Τελευταια σχολια
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Το νησί της Καλυψώς – Έκθεση γλυπτικής
- Το νησί της Καλυψώς
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
Τα πλεον δημοφιλη
- Σφηνάκια
- 65 Χρόνια (1944-2009) από την Ομαδική Σφαγή στον Μελιγαλά
- Η Εκκλησία μας περί του αυνανισμού
- Μετά τον Μελιγαλά, οι Γαργαλιάνοι: 21-22 Σεπτεμβρίου 1944
- Χαζάιν Πιρούιτ
- Εμφύλιος και Ρεμπέτικο
- Οι 25 ωραιότερες γυναίκες σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες
- Κίτσος Μαλτέζος
- Κόκκινη βία, πολύχρωμη ανάλυση
- Η Λεγεώνα των Βλάχων
Kατηγορίες
Αρχείο
Δημοσιεύσεις που μου αρέσουν
Καλύβα International
Προστεθείτε στους 527 εγγεγραμμένους.
Blog Stats
- 9.559.252 hits
94 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:34 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:26 μμ
papoylis
αλίμονο για τους φουκαράδες τους επόμενους πρόσφυγες , αλίμονο και για τα παιδιά μας που σε μερικά χρόνια θα τα ντουφεκάνε στα σύνορα , όπως πάμε
ΥΓ οι αφηγήσεις των ναυαγών που διασώθηκαν είναι σπαρακτικές , άκουσα μερικές στα ραδιόφωνα σήμερα το πρωί που αποκαλύφθηκε επιτέλους το έγκλημα . Στην επόμενη εορτή οι διάφοροι υπουργοί και παράγοντες θα σταυροκοπιούνται και θα σκύβουν στις μετάνοιες μπροστά στο χρυσωμένο παπαδαριό και τα τιμημένα βατράχια θα παρουσιάζουν αρμ … είναι όλοι τους ορθόδοξοι χριστιανοί και προπάντων Έλληνες . Το βράδυ θα καταθέτουν κατανυκτικό το ΄σέβας τους στη Πάολα 😉
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:30 μμ
papoylis
Να συμπληρώσω ότι όπως συμβαίνειθ σε κάθε καθεστώς όπως αυτό , τη «βρώμικη» δουλειά τη κάνουν οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης . κάτι κακοπληρωμένοι μπράβοι που ζουν με τις ιδεοληψίες τους και το φόβο της ΕΔΕ . Τα αφεντικά έχουν όπως πάντα καθαράς τας χείρας. 😉
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:20 μμ
σχολιαστης
«κακοπληρωμένους μπράβους» λες τους λιμενικούς;
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:33 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Τα ίδια κι απαράλλακτα με τα δικά μας, συνέβησαν πρόσφατα στην Αυστραλία. Όταν μετανάστες έφτασαν στις ακτές της εν λόγω χώρας , τους περιέλαβε το ναυτικό, τους εξανάγκασε να βάλουν τα χέρια τους σε καυτούς σωλήνες, τους προκάλεσαν εγκαύματα και τους έστειλαν στη συνέχεια πίσω, απ’ εκεί που ήρθαν στην Ινδονησία. Το ναυτικό της Αυστραλίας δικαιολόγησε την επαίσχυντη πράξη του, ότι τήρησε κατά γράμμα τις κυβερνητικές διαταγές.
Ας σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός Tony Abbott, κέρδισε το Σεπτέμβρη τις εκλογές με το σύνθημα: «προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα σύνορα», δηλαδή δεν θα πατήσει στην Αυστραλία κανένας παράνομος μετανάστης!
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:36 μμ
Μιχάλης Μιχελής
http://www.abc.net.au/news/2014-01-22/nolbjakburnscombined2201/5212146
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:36 μμ
σχολιαστης
Επειδή εδώ αν ψάξεις στην ειδησεογραφία θα βρεις πολλές ιστορίες αυτοθυσίας των λιμενικών, καλό είναι να μη γενικεύουμε γιατί αδικούμε ανθρώπους που προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες.
Αν κάπου υπάρχει εγκληματική συμπεριφορά, απόλυση και τιμωρία των εμπλεκομένων σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκονται.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:56 μμ
Πάνος
Σοκ και δέος, γι’ αυτά που μπορούν να κάνουν οι καθημερινοί άνθρωποι.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:02 μμ
Πάνος
Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαίτιους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
» Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
(ΒΗΜΑ)
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:04 μμ
Πάνος
Βαρβιτσιώτης:Ο Μουίζνιεκς προκαλεί πολιτικό θέμα για το Φαρμακονήσι
«Κανείς ούτε από το ΠαΣοΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει να ενημερωθεί»
Την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν οι επικρίσεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι – σε ένα ναυάγιο που χάθηκε αδιευκρίνιστος ακόμη αριθμός μεταναστών.
Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, την Πέμπτη, ο Μ.Βαρβιτσιώτης καταλόγισε στον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο υπουργός δήλωσε: «Ο Μουίζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί».
«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» υπογράμμισε.
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα» δήλωσε.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=559913
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:37 μμ
Lavrentij
Δεν ξέρω, πολλά από που λέγονται είναι τόσο αδιανόητα που σκέφτεται κανείς ότι αν δεν ισχύουν είναι εξωφρενικό ότι λέγονται και διαδίδονται έτσι απλά (ακόμη και αν είναι αλήθεια τα περί παράνομης επαναπροώθησης), από την άλλη αν ισχύουν έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα που έχουν γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα. Λογικά θα έπρεπε ήδη να έχει επέμβει εισαγγελέας, οι κατηγορίες αυτές δεν επιτρέπεται να πλανώνται έτσι αόριστα ούτε λεπτό παραπάνω.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:12 μμ
Πάνος
Τα τελευταία σχόλια απομακρύνονται από την καλύβα, ως… υπερβολικά. Κάνω έκκληση για ψυχραιμία και καταλλαγή 🙂
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:26 μμ
σχολιαστης
Σωστή κίνηση καλυβάρχα! 🙂
Επαναλαμβάνω, αν κάπου υπάρχει εγκληματική συμπεριφορά, απόλυση και τιμωρία των εμπλεκομένων σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκονται.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:45 μμ
ahepas
ωωω….λογοκρισία…! «αν κάπου υπάρχει εγκληματική συμπεριφορά..» δλδ τι άλλο περιμένεις να δεις/διαβάσεις… τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;;η γάτα ή η κουκουβάγια; εσύ μάλλον κουκουβάγιες ακούς…
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:51 μμ
Πάνος
Ωωωωω, ναι! Όποιος θέλει να βρίσει με την ησυχία του, ας πάει αλλού. Δεν είμαστε του σαλονιού, αλλά κάποια ήθη και έθιμα τα κρατάμε 🙂
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:55 μμ
ahepas
οραία! http://histologion-gr.blogspot.gr/2013/10/blog-post_30.html
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:07 μμ
V. Koba
Ο υπουργός ναυτιλίας ειπε οτι εφταιγαν οι λαθρομετανάστες για έλλειψη «ναυτοσύνης» και οτι αν ειχαν την δική του εμπειρία (που έχει κάνει τον πλού Μύκονο-Γλυφάδα με τον κότερό του αναρίθμητές φορές), δεν θα γινόνταν τίποτα
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:15 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Xωρίς σχόλια
http://www.koutipandoras.gr/article/104857/orgizoyn-oi-martyries-ton-prosfygon-mas-htypoysan-kai-mas-erihnan-sto-nero-vinteo
Συγκλονίζουν τα λόγια των προσφύγων που το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι όσοι επέζησαν από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και περιγράφουν στην κάμερα με λυγμούς πώς τους αντιμετώπισε το λιμενικό, όταν τους εντόπισε.
«Προσπαθούσαμε να ανέβουμε στη βάρκα του λιμενικού, μας χτυπούσαν τις πόρτες και μας πετούσαν πάλι στο νερό. Ένα παιδάκι ενός έτους φώναζε βοήθεια, μαμά, μπαμπά. Έχασα τέσσερα παιδιά και τη γυναίκα μου», αναφέρει ένας από τους επιζώντες πρόσφυγες, ενώ συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός δεύτερου ο οποίος αναφέρει κλαίγοντας: «Έχασα την κόρη μου, τους δύο γιους μου και τη γυναίκα μου. Ήταν 9, 11 και 13 ετών. Μας πέταξαν επίτηδες στη θάλασσα, μας έβριζαν…»
Δείτε το απόσπασμα του βίντεο
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:17 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Και άλλο ένα, πάλι από το ΚτΠ
http://www.koutipandoras.gr/article/104872/dystyhos-epivevaiothikame
Μόλις έναν μήνα μετά τις αποκαλύψεις για τις εντολές βίας σε βάρος μεταναστών, δυστυχώς, το Hot Doc επιβεβαιώθηκε. Η τραγωδία του Φαρμακονησίου, δεν είναι απλώς ένα ατυχές περιστατικό, αλλά κάτι το οποίο η Πολιτεία γνωρίζει, αποδέχεται και πιθανώς επιδιώκει. Οι δώδεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, είναι μερικοί ακόμη στους εκατοντάδες που τον τελευταίο χρόνο έχουν «χαθεί» στα νερά του ανατολικού Αιγαίου. Το γεγονός και μόνο ότι τα προηγούμενα χρόνια, με ίδιο αν όχι μεγαλύτερο κύμα προσφύγων θρηνούσαμε μερικές δεκάδες θυμάτων, ενώ σήμερα αυτά ξεπερνούν τα 100, δεν σημαίνει προφανώς ότι οι θάλασσες άλλαξαν, αλλά ότι η πολιτική που ακολουθείται -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- είναι εγκληματική.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2013 το Hot Doc κυκλοφορεί στα περίπτερα και το διαδίκτυο με μια αποκάλυψη-απόδειξη ότι η ρατσιστική πολιτική που ακολουθείται αναφορικά με το μείζον ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι φθάνουν κατά κύματα στη χώρα μας με την ελπίδα απλά να επιβιώσουν, είναι αποτέλεσμα άνωθεν εντολής ή εντολών. Το ντοκουμέντο δεν είναι άλλο από την εντολή του ίδιου του αρχηγού της Αστυνομίας, Νίκου Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος μιλώντας σε υφισταμένους του αξιωματικούς ζητούσε «να κάνουν το βίο των μεταναστών, αβίωτο».
Η προτροπή βίας από τον αντιστράτηγο Παπαγιαννόπουλο δεν ήταν βεβαίως κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, σε μια αποστροφή του λόγου ανέφερε με περηφάνια ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ακολουθώντας τακτικές αποτροπής που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν, αλλά και τακτικές μαζικών επαναπατρισμών.
Η αποκάλυψη του Hot Doc προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην οποία το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν απάντησε επί της ουσίας, αλλά γενικόλογα αναλύοντας απλώς το νομικό πλαίσιο τέτοιων υποθέσεων, όσο.και διεθνών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η οποία μάλιστα παρενέβη, ζητώντας εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Εξηγήσεις οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν ούτε στην Οργάνωση, ούτε βεβαίως στο περιοδικό. Το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατ’ επέκταση η Ελληνική Αστυνομία, προτίμησαν να αποσιωπήσουν το θέμα, ενώ πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού, έκαναν λόγο για σκέψεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να κινηθεί νομικά εναντίον του Hot Doc, γιατί όσα γράφονταν δήθεν ήταν ψευδή.
Την επομένη της κυκλοφορίας του περιοδικού, δηλαδή τη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων «πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», μεταδίδεται από την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη Hot Doc Radio και από το koutipandoras.gr. Τα στοιχεία είναι πια αδιάψευστα, όμως η πολιτική ηγεσία του τόπου, αρνείται ξανά να τοποθετηθεί. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας προς τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, προκειμένου να πάρει θέση επί του θέματος, πέφτουν στο κενό, ενώ το επίσημο ερώτημά μας προς τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. προφανώς έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν
Στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ το Hot Doc φιλοξένησε τις ιστορίες επτά προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Άλλοι μικρότεροι σε ηλικία, είχαν αφήσει τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους, μέχρι να μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν ένα ασφαλές μέλλον στην «πολιτισμένη» Δύση, ενώ ορισμένοι μεγαλύτεροι ταξίδεψαν μέχρι την Ελλάδα του ξένιου Δία, με τα ανήλικα παιδιά τους με σκοπό όχι να παραμείνουν εδώ αλλά να φθάσουν μέχρι τη Σουηδία, η νομοθεσία της οποίας προβλέπει την επανένωση των οικογενειών.
Οι εξιστορήσεις όλων συνέκλιναν στη βία που αντιμετώπισαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από την Αστυνομία ή το Λιμενικό. Η 17χρονη Σάρα διηγείτο με δάκρυα στα μάτια, τη στιγμή που άνδρες της συνοροφυλακής βίασαν με το κλομπ τους έναν άνδρα αραβικής καταγωγής τον οποίο θεώρησαν διακινητή, ενώ η Ρετζά κρατώντας την 3χρονη κόρη της στην αγκαλιά της περιέγραφε με γλαφυρότητα τη στιγμή που τους εντόπισε το λιμενικό ενώ θαλασσοπνίγονταν στα ανοιχτά της Σάμου, τους φώτισε με έναν προβολέα, έστριψε επί τόπου και εξαφανίστηκε, αφήνοντάς τους στη μοίρα τους.
Η Ιγιάντ, μια γυναίκα 60 ετών, η οποία στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία έχασε δύο από τα τρία παιδιά της μιλούσε τρομαγμένη για τους «μασκοφόρους» του λιμενικού. Η περιγραφή της είναι ενδεικτική της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι πρόσφυγες από τις ελληνικές Αρχές: «Ήμασταν περίπου 40 άνθρωποι, λίγο έξω από τη Χίο, όταν μας εντόπισε ταχύπλοο του λιμενικού. Μας ανέβασαν όλους στο σκάφος. Έριξαν τους άνδρες στο κατάστρωμα και άρχισαν να τους πατούν με τα πόδια στο κεφάλι. Όλοι τους φορούσαν μάσκες. Φαίνονταν μόνο τα μάτια τους. Ό,τι χρήματα και κινητά βρήκαν επάνω τους τα κράτησαν, ενώ κάθε τι που θεωρούσαν άχρηστο το πέταξαν στη θάλασσα. Ακόμη και τα διαβατήρια. Ήξεραν ότι πολλές από τις γυναίκες έχουν κρυμμένο στο στήθος τους χρυσό. Μας έψαξαν όλες. Έπιαναν τα στήθη μας. Μας έκλεψαν ό,τι είχαμε. Ο έλεγχος διήρκεσε όλη τη νύχτα. Ενώ ξημέρωνε μας πέταξαν ξανά στη βάρκα και πήραν τις μηχανές».
Παρεμφερής και ιστορία της 16χρονης Ντίμπα, η οποία περιέγραφε οργισμένη τη στιγμή που σκάφος του Λιμενικού δημιουργούσε τεχνητά κύματα για να μην επιτρέψει σ’ εκείνην και τους συνταξιδιώτες της να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ιστορικό βίας
Τα περιστατικά που περιέγραψαν στο Hot Doc οι πρόσφυγες, δεν είναι προφανώς μεμονωμένα. Η Ελλάδα μετράει ήδη μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακοδικία στην υπόθεση ενός τούρκου μετανάστη, του Necati Zontul, ο οποίος βιάστηκε από άνδρες του Λιμενικού στη Σούδα, κι ενώ η πράξη τους αποδείχθηκε, εκείνοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπηρετούν στο Σώμα. Πρόσφατα δύο ακόμη λιμενικοί καταδικάστηκαν από το Ναυτοδικείο Πειραιά, επειδή υπέβαλαν στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού έναν μαροκινό πρόσφυγα.
Παράλληλα με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, δεκάδες είναι οι καταγεγραμμένες από διεθνείς οργανώσεις, μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι έχουν καταγγείλει βασανισμούς από τις Αρχές. Δεκάδες είναι και οι βολές προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφύγων είτε κατά την είσοδο τους στη χώρα, είτε στα κέντρα κράτησης. Μόλις στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σετί δήλωνε ότι: «οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει παταγωδώς να ανταποκριθεί στο ρόλο της παροχής ασφαλούς καταφυγίου στους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα εκτός από την ίδια τους τη ζωή».
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω, όλα όσα το Hot Doc αποκάλυψε και επεσήμανε πριν από έναν μήνα, επιβεβαιώθηκαν με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Όσοι επέζησαν κι έφτασαν στον Πειραιά κατήγγειλαν με λυγμούς τους άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι τους έβριζαν και τους πετούσαν στη θάλασσα. Δώδεκα νεκροί, εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, πίσω από τον οποίο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βλέπει προσπάθειες τρίτων, να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα.
Νέες αντιδράσεις
Αναφορικά με το ζήτημα ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ηλίας Αναγνωστόπουλος δήλωσε στο koutipandoras.gr: «Η τραγωδία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά αυτά που έχει πει η διεθνής αμνηστία για πάνω από ένα χρόνο. Πρέπει να βρεθούν δίαυλοι για να αποφεύγονται τέτοια. Να διερευνηθούν σε βάθος οι αναφορές και οι μαρτυρίες που έχουν για το περιστατικό, διότι είναι τρομερά ανησυχητικό. Πρέπει να διερευνηθεί αναλυτικά το κατά πόσο η ρυμούλκηση έγινε σωστά, εν μέσω τέτοιων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι καταγγελίες ότι τους ρυμουλκούσαν προς τα τουρκικά παράλια».
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:30 μμ
skipper
Σχο …μην αναρωτιέσαι καθόλου για το ποιοί (ευτυχώς όχι όλοι) είναι οι κακοπληρωμένοι μπράβοι.
Δυστυχώς έχουν ξανασυμβεί αυτά…τουλάχιστον όσο αναφορά τους ξυλοδαρμούς.
Εν τω μεταξύ …ούτε ένα μπουρδελοκάναλο δεν έχει «παίξει» το θέμα.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:44 μμ
σχολιαστης
skipper, είναι ένα θέμα που δεν θα διαφωνήσουμε. Για τέτοια επονείδιστη συμπεριφορά πρέπει να υπάρχει σκληρή τιμωρία.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:55 μμ
nikiplos
Καλησπέρα… ψύχραιμα και με ηρεμία ας ξεκινήσουμε από το βασικό… Αυτοί που έρχονται με βάρκες ΔΕΝ είναι λαθρομετανάστες παρίες που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα. Αυτή είναι απλά η μια πλευρά του προβλήματος. Αυτοί είναι θύματα του παγκόσμιου δουλεμπορίου που έρχονται στην Ελλάδα από δύο συνιστώσες:
α. Η πρώτη, εκείνη του ρεύματος που φέρνει ανθρώπους από την κόλαση του τρίτου κόσμου προς τον «πρώτο» κόσμο, ώστε να βρουν κάνα μεροκάματο, λίγο πόσιμο νερό κλπ. Και κυρίως να γλυτώσουν από την κόλαση εκεί που τους κλήρωσε να γεννηθούν. Το δουλεμπόριο ανθρώπων διακινεί (όπως και παλαιότερα) η παγκόσμια μαφία σε συνεργασία αγαστή με καλά εγκαθιδρυμένους μηχανισμούς στα κράτη υποδοχής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν. Όπως άλλοτε οι συμπατριώτες μας με τη νόμιμη κρατική ΔΕΜΕ, πληρώνουν με τόκο και δόσεις στη μαφία, στις χώρες υποδοχής.
β. Η δεύτερη αφορά κυρίως χώρες σαν την Ελλάδα. Η εξουσία (επίσημη και παρασκηνιακή) του τόπου μας, έχει πάρει χρήματα τόσο από τη Δύση, όσο και από εκείνες τις χώρες, ώστε να φέρνει εδώ σε αυτήν την εσχατιά, όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους υποψήφιους σκλάβους της μαύρης εργασίας. Χρήματα που δεν φαίνονται φυσικά στο τραπέζι… Έτσι γλυτώνει η Δύση μέρος από το ρεύμα αυτής της λαοθάλασσας με ελάχιστα, αφού πληρώνει ήκιστα για να υπάρχει εδώ μια βιτρίνα καρικατούρα δυτικού ευρωπαϊκού κράτους… Αυτό επεξηγεί και το γεγονός ότι η Δύση ΔΕΝ έχει συμφέρον για μια σκληρή ελληνική γραμμή ενάντια στη λαθρομετανάστευση, γιατί ξέρει καλά ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μέρος τούτων των αναξιοαθούντων στις δικές τους γειτονιές…
Για μένα αβίαστα κάποια συμπεράσματα:
1. Η Ελλάδα δεν δημιούργησε τούτο το πρόβλημα, αλλά το παγκόσμιο στάτους. Κυριαρχικά της δικαιώματα επιτρέπουν και επιβάλλουν την προστασία των πολιτών έναντι των μαφιόζων και όλου αυτού του βρώμικου κυκλώματος.
2. Η μαύρη εργασία των σκλάβων συμβάλλει στην ανεργία της εκπίπτουσας σε ποιότητα ζωής δύσης και συντελεί στην συμπίεση των χαμηλών στρωμάτων για αποδοχή της υποβάθμισης της εργασιακής τους ζωής και εικόνας. Γλυτώνει φόρους τους έχοντες και κατέχοντες και συμβάλλει στη μαύρη οικονομία που σταδιακά καταλαμβάνει τη θέση της άλλοτε ακμαίας παραδοσιακής οικονομίας. Γι’ αυτό και τα λαϊκά στρώματα αντιδρούν περισσότερο στην αθρόα λαθρομετανάστευση και όχι οι καλοβαλμένοι των ΒΠ που δεν τους συναντούν σχεδόν ποτέ.
3. Οι ταγοί μας αποφάσισαν ότι πρέπει στην καθημερινότητά μας να σκοντάφτουμε σε χλαπάτσες των πακιστανών (τα γνωστά παιχνίδια που πωλούν), στις πετσέτες των μαύρων με τα λαθραία, να υφιστάμεθα την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας με τις στρατιές ζητιάνων Ρουμάνων Ρομά, που κουβάλησε εδώ ο Σαρκοζί με συνεργασία αγαστή της κυβέρνησης ΓΑΠ κοκ…
4. Παρεμπίπτον αλλά πραγματικό πρόβλημα και η μικροεγκληματικότητα ακόμη και ανήλικων παίδων, κυρίως από τα αδύναμα στρώματα, μια εγκληματικότητα που εκτοξεύεται από την κρίση και γίνεται σοβαρή. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άλλοτε παρέες, γίνονται συμμορίες και μπαίνουν στο παιχνίδι του trafficking, των εκβιασμών κλπ… Στο πατρικό της μήτηρ μου στην Ακαδημία Πλάτωνος, παιδιά που τους έκανα ιδιαίτερα πριν δεκαετίες και είχαν προοπτικές, έχουν «σκληρύνει» πάρα πολύ πλέον. Με έναν δύο που κρατώ ακόμη επαφή, μου είπαν το ξεκάθαρο: καλύτερα 40 χρόνια με κάποια ποιότητα, παρά 80 χρόνια σκλαβιάς, μιαν επωδό πολύ διαδεδομένη στον Ιταλικό Νότο, όπου η εκεί μαφία στρατολογεί επίσης αθρόα παρίες…
Αναμφισβήτητα, το επεισόδιο στο φαρμακονήσι είναι πέρα για πέρα μεμονωμένο και δεν μπορεί να δειχθεί ως η μέση ελληνική συμπεριφορά έναντι των λαθραίων παρίων που συνωθούνται αθρόα στον τόπο μας. Εντούτοις, συχνά πλέον ακούγεται το «καλά κάνει η Ιταλία που τους βουλιάζει αύτανδρους» και αντικατοπτρίζει την ραγιάδικο υπόκωφο διακαή πόθο μεν, διαδεδομένο δε, στον κόσμο που όζει στις τσιμεντένιες χαβούζες της χώρας μας.
Το ζήτημα όπως τέθηκε από τον παπούλη είναι επίσης σοβαρό: Αύριο θα κτυπούν αλύπητα τα δικά μας τέκνα που θα σπεύδουν στα σύνορα έναντι μιας ελπίδας για καλύτερη ζωή. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό και απαιτείται ψυχραιμία και όχι παροξυσμοί…
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:18 μμ
Πάνος
Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι: Ατυχής η δήλωση του υπουργού
«Ατυχή» χαρακτηρίζει η Ιπποκράτους τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και άλλοι δέκα αγνοούμενοι.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ τονίζει «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος. »
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ατυχέστατη η δήλωση του Υπουργού ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη.
Είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».
Πηγή: Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι: Ατυχής η δήλωση του υπουργού | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/140162#ixzz2rFcA5pvN
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:25 μμ
karampas
πολυ σωστα τα λεει ο νικιπλος.Τους μεταναστες τους φερνουν οι κυβερνησεις η μαφια και οι τραπεζιτες.Το προβλημα της παγκοσμιας μεταναστευσης θα λυθει με τη διαγραφη του ιδιωτικου και δημοσιου χρεους σε ολο τον πλανητη μετα απο λαικες επαναστασεις που θα ανατρεψουν το καζινοχρηματιστηριακο καπιταλιστικο συστημα που πρωτοι που θα παναστατησουν θα ειναι οι ελληνες ραγιαδες εντος του οκταμηνου.ΟΙ Ροτσιλντ οι Μειντοφ οι Μπαφετ οι Μοργκαν η παγκοσμια χρηματιστικη ολιγαρχια για α ξεπερασουν την τεραστια οικονομικη κριση αποφασισαν να διαλυσουν τα εθνη κρατη και να κανιβαλισουν τα παντα.Κατεστρεψαν το κρατος της Λιβυης προσπαθουν της Συριας εμεις ειμαστε στη σειρα….Εμεις και ολοι οι λαοι που ειμαστε αδερφια ολοι οι ανθρωποι και τα ζωα γιαυτο πρεπει να γινουμε χορτοφαγοι,πρεπει να κατακτησουμε την εθνικη μας κυριαρχια εναντια στη φεουδαρχια αυτονων των ιδιωτων που εκδιδουν το χρημα των τραπεζιτων δηλαδη της χρηματιστηριακης τραπεζικης ολιγα
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:30 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today
Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace
(R)You, you may say
I’m a dreamer, but I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will be as one
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world
R
ΥΓ Ο ημι-χιππης που κρυβω…. μεσα μου βγαινει στην επιφανεια. Βεβαια ο ανθρωπος (Lennon) δεν ηξερε τι ειχε (μαζι με τα υπολοιπα σκαθαρια).
Και παντα στην ιστορια ενας ελληνας ο ηλεκτρονικος Alex Mardas.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:32 μμ
karampas
prepei na κατακτησουμε την εθνικη μας κυριαρχια οπως πηγε να γινει το 1821 και το 43 44 αλλα προδωθηκαν οι επαναστατες απο φαναριωτες και λοιπους απατεωνες και απο το τιμημενο κκε και τον πατερουλη σταλιν στη δευτερη περιπτωση.500.000 ελληνες επιστημονες φυγαν μεταναστες και δουλευουν σα δουλοι στο εξωτερικο.Ειτε οι ραγιαδες θα αποκτησουμε αξιοπρεπεια ειτε ειμαστε τελειωμενοι σαν κρατος και ατομικα και βιολογικα .Οι δεκαδες νεκροι καρκινοπαθεις οι με νεφρικη ανεπαρκεια οι αρρωστοι που πεθαινουν γιατι δεν υπαρχουν φαρμακα γιατροι νοσοκομεια ειναι η αρχη και το μελλον ολων μας εκτος αμα οι αναξιοπρεπεις ραγιαδες εξεγερθουμε,διαγραψουμε ολο το χρεος εκδοσουμε νομισμα απαλλοτριωσουμε τους πλουσιους και ολα αυτα μεσα στον καπιταλισμο
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:37 μμ
Πάνος
.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:49 μμ
sissa ben dahir
Σπύρος Δερβενιώτης. 😦
http://www.cartoonmovement.com/cartoon/8351
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:28 μμ
Lavrentij
Nikiplos, νομίζω τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Έχω υπόψη μου πολλές περιπτώσεις παράνομων μεταναστών που πλήρωσαν τα κυκλώματα που τους πέρασαν από τα σύνορα από πριν (νομίζω ένα συνηθισμένο ποσό είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες δολάρια). Το σχήμα ότι όλοι αυτοί έρχονται εδώ ως όργανα ενός συντονισμένου συστήματος εκμετάλλευσης μαύρης εργασίας δεν ισχύει επομένως γενικά. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να περιφρουρεί τα σύνορά της, μην φτάσουμε όμως να εξισώνουμε τους δουλεμπόρους με όσους έχουν πέσει στην ανάγκη τους.
Όσο για τις χώρες του Βορρά έχουν διασφαλίσει και θεσμικά ότι εμείς θα είμαστε το μαξιλάρι τους όσον αφορά τις εισροές με τις γνωστές ρυθμίσεις για τα θέματα ασύλου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τόσο εμάς όσο και την Ιταλία και την Ισπανία, οπότε μην το συνδέουμε ειδικά με την ελληνική μιζέρια.
Η μαύρη εργασία έχει θίξει αν το θες τους νόμιμους (ξένους και ντόπιους) εργαζομένους σε μια σειρά από κλάδους, παράλληλα όμως έδωσε δυνατότητες πλουτισμού σε περισσότερα στρώματα από απλά κάποιους «έχοντες και κατέχοντες». Και ο τελευταίος αγρότης ή μικροεπιχειρηματίας έχει κατά καιρούς επωφεληθεί από αυτήν και σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική συγκυρία των προηγούμενων χρόνων η αντικατάσταση ελλήνων με ξένους σε διάφορα επαγγέλματα έγινε πάρα πολύ ανώδυνα, σχεδόν χαιρετίστηκε από τους ντόπιους που ανέβαιναν σκαλί στην κοινωνική ιεραρχία. Σίγουρα υπήρχαν και οδυνηρές περιπτώσεις, αλλά η αντίδραση πολλών ελλήνων απέναντι στους ξένους δεν έχει να κάνει ντε και καλά με το θέμα της απώλειας εργασίας, όσο ότι συναντιώνται στον ίδιο οικιστικό χώρο άτομα από τελείως διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, κάτι που οι ντόπιοι καλώς ή κακώς (και ανεξάρτητα από το αν αυτό συνδυάζεται με αύξηση της εγκληματικότητας) το αντιλαμβάνονται ως υποβάθμιση, ειδικά όταν για προφανείς λόγους (βλ. τιμές των ακινήτων) δεν θίγονται όλες οι περιοχές με τον ιδιο τρόπο.
Το πρόβλημα είναι δεδομένο, θέλει όμως και προσοχή στο πώς το χειριζόμαστε γιατί στο έδαφός του φυτρώνουν πολύ εύκολα λουλούδια με αγκάθια.
23 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:29 μμ
σχολιαστης
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5077672/diaswsh-49-metanastwn-apo-to-limeniko-swma-boreia-ths-samoy-entos-twn-toyrkikwn-xwrikwn-ydatwn/
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:35 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Με το να βοηθήσουμε όλους τους μετανάστες να ζήσουν στη χώρα μας αξιοπρεπώς, δεν θα λυθεί το δικό τους υπαρξιακό πρόβλημα. Όπως λοιπόν βλέπουμε, οι πλούσιες χώρες τους αρνούνται τη φιλοξενία. Στη Δανία μάλιστα που τη θαυμάζουμε για την δημοκρατία της, μάντρωσε με διαβατήρια τα σύνορά της. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Ακόμα και στη Γερμανία (τον μήνα αυτό στο Βερολίνο), έχει ξεκινήσει φασαρία και διαμαρτυρίες, γιατί η δημοτική αστυνομία πέταξε μετά από εντολή (;) από μια πλατεία στο Κρόιτσμπεργκ μετανάστες (που είχαν στήσει σκηνές για να ζήσουν εκεί, επειδή τους είχαν διώξει από τα σπίτια τους), ενώ η περιοχή σημειωτέον διοικητικά κυβερνιέται από τους Πράσινους κι αυτοί φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο εκεί.
Ακόμα.Ο Βόσνιος Ναζίφ Μούζιτς, που τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2013, αναμένει σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών την απέλασή του από τη Γερμανία, αφού οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.
Ο Μούζιτς, που κατάγεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ανήκει στη μειονότητα των Ρομά, έφτασε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο όπου ζήτησε άσυλο, εννέα μήνες αφού περπάτησε στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε, επισημαίνει η Ταγκεσπίγκελ.
Πλέον ζει σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, σ’ ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, αφού απορρίφθηκε το αίτημά του και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 9 Μαρτίου. Μετά τη βράβευσή του, ο Μούζιτς, είχε δηλώσει «Ελπίζω η Αργυρή Άρκτος να αλλάξει τη ζωή μας. Καίτοι όμως βραβευμένος, επέστρεψε γρήγορα στην ανωνυμία.
Γι αυτό κι αναφέρθηκα στο παράδειγμα της Αυστραλίας (προς χάρη των συγκριτισμών), στο τι γίνεται κι αλλού (κι όχι φυσικά στο να δικαιολογήσω τους δικούς μας). Με δυό λόγια, οι χώρες που μπορούν να τους ταΐσουν καλύτερα από εμάς, τους το αρνούνται. Τι κάνουμε λοιπόν;
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:48 πμ
Πάνος
Τους έβαλαν την πρώτη βραδιά σε μια πανσιόν και μετά τους πήγαν στο κρατητήριο, για 30 ώρες. Και μετά είχαν μεγάλο πρόβλημα με τα εισιτήρια τους για Πειραιά…
Τι άλλο θ’ ακούσουμε;
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:51 πμ
papoylis
σχο
επειδή με προκαλείς :
κακοπληρωμένοι μπράβοι των αφεντικών υπήρχαν και υπάρχουν πάντα στο ιστορικό γίγνεσθαι . Εν Ελλάδι πολύ περισσότερο . Οι λιμενικοί ομοίως , όπως οι αστυνομικοί , οι δικαστές , μια μερίδα κρατικών υπαλλήλων καθώς και μέρος του πολιτικού προσωπικού β’ κατηγορίας και όλος ο λοιπός συρφετός. Τώρα είναι ακόμα πιό κακοπληρωμένοι σε σχέση με το παρελθόν λόγω των γνωστών προβλημάτων του κρατικού κορβανά . Το ορέο είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι εμποτισμένοι με ιδεολογικά προτάγματα περί πατριωτισμού , ορθοδοξίας , εκλεκτού και μοναδικού έθνους , νομιμότητας και ήθους και άλλες ωμότητες , γιατί όπως και να το κάνουμε για να διαπράττεις καθημερινά μικρά και μεγάλα εγκλήματα χρειάζεται και ένα «ηθικό» υπόβαθρο – άλλοθι . Πχ. χρειάζεται ένας τέτοιος φερετζές – αποκούμπι για να αφήνεις γυναίκες και παιδάκια που πνίγωνται αβοήθητα ( εκτός και αν πρόκειται για τα δικά σου παιδιά ) .
Να στέλνεις στη προφυλάκιση – κόλαση το πιτσιρικά που πιάστηκε με λίγα δοσάκια , επειδή μετά το ξύλο δεν έδωσε , να στέλνεις το κλητήρα στο φουκαρά που ΔΕΝ έχει να πληρώσει .
Σε αντίθεση με τους κακοπληρωμένους μπράβους τα αφεντικά δεν χρειάζονται τη προβιά των ιδεολογημάτων ούτε το άλλοθι της τάχα μου νομιμότητας . Μοναδικό τους μέλημα η κονόμα και η διατήρηση τους στη ( πραγματική ) εξουσία. Το βράδυ τα σπάνε στο σπίτι τους μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα . Οι μη συνειδητοποιημένοι , όσοι δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου τα σπάνε στη Πάολα 😉
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:02 πμ
σχολιαστης
«Τι κάνουμε λοιπόν;»
Μιχάλη, είναι μονόδρομος. Το ανθρωπιστικό μας χρέος. Και προσπάθεια διάχυσης του κόστους σε όλη την ΕΕ.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:12 πμ
σχολιαστης
Παπουλη, σου έκανα μια απλή ερώτηση γιατί μου φάνηκε περίεργη η γενίκευση και λες ότι σε προκαλώ; 🙂
Με την ίδια λογική, σε αυτό το λανθασμένο σχήμα μπορεί να χωρέσουν οι πάντες.
Αντε να έχει κάνει κάτι εγκληματικό μια πτήση με 2-3 διασώστες με τα ελικόπτερα που σαρώνουν το Αιγαίο και εσύ να αποκαλείς «κακοπληρωμένους μπράβους» γενικά τους διασώστες. Οπως έκανες με τους λιμενικούς.
Λυπάμαι, αλλά οι γενικεύσεις σου δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Και μάλλον δεν θα συμφωνούν και οι περισσότεροι που σχολίασαν εδώ.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:15 πμ
papoylis
Νίκιπλε
μετά το δράμα στη Λαμπεντούζα όπου πήγε ο Λέτα και ο Πάπας ( δεν σου λέω να δεις το χάρτη γιατί είμαι βέβαιος πως ξέρεις που είναι το νησί ) οι Ιταλοί μαζεύτηκαν . Χρειάστηκαν εκατοντάδες πνιγμένοι φουκαράδες . Εδώ ίσως φτάσουν τρεις γυναίκες και εννιά παιδάκια , ίσως όχι 😉
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:17 πμ
papoylis
Ποσώς με απασχολεί σχολιαστά αν συμφωνείς εσύ και οι λοιποί εδώ σε αυτά που λέω 😉
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:19 πμ
σχολιαστης
«Ποσώς με απασχολεί» αν σε απασχολεί. Αλλά στο διάλογο καταγράφονται όλες οι απόψεις. 🙂
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:20 πμ
papoylis
«Με την ίδια λογική, σε αυτό το λανθασμένο σχήμα μπορεί να χωρέσουν οι πάντες. »
Αν θέλεις να βάλεις μέσα και τη θειά μου τη Κικίτσα που έπλενε σκάλες be my guest …! . Η γενίκευση είναι το αγαπημένο σου σπορ άλλωστε 😆
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:23 πμ
papoylis
Προφανώς καταγράφωνται όλες οι απόψεις , ακόμα και όταν δεν αρέσουν στην εδώ «νομενκλατούρα» 😉
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:28 πμ
σχολιαστης
Ομολογώ ότι ο χαρακτηρισμός “νομενκλατούρα” για την καλύβα, έχει ενδιαφέρον. Παρουσιάζουμε καθεστωτικές λογικές; 🙂
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:35 πμ
papoylis
Το μόνο που παρουσιάζεις σχο είναι αδυναμία κατανόησης των τεχνικών γραφής μου 🙂
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:41 πμ
nikiplos
Αγαπητέ Lavrentij, τα θέματα που βάζεις, ίσχυσαν και για τη χώρα μας μέχρι το 2002 ή ελάχιστα πιο δω… Μετά το 2005, οι λαθρομετανάστες πληρώνουν συνήθως τα κόμιστρα πανάκριβα από τη μετέπειτα μαύρη εργασία τους… Όλες οι έρευνες σε αυτό συγκλίνουν… Δεν έχω κάτι πρόχειρο να σου επιδείξω, ένα όμως ντοκιμαντέρ του BBC γύρω στα 2009, ήταν πολύ κατατοπιστικό…
Ιδίως για το ζήτημα της υποβάθμισης και της ανεγίας, τουλάχιστον στην οικοδομή δεν φάνηκε αμέσως γιατί αρκετοί ημεδαποί εγκατέλειψαν την εργασία και έγιναν ψιλοεργολάβοι… Σήμερα όμως που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και αρκετοί θα μπορούσαν έστω και προσωρινά να επιστρέψουν σε εκείνες τις «ποταπές» δουλειές, η υπερπληθώρα μαύρης εργασίας από λαθρομετανάστες εμποδίζει κάτι τέτοιο…
Είμαι λίγο μεγαλύτερος από εσένα μάλλον… Στη δεκαετία του 80 αρχές, εργαζόμουν αρκετά συχνά στις ελιές με καλό μεροκάματο… Μετά στον τρύγο στην Αργολίδα-Κορινθία και οικοδομές τα καλοκαίρια… Αν μου κλήρωνε να γεννηθώ 10 χρόνια αργότερα, απλά δεν θα μπορούσα να σπουδάσω γιατί αυτές οι εργασίες μετά το 1995 εξαφανίστηκαν ολοσχερώς για τους Έλληνες… Κανείς πλέον δεν έπαιρνε φοιτητές ή έτερους καπαδόκες… Συνεκδοχικά λοιπόν η λαθρομετανάστευση χτυπάει πρώτα και κύρια τα χαμηλά και ανειδίκευτα εργασιακά στρώματα, πράγμα που εξηγεί και τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής στα άλλοτε παραδοσιακά κάστρα του εκ Περισσού Κόμματος…
Cher papoylis, τα ακραία μεμονωμένα περιστατικά σίγουρα θα κάνουν κάποιους να «μαζευτούν», δεν θ’ αλλάξουν όμως την περιρρέουσα ατιμόσφαιρα ( 🙂 ) που μας γυροφέρνει… Τα μοντέλα και οι αριθμοί των πρωκτογενών πλεονασμάτων ευημερούν για ελάχιστους πλέον… Σήμερα ήμαν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (ως επιτηδευματίας και ουχί ως πελάτης)… Ήφεραν έναν Βίπη τυπάκο, κάποιος πολιτικός αρχηγίσκος του κυβερνώντος ήταν και αμέσως κινητοποιήθηκε όλο το προσωπικό… Από τη στάση των συνοδών και των υπολοίπων επισκεπτών του παραμάγαζου της υγείας (γιατί στα περισσότερα δεν υπάρχει το δημόσιο του ΕΣΥ ή έχει αναστείλει τις λειτουργίες του), μου ήταν προφανές, πως στην επόμενη επίσκεψή τους θα έρχονται με τα … ΜΑΤ… 😉
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:41 πμ
σχολιαστης
!!!
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:13 μμ
nikos__alfa
Εδώ έχουμε 12 ανθρώπους νεκρούς (9 παιδιά) και συγκεκριμένες καταγγελίες.
Υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος της δικαιοσύνης να ασχοληθεί στη ένδοξη κοιτίδα της δημοκρατίας;
Μετά μπορούμε να αναλύσουμε και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:15 μμ
Πάνος
Έτσι.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:18 μμ
σχολιαστης
Αν δεν ασχοληθεί η δικαιοσύνη άμεσα θα είναι τεράστιο πρόβλημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εμπλέκεται η στρατιωτική δικαιοσύνη ή η …συμβατική;
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:26 μμ
Πάνος
Το Ναυτοδικείο Πειραιά διέταξε έρευνα.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:29 μμ
Mitsos
O Νικιπλος τα λέει πολύ σωστά. Ετσι έχουν τα πράγματα με τη λαθρομετανάστευση, με τον Περισσό και την ΧΑ. Οποιος δεν τα βλέπει ή ζει στα Β.Π ή είναι τυφλός. Κάποιοι εδώ τα παίρνουν πολύ χοντρά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και από μαφίες δουλέμπορους και από κάτι Πακιστάν, Αφγανιστάν και σία..
Το συμβάν πρέπει να ήταν ατύχημα το πιθανότερο και όχι εσκεμμένη ενέργεια. Γιατί όμως τα κομάντα του λιμενικού δεν βούτηξαν να τους σώσουν? Μάλλον διότι τους έχουμε μόνο για τις παρελάσεις να φωνάζουν δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ Αλβάνε Αλβανέέε!! και μετά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τους ταίζουμε και τους ποτίζουμε, ενώ θα έπρεπε να είναι μέσα και να κοιτάζουν έξω..
Οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές δεν έχουν δει ποτέ τη θάλασσα, δεν ξέρουν κολύμπι, είναι νηστικοί, και φορώντας βαριά ρούχα πάνε κατευθείαν στον βυθό.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:37 μμ
Mitsos
ΥΓ
Υπάρχει βεβαια και η άλλη άποψη που έχει και αυτή κάποιο δίκαιο. Οποιο πλοιάριο μπαίνει παράνομα του ρίχνεις με το Browning το βουλιάζεις και τελειώνεις. Θα μπει ένα, δυο, τρία μετά δεν θα ξαναμπεί κανένα. Το ίδιο κάνεις και στα σύνορα με όποιον πάει να περάσει, μια ριπή με το MG-3 και μια ριπή με το πενηντάρι το Browning και τελειώσαμε. Οσο και αν δεν μου αρέσει ως λύση, αναγνωρίζω ότι είναι μια λύση που οδηγεί κάπου. Η σημερινή κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στο χάος.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:50 μμ
Πάνος
http://tsalapetinos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_24.html
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:51 μμ
Γιάννης - 2
Αν τα πράγματα έγιναν όπως καταγγέλονται, πρόκειται γιά απαίσιο έγκλημα, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και να σχολιάζεται.
Δεν είναι θέμα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης (καίτοι είμαι απόλυτα εναντίον παρανόμων μεταναστών), μισθών των Λιμενικών, των πολιτικών τους πεποιθήσεων, ούτε οτιδήποτε άλλο.
Ένα έγκλημα, είναι έγκλημα!
Κάποτε, όλοι οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν εγκληματικές πράξεις από την σκοπιά των πολιτικών τους πεποιθήσεων, και ανάλογα να τις ανέχονται ή και να τις δέχονται ή να τις καταγγέλουν.
Ο δε νεαρός υιός -υπουργός Ναυτιλίας- αν βγήκε και έλεγε παρόμοιες ηλιθιότητες, είτε επειδή δεν φρόντισε να ενημερωθεί πλήρως πριν μιλήσει, ή γιά συγκάλυψη, να σταλεί αμέσως στον ….πατέρα του.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:57 μμ
kapetanios
οτι οδηγεί κάπου Μήτσε είναι βέβαιο–να σου αρέσει δεν νομίζω
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:00 μμ
dina kazana
+++++++++++++ papoylis:
«…Στην επόμενη εορτή οι διάφοροι υπουργοί και παράγοντες θα σταυροκοπιούνται και θα σκύβουν στις μετάνοιες μπροστά στο χρυσωμένο παπαδαριό και τα τιμημένα βατράχια θα παρουσιάζουν αρμ … είναι όλοι τους ορθόδοξοι χριστιανοί και προπάντων Έλληνες …»
Το θεμα δεν ειναι το μεταναστευτικο αλλα η απανθρωπια, ο εθνικισμος, ο φασισμος, η ακροδεξια κυβερνηση Σαμαρα!
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:13 μμ
kapetanios
εγώ αυτό δεν το πιστεύω με τίποτα. Έχω πάρει πολλές φορές μέρος σε διασώσεις μαζί τους και μου είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:02 μμ
skipper
Κάπταιν …αυτό δεν το πιστεύω ούτε γω.
Δεν ξέρω σε πόσες διασώσεις έχεις πάρει μέρος και με ποιους , αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είτε έχουν κάνει χοντρή μαλακία που στοίχισε ζωές είτε όντως τους ρυμουλκούσαν προς την Τουρκία με μεγάλη ταχύτητα …για να μην τους αντιληφθούν τα φιλαράκια μας.
Εάν είχε θάλασσα (δεν ξέρω πόσο) θα έπρεπε να προσεγγισουν και να τους φορτώσουν… διότι η ρυμούλκηση πάνω από 5 και ιδιαίτερα όταν το ρυμουλκούμενο δεν είναι αξιόπλοο και επίσης είναι γεμάτο με γυναικόπαιδα …είναι απαγορευτική.
Ο δε χάρτης με τα στίγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, με σκοπό να καταρρίψει τον ισχυρισμό της ρυμούλκησης προς την Τουρκία …είναι για γέλια.
Ούτε οι ορεινοί δεν τσιμπάνε.
Μόλις τώρα έμαθα ότι ο κυβερνήτης έχει υπάρξει ναυαγός…και έχει χάσει και την μητέρα του σε ναυάγιο.
Κρίμα.
Ο χάρτης

24 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:35 μμ
Πάνος
Θα χαρω πολυ αν βγουν αληθινοι οι θσλασσινοι μας φιλοι και αποδειχτει οτι η τραγωδια ηταν μια συνδρομη ατυχιων.
Το μονο που μπορω να πω με βεβαιοτητα ειναι οτι η πολιτικη διαχειριση της κρισης απο την κυβερνηση Σαμαρα ειναι κυριολεκτικα για τον πουτσο.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:38 μμ
Ενη
Δυο θαλασσινοι, Καπετανιος και Skipper, δεν το πιστευουν με τίποτα’
Το ιδιο κι΄εγω, ειναι αδιανόητο.
Στο κατω κατω οι λιμενικοι ειναι οι «ενστολοι» που λεμε, δηλαδή τα κρατικά οργανα για την ασφαλεια της χώρας.
Ασφαλως δεν ειναι «μπραβοι» οπως στα μαγαζιά της Νυχτας.
Ειναι ομως ενδεχόμενο καποιοες ατομικες ενεργειες να εγιναν κατω απο τα «πιστευω» μερικων ,που αισθανονται «θανασιμο» μισος για τους μεταναστες,οπως
οι ρατσιστες που εδερναν στις λαικες τους μικροεμπορους,……… ομως
και πάλι θα επικρατουσε η λογικη των αλλων που η δουλεια του ειναι «να διασωζουν ανθρωπινες ζωές». και σε περιπτωσεις εκφρασεων μισους προς τους μεταναστες, θα τους ακινητοποιουσαν.
Το ενδεχομενο επίσης να μπατταρε ολοκληρο το πλοιαριο, επειδή ολοι οι επιβαινοντες ανθρωποι ,που δεν εχουν δει θαλασσα στη ζωή τους, πηγαν προς τη μια μερια να δουν ποια παιδια πνιγονται, (ισως τα δικα τους), και ετσι να εγινε ενα πανδαιμόνιο.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές, και η δικαιοσύνη εχει υποχρεωση να τα εξετασει και να αποδώσει ευθυνες.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:59 μμ
σχολιαστης
Να σημειώσουμε ότι προβληματίζει η αθλιότητα της γενίκευσης. Οι λιμενικοί, οι γύφτοι, οι Αμερικάνοι, οι …
Εχει μπει για τα καλά στη φαρέτρα αυτών που έχουν μίσος για τους άλλους και σπάει τη …μονοτονία των αθλιοτήτων τους με τις άναρθρες κραυγές για …δοσιλογους, δυνάμεις κατοχής και της τύφλας τους της μαύρης την ανοησία.
Και είναι πολύ διδακτικό για το που οδηγούμαστε αν οι νεατερντάλιους κυριαρχήσουν.
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:08 μμ
papoylis
Ιδού ο homo sapiens sapiens …. ! 🙂
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:37 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τουλαχιστον αυτοι που πνιγηκαν ηταν στην αναζητηση καποιας καλυτερης ζωης…..
Σχολιο μου απο τον Παπουλη στην προσφατη αναρτηση του
» Μια θάλασσα πικρή…»
» Ομως πως να ξεπλυνεις την ντροπη της ανθρωποτητας που ραβει ρουχα και κατασκευαζει παπουτσια και μπαλες ποδοσφαιρου με παιδια και νεους/νεες σε αθλιες συνθηκες, πολυ χειροτερες και απο την εποχη του 1860* Εκει στο Μπαγκλαντες τα παιδια των πολιτικων-επιχειρηματιες κτιζουν αντι 4-οροφο κτιριο γραφειων , 8-οροφο κτιριο χωρις οικοδομικη αδεια οι μισοι οροφοι κια μαλιστα το χρησιμοποιουν ως βιομηχανικο κτιριο (ή αλλες φορες κοβουν υποστηλωματα,…) και καταρρεουν πολυοροφα κτιρια με εκατονταδες νεκρους (2013 Savar building collapse, 1129 νεκροι)
* πεθαναν 146 ανθρωποι που καηκαν κλειδωμενοι ή πηδηξαν απο τους 3 τελευταιους οροφους του 10οροφου κτιριου (123 ραφτρες και 23 αντρες στην Ν.Υορκη το1911 (Triangle Shirtwaist Factory fire).»
24 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:47 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
¨Οπως και νάχει η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση είναι τραγική.
Όταν σου ζητούν οι πάντες όλοι να εξετάσεις τι έγινε, κάτι αυτονόητο αν αναλογιστούμε το δραματικό του συμβάντος και εσύ βγαίνεις επιθετικά και κατηγορείς μέχρι και την ..ύπατη αρμοστεία και ότι διεθνή οργανισμό υπάρχει ότι κάνει πολιτική εκμετάλλευση το μόνο που πετυχαίνεις είναι να μεγαλώνεις τις υποψίες ότι κάτι άσχημο έγινε και ότι επειδή το ξέρεις αντιδράς αδικαιολόγητα επιθετικά και σπασμωδικά.
Και κάτι ..άσχετο. ¨οταν στη μέση μπάινουν νεκροί και αίμα οι κανονικότητες και άρα οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί γίνονται κουρέλια και ο λόγος είναι ότι ένα γεγονός που τα συμπεριλαμβάνει αυτά μπορεί να καθορίσει τα πάντα όλα. Μπορεί να μην είναι σίγουρο αλλά πάιζει και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν καταλαβαίνει τα στοιχειώδη 😉
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:13 πμ
karampas
το βασικο ερωτημα ειναι ανοικτα ή κλειστα συνορα.Να ερθουν πχ 50.000.000 απο τα 450.000.000 που ειναι ετοιμοι να μεταναστευσουν σε ολο τον κοσμο,να ρθουν 50 εκατομμυρια μουσουλμανοι μεταναστες στην ελλαδα?Το ΣΕΚ και η ανταρσυα και ο συριζα και αναρχικοι μας λενε να ερθουν και τα 50 εκατομμυρια μεταναστων χωρις χαρτια.Το ΕΠΑΜ αντιθετα λεει κλειστα συνορα και οχι ανοικτα συν εθνικη κυριαρχια συν εξοδο απο εοκ νατο.Στο θεμα των συνορων πρεπει να παρουμε ολοι θεση.Οποιος νομιζει οτι μπορει να πεσει καποιος στη θαλασσα με μποφορ και τρικυμια για να σωσει αλλους αγνωστους ανθρωπους ,αυταπαταται.Οι καημενοι οι μεταναστες δεν πρεπει να μπαινουν στις βαρκες,τελειωσε,το αιγαιο ειναι επικινδυνο και θανατηφορο.Ο δρομος προς την πλουσια σαουδικη αραβια τη μουσουλμανικη ειναι ακινδυνος.Θ αδουμε τι θα δειξει η εδε.Για την κατοχη που γινεται στη χωρα μας και το οτι εχουμε γινει δουλοπαροικοι του χρεους θα πουμε τιποτα πριν φυγουμε και εμεις σαν λαθρομεταναστες ρτην Αλβανια?
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 12:57 πμ
Mitsos
Nαι ρε συ Καραμπά, αλλά υποτίθεται ότι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται και εκπαιδεύονται μια ζωή για να πέφτουν στην θάλασσα και να σώζουν ζωές. Οπως δεν έπεσαν τώρα δεν θα έπεφταν και σε ένα ναυάγιο ενός πλοίου που θα μετέφερε Ελληνες. Και ας μην πιάσουμε το τί γίνεται με την αξιοπλοία των περισσότερων καραβιών και πώς παίρνουν τα πιστοποιητικά από τον νηογνώμονα. Στην τελική δεν μπορούσαν να τους πετάξουν καμιά σαμπρέλα ή κανένα σχοινί?
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:06 πμ
Άγγελος
Στην τελική δεν μπορούσαν να τους πετάξουν καμιά σαμπρέλα ή κανένα σχοινί?
και πως ξέρουμε ότι δεν έριξαν;
βασική αρχή να μην διακινδυνεύει άσκοπα ο διασώστης.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:56 πμ
kapetanios
σκιπερά μου
ο χάρτης είναι για τ ανάθεμα. Ότι έγινε (εγκληματική) μαλακία θα συμφωνήσουμε, δεν μπορεί να σου μπατάρει σκάφος με 28 νοματαίους! Για την ρυμούλκηση δεν θα συμφωνήσω, το Φαρμακονήσι ήταν δεν ήταν 2 μίλια μακριά και από το πρώτο μίλι θα τους έκοβε λίγο τον καιρό το νησί. Ούτε πιστεύω ότι τους τραβούσαν για την Τουρκία γιατί δεν είχε νόημα(και να τους λύνανε στα νερά της αυτοί πάλι στα δικά μας θα έμπαιναν λόγο των ρευμάτων και του καιρού.
Η μαλακία είναι ότι δεν τους έριξαν όλους σωσίβια (πράγμα υποχρεωτικό που σημαίνει καραμπινάτη εγκληματική αμέλεια) πριν τους ρυμουλκήσουν. Από κει και πέρα η πολιτική βούληση (άρνηση) ήταν αυτή που τους καταδίκασε γι αυτό και η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό. Κι αυτό γιατί κατά πως το καταλαβαίνω εγώ δεν τους πήραν πάνω γιατί ο σκοπός τους μάλλον ήταν να τους πάνε στο φαρμακονήσι και μόλις κάτσει ο καιρός να τους επαναπροωθήσουν (με επίσημο τρόπο) στην Τουρκία–και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εάν τους έπαιρναν στο σκάφος η διαδικασία θα ήταν και διαφορετική και χρονοβόρα. Δεν νομίζω ότι αυτή την απόφαση την πήρε ο καπετάνιος του λιμενικού αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα που πήγαν όλα στραβά θα προσπαθήσουν να του ρίξουν όλη την ευθύνη. Για μένα η ευθύνη του εξαντλείται στο γεγονός ότι δεν φόρεσε σε όλους σωσίβια και δεν κατέβασε στο καΐκι άνθρωπο να ελέγξει την κατάσταση. Το δεύτερο σίγουρα εγκυμονούσε κάποιους κινδύνους αλλά το ρίσκο να ρυμουλκήσεις ένα σκάφος χωρίς κανέναν ναυτικό πάνω του και με τα γυναικόπαιδα να βρίσκονται σε πανικό είναι τεράστιο.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:51 πμ
Θανασης_χανια
Οντως πολλα ακουστηκαν για το τι συνεβει στο φαρμακονησι
και πολυ προωρα κιολας.
Καλο θα ηταν να περιμενουμε λιγο να ξεκαθαρισει το πραγμα.
Παντως ουτε και γω μπορω να διανοηθω οτι θα υπηρχαν ελληνες που θα αρνιοντουσαν βοηθεια η θα πεταγανε στη θαλασσα γυναικες και παιδια,
και ελπιζω να μην διαψευστω..
Απο οτι δειχνει παντως μεχρι τωρα δεν φαινεται να εγινε κατι τετοιο
Για το πως γινεται η διασωση στη θαλασσα δηλωνω αναρμοδιος(αν θα επρεπε να γινει μεταφορα η ρυμουλκηση ) και παντως το λιμενικο θα ξερει καλυτερα τι να κανει σε τετοιες περιπτωσεις.
Επισης αν δεν ηταν εκει το σκαφος πολυ πιθανο να μιλαγαμε για 28 νεκρους τωρα.
Σε καθε περιπτωση θα φανει το τι εγινε και αν εκανε λαθος εκτιμηση ο καπετανιος αλλα βαση και των πραγματικων δεδομενων-καιρος,κατασταση βαρκας,δυνατοτητες του πληρωματος οδηγιες κλπ
Αν ειχε παντως σωσιβια (για ολους? ηταν και 28 ατομα)και δεν εδωσε ηταν λαθος αν και απο οτι διαβασα δεν ξερω αν θα εσωζε παιδια και γυναικες που ηταν μεσα στην καμπινα.
Ειναι πραγματικα κριμα που καποιοι αναγκαζονται(?)/αποφασιζουν(?)/στελνονται(?) να παιξουν τη ζωη τους και τη ζωη των παιδιων τους κορωνα γραμματα…
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:52 πμ
kapetanios
τι πάει να πει: «οι Έλληνες δεν θα αρνιοντουσαν βοηθεια»?!Νομίζω ότι έχεις ένα θέμα με τον εθνικό/φυλετικό προσδιορισμό τελικά. Σωσίβια για 28 άτομα σαφώς και υπήρχαν (είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν τουλάχιστον στον αριθμό των επιβαινόντων που μπορεί να μεταφέρει ένα σκάφος– και του λιμενικού έχουν πρωτόκολλα για πάνω από 40-45άτομα). Και γιατί παρακαλώ «αν δεν ηταν εκει το σκαφος πολυ πιθανο να μιλαγαμε για 28 νεκρους τωρα»? Αυτές είναι εντελώς αβάσιμες υποθέσεις και καταντούν τραγικές όταν έχουν σκοπό να δικαιολογήσουν κατά κάποιον τρόπο(εμμέσως πλην σαφώς) αποφάσεις που στοίχησαν την ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους μας.
Η διάσωση(όταν καλείται το σκάφος του λιμενικού) αφορά στους επιβαίνοντες, ΟΧΙ στο σκάφος. Σε καμία περίπτωση δεν ρυμουλκείται το σκάφος από τους λιμενικούς ακόμη κι αν τους παρακαλάς. Στην περίπτωση των πλοιαρίων με παράνομους μετανάστες βλέπουμε όμως να εφαρμόζονται άλλες «λογικές»–που ξεπερνούν ακόμη και τις δυνατότητες ή ικανότητες των σκαφών και των χειριστών τους. Η ρυμούλκηση είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο που ΔΕΝ αφορά το λιμενικό αλλά επαγγελματίες του κλάδου. Προσωπικά 2-3 φορές που το έχω κάνει έβαζα τους πλοιοκτήτες πρώτα να μου υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί.
Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση συνέβησαν όλα τα άσχημα/ανάποδα μαζί. Η απόσταση ήταν μικρή , οι πιθανότητες να συμβούν αυτά που συνέβησαν ήταν λίγες –το ρίσκο όμως μεγάλο. Ο καπετάνιος το ανέλαβε είτε εκτελώντας εντολές πολιτικών προϊσταμένων του είτε παίρνοντας την πρωτοβουλία μέσα σε ένα εχθρικοπολεμικό πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης γενικά τέτοιων υποθέσεων Είναι θύτης και θύμα ταυτόχρονα. Εγώ είμαι μαζί του
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:13 πμ
Άγγελος
Ο καπετάνιος το ανέλαβε εκτελώντας εντολές πολιτικών προϊσταμένων του
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:43 πμ
kapetanios
νιώθω ένα σφίξιμο στο στήθος ρε γμτ για τους ανθρώπους που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι σαν να νιώθω την αγωνία τους σε αυτό το αργό βασανιστικό πέρασμα(που σου επιφυλάσσει η θάλασσα) από την ζωή στον θάνατο
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:16 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Η δική μου γνώμη είναι πως μάλλον έγινε κάποιο τραγικό λάθος, στα όρια της εγκληματικής αμέλειας, εκ μέρους του λιμενικού όταν ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών. Το λάθος αυτό μάλλον το κατέστησαν πολύ πιο πιθανό να λάβει χώρα οι εντολές που έχουν δώσει στο λιμενικό οι πολιτικές αρχές.
Η κυβέρνηση χειρίστικε επικοινωνιακά το όλο συμβάν με τόσο εξαιρετικά κακό τρόπο σε σημείο που να δημιουργεί την εντύπωση πως προσπαθεί να συγκαλύψει εγκληματικές ενέργειες.
ΥΓ. Ευτυχώς που οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία έκαναν φασαρία και το όλο θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις αλλιώς πολύ φοβάμαι πως οι δικοί μας θα το έπνιγαν (όπως έχουν κάνει τα βρωμοκάναλα μέχρι στιγμής, όπου το θέμα δεν παίζει σχεδόν καθόλου).
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:47 πμ
zeppos
Το τεκμήριο της αθωότητας είναι ιερό όταν το κράτος δικάζει πολίτες. Όταν οι πολίτες ελέγχουν το κράτος, ισχύει το τεκμήριο της ενοχής.!!
Λες και είσασταν παρόντες και δικάζετε αδέκαστα!
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:11 πμ
skipper
Ζεππο
Είχα την τραγική εμπειρία του ναυαγίου καθώς και χιλιάδων μιλίων ρυμούλκησης… γι αυτό ΜΑΚΡΙΑ από εμένα οι καταδίκες και οι αθωώσεις σε τέτοια περιστατικά.
Την άποψή μου εκφράζω -«τεχνικά» αν θέλεις- και τίποτε άλλο.
Κάπταιν
το ίδιο το λιμενικό(μόλις τώρα το διάβασα) ομιλεί για 5-6 με 1,5-2 μέτρα κύμα …
Διανοείσαι τι σημαίνει ρυμούλκηση μίας βάρκας από ένα σκάφος σαν το πλωτό του Λιμενικού (ζήτημα εάν έχει 2 μέτρα βύθισμα) υπό αυτές τις συνθήκες?
Με τι ταχύτητα θα την ρυμουλκούσε-με μικρή βέβαια…αλλά δυστυχώς ούτε το ίδιο θα μπορούσε να πλεύσει έτσι- , με τι κάβο (όχι απλώς σχοινί) κλπ κλπ.
Αυτό που λέω με τον χάρτη είναι ότι το στίγμα του εντοπισμού της βάρκας με το στίγμα της βύθισής της, είναι δεν είναι 1 στάδιο…άρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί(εκτός τον καπετάνιο) ότι η πορεία ήταν προς το Φαρμακονήσι…θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε διαδικασία στροφής (δεν εξετάζω τον κίνδυνο μιας τέτοιας ενέργειας).
Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω αλλά …εάν στην θέση των λαθρομεταναστών ήταν δικοί μας άνθρωποι , είμαι σίγουρος ότι ο κυβερνήτης δεν θα ενεργούσε έτσι.
Με κάποιο τρόπο και παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο θα τους ΦΟΡΤΩΝΕ πάνω στο περιπολικό.
Κλείνοντας να πω ότι σε τέτοιες φοβερά δύσκολες συνθήκες , δεν ΠΡΕΠΕΙ να διώκεται ο καπετάνιος ποινικά (με το δεδομένο ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς)…αλλά κρίνεται επαγγελματικά (ναυτικά προσόντα) και μόνο…και δυστυχώς αυτό περιλαμβάνει και την πιστή τήρηση των άνωθεν διαταγών.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:51 πμ
Πάνος
Οι μαρτυρικές καταθέσεις των ναυαγών στο Φαρμακονήσι στον Λιμενάρχη Λέρου
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=560429
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:32 πμ
kapetanios
τι κάβους καπετάνιε μου , εδω τους έδεσαν από τα ρέλια που ξηλώθηκαν μετά από λίγα μέτρα. Τα σκάφη του λιμενικού( όχι μόνο από την γάστρα, που είναι πλαναρίσματος, αλλά και από το στήσιμο τους δλδ το συνδυασμό μηχανών προπελών κλπ) δεν κάνουν για ρυμούλκηση. Άσε που με την μικρή ταχύτητα δεν θα μπόρεσαν να τους βάλουν σε στρωτά απόνερα και σε αυτήν την περίπτωση το κύμα θα έβρισκε την βάρκα απ όλες τις μεριές. Ίσως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι έπαιρναν νερά –εκτός εάν ισχύει η κατάθεση ενός από τους ναυαγούς που διάβασα, ο οποίος είπε ότι το καΐκι άνοιξε τρύπα. Για την στροφή δεν ξέρουμε εάν έγινε (είναι πολύ πιθανό) γιατί ακυβέρνητο όπως ήταν μπορεί να το γύρισε ο καιρός όπου να ναι. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ με ποια λογική θα τους τραβούσαν κατά την Τουρκία αφού όπου και να τους έλυναν πάλι σε μας θα κατέληγαν. Ο χάρτης δεν λέει απολύτως τίποτε , να σου φτιάξω(υποθετικές) εγώ στο πλότερ πορείες με βαρκούλες και μπαρπμουδάκια όσες θέλεις.. Ούτε στίγματα αναφέρει ούτε και το ιστορικό της πορείας καθ όλη την διάρκεια της επιχείρησης. Αυτά υπάρχουν στην μνήμη του Gps και θα μπορούσαν να τα δημοσιεύσουν. Αλλά τελούν υπό σύγχυση γιατί τους βαραίνουν οι πολιτικές ευθύνες. Είναι δυνατόν να βάζεις υπουργό ναυτιλίας το μαλακισμένο τον Βαρβιτσιώτη. Αυτό τρώει τα νύχια του ακόμη και αλλάζει σώβρακο όταν θυμηθεί να του το πει η μάνα του. Για τον κυβερνήτη τα είπαμε, είμαστε μαζί του. Έκανε λάθη αλλά δεν νομίζω να εκπαιδεύτηκε γι αυτήν την δουλειά. Είναι άλλο πράγμα να επιχειρείς στο αιγαίο και άλλο να αντικαθιστάς (γιατί έτσι σε διέταξαν)τον Ζούρο.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:54 πμ
σχολιαστης
Με τη μανία με τη βιντεοσκόπηση, δεν υπάρχει πάνω στο σκάφος του λιμενικού καμιά κάμερα που να τραβάει από μόνη της;
Ξέρω ότι παίζει και αυτή η λογική ώστε να υπάρχει υλικό και για τα μαθήματα στους νεώτερους.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:18 πμ
Ahepas
σχολιαστή είσαι τραγικός…
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:29 πμ
Πάνος
Ahepas,
καταντάς βαρετός… Αν συνεχίσεις με αυτό το στυλάκι, δεν κάνει η καλύβα για σένα – ούτε εσύ για την καλύβα.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:35 πμ
σχολιαστης
ahepas είσαι ηλίθιος
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:28 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ας βλεπουμε την μεγαλη εικονα.
Οι μεταναστες απο το Αφγανισταν θα ζησουν και σε αθλιες συνθηκες για τον δυτικο κοσμο (οπως φαινεται παρακατω) κατα μεσο ορο/ανδρες/γυναικες 60 / 59 / 61 ετη, ενω λ.χ. απο την Νιγηρια 7 ετη λιγοτερο. Γι’ αυτο κανουν οτι μπορουν για να ζησουν το ονειρο της δυσης.
Η Ελλαδα και η Κουβα ειναι στο ανω 20%
25 Greece 81 78 – 84 21
38 Cuba 79.4 77.4 – 81.4
131 Iraq 69 65 – 72 –
145 Pakistan 67 66 – 68 –
164 Afghanistan 60 59 – 61
182 Nigeria 53 52 – 54 –
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
Οπως εγραψα παραπανω οι εργατες ειναι ναλωσιμοι (στους πολεμους, απο επιδημιες, κατα την εργασια,…., στην αναζητηση καλυτερης ζωης) Ακομη και στην Ν.Υορκη,το 1911 πεθαναν σε μεγαλη πυρκαγια 146 εργαζομενοι *, ενω το 2013 περιπου 1130 απο καταρρευση παρανομα κτισμενου 8-οροφου κτιριου στο Μπαγκλαντες**.
Μενει λοιπον στους λαους αυτους να επιλεξουν ειρηνικα ή επαναστατικα τους κυβερνητες τους, ωστε να αποφασιζουν για καλυτερες συνθηκες ζωης και την επι το μακρυτερον επιβιωση τους….
* πεθαναν 146 ανθρωποι που καηκαν κλειδωμενοι ή πηδηξαν απο τους 3 τελευταιους οροφους του 10οροφου κτιριου (123 ραφτρες και 23 αντρες στην Ν.Υορκη το1911 (Triangle Shirtwaist Factory fire).”
**2013 Savar building collapse, 1129 νεκροι
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:02 μμ
zeppos
Δήλωση ΓΑΠ για το Φαρμακονήσι:
«Για μια ακόμη φορά, μετά από την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, στον δημόσιο λόγο κυριάρχησε η υπεκφυγή.
Πρώτα απ’όλα στην ΕΕ, όπου ο Ευρωπαϊκός βορράς ζητά αυξημένη προστασία απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ο νότος ζητά καταμερισμό των βαρών, χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον. Ένας διάλογος κωφών, στο πλαίσιο του οποίου καταλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Το δε δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά σύνορα», αποτελεί άλλη μια υπεκφυγή. Δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να χτίσουμε τείχη και εάν κλειστούμε σε αυτά όλα θα είναι λυμένα.
Αυτό το δίλλημα αγνοεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια διεθνή οικονομία ανοιχτού εμπορίου, συναλλαγών, τουρισμού και συνεργασιών, αγνοεί επίσης το γεγονός ότι, το πρόβλημα της προσφυγιάς αφορά ανθρώπους που ο πόλεμος, οι καταστροφές, η δυστυχία τους σπρώχνουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.
Χρειάζεται λοιπόν να αντιδράσουμε ως ΕΕ, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά ιδιαίτερα ως Έλληνες, όπου η παράδοσή μας θέτει την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία. Δεν μας χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα ντροπής που επιστρατεύτηκαν για να δικαιολογήσουν γεγονότα απαράδεκτα.
Τα σύνορα είναι ένα από τα μέσα που έχουμε για να εγγυηθούμε αξίες, όχι να τις καταπατούμε.
Ο άνθρωπος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το ζητούμενο, όπως επιβάλλουν οι αξίες του ανθρωπισμού και οι δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το Ευρωπαϊκό όραμα.
Η υπόθεση του Φαρμακονησίου πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Η ΕΕ πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παραπέμπει στις καλένδες την συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει χρέος και με την ευθύνη της Προεδρίας της ΕΕ την οποία ασκεί, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και πρωτίστως, αντί να επαναπαύεται στις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, οφείλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των μεταναστευτικών ροών, καθώς και της ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες μας, υιοθετώντας τα μέτρα εκείνα που επιμερίζουν ορθολογικά τα βάρη μεταξύ όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη.»
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:21 μμ
Ενη
Ο ΓΑΠ, ως επι χρονια προεδρος της σοσιαλιστικης διεθνους, δειχνει με την τοποθετηση του, οτι το μεταναστευτικό προβλημα εχει και μελετηθει και εχει γινει επεξεργασία επ΄αυτου στα πλαισια της διεθνους.
Ετσι προτεινει και σαφεις και ρεαλιστικες λυσεις πάντα ομως στα πλαισια ενος ανθρωπισμου που θα πρεπει να διακρινει την πολιτικη μιας ενωμενης ευρώπης,
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:26 μμ
zeppos
Για φαντάσου Ενη η παραπάνω άψογη δήλωση του ΓΑΠ, ή περίπου έτσι, να ήταν η αρχική δήλωση του Μίλτου Βαρβιτσιώτη!! Αυτά πάνω κάτω έπρεπε να πει για να μην γίνει το μπάχαλο που έβλαψε, αυτόν, το κόμμα του, την κυβέρνηση και τη χώρα αφού αναγκάστηκαν από την Αρμοστεία να ζητήσουν έρευνα..
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:14 μμ
kapetanios
ο άνθρωπος αυτός αποτελεί ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα και αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε πολιτικό πολιτισμό. Κάθε δήλωση του συνιστά μια ύβρις κατά της Ελληνικής κοινωνίας και το μόνο που του πρέπει είναι ο χλευασμός μας
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:15 μμ
σχολιαστης
Εντελώς άχρηστος!
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:49 μμ
Πάνος
Άχρηστος και επικίνδυνος – για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Πχ, όταν η Ελλάδα υπόγραφε την άθλια συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», αυτός τι θεσμικό ρόλο είχε και τι είδους συμμετοχή;
Είναι ο ορισμός του «τζάμπα μάγκα»!
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
http://tvxs.gr/news/ellada/farmakonisi-mas-ebalan-ta-opla-sto-laimo-kai-mas-esproxnan
Τρεις από τους επιζώντες πρόσφυγες της νέας τραγωδίας στο Φαρμακονήσι μίλησαν σήμερα Σάββατο στο Σύνταγμα. Επανέλαβαν κάποια γεγονότα που διαβάσαμε και ακούσαμε μέσα από τα ΜΜΕ. Ωστόσο η αφήγηση ήταν διαφορετική γιατί δεν ήταν αποσπασματική και σκιαγραφούσε τόσο ανάγλυφα τα γεγονότα που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι συντελέστηκε έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Στο Σύνταγμα δίπλα μας όρθια και καθισμένα οκλαδόν παιδιά άκουγαν τις τραγικές μαρτυρίες. Είναι παιδιά που επέζησαν από ναυάγια στο Αιγαίο μου είπε ο διαδικτυακός φίλος και πρόσφυγας από τη Συρία δίπλα μου.
Εμφανώς καταβεβλημένοι εξηγούσαν ξανά και ξανά πως περισσότερο από το πένθος τους και το προσωπικό τους δράμα, σημασία έχει να φωτιστεί η αλήθεια, να πάψουν να τους διαψεύδουν. «Ας φέρουν ψυχολόγους απέναντί μας να μας ακούσουν, να κρίνουν εκείνοι αν λέμε ψέμματα. Ο υπουργός δεν ήταν εκεί εμείς είμαστε. Το μόνο μας αίτημα είναι να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων μας».
«Το λιμενικό προσπάθησε να μας ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα.»
«Βυθιζόταν η βάρκα με τις γυναίκες και τα παιδιά μας κι εκείνοι πυροβολούσαν στον αέρα κι έλεγαν fuck you, we’ll kill you all. Μετά η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν στη θάλασσα και τους παρακαλούσα να μου δώσουν ένα σωσίβιο να τους σώσω. Με έβριζαν. Δεν με άφησαν να σώσω τους ανθρώπους μου. Όταν κατάλαβα ότι θα πνιγούν, τους είπα σκοτώστε κι εμένα».
«Μετά μας μετέφεραν στο νησί. Μας πήγαν για τα μάτια του κόσμου σε ένα εστιατόριο πολυτελείας. Δεν κράτησε πολύ αυτό. Μετά μας πέταξαν στα κρατητήρια όπου μείναμε ώρες με βρεγμένα ακόμα τα ρούχα μας και τους αστυνομικούς να μας δέρνουν. Έχω πάει και σ´άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τέτοια αστυνομία δεν είδα πουθενά»
«Μας έφεραν ένα σωρό χαρτιά να υπογράψουμε, χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα. Όταν έφεραν διερμηνείς ήταν οι πιο ακατάλληλοι, Περσόφωνοι… Δεν καταλάβαιναν τι λέγαμε. Όταν ήρθε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες άλλαζε η διαδικασία, ήθελαν να δείξουν πως μας έσωσαν»
«Τώρα λένε ότι τους ευχαριστούσαμε που μας έσωσαν, αυτους που σκότωσαν τα παιδιά μας και τις γυναίκες μας. Δεν είπαμε ευχαριστώ, κλαίγαμε και ζητούσαμε τα πτώματά τους».
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων , φορέων και οργανώσεων
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «το έγκλημα έχει συντελεστεί, οι ηθικοί αυτουργοί , ειναι γνωστοί, ο κύριος Βαρβιτσιώτης απέδειξε πόσο γελοίος ειναι. Οι μόνες μαρτυρίες που εχουν αξία» , είπε χαρακτηριστικά είναι αυτές στην Ύπατη Αρμοστεία με διερμηνείς που γνώριζαν τη γλώσσα. Αυτές οι μαρτυρίες πρέπει να πάνε στην εισαγγελεία για να βγει η αλήθεια και να μπορέσει αυτή η τραγωδία να αφυπνίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη και να σταματήσει το αιγαίο να είναι νεκροταφειο των ψυχών.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι τα συνδικάτα πρέπει να βγάλουν ψηφίσματα για να οδηγηθούν οι ένοχοι στα δικαστήρια. Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να μπουν αυτά τα παιδιά στα σχολεία τη στιγμή που η κυβέρνηση με τις δολοφονικές πολιτικές της θέλει να καταργήσει τις δομές.
Φαρμακονήσι σαν Λαμπετούζα, η Λαμπετούζα σαν Φαρμακονήσι, αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Δικτύου για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που διατάζουν το έγκλημα που το ανέχονται και συναινούν. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για μια περιπέτεια. Καταστρέφονται οι χώρες τους, καταστρέφουν τις χώρες τους. Θέλουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να δωθεί άσυλο στους επιζώντες, συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της κίνησης Απελάστε τον ρατσισμό τόνισε πως το έγκλημα είναι ρατσιστικό και εκ προθέσεως και ζήτησε να τιμωρηθούν οι λιμενικοί, οι αξιωματικοί που έδωσαν τις εντολές, ο αρχηγός του ΛΣ, ο υπευθυνος του ΛΣ Λέρου και η Ελληνική Αστυνομία που έχει περικυκλώσει τον ξενώνα στον οποίο φιλοξενούνται οι επιζώντες. Βγαίνουν να τσιγάρα και τους συλλαμβάνουν, είπε. Έχουμε 4 προσαγωγές έως τώρα, ο Δένδιας και ο Σαμαράς είναι ηθικοί αυτουργοί. Όταν ο πρωθυπουργός κομπάζει πως έπεισε τους Ευρωπάιους να δεχθούν τον όρο Λαθρομετανάστης είναι ηθικός αυτουργός, είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί το ονόμασαν Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης; Αυτοί μας σκοτώνουν δεν θέλουμε τέτοιους διασώστες είπε η εκπρόσωπος της Συριακής κοινότητας όταν πήρε τον λόγο. Ξέρετε τί γίνεται στη Συρία; Δεν ερχόμαστε με τη θέλησή μας είμαστε με το ζόρι πρόσφυγες, κατέληξε.
Θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ο ηθικός αυτουργός , μια πολιτική που δημιουργεί νεκρούς με το δόγμα του ρατσισμού και του μίσους στην κοινωνία, είπε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ . Το ρατσιστικό παραλλήρημα του κου Βαρβιτσιώτη είναι η πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Οι πνιγμοί στο Αιγαίο δείχνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σαν στόχο την ανθρώπινη ζωή.
Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες προς το αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.
Το Φαρμακονήσι του αιγαίου. Το αιγαίο της Ελλάδας. Η Ελλάδα της Ευρώπης . Η Ευρώπη του «ανθρωπιστικού πολιτισμού και της δημοκρατίας» γίνεται καθημερινά ένα τεράστιο νεκροταφείο. Το Φαρμακονήσι έρχεται να υπενθυμίσει πως στα νερά του αιγαίου τους τελευταίους 18 μήνες πνίγηκαν 107 πρόσφυγες σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές ενώ οι ανεπίσημες πληροφορίες δίνουν τον αριθμό των 168 και πλέον θυμάτων. Στα διεθνή μέσα φιγουράρει για άλλη μια φορά η εικόνα μιας χώρας που βάφει με αίμα τα νερά του αιγαίου, μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ από τις μαρτυρίες πως δεν πρόκειται για απλή συναίνεση αλλά για προσχεδιασμένο έγκλημα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε περήφανα πρόσφατα πως έπεισε τους ευτωπαίους να καθιερώσουν μεθόδους για την μεταναστευτική πολιτική οι οποίες έως πρόσφατα ήταν παράνομες.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 7:58 μμ
Θανασης_χανια
καπετανιε
1.»Παντως ουτε και γω μπορω να διανοηθω οτι θα υπηρχαν ελληνες που θα αρνιοντουσαν βοηθεια η θα πεταγανε στη θαλασσα γυναικες και παιδια,
και ελπιζω να μην διαψευστω..»
Εμενα μια χαρα μου φαινεται καπτεν,τωρα αν θες να κανεις την τριχα τριχια ειναι δικο σου θεμα
Το νοημα δε διαφερει νομιζω πολυ απο μια προγουμενη τοποθετηση δικια σου
((Ιανουαρίου 24, 2014 στις 5:13 μμ
kapetanios
«Όσοι επέζησαν κι έφτασαν στον Πειραιά κατήγγειλαν με λυγμούς τους άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι τους έβριζαν και τους πετούσαν στη θάλασσα.»
εγώ αυτό δεν το πιστεύω με τίποτα. Έχω πάρει πολλές φορές μέρος σε διασώσεις μαζί τους και μου είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο ))
Επισης να πω και να ξεκαθαρισω οτι μιλαω με δικα μου λογια
Ερμηνεια και κριτικη ειναι ευπροσδεκτες αλλα ΑΛΛΑΓΗ σε οτι ειπα δεν δεχομαι.-
“οι Έλληνες δεν θα αρνιοντουσαν βοηθεια”ειναι κατι που δεν εχω γραψει
Ελπιζω να φταιει το προχωρημενο της ωρας
2.»Αυτές είναι εντελώς αβάσιμες υποθέσεις και καταντούν τραγικές όταν έχουν σκοπό να δικαιολογήσουν κατά κάποιον τρόπο(εμμέσως πλην σαφώς) αποφάσεις που στοίχησαν την ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους μας.»
Υποθεσεις κανουμε ολοι-και εσυ…- απο τη στιγμη που δε γνωριζουμε τι πραγματικα εγινε.
Γιαυτο και ειπα οτι πρεπει να περιμενουμε να ξεκαθαρισει το πραγμα με μια επισημη ερευνα.
Εχω ξαναπει οτι τουλαχιστον ο δικος μου σκοπος εδω ειναι η εκφραση της γνωμης μου και οχι η δικαιολογηση οποιουδηποτε η οτιδηποτε τελοσπαντων νομιζεις…
Ασε λοιπον τη δικη προθεσεων και τα περι κινητρων
3.Δεν θα αναφερθω στο τι εγινε γιατι οπως ειπα δεν ξερω τι και πως(ποιος εχει δικιο,ουτε τι μεγεθος εχουν τα σκαφη,κανονες και πρωτοκολλα,καιρος,θεση,οδηγιες κλπ )
τα εχω πει και πιο πανω
Οτι στοιχεια υπαρχουν(GPS,επικοινωνιες,κλπ )πρεπει να δοθουν στην δημοσιοτητα -τωρα η οταν τελειωσει το συντομοτερο η ερευνα)
Η επιχειρηση στα δικα μου ματια ηταν μια επιχειρηση διασωσης και αυτοι οι κανονες πρεπει να ειχαν τηρηθει ξεκαθαρα.Ολα τα αλλα ειναι για αυτους που ψαχνουν επιχειρηματα για να υποστηριξουν ο καθενας τα δικα του ιδεολογηματα…
4.Ειναι πραγματικα κριμα που καποιοι αναγκαζονται(?)/αποφασιζουν(?)/στελνονται(?) να παιξουν τη ζωη τους και τη ζωη των παιδιων τους κορωνα γραμματα…
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:15 μμ
kapetanios
Θανάση από τα Χανιά,
για να αρχίσουμε να γνωριζόμαστε, πόσο χρονών είσαι και τι δουλειά κάνεις εάν επιτρέπεται ? Προσωπικά δεδομένα είναι βέβαια αλλά δεν διακινδυνεύεις και τίποτα.
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:17 μμ
kapetanios
δυστροπε
αυτές οι δηλώσεις έχουν πολλές αναγνώσεις, συμφωνείς?
25 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:19 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«αυτές οι δηλώσεις έχουν πολλές αναγνώσεις, συμφωνείς?»
Κάπταιν δεν διαφωνώ.
Παρέπεμψα πρός το αρθρο του tvxs όχι γιατί το θεωρώ κάποιου είδους «απόδειξη» κάποιου εγκλήματος εκ μέρους του λιμενικού αλλά γιατί θεωρώ πως μπορεί να συμβάλλει σε μία πιο σφαιρική πληροφόρηση (με τις μαρτυρίες των διασωθέντων που περιέχει) γύρω από το τραγικό συμβάν.
Δεν έχω καταλήξει σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα από αυτό που εξέφρασα στο σχόλιο μου τα ξημερώματα, πως δήλαδη μάλλον έγινε κάποιο τραγικό λάθος, στα όρια της εγκληματικής αμέλειας, εκ μέρους του λιμενικού.
26 Ιανουαρίου, 2014 στις 1:24 πμ
Θανασης_χανια
Γνωριζομαστε μεσα απο αυτα που λεμε καπτεν
26 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:35 μμ
Ahepas
…δεν κατάλαβα..είπα την άποψή μου για κάποιον, μπορεί άσχημα αρχικά, και λογοκρίνομαι;;;γιατί; δεν μπορώ να εκφραστώ; δεν ήμουν χυδαίος…έλεος..
26 Ιανουαρίου, 2014 στις 2:42 μμ
Πάνος
Ahepas,
δεν είμαστε του σαλονιού, αλλά στην καλύβα η αγένεια λογοκρίνεται, χωρίς πολλά πολλά. Δεν θα λογοκριθείς ΠΟΤΕ για τις απόψεις σου (αυτό ΔΕΝ ισχύει για ρατσιστές, φασίστες κλπ) αρκεί να σέβεσαι τα ήθη και τα έθιμα της καλύβας στο θέμα «συμπεριφορά προς τους άλλους σχολιαστές». Take it, or leave it.