…και όχι μόνο. Θα τη χαρούμε και μεις οι …οικονομικοί μετανάστες.
Η Νέα Παραλία παραδίδεται στους Θεσσαλονικείς
Δεκάδες δράσεις στην αναπλασμένη Νέα Παραλία από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής!
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, η Θεσσαλονίκη και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της πόλης έχει προγραμματίσει για τη μέρα αυτή πολλές εκδηλώσεις.
Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης παραδίδεται ενιαίο ξανά μετά από 2,5 χρόνια στους κατοίκους, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να περπατήσουν από το Ποσειδώνιο έως το Λιμάνι. Η δημοτική αρχή καλεί τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, να περπατήσουν κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής, να ανακαλύψουν την αναπλασμένη Ν. Παραλία και τα πάρκα της και να απολαύσουν την πεζοδρομημένη Λ. Νίκης (από τις 11:00 έως τις 17:00)
Η εκδήλωση εμπλουτίζεται με δεκάδες διαφορετικές δράσεις, δρώμενα και διοργανώσεις φορέων, ομάδων και συλλογικοτήτων της πόλης που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να ψυχαγωγήσουν και να ενημερώσουν το κοινό. Χορός, Μουσική, γνωριμία με τον ναυταθλητισμό, δραστηριότητες και δρώμενα για παιδιά, ενημέρωση για το AIDS/HIV στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, rollers, yoga, Thessaloniki Food Festival, είναι ορισμένα από όσα θα συμβαίνουν σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
Λεωφόρος Νίκης
16:00: Κρουστόφωνο – Μουσικό Εργαστήρι και Μπάντα δρόμου, από την Πλ. Αριστοτέλους προς τον Λ. Πύργο
15.00: Paranaue, από τον Λ. Πύργο προς το Λιμάνι
15.00: Ζumba από την Casa Sportiva, στο ύψος της οδού Στρ. Καλλάρη
Λευκός Πύργος – Βασιλικό Θέατρο – Κήπος του Αλέξανδρου
11:00 – 14:00 Λευκός Πύργος: Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για το AIDS/HIV από τον Όμιλο Ροταράκτ Θεσσαλονίκης & την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας – Παράρτημα Θεσσαλονίκης
12:15 Λευκός Πύργος: Zumba από την ομάδα Line of Dance
12:30 Άγαλμα Βότση: Yoga (για παιδιά και ενήλικες) από τη σχολή Bodysoul Pilates yoga dance
13:00 Άγαλμα Βότση: Freestyle χορός από τη Σχολή Ροδούλας Γκουλιαμπέρη
14:00 Λευκός Πύργος: Yoga από τη Σχολή Evexia Training Studio
14:30 Άγαλμα Βότση: Hip Hop χοροί από τη Σχολή Asters International
15:30 Άγαλμα Βότση: Salsa & Tango από τη Σχολή «Το Σπίτι του Χορευτή»
16:00 Λευκός Πύργος: Zumba από Αρωγή + 12
16:30 Άγαλμα Βότση: Capoeira από Jacobina Capoeira Thessaloniki
13:30 Νέα Παραλία στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου: Μουσικοθεατρικό Happening του ΚΘΒΕ από την παράσταση «Με Μουσικές Εξαίσιες… Με Φωνές!»,
12:00 – 14:30 Λευκός Πύργος: Ενημέρωση & διανομή Οδηγού Συμπεριφοράς προς Άτομα με Αναπηρία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αναπηρίας (3η Δεκεμβρίου) από τον Σύλλογο Γονέων 1ου Σχολείου Ειδικής Αγωγής, τον Σύλλογο Γονέων 5ου Σχολείου Ειδικής Αγωγής, τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης «Μέριμνα Ζωής», τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Λαγκαδά «Η Άνοιξη», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Συκεών και άλλους φορείς Αναπηρίας
13:30 Ομπρέλες Ζογγολόπουλου: Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
15:00 Κήπος του Αλέξανδρου (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου): Μαθήματα rollers (inline skate) – με εξοπλισμό των συμμετεχόντων – και πληροφόρηση για το άθλημα από τον Σύλλογο «Ώθηση», τους Τροχοπεδιλατιστές Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο των Τροχοπεδιλατιστών Ελλάδας Κωνσταντίνο Μαρτζέκη
Κήπος του Απογευματινού Ήλιου- Κήπος της Άμμου (Makedonia Palace)
10:00 – 11:00: Αξίες σωστής διατροφής για παιδιά μέσα από το παραμύθι «Η κουκουβάγια η σοφή μου μαθαίνει διατροφή» από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών-βοηθημάτων διατροφής Βασιλική Παπαδοπούλου
11:00 – 17:00: Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών με ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια και κλόουν, 12:00 – 15:00: από τον Σύλλογο «Οικογένεια και Παιδί», στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Άμμου (πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο ύψος της συμβολής Μ. Αλεξάνδρου-Παρασκευοπούλου)
11:00 – 11:30: Ινδικός χορός από το Bollywood group της Asrai που στεγάζεται στο Fix In Art
11:00 – 12:00: Επίδειξη Flamenco από την Ειρήνη Τσιτσίνια, εισηγήτρια στο Fix In Art
12:00 – 12:30: Αποσπάσματα από την όπερα Aida από το Opera Studio του Fix In Art
12:00 – 13:30: Παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγηση παραμυθιού «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» από την Κουκλοθεατρική ομάδα Hocus Pocus και την ομάδα Επί Σκοπόν, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου (στο «τρίγωνο» Μακεδονία Παλάς – Λ. Μ. Αλεξάνδρου – οδός Έντισον)
12:00 – 15:00: Εικαστικό Εργαστήρι Χαρακτικής για παιδιά από την Vlassis Art Gallery και την ομάδα Επί Σκοπόν, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου (στο «τρίγωνο» Μακεδονία Παλάς – Λ. Μ. Αλεξάνδρου – οδός Έντισον)
12:30 – 13:00: Επίδειξη πολεμικών τεχνών NIJUTSU από το τμήμα πολεμικών τεχνών του Fix In Art
13:00: Το Thessaloniki Food Festival και το Makedonia Palace θα προσφέρουν αλμυρό και γλυκό κέρασμα
13:00 – 15:00: Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση
13:00 – 14:00: Επίδειξη τεχνικών decoupage από την Δάφνη Καζακίδου, εισηγήτρια του τμήματος χειροτεχνίας του Fix In Art
13:00 – 14:00: Επίδειξη διακόσμησης κεριού από τη Νόπη Κυριακίδου, εισηγήτρια του τμήματος χειροτεχνίας του Fix In Art
13:00 – 14:00: Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά από το Crafting Therapy by Evita @ Fix In Art
14:00: Δημοτικοί Χοροί από τον Χορευτικό Σύλλογο «Το Σεργιάνι»
14:00 – 16:00: Ζωγραφική προσώπου (face painting) σε παιδιά από το τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Άμμου (πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο ύψος της συμβολής Μ. Αλεξάνδρου-Παρασκευοπούλου)
14:30: Παράσταση Σύγχρονου Χορού «Το Μουσικό Κουτί» και Δημοτικοί Χοροί από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων
Διαρκείς παράλληλες δράσεις
– Η ομάδα yoga του Fix In Art προσφέρει ανοικτό μάθημα σε όσους παρευρεθούν.
– Open air Βιβλιοθήκη του Fix In Art θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για όποιον θέλει να δανειστεί βιβλία, χωρίς να απαιτείται εγγραφή
Κήπος του Οδυσσέα Φωκά – Κήπος των Εποχών – Κήπος της Μεσογείου – Κήπος των Γλυπτών
12:00 – 16:00: Γρήγορο τεστ HIV με την κινητή μονάδα εξέτασης και ενημέρωσης της PRAKSIS σε συνεργασία με το Ath Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και τη Θετική Φωνή. Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται σταθμευμένη στο ύψος του Κήπου των Εποχών (μετά το Δημοτικό Αναψυκτήριο, πρώην Maison Crystal)
11:00 – 15:00: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα κινείται σε όλο το μήκος της Ν. Παραλίας φροντίζοντας για την παροχή πρώτων βοηθειών, εφόσον χρειαστεί, και ενημερώνοντας το κοινό, ενώ θα παρουσιάσει σωστούς τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών στο κοινό, ενώ στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Μεσογείου (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με Στρ. Καλλιδοπούλου και Φλέμινγκ).
– Ενημερωτικές δράσεις για την Ανακύκλωση και την Καθαριότητα από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Μεσογείου (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με Στρ. Καλλιδοπούλου και Φλέμινγκ).
11:00 – 17:00: Ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του AIDS/HIV από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και σε συνεργασία με καθηγητές και σπουδαστές της σχολής Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας «La chef» θα δημιουργηθεί μια τούρτα στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας-συμβόλου ευαισθητοποίησης για τον AIDS/HIV, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου)
11:00 – 17:00: Ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από την Άλμα Ζωής, Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου)
11:00-17:00: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τους σκοπούς του συλλόγου από το Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυψική Υγεία Σ.Ο.Ψ.Υ. Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου)
Σε περίπτωση βροχής κάποιες από τις υπαίθριες δράσεις μπορεί να ματαιωθούν.
Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» θα αναρτήσουν στους υαλοπίνακες των Περιπτέρων Αναψυχής φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και πληροφοριακά μηνύματα για την ίδια την αναπλασμένη Νέα Παραλία.
Από τη γιορτή της πόλης δεν θα λείψουν οι ναυταθλητικοί όμιλοι της Θεσσαλονίκης (ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης, ο Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων, ο Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας κα.), που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσφέρθηκαν να γεμίσουν τον Θερμαϊκό με τα πανιά και τα κουπιά τους.
Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, στο ύψος του «Κήπου των Γλυπτών», όπου και ολοκληρώνεται η πρόσφατη ανάπλαση της παραλίας, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να γνωρίσουν –είτε από τη στεριά είτε εν πλω– τις χάρες και τις χαρές του ναυταθλητισμού, τις ιδιαιτερότητες κάθε σκάφους και κάθε αγωνίσματος καθώς και να απολαύσουν τα κεράσματα ενός μικρού buffet. Το ίδιο θα συμβαίνει και από τους υπόλοιπους ομίλους σε όλο το μήκος της παραλίας σε μία προσπάθεια «συμφιλίωσης» των Θεσσαλονικέων με το υγρό στοιχείο.
Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα ιστιοφόρα του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θαλάσσης θα διοργανώσουν αγώνα με ταυτόχρονο τερματισμό (κατά τις 15:00) στο ύψος του Makedonia Palace.
36 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:20 μμ
Πάνος
Οι Θεσσαλονικείς χαίρονται. Είναι ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη η ανάγκη να χαίρεσαι για κάτι, όταν η πόλη σου και η ζωή σου είναι βυθισμένες στο λάκκο της πραγματικότητας, με τη μιζέρια και την αθλιότητα χαρμάνι. Δε λέω περισσότερα, γιατί όπως λέει στο περίπου το τραγούδι «δε θέλουμε γκρινιάρηδες στη γιορτή μας»
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:21 μμ
Πάνος
30 Νοεμβρίου, 2013 στις 2:44 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:23 πμ
σχολιαστης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63930222
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:27 πμ
kapetanios
όλο λέω θα πάω –αλλά δεν ταιριάζει. Λες να γερνάω ρε σχο, και να γίνομαι αργοκάραβο ?
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:32 πμ
σχολιαστης
Αν πας την …άνοιξη θα έχουν τελειώσει οι εργασίες στους κήπους. 🙂 Ακόμα υπάρχουν πολλές εργασίες σε εξέλιξη.
Χθες έκανα μια καλή βόλτα και έμεινα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
Ελπίζω από τους 3000 εργαζόμενους ( ; ) στον κεντρικό δήμο, να αποσπαστούν καμιά 50αριά άτομα που θα αναλάβουν τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των τριών χιλιομέτρων και κάτι που καταλαμβάνουν οι κήποι.
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:41 πμ
Πάνος
Αλήθεια, σχο, εκείνα τα μαρμάρινα παραλληλεπίπεδα (σε ποικίλα μήκη) στον πρώτο κήπο (μετά το Λ. Πύργο) τι είναι τελικά; Καθίσματα; Φωλιές υλικού; Τάφοι; (φτου, φτου…) 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:46 πμ
σχολιαστης
Είναι -νομίζω-καθίσματα. Το κομμάτι αυτό είναι υπό διαμόρφωση, και είναι δίκαιο να κριθεί όταν έχουν τελειώσει οι εργασίες.
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:48 πμ
Πάνος
Μαρμάρινα καθίσματα σε σχήμα τάφου (σε ποικίλα μήκη)… Ενδιαφέρον ακούγεται… 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:52 πμ
Πάνος
καπιτάνιε,
να πας. Και όπου νοιώθεις μια… σύγχυση, στρέψε το βλέμμα από την άλλη – η θάλασσα και ο Όλυμπος είναι πάντα στη θέση τους… 🙂
ΥΓ. Οι «ομπρέλες» είναι το κορυφαίο εικαστικό στοιχείο – αλλά είναι παλιό – και ήταν χρόνια εκεί (λίγο παραπέρα). Άσε που του κοτσάρισαν από δίπλα 60 «συντριβανάκια», για να το «αναδείξουν» 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:54 πμ
Πάνος
Εκείνο όμως που κυριολεκτικά «εθάμαξα» είναι οι μικρές (μαρμάρινες, εννοείται) γούρνες (πισίνες / ποτίστρες) ένα μέτρο από τη θάλασσα! Με ξεπερνάει, δεν μπορώ να το κατανοήσω (καθότι από χωριό)… 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:30 πμ
σχολιαστης
Να δεις κάποια στιγμή συνολικά το έργο. Να το ζήσεις βλέποντας πως συμμετέχει ο κόσμος. Να διαπιστώσεις αν του κόβει τη θέαση στον Όλυμπο ή να γίνεται αφορμή να θαυμάζει ο κόσμος τον Όλυμπο και τη θάλασσα.
Αν ερχόσουν χθες στην ξενάγηση του αρχιτέκτονα Μάκη Νικηφορίδη, που διοργάνωσε ο Χρήστος Μάτης, μπορεί να λύνονταν κάποιες απο τις απορίες σου. Την άλλη φορά. 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:50 πμ
Πάνος
σχο,
περπαταω στην παραλια απο το 1979. Παντα ηταν γεματη κοσμο, που τη χαιροταν. Η ζωη δεν ξεκινησε μετα τους κηπους… 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:01 πμ
σχολιαστης
Τότε, ρώτα και τους άλλους που περπατάνε. 🙂
Ο καθένας θα βρει πράγματα που του αρέσουν και άλλα που μπορεί να μην τα γουστάρει.
Για παράδειγμα, βρήκα καταπληκτικό το θεατράκι τετρακοσίων θέσεων που έχει ενταχθεί αρμονικά σε κάποιον κήπο. Μακάρι να αξιοποιηθεί. 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:21 πμ
Fil
Η θάλασσα αναδεικνύεται οπως και ο Όλυμπος αυτό νομίζω είναι το μόνο σίγουρο.
Πάντως πέρα από την καλύτερη παραλία 😉 έχουμε και τον καλύτερο «κασετάκια». Ο τύπος δεν παίζεται.
http://www.kasetophono.com/
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:48 πμ
Πάνος
Δε χρειαζεται να ρωτησω, σχο. Τα λενε απο μονοι τους – παρεξηγουνται κιολας αν εντοπισουν καποιον που δεν ειναι… κατενθουσιασμενος 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:50 πμ
σχολιαστης
Χο! 🙂
Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μια συνολική γκρίνια για τα πάντα και ο κόσμος θέλει να χαρεί για κάτι! 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:08 μμ
Fil
Εντάξει μερικά είναι όντως Παπαγεωργοπουλίστικα 😉 αλλά και αυτή τη μανία πχ για περισσότερο πράσινο δεν την καταλαβαίνω, δηλαδή μια ζούγκλα δίπλα στη θάλασσα δε θα έκρυβε τον Όλυμπο; Η προοτπική που υπάρχει τώρα είναι πολύ ωραία αφού δίπλα στο νερό δεν υπάρχει τίποτα που να κρύβει τη θέα και το ξύλο μπορείς να το πεις και minimal.
Πάνο απορρίποντας με μανία και συνολικά το έργο χάνεις το δίκιο σου για μερικές υπερβολές μεγαλομανίας που όντως υπάρχουν.
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:56 μμ
Πάνος
Fil,
που την είδες τη μανία; 😉
Τουλάχιστον διασκεδάζω διαβάζοντας φράσεις όπως…
Σε ό,τι αφορά το «δίκιο μου», δεν κατάλαβα. Είμαι κατηγορούμενος για κάτι; Ή πρέπει να ζητάω την άδεια (από ποιόν;) για να πω τη γνώμη μου;
Χαλαρώστε, βρε! 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:07 μμ
Fil
Πάνο μάλλον εσύ χρειάζεται να χαλαρώσεις 😉
Χαίρομαι πάντως που διασκεδάζεις με φράσεις μου…
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:16 μμ
Πάνος
Γελάει κανείς αυθόρμητα όταν διαβάζει ότι οτι οι κήποι «αναδεικνύουν» τη θάλασσα και τον Όλυμπο!
Τους κήπους περίμεναν ο Θερμαϊκός και ο Όλυμπος, τόσους αιώνες 😉
Σόρυ – δεν θα το σχολίαζα αν δεν επιχειρούσες να δώσεις μαθήματα αισθητικής αστικού τοπίου σε έναν… χωρικό 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:22 μμ
Fil
«Γελάει κανείς αυθόρμητα όταν διαβάζει ότι οτι οι κήποι “αναδεικνύουν” τη θάλασσα και τον Όλυμπο!
Τους κήπους περίμεναν ο Θερμαϊκός και ο Όλυμπος, τόσους αιώνες»
Με την ίδια λογική πολυκατοικίες χτισμένες δίπλα στο κύμα δεν θα τα υποβάθμιζαν αμφότερα, ή το γκρέμισμά τους δε θα τα αναδείκνυε επειδή δε θα …είχαν αναγκη.
Όσο για τα …μαθήματα την άποψή μου λέω όπως και εσύ. Εκτός αν κρατάς μόνο για τον εαυτό σου το δικαίωμα 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:26 μμ
σχολιαστης
Σε ένα έργο τριών χιλιομέτρων, λες ότι αξίζουν μόνο οι …ομπρέλες, που και αυτές τις απαξίωσαν επειδή τους έβαλαν δίπλα κάτι άλλο. 🙂 Χο!
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:31 μμ
Πάνος
σχο,
δε συνηθίζεις να παραχαράζεις / αλλοιώνεις εν ψυχρώ την άποψη του άλλου, μόνο και μόνο για να πεις «χο!». Τι έπαθες σήμερα;
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 2:17 μμ
kapetanios
(το παθαίνει κάπου κάπου )
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 2:24 μμ
Γιώργας
Πάνο, ο Όλυμπος και η θάλασσα είναι στην ίδια θέση μερικά εκατομμύρια χρόνια (και βάλε). Πρίν απο την ανάπλαση της παραλίας όμως, όταν περπατούσες απο την εσωτερική πλευρά στο πεζοδρόμιο της Μ. Αλεξάνδου, ή ήσουν μέσα στα πάρκα δέν μπορούσες να δείς ούτε τη θάλασσα, αλλα ούτε τον Όλυμπο, κι’ ας ήταν σκανδαλωδώς δίπλα σου. Ο λόγος ήταν τα περίκλειστα πάρκα με εκείνους τους τεράστιους θάμνους που περιόριζαν το οπτικό σου πεδίο στα λίγα μέτρα.
Κατα την ταπεινή μου γνώμη, αυτό με το οποίο εσύ διασκεδάζεις είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ανάπλασης. Ανοιξε το οπτικό πεδίο προς την κατεύθυνση της θάλασσας και του Ολύμπου για να μπορεί κανείς να βλέπει αυτό που βρίσκεται δίπλα του εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω: Υπάρχει κάποιο παράδειγμα παγκοσμίως, πόλης η οποία να φύτεψε στο παραθαλλάσιο μέτωπό της ένα δάσος;
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 2:28 μμ
Πάνος
Ένα δάσος από τεράστιους θάμνους; 😉
(Σόρυ, παίδες, δεν έχει νόημα, αποσύρομαι) 😉
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 2:35 μμ
zeppos
Για χαλαρώστε..
Δηλαδή δεν παίζει καίριο ρόλο …ποιοί έκαναν το έργο;
Θα μείνομε μόνο στην εικόνα;
Και η «ούγια»;
Μπα σε καλό σας…
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 3:21 μμ
σχολιαστης
Καλυβάρχα μου, είπα να κάνω λίγο χιούμορ. Μπαρδόν. 🙂
8 Δεκεμβρίου, 2013 στις 8:28 μμ
Γιώργας
Πάνο, ίσως εγώ δέν έγινα κατανοητός. Λέγοντας «ενα δάσος» δέν αναφερόμουν στην προτέρα κατάσταση (δηλαδή στο δάσος απο τεράστιους θάμνους) το οποίο κατα τη γνώμη μου ήταν απαράδεκτο για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.
Θα προσπαθήσω να γίνω πιό σαφής σ’ αυτό που ρωτούσα:
Αντιλαμβάνομαι πως η ανάπλαση δέν σου αρέσει καθόλου. Θά ενδιαφερόμουν όμως πολύ να μάθω τί θα πρότεινες στη θέση της, και άν υπάρχει μία παραλιακή πόλη στον κόσμο που θα μπορούσες να φέρεις ώς παράδειγμα.
9 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:02 πμ
Πάνος
Γιώργα,
δεν ήμουν τόσο τυχερός στη ζωή μου ώστε να ξέρω τις «παραλιακές πόλεις του κόσμου», για να τις συγκρίνω.
Η δική μας ανάπλαση δεν μου αρέσει γιατί έχει πολύ τσιμέντο και πολύ μάρμαρο και γιατί έχει (όχι πάντα) κακή αισθητική στις «παρεμβάσεις». Δυο πρόχειρα παραδείγματα, ο κήπος του Κινγκ Κόνγκ και ο κήπος με τους τάφους. Άλλο, οι μαρμαρένιες γούρνες / ποτίστρες πλάι στη θάλασσα και τα συντριβανάκια. Ούτε η αισθητική της ξύλινης επένδυσης μου αρέσει, ούτε τα πλακόστρωτα (για να μη μιλήσουμε για την ποιότητα κατασκευής…)
Αν ήταν στο χέρι μου, ναι, θα ζητούσα από τους αρχιτέκτονες κάτι πολύ πιο λιτό – με την πεποίθηση ότι θα ήταν πολύ πιο καλαίσθητο. Οι κάτοικοι ήθελαν αυτό που ήδη είχαν, δηλαδή μια μεγάλη βόλτα δίπλα στη θάλασσα, καθαρή και ευπρεπή.
Τα υπόλοιπα είναι… υπόλοιπα.
(Δε χρειάζεται να τονίσω πόσο σέβομαι τη δουλειά όσων συμμετείχαν στην ανάπλαση. Άλλο αυτό, άλλο το αν μου αρέσει το αποτέλεσμα!)
9 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:09 πμ
Πάνος
http://www2.thestival.gr/culture/actions/item/141639-mia-ksexoristi-ksenagisi-apo-ton-meletiti-tou-ergou-sti-nea-paralia-video
12 Δεκεμβρίου, 2013 στις 5:58 μμ
σχολιαστης
http://publishitmagazine.gr/2013/12/11/imerologia-enos-simproteuoysianou-5-nea-paralia/
12 Δεκεμβρίου, 2013 στις 7:45 μμ
Πάνος
Μάρβελους… 😉
12 Δεκεμβρίου, 2013 στις 7:53 μμ
σχολιαστης
Αυτά της παραλίας θα τα ανεβάζω με κλειστά σχόλια! 🙂
12 Δεκεμβρίου, 2013 στις 7:54 μμ
Πάνος
Γιατί; Απλώς εθάμαξα τα μάρβελς, στις γούρνες και τις ποτίστρες 😉