων υπάρχει εδώ:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1915282
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:57 πμ
Karl
«Ούτε εκπρόσωπος των ιατρών, ούτε του ΕΟΦ, ούτε της Βουλής, ούτε των ασθενών, ούτε κανενός κοινωνικού φορέα».
Νομίζω ότι από όλους αυτούς, μόνο οι ασθενείς θα είχαν κάτι να πουν κι αυτοί θα έλεγαν «να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων».
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 7:24 πμ
Don Johnson
Ο κουρμπλής δεν βγήκε βουλευτής κάτω από τη σημαί του πασοκ και του ΓΑΠ «λεφτά υπάρχουν’; Πότε λέει την αλήθεια; Τότε, τώρα, και στι 2 περιπτώσεις ή ποτέ;
Αλήθεια το nonpaper θα το δούμε ποτέ;
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:01 πμ
Πάνος
Αθεόφοβε,
καλημέρα!
Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως… 😉
Ένα μόνο στοιχείο, από τα έγγραφα και τα δημοσιεύματα που παραθέτεις:
– Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρει οικονομία 480 εκατ. ευρώ «σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας».
– Το non-parer του Υπουργείου Υγείας (β’ σύνδεσμος) προβλέπει εξοικονόμηση 500+210 = 710 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αναφέρονται άλλα 123, από νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Σύνολο (;) 833 εκατ. Υπάρχουν κι άλλα 76 εκατομύρια μείωση στο ίδιο χαρτί, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί… 😉
– Η ανάλυση στο κάπιταλ είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά είναι πλήρης αντιγραφή του non-paper, ως προς την προσδοκώμενη εξοικονόμηση.
Συνεπώς η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πηγή εκτίμησης για την εξοικονόμηση λόγω της μείωσης της τιμής στα γενόσημα είναι το ίδιο το Υπουργείο Υγείας και κανένας άλλος – ούτε βέβαια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και αυτή η εκτίμηση βασίζεται αφ’ ενός στη ρύθμιση για μείωση της υψηλότερης τιμής του γενοσήμου από 80% σε 65% και σε αποφάσεις που θα λάβει ο Υπουργός Υγείας παρεμβαίνοντας άμεσα και αθέμιτα στον ανταγωνισμό, χωρίς την παραμικρή δικλείδα ασφαλείας για διαφάνεια, αποφυγή εύνοιας υπέρ κάποιας εταιρείας (άρα ζημίας για άλλες) κλπ.
Με αυτά τα «όπλα» εκτιμάται (από το Υπουργείο και κανέναν άλλον) μια μεγάλη μείωση, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία μάλιστα το ίδιο το υπουργείο ΔΕΝ είναι σε θέση να τα προσδιορίσει και πετάει διάφορα νούμερα στον αέρα, μάλλον στην τύχη, την ώρα που το γενόσημο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα μόλις το 8% του συνολικού όγκου των φαρμάκων (έναντι 13% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου).
Συγγνώμη, αλλά όποιος «λιγουρεύεται» αυτό το πακέτο, μάλλον αγοράζει φύκια νομίζοντας ότι αγοράζει μεταξωτές κορδέλες…
ΥΓ. Φυσικά, για το 92% του όγκου των φαρμάκων όχι μόνο δε γίνεται καμιά πρόβλεψη μείωσης, αλλά κατηγορείται ο σύριζας που την προτείνει ότι θα καταρρεύσει έτσι η διεθνής αγορά φαρμάκου, χάνοντας 2 δις (δηλαδή, ψίχουλα…) και θα επέλθει η συντέλεια του αιώνος!
*
Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ, όσα χρόνια παρακολουθώ τα κοινά, μια τόσο χοντροκομμένη εκστρατεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με δήθεν επίκληση αριθμών. Αλλά φαίνεται ότι όσο πιο χοντρό είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:53 πμ
atheofobos
Διάβασα με προσοχή αυτά που γράφεις και βέβαια ακόμα δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό που λες ότι:
…ρύθμιση για μείωση της υψηλότερης τιμής του γενοσήμου από 80% σε 65% και σε αποφάσεις που θα λάβει ο Υπουργός Υγείας παρεμβαίνοντας άμεσα και αθέμιτα στον ανταγωνισμό,..
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δικά μας πρωτότυπα φάρμακα και όλα είναι στην ουσία γενόσημα, άσχετα αν εμφανίζονται ως «επώνυμα»
Εάν λοιπόν το ίδιο πράγμα εσύ το πουλάς ακριβότερα γιατί το υπουργείο να μην το αγοράσει από μένα που το πουλάω φτηνότερα;
Αυτό είναι επέμβαση στον ανταγωνισμό;
Στην ουσία η όλη αντίδραση υπάρχει από τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους που πουλάνε τα περισσότερα φάρμακα τους συνήθως μόνο 10% φτηνότερα από τα πρωτότυπα και έτσι έχουν την δυνατότητα να προωθούν υπογείως την κατευθυνόμενη συνταγογραφία.
Επειδή με το θέμα έχω ασχοληθεί εκτενώς πέρσι, σου μεταφέρω μερικά στοιχεία από το ποστ μου
ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ
http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2012/03/blog-post_05.html
που όποιος το διαβάσει θα μπορέσει ίσως να καταλάβει γιατί γίνεται ο σχετικός πόλεμος σε κάθε προσπάθεια να κοπεί η απαράδεκτη σπατάλη που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με τα φάρμακα.
Στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο το 78% των συνταγών ήσαν γενόσημα που είχαν εγκριθεί από το FDA και πολλές πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους και διατάξεις που επιβάλουν την διάθεση των γενοσήμων από τον φαρμακοποιό εκτός και αν στην συνταγή του ιατρού αναγράφεται «dispense as written» ή «brand medically necessary,» ή εάν ο ασθενής είναι διατεθειμένος να πληρώσει την διαφορά της τιμής μεταξύ του πρωτοτύπου και του γενοσήμου.
Στην Ελλάδα ενώ το 40% των κυκλοφορούντων φαρμάκων είναι γενόσημα σύμφωνα με στοιχεία του 2011(3000, σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων),έχουν μόνο το 18% της αγοράς από συνταγογράφηση ,ενώ αντίστοιχα στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 50%.
Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων, ιατρικών πράξεων, κλπ. που επωμίζεται το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 9 δις ευρώ περίπου. Το αντίστοιχο κόστος της Πορτογαλίας ανέρχεται σε 4,5 δις ευρώ και της Ισπανίας (των 46 περίπου εκατομμυρίων ατόμων) σε 12,5 δις ευρώ.
Η αξία των ληγμένων και αχρησιμοποίητων φαρμάκων υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ!
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 11:30 πμ
Πάνος
Μάλλον πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα, αγαπητέ αθεόφοβε…
Γιατί δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να κυκλοφορούν 7.300 φάρμακα, εκ των οποίων 3000 γενόσημα (το λες εσύ), ο Γεωργιάδης να προβλέπει μειώσεις σε 6.000 και ο Κεδίκογλου να ισχυρίζεται ότι η τροπολογία* θα μειώσει τις τιμές σε 12.000 😉
—
* τροπολογία, τύποις. Πρόκειται για κανονικό νομοσχέδιο με 5 άρθρα, το οποίο παρά το Κανονισμό της Βουλής ψηφίστηκε ως τροπολογία, παρά τις αντιρρήσεις του Μεϊμαράκη, που αναγκάστηκε να το καταπιεί – και αντέδρασε… την άλλη μέρα, ωσάν τον Ραν Ταν Πλάν. Χωρίς να περάσει από προπαρασκευαστική επιτροπή (δεν ξέρω αν το λέω καλά) και χωρίς να συζητηθεί στη Βουλή: όλη η συζήτηση (ο θεός να την κάνει…) έγινε στα τηλεπαράθυρα. «Τροπολογία» η οποία ενδέχεται να κριθεί ως κακώς ψηφισμένη και να ακυρωθεί στο σύνολό της, αν οποιοσδήποτε έχει νόμιμο συμφέρον προσφύγει στα δικαστήρια. Όλα, άρπα κόλα, δηλαδή…
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:06 μμ
atheofobos
Επειδή ότι γράφω δεν το βγάζω από το μυαλό μου τα 7300 φάρμακα δεν το λέω εγώ αλλά ο ΕΟΦ!
http://www.eof.gr/web/guest/home;jsessionid=39f0cf570a5a60c09429f154036d?p_p_id=62_INSTANCE_Cu81&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_62_INSTANCE_Cu81_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_Cu81_groupId=12225&_62_INSTANCE_Cu81_articleId=88476&_62_INSTANCE_Cu81_version=1.0
‘Οσο για την διαδικασία ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έιχε αντίρρηση να ψηφίσει τα 4 από τα 5 άρθρα της τροπολογίας και να αντιδράσει στο 5ο χωρίς κανένας μας να έχει σαφή αντίληψη σε τι διαφωνεί πλην αοριστολογιών.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:17 μμ
kapetanios
δεν το παρακολούθησα το θέμα(έλειπα για «δουλειές») αλλά εάν αληθεύει ότι ο συριζας έβαλε πλάτη στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πράγματι ελπίς στο βάθος του τουνελ
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:25 μμ
Πάνος
Όταν λέμε ότι ο σύριζα χάνει λάδια, εννοούμε ΚΑΙ αυτό 😉
Όσο για τον αριθμό των γενοσήμων, δεν σε αμφισβητώ, όπως δεν αμφισβητώ και τον ΕΟΦ. Γιατί να το κάνω;
Τείνω μάλιστα να αποδεχτώ ως αληθή τη δήλωση της πρώτης μέρας του προέδρου του ΕΟΦ κ. Λυντζέρη (γυναικολόγος, τέως βουλευτής πασόκ, ατυχήσας στις τελευταίες εκλογές και… τακτοποιηθείς στον ΕΟΦ) ότι με την τροπολογία θα φτηνύνουν 100 σκευάσματα!
Αλήθεια, για τον αριθμό των φαρμάκων που θα φτηνύνουν και το ποσό που θα εξοικονομηθεί υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από τους «υπολογισμούς» του Γεωργιάδη;
Και αν όχι, εσύ δέχεσαι ως βάση συζήτησης / υποστήριξης της «τροπολογίας» αυτές τις τερατολογίες περί 6000 φαρμάκων και 480-530-750 (και βάλε, δε ρωτάει κανείς στα τηλεπαράθυρα) εκατομμυρίων εξοικονόμησης;
Αλλά ακόμα και αν αυτά τα απίθανα αποδειχτούν σωστά, γιατί το «κέρδος» να μη συμβάλλει στην κάλυψη του τεράστιου αριθμού των ανασφάλιστων;
Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η τρόικα λέει 1% δαπάνες για φάρμακο, επί του (συρρικνωμένου) ΑΕΠ. Ο Γεωργιάδης το υλοποιεί με μεταφορά μεγάλου μέρους της δαπάνης (δημόσιας / των ταμείων) απευθείας στους χρήστες, κι όποιος αντέξει, άντεξε.
Πολλοί ΔΕΝ θα αντέξουν. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πακέτο για τις Υπηρεσίες Υγείας, που εξαγγέλθηκε επί Λοβέρδου και υλοποιείται τώρα, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, σε πολλά επίπεδα.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:33 μμ
Πάνος
καπιτάνιο,
με τον σύριζα ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος… Υποθέτω, ωστόσο, ότι σήκωσε το θέμα επειδή κάποιοι στο χώρο του φαρμάκου έβαλαν τις φωνές, διαβλέποντας μεγάλο κίνδυνο. Και όταν λέμε κίνδυνο δεν εννοούμε μειώσεις τιμών, αλλά λουκέτο.
Προσωπικά είμαι 100% υπέρ της στήριξης της ελληνικής παραγωγής, με καθαρούς και πάγιους κανόνες, που θα συντείνουν σε ποιοτικό και οικονομικά ρεαλιστικό φάρμακο για τα δημόσια ταμεία. Τι έχουν ο Μπασκόζος και ο Βαρεμένος στα κεφάλια τους, δεν ξέρω.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:40 μμ
kapetanios
ο Βαρεμένος που κολλάει με την υπόθεση ?Σε ρωτώ γιατί δεν έχω την παραμικρή γαμημένη ιδέα — έχω χάσει πολλά επεισόδια.
(κι αν θέλουμε να υπάρχει έστω και η μικρή ελπίδα αυτή μπορεί να τραφεί ΜΟΝΟΝ με την στήριξη της Ελληνικής παραγωγής–ακόμη κι αν αυτή δεν είναι σήμερα ανταγωνιστική )
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:50 μμ
σχολιαστης
Στήριξη της Ελληνικής παραγωγής θα γίνει όταν ανέβει το ποσοστό των γενοσημων ανέβει στα επίπεδα της ΕΕ. Γενόσημα παράγουν οι δικοί μας, να ωφεληθούν έχουν.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:52 μμ
σχολιαστης
Η διαδικασία με την τροπολογία, είχε τη συναίνεση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της βουλής, σύμφωνα με το Μειμαράκη. Τώρα αν έκαναν αυτή τη φασαρία μπας και θολώσουν την εικόνα είναι άλλη ιστορία.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 12:56 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
xo xo xo
«η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσον αφορά την αντιπαράθεση των ημερών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φάρμακο. «Ό,τι πω δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή ή εξαιτίας του φαρμάκου, μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν για το ποιος είναι dealer ποιανού, ποιος είναι πλασιέ της άλφα ή της βήτα εταιρείας», είπε κατά την συζήτηση της ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. »
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=544012
ΥΓ Καπετάνιε ως ευ παρέστης (χταπόδια αλίευες ..μέχρι τούδε ;;) 🙂
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:02 μμ
Πάνος
σχο,
εγώ σου λέω ότι ο Μεϊμαράκης αντέδρασε (γιατί δεν είναι χαζός και αντιλαμβάνεται ότι έχει ο ίδιος θεσμική ευθύνη) αλλά το κατάπιε, κι εσύ το γυρίζεις πάλι στο σύριζα, ως συνήθως – και μάλιστα επικαλούμενος το Μεϊμαράκη! 😉
*
καπιτάνιε,
ο Βαρεμένος ανέλαβε να εκπροσωπήσει το σύριζα στις τηλεοράσεις. Και τον έθαψε, κανονικά.
Έτσι τουλάχιστον λένε όσοι συριζαίοι τον είδαν και έπιασαν τον εαυτό τους να συμφωνεί με την τροπολογία. Και δεν ήταν λίγοι…
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:15 μμ
nikiplos
Πάνος, (Νοεμβρίου 29, 2013 στις 9:52 μμ)
douze points!
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:25 μμ
σχολιαστης
Εντάξει, μπορεί να έχεις δίκιο. Πάντως εγώ άκουσα τον ίδιο τον πρόεδρα Μειμαράκη να λέει από βήματος, αυτό που έγραψα. Τώρα αν τα γύρισε μετά, ή αν έλεγε ψέματα, σύνηθες είναι στους πολιτικούς. 🙂
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:48 μμ
nikiplos
Επί τοις ουσίας:
Ο κρατικός παρεμβατισμός σε τιμές προϊόντων δεν είναι σημερινή ιστορία ούτε και φυσικά στα φάρμακα… Το παράδειγμα δοκιμάστηκε πλειστάκις σε πολλές εκδοχές του στις πάλαι ποτέ χώρες του Υπαρκτού, αλλά και σε αμιγώς δυτικές που περιστασιακά κυβέρνησε η … σοσιαλδημοκρατία και ο Κευνσιανισμός. Μάλιστα απέτυχε σε εποχές που υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάποια επιτυχία, αφού τότε υπήρχαν οι δασμοί, το αρμπιτράζ και φυσικά το χρήμα δεν περνούσε τα σύνορα ελεύθερα…
το παράδειγμα απλό: υποτεθέστω ότι ο Υπουργός αποφασίζει και διατάσσει ότι το Golf GTI έχει τιμή χαμηλότερη της αξίας του. Δηλαδή θα πωλείται όσο και το Atos της Hyundai. Τι αλήθεια θα γίνει? Πολύ απλό: Οι έχοντες θα αγοράσουν όλα τα Golf GTI, πριν βγουν στις προθήκες και θα ξεφορτωθούν με τον έναν και τον άλλον τρόπο τα Atos. Ο «μετρημένος» θα βγει και θα ψάχνει για Golf GTI με χαρά κι ευγνωμοσύνη στον Άδωνι, αλλά δεν θα πωλείται πουθενά… Μαύρη αγορά λέγεται αυτό μουστάκια, γιατί ως γνωστόν οι αγορές από τα χρόνια του Ιησού ήταν πάντοτε leveraged, δηλαδή μοχλευμένες, ενώ ελεύθερες υπήρξαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας των νεο-φιλελευθεριστών, δηλαδή πουθενά στον υλικό πραγματικό κόσμο…
Όταν θα εξαφανιστούν και τα τελευταία Golf GTI, εκείνοι που θα τα ζητούν επιμόνως γιατί θα θέλουν να φθάνουν στα Ιωάννινα κι όχι να ξεμένουν στη… Φιλιππιάδα, τότε απλά θα πληρώνουν το «πανοπροίκι» του μαυραγορίτη…
Σήμερα που το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, τα «γκολφ» θα εξαφανιστούν πριν ακόμη παραχθούν από τις Φαρμακευτικές…
Τονίζω κάτι σημαντικό που δεν λεχθηκε ή αποσιωπήθηκε σκόπιμα από τους Καναλάρχες και τα τσιράκια τους… Τα γενόσημα ΔΕΝ είναι όλα ίδια… Πέρα από τη φαρμακευτική ουσία σημαντικό είναι τα υπόλοιπα έκδοχα, η εύκολη απορρόφησή τους και κυρίως ο ποιοτικός έλεγχος . Όλοι κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Ο ΕΟΦ, δεν έχει ούτε τις υποδομές, ούτε τον εξοπλισμό αλλά ούτε και το προσωπικό για έναν τέτοιον εκτεταμένο ποιοτικό έλεγχο. Φοβάμαι ότι το πράμα θα καταντήσει σαν τις μπλε σημαίες στις ακτές…
http://www.huffingtonpost.com/diane-goldstein/drug-war-law-enforcement_b_3807022.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Counterfeit_medications
Σε φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, παρατηρείται νόθευση και ψεύτικα σκευάσματα με πλαστές περιεκτικότητες ακόμη και από σοβαρές Δυτικές Εταιρίες.
http://www.ghananewsagency.org/health/pharmacists-worried-over-fake-drugs-affair-65800
Ποιός μας βεβαιώνει, ασχέτως του πατριωτισμού του Άδωνι, ότι οι Ξένοι ΔΕΝ μας βλέπουν στο επίπεδο που βλέπουν τους συμπαθείς Γκανέζους?
Ή άλλους συμπολίτες μας ετούτου του κόσμου?
http://www.smithsonianmag.com/people-places/Prescription-for-Murder.html
Μην ξεχνάμε πως η κρίση έχει κτυπήσει για καλά την πόρτα πλούσιων χωρών όπως η Ελβετία. Τώρα που γυρίζει λοιπόν ότι μαζέψει ο καθείς καλό είναι..
Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Γκανέζους και Καμποντιανούς, αλλά και σοβαρές χώρες της Δύσης:
http://blogs.scientificamerican.com/molecules-to-medicine/2012/08/20/counterfeit-drugs-a-deadly-problem/
Ξαναρωτάω: Ασχέτως ακροβατισμών Άδωνι και λοιπών, το ζήτημα ΔΕΝ είναι μόνο ΝΟΜΙΚΟ, είναι και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ. ΈΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ σοβαρό ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ στα γενόσημα που θα αντικαταστήσουν τα πρωτότυπα?
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:49 μμ
kapetanios
οχι ρε πστμου
*
τώρα άμα σε πω αναγνωστα ότι εγώ για ένα 24ωρο ψάρεμα(με δυο φίλους) πήγα και βρέθηκα καραβοφάναρο μέσα στην κυραπαναγιά περιμένοντας ενισχύσεις που άργησαν λόγω κακοκαιρίας θα με πιστέψεις? Πάντως περάσαμε όμορφα αναπολώντας τα νιάτα μας και φιλοσοφώντας αγρίως 3 μέρες. Τα ψυγεία ήταν γεμάτα οπότε το φαί δεν μας έλειψε –ναχαμε και μερικές ξανθιές(μπύρες αναγνώστη μου, μπύρες, που πάει ο λογισμός σου σαν δεν ντρέπεσαι, μεγάλος άνθρωπος 😎 ) παραπάνω δεν θα μας χαλούσε. Τέλος καλό, όλα καλά και από ψάρια κάααατι φέραμε 😉
υγ
την άλλη φορά που θα ανέβεις και δεν θα ειδοποιήσεις 4-5 μέρες νωρίτερα θα έχουμε θερμό διπλωματικό επεισόδιο( θα σε παίρναμε μαζί μας μιας και χωρούσαν κι άλλοι στην παρέα μας )
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:51 μμ
atheofobos
Αγαπητέ μου Πάνο
Το αν θα είναι 6000 τα φάρμακα που θα μειωθεί η τιμή και 480-530-750 τα μύρια που θα γλυτώσουμε δεν το ξέρω ούτε εγώ αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και 100 να είναι γιατί θα έπρεπε να μην το ψηφίσει;
Πότε και που ειπώθηκε πως το κέρδος δεν θα πάει ΚΑΙ στους ανασφάλιστους; Δεν έχω δει σχετικά τίποτα.
Με την μείωση τη τιμής των φαρμάκων από που συνάγεται ότι: Ο Γεωργιάδης το υλοποιεί με μεταφορά μεγάλου μέρους της δαπάνης (δημόσιας / των ταμείων) απευθείας στους χρήστες, κι όποιος αντέξει, άντεξε. που γράφεις;
Τέλος αφ΄ότου μπήκαμε στην ΕΕ δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε προστατευτισμό στις Ελληνικές βιομηχανίες.
Θα πρέπει λοιπόν αναγκαστικά να γίνουν, αν θέλουν να επιβιώσουν, ανταγωνιστικές με τις άλλες ευρωπαϊκές και πιστεύω πως μπορούν να το κάνουν.
Πριν 40 χρόνια όταν αναγκάστηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα διεθνώς για την λειτουργία τους πάλι είχε πέσει κλαυθμός και οδυρμός ότι θα εξοντωθεί η Ελληνική φαρμακοποιία.
Χαρακτηριστικά τότε μερικοί τις κάψουλες τις γέμιζαν με το χέρι και όσες ήσαν διαφανείς μπορούσες να δεις ότι είχαν μέσα διαφορετική ποσότητα φαρμάκου!
Οι σωστοί επέζησαν και έτσι τα σημερινά ελληνικά φάρμακα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα εισαγόμενα.
Αξίζει τον κόπο να δει κανείς την ταινία του Βαφέα Ανατολική Περιφέρεια για να καταλάβει τι λέω.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:02 μμ
Πάνος
Έχεις! 😉
Για τη συνολική παρέμβαση διαφωνώ μεν, ευχαριστώ δε – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι… αυτό ήταν όλο. Εξάλλου, όπως θα δεις στο ποστ που ανέβηκε πριν λίγο, θα έχουμε νέες φουρτούνες, πολύ σύντομα.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:03 μμ
zeppos
Οτι είναι καραμαλάκας ο τσίριδας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Με το υπουργιλίκι ξεσάλωσε τελείως και ενώ οι ρυθμίσεις με τα φάρμακα «ξεβράκωσαν» ολίγον παραπάνω τον θίασο, το ζήτημα με τους γιατρούς θα το ξεσκίσει ο κόπανος, με το να βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στα ΜΜΕ με ύφος πάπα, να απειλεί με απολύσεις, με λουκέτο κλπ.. Καλά αυτός δεν καταλαβαίνει οτι το αυταρχικό ύφος και οι απειλές σκληραίνουν την όποια αντίδραση και λόγω φασιστικής ιδιοσυγκρασίας το έχει ψωμοτύρι.. Κανείς εκεί μέσα στην συγγρού δεν έχει κουκούτσι μιαλό να του πει να το βουλώσει κοματάκι;
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:23 μμ
δεξιος
Bρέθηκε ο ένοχος.
http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/375697/o-soros-metohos-tis-teva–piso-apo-tin-tropologia-gia-ta-farmaka
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:23 μμ
Πάνος
ζέπο,
μεταφέρω σχόλιο ενός φίλου γιατρού από το φ/μπ:
Όσο για τα φάρμακα, τα είπαμε, αλλά εσύ επιμένεις ότι ο «δικός σου» έκανε, κατ’ εξαίρεσιν, κάτι καλό! 😉
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:30 μμ
nikos__alfa
Ευρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο της Ύβρεως.
Θα ακολουθήσουν Άτη, ήδη …κατέφθασε, Νέμεσις και Τύσις! 😉
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 3:51 μμ
silezukuk
@Πάνος / Μήπως θα μπορούσα να μάθω από πού προέκυψε το «13%» στη φράση «το γενόσημο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα μόλις το 8% του συνολικού όγκου των φαρμάκων (έναντι 13% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου).»
Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, ενδεχομένως να το έχεις ήδη αναφέρει. Να με συγχωρείς, αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατο με τόσα λινκ που δίνονται. Κόλλησα σ’ εκείνο το σημείο. Έτσι και αποφασίσει κανείς να διαβάσει προσεκτικά δεν τον φτάνει μια βδομάδα.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:16 μμ
zeppos
Σιγά μην το έκανε ο τσίριδας..
Η μείωση των τιμών στα φάρμακα έχει ξεκινήσει από το 2010 -ήταν 5% – και υπηρχε ο προγραμματισμός για ελεγχόμενες σταδιακές μειώσεις συνεχώς. Πως νομίζεις οτι μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τρια τελευταία χρόνια..
Το 2009 οι δαπάνες για την υγεία ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ (από τις υψηλότερες στον κόσμο), ενώ ειδικότερα στα φάρμακα, η φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε το 23% του συνόλου των δαπανών υγείας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν λιγότερο από 17%.
Οι δαπάνες για φάρμακα, διπλασιάστηκαν την περίοδο 2004–2009 και επιβάρυναν κατά κύριο λόγο τον δημόσιο τομέα, δηλαδή τα Ταμεία, αποτελώντας ένα από τα βασικά αίτια του κινδύνου κατάρρευσης τους.
Τα «επάρατα» μνημόνια είχαν υποχρέωση την μείωση κατά 5% κάθε χρόνο και έτσι κάθε χρόνο έχουμε αναγγελία μείωσης των τιμών, αλλά δυστυχώς επειδή ΔΕΝ φτάνει μόνο αυτό να υπερκεράσει την υπερσυνταγογράφηση, τις λαμογιές των φαρμακάδων σε αγαστή συνεργασία με τους επίορκους γιατρούς, είχαμε και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Η φετεινή μείωση επιχειρείται να ξεπεράσει αυτό το 5% και γι’αυτό υπάρχει αυτή η σφοδρή αντίδραση από τους Έλληνες φαρμακάδες, των οποίων τα γενόσημα αποτελούν το 1/10 των εισαγομένων και ποτέ δεν ακολούθησαν τον ορισμό της τιμής τους στο 85% των πατέντων, για να βγαίνει η μίζα των γιατρών..
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:33 μμ
zeppos
Να σου υπενθυμίσω οτι το καταραμένο πασοκ, αποφάσισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ανάμεσα σε δεκάδες άλλες πραγματικές μεταρρυθμίσεις), της οποίας η εφαρμογή έφερε καρπούς. Ειδικότερα από τα 5,6 δισ. ευρώ που ήταν η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 μειώθηκε στα 3,2 δισ. ετησίως για τον Σεπτέμβριο του 2012.
Φέτος και πριν τις μειωσεις υπάρχει στόχος για 2,3 δις που σημαίνει οτι συνεισφέρει κατά 50% στη μείωση των συνολικών δαπανών υγείας.
Θέλω να πως οτι στην πραγματικότητα ΔΕΝ χρειάζονταν αυτές οι ρήξεις με τις αποφάσεις απότομης μεγάλης μείωσης των τιμών ή αυτές «ξαφνικού θανάτου» τύπου ΕΡΤ κλπ, στις οποίες καταφεύγει ο «δυναμικός μας αντωνάκης..
«Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι».. λέανε οι παλιοί και φάνηκε και στα φάρμακα, όπως και στην μείωση του προσωπικού και των δαπανών στην ΕΡΤ, οτι λίγο μιαλό μόνο φτάνει..
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:39 μμ
Πάνος
silezukuk,
το τσεκάρισα, είχα κάνει λάθος. Το ποσοστό των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι 26% περίπου, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος φτάνει το 55,7%.
Θεωρώ, ωστόσο, ότι και με αυτό το ποσοστό τα νούμερα της εξοικονόμησης που διακινεί το υπουργείο (από 480 εκ. έως σχεδόν 1 δις) είναι εξωπραγματικά.
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 6:48 μμ
silezukuk
@Πάνος // Θενκς. …παρεμπιπτόντως, έχει ενδιαφέρον αυτός ο αναλυτικός πίνακας που βρήκα ψάχνοντας για το 13%: http://198.170.119.137/doc/fac-GxMktEur_2006.pdf Είναι του 2006. Δεν ξέρω αν είναι ακριβής, μου φαίνεται ενδεικτικός ωστόσο. Παρατήρησα ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση (Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), είναι χώρες με χαμηλό % γενοσήμων στην αγορά τους. Οχι ότι αυτό αποδεικνύει τίποτα. Αξίζει πάντως να βλέπει κανείς τα πράγματα και αναλυτικά, πέρα από τους μέσους όρους.
Ο πίνακας είναι μέρος αυτού του άρθρου: http://198.170.119.137/gen-geneurope.htm
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 9:45 μμ
σχολιαστης
Σε ποια φάρμακα μειώνονται οι τιμές;
Mε βάση όσα ορίζει η τροπολογία, θα μειωθεί έως και 50% η τιμή των φαρμάκων των οποίων έληξε η πατέντα μετά το 2012, σε σχέση με σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 100 φάρμακα, στην πλειονότητά τους σκευάσματα μεγάλων πολυεθνικών τα οποία καταγράφουν σημαντικές πωλήσεις στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες κυκλοφορίας τους. Oι μειώσεις αυτές θα συμπαρασύρουν και τα γενόσημα, τα οποία θα συρρικνωθούν στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς τους.
Το «πάρτι» με τις φαρμακευτικές δαπάνες
Για τα υπόλοιπα φάρμακα -πριν από το 2012- θα εφαρμοστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών (15%) με υπουργική απόφαση. Συνολικά, το υπουργείο Yγείας εκτιμά ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα επιφέρει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα μετά το 2012 και 15% επίσης για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν από το 2012.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27201&subid=2&pubid=113157140
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:33 μμ
Karl
Κατερίνα Σ.Μ.
Οι «ταμπέλες» είναι κακό πράγμα, όταν χρησιμοποιούνται για να πάει η μπάλα στην εξέδρα, για να μην απαντήσει κανένας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά, να επικεντρωθεί η προσοχή του τηλεθεατή στην ιδιότητα που εκφράζει η ταμπέλα.
Επομένως, το «εσείς που φέρατε τη χώρα σ’ αυτό το σημείο…» είναι ταμπέλα για να μετατοπίσει το θέμα από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων σε μια γενική πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση που δε θα τέλειωνε ποτέ.
Αντίθετα, αυτά που αποκαλείτε εσείς ταμπέλες («πασόκοι γιατροί», «συριζαίοι συνδικαλιστές»), που κολλάει ο Γεωργιάδης, είναι μια πολύ σωστή ενέργεια για να ξέρουμε και την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ατόμου, που πίσω από τη μάσκα του γιατρού ή του συνδικαλιστή προπαγανδίζουν τη γραμμή του κόμματός τους, δηλαδή κάνουν πολιτική επίθεση και τα προβλήματα τους χρησιμεύουν σαν απλά προσχήματα. Καλό είναι να μαθαίνει ο λαός την πολιτική τους τοποθέτηση για να κρίνει και το κόμμα στο οποίο ανήκουν.
«Ταμπέλα» θα ήταν να του λένε του Γεωργιάδη επιχειρήματα για τις τιμές των φαρμάκων κι αυτός να τους απαντάει «το κόμμα σας έκανε εκείνο και το άλλο», αυτό ακριβώς που έκανε ο Βαρεμένος.
Η ταμπέλα έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Η αποκάλυψη της κομματικής ιδιότητας των γιατρών και των συνδικαλιστών βοηθάει τον τηλεθεατή να καταλάβει το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη του, για ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινή ζωή του.
Υ.Γ. Βρε, για κοίτα, πού μας έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, να υπερασπιζόμαστε ακροδεξιούς!
1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:35 πμ
kapetanios
Karl
η «αυτοκριτική» σου στο υστερόγραφο είναι όλα τα λεφτά–εκεί που σπας τα κοντέρ όμως είναι στον ορισμό και την χρησιμότητα της ταμπέλας
1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:01 πμ
nikos__alfa
Τρελός έρωτας στη συγκυβέρνηση:
«Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να χειριστεί τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα;»
http://www.antinews.gr/2013/11/28/236178/
1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 3:00 πμ
Karl
kapetanios
1) Για την «αυτοκριτική» μου :
Εγώ είμαι γλώσσα της ωραίας αλήθειας
δε με σέρνει εκδίκηση λαοπλάνα
Και για τούτο σήμερα μπροστά σας
έτσι με γρικάτε να χτυπώ
μιαν αργή και σα νεκρώσιμη καμπάνα (Από το «Δωδεκάλογο του Γύφτου»)
2) Για τις «ταμπέλες» :
«Even things that are true can be proved» (ακόμα και πράγματα αληθινά μπορούν να αποδειχτούν) (Όσκαρ Ουάιλντ «Το πορτρέτο του Ντόρινα Γκρέι»)
1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 3:07 πμ
kapetanios
Karl
τώρα μου έκανες τα μούτρα κρέας–πως θα τα αντέξω, μου λές?