Πρέπει να είσαι Κινέζος για να είσαι τόσο εμφαντικά αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας 😉
Πέρα από τ’ αστεία, η Ελλάδα εννοείται πως έχει μέλλον. Το θέμα είναι αν αυτό θα αφορά μια γεωγραφική έννοια με φολκλορικές αναφορές στο παρελθόν ή την πραγματική Ελλάδα, δηλαδή τον ελληνικό λαό – και αυτό που πέτυχαν οι Έλληνες τους τελευταίους αιώνες και το οποίο ήδη αποδομείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Ντου Τσιγουεν*
Οταν οι αγαπημένοι αναγνώστες θα διαβάζουν το άρθρο αυτό, θα έχω επιβιβαστεί στην πτήση επιστροφής στο Πεκίνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Ελλάδα για δύο χρόνια και πέντε μήνες.
Εδώ και έναν μήνα αποχαιρετώ τους Ελληνες φίλους με στενοχώρια και μου κάνουν την ίδια ερώτηση: ως ένας Κινέζος φιλέλληνας πώς βλέπεις την προοπτική της Ελλάδας;
Η απάντησή μου είναι ότι είμαι σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας.
Οταν έφτασα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2011, ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης χρέους. Ο κόσμος ανησυχούσε τόσο πολύ σαν να μην έβλεπε διέξοδο στην επίλυση των προβλημάτων. Ενώ εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση μπορεί να είναι μόνο ένα κύμα στο μεγάλο ποτάμι της ελληνικής ιστορίας των χιλιάδων ετών. Αφού περάσει η μπόρα, είναι σίγουρο ότι θα φανεί ξανά στον κόσμο η δυναμική της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει προσφέρει έναν λαμπρό πολιτισμό και μια μακρόχρονη ιστορία στην ανθρωπότητα. Ο ελληνικός λαός ξεχωρίζει για το ανοιχτό πνεύμα και την ακατάβλητη ψυχή του. Η κρίση αυτή έχει φέρει, ως συνέπειες, τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας, την πτώση κατά 30% της καταναλωτικής ικανότητας καθώς και την εκτόξευση της ανεργίας σε σπάνια ύψη. Ενώπιον μιας τέτοιας σκληρής πραγματικότητας, η ελληνική κοινωνία έδειξε τόσο μεγάλη συνοχή και εμμονή, και αυτό αξίζει τον σεβασμό από όλους. Η λαμπρή και δυνατή πνευματικότητα αποτελεί τον πιο σημαντικό θησαυρό οποιουδήποτε έθνους και είναι αναμφισβήτητο ότι η πνευματικότητα αυτή θα γίνει πηγή δυνάμεων του ελληνικού λαού για να νικήσει τις δυσκολίες και προκλήσεις, ώστε να αγκαλιάσει ένα λαμπρό μέλλον.
Ο 21ος αιώνας είναι μια εποχή για άνοιγμα και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι Ελληνες πάντα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και παίζουν πρωτοποριακό ρόλο στην κάθε εποχή. Η θάλασσα συγκεντρώνει τα νερά από τα ποτάμια. Η Ελλάδα καλλιεργεί καλές σχέσεις με διάφορους παράγοντες και εκμεταλλεύεται σε μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Από τα παλιά χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει ο κόμβος ναυτιλίας, εμπορίου και διακίνησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο κατώφλι του νέου γύρου προσαρμογής της διεθνούς βιομηχανικής διαίρεσης, ενώ το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων έχει αναδειχθεί ακόμα πιο χαρακτηριστικά. Με την αναζωογόνηση του λιμανιού του Πειραιά και τις συνεργασίες του με τη Hewlett-Packard, τη Huawei και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις, αποδεικνύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βρει την κατάλληλη στιγμή για να μετατρέψει το γεωγραφικό της πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικότητα.
Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τη σοβαρή κρίση των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα δεν έχει χάσει τα πλεονεκτήματά της σε ορισμένες βιομηχανίες. Αντιθέτως, τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν ενισχυθεί. Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν ήδη παραγγείλει αρκετά πλοία εδραιώνοντας την ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο τουρισμός της Ελλάδας είναι σαν φωτιά στον χειμώνα, που μας κάνει εκπλήξεις συνεχώς. Οι φετινές αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα θα σπάσουν το ιστορικό ρεκόρ και η επιτυχής τουριστική προβολή σε αναδυόμενες αγορές έχει κερδίσει την παράταση της τουριστικής σεζόν στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και άλλα μέρη. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο τουρισμός αποτελεί μια βιομηχανία που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός τουριστών για τα ερχόμενα 20 χρόνια θα πολλαπλασιαστεί κατά 3,5 φορές. Η έκθεση της Mckinsey θεωρεί ότι το 40% του μελλοντικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό και τις σχετικές βιομηχανίες. Η πλεονεκτική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτη.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11 εκατομμύρια και αποτελεί μόλις το 1/120 του πληθυσμού της Κίνας. Λένε ότι μικρά πλοία κάνουν στροφές πιο εύκολα και μικρές οικογένειες τρέφονται πιο εύκολα. Η σημερινή κρίση θεωρείται μια προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας έπειτα από την επίτευξη ανάπτυξης υψηλού επιπέδου. Η προσαρμογή αυτή θα θέσει πιο γερά θεμέλια για τη μελλοντική μακρόχρονη ανάπτυξη της Ελλάδας. Πράγμα που μας χαροποιεί πολύ γιατί τα τελευταία προς τα εμπρός βήματά της μέσα σε όλες τις δυσκολίες έχουν επιταχυνθεί αισθητά. Ο κόσμος έχει καταλήξει σταδιακά ότι η στροφή που θα οδηγήσει την Ελλάδα να βγει από τα μαύρα σύννεφα της κρίσης δεν είναι μακριά.
«Πάντα ρει» είναι το γνωμικό από τον φιλόσοφο της Εφέσου Ηράκλειτο. «Τα δέκα χιλιάδες χρόνια είναι πολύ μακριά. Ας αδράξουμε την ώρα και τη μέρα» είναι το ποίημα του Μάο Τσετούνγκ, το οποίο στους Κινέζους αρέσει πολύ. Θα ήθελα να αναφέρω αυτές τις δύο φράσεις για να αποχαιρετήσω τους Ελληνες φίλους μου.
* Ο κ. Ντου Τσιγουέν είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.
37 Σχόλια
Comments feed for this article
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:43 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός τουριστών για τα ερχόμενα 20 χρόνια θα πολλαπλασιαστεί κατά 3,5 φορές. Η έκθεση της Mckinsey θεωρεί ότι το 40% του μελλοντικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό και τις σχετικές βιομηχανίες. Η πλεονεκτική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτη.»
Συμφωνα με τον ΣΕΤΕ ο τουρισμος συνεισφερει 16.4% του ΑΕΠ και δημιουργει 34 δις ζητηση στην οικονομια, εκ των οποιων 12 δις αμεσα.
Ο μαγικος αριθμος λοιπον ειναι 6.5 % ετησιως, οσο ο ρυθμος αυξησης του πληθους τουριστων ωστε σε 20 ετη να ειναι 3.5 φορες δηλ.
3.5×16 εκατ. =56 εκατ. , με αμεσο ΑΕΠ 3.5×12 δις = 42 δις και τριπλασιο εμμεσο, αρκει μεγαλο μερος απο τα καταναλωμενα τροφιμα , ποτα , προιοντα για δωρα, κλπ να παραγονται στην χωρα μας και οχι στην Κινα ή το Βιετναμ.
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:57 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οποιο σεναριο αναπτυξης της χωρας την επομενη 20-ετια να υποθεσει καποιος , προσωπικα υποθετω ενα σεναριο ηπιας αναπτυξης με μεσο .ορο 2.0 %, τοτε αυτος ο ρυθμος αναπτυξης ειναι υποτριλασιος του προβλεπομενου ρυθμου αυξησης του κλαδου του τουρισμου.
Αυτο, για μας τους μηχανικους και τους τεχνικους γενικοτερα, σημαινει οτι μερικα απο τα υφισταμενα συγκροτηματα πρεπει να κατεδαφισθουν, τα υπολοιπα πρεπει να ανακαινισθουν (η τελευταια ανακαινιση εγινε σε αρκετα ξενοδ. καταλυματα το 2003-4) και μαλιστα 2 φορες εως το 2033 και να κτιστουν νεα με σωστες και οικολογικες προδιαγραφες. Μαλιστα ευλογο ειναι αρκετα εξοχικα να μετατραπουν σε ενοικιαζομενα δωματια.
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:04 μμ
δεξιος
O τουρισμός είναι και ο πρώτος που ανακάμπτει.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231283810
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:15 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ναι, δινουν αυξηση 1%, μετα απο μειωση 15%.
Ο Συριζας * θα πει ναι αλλα οι ξενοδοχοι φερονται στους ξενοδοχοϋπαλληλους οπως οι λευκοι στις ΗΠΑ που βασανιζαν τους μαυρους 🙂 .
«ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ: «Η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού περνάει μέσα από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους στον τομέα»
Εισήγηση του υπεύθυνου τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, για την 21η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ
– See more at: http://left.gr/news/syriza-ekm-i-poiotiki-anavathmisi-toy-toyrismoy-pernaei-mesa-apo-toys-ergazomenoys-kai-toys#sthash.e1mkrp6N.dpuf
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:23 μμ
Πάνος
Αυτό σημαίνει ότι από τις λαμπρές χρονιές 13-14-15, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μένουν με χασούρα τουλάχιστον 14% (ονομαστικά, στην πράξη πολύ μεγαλύτερη).
Ορέα!
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:30 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Καλυτερα μια χασουρα 12 % παρα ανεργια. Αν μαλιστα γινει χαμος και στην Τουρκια, το 2014, ενδεχεται να παρουν και ….αυξηση.
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:34 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Δεν μπορει να τα εχεις ολα. Και οι μηχανικοι δινουν πλεον εκπτωση 60 εως 80%,στις μελετες Δημοσιου ενω πριν η μεγιστη εκπτωση ηταν 20%.
Δεν πηγα στον Παπαδημουλη, τον Χουντη ή τον Χατζησωκρατη, για να διαμαρτυρηθω!!!!
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:35 μμ
δεξιος
Eίναι μικρότερη από την υποτίμηση 30-40% που θα χρειαζόταν για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητος διαφορετικά.Εδώ να πούμε ότι πολλοί γαλαντόμοι υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος έχουν ζητήσει κατ επανάληψη και υποτίμηση 50-60% χωρίς να πουν τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς των εργαζομένων – με πόσους μισθούς π.χ. θα αγοράζουν αυτοκίνητο,εάν θα και πόσο πετρέλαιο θα βάζουν με 110 δολ. το βαρέλι διεθνή τιμή κλπ.
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:40 μμ
Mitsos
Α) ό,τι καταναλώνεται στα ξενοδοχεία από τρόφιμα και αναλώσιμα είναι εισαγόμενο και θα είναι πάντα εισαγόμενο. Οι ξενοδόχοι σερβίρουν ό,τι σαβούρα υπάρχει για να ικανοποιούν την αίσθηση της ποσότητος και όχι της ποιότητος παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το θέμα είναι να γεμίζει ο μπουφές και να τρέφεται ο μάτης που έλεγε και η Μαλβίνα.
Β) οι μικροί και μεσαίοι που δεν αντέχουν τις εξευτελιστικές τιμές του All Inclusive εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο και όσοι υπάρχουν ακόμα είναι καταχρεωμενοι. Πολλοί δεν άνοιξαν καν φέτος τα ξενοδοχεία τους.
Οι ξενοδόχοι θα πάθουν και ένα άλλο μεγάλο χουνέρι και αυτό ίσως είναι το πιο σοβαρό. Χάνουν τον εσωτερικό τουρισμό που άφηνε τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη ειδικά στους μικρομεσαίους του τουρισμού.
Γ) Ο τουρισμός δεν πρόκειται να αυξηθεί στους ρυθμούς που περιμένουν κάποιοι διότι αναπτύσσονται ραγδαία άλλοι προορισμοί που στο μέλλον θα τραβήξουν αρκετό κόσμο. Τώρα οι πόλεμοι στη γειτονιά μας έφεραν μερικούς τουρίστες με βραχιολάκια. Δεν θα είναι έτσι πάντα. Ούτε θα μπορεί πάντα ο μέσος βιομηχανικός εργάτης της Γερμανίας να έρχεται στη χώρα μας όπως πάνε τα πράγματα. Θα πηγαίνει στη Συρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία μόλις σταματήσουν οι φασαρίες. Αν δεν υπήρχαν οι Ρώσοι, θα είχαν αυτοκτονήσει και οι υπόλοιποι ξενοδόχοι της Κρήτης που ακόμα δεν αυτοκτόνησαν.
Δ) Οποιος περιμένει ότι θα ξαναγκρεμιστει η Ελλάδα και θα ξαναχτιστεί, ας πάρει παράδειγμα την Βρετανία. Τίποτα δεν γκρεμίζεται και όλα ανακαινίζονται. Τα δανεικά λεφτά από τας Ευρώπας τελειώσανε. Οι μισθοί θα παραμείνουν τόσο χαμηλοί και οι φόροι τόσο υψηλοί που ουδείς θα σκέφτεται να αγοράσει ακίνητο. Θα προτιμά να μένει στο νοίκι όπως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στο Ελλάντα έχουν πολλοί 5-10 σπίτια. Τα υπάρχοντα ακίνητα στεγάζουν άνετα 20 εκατομμύρια πληθυσμό. Ο πληθυσμός της χώρας δεν θα φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Μόνο αν έρθουν τίποτα Ρώσοι μαφιόζοι ή Κινέζοι και αρχίσει μια περιορισμένη ανοικοδόμηση με μεροκάματα Μπαγκλαντες. Αλλά και αυτοί δεν είναι τόσο μαλάκες να χτίσουν όταν θα μπορούν να αγοράζουν έτοιμα ακίνητα τζάμπα.
Και κάτι άλλο δεξιέ ο τουρισμός δεν έπαθε ποτέ ζημιά από την κρίση αυτή. Απεναντίας κέρδισε πολλά ο ΣΕΤΕ από την κρίση διότι δουλεύουν οι εργάτες στα ξενοδοχεία με 400 ως 800 ευρουλάκια και λένε και ευχαριστώ αφέντη που έχω δουλειά και δεν πάω στο συσσίτιο. Γνωρίζω μάγειρα συγγενή μου πρώτης κατηγορίας, με τεράστια εμπειρία, και πήγε ο μισθός του από τα 3 χιλιάρικα στα χίλια και λέει και ευχαριστώ. Μόνο οι ΔΥ έχουν βγάλει την μπέμπελη στην Ελλάδα που πήγαν από τα 1500 στα 1000 ευρουλάκια.. λες και μόνο αυτοί έχουν ψυχή.
Ε) Ο τουρισμός αλλάζει μορφή. Πάμε από το Greek Kamaki and Souvlaki στο All Inclusive που ο τουρίστας τρώει, πίνει, κοιμάται μέσα στο ξενοδοχείο και δεν βγαίνει έξω ούτε για βόλτα με ένα προσυμφωνημένο πακέτο διακοπών. Στο νέο μοντέλο τουρισμού δεν χωράνε μικροί, ούτε μαγαζάτορες με Souvenir χωράνε μόνο οι μεγάλοι που αντέχουν να δίνουν το δωμάτιο στα 20 ευρώ και έχουν όποτε θέλουν πρόσβαση σε θαλασσοδανεισμό λόγω του ότι είναι τροικανότεροι των τροικανών.
29 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
δεξιος
Οπως- ισως – καταλαβεινεις αστειευομαι κια σαρκαζω γενικα κια ειδικα τους γκρινιαρησες κια τους πονηρους. Οτι κατεβαινει ξανανεβαινει. Απ΄οτι φαινεται με πιο υγιεις βασεις.
Ειδαμε τον αγροτικο τομεα, τον τουρσιμο, 9 κλαδους της βιομηχανιας,…
Σε δυο ετη θα μπορεσω να καταλαβω περισσοτερα στην βιοτεχνια – βιομηχανια, που οπως ελπιζω θα παρει πληρως μπρος σχεδον σε ολους τους κλαδους.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:08 πμ
σχολιαστης
Χρειάζεται εθνική ενότητα και να κατεβάσουν στροφές οι ψεκασμένοι και οι πυροβολημένοι 🙂 Αλλιώς θα περάσουμε δύσκολες καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:11 πμ
Mitsos
Και εγώ σου λέω ΑΦ ότι αυτή η χώρα αν δεν αναπτύξει βιομηχανία και όχι πορδές, δεν πρόκειται να σταθεί στο χάρτη. Τα ψέμματα με τους τουρισμούς, αγροτουρισμούς, οικοδομές και λαμογιές τελειώσανε. Δεν μπορούμε να ζούμε πουλώντας τσολιαδάκια μια ζωή στους τουρίστες. Ο μόνος τρόπος ίσως να ζούμε όπως ζούσαμε, είναι αν μείνουν στην Ελλάδα μόνο οι άνω των πενήντα και αντικατασταθεί μεγάλο μέρος της νεολαίας από λαθρομετανάστες. Το θεωρώ ιδιαιτέρως πιθανό αυτό το σενάριο, μια και η Ελλάδα έχει την ιδιότητα να μην αλλάζει αλλά και να μην πεθαίνει. Τα ίδια σόγια από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα κάνουν κουμάντο.
Να σου πω εγώ κλάδους που κατέβηκαν χρόνια τώρα και ουδέποτε ανέκαμψαν. Πορτοκάλια, ελαιόλαδο, χοιρινό κρέας, αρνίσιο κρέας και στο μέλλον βλέπω και για το γάλα, εκτός ίσως από το αγελαδινό, τα πράγματα πολύ μαύρα δυστυχώς. Η Ελλάδα λόγω μεγέθους και λόγω κλήρου είναι πολύ μικρή για να τα βάλει με χώρες της κλάσεως Ολλανδίας, Αργεντινής και Βραζιλίας.
Χώρες του δικού μας ανάγλυφου και με ανάλογο πληθυσμό στέκονται μόνο με τη βιομηχανία, την επιστήμη, την τεχνολογία ή πουλώντας αέρα κοπανιστό ως Financial Centres.. H ταπεινή μου λοιπόν συμβουλή προς τους νέοτερους, που τυγχάνει να διαβάζουν αυτό το Blog, είναι να κοιτάζουν να μορφώνονται πραγματικά σε αυτούς τους τομείς της επιστήμης και να εξειδικεύονται εις βάθος. Τα κλασσικά επαγγέλματα στην Ελλάδα θα τελειώσουν όπως τελείωσαν από πολύ καιρό σε πολλά δυτικά κράτη.
Αντί να έχουν ως παράδειγμα τον ταβερνιάρη στην Σαντορίνη, το λαμόγιο ΔΥ της πολεοδομίας που τα οικονόμησε, τον εφοριακό που τα άρπαξε ή το γιατρό με το φακελάκι να έχουν ως παράδειγμα τον Steve Jobs και άλλους πολλούς αυτού του κλάδου, γιατί αυτός ο κλάδος αποτελεί το μέλλον για έναν νέο άνθρωπο είτε μείνει είτε φύγει από αυτό το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα. Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τα πάντα, όπως αντικατέστησε το τρακτέρ τον εργάτη γης στις αρχές του 20ου αιώνα.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:55 πμ
Γιάννης - 2
Οι Έλληνες κατέχουν ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της υφηλίου, και μία από τις καλύτερες και διαχρονικότερες επενδύσεις των αρχαίων μας προγόνων-Ακρόπολις, Μυκήνες, Δελφοί, Ολυμπία, Βεργίνα, Δίας, Φίλιπποι, Σπάρτη (χωμένη ακόμη), Πύλος, κλπ.
Αν οι κυβερνήσεις φρόντιζαν (ή φροντίσουν) να δημιουργήσουν (1) υποδομές (και δεν εννοώ κρατικές) γιά Συνέδρια κοντά σε κάθε έναν από αυτούς τους κλασσικούς τόπους και (2) παραγωγή τροφίμων ειδικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τουρίστες της κατηγορίας All Inclusive, ο τουρισμός θα μπορούσε να γίνει πραγματικά η ατμομηχανή της ανάκαμψης.
Τον ελεύθερο τουρισμό, και μαζί με αυτόν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία, τα τελείωσε το Ευρώ. Και αυτά όμως μπορούν να απευθυνθούν στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά σε νέα βάση και με νέα δεδομένα του 2014, και όχι εκείνα του 2000-2009*.
(*) Παραδείγματα από το καλοκαίρι του 2009: 70 Ευρώ γιά δωμάτιο στους Νέους Πόρους, (80) στον Άϊ Γιάννη Πηλίου, δηλαδή 100 και 110 Δολλάρια αντίστοιχα, και με απαίσια ποιότητα και σχεδόν καθόλου παροχή υπηρεσιών. Η κατάσταση ως προς τις τιμές άρχιζε να αλλα΄ζει από το 2010, αλλά η ποιότητα και η παροχή ελάχιστωνυπηρεσιών υστερούν ακόμη.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 8:58 πμ
Πάνος
Ο Μήτσος έχει δίκιο – και στην ανάλυση και στο δια ταύτα.
Το θέμα είναι ν’ αρχίσουμε πριν φτάσουμε στο σημείο (εμείς οι ιθαγενείς) να μη μπορούμε να κάνουμε τίποτα – οπότε θα αναλάβουν τα ανίψια του συντρόφου Ντου Τσιγουέν.
ΥΓ. Το ποιηματάκι του Μάο, πολύ ορέο! 😉
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:02 πμ
Πάνος
Η μείωση των μισθών είναι τουλάχιστον 40% και κατά περιπτώσεις πολύ παραπάνω. Αρκεί να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:11 πμ
kapetanios
ένα άλλο θέμα είναι πόσο τμήμα του ελληνικού λαού θα αφορά το «καλύτερο μέλλον». Προσωπικά πάνω σε αυτό δεν τρέφω ΚΑΜΙΑ ελπίδα για την Ελλάδα — ο συντριπτικά περισσότερος πληθυσμός της γα τα επόμενα 15-20 χρόνια θα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και πολλοί από αυτούς σε συνθήκες απόλυτης ένδειας. Ακούσαμε πολλές φορές μέχρι τώρα το σλόγκαν «παραλάβαμε καμένη γη» όμως αυτήν την φορά η καμένη γη είναι ένα γεγονός που δεν χρειάζεται να επιβεβαιωθεί απ την όποια επόμενη πολιτική ηγεσία
(μια φωτο χίλιες λέξεις)

30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:19 πμ
kapetanios
μιας και αναφέρθηκε(έστω και στην λογοτεχνική του διάσταση) ο τουρισμός
δεν έχει βέβαια τις δυνατότητες της υπερπόντιας ναυτιλίας αλλά μπορεί να αυξήσει/στηρίξει ένα ΑΕΠ και να βελτιώσει σημαντικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό που διαισθάνομαι όμως είναι ότι βαδίζει στα χνάρια της ναυτιλίας όσον αφορά την «αυτονόμηση» της και την ανύπαρκτη ή ελάχιστη συμβολή της στην βελτίωση του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος με κοινωνικούς όρους. Θέλω να πω ότι η ναυτιλία πέραν της συνεισφοράς της στην ευημερία των αριθμών(δλδ τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν σε ισοζύγια, εισροές κλπ ) και παρά το μέγεθος της(2η-3η στον κόσμο), αφορά σε μια μικρή κάστα επιχειρηματιών(που απολαμβάνουν έναν φορολογικό παράδεισο ) και κάποιων λίγων πλέον ( οι απώλειες θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες) εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι χαμηλόμισθοι–πέραν τούτου ουδέν. Κάτι λοιπόν ανάλογο βλέπω να γίνεται στο άμεσο μέλλον και με τον τουρισμό, μιας και:
— στην(δικαιολογημένη αλλά όχι και με όρους Ουγκάντας ρε πστμου) προσπάθεια να αυξηθούν οι ΑΞΕ πληθαίνουν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές(τουλάχιστον αυτό είναι ο στόχος της κυβέρνησης αλλά και το βλέπουμε να συμβαίνει με τα οικόπεδα φιλέτα , τις μαρίνες κλπ που έχουν πωληθεί) οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς (και ελάχιστοι θα εδρεύουν στην Ελλάδα)
— ο αριθμός των θέσεων εργασίας στους Έλληνες ξενοδοχοϋπαλλήλους όσο πάει και θα μειώνεται. Ήδη πολλά Ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τα βαλκάνια και σε ξενοδοχεία «ξένων συμφερόντων»(δλδ Ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά ξένης εκμετάλλευσης) που γνωρίζω (πχ Anastasia Resort κλπ ) οι Έλληνες υπάλληλοι είναι ελάχιστοι
Μακάρι να μην γίνουν έτσι τελικά και να πέφτω έξω
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:21 πμ
σχολιαστης
Δεν είναι αρχές του προηγούμενου αιώνα ή δεκαετίες 50 και 60 που οι άλλες χώρες δέχονταν οικονομικούς μετανάστες σε μεγάλους αριθμούς.
Κατά τη γνώμη μου και να θέλουν να φύγουν οι νέοι δεν είναι καθόλου εύκολο.
Το πρόβλημα πρέπει αν λυθεί εδώ!
Η μετανάστευση θα είναι αναγκαστικά σε μικρή κλίμακα.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 9:32 πμ
kapetanios
εδω ξέχασε το .
Όσοι γονείς έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε επαγγελματικά και οικονομικά τα παιδιά μας έχει καλώς, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν την μοίρα των παππούδων τους.
Φυσικά ΚΑΙ σε αυτό, το κράτος κάνει αισθητή την παρουσία του — με την απουσία του. Καμία μελέτη, καμία μέριμνα , καμία μεταναστευτική (σε αντίθετη κατεύθυνση αυτήν την φορά) πολιτική με συνεργασίες ή και συμφωνίες με άλλες (εκτός ΕΕ) χώρες(πχ θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που επενδύουν σε τρίτες χώρες να απασχολήσουν Ελληνόπουλα).
Ένα απόλυτο «τίποτα» (το οποίο τώρα που το σκέπτομαι , όταν έχουμε να κάνουμε με το ΝΔΣΟΚ είναι ίσως καλύτερο από το καταστροφικό «κάτι» που συνήθως κάνει αυτά τα χρόνια)
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:55 πμ
σχολιαστης
Στο εξωτερικό τύχη έχουν οι εξιδικευμένοι σε κάποιον τομέα. Για τις χειρωνακτικές εργασίες υπάρχουν άλλοι φθηνότεροι και πιο …αποφασισμένοι.
Ολη αυτή η ιστορία ότι θα φύγουμε θα πάμε αλλού, είναι κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο παραμύθι, κάτι σαν να πουλάει κάποιος οικόπεδα στη σελήνη. Καλύτερα να σταματήσει.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:30 πμ
kapetanios
δεν αναπαράγω παραμύθια , καταθέτω αυτό που γνωρίζω προσωπικά μιας και η ηλικία του γιού μου(~27) είναι αυτή που μεταναστεύει. Από την παρέα των 10-12 μελλών τα 6 βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό–και τα υπόλοιπα ψάχνονται . Σαφώς και θα φύγουν πτυχιούχοι το ξανάπαμε αυτό. Τώρα εάν εσένα σε βολεύει να το ακούς ως παραμύθι όλο αυτό(που απ ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν σε αφορά, δλδ δεν έχεις παιδιά σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία) για να δικαιολογήσεις δεν ξέρω τι είναι δικαίωμα σου. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε κιόλας
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:35 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Το μοιρολοϊ -μεχρι στιγμης- αποδιδει εκλογικα και δημοσκοπικα. Η παγκοσμιοποιηση -παρα τους κλυδωνισμους οικονομιων – ειναι δεδομενη νικη των δυναμεων του νεοφιλελευθερισμου απο το 1989 εως σημερα. Την τελευται εικοσαετια και βαθμιαια, πολυς πλουτος συγκεντρωνεται οχι στο ανω 1%, αλλα στο 0.1%.
Το θεμα ειναι πως στα πλαισια αυτα (της παγκοσμιοποιησης) επεξεργαζεσαι σχεδιο ανορθωσης της οικονομιας με νεους τομεις οικονομικης δραστηριοτητας και οχι να πηγαινεις στην ψηφιακη-εικονικη πλατεια Κλαυθμωνος για να κλαις για μερικους απολυμενους ΔΥ, ενω δεν υπαρχει τετοια πλατεια για τους εκατονταπλασιους ανεργους ιδιωτικους υπαλληλους και υποαπασχολουμενους-ετεροαπασχολουμενους ελευθερους επαγγελματιες και μη απασχολουμενους αυτοαπασχολουμενους.
Το -εκτος λογικης- ειναι να καταδικαζονται ανθρωποι της εργασιας που εργαζονται συνεχως και διατυπωνουν προτασεις, ενω να επιβραβευεται -υποκριτικα- απαν το πολιτικο και οικονομκο επιτελειο αριστερου κομματος που αποτελειται απο ευρωβουλευτες, πανεπιστημιακους και επιχειρηματιες που μπορει να ζησουν ανετα, απο τις αποδοσεις του συσωρευμενου πλουτου τους (κομποδεμα κυριως εις την αλλοδαπην και πολλα ακινητα) , χωρις να εργασθουν ουτε μια μερα, αφηνοντας δε σημαντικη κληρονομια στους κατιοντες τους.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:51 πμ
kapetanios
..μάταια όμως προσπαθώ να τα πείσω ότι το μεταναστευτικό τους μέλλον δεν βρίσκεται στην Γερμανία αλλά πολύ πιο μακριά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε το μικρό κεφάλαιο που χρειάζεται κανείς για να κάνει το άλμα και εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό περιβάλλον που επιφυλάσσει η Γερμανία στους άπορους άνεργους μετανάστες (στέγη , ΔΕΚΟ και ένα επίδομα που φτάνει τα 450ευρω ) για τα πρώτα 5 χρόνια, καταλήγουν εκεί. Πρέπει δλδ να υπογράψουν(σχετικά έγραφα) με τον πλέον επίσημο τρόπο και να δηλώσουν ότι στην χώρα τους ούτε έχουν ούτε και πρόκειται να τους προσφέρει τίποτε για να τύχουν της ελεημοσύνης των Γερμανών φίλων μας. Να τα λέμε αυτά και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι, κι όχι τι είδε ο κινέζος και τι φαντάζεται το (συγγραφικά και λογοτεχνικά ) «διεστραμμένο» μυαλό του ΑΦ (που ευτυχώς όμως να λέμε που υπάρχει και ο ΑΦ και βλέπουμε, με τα μάτια της ψυχής μας, φως στην άκρη του τούνελ )
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:52 πμ
Ενη
Πριν την κριση μεταναστευαν κυρίως συγκεκριμενα επαγγελματα, οπως π.χ. οι ναυτικοι, καποιες ειδικευσεις ιατρων (στην Αγγλια κυρίως), αλλα και εργαζομενοι σε τουριστικά επαγγελματα.
Οι πτυχιουχοι πανεπιστημίων ειναι αυτοι που μετα την κριση προσπαθουν να βρουν μια δουλεια στο εξωτερικό περισσοτεροι απο οτι ηταν στο παρελθον.
Προ ημερων ακουσα μια φραση «η Αυστραλία εκλεισε», επειδή δεν μεταναστευουν μονο οι Ελληνες αλλά και πολλοι νεοι απο αλλες ευρωπαικες χωρες
οπως Ισπανία, Ιρλανδία κ.α.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:05 μμ
kapetanios
αυτό με την Αυστραλία ΔΕΝ είναι αληθές. Είναι η μόνη χώρα που μέσα από το προξενείο της το προηγούμενο καλοκαίρι παρουσίασε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας την μεταναστευτική της πολιτική και τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει θέσεις εργασίας σε Έλληνες. Αυτή η κίνηση απ ότι έμαθα αργότερα δεν είχε και κάποια σημαντική εξέλιξη –και άντε να βρει κανείς τώρα τους λόγους σε μια ανάπηρη πολιτικά Ελλάδα
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:10 μμ
Πάνος
Μια νοσηλευτρια στην Ελλαδα παιρνει λιγα (ελαχιστα) κατοσταρικα – και δεν βρισκει δουλεια. Στη Γερμανια, η ιδια, ειναι περιζητητη και παιρνει 2500 και πανω (μεικτα). Ποια νεα θα μεινει εδω και για ποιο λογο;
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:11 μμ
σχολιαστης
Δεν κατάλαβα γιατί τις δικές μου απόψεις τις εξέλαβες ώς προσπάθεια «λογοκρισίας» των δικών σου Καπετάνιε; 🙂 Μακριά από μένα τέτοιες ιστορίες. Και το «παραμύθι» που είπα δεν αναφερόταν σε σένα, που είσαι άνθρωπος μέσα στα πράγματα και ξέρεις τι σου γίνεται. 🙂
Σημασία έχει και ο απολογισμός, δηλαδή έφυγαν αλλά τι κατάφεραν.
Ιδανική περίπτωση για τους νέους επιστήμονες είναι να κάνουν ένα μεταπτυχιακό -έστω για μια χρονιά- σε κάποιο γνωστό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τότε ανοίγονται πόρτες με μεγάλη ευκολία.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:16 μμ
kapetanios
σχο
αυτό το ότι «είμαι μέσα στα πράματα» να το τονίσεις και στον ΑΦ που με αμφισβητεί–λογοτεχνικά πάντα.
Ο απολογισμός θα είναι αρνητικός , εάν μιλάμε για τα παιδιά που θα μεταναστεύσουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Η μετανάστευση θέλει όραμα και ανάληψη κινδύνου. Με την πεπατημένη πιστεύω κι εγώ, ότι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικά και οι γιατροί έχουν ελπίδες
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:18 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αποκλειστικες πληροφοριες για την μουσικη υποκρουση στις εκδηλωσεις αριστερου πολιτικου σχηματισμου στις εκλογες του 2015
Imiskoumpria – Dimosio For Ever
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:21 μμ
kapetanios
νατος πάλι, τον βλέπεις! εκλογές στο 14 λέω εγώ , εκλογές το 15 ανακάλυψε αυτός. Πεςτονακάτι ρε συ
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:21 μμ
Άγγελος
το θα φύγουμε θα πάμε αλλού είναι ευεγερτικό για τον αναχωρόντα από κάθε αποψη. ίσως όχι βραχυπρόθεσμα οικονομική. απλά όπως είπαν και οι προλαλήσαντες θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το ποιος φεύγει, που πάει και πως θα γυρίσει. και μετά ξύπνησα.
για τον τουρισμό έχω να πω πως οι καλύτεροι τουρίστες ήσαν οι χίππυς του 60, καθώς ο λόγος απόδοση/επένδυση έτεινε προς το άπειρο.
επίσης κακώς βλέπουμε τον τουρισμό ως μονόλιθο. άλλο είναι το Πριγκηπάτο της Μυκόνου, άλλη η Λαϊκή Δημοκρατία της Ικαρίας, άλλο τα Ενωμένα Εμιράτα της Χερσονήσου, Μαλίων, Σταλίδας κτλ.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:25 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αποκλειστικες πληροφοριες για την μουσικη υποκρουση στις εκδηλωσεις αριστερου πολιτικου σχηματισμου μετα τις εκλογες του 2015
Και η πικρη πραγματικοτητα για τους φτωχους, με τραινο.
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 12:32 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Απο ποτε το ανω 5% σε διαφορες ικανοτητες (αντε 7.5% λογω βραδεως εξελισομενου αλτσχαιμερ) ειναι χαζοτερο απο το υπολοιπο ποσοστο του ελληνικου πληθυσμου ;
Ιδου Η ΑΠΟΡΙΑ.
Ο Ροβερτος Σπυροπουλος, η Νατασσα και η Ρενα δειχνουν τον… δρομο.
Και οι εσχατοι εσσονται πρωτοι (στην κουτοπονηρια) copyright ΑΦ
(Αψογος διακομματικα)
30 Δεκεμβρίου, 2013 στις 1:30 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
To be or to ….wanabe.
That is the question.
31 Δεκεμβρίου, 2013 στις 5:40 μμ
kimon
@Μήτσο
ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου,με το βλέμμα στην κρήτη (σαν παράδεισος)για ρίξε κατά μακεδονία – θράκη καμιά ματιά να δεις πραγματική μιζέρια…εκβιομηχάνηση λοιπόν συμφωνώ,πως όμως;και με ποιούς;
΄Οσο για το εξωτερικό, μια και βρίσκομαι έξω λόγω γιορτών στα παιδιά μου, μια κουβέντα είναι ,χρειάζεται απόλυτη εξειδίκευση ,προσαρμογή στη χώρα,διάθεση και τύχη.
31 Δεκεμβρίου, 2013 στις 6:44 μμ
Mitsos
1 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:38 μμ
kavvathas
Reblogged this on ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ and commented:
Όπως έγραψα πρόσφατα κι’ εγώ πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας -κι’ ας λέω το …αντίθετο!