Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υγείας για την αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο σ/ν για τους πλειστηριασμούς

Ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά, σήμερα το πρωί, τροπολογία που αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς που συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Με τον τρόπο αυτό:

1.      Τορπιλίζει το διάλογο με τους απεργούς-γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που ήταν σε εξέλιξη με εντολή του Πρωθυπουργού.

2.      Δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τις υγειονομικές του μονάδες, διακόπτοντας βίαια τη συνέχεια της παρεχόμενης δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

3.      Υλοποιεί το μνημονιακό στόχο της διαθεσιμότητας από τη «δεξαμενή» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και αλλάζει εκβιαστικά το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, εξαιρώντας τους όμως από το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που προβλέπεται για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

4.      Αποδιοργανώνει πλήρως την ήδη απαξιωμένη και ελλειμματική Π.Φ.Υ. για να την εκχωρήσει στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Υπουργός Υγείας αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε η Π.Φ.Υ., ούτε η ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Μοναδικό του μέλημα είναι η απαρέγκλιτη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για διαθεσιμότητες και απολύσεις, η συρρίκνωση των δομών υγείας και η περικοπή των δημόσιων δαπανών και η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στις άδειες τσέπες των ασφαλισμένων.

 

ΕΕΚΕ Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ygeianet – Δικτυακή Πύλη για την ΥΓΕΙΑ.

Σχόλιο του ygeia,net και σύνδεσμος για το κείμενο της τροπολογίας:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δε μπορεί να κρύψει την απέχθειά του για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.
Έκπληκτοι χτες βράδυ οι βουλευτές πληροφορήθηκαν από ιστοσελίδες το κείμενο τροπολογίας, την οποία εντέλει ο υπουργός Υγείας κατέθεσε περί τα μεσάνυχτα στη Βουλή μετά από έντονες διαμαρτυρίες. Με την τροπολογία η κυβέρνηση εντάσσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ! (κλικ εδώ).

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση, ενώ δήθεν διεξάγει «διάλογο» με τον ΠΙΣ ταυτόχρονα προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που εξωθούν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στην απομάκρυνση, αφού η ένταξή τους στην ΠΕ κατηγορία του ενιαίου μισθολογίου θα συνεπάγεται συνολικές αποδοχές περί τα 1200 ευρώ.

Ευνόητο πως η διάλυση της ΠΦΥ θα μεταφέρει ένα τεράστιο βάρος στα Νοσοκομεία, τα οποία χωρίς χρηματοδότηση και στελέχωση θα καταρρεύσουν, ενώ οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα ξεκινούν τα νέο μεγάλο τους πάρτι.