startup
55 εκατ. δολάρια «σήκωσαν» οι Ελληνικές startups το 2013

Όσοι προέβλεπαν στα τέλη του 2012 ότι το 2013 θα είναι η χρονιά των startups στην Ελλάδα – με την ενεργοποίηση και των «Jeremie Funds«, δηλαδή των επενδυτικών ταμείων υψηλού ρίσκου που λειτουργούν σε συνεπένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων με τα κοινοτικά κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) – φαίνεται πως επαληθεύονται στο κλείσιμο της χρονιάς.Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα επενδυτικά κεφάλαια αρχικών σταδίων που προσέλκυσαν συγκεκριμένες εταιρείες από το εξωτερικό ή ακόμα και απόιδιώτες επενδυτές, το 2013 κλείνει με τη δημιουργία και στην Ελλάδα μίας αγοράς επενδύσεων σε νέες τεχνολογικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EMEAgr, οι ελληνικές τεχνολογικές startup εταιρείες ή ορθότερα οι startup εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (καθώς ορισμένες από αυτές διατηρούν τις υποκείμενες στην επένδυση έδρες τους σε χώρες εκτός Ελλάδος) δέχθησαν 31 επενδύσειςτύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,2 εκατ. δολ.

Όπως είναι λογικό, τη «μερίδα του λέοντος» στις επενδύσεις που δέχθησαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα Jeremie Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων), ενώ τη σημαντικότερη επένδυση από το εξωτερικό κατάφερε να προσελκύσει η Persado, spin-out της εταιρείας Upstream και δημιουργός του «marketing πειθούς», η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures (μία αμερικανική φίρμα – από τις κορυφαίες παγκοσμίως – που εκτός ΗΠΑ κατευθύνει μόλις το 2% των επενδύσεών της), με τη συμμετοχή και της TL Capitol.

Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, ξεχωρίζουν τα συνολικά 6 εκατ. δολ. που «σήκωσε» μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί, η οποία ξεκινώντας το 2011 από την Αθήνα, έχει ήδη επεκταθεί σεΒουκουρέστιΌσλοΠαρίσιΣάο ΠάουλοΡίο ντε ΤζανέιροΠόλη του Μεξικό, ενώ ετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Μπογοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό και έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείοHummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νοτίου Ευρώπης. Συνολικά το Taxibeat έχει δεχθεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε.

Αν συνυπολογίσουμε και την – αδιαμφισβήτητα – εξέλιξη «της χρονιάς» για το 2013, την εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από την Splunk, τότε τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολ. συνολικά. Η BugSense, μετά από μία εταιρική πορεία τριών χρόνων, ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο την εξαγορά της από τηναμερικανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ της Wall Street, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ. Παρ’ ότι το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό από τα δύο μέρη της συναλλαγής, αυτό φαίνεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. δολ., στο πρώτο «exit» ελληνικής startup εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Δείτε αναλυτικά τις επενδύσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές startups το 2013 στον πίνακα που ακολουθεί (για μεγαλύτερη ανάλυση κάνετε «κλικ» πάνω στη φωτογραφία)
greek-startups-funding-2013-EMEA.gr_1

Οι επενδύσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές startup εταιρείες στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν συνολικά σε 11,215 εκατ. δολ., με την προσοχή φυσικώς να στρέφεται στην επένδυση 4 εκατ. δολ. προς τοTaxibeat από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures, το οποίο διατηρεί γραφεία σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησε, η επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ (4,093 εκατ. δολ.) που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σταδιακά η τουρκική εταιρείαYemekSepeti, στην ελληνική startup Click Delivery, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών έτοιμου φαγητού. Σύμφωνα με την ανάλυση του EMEAgr, η επένδυση αυτή, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για την ελληνική εταιρεία και την ομάδα της, μπορεί να ιδωθεί ως μία κίνηση επέκτασης της YemekSepeti προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τις «ευλογίες» της αμερικανικής επενδυτικής φίρμας General Atlantic, η οποία χρηματοδοτεί την τουρκική πολυεθνική.

Σημαντική επένδυση, που σύμφωνα με την πληροφόρηση του EMEAgr ανέρχεται σε ύψος 1,1 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. δολ.) δέχθηκε η eConais από τηνOdyssey Venture Partners για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, αλλά και την επέκταση των παγκόσμιων πωλήσεών της. Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2008 από την Πάτρα, ανακοίνωσε και επισήμως τη χρηματοδότησή της στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ποσό της χρηματοδότησής της ή την αξία της αποτίμησής της.

Τέσσερεις επενδύσεις (οι δύο στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το IQbility) πραγματοποίησε το PJ Tech Catalyst Fund (ενίοτε και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών), στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου:
– 200.000 ευρώ (273.000 δολ.) στην Pollfish, για την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος της εταιρείας και την προώθησή του.
– 185.000 ευρώ (252.000 δολ.) στην ParkAround, για το λανσάρισμα της εταιρείας στο Λονδίνο.
– 60.000 ευρώ (82.000 δολ.) στην offerial και 60.000 ευρώ (82.000 δολ.) στην captainwise.com για την εισαγωγή τους στο IQbility και την εκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Τέλος, τρεις επενδύσεις πραγματοποίησε με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών το Jeremie Openfund II:
– 500.000 ευρώ (675.000 δολ.) στην incrediblue, για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλη τη Μεσόγειο, ανεβάζοντας το ποσό της χρηματοδότησης που έχει δεχθεί η συγκεκριμένη startup σε 600.000 ευρώ (805.000 δολ.).
– 110.000 ευρώ (150.000 δολ.) στην Discoveroom, για την εκκίνηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
– 80.000 ευρώ (108.000 δολ.) στην Singularity Lab, για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, 10 ελληνικές startups είχαν λάβει χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 17,323 εκατ. δολ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, 4 ελληνικές startups «σήκωσαν» επενδύσεις, συνολικού ύψους 4,367 εκατ. δολ., καθώς όπως έγινε γνωστό, τον Μάιο ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το Elikonos Jeremie SICAR, το επενδυτικό ταμείο που με διαχειρίστρια εταιρεία την First Athens και έδρα το Λουξεμβούργο θα διαθέσει 17 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικές startups. Πρώτη επένδυση του fund ήταν η χρηματοδότηση με 1,2 εκατ. ευρώ προς την Olive Media, η οποία δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη της εταιρείας Imako του Πέτρου Κωστόπουλου και η οποία διαχειρίζεται τους ελληνικούς έντυπους και ψηφιακούς τίτλους των εκδόσεων Time, όπως είναι τοFortune και το People.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, 9 ελληνικές startups έλαβαν συνολικά επενδύσεις ύψους 12,278 εκατ. δολ., καθώς σε αυτές που είχε καταγράψει ήδη έως τότε το EMEAgr, προστέθηκε και η δημοσιοποίηση της επένδυσης ύψους 200.000 ευρώ (266.000 δολ.) προς το Cookisto από τον Λέοντα Γιοχάι για το λανσάρισμα της εταιρείας και στο Λονδίνο. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε και η επένδυση προς τη Swapdom από το ταμείο Odyssey Venture Partners, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (όπως «αναθεώρησε» το ποσό σε σχετική της ανακοίνωση η ίδια η εταιρεία), η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, για το λανσάρισμα της πλατφόρμας ανταλλαγής ρούχων που δημιούργησε η εταιρεία και για την έναρξη προσλήψεων στην Νέα Υόρκη.

Δείτε αναλυτικά τη διακύμανση των επενδύσεων που έλαβαν οι ελληνικές startups το 2013 ανά τρίμηνο στο γράφημα που ακολουθεί (για μεγαλύτερη ανάλυση, κάνετε «κλικ» πάνω στη φωτογραφία)

 

Από την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν στις επενδυσιοδεχθείσες ελληνικές τεχνολογικές startups προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούμε να εικάσουμε ότι χαρακτηρίζουν και το ευρύτερο startup «οικοσύστημα» της Ελλάδος (αν θεωρήσουμε ότι οι εταιρείες που επιλέγονται προς επένδυση είναι και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, αν όχι η «αφρόκρεμα» αυτού του «οικοσυστήματος).

Όσον αφορά στον τεχνολογικό τομέα που δραστηριοποιούνται, αποδεικνύεται ότι αυτή την στιγμή οι τομείς που επικρατούν στη χώρα (ή τουλάχιστον αυτοί στους οποίους γίνονται οι επενδύσεις και πέφτουν τα «φώτα» της δημοσιότητας είναι του web και του mobile, καθώς μόλις μία εταιρεία προέρχεται από τηνυψηλή τεχνολογία (eConais). Ως web ορίσαμε τις εταιρείες που παρέχουν το προϊόν, την υπηρεσία ή τη λύση τους μέσω web πλατφορμών (αποδεχόμενοι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν απλώς μία web πλατφόρμα, αλλά «κρύβουν» πίσω τους βαθύτερη τεχνογνωσία) και μετρήσαμε κατά την στιγμή συγγραφής του άρθρου συνολικά 21 startups (Persado, inaccess, Taxibeat, Click Delivery, Olive Media, intelen, incrediblue, Workable, Warply, Intale, Radiojar, Pollfish, Cookisto, ParkAround, USEUM, dopios, longaccess, codebender, Singularity Lab, captainwise.com, Offerial), ενώ παρουσία στιςκινητές συσκευές (αποκλειστικά ή ταυτόχρονα με το web) με «native» εφαρμογές έχουν 9 εταιρείες (inaccess, Taxibeat, Olive Media, Pinnatta, intelen, ParkAround, Weendy, USEUM, Locish).
greek-startups-funding-2013-EMEA.gr-techΑπό τις ελληνικές startups που διαθέτουν και (ή μόνο) mobile παρουσία, προκύπτει ότι το λειτουργικό που προτιμούν είναι το iOS της Apple, καθώς όλες έχουν παρουσία εκεί, ενώ κάποιες (Olive Media, Weendy, USEUM) έχουν παρουσία μόνο εκεί. Εφαρμογή για το Android της Google έχουν 6 μόνο εταιρείες (inaccess, Taxibeat, Pinnatta, intelen, ParkAround, Locish), μόνο στοAndroid δεν έχει καμία, ωστόσο ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν παρουσία μόνο στο iOS προετοιμάζουν εφαρμογές και για Android, ενώ άλλες έχουν προαναγγείλει και εκδόσεις για Windows Phone.
Όσον αφορά στους κλάδους της οικονομίας που «διατρέχουν» οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, συναντούμε εταιρείες που έχουν χαρακτηριστικάτουρισμού/φιλοξενίας (incrediblue, dopios, captainwise, locish, discoveroom, offerial), δημιουργίας διαδικτυακών αγορών (Taxibeat, ClickDelivery, incrediblue, Cookisto, ParkAround), κοινωνικής δικτύωσης(USEUM, dopios, Cookisto, Weendy), διαχείρισης ενέργειας (intelen, inaccess),λογισμικού-ως-υπηρεσίας ή λογισμικού και πλατφορμών στο «cloud»(Workable, Radiojar, Intale, Discoveroom, inaccess, intelen, Warply, Pollfish, Persado), ενώ από εκεί και πέρα συναντούμε εταιρείες που απευθύνονται σε τομείς όπως το mobile marketing (Persado, Warply), το φαγητό (Click Delivery, Cookisto), τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Total Eclipse), η ψηφιακή αρχειοθέτηση (longaccess), κά. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των startups που βασίζουν τη λειτουργία τους σε έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που έχουν αναπτύξει οι ίδιες (Persado, Offerial, captainwise.com, Swapdom).
greek-startups-funding-2013-EMEA.gr-sectorΤέλος, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «καταγωγή» των επενδυτικών κεφαλαίων που δέχθηκαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές startup εταιρείες (αν δεχθούμε ότι το κεφάλαιο έχει όντως «πατρίδα»), με τα συγχρηματοδοτούμενα από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια και ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια Jeremie και TANEO funds να συμμετέχουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 17,425 εκατ. δολ. Με 15,240 εκατ. δολ. χρηματοδότησαν ελληνικές startups ταμεία από τις ΗΠΑ (όπως έχει σημειώσει και παλαιότερα το EMEAgr το ποσό αυτό εμφανίζεται «παραπλανητικό», καθώς τα 15 εκατ. αφορούν μόνο σε μία επένδυση, αυτή στην Persado). Ιδιώτες και «άγγελοι» επενδυτές συμμετείχαν σε επενδύσεις συνολικής αξίας 9,469 εκατ. δολ. και 2,073 εκατ. δολ. αντίστοιχα, κατά κύριο λόγο μαζί με τα ελληνικά/ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ύψος της συμμετοχής τους.
greek-startups-funding-2013-EMEA.gr-investorsΌλο το άρθρο εδώ:http://www.emea.gr/greek-startups-funding-2013