%CE%A4%CE%99%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%91+%CE%94%CE%95%CE%9D+%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%99+%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%91%CE%99%CE%9FΣτο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε αδημονία για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αύριο και μεγάλη ικανοποίηση για την αναβολή της επίσκεψης των ελεγκτών της Τρόικας, προκειμένου να μην επισκιαστεί το επικοινωνιακό γεγονός. Αλλά τελικά η γιορτή δεν χαλάει από την παρουσία εδώ των συνεισηγητών της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της Τρόικας. Η ατμόσφαιρα βάρυνε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός εξαφανίστηκε στη διάρκεια άδειας που του είχε δοθεί, με τον δικηγόρο του Φρ. Ραγκούση να λέει (στον Σκαι) ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση συνεπή προς την επαναστατική του στάση», ότι δηλαδή απέδρασε. Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση του Ν. Μαζιώτη λόγω παρέλευσης του 18μηνου χωρίς να δικαστεί, με τα ίχνη του να έχουν χαθεί έκτοτε, και η αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας με τις δολοφονίες μελών της Χρυσής Αυγής και την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη. Της Αγγελικής Σπανού. 

Με αφορμή την απόδραση του Χ. Ξηρού ξανανοίγει η συζήτηση για τα βραχιολάκια (σε τελικό στάδιο ο διαγωνισμός, λέει η κυβέρνηση), για την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις άδειες των κρατουμένων, αλλά και για το αν υπάρχει και από ποιους ανοχή στην τρομοκρατία (η ατζέντα που προτιμά η ΝΔ). Οπωσδήποτε, ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων στο εσωτερικό της ευρωζώνης πιστεύουν στην «ελληνική εξαίρεση» και υποστηρίζουν τη θεωρία της «ειδικής περίπτωσης» που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους όρους που ισχύουν erga omnes.

Ολα αυτά συμβαίνουν στο βαρύ απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που περιγράφει την Ελλάδα ως failed state (αποτυχημένο κράτος) σαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και ενώ από την ίδια την Κομισιόν αμφισβητούνται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει άλλο «πακέτο», με νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, και επιμένει ότι η επικείμενη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους θα φέρει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία. Αλλά μέχρι να έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα εμπόδια που εμφανίζονται συνεχώς μπροστά της, αφού τίποτα δεν πάει στ αλήθεια καλά.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα αναζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση μια λύση στο θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εξαίρεση των ανέργων. Και μόνο το γεγονός ότι αποτελεί αντικείμενο ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης το αν θα πληρώνει για τη νοσηλεία του αυτός που έχασε τη δουλειά του είναι πολύ ενδεικτικό των ορίων της ανάκαμψης που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο εισιτήριο των 25 ευρώ και ζητούν την αντικατάστασή του, ενώ πρόθεση είναι να έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα μέχρι να έρθουν εδώ οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα.

Η ΝΔ προτιμά να τσακώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠΑΣΟΚ, γι αυτό και θα αναζητηθούν αφορμές ή θα αξιοποιούνται όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται, ενώ το ύφος της αντιπαράθεσης στο εξής, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτό που προκύπτει από τη φράση Κεδίκογλου «δεν είναι καλά οι άνθρωποι»…

Η κυβέρνηση στο έλεος του τυχαίου | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.