Όλοι πρέπει να διαβάσουν την κατάθεση Κάντα, ακόμα και τα μικρά παιδιά-ειδικά αυτά. Είναι ένα συναρπαστικό μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το αληθινό χρονικό της μεταπολίτευσης.

Photo: Α. Παναγιώτου @fosphotos.com

Κώστας Γιαννακίδης 

Αν οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν λάβει εγκαίρως τα μέτρα τους, στη Λατινική Αμερική θα δημιουργηθεί μία ελληνική παροικία που θα νοσταλγεί την πατρίδα, χαϊδεύοντας φουσκωμένους λογαριασμούς. Διότι η υπόθεση Κάντα δεν τρέχει στις ράγες που έβαλαν το σκάνδαλο της Siemens. Εδώ έχουμε έναν κατηγορούμενο που δίνει στοιχεία και ονόματα. Τις διευθύνσεις ας τις βρουν οι αρχές-αν προλάβουν.

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ που δημοσιεύει «Το Βήμα» για την κατάθεση του πρώην αναπληρωρή διευθυντή εξοπλισμών, Α. Κάντα.
«Μου έδωσαν χρήματα για να μην έχω καμμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση οι επιχειρηματίες-όπλων: Παναγιώτης Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Δαφέρμος, Παύλος Νικολαϊδης, Λάμπρος Μπαρτζώκας, Δημήτρης Παπαχρήστος, Χρήστος Τούμπας, Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας, Ι. Κομνόπουλος, Θωμάς Λιακουνάκος και ο διευθυντής του Γ. Αποστόλου…». Είναι το σημείο που βλέπεις το κοσμικό ρεπορτάζ να μετατρέπεται σε αστυνομικό. Συνεχίζω την αντιγραφή.

«Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι κατά την προμήθεια αεροπλάνων στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής που ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Έβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε διότι ήταν στο ίδιο κόμμα. Μαζί με τον Έβερτ ήταν και ο Τσοχατζόπουλος.» Ο Μητσοτάκης είναι 95 ετων, ο Άκης είναι στη φυλακή και  ο Έβερτ στον ουρανό. Το κάδρο είναι μικρό, αλλά χωράει την εικόνα, σου εξηγεί τα πάντα. Ευτυχώς ο Γιάννος είναι μια χαρά στη υγεία του και διαθέσιμος για να δώσει πληροφορίες.  Μπορούν να του τηλεφωνήσουν ή να στείλουν ένα περιπολικό, να τον εξυπηρετήσει.

«Έτσι ανοίχτηκε άλλος λογαριασμός, νομίζω ότι ήταν σε off-shore στην οποία μπήκαν δόσεις μετά το 2005, και είχε το όνομα kourkoumpini.» Υποθέτω ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει και η toulouba, η karioka και η baklava που βάζει το σιρόπι στη μίζα. Η ύπαρξη χιούμορ πρέπει να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό.

Ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Κρατούσε σακ βουαγιάζ «Το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα “ξέχασες την τσάντα”, εκείνος γύρισε και μου είπε “είναι για σένα δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε την άνοιξα, είχε 600.000 ευρώ… πράγματι έπαψα να έχω αντιρρήσεις για την προμήθεια».

Μπορείτε να διαβάσετε την κατάθεση Κάντα (πρώτο μέρος και δεύτερο μέρος). Όλοι πρέπει να διαβάσουν την κατάθεση Κάντα, ακόμα και τα μικρά παιδιά-ειδικά αυτά. Είναι ένα συναρπάστικο μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το αληθινό χρονικό της μεταπολίτευσης.