Γύρω στα 700 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Απ’ ότι φαίνεται θα δοθούν σε μισθοδοτούμενους από το δημόσιο.
Δεν είναι σωστό. Μέχρι το τελευταίο ευρώ πρέπει να καλύψουν ανάγκες αναξιοπαθούντων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τι λέτε;
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/01/2014_535892
Στo 1 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013
Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να ισοσκελίσει τις δαπάνες με τα έσοδά της, αλλά να συγκεντρώσει περισσότερους φόρους από ό,τι ξόδεψε μέσα στο έτος. Με βάση τα ταμειακά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως υπολογίζεται από την τρόικα και το Μνημόνιο, θα προσεγγίσει τελικά το 1 δισ. ευρώ αντί των 812 εκατ. ευρώ που προέβλεπε πριν από λίγους μήνες.
Του Σωτήρη Νίκα
Πακέτο 700 εκατ. ευρώ θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να διανείμει λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου, εκμεταλλευόμενη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να ισοσκελίσει τις δαπάνες με τα έσοδά της, αλλά να συγκεντρώσει περισσότερους φόρους από ό,τι ξόδεψε μέσα στο έτος. Δεδομένης της συμφωνίας που υπάρχει με την τρόικα και προβλέπει ότι όταν η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους που έχουν τεθεί για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, θα μπορεί να διαθέσει το 70% της υπέρβασης για κοινωνική πολιτική, οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει τους άξονες για το πώς θα αξιοποιηθούν οι επιπλέον πόροι που προέκυψαν.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι υψηλότερο ακόμα και από τα 812 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το τελικό ποσό θα κυμανθεί στην περιοχή των 950 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα για το 2013 ήταν το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι μηδενικό, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της περίπου 700 εκατ. ευρώ (το 70% των 950 εκατ. ευρώ) για να επιστρέψει στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το ποσό που θα προκύψει τελικά, θα διανεμηθεί σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Η επικύρωση έχει προγραμματιστεί να επέλθει στις 23 Απριλίου. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα λίγο πριν από τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές να παρουσιάσει ένα πακέτο ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν ως επιβράβευση της επιτυχημένης δημοσιονομικής προσαρμογής και θα σηματοδοτήσουν τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών.
Πάντως, τον σχεδιασμό αυτό η τρόικα δεν το βλέπει με καλό μάτι. Επισήμως δεν μπορεί να αρνηθεί τη διάθεση του 70% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικές δράσεις, καθώς πρόκειται για μία μνημονιακή πρόβλεψη. Αλλωστε, το υπόλοιπο 30% θα κατευθυνθεί στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι η Ελλάδα βάσει μνημονιακών στόχων θα πρέπει να διευρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα για το 2014, το 2015 και το 2016, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα προτιμούσαν τα περίπου 700 εκατ. ευρώ να αποτελέσουν ένα ασφαλές «μαξιλάρι» για την επίτευξη των στόχων των επόμενων ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν θεωρητικά να αποφευχθούν κάποια από τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2014. Ταυτόχρονα, η τρόικα ανησυχεί πως ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα που θα θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα 700 εκατ. ευρώ, θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Δηλαδή, θα έχουν αντίστοιχου μεγέθους επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς του 2014 και των επόμενων ετών, με συνέπεια να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα διόρθωσης για τα χρόνια αυτά.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, ζυγίζοντας κυρίως τα πολιτικά οφέλη από τη διανομή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, δείχνει ότι θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο μελετά αυτή την περίοδο πώς θα γίνουν οι παροχές χωρίς να προκληθούν προβλήματα στους επόμενους προϋπολογισμούς, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.
63 Σχόλια
Comments feed for this article
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:19 μμ
Πάνος
«Τι λέτε»;
Να σοβαρευτούμε. Το μόνο πλεόνασμα που υπάρχει είναι το πλεόνασμα ανευθυνότητας (στατιστικού μαγειρέματος), το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει ενόψει εκλογών, για ιδιοτελείς (μικρο)κομματικούς λόγους.
Ο πραγματικός προϋπολογισμός είναι χοντρά ελλειμματικός. Μόνο σε μπούρδες υπάρχει άνετο πλεόνασμα.
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:30 μμ
dina kazana
Αν εχουν λιγη τσιπα(που ποιος την εχασε για να τη βρει Σαμαρας και Βενιζελος) το «πλεονασμα» θα πρεπει να το αφησει διαθεσιμο για μετα τις εκλογες.
Αυτο λεγεται μικροπολιτικη με εξαγορα συνειδησεων για μικροκομματικους σκοπους!
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:40 μμ
kapetanios
greek statistics
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:00 μμ
kapetanios
( χοντρά ελλειμματικός και απάνθρωπος )
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:12 μμ
δεξιος
Όποιος δεν πιστεύει στο πρωτογενές πλεόνασμα και του δώσουν κάποιο επίδομα από αυτό να μην το πάρει.
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:26 μμ
nikos__alfa
Δεξιέ 36 μέρες σήμερα από την αγορά και ακόμη δεν μπήκε το επίδομα πετρελαίου εγκεκριμένο σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου από 17 Δεκεμβρίου.
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:53 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«…ακόμη δεν μπήκε το επίδομα πετρελαίου …»
το μετατρεπει σε…πλεονασμα.
Αυτη η ιστορια ειναι πολυ παλια. Μαλιστα οταν υπαρχει υψηλος πληθωρισμος το να καθυστερεις τις πληρωμες δεδουλευμενων σε συνεργεια, προμηθευες, μηχανικους (Εργοληπτες) και μετα να τα αποδωσεις τα χρηματα ατοκως (Εργοληπτες, Δημοσιο, ΟΤΑ,…), απεφερε εως και 20 % ετησιως, 25% αν επαιζες ρεπος
….
Ρωτα και μας του Μελετητες, επι Μητσοτακη, Σημιτη,…
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:15 μμ
kapetanios
ρε δεξιέ μια κουβέντα είπαμε και αμέσως να μας κόψεις το επίδομα!
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:12 μμ
zeppos
Μεγάλη πίκρα λέμε…
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:17 μμ
zeppos
Η ψευδής ανακοίνωση για το πλεόνασμα και η επιβεβαίωση από την κομισιόν, αποδεικνύει περίτρανα την πανευρωπαϊκή – μάλλον διεθνή – συνωμοσία για να μην πάρει κεφάλι ο θίασος και σώσει τους λαούς της Ευρώπης από τους τοκογλύφους…
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:47 μμ
σχολιαστης
🙂
15 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:49 μμ
elias
Δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζουν για το πλεόνασμα. Ένα μικρό πλεόνασμα είναι λογικό να υπάρχει, αλλά μεγάλο πλεόνασμα σημαίνει ότι οι υπερβολικοί φόροι όχι μόνο είναι απάνθρωποι αλλά ότι είναι και περιττοί
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:15 πμ
δεξιος
Ξέρεις πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε και τόκους για αυτό το χρέος.
Διότι μέχρι τώρα παρά τα θρυλούμενα δεν έχουμε πληρώσει τίποτα από το 2010 και μετά.Με τα μέτρα απλώς μειώναμε το ποσό που δανειζόμαστε κάθε χρόνο.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:59 πμ
Angelos (o gnostos)
me aplografiko dimosio logistiko everything is possible.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:17 πμ
Lavrentij
Πολύ ωραία, ώρα είναι τα 700 εκ. να επιστρέφουν πάλι στις τρύπες που έμειναν με νύχια και με δόντια ανοιχτές για να φανεί το εν λόγω πλεόνασμα.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:02 μμ
Ενη
Δειτε ομως τις ανακοινώσεις του Γ. Δραγασάκη, για το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποιου ειναι υπευθυνος.
(ακολουθουν σχολια)
«Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νέους δρόμους
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 08:04UPD:08:18
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΟ κ. Γιάννης Δραγασάκης.
A- A A+shortlinkShare on Google+ Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νέους δρόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας προγράμματος του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα σε εκδήλωση της ιστοσελίδας «ecoleft.gr» με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Αριστερά σε Ελλάδα – Ευρώπη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε «να γίνει η Αριστερά, ξεκινώντας από τα άμεσα, ο φορέας μιας νέας πορείας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης».
Όπως επισήμανε, η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αριστερά είναι αφενός η απάντηση στη δομική κρίση του καπιταλισμού και αφετέρου ο μετασχηματισμός της προκειμένου να βγει από την «άμυνα» και να περάσει στη φάση της ηγεμονικής δύναμης που θα πρωτοστατεί.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έκφραση των αναγκών του κόσμου μέσα από εφαρμόσιμες πολιτικές. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει, ήδη, συντάξει ένα πληρέστερο και αναλυτικότερο πρόγραμμα (σε σχέση με αυτό που είχε πριν τις προηγούμενες εκλογές), το οποίο θα είναι διαρκώς σε επεξεργασία καθώς θα είναι ευαίσθητο στα μεγέθη (π.χ. όπως είπε «θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα ή πρωτογενές πλεόνασμα;»).
Υπογράμμισε ακόμη πως η πολιτική του μνημονίου είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων: πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης (σ.σ. αποπληρωμή του συμφωνημένου χρέους σε αναλογία με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι το πλεόνασμα) και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε τρία σημεία: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Για το πρώτο τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, επίσης, κανένας να μη χάσει την 1η κατοικία, και κανένας να μην είναι χωρίς πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες υγείας.
Αυτά δεν θα επιτευχθούν με επιδόματα αλλά με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, με στόχο να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε.
Σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σημείωσε πως αυτές θα αφορούν στο πολιτικό σύστημα, το κράτος και τη διοίκηση, καθώς και τις τράπεζες.
Ειδικότερα, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες τράπεζες ειδικού σκοπού, όπως μια νέα δημόσια επενδυτική τράπεζα (μάλιστα ανέφερε ότι μια τέτοια τράπεζα δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία από τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ ανάλογες υπάρχουν και στη Γερμανία) και νέα μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία.»
Πηγή: ΑΜΠΕ
Αχ και παλι αχ, κ. Δραγασάκη μας,
λετε λοιπόν οτι, για τις αμεσες δραστηριότητες θα πρεπει να ληφθουν μετρα κοινωνικης προνοιας ωστε να μη χασει κανεις την 1η κατοικία, να μην εχει προσβαση σε ιατρους και υπηρεσίες υγειας, να μην ειναι κανεις χωρίς στεγη και ηλεκτρικο ρευμα
(εξοχα ολοι ειμαστε μαζι σας), ομως
παρακατω διευκρινιζετε οτι
«αυτα δεν θα επιτευχθουν με επιδόματα αλλά με κινητοποιηση ολης της κοινωνίας»
αυτό πως το εννοειτε, πως θα κινητοποιηθει «ολη η κοινωνία»; εφοσον δεν θα ειναι μετρα απο το κρατος
με «φιλανθρωπικες δραστηριότητες»;
με μετρα «δεσμευσης των τραπεζικων καταθεσεων και αλλες «υποχρεωτικές ρυθμισεις» με διατάγματα για το συνολο των πολιτών;;
με αλλα λογια «που θα βρεθουνε τα λεφτα» ;
και επι πλεον με αυτο το προγραμμα που ανακοινωνεται, το οποιο θα ειναι σε συνεχη επεξεργασία, (διοτι θα ειναι ευαισθητο και σωστα οπως το λετε) αν δηλαδή θα υπαρχει πρωτογενες ελλειμμα η πρωτογενες πλεονασμα.
ειναι μια στερεη «βαση» για τον καθορισμό μιας υπευθυνης οικονομικης πολιτικης;
η «βαδιζουμε στα τυφλα» και οπου μας βγαλει;
διότι θα ειναι ενα «τραμπολινο» μια πάνω μια κάτω;
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:08 μμ
Ενη
συνεχεια
«τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.»
αυτό πως το εννοειτε;
Βεβαια λετε οτι το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι εφαρμοσιμο και μαλιστα θα πρέπει να εννοειτε αμεσα, με την αναληψη της διακυβερνησης.
υγ. Το κειμενο Δραγασακη ειναι απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:13 μμ
dina kazana
To κακο ειναι οτι το «πλεονασμα» δεν ειναι κατι, που προκυπτει αβιαστα ως αποτελεσμα ορθολογικης και χρηστης διαχειρησης της οικονομιας και του προυπολογισμου, αλλα ειναι συγκεκριμενη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ( περισσευει δεν περισσευει) να προκυψει με συγκεκριμενο ποσοστο επι του ΑΕΠ, για καθε χρονια, για την «εξυπηρετηση» ενος χρεους κατα γενικην ομολογιαν μη βιωσιμου.
Αρα το «περισσευμα» θα χανεται στην μαυρη τρυπα του χρεους, χωρις ουσιαστικο αποτελεσμα και την συνεχη αφαιμαξη πορων απαραιτητων για την συντηρηση αν οχι την αναπτυξη της οικονομιας.
Το 70% που επιστρεφει στις εσωτερικες αναγκες-αν δεν κανω λαθος- ισχυει μονο για την φετεινη χρονια.
Βεβαια, για να μη τα ριχνουμε ολα στο μνημονιο, με διαφορετικη συνταξη προυπολογισμου, κωδικο προς κωδικο, με διαφανεια, με ουσιαστικες διαρθρωτικες αλλαγες στην δημοσια διοικηση καταργηση των ανενεργων οργανισμων, των καθε ειδους κρατικων χορηγιων και πραγματικο ελεγχο στους εχοντες εισοδηματα, να ηταν κατι λιγοτερο επωδυνο και εφικτο.
Για την ωρα ολ αυτα γινονται εις βαρος των γνωστων υποζυγιων.
Αλλα για να γινει αυτη η διαφορετικη διαχειρηση χρειαζεται αλλη κυβερνηση πιο φιλολαικη, που δεν θα επαναλαβει τα ρουσφετολογικα προβληματα των ως τωρα κυβερνωντων.
Ελπιζω να ειναι μια πιο ευρεια κυβερνηση απο μονοκοματικη και ως υπουργοι να πανε οι καλυτεροι κοινης αποδοχης κι οχι με εκλογικα ποσοστιαιες αναλογιες συμμετοχης.
Στο ΝΔΣΟΚ δοθηκε η μεγαλη ευκαιρια να αλλαξει τακτικη και να ξεπλυνει τις ντροπες του αλλα δεν το εκανε.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:18 μμ
δεξιος
Εννοεί να του χαρίσουν τα λεφτά που έχουν δανείσει (διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους) και να του δωσουν και από πάνω και άλλα δωρεάν (εξωγενής χρηματοδότηση μη δανειακή).
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:23 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
» Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νέους δρόμους »
Τους δρόμους του πουθενα….
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:24 μμ
δεξιος
Ντίνα το 70% που επιστρέφει ισχύει για όλες τις χρονιές για το ποσό που υπερβαίνει τους στόχους του προγράμματος.
Φέτος το πρόγραμμα προβλεπε 0 πλεόνασμα οπότε ολόκληρο είναι υπέρβαση και το 70% διατίθεται εσωτερικά.
Του χρονου προβλέπεται 1,5 δις οπότε θα διατεθεί το ποσό πάνω από το 1,5 δις εάν υπάρξει ενώ εάν υπολείπεται θα συμπληρωθεί με περικοπές.
Βέβαια εάν το Μάιο ελαφρυνθεί το χρέος (όχι με τη μέθοδο Δραγασάκη αλλά με μείωση επιτοκίων) γίνεται πιο εύκολο.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:28 μμ
σχολιαστης
«πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης (σ.σ. αποπληρωμή του συμφωνημένου χρέους σε αναλογία με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι το πλεόνασμα) και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.»
Είναι αυτό που λέμε, καλύτερα υγιής και πλούσιος παρά φτωχός και άρρωστος. 🙂
Θα μπορούσε να το προυπολογίσει, 200 δις για μας, 1500 δις για τους Ιταλούς, άλλα τόσα για τους Ισπανούς κλπ. Αν οι Ευρωπαίοι δέχονταν να χαρίσουν τέτοια ποσά, θα είχε μια πιθανότητα να γίνει αυτό για την Ελλάδα. 🙂
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:28 μμ
dina kazana
Ενη, το κειμενο δεν ειναι του Δραγασακη αλλα ρεπορταζ σχετικα με το τι ειπε ο Δραγασακης. Ενα ρεπορταζ αναλογα με τις αποψεις της εφημεριδας και του ρεπορτερ αλλου εστιαζει λεπτομερως κι αλλου επιγραμματικα .
Παντως δεν ειναι κειμενο Δραγασακη.
Ο Δραγασακης πιθανα στην ομιλια του να ανεπτυσε ολα αυτα που βαζεις σαν ερωτηματα.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:36 μμ
nikos__alfa
«Βέβαια εάν το Μάιο ελαφρυνθεί το χρέος (όχι με τη μέθοδο Δραγασάκη αλλά με μείωση επιτοκίων) γίνεται πιο εύκολο.»
Καμία σχέση το πρωτογενές με το χρέος. Οι τόκοι είναι εκτός υπολογισμού του.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:37 μμ
dina kazana
Νικο, νομιζω πως και φετος ηταν υποχρεωτικο το πλεονασμα. Αν δεν ηταν ποια πρεμουρα επιασε την κυβερνηση και μας εχουν σαπισει στην φορολογια?
Μονο για να δειξουν ποσο καλα παιδια ειναι?
Και που θα διατεθει το 70%? αν το ριχνανε στην ανακεφαλαιοποιηση των ταμειων, δεν θα ελεγα οχι. Πολυ φοβουμαι πως θα ξοδευτει ψηφοθηρικα.
Ο xberliner αναφερει παραπανω για μονογραφικο συστημα οπου μπορεις να μαγειρευεις.
Ποτε θα περασουν σε διπλογραφικο?
Τα ταμεια κρεμονται σε μια κλωστη πια. Εχουν κανενα σχεδιο γι αυτο?
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:46 μμ
δεξιος
@ Ντινα
Η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα που υποεκτιμά τις αποδόσεις φόρων για να έχει σίγουρη την απόδοση και επειδή έπεσαν έξω τα προηγούμενα χρόνια.Φέτος έπεσαν έξω από την ανάποδη,δεν ανέμεναν και τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού.
Το «δημοσιονομικό κενό» για το οποίο καυγαδίζουν είναι για τον προυπολογισμό του 2014.Η τρόικα ζητεί μεγαλύτερους φόρους και η κυβέρνηση λέει οτι δεν χρειάζονται,το ίδιο παίχθηκε και με το 13% ΦΠΑ και άλλα.
@ Νικος
Εάν υπάρξει ελάφρυνση των τόκων θα αλλάξει και το πρόγραμμα και θα απαιτεί μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα καθώς σταθερό στο πρόγραμμα είναι το ολικό έλλειμμα που θα περιλαμβάνει μικρότερους τόκους.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:57 μμ
nikos__alfa
Συνονόματε στην ευχή σου θα συμφωνήσω αλλά προβλέπω με τη διαπραγμάτευση Στουρνάρα και των υπολοίπων, αν λέμε τώρα επαληθευθούν οι προβλέψεις για τα έσοδα, να γίνει το αντίθετο.
Δλδ μεγαλύτερο πρωτογενές για να αρχίσουν να εισπράττουν χρέος σε ζεστό χρήμα. 😉
Τελικά η αποδοχή και μόνο πρωτογενούς από μια Ελληνική κυβέρνηση όπως έχω ξαναπεί είναι πλήρης υποταγή στους όρους των δανειστών.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:58 μμ
xberliner
«Ο xberliner αναφερει παραπανω για μονογραφικο συστημα οπου μπορεις να μαγειρευεις.»
Άλλος το αναφέρει. Εγώ δεν έχω ιδέα τί είναι το μονογραφικό κτλ συστήματα.
Αυτό που ξέρω είναι ότι σε γνωστό μου για δουλειά που έκανε το 2012 ακόμα δεν του έχει επιστραφεί ο παρακρατηθέν φόρος (20%). Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και σε πολλούς άλλους. Βάλε και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε συντάξεις (εννοώ μόλις βγαίνει ο εργαζόμενος στη σύνταξη μπορεί να περιμένει πάρα πολύ μέχρι να αρχίσει να πληρώνεται) Λίγα από δω, λίγα από εκεί, μαζεύονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια και τσουπ να σου 1 δις πλεόνασμα.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:03 μμ
dina kazana
xberliner, συγνωμη, ο Αγγελος ηταν, σας μπερδεψα ως διαμενοντες στην Γερμανια!:
«Ιανουαρίου 16, 2014 στις 10:59 πμ
Angelos (o gnostos)
me aplografiko dimosio logistiko everything is possible.»
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:04 μμ
δεξιος
Τελικά η αποδοχή και μόνο πρωτογενούς από μια Ελληνική κυβέρνηση όπως έχω ξαναπεί είναι πλήρης υποταγή στους όρους των δανειστών.
Δηλαδη η μη πλήρης υποταγή είναι να μην τους δώσουμε πίσω τίποτα.
Διότι εάν δεν υπάρχει πρωτογενές δεν θα επιστρέψουμε και τίποτα.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:07 μμ
nikos__alfa
Θα τα επιστρέψουμε μέχρι δεκάρας. **Οταν έχουμε.**
Αυτό δεν κάνουν και οι Γερμανοί άλλωστε;
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:27 μμ
Ενη
Στο μεταξυ ο Στουρνάρας συγκαλει συσκεψη με θεμα την εισφορά των εφοπλιστων και μειωση του ΦΠΑ στα ατμοπλοικα εισητηρια
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/01/2014_536083
Εμ, αν ειναι να «αντιγραφει» τον Στουρνάρα ο Δραγασάκης
(κάτι παρόμοιο δεν εννοει με την «κινητοποιηση της κοινωνίας»);
ποιος ο λογος να αλλαξει η κυβερνηση; lol lol
υγ.
Ντινα, η κοινη γνωμη ενημερωνεται απο τις δημοσιευσεις στα ΜΜΕ., δεν εχει προσβαση στις κομματικες διαδικασίες.
Οποιος ομως νομίζει οτι διαστρεβλώνονται , (αλλάζοντας πληρως το νοημα των λο΄γων του)
σπευδει αμεσως να κάνει διαψευση.
Το δημοσιευμα ειναι και σε αλλα ΜΜΕ, δεν νομίζω οτι διαφερουν,
Τα ρεπορταζ δινουν συνηθως τη γενικη εικόνα.
Στη γενικη εικόνα στηριζ
ει κανεις και οποια σχολια..και απο οτι εχουμε δει ως τωρα ως θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ ειναι αυτες του δημοσιευματος.
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:33 μμ
Ενη
«ανουαρίου 16, 2014 στις 12:18 μμ
δεξιος
Εννοεί να του χαρίσουν τα λεφτά που έχουν δανείσει (διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους) και να του δωσουν και από πάνω και άλλα δωρεάν (εξωγενής χρηματοδότηση μη δανειακή).»
Βλέπεις , Δεξιέ, οσο και να θέλει καποιος να ειναι καλοπροαιρετος και οχι ντε και καλά γκρινιάρης……..δεν τον αφηνουν οι ιδιοι με τα λογια τους.
και μαλιστα απο τις πλεον συνετες «φωνες» του χώρου. 😯
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:14 μμ
Θανασης_χανια
«Τελικά η αποδοχή και μόνο πρωτογενούς από μια Ελληνική κυβέρνηση όπως έχω ξαναπεί είναι πλήρης υποταγή στους όρους των δανειστών.»
Εχεις δικιο νικο,
να το βαλουμε και στο συνταγμα ,η χωρα *υποχρεωτικα* να πορευεται με ελλειματα. 🙂
Μαλλον κατι αλλο θα εννοεις…
16 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:14 μμ
Θανασης_χανια
Kαι λιγα λογια πανω σε αυτα που λεει ο -…και βουλευτης χανιων καποτε 🙂 – γιαννης δραγασακης
απο τις πιο λογικες φωνες εκει- αν και δεν τον βλεπω να …μακροημερευει
«Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει, ήδη, συντάξει ένα πληρέστερο και αναλυτικότερο πρόγραμμα (σε σχέση με αυτό που είχε πριν τις προηγούμενες εκλογές), το οποίο θα είναι διαρκώς σε επεξεργασία καθώς θα είναι ευαίσθητο στα μεγέθη»
-Πουντο ρε γιαννηηηη?
αν εχει κανεις κατι που μοιαζει με αληθινο οικονομικο προγραμμα του συριζα και δεν το ξερω ας δωσει το λινκ
«Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έκφραση των αναγκών του κόσμου μέσα από εφαρμόσιμες πολιτικές»
-Εφαρμοσιμες πολιτικες?
χμμμ…. κρυφοδεξιος θα ειναι κι αυτος
«πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης (σ.σ. αποπληρωμή του συμφωνημένου χρέους σε αναλογία με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι το πλεόνασμα) και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.»
-μεταφραση
Διαγραψτε μας ενα κομματι του χρεους
θα σας πληρωνουμε οποτε μας περισσευουν
και …τσονταρετε και μερικα στην αρχη για να ξεκολλησουμε
και ολα αυτα *χωρις* ορους και ανταλλαγματα (η μηπως οχι???….)
η εναλλακτικα χωρις να ακουμε πως θα τους πεισετε τους δανειστες(18 κυβερνησεις/κοινοβουλια/εκτ /δντ/επιτροπη)
ε σορρυ αλλα μετα φταιμε εμεις ?
«Ειδικότερα, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες τράπεζες ειδικού σκοπού, όπως μια νέα δημόσια επενδυτική τράπεζα (μάλιστα ανέφερε ότι μια τέτοια τράπεζα δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία από τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ ανάλογες υπάρχουν και στη Γερμανία) και νέα μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία.»
-«δημοσια επενδυτικη τραπεζα»
Αυτο σαν ιδεα μπορει να συζητηθει αν και θα πρεπει να ξεκαθαριστουν παρα πολλα γυρω απο το σκοπο το κεφαλαιο και τη χρηματοδοτηση μεχρι το μανατζμεντ το προσωπικο τους ορους χρηματοδοτησης και το τι καιποιος θα χρηματοδοτειται
Θα ειναι ιδιωτικη τραπεζα θα ειναι δημοσιου δικαιου ιδρυμα τι ακριβως?
επισης καποιος θα πρεπει να εξηγησει τη σκοπιμοτητα της δημιουργιας ενος τετοιου θεσμου και για ποιο λογο δεν μπορει να γινει μεσω υπαρχοντων ηδη δομων
Αν ειναι να γινει για να εξυπηρετουνται οι ιδεοληψιες η τα συμφεροντα καποιων ας το αφησουμε
Αν ειναι να εχει ενα μοχλο αναπτυξης η πολιτεια το συζηταμε αν και τα προηγουμενα παραδειγματα δεν ειναι ενθαρρυντικα…
-«νεα μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία.»
???
Νεα μορφη δανεισμου? απο που και με ποιους ορους??
ή κοπη καποιου ειδους νομισματος? το οποιο σε ποιους θα δινεται και που και απο ποιους θα γινεται αποδεκτο?
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:45 πμ
Γιάννης - 2
Πρωτογενές πλεόνασμα! Χαράς ευαγγέλια γιά Σαμαρά και Ευάγγελο! 🙂
Ψάχνω γιά 2 δείκτες/νούμερα:
– ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ, και
– ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ.
Αν κάποιος έχει σχετικά νούμερα, θα ήμουν ΠΟΛΥ υποχρεωμένος.
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:58 πμ
nikos__alfa
Θανάση (τώρα το είδα)
Ο ισοσκελισμένος προυπολογισμός είναι το απαραίτητο βήμα για να πετάς τις τάπες στο βαρέλι και να περιμένεις να αλλάξουν οι συνθήκες πανευρωπαικά ώστε κάποια στιγμή να πληθωρίσεις το χρέος. 😉
Ισοσκελίζουμε λοιπόν τον προυπολογισμό και τη στιγμή που οι ελλείψεις στον κοινωνικό τομέα είναι τεράστιες ότι μπαίνει στο ταμείο επιπλέον διατίθεται γι αυτούς που είναι στα πρόθυρα της καταστροφής και για την καταπολέμηση της φτώχειας, συνακόλουθα για το φρενάρισμα της ύφεσης και όχι για να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των δανειστών.
Για δες παντού, συμμορφώνεται κανείς με το Μάαστριχτ αλλά και τις νέες ντιρεκτίβες; Δες τα ελλείμματα πανευρωπαικά και βρες μου έναν που να αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά όπως το σύστημα ΝΔΣΟΚ εδώ (για να διασώσει το φιλικό παρασιτικό κύκλωμα) εφαρμόζοντας τις επιταγές της τρόικας. Όλοι καταβάλλουν ….φιλότιμες προσπάθειες να έχουν ένα 6-7% του ΑΕΠ έλλειμμα, για να μη βυθιστούν στην ύφεση όπως εμείς εφαρμόζοντας κυκλικές πολιτικές και έτσι διολισθαίνουν με το μαλακό χωρίς να καταστρέφουν την όποια παραγωγική τους βάση.
Ακόμη και επί Χούβερ στη μεγάλη ύφεση οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν, όχι αρκετά για να τη φρενάρουν αποτελεσματικά.
Για την επενδυτική τράπεζα που ρωτάς είναι εντελώς απαραίτητη μια υγιής τράπεζα που θα μαζέψει γρήγορα το χρήμα και με καθαρά ντουλάπια από σκελετούς θα μπορέσει να δώσει χρηματοδότηση σε παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτή θα μπορούσε να γίνει με μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , ακόμη καλύτερα για μένα αν είναι μια τράπεζα συνεταιριστικής μορφής με ηθικούς στόχους όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο και πολύ πετυχημένα στη γειτονική μας Ιταλία. Μια τράπεζα με ίδια κεφάλαια 5 δισ., χωρίς κόκκινα θαλασσοδάνεια, νόμιμα και με τις συνθήκες της Βασιλείας στο ακέραιο μπορεί να προσφέρει τα δεκαπλάσια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 😉
Το υπάρχον τραπεζικό σύστημα είναι μια μαύρη τρύπα που έχει απορροφήσει, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ, ένα ΑΕΠ της χώρας την τελευταία πενταετία και δεν πρόκειται με τίποτε να αποδώσει κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαικά ταμεία ή από ειδικά προγράμματα κάτι που γίνεται και σήμερα είναι μια απολύτως φυσιολογική και θεμιτή διεκδίκηση για μια χώρα που χάρη στα λάθη των εταίρων της έχει βυθιστεί σε ένα υφεσιακό σπιράλ θανάτου και είναι πρωταθλητής ανεργίας ιδίως στους νέους, όπως κάνουν όλοι αν και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εμάς. Εκτός και αν συμφωνείς ότι τα ταμεία αυτά πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κτήματα της βασίλισσας Ελισάβετ!
Για τα υπόλοιπα Θανάση που σε απασχολούν σαν ανήσυχο πνεύμα που είσαι επίτρεψε μου για αρχή να προτείνω ένα εντατικό …φροντιστήριο 🙂
εδώ:
http://www.techiechan.com/?cat=5
και εδώ:
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:59 πμ
nikos__alfa
Θανάση (τώρα το είδα)
Ο ισοσκελισμένος προυπολογισμός είναι το απαραίτητο βήμα για να πετάς τις τάπες στο βαρέλι και να περιμένεις να αλλάξουν οι συνθήκες πανευρωπαικά ώστε κάποια στιγμή να πληθωρίσεις το χρέος. 😉
Ισοσκελίζουμε λοιπόν τον προυπολογισμό και τη στιγμή που οι ελλείψεις στον κοινωνικό τομέα είναι τεράστιες ότι μπαίνει στο ταμείο επιπλέον διατίθεται γι αυτούς που είναι στα πρόθυρα της καταστροφής και για την καταπολέμηση της φτώχειας, συνακόλουθα για το φρενάρισμα της ύφεσης και όχι για να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των δανειστών.
Για δες παντού, συμμορφώνεται κανείς με το Μάαστριχτ και τις επιταγές της τρόικας; Δες τα ελλείμματα πανευρωπαικά και βρες μου έναν που να αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά όπως το σύστημα ΝΔΣΟΚ εδώ (για να διασώσει το φιλικό παρασιτικό κύκλωμα) εφαρμόζοντας τις επιταγές της τρόικας. Όλοι καταβάλλουν ….φιλότιμες προσπάθειες να έχουν ένα 6-7% του ΑΕΠ έλλειμμα για να μη βυθιστούν στην ύφεση όπως εμείς εφαρμόζοντας κυκλικές πολιτικές και έτσι διολισθαίνουν με το μαλακό χωρίς να καταστρέφουν την όποια παραγωγική τους βάση.
Για την επενδυτική τράπεζα που ρωτάς είναι εντελώς απαραίτητη μια υγιής τράπεζα που θα μαζέψει γρήγορα το χρήμα και με καθαρά ντουλάπια από σκελετούς θα μπορέσει να δώσει χρηματοδότηση σε παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτή θα μπορούσε να γίνει με μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , ακόμη καλύτερα για μένα αν είναι μια τράπεζα συνεταιριστικής μορφής με ηθικούς στόχους όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο και πολύ πετυχημένα στη γειτονική μας Ιταλία. Μια τράπεζα με ίδια κεφάλαια 5 δισ., χωρίς κόκκινα θαλασσοδάνεια, νόμιμα και με τις συνθήκες της Βασιλείας στο ακέραιο μπορεί να προσφέρει τα δεκαπλάσια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 😉
Το υπάρχον τραπεζικό σύστημα είναι μια μαύρη τρύπα που έχει απορροφήσει, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ, ένα ΑΕΠ της χώρας την τελευταία πενταετία και δεν πρόκειται με τίποτε να αποδώσει κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαικά ταμεία ή από ειδικά προγράμματα κάτι που γίνεται και σήμερα είναι μια απολύτως φυσιολογική και θεμιτή διεκδίκηση για μια χώρα που χάρη στα λάθη των εταίρων της έχει βυθιστεί σε ένα υφεσιακό σπιράλ θανάτου και είναι πρωταθλητής ανεργίας ιδίως στους νέους, όπως κάνουν όλοι αν και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εμάς. Εκτός και αν συμφωνείς ότι τα ταμεία αυτά πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κτήματα της βασίλισσας Ελισάβετ!
Για τα υπόλοιπα Θανάση που σε απασχολούν σαν ανήσυχο πνεύμα που είσαι επίτρεψε μου για αρχή να προτείνω ένα εντατικό …φροντιστήριο 🙂
εδώ:
http://www.techiechan.com/?cat=5
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:59 πμ
nikos__alfa
Και εδώ:
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:10 πμ
dina kazana
Νικο, αυτη η τραπεζα, που αναφερεις για την Ιταλια, τα κεφαλαια της ηταν «καθαρα»? Εχει διαφανεια του ειδους αναρτηση στο διαδικτυο ολων των δανειων που θα χορηγουνται και το συνολο των καταθεσεων? Αν ειναι ιδιωτικη, πως θα την χρησιμοποιησει μια προοδευτικη κυβερνηση για να ασκησει οικονομικη πολιτικη? Κι ολα αυτα θα ειναι εντος της ευρωζωνης, εντος Ε.Ε. και εκτος ευρωζωνης η γενικοτερα εκτος?
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:11 πμ
nikos__alfa
Και εδώ στο μπλογκ του aftercrisis πολλά ενδιαφέροντα αλλά δεν περνά ο σύνδεσμος με τίποτε. 😕
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:16 πμ
nikos__alfa
Οι τράπεζες Ντίνα έχουν τους κανόνες λειτουργίας τους για να χρηματοδοτούν υγιείς παραγωγικές πρωτοβουλίες που όταν ακολουθούνται με σωστή εποπτεία σε αντίθεση με τα κατορθώματα Προβόπουλου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Που το είδες το εκτός ευρωζώνης ;;;
Ψάξε ηθικές τράπεζες ή συνεταιριστικές τράπεζες και θα βρεις πολλά. 😉
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:59 μμ
Ενη
Α, αυτό εννοουσε, ΝικοΑ, ο Δραγασακης;
Τα ευρωπαικα Ταμεια και τα ευρωπαικα προγραμματα;
Μα, καλά αυτα ετσι κι΄αλλιως λειτουργουν και τώρα, δεν ειναι καμιά καινουργια ιδεα η προταση;
Να χαρειτε ,μην παραμυθιάζετε τον κοσμο………… lol
;
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:07 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Γιάννης – 2
«Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014
Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Δεν φταίει η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας»
…Εχει αλλάξει η ερωτική συμπεριφορά των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης; Τι σας λένε τα ζευγάρια που σας επισκέπτονται;
«Η κρίση έχει εντείνει την ανασφάλεια. Οι πιο ανώριμοι προβάλλουν το πρόβλημά τους ο ένας στον άλλον. Αλλά είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Εδώ σου λένε πάντα «ο άλλος φταίει». Στην Αγγλία, που είχα δουλέψει, ο καθένας στο ζευγάρι αναλάμβανε τις ευθύνες του. Μια αμερικανίδα συγγραφέας που είχε εκπονήσει διδακτορική διατριβή για την Ελλάδα μού έλεγε ότι τα ελληνικά σίριαλ είναι γεμάτα επιθετικότητα, διεκδίκηση και πάθη. Το πάθος δείχνει, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουμε, έλλειψη αισθήματος. Τώρα, βέβαια, θα ήταν πολιτικά ορθό να σας πω ότι η κρίση φταίει για όλα. Η αλήθεια είναι πως όσοι είχαν προβλήματα από πριν θα δουν τώρα μια αύξηση των συμπτωμάτων. Αν είσαι σχετικά υγιής, δεν παθαίνεις κατάθλιψη λόγω της κρίσης».
Για να το ξεκαθαρίσουμε, επειδή όλοι μεταχειρίζονται αυτόν τον όρο επιπόλαια. Τι είναι κατάθλιψη;
«Η κατάθλιψη μπορεί να είναι οργανική, να προέρχεται δηλαδή από τα γονίδια ή τις ορμόνες. Αλλά μπορεί να προέρχεται από τη στέρηση της μητέρας που σας έλεγα πριν, από ένα βαθύ αίσθημα απώλειας. Καθώς τώρα έχουμε απώλεια της ελπίδας, της χαράς της ζωής και πραγματικές δυσκολίες, αναβιώνουν τα παλιά αισθήματα. Δεν φταίει λοιπόν η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας. Στην Κατοχή, που εγώ την έζησα, πέθαιναν τα αδύναμα παιδιά»…..
Και η ψυχοπαθολογία της ελληνικής οικογένειας; Βλέπουμε παιδιά που δυσκολεύονται να αποκοπούν από τη γονεϊκή οικογένεια και να την αντικαταστήσουν με τη νέα οικογένεια που φτιάχνουν.
«Αυτό συνέβαινε παλαιότερα. Τώρα παρατηρούμε παλινδρόμηση σε τέτοιες συμπεριφορές λόγω της κρίσης. Το ελληνικό σπίτι παρείχε ασφάλεια σε δύσκολες στιγμές και οι γονείς χρησιμοποιούσαν τα παιδιά τους. Για να τα προφυλάξουν από τη ζωή τα μεγάλωναν εξαρτητικά και τα έκαναν ανώριμα. Δεν υπήρχε ΙΚΑ – κοινωνικό κράτος για τους γονείς ήταν τα παιδιά. Να φροντίζεις τη μάνα σου, λένε στην Ελλάδα. Βασανίζονται οι νέοι έτσι, επειδή ο δικός τους ρόλος είναι να προσφέρουν στα δικά τους παιδιά. ….»
http://strouthminor.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:11 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία
35.811 Έλληνες πήγαν μετανάστες στη Γερμανία το 2012
07/05/201312:1407/05/201312:19 (upd) 15
Δέκα χιλιάδες περισσότεροι απ’ ότι το 2011 – Συνολικά το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 369.000 άνθρωποι περισσότεροι απ’ ότι το 2011
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας.
Το 2012 συνολικά 1.081.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία, δηλαδή 369.000 άνθρωποι περισσότεροι απ’ ότι το 2011.
…….
Σε απόλυτους αριθμούς, το 2011 25.811 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία, ενώ το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων που θέλησαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία εκτοξεύτηκε στους 35.811.
Αύξηση 45%, ακόμη, σημειώθηκε στη μετανάστευση Ισπανών προς τη Γερμανία, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για την Πορτογαλία ήταν +43% και για την Ιταλία, +40%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι νέοι μετανάστες προέρχονται από την Πολωνία, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη μετανάστευση πολιτών των κρατών τα οποία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2007 και, κυρίως, από τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βαυαρία, τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και τη Βάδη Βιρτεμβέργη.»
http://www.protothema.gr/greece/article/276736/35811-ellhnes-phgan-metanastes-sth-germania-to-2012/
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:16 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Eurostat: Η οικονομική κρίση κάνει τους Ελληνες μετανάστες- Περισσότεροι από 44.000 έφυγαν μόνο το 2012
21.11.2013 12:49
Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναγκάζουν πολλούς Ελληνες να αναζητήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης ως την έσχατη λύση για ένα καλύτερο αύριο, με την Eurostat να επισημαίνει πως το 2012 ενώ ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat τονίζουν πως ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 5,5 τοις χιλίοις για το 2012, την ίδια περίοδο που ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2 τοις χιλίοις. Η Ελλάδα, που (την 1η Ιανουαρίου 2013) «μετρούσε» 11.062.000 κατοίκους, βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, κατέχοντας συγκεκριμένα την τέταρτη θέση στη σχετική κατάταξη. Τα σκήπτρα κρατά η Λιθουανία που παρουσίασε κάμψη κατά 10,6 τοις χιλίοις, ενώ την εξάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση συμπληρώνουν η Λετονία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία.
Ειδικότερα, στη χώρα μας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ μόνο το 2012 εγκατέλειψαν την Ελλάδα περισσότεροι από 44.000 κάτοικοι της.
Διαβάστε περισσότερα
http://www.iefimerida.gr/node/131515#ixzz2qeZkkcPJ
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:50 μμ
Ενη
Δεν μεταναστευσαν μονο οι ελληνες αυτή την περίοδο.
«Μεταναστευσαν» και πολλά ποσά ελληνων,( καποια δισ.), σε τραπεζες του εξωτερικου.
Για να τα λεμε ολα…….
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:51 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Φερτε πισω τα ξενητεμενα (ευρωπουλα)!!!!
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:58 μμ
zeppos
Σε διαδικασία αλλαγής του προγράμματος βρίσκεται ο θίασος, γιατί – λένε – το πρόγραμμα που υπήρχε στις εκλογές του 2012, δεν ήτα ρεαλιστικό… ]Σοοοοόπα]
Το νέο πρόγραμμα κινείται σε τρέις «ρεαλιστικούς» άξονες..
»
1.-διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους,
2.- διασφάλιση ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή πάγωμα πληρωμών τόκων όσο η οικονο0μία βρίσκεται σε ύφεση και
3.-εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή), προκειμένου να υπάρξει οικονομική αναζωπύρωση.
Κατά τον κ. Δραγασάκη, τα τρία αυτά σημεία, για τα οποία ωστόσο αυτήν την περίοδο δεν φαίνεται πως υπάρχει βάση συζήτησης στα θεσμικά όργανα της Ενωσης, ήταν και τα συστατικά του Σχεδίου Μάρσαλ με το οποίο βοηθήθηκε η Γερμανία και η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο. «
Mιλάμε για ρεαλισμό..
Και τα τρία είναι για τα μπάζα βέβαια, αλλά το τρίτο είναι αυτό που θαυμάζω για την «εφευρετικότητα» του σοφού..
«Μη δανειακή χρηματοδότηση»…
Ζητιανιά και άγιος ο θεός για να μην αλλάξει το σπάταλο κράτος. Είναι να μην τους ψηφίζεις μετά;
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:57 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«3.-εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή), προκειμένου να υπάρξει οικονομική αναζωπύρωση.»
Μηπως ο σοφος οικονομολογος εννοει διπλωματικα την επιστροφη του κατοχικου δανειου/πολεμικων αποζημιωσεων της γερμανικης Κυβερνησης υπο αλλη μορφη ;
17 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:29 μμ
Γιάννης - 2
@Αφώτιστος Φιλέλλην
Many Thanks! Much appreciated!!!!!!!!!
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:48 πμ
Ενη
Περί «SYRIZA BANKS»
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5075440/kras-test-sto-senario-twn-syriza-banks/
“3.-εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή), προκειμένου να υπάρξει οικονομική αναζωπύρωση.» (βλ. ΑΦ)
Απανταει πιο πάνω ο ΝικοςΑ:
«Η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαικά ταμεία ή από ειδικά προγράμματα κάτι που γίνεται και σήμερα είναι μια απολύτως φυσιολογική και θεμιτή διεκδίκηση για μια χώρα που χάρη στα λάθη των εταίρων της έχει βυθιστεί σε ένα υφεσιακό σπιράλ θανάτου και είναι πρωταθλητής ανεργίας ιδίως στους νέους, όπως κάνουν όλοι αν και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εμάς. Εκτός και αν συμφωνείς ότι τα ταμεία αυτά
πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κτήματα της βασίλισσας Ελισάβετ!»
Συνεπως δεν αναφερεται στο κατοχικό δανειο το οποιο…….ειναι πάντα απαιτητό, το δηλωσε προσφατα κυβερνητικος παράγοντας.
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:15 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Παλαιοτερα ειχα διατυπωσει την αποψη οτι το «εργατικοτερο» τμημα της ελληνικης κοινωνιας, η «ευπορη μεσηλικη «αριστερα» » ( δηλ. κληρονομοι μεγαλης περιουσιας, υψηλομισθοι ευρωβουλευτες και πανεπιστημιακοι, εμποροι , βιοτεχνες, βιομηχανοι και εργοληπτες δημοσιων εργων,…. ) θα μπορουσε εισφεροντας ενα ποσοστο του συσσωρευμενου πλουτου που κληριονομησαν ή απεκτησαν στα πλαισια των καλων ημερων του ελληνικου καπιταλισμου , να ιδρυσει μια αναπτυξιακη ΣΥΡΙΖΟΤΡΑΠΕΖΑ, ηδη απο το 2009 και να συμβαλει αποφασιστικα στην μειωση της μεγαλης πτωσης του ΑΕΠ στην χωρα μας.
Αντ’ αυτου προστιμησαν να μην προβουν σε τετοια ενεργεια δια να οξυνουν τας αντιθεσεις, να επιτευχθει η ταξικη συνειδητοποιησις του δοκιμαζομενου πτωχου -πλην σοφου λαου- και ως «πριγκηπες» της «αριστερας» να κυβερνησουν για το καλο μας.
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:26 μμ
nikos__alfa
Αφώ συμφωνούμε (λέμε τώρα) αλλά ξεχνάς δυο τρία πραγματάκια: 🙂
Χωρίς φιλικό ή τουλάχιστον ανεκτικό κράτος τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ανθούν.
Ο Στουρνάρας έκλεισε πριν λίγες μέρες τρεις συνεταιριστικές τράπεζες.
Ποτέ δεν είναι αργά! 😉
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:03 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
nikos__alfa
Αφου συμφωνούμε (λέμε τώρα), γιατι δεν ξεκινησαν εστω και αργα το 2012;
Σιγουρατζηδες, δεν ρισκαραν στις αρχες της κρισης και τωρα -βαζω στοιχημα- οτι εχουν ως σκοπο την δημιουργια μιας νεας «αριστερης» αστικης ταξης, δηλ. μιας γενιας «νεων τζακιων» (οχι τοσο στην βαση που θα ‘λεγε και ο Αναγνωστης (ο Αθηναιος) αλλα στο δυνατοτερο τους σημειο στο εποικοδομημα (θεατρο, κινηματογραφο, εκδοτικοι οικοι, ΜΜΜ, χρηματιστηριακο κεφαλαιο,…..)
Ενδεχεται να εμφανιστουν υπο αλλη -πιο εξυπνη και πολυπλοκη μορφη- και «αριστερες πυραμιδες», τυπου SOE, αλλα επειδη αυτο δεν προβλεπεται πριν το 2017, θα εχουμε απλετο χρονο να αναφερθουμε σ’ αυτα.
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:00 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Νίκο ήταν ..καλές και δεν έπρεπε να τις κλείσει;; 😉
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:11 μμ
nikos__alfa
Κάλλιστες σε σχέση με τις συστημικές. Ίσως η Ευβοίας ήταν πιο προβληματική. Ρίξε μια ματιά.
http://thepaper.gr/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81/
http://www.neaptolemaidas.gr/2013/12/synetairistikh-trapeza.html
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:13 μμ
nikos__alfa
Και τα γνωστά γαμησιάτικα.
http://thepaper.gr/%CF%84%CF%87%CF%83-427-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-alpha-%CE%B2ank-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85/
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:35 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Καλά, αλλά καλού κακού περίμενε να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης πρώτα τι ακριβώς εννοεί λέγοντας να ελέγξουμε όοοοοοολα τα επισφαλή δάνεια υπό το φως των αποκαλύψεων (να ακούει ο λαός και τέτοια), καθώς και τα ζητήματα των επισφαλειών ..γενικότερα.
Επίσης κάτσε να δεις και τι θα παίξουν οι ΔΗμοσιογράφοι – ερευνητές, όλων των αποχρώσεων 😉 και μετά παίρνεις θέση για το συγκεκριμένο (εννοώ για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, γενικά και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ..στηρίζουμε το συνεταιρίζεσθαι, αλλά πχ σχετικά με τους συνεταιρισμούς στην υπερήφανη ελληνική ύπαιθρο, ήτοι την κάθε περίπτωση ειδικά δεν ..ξανοίγομαι)
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:33 μμ
Κατερίνα Σ.Μ.
—-Δεν είναι σωστό. Μέχρι το τελευταίο ευρώ πρέπει να καλύψουν ανάγκες αναξιοπαθούντων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τι λέτε;
Αχά! στους «αναξιοπαθούντες» περιλαμβάνου και τους διορισμένους, σε θεσμικές θέσεις, που λαμβάνουν extra bonus.
Δίκαιη η κατανομή του πλεονάσματος, το σωστό να λέγεται. Αναξιοπαθούντες και χρυσοπληρωμένοι διορισμένοι μαζί θα το φάνε το πλεόνασμα.
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Και ομως
Αγαπητε Αναγνωστη Αθηναιε (ΑΑΑ ή 3Α)
οι λαμογιες των διοικησεων των αγροτικων συνεταιρισμων, των διπλοζυγισματων βαμβακιου και διπλογραψιματων αιγοπροβατων, …. και (ενδεχεται, δεν παιρνω ορκο ) των συνεταιριστικων τραπεζων, που εγιναν βιλλες, θορυβωδη ταξιδια των οικογενειων στο Λονδινο κια το Παρισι για ψωνια, «ζημιες» και κραιπαλες σε σκυλαδικα των καμπων της χωρας, οι Ρωσιδες, οι Τσεχες, οι Βουλγαρες (οι φτωχοτεροι), εχουν εμπνευσει το 1998 τον Παντελή Βούλγαρη να μας διηγηθει εγκαιρα το σκυλαδικο ΒΙΕΤΝΑΜ στο τριπτυχο «Ολα Είναι Δρόμος»
» Η ιστορία του κλασικού έργου του Παντελή Βούλγαρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Αρμένη είναι, όμως, λίγο – πολύ γνωστή. Ενας μεσήλικας εργοστασιάρχης, χολωμένος με τη γυναίκα του που πήρε τα παιδιά τους και τον εγκατέλειψε, κάνει λαμπόγυαλο ένα αγροτικό σκυλάδικο. Σπάει πιάτα, μπιντέδες, τουαλέτες και τελικά το αγοράζει για να το κατεδαφίσει! Ηλία… ρίχτο!
Μια παρέα από τη Λαμία, θαυμαστών του Βούλγαρη, είχε τη φαεινή ιδέα να ετοιμάσει μια νέα βερσιόν της αγαπημένης αυτής ταινίας. Το νέο έφτασε στα αυτιά του σκηνοθέτη, ο οποίος όπως φαίνεται το κατευχαριστήθηκε. Δέχτηκε μάλιστα να προλογίσει την ταινία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου.»
http://flix.gr/articles/festibal-kalt-ellhnikoy-kinhmatografoy-11-mpamphs.html
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:50 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Εναν χρονο πριν, το 1997, στο Βαλκανιζατερ, παλι ήταν προφητικος ο Σ.Γκοριτσας με τον ανωριμο ξερολα 35-ρη με την κομπινα (συνδυασμος) των φτωχοπροδρομων της ταινιας….
» Με αυτή την ταινία, ο Σωτήρης Γκορίτσας έπιασε τη νεοελληνική μικροαπατεωνιά, την εφηβική αθωότητα ενός μεσήλικα σε κρίση, το βαλκανικό παράδοξο, την κουτοπονηριά για τη μεγάλη μπίζνα και τη χαβαλέ διάθεση εν γένει. Δυο φίλοι βορειοελλαδίτες αποφασίζουν ταξίδι στις βαλκανικές χώρες με τελικό προορισμό την Ελβετία, έχοντας σκοπό μέσω των διαφορών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, να πιάσουν την καλή. Εντέλει, αυτό το road trip γίνεται ένα ταξίδι βαθιάς φιλίας, αυτογνωσίας και ενδελεχούς σκέψης.»
Από τις ελάχιστες καλες ελληνικές ταινιες του 90.
Προταση : Μαυρη κωμωδια με τιτλο «Τα ευρωδεντρα που …ξεριζωσαν»
18 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:44 μμ
kapetanios
(το πλεόνασμα ακόμη 1 δις είναι?! Κανονικά προϊόντος του χρόνου(και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές) θα έπρεπε να αυξάνεται κατά 50εκ την εβδομάδα. Ίσως δεν έχει δώσει το πράσινο φως στον Γιάννη ο Σόιμπλε—ακόμη)